শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মার্কেত্তিং সিজন ২০২৩-২৪গী কালেন লৌরোক্কী মহৈ-মরোশিংগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ (এম এস পি) কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
07 JUN 2023 2:56PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেবিনেত কম্মিতি ওন ইকোনোমিক এফেয়ার্স(সি সি ই এ)না মার্কেত্তিং সিজন ২০২৩-২৪গী কালেন লৌরোক্কী মহৈ-মরোশিংগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ (এম এস পি) হেনগৎপদা অয়াবা পীখ্রে।
লৌমীশিংনা মখোয়গী পোৎথোকশিং চুনবা মমলদা য়োন্নবা অমসুং মখল কয়াগী পোৎথোকশিং পুক্নিং থৌগৎনবা মার্কেত্তিং সিজন ২০২৩-২৪গী কালেন লৌরোক্কী মহৈ-মরোশিংগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ সরকারনা হেনগৎখিবনি, মখাগী তেবলদা অকুপ্পা মরোলশিং লৈরে:
কালেন লৌরোক ২০২৩-২৪গী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ
(লুপা, কুইন্তল অমদা)
মহৈ-মরোংশিং
এম.এস.পি ২০১৪-১৫
এম.এস.পি ২০২২-২৩
এম.এস.পি ২০২৩-২৪
কোস্ত* কে.এম.এস ২০২৩-২৪
এম.এস.পি হেনগৎলকপা
২০২২-২৩
চাদা কোস্ত মার্জিন
ফৌ-কম্মন
১৩৬০
২০৪০
২১৮৩
১৪৫৫
১৪৩
৫০
ফৌ-গ্রেদ A^
১৪০০
২০৬০
২২০৩
-
১৪৩
-
জোৱার-হায়ব্রিদ
১৫৩০
২৯৭০
৩১৮০
২১২০
২১০
৫০
জোৱার-মালদান্দি^
১৫৫০
২৯৯০
৩২২৫
-
২৩৫
-
বাজরা
১২৫০
২৩৫০
২৫০০
১৩৭১
১৫০
৮২
রাগী
১৫৫০
৩৫৭৮
৩৮৪৬
২৫৬৪
২৬৮
৫০
চুজাক
১৩১০
১৯৬২
২০৯০
১৩৯৪
১২৮
৫০
তুর/অহার
৪৩৫০
৬৬০০
৭০০০
৪৪৪৪
৪০০
৫৮
মুঙ
৪৬০০
৭৭৫৫
৮৫৫৮
৫৭০৫
৮০৩
৫০
উরাদ
৪৩৫০
৬৬০০
৬৯৫০
৪৫৯২
৩৫০
৫১
লৈবাক হৱায়
৪০০০
৫৮৫০
৬৩৭৭
৪২৫১
৫২৭
৫০
নুমিৎলৈ মরু
৩৭৫০
৬৪০০
৬৭৬০
৪৫০৫
৩৬০
৫০
নুঙ হৱায়(হঙ্গম মপাল চু)
২৫৬০
৪৩০০
৪৬০০
৩০২৯
৩০০
৫২
সেসামম
৪৬০০
৭৮৩০
৮৬৩৫
৫৭৫৫
৮০৫
৫০
নাইগরসিদ
৩৬০০
৭২৮৭
৭৭৩৪
৫১৫৬
৪৪৭
৫০
লশিং(মেদিয়ম স্তেপল
৩৭৫০
৬০৮০
৬৬২০
৪৪১১
৫৪০
৫০
লশিং(লোং স্তেপল) ^
৪০৫০
৬৩৮০
৭০২০
-
৬৪০
-
* লৌ উবদা চঙবা শেনফমদা য়াওরিবশিংদি শিন্মী নেকপা, ষন গারি/মেছিন ৱাইবা, লম শানবগী মমল, মরু, হার, ঈশিংগী মমল, শেল্লেপকী শেন্দোই, পম্পকী দিজল/মৈগী চার্জ অমসুং অতোপ্পা চার্জশিং য়াওরে।
^ ফৌ (গ্রেদ A), জোৱার (গ্রেদ A), জোৱার (মালদান্দি) অমসুং লশিং (মশিং অশাংবা)গী কোস্ত দেতা তোখাইনা থমদ্রে।
লৌমীশিং চুনবা মমলদা মখোয়গী পোৎথোকশিং য়োনবা ঙম্নবা ভারত পুম্নমক্কী ওইনা পোৎথোক পুথোকপদা চঙবা শেনফমদগী য়ামদ্রবা শরুক ১.৫গী থাক অমদা এম.এস.পি লেপ্নবা য়ুনিয়ন বজেত ২০১৮-১৯দা লাউথোকখিবা অদুগা চুন্নবা মার্কেত্তিং সিজন ২০২৩-২৪গী কালেন লৌরোক্কী মহৈ-মরোশিংগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ হেনগৎপনি। মখোয়না মহৈ-মরোং পুথোকপদা চঙবা শেনফমদগী মার্জিন হেনগৎনা পীগদবা মহৈ মরোং অদুদি বাজরা(চাদা ৮২), তুর(চাদা ৫৮), সোয়াবিন(চাদা ৫২) অমসুং উরাদ(চাদা ৫১)নি। অতৈ মহৈ মরোংশিংগী ওইনা লৌমীশিংনা মহৈ-মরোং পুথোকপদা চঙবা শেনফমদগী চাদা ৫০দগী তাদনা শেন্দোং ফংগনি।
চহি খর অসিদা, সরকারনা হৱায়শিং, থাউ থোকপা মরুশিং অমসুং নিউত্রি-সেরিএলশিং/শ্রী অন্নাদা অৱাংবা এম.এস.পি পীদুনা মহৈ মরোংশিং অসি থানবা পুক্নিং থৌগৎলে। লৌমীশিংনা মখল কয়াগী মহৈ মরোং থাবদা পুক্নিং থৌগৎনবা রাস্ত্রিয়া কৃষি বিকাস য়োজনা, নেসনেল ফুদ সেকুরিতি মিসন পায়খৎলে।
২০২২-২৩গী অহুমশুবা এদভান্স ইস্তিমেতসকী মতুংইন্না, লৈবাক অসিগী অপুনবা চীঞ্জাক পুথোকপা অসি মিল্লিয়ন তন ৩৩০.৫ ওইগনি হায়না পানরি, মসি মমাঙ চহি ২০২১-২২গী মিল্লিয়ন তন ১৪.৯ হেনগৎলবনি। মসি হৌখিবা চহি ৫দা খ্বাইদগী য়াম্না হেনগৎপনি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Union Cabinet approves Minimum Support Prices (MSP) for Kharif Crops for Marketing Season 2023-24
07 JUN 2023 2:56PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the increase in the Minimum Support Prices (MSP) for all mandated Kharif Crops for Marketing Season 2023-24.
Government has increased the MSP of Kharif Crops for Marketing Season 2023-24, to ensure remunerative prices to the growers for their produce and to encourage crop diversification, as provided in the table below:
Minimum Support Prices for Kharif Marketing Season (KMS) 2023-24
(Rs. per quintal)
Crops
MSP 2014-15
MSP 2022-23
MSP 2023-24
Cost* KMS 2023-24
Increase in MSP over 2022-23
Margin over cost in per cent
Paddy -Common
1360
2040
2183
1455
143
50
Paddy-Grade A^
1400
2060
2203
-
143
-
Jowar-Hybrid
1530
2970
3180
2120
210
50
Jowar- Maldandi^
1550
2990
3225
-
235
-
Bajra
1250
2350
2500
1371
150
82
Ragi
1550
3578
3846
2564
268
50
Maize
1310
1962
2090
1394
128
50
Tur /Arhar
4350
6600
7000
4444
400
58
Moong
4600
7755
8558
5705
803
50
Urad
4350
6600
6950
4592
350
51
Groundnut
4000
5850
6377
4251
527
50
Sunflower Seed
3750
6400
6760
4505
360
50
Soybean (Yellow)
2560
4300
4600
3029
300
52
Sesamum
4600
7830
8635
5755
805
50
Nigerseed
3600
7287
7734
5156
447
50
Cotton (Medium Staple)
3750
6080
6620
4411
540
50
Cotton (Long Staple) ^
4050
6380
7020
-
640
-
*Refers to cost which includes all paid out costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour/machine labour, rent paid for leased in land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigation charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc., miscellaneous expenses and imputed value of family labour.
^ Cost data are not separately compiled for Paddy (Grade A), Jowar (Maldandi) and Cotton (Long staple)
The increase in MSP for Kharif Crops for Marketing Season 2023-24 is in line with the Union Budget 2018-19 announcement of fixing the MSP at a level of at least 1.5 times of the All-India weighted average Cost of Production, aiming at reasonably fair remuneration for the farmers. The expected margin to farmers over their cost of production are estimated to be highest in case of bajra (82%) followed by tur (58%), soybean (52%) and urad (51%). For rest of the crops, margin to farmers over their cost of production is estimated to be at least 50%.
In the recent years, Government has been promoting the cultivation of crops, other than cereals such as pulses, oilseeds, and Nutri-cereals/ Shree Anna, by offering a higher MSP for these crops. Additionally, government has also launched various schemes and initiatives, such as the Rashtriya Krishi Vikas Yojana (RKVY), the National Food Security Mission (NFSM), to encourage farmers to diversify their crops.
As per Third Advance Estimates for 2022-23, total Foodgrain production in the country is estimated at record 330.5 million tonnes which is higher by14.9 million tonnes as compared to the previous year 2021-22. This is the highest increase in the last 5 year.