স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী ডাঃ মনসুখ মাণ্ডভিয়াই ৭৬সংখ্যক বিশ্ব স্বাস্থ্য সভাত ভাষণ প্ৰদান কৰে
গ্ল’বেল মেডিকেল কাউণ্টাৰমেজাৰ প্লেটফৰ্মে বিশ্ববাসীক সমান প্ৰৱেশাধিকাৰ নিৰাপত্তা, উচ্চমানৰ, ব্যয়সাপেক্ষ চিকিৎসা প্ৰতিৰোধ ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰিবঃ ডাঃ মাণ্ডভিয়া
"ডিজিটেল স্বাস্থ্যৰ ওপৰত গোলকীয় উদ্যোগে বিশেষকৈ নিম্ন আৰু মধ্য আয়ৰ দেশসমূহৰ বাবে বিশ্বব্যাপী ডিজিটেল বিভাজন দূৰ কৰাত সেৱা আগবঢ়াব"
24 MAY 2023 11:23AM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী ডাঃ মানসুখ মাণ্ডভিয়াই বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ সঞ্চালক প্ৰধান ডাঃ টেড্ৰ’ছ আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ স্বাস্থ্য মন্ত্ৰীসকলৰ উপস্থিতিত ‘সকলোৰে বাবে স্বাস্থ্য’ বিষয়ক কেন্দ্ৰ কৰি বিশ্ব স্বাস্থ্য সভাৰ ৭৬ সংখ্যক অধিৱেশনত ভাষণ প্ৰদান কৰে।
স্বাস্থ্য জৰুৰীকালীন প্ৰস্তুতি, চিকিৎসা প্ৰতিৰোধৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ আৰু ডিজিটেল স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত জি-২০ ভাৰতৰ স্বাস্থ্যৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ কথা উল্লেখ কৰি ডাঃ মাণ্ডভিয়াই কয়, "কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ অভূতপূৰ্ব পৰিস্থিতিয়ে ভৱিষ্যতৰ স্বাস্থ্য প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰস্তুত এক অধিক সংযোজিত বিশ্বৰ কাৰ্যসূচী শক্তিশালী কৰাত অধিক সেৱা আগবঢ়াইছে।
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰীয়ে আঞ্চলিক নেটৱৰ্ক আৰু গ্ল’বেল ইনিচিয়েটিভ ফৰ ডিজিটেল হেল্থৰ জৰিয়তে বিতৰণ কৰা উৎপাদন আৰু অনুসন্ধান আৰু বিকাশৰ সৈতে গ্ল’বেল মেডিকেল কাউণ্টাৰমিজাৰ্ছ প্লেটফৰ্মৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়। আৰু বিশদভাৱে তেওঁ কয় যে “গ্ল’বেল মেডিকেল কাউণ্টাৰমেজাৰ প্লেটফৰ্মৰ লক্ষ্য হৈছে সকলো দেশতে নিৰাপদ, উচ্চমানৰ, খৰচ-বহনক্ষম চিকিৎসা প্ৰতিকাৰৰ ন্যায্য প্ৰৱেশ নিশ্চিত কৰা।”
বিশ্বব্যাপী ডিজিটেল বিভাজন দূৰ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা উল্লেখ কৰি ডাঃ মাণ্ডভিয়াই লগতে কয়, "ডিজিটেল স্বাস্থ্যৰ ওপৰত গোলকীয় পদক্ষেপে বিশ্বৰ বাবে আৰু বিশেষকৈ নিম্ন আৰু মধ্য আয়ৰ দেশসমূহৰ বাবে ডিজিটেল সঁজুলিৰ গণতান্ত্ৰিককৰণৰ বাবে ডিজিটেল ৰাজহুৱা সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত সহমত গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিব।" তেওঁ পুনৰ কয় যে "ডিজিটেল স্বাস্থ্যৰ ওপৰত গোলকীয় উদ্যোগৰ উদ্দেশ্য হৈছে প্ৰতিষ্ঠানগত পৰিকাঠামো হিচাপে কাম কৰা আৰু অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ সৈতে উদ্দেশ্যপূৰ্ণ ডিজিটেল সমাধানৰ বাবে এক ক্ষিপ্ৰ আৰু উপযুক্ত প্ৰদান কৰা।"
ডাঃ মান্দভিয়াই নি-ক্ষয়(Ni-kshay)প্লেটফৰ্মক স্বাস্থ্য প্ৰযুক্তিত উদ্ভাৱন আৰু বিনিয়োগৰ উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰে। ইয়াৰ জৰিয়তে যক্ষ্মা ৰোগীৰ অন্তিম যত্ন, প্ৰদানকাৰীৰ ৱৰ্কফ্লো আৰু প্লেটফৰ্মত অন্তৰ্ভুক্ত যত্নৰ কেচকেডৰ ডিজিটাইজেশ্বনৰ দ্বাৰা প্ৰমাণিত নিজৰ গাণিতিক আৰ্হিৰ দ্বাৰা যক্ষ্মা দূৰ কৰাৰ ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা দোহাৰে।
"সকলোৰে বাবে স্বাস্থ্য"ৰ কাৰ্যসূচীক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ বাবে বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাক প্ৰশংসা কৰি ডাঃ মাণ্ডভিয়াই কয়, "বিষয়বস্তুটোৱে ভাৰতৰ জি-২০ সভাপতিত্বৰ থিম 'এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত' আৰু লগতে "অন্ত্যোদয়া"ৰ ধাৰণাটোৰ সৈতে অনুৰণন বিচাৰি পাইছে, যাৰ অৰ্থ হৈছে দূৰৱৰ্তী অঞ্চলৰ অন্তিমজন ব্যক্তিৰ ওচৰলৈ যোৱা।"
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰীগৰাকীৰ সম্বোধনৰ সম্পূৰ্ণ পাঠ তলত দিয়া ধৰণৰ:
স্বাস্থ্যসেৱাৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰাৰ দিশত আমাৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ সামগ্ৰিক বিষয়বস্তু “সকলোৰে বাবে স্বাস্থ্য”ৰ কাৰ্যসূচীক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ বাবে ভাৰতে বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাক স্বীকৃতি দিয়ে। ভাৰতৰ পথ প্ৰদৰ্শক নীতি “অন্ত্যোদয়া”ৰ পৰা এই বিষয়বস্তুৱে আজিৰ পৃথিৱীৰ আন্তঃসংযোগক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে।
কোভিড-১৯ৰ অ-প্ৰত্যাশিত সংকটে আমাৰ বিশ্বৰ কাৰ্যসূচীক অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে আৰু ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীয়ে ভাৰতৰ জি-২০ সভাপতিত্বক এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যতৰ পথপ্ৰদৰ্শক নীতিৰে বৰ্ণনা কৰে। আমাৰ জি-২০ সভাপতিত্বৰ অধীনত ভাৰতে সাৰ্বজনীন স্বাস্থ্য কভাৰেজ প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে স্বাস্থ্য জৰুৰীকালীন প্ৰস্তুতি, চিকিৎসা প্ৰতিৰোধী ব্যৱস্থা আৰু ডিজিটেল স্বাস্থ্যৰ প্ৰৱেশাধিকাৰক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। যক্ষ্মা ৰোগৰ বোজা দূৰ কৰিবলৈ ভাৰতে সক্ৰিয় পদক্ষেপ ল'বলৈ সমানে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। ভাৰতে নিজৰ গাণিতিক আৰ্হি বিকশিত কৰিছে। ই অধিক বাস্তৱবাদী আৰু সকলো স্থানীয় প্ৰমাণৰ কাৰক।
স্বাস্থ্য প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ শক্তিক লাভৱান কৰি নি-ক্ষয় প্লেটফৰ্মে ৰোগীৰ শেষৰ পৰা শেষলৈ যত্ন, প্ৰদানকাৰীৰ কৰ্মপ্ৰবাহ, আৰু যত্নৰ ধাৰাটোৰ ডিজিটেলাইজেচন প্ৰদান কৰে। মহামহিমসকল, আমি আঞ্চলিক নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে বিতৰণ কৰা উৎপাদন আৰু অনুসন্ধান আৰু বিকাশৰ সৈতে গ্ল’বেল মেডিকেল কাউণ্টাৰমেজাৰ প্লেটফৰ্মৰ লগতে বিশ্বব্যাপী ডিজিটেল বিভাজন দূৰ কৰিবলৈ ডিজিটেল হেল্থৰ বাবে গ্ল’বেল ইনিচিয়েটিভৰ প্ৰস্তাৱো আগবঢ়াইছো।
গ্ল’বেল মেডিকেল কাউণ্টাৰমেজাৰ প্লেটফৰ্মৰ লক্ষ্য হৈছে সকলো দেশতে নিৰাপদ, উচ্চমানৰ, খৰচ-বহনক্ষম চিকিৎসা প্ৰতিকাৰৰ ন্যায্য প্ৰৱেশ নিশ্চিত কৰা। ডিজিটেল হেল্থৰ ওপৰত গ্ল'বেল ইনিচিয়েটিভে এটা প্ৰতিষ্ঠানিক কাঠামো হিচাপে কাম কৰিব আৰু অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ সৈতে উদ্দেশ্যৰ বাবে উপযুক্ত ডিজিটেল সমাধান প্ৰদান কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিব। এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে, আমি ডিজিটেল সঁজুলিৰ অনুকূলন আৰু গণতান্ত্ৰিককৰণৰ বাবে ডিজিটেল ৰাজহুৱা সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰৰ ওপৰত সহমত গঢ়ি তুলিছো, বিশ্বৰ বাবে আৰু বিশেষকৈ নিম্ন আৰু মধ্য আয়ৰ দেশসমূহৰ বাবে(এলএমআইচি)। মহামান্য ব্যক্তিসকলে, স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰণালীত চলি থকা কোভিড ক্লান্তি স্বত্বেও, আমি আমাৰ প্ৰচেষ্টাত স্থিৰ হৈ থাকিব লাগিব। সকলোৰে বাবে স্বাস্থ্য কেৱল এক মহৎ আকাংক্ষা নহয়, কিন্তু এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৱশ্যকতা।
মই সকলোকে নীতিৰ পৰা কাৰ্য্যলৈ আগবাঢ়ি যাবলৈ আৰু সুস্থ ভৱিষ্যতৰ বাবে একেলগে কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। ধন্যবাদ!
ডাঃ মাণ্ডভিয়াৰ ভাষণ এই লিংকসমূহত চাব পাৰেঃ
https://www.youtube.com/watch?v=gdjySw1_IAo
https://www.youtube.com/watch?v=52lYgc326eg
ডাঃ মাণ্ডভিয়াৰ ভাষণৰ টুইটাৰ লিংকসমূহ তলত দিয়া ধৰণৰ:
https://twitter.com/mansukhmandviya/status/1660995459945750529
https://twitter.com/mansukhmandviya/status/1661027076533813249
https://twitter.com/mansukhmandviya/status/1661034966736830467

Ministry of Health and Family Welfare
Union Minister of Health and Family Welfare, Dr. Mansukh Mandaviya addresses 76th World Health Assembly
The Global Medical Countermeasures Platform will provide equal access safe, high-quality, cost-effective medical countermeasures to the world: Dr. Mandaviya
“Global Initiative on Digital Health will serve to bridge the global digital divide particularly for low-and middle-income countries”
24 MAY 2023 11:23AM by PIB Delhi
Union Minister of Health and Family Welfare Dr. Mansukh Mandaviya addressed the 76th session of the World Health Assembly centered on the theme of ‘Health for All’ in the presence of Dr. Tedros, Director General, World Health Organization and Health Ministers from across the world.
Recounting G20 India’s Health priorities of Health Emergency Preparedness, Access to Medical Countermeasure, and Digital Health, Dr. Mandaviya said “the unprecedented circumstances of the Covid-19 pandemic have further served to strengthen the agenda for a more connected world that is prepared to tackle future heath challenges.” The Union Health Minister proposed Global Medical Countermeasures Platform with distributed manufacturing and R&D through regional networks and the Global Initiative for Digital Health. Elaborating further, he stated “The Global Medical Countermeasures Platform aims to ensure equitable access to safe, high-quality, cost-effective medical countermeasures to all the countries.”
Underscoring the need to bridge the global digital divide, Dr. Mandaviya added “Global Initiative on Digital Health will facilitate in building consensus on promotion of Digital Public Goods for customization & democratization of digital tools for the world and particularly for low-and middle-income countries (LMICs).” He reiterated that “the aim of Global Initiative on Digital Health is to act as institutional framework and provide an agile & fit for purpose digital solutions with use of cutting-edge technologies.” Dr. Mandaviya also cited Ni-kshay Platform as an example of innovation and investment in health technologies, reiterating India’s commitment to eliminate Tuberculosis leveraging its own mathematical model substantiated by the end-to-end patient care, provider workflows, and digitization of the cascade of care incorporated in the platform.
Commending the World Health Organization for prioritizing the agenda of “Health for All”, Dr. Mandaviya said “the theme finds resonance with the theme of G20 India Presidency ‘One Earth, One Family, One Future’ as well as the notion of “Antyodaya” meaning reaching the last person in the last mile.” Highlighting the impact of Covid-19 on the world, The Union Health Minister noted that though the pandemic has indeed taken a toll on our healthcare systems, it is vital maintain the momentum and work in tandem to translate our vision of ‘Health for All’ into reality, and ensure a healthier tomorrow for the coming generations.
The full text of address of the Union Health Minister is as under:
India acknowledges WHO for prioritizing the agenda of “Health for All” which is the overarching theme for our collective efforts towards bolstering healthcare ecosystems. Aligned with India’s guiding principle of “Antyodaya” which means reaching the last person till the last mile, this theme highlights the interconnectedness of today’s world.
The unanticipated Covid-19 crisis has further strengthened our agenda of a connected world and in view of the same, Hon’ble Prime Minister Shri. Narendra Modi ji enunciated India’s G20 Presidency with the guiding principle of One Earth, One Family, One Future. Under our G-20 Presidency, India has prioritized Health Emergency Preparedness, Access to Medical Countermeasures and Digital Health to achieve Universal Health Coverage. India is equally committed to take pro-active steps to eliminate disease burden of Tuberculosis. India has developed its own mathematical model which is more realistic and factors in all the local evidence.
Leveraging our strength in health technologies, the Ni-kshay Platform provides end-to-end patient care, provider workflows, and digitization of the cascade of care. Excellencies, We are also proposing Global Medical Countermeasures Platform with distributed manufacturing and R&D through regional networks as well as a Global Initiative for Digital Health to bridge the global digital divide.
The Global Medical Countermeasures Platform aims to ensure equitable access to safe, high-quality, cost-effective medical countermeasures to all the countries. Global Initiative on Digital Health will act as an institutional framework and aim to provide an agile & fit for purpose digital solutions with use of cutting-edge technologies. Through this initiative, we are building consensus on promotion of Digital Public Goods for customization & democratization of digital tools, for the world and particularly for low-and middle-income countries (LMICs). Excellencies, despite ongoing Covid fatigue in healthcare systems, we must remain consistent in our efforts. Health for All is not just a noble aspiration, but a crucial imperative.
I would like to exhort all to move from principles to action and work in tandem towards an equal world for a healthier tomorrow. Thank you!
Dr. Mandaviya’s address can be viewed at these links:
https://www.youtube.com/watch?v=gdjySw1_IAo
https://www.youtube.com/watch?v=52lYgc326eg
The twitter links for Dr. Mandaviya’s speech are as provided below:
https://twitter.com/mansukhmandviya/status/1660995459945750529
https://twitter.com/mansukhmandviya/status/1661027076533813249
https://twitter.com/mansukhmandviya/status/1661034966736830467