প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
শিবজী মহারাজনা ফম্বাল তোংখিবগী চহি ৩৫০শুবা কুমওন থৌরম-‘ শিবজী রাজ্যাভিযেক’তা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা পাউজেল
02 JUN 2023 11:16AM by PIB Imphal
অমুক হন্না খুরুমজরি!
রাজ্যাভিযেক্কী চহি ৩৫০শুবা কুমওন থৌরমদা মীয়ামগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি!
ছত্রপতি শিবজী মহারাজ, শেংলবা লমদম মহারাস্ত্রা, ঐগী মহারাস্ত্রা, ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচন-ইচেশিং, ঐনা অদোমগী মফমদা কোক নোঞ্জরি!
নিংতম্বগী অমৃত কাল অসিদা ছত্রপতি শিবজী মহারাজ ফম্বাল তোংখিবা নুমিৎ অসিনা ঐখোয় খুদিংমক্তা অনৌবা ৱাখল অমসুং অনৌবা থৌনা পীরে। মীয়াম পুম্নমক ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। চহি ৩৫০গী মমাঙদা থোকখিবা ছত্রপতি শিবজী মহারাজ ফম্বাল তোংখিবা অসি অঙকপা অমসুং অখন্নবা তাঙ্কক অমনি।
পুৱারিগী তাঙ্কক অদুদগী লাকখিবা শ্বারাজ, অফবা লৈঙাক অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা অদুনা ঙসি ফাওবদা ঐখোয়দা ইথিল পীরি। লৈবাক্কী য়াইফনবা অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা থবক পায়খৎপা হায়বসি মহাক্কী লৈঙাক্কী মরুওইবা য়ুম্ফম্নি। ঐনা ছত্রপতি শিবজী মহারাজগী খুয়াদা চঙজরি। শ্বারাজ্যাগী অহানবা কোনুং ওইখিবা রাইগর ফোর্তকী শুমাংদা ঙসি অচৌবা থৌরম অমা পাংথোক্লি। ঙসি মহারাস্ত্রা শীনবা থুংনা কুহ্মৈ অমা ওইনা থৌরম পাংথোক্লি। অসিগুম্বা থৌরমশিং চহি চুপ্পা মহারাস্ত্রাদা পাংথোক্কনি। মসিগীদমক ঐনা মহারাস্ত্রা সরকার থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
চহি ৩৫০গী মমাঙদা ছত্রপতি শিবজী মহারাজ ফম্বাল তোংখিবা মতমদা, মদুদা শ্বারাজ্যা অমসুং লৈবাক নিংবগী ৱাফম য়াওরে। মহাক্না মতম পুম্নমক্তা ভারতকী অপুনবগী শক্তম মরুওইনা লৌখি। ঙসি ছত্রপতি শিবজী মহারাজগী ৱাখল্লোনশিংগী মমি এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী পান্দমদা উবা ফংলে।
মরুপশিং,
পুৱারিগী অথৌবশিংদগী হৌরগা লুচিংবগী মতাংদা থিজিল্লিবা মেনেজমেন্ত গুরুশিংগী মতম অসিদা, লুচিংবা অমগী খ্বাইদগী মরুওইবা থৌদাং অসি মহাক্কী লৈবাক্কী মীয়াম পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং থাজবা লৈহনবনি। ছত্রপতি শিবজী মহারাজগী মতম অদুদা ওইরমগদবা লৈবাক্কী ফিবম অদু অদোম্না ৱাখলনা শাগৎপা য়াই। চহি কয়া মীনাই ওইরকপা অমসুং লান্দারকপা মরম্না লুচিংবশিংগী মফমদা লৈবাক মীয়াম্না থাজবা থমখিদে। লান্দারকপশিংনা নৈহৎখি অমসুং লায়রহন্দুনা খুন্নাই মপাঙ্গল শোন্থহনখি। ঐখোয়গী নাৎকী মফমশিং থুগাইদুনা মীয়ামগী মোরেল শোকহনখি। অদুগুম্বা মতম অদুদা, মীয়াম মরক্তা মশানা মশাবু থাজবা লৈহনবা হায়বসি অরুবা অমা ওইখি। অদুবু ছত্রপতি শিবজী মহারাজনা য়েক্নবশিং লান্থেংনবা খক নত্তনা মশানা মশাবু লৈঙাকচনবা ওইথোকপগী থাজবা মীয়ামগী মফমদা লৈহনখি। মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন থাদোকহন্দুনা লৈবাক শেমগৎনবা মহাক্না মীয়ামদা ইথিল পীখি।
মরুপশিং,
লানগী ওইনা য়াম্না মপাঙ্গল কনবা অদুবু লৈবাক ঙাকপদা য়াম্না শোনবা লৈঙাকপা কয়া ঐখোয়না পুৱারিদা থেংনরে। মসিগা চপ মান্নবা মওংদা, মখোয়গী লৈবাক ঙাকপদা য়াম্না হৈবা অদুবু লান্মীগী লুচিংবা ওইবদা শোনবা লুচিংবা কয়া লৈরি। অদুবু ছত্রপতি শিবজী মহারাজগী মগুন অসি অঙকপনি। মহাক্না শ্বারাজ লিংখৎখি অমসুং শ্বারাজ অসি থবক ওইনা পাংথোকখি। মহাক থৌনা ফবা অমসুং অফবা লৈঙাক্লোন অমা পুরকপগীদমক মমিং চৎলি। মহাক্না য়াম্না নহা ওইরিঙৈদা, লানবন্দসিং লৌশিন্দুনা অমসুং য়েক্নবশিং মাইথিবা পীদুনা মহাক্কী লান্মীগী লুচিংবা ওইবা ঙম্বগী মতিক মগুন অদু মহাক্না উৎথোকখি। অমরোমদা, নিংথৌ অমা ওইনা,লৈবাক ঙাকপা হৈবগী মগুন অদুসু মহাক্না উৎখি।
অমরোমদা, মহাক্না মহাক্কী লৈবাক অমসুং কলচর লান্দারকপশিংদগী ঙাক-শেনখি অমসুং অমরোমদা, লৈবাক শেমগৎনবা মহাক্না অপুনবা পান্দম অমা থমখি। মহাক্কী মঙলান অসিনা মরম ওইদুনা পুৱারিগী অতোপ্পা অথৌবশিংদগী মহাক্না তোঙানখি। মসিগা লোয়ন্না শ্বারাজ, লাইনিং,কলচর অমসুং হেরিতেচ মাঙহন্নবা হোৎনবশিং মহাক্না মফম লৌথোকখি। মসিনা মরম ওইদুনা, মীয়াম মরক্তা মহাক য়াম্না থাজখি অমসুং লৈবাক ইকায়খুম্নবা উৎপা হেনগৎলকখি। লৌমীশিংগী য়াইফনবা, নুপীশিং শক্তি পীনবা, মীচম মীয়াম্না ইরাই লাইনা লৈঙাক্কী থবকশিং ফংহন্নবা, মহাক্কী থবকশিং অমসুং মহাক্কী থৌশিলশিং ঙসি ফাওবা চুশিন্নরি।
মরুপশিং,
মওং অমা নত্ত্রগা মওং অমদা মহাক্কী পুন্সিনা ঐখোয়দা ইথিল পীবা ছত্রপতি শিবজী মহারাজগী গুন কয়া লৈরি। মহাক্না ভারতকী নেভি পাকথোক চাউথোকহনখি। অকনবা ইথক ইরৈ মরক্তা, মহাক্না শারম্বা লানবন্দশিং হৌজিক ফাওবা সমুদ্র ময়াইদা চাউথোকচনা লেপ্লি। মহাক্না সমুদ্র মপান্দগী হৌরগা চীঙজাউ ফাওবা লানবন্দশিং শেমগৎখি অমসুং মহাক্কী লৈবাক চাউথোকহনখি। মতম অদুদা ঈশিং পীনবা থবক ফজনা পায়খৎখি। হৌখিবা চহিদা ঐখোয়গী সরকারনা ছত্রপতি শিবজী মহারাজদগী ইথিল ফংখিবা অসি লাইবক ফবনি। ভারতনা নেভি অসি মীনাই ওইবদগী কল্লে। ভারত নেভিগী ফিরাল অসি শিবজী মহারাজগী ইমব্লেম্না মহুৎ শিল্লে। হৌজিক মসিগী ফিরাল অসি অনৌবা ভারতকী সমুদ্র অমসুং অতিয়াদা চিংখৎলে।
মরুপশিং,
ছত্রপতি শিবজী মহারাজগী থৌনা, ফিদম অমসুং অচুম্বা অসিনা মীরোল কয়া পুক্নিং থৌগৎলে। মহাক্কী থৌনা ফবা থবক, লাল্লোং হৈবা অমসুং শান্তি লৈবা রাজনিতিগী কাংলোন অসি ঙসি ফাওবা ঐখোয়দা ইথিল পীরি। ঙসি ফাওবা মালেমগী লৈবাক কয়াদা ছত্রপতি শিবজী মহারাজগী থৌশিলশিং খন্নরি অমসুং মসিদা থিজিল্লি। থা অমগী মমাংদা, মাউরিসিয়সতা ছত্রপতি শিবজী মহারাজগী মীতম অমা খিনখ্রে। ছত্রপতি শিবজী মহারাজ ফম্বাল তোংখিবা চহি ৩৫০ মপুংফারকপগী থৌরম অসি পু্ক্নিং থৌগৎপা থৌরম অমনি। চহি কয়াগী মতুংদা ফাওবা, মহাক্কী গুনশিং অসিনা ঐখোয়গী মাঙলোমদা চৎনবা লম্বী তাক্লি। হায়রিবা গুনশিং অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা, ঐখোয়না অমৃত কালগী চহি ২৫গী খোঙচৎ মপুংফাহনগদবনি। মসিগী খোঙচৎ অসিনা ছত্রপতি শিবজী মহারাজগী মঙলানগী ভারত অদু শেমগৎকনি,মসিগী খোঙচৎ অসি শ্বারাজ ওইগনি।
অফবা লৈঙাক অমসুং অত্মানির্ভর ভারত অসি, চাউখৎলবা ভারতকী খোঙচৎ অমা ওইগনি।
শিবজী রাজ্যাভিযেক অমসুং সোহোলয়াগী চহি ৩৫০ মপুংফারকপগী থৌরম অসিদা অমুক হন্না মীয়াম পুম্নমক য়াইফ-পাউজেল পীজরি!
জয় হিন্দ, ভারত মাতা কি জয়!

Prime Minister's Office
English rendering of PM Modi's message on 350th year of The Coronation ceremony - ‘Shiv Rajyabhishek’ of Shivaji Maharaj
02 JUN 2023 11:16AM by PIB Delhi
Once again, heartiest congratulations to all of you on the auspicious occasion of the 350th year of the Coronation ceremony - ‘Shiv Rajyabhishek’ of Shivaji Maharaj! I also greet the sacred land of Maharashtra, which is adorned by Chhatrapati Shivaji Maharaj, and to my brothers and sisters in Maharashtra.
The coronation ceremony of Chhatrapati Shivaji Maharaj during the Amrit Mahotsav of Independence brings a new consciousness and energy for all of us. I extend my best wishes to all of you. The coronation of Chhatrapati Shivaji Maharaj is a remarkable and distinctive chapter from that era, which took place three hundred and fifty years ago.
The great tales of ‘Swaraj’ (self-rule), ‘Sushasan’(good governance), and ‘Samridhi’ (prosperity) that emerged from that chapter of history continue to inspire us even today. The principles of national welfare and public welfare remained the foundation of Shivaji Maharaj’s governance. I bow down to the feet of Chhatrapati Shivaji Maharaj with deep reverence. Today, a magnificent event is being organized in the courtyard of Raigad Fort, the first capital of Swarajya. The entire Maharashtra is celebrating this day as a grand festival. Such events will take place throughout the year in Maharashtra. I extend my best wishes to the Maharashtra government for this endeavour.
Friends,
When the coronation of Chhatrapati Shivaji Maharaj took place three hundred and fifty years ago, it symbolized the aspiration for self-rule and the victory chants of nationalism. He always prioritized the unity and integrity of India. Today, we can see the reflection of Chhatrapati Shivaji Maharaj's ideals in the vision of ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’.
Friends,
From the heroes of history to management gurus researching leadership in today's era, the greatest responsibility of any leader in every era is to keep their countrymen motivated and confident. You can imagine the circumstances of the country during the era of Chhatrapati Shivaji Maharaj. Centuries of slavery and invasions had eroded the self-confidence of the people. The exploitation and poverty inflicted by the invaders had weakened society.
An attempt was made to break the morale of the people by attacking our cultural centers. Instilling self-confidence in people during such times was a challenging task. However, Chhatrapati Shivaji Maharaj not only confronted the invaders but also instilled the belief in the hearts and minds of the people that self-rule was possible. He eliminated the mentality of slavery and inspired people for nation-building.
Friends,
We have also witnessed in history that there have been many rulers who excelled in military power but lacked administrative abilities. Similarly, there have been rulers who were known for their excellent governance but had weak military leadership. However, Chhatrapati Shivaji Maharaj had a remarkable personality. He not only established ‘Swaraj’ (self-rule) but also embodied ‘Suraj’ (good governance). He was known for his valour as well as his ability to govern. At a very young age, he conquered forts, defeated enemies, and established his reputation as a military leader. On the other hand, as a king, he introduced reforms in public administration and demonstrated the way of good governance.
On one hand, he defended his kingdom and culture from invaders, while, on the other hand, he also presented a comprehensive vision for nation-building. It is due to his vision that he stands apart from other heroes in history. He emphasized the welfare-oriented character of governance and instilled in people the confidence to live with self-respect. Along with this, Chhatrapati Shivaji Maharaj also signalled those who sought to undermine self-rule, religion, culture, and heritage. This created a strong belief among the masses, fostered a sense of self-reliance, and elevated the dignity of the nation. His actions, governance, and policies continue to be relevant today, whether it is about welfare of farmers, women's empowerment, making governance accessible to ordinary individuals, or his administrative system.
Friends,
The personality of Chhatrapati Shivaji Maharaj has so many facets that his life undoubtedly influences us in one way or another. The way he recognized the maritime strength of India, expanded the navy, and demonstrated his administrative skills continues to inspire everyone. The sea forts that he built continue to stand proudly amidst the sea's fierce waves and tumultuous storms and are still awe-inspiring today. He built forts from the shores of the sea to the mountains and expanded his kingdom. The water management systems that he established at that time continue to baffle the experts. It is our government's privilege that India freed its navy from the shackles of slavery last year drawing inspiration from Chhatrapati Shivaji Maharaj. We have removed the identification of British rule from the flag of the Indian Navy and replaced it with Shivaji Maharaj's emblem. Now, this flag represents the grandeur and pride of the new India, fluttering in the sea and the sky.
Friends,
The bravery, ideology, and sense of justice of Chhatrapati Shivaji Maharaj have inspired numerous generations. His audacious approach, military skills, and peaceful political system continue to be a source of inspiration for us. We take pride in the fact that discussions and research on the policies of Chhatrapati Shivaji Maharaj take place in many countries even today around the world. Just a month ago, a statue of Chhatrapati Shivaji Maharaj was installed in Mauritius. The completion of 350 years since the coronation of Chhatrapati Shivaji Maharaj during the ‘Amrit Kaal’ of independence is a motivating occasion. Even after so many years, the values he established are showing us the path to progress. Based on these very values, we must complete the 25-year journey of the ‘Amrit Kaal’ of independence. This journey will be about realizing the dreams of Chhatrapati Shivaji Maharaj to build an India of his vision. This journey will be about ‘Swaraj’ (self-rule), ‘Sushasan’ (good governance), and ‘Aatmanirbharta’ (self-reliance). This journey will be about a developed India.
Once again, wishing you all heartiest congratulations on the auspicious occasion of the 350th year of the Coronation ceremony - ‘Shiv Rajyabhishek’!
Jai Hindi, Bharat Mata ki Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.