প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়া সমাৰোহ’ৰ তৃতীয় তাঙৰণৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰে
"খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়া, 'এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত'ৰ মহান মাধ্যম হৈ উঠিছে"
"যোৱা ৯টা বছৰত ভাৰতত ক্ৰীড়াৰ এটা নতুন যুগৰ সূচনা হৈছে, ক্ৰীড়াৰ মাধ্যমেৰে সমাজক শক্তিশালী কৰাৰ এটা যুগ"
"ক্ৰীড়াক এতিয়া এক আকৰ্ষণীয় বৃত্তি হিচাপে গণ্য কৰা হৈছে আৰু 'খেলো ইণ্ডিয়া অভিযান'-য়ে ইয়াত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে"
"ৰাষ্ট্ৰীয় শৈক্ষিক নীতি'য়ে ক্ৰীড়াক এটা বিষয় হিচাপে লোৱাৰ প্ৰস্তাৱ দিছে য'ত ই পাঠ্যক্ৰমৰ অংশ হ'ব"
25 MAY 2023 8:17PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ‘ভিডিঅ' কনফাৰেন্স’ৰ জৰিয়তে ‘খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়া সমাৰোহ ২০২৩’ৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰে। খেলসমাৰোহত ২০০খনতকৈয়ো অধিক বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ৪৭৫০ৰো অধিক খেলুৱৈয়ে ২১টা ক্ৰীড়া শ্ৰেণীত অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
সমবেত সকলক সম্বোধন কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়া ২০২৩’ৰ সংগঠনক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰি কয় যে উত্তৰ প্ৰদেশ আজি ক্ৰীড়া প্ৰতিভাৰ সংগমস্থলী হৈ উঠিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ‘খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়া’ত অংশগ্ৰহণ কৰা ৪০০০ খেলুৱৈ বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু অঞ্চলৰ পৰা আহিছে আৰু তেওঁ তেওঁলোকক বিশেষকৈ ৰাজ্যখনৰ সংসদ সদস্য হিচাপে আদৰণি জনায়। তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰি কয় যে অনুষ্ঠানটোৰ সামৰণি অনুষ্ঠান বাৰাণসীত অনুষ্ঠিত হ'ব যিটো তেওঁৰ সমসদীয় সমষ্টি। ভাৰতে ‘আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ’ উদযাপন কৰি থকা সময়ত ‘খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়া’ৰ তৃতীয় তাঙৰণ আয়োজনৰ গুৰুত্ব লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দলীয় মনোভাৱৰ সৈতে 'এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত'ৰ আবেগ সৃষ্টি কৰাৰ বাবে এই অনুষ্ঠান এক উৎকৃষ্ট মাধ্যম হৈ উঠিছে। তেওঁ কয় যে বিভিন্ন অঞ্চলৰ পৰা অহা খেলুৱৈসকলে ইজনে সিজনৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰিব আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ বিভিন্ন ঠাই ভ্ৰমণ কৰিব য'ত অনুষ্ঠানসমূহ অনুষ্ঠিত হৈ আছে। ইয়াৰ ফলত এনে ঠাইসমূহৰ সৈতে সংযোগ গঢ়ি উঠিব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় আৰু বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়া সমাৰোহত অংশগ্ৰহণ কৰাটো সকলো খেলুৱৈৰ বাবে এক প্ৰিয় স্মৃতি হ'ব। তেওঁ আগন্তুক প্ৰতিযোগিতাসমূহত তেওঁলোকৰ বৃহৎ সফলতা কামনা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত ৯টা বছৰত ভাৰতত ক্ৰীড়াৰ এক নতুন যুগ আৰম্ভ হৈছে যি কেৱল ভাৰতক ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ শক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবেই নহয়, ক্ৰীড়াৰ মাধ্যমৰ জৰিয়তে সমাজক শক্তিশালী কৰাৰো যুগ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি পূৰ্বৰ উদাসীনতাৰ কথা স্মৰণ কৰে য'ত ক্ৰীড়াই চৰকাৰৰ পৰা প্ৰয়োজনীয় সমৰ্থন লাভ কৰা নাছিল। ইয়াৰ ফলত দৰিদ্ৰ, মধ্যবিত্ত আৰু গ্ৰাম্যাঞ্চলৰ শিশুসকলৰ বাবে ক্ৰীড়াত উৎকৃষ্টতা অৰ্জন কৰাটো অত্যন্ত কঠিন হৈ পৰিছিল। যিটোৱে বহুতো অভিভাৱকক ক্ৰীড়াক উপেক্ষা কৰিবলৈ বাধ্য কৰিছিল, কিয়নো কেৰিয়াৰ হিচাপে ক্ৰীড়াত সুযোগ সীমিত আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অভিভাৱকসকলৰ মাজত ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি থকা মনোভাৱৰ বৃহৎ পৰিৱৰ্তনৰ কথা উল্লেখ কৰে। "ক্ৰীড়াক এতিয়া এক আকৰ্ষণীয় বৃত্তি হিচাপে গণ্য কৰা হৈছে আৰু ‘খেলো ইণ্ডিয়া অভিযানে’- ইয়াত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে" বুলি মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতত অনুষ্ঠিত ‘কমনৱেলথ ক্ৰীডা সমাৰোহ’ক লৈ হোৱা কেলেংকাৰীৰ কথা স্মৰণ কৰি পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি থকা মনোভাৱক উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰে। তেওঁ ‘পঞ্চায়ত যুৱ ক্ৰীড়া’ আৰু ‘খেল অভিযান’ৰ দৰে আঁচনিসমূহত আন্তৰিকতাৰ অভাৱৰ বিষয়েও মন্তব্য কৰে, যাক পিছত ‘ৰাজীৱ গান্ধী অভিযান’ বুলি নামাকৰণ কৰা হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে আগৰ বছৰবোৰত ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিৰ অনুপস্থিতিৰ বাবে দুখ প্ৰকাশ কৰে। এতিয়া এই সকলোবোৰৰ সলনি হৈছে বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে। নগৰ ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে ৬ বছৰত মাত্ৰ ৩০০ কোটি টকা ব্যয় কৰিছিল, আনহাতে ‘খেলো ইণ্ডিয়া’ৰ অধীনত এতিয়া ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ৩০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে, যাৰ ফলত অধিক সংখ্যক খেলুৱৈয়ে ক্ৰীড়াক আদৰণি জনাবলৈ সহজ হৈ পৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এতিয়ালৈকে ‘খেলো ইণ্ডিয়া ক্ৰীড়া’ত প্ৰায় ৩০,০০০ খেলুৱৈয়ে অংশগ্ৰহণ কৰাত সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে। যাৰ ভিতৰত ১৫০০ গৰাকী খেলুৱৈয়ে বিত্তীয় সাহায্য লাভ কৰিছে। ক্ৰীড়াৰ বাবে বাজেট ৯ বছৰৰ আগৰ তুলনাত তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয় যে আনকি গ্ৰাম্য আৰু দূৰৱৰ্তী অঞ্চলসমূহেও উন্নত ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি লাভ কৰিছে।
উত্তৰ প্ৰদেশ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লক্ষ্ণৌত ক্ৰীড়া সুবিধাৰ সম্প্ৰসাৰণ, বাৰাণসীৰ ‘চিগ্ৰা ষ্টেডিয়াম’ৰ আধুনিকীকৰণ আৰু ৪০০ কোটি টকা আৱণ্টনেৰে আধুনিক ক্ৰীড়া সুবিধা গঢ়ি তোলাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ লালপুৰত ‘ছিণ্টেথিক’ হকী ক্ষেত্ৰ, গোৰক্ষপুৰৰ ‘বীৰ বাহাদুৰ সিং ক্ৰীড়া মহাবিদ্যালয়’ৰ বহুমুখী প্ৰেক্ষাগৃহ, মিৰাটৰ ‘ছিণ্টেথিক’ হকী ক্ষেত্ৰ আৰু চাহাৰনপুৰৰ ‘ছিণ্টেথিক ৰানিং ট্ৰেক’ৰ কথা উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে খেলুৱৈসকলে উন্নত প্ৰতিযোগিতা প্ৰদৰ্শনৰ সুযোগ লাভ কৰিছে যিয়ে তেওঁলোকক মূল্যায়ন আৰু উন্নতকৰণৰ অধিক সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। ‘খেলো ইণ্ডিয়া ক্ৰীড়া’ আৰম্ভ কৰাৰ আঁৰত এইটোৱেই মুখ্য কাৰণ আছিল যি ‘খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়া’ আৰু ‘খেলো ইণ্ডিয়া শীতকালীন ক্ৰীড়া সমাৰোহ’লৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। ই সুফল প্ৰদান কৰিছে আৰু আমাৰ খেলুৱৈসকলৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি পাইছে আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাত যথেষ্ট সাফল্য লাভ কৰিছে বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘ৰাষ্ট্ৰীয় শৈক্ষিক নীতি’’য়ে ক্ৰীড়াক এক বিষয় হিচাপে লোৱাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে য'ত ই পাঠ্যক্ৰমৰ অংশ হ'ব আৰু দেশৰ প্ৰথমখন ‘ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয়’ নিৰ্মাণে ইয়াৰ উদ্দেশ্য অধিক শক্তিশালী কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে ৰাজ্যসমূহত ক্ৰীড়া-বিশেষ উচ্চ শিক্ষা আৰম্ভ কৰৰ দিশত প্ৰচেষ্টা চলাই থকা হৈছে। তেওঁ কয় যে উত্তৰ প্ৰদেশে অতি প্ৰশংসনীয় কাম কৰি আছে আৰু এই প্ৰসংগত তেওঁ মিৰাটৰ ‘মেজৰ ধ্যান চান্দ ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয়’ৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ দেশতে ১০০০ ‘খেলো ইণ্ডিয়া কেন্দ্ৰ’ স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰায় ১২টা ‘ৰাষ্ট্ৰীয় উৎকৰ্ষতাৰ কেন্দ্ৰ’ৰ কাৰ্যকাজো আৰম্ভ কৰা হৈছে য'ত প্ৰদৰ্শন উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ আৰু ক্ৰীড়া বিজ্ঞানৰ সহায়ৰ বাবে সহযোগিতা আগবঢ়োৱা হয়। "খেলো ইণ্ডিয়াই ভাৰতৰ পৰম্পৰাগত ক্ৰীড়াৰ সন্মানৰো পুনৰুদ্ধাৰ কৰিছে" বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘গাটকা’, ‘মাল্লাখাম্ব’, ‘থাং-টা’, ‘কলাৰিপায়াট্টু’ আৰু ‘যোগাসন’ৰ দৰে বিভিন্ন থলুৱা ক্ৰীড়াক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে প্ৰদান কৰা বৃত্তি সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰে।
‘খেলো ইণ্ডিয়া’ কাৰ্যসূচীত মহিলাৰ বৰ্ধিত অংশগ্ৰহণৰ উৎসাহজনক ফলাফলৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশৰ বহু চহৰত ‘খেলো ইণ্ডিয়া মহিলা লীগ’ৰ আয়োজন কৰা হৈছে। "বিভিন্ন বয়সৰ প্ৰায় ২৩ হাজাৰ মহিলা খেলুৱৈয়ে এতিয়ালৈকে ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিছে"বুলি তেওঁ মন্তব্য কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰীড়া সমাৰোহ’ত মহিলা খেলুৱৈসকলৰ বৃহৎ অংশগ্ৰহণৰ কথাও উল্লেখ কৰে আৰু তেওঁলোকক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
"ভাৰতৰ প্ৰগতি আপোনালোকৰ প্ৰতিভা, আপোনালোকৰ প্ৰগতিত নিহিত হৈ আছে। আপোনালোক ভৱিষ্যতৰ চেম্পিয়ন", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰি কয় যে ত্ৰিৰংগাখনৰ গৌৰৱক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাটো খেলুৱৈসকলৰ দায়িত্ব। খেলুৱৈ আৰু দলীয় মনোভাৱৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে যে ই কেৱল পৰাজয় আৰু বিজয় আৰু দলবদ্ধ প্ৰয়াসতে সীমাবদ্ধ হয় নে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে খেলুৱৈৰ অৰ্থ ইয়াতকৈ অধিক বিস্তৃত। ক্ৰীড়াই নিহিত স্বাৰ্থৰ উৰ্ধত উঠি আমাক সামূহিক সফলতাৰ দিশত আগুৱাবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। তেওঁ আৰু কয় যে ক্ৰীড়াই আমাক শালীনতা আৰু নিয়মানুবৰ্তিতা অনুসৰণ কৰিবলৈ শিকায়।
পৰিস্থিতি তেওঁলোকৰ বিৰুদ্ধে থকাৰ মুহূৰ্ততো খেলুৱৈসকলে মানসিক ভাৰসাম্য হেৰুৱাব নোৱাৰে আৰু খেলুৱৈসকল সদায় নিয়মৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈয়ে থাকে। ভাষণৰ সামৰণি মাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নিয়ম-কানুনৰ সীমাৰ ভিতৰত থকা আৰু ধৈৰ্য্যৰে প্ৰতিপক্ষক অতিক্ৰম কৰাটো হৈছে এগৰাকী খেলুৱৈৰ পৰিচয়। "এজন বিজয়ী কেৱল তেতিয়াহে এজন মহান খেলুৱৈ হৈ উঠে যেতিয়া তেওঁ সদায় খেলুৱৈ আৰু মৰ্যাদাৰ মনোভাৱক অনুসৰণ কৰে। সমাজে তেওঁৰ প্ৰতিটো আচৰণৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা ল'লেহে এজন বিজয়ী এজন মহান খেলুৱৈ হৈ উঠে" বুলি মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।

Prime Minister's Office
PM declares open 3rd edition of Khelo India University Games
“Khelo India University Games have become great medium of Ek Bharat Shreshtha Bharat”
“In the last 9 years a new era of sports started in India, an era of empowering society through the medium of sports”
“Sports is now being viewed as an attractive profession and Khelo India Abhiyan has played a big role in that”
“National Educational Policy has proposed to take sports as a subject where it will become a part of the curriculum”
“Khelo India has also restored the prestige of India's traditional sports”
“India's progress lies in your talent, your progress. You are the future champion”
“Sport inspires us towards collective success by rising above vested interests”
25 MAY 2023 8:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi declared open Khelo India University Games 2023 via video conferencing today. The games will witness the participation of over 4750 athletes from more than 200 Universities competing in 21 sports categories.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone on the organization of Khelo India University Games 2023 and said that Uttar Pradesh has become a confluence of sporting talent today. The Prime Minister noted that the 4000 athletes that are taking part in the Khelo India University Games have come from different states and regions and especially welcomed them as a Member of Parliament from the state. He expressed delight that the closing ceremony of the event will take place in Varanasi which is his constituency. Observing the importance of organizing the third edition of the Khelo India University Games when India is celebrating Azadi Ka Amrit Mahotsav, the Prime Minister said that the event has become an excellent medium to inculcate the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ along with team spirit. He said that athletes coming from different regions will interact with each other and also visit various places in Uttar Pradesh where the events are taking place. This, the Prime Minister said, will result in building a connect with such places, and expressed confidence that participating in the Khelo India Games University will be a cherished memory for all athletes. He also wished them huge success in the upcoming competitions.
The Prime Minister said that in the last 9 years a new era of sports started in India which is not just about making India a big power in sports but also is an era of empowering society through the medium of sports. The Prime Minister recalled the earlier period of indifference towards sports where sports did not get the requisite support from the governments. This made it extremely difficult for the poor, middle class and rural children to excel in sports. Which made many parents ignore sports as it had limited scope as a career. The Prime Minister underscored the huge change in attitude towards sports among the parents. “Sports is now being viewed as an attractive profession and Khelo India Abhiyan has played a big role in that”, he said.
The Prime Minister recalled scams surrounding the Commonwealth Games in India as an example of the attitude of the earlier governments towards sport. He also talked about the lack of sincerity in the schemes like Panchayat Yuva Kreeda aur Khel Abhiyan which was later named as Rajiv Gandhi Abhiyan. Shri Modi lamented the absence of sports infrastructure in earlier times. All this is changing, he said. Regarding Urban Sports infrastructure, the Prime Minister said that earlier governments spent just 300 crore rupees in 6 years whereas under Khelo India now 3000 cr rupees have been spent on sports infrastructure, making it easier for more athletes to take up sports.
The Prime Minister expressed satisfaction that about 30,000 athletes have participated in Khelo India Games so far. Out of which 1500 athletes are getting financial assistance. The budget for sports has seen a three-fold rise compared to what was there 9 years ago. He said even the rural and remote areas are getting better sports infrastructure.
Talking about Uttar Pradesh, the Prime Minister talked about the expansion of sports facilities in Lucknow, the modernization of Sigra Stadium in Varanasi, and the creation of modern sporting facilities with an allocation of 400 crore rupees. He mentioned the synthetic hockey field at Lalpur, the multi-purpose hall at Veer Bahadur Singh Sports College in Gorakhpur, the synthetic hockey field in Meerut and the synthetic running track in Saharanpur.
The Prime Minister emphasized that the athletes are getting better competition exposure which is providing them more opportunities to assess and improve. This was the main reason behind starting Khelo India Games which have expanded to Khelo India University Games and Khelo India Winter Games. This is bearing fruits and building up the confidence of our sportspersons and getting great results in international competition, he said.
The Prime Minister informed that the National Educational Policy has proposed to take sports as a subject where it will become a part of the curriculum, and the construction of the country’s first National Sports University will further strengthen the cause. In states, the Prime Minister informed, efforts are being made towards sports-specialized higher education. He said that Uttar Pradesh is doing a very commendable job and gave the example of the Major Dhyan Chand Sports University in Meerut. He also highlighted that 1000 Khelo India Centers are being established all over the country. The Prime Minister informed that around 12 National Centers of Excellence have also been made functional where support is provided for training and sports science support to improve performance. “Khelo India has also restored the prestige of India's traditional sports”, the Prime Minister said as he highlighted the scholarships provided by the Government to encourage various indigenous sports like Gatka, Mallakhamb, Thang-ta, Kalaripayattu and Yogasan.
Noting the encouraging result of the increased participation of women in the Khelo India program, the Prime Minister informed that Khelo India Women's League is being organized in many cities of the country. “About 23 thousand women athletes of different age groups have participated in it so far”, he said. The Prime Minister also noted the large participation of female athletes at the Khelo India University Games and conveyed his best wishes to them.
“India's progress lies in your talent, your progress. You are the future champion”, the Prime Minister remarked as he underlined that it is the responsibility of the athletes to take the glory of the Tricolour to new heights. Speaking about sportsmanship and team spirit, the Prime Minister put out a question if it is just limited to accepting defeat and victory, and teamwork. The meaning of sportsmanship, the Prime Minister explained, is wider than this. Sport inspires us towards collective success by rising above vested interests. He further added that sports teach us to follow decorum and the rules. Noting that players do not lose their composure when circumstances are against them and always stay committed to the rules. Concluding the address, the Prime Minister said that staying within the limits of rules and regulations and overcoming the opponent with patience is the identity of a player. “A winner becomes a great player only when he always follows the spirit of sportsmanship and dignity. A winner becomes a great player only when society takes inspiration from his every conduct”, the Prime Minister concluded.
Background
The Prime Minister has laid enormous focus on developing a culture of sports in the country and encouraging youth to take up sports. Various schemes have been launched by the government to support budding sportsmen and efforts have been put in to strengthen the sports ecosystem in the country. The organization of the Khelo India University Games is another step in this direction.
This year, the third edition of the Khelo India University Games will be held from 25th May to 3rd June in Uttar Pradesh. These competitions will be organized in Varanasi, Gorakhpur, Lucknow and Gautam Buddha Nagar. The Games will witness the participation of over 4750 athletes from more than 200 Universities, who will be competing in 21 sports. The closing ceremony of the Games will be held in Varanasi on 3rd June. The mascot of the Games is named Jitu, which represents Swamp Deer (Barasingha) - the state animal of Uttar Pradesh.