প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থানগী নাথদ্বারাদা লুপা করোর ৫৫০০ হেনবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
রাজসামান্দ অমসুং উদয়পুরদা লেন অনিদা ওনখৎনবা লম্বী শেম্নবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
উদয়পুর রেলৱে স্তেসন অমুক হন্না শেমগৎনবা অমসুং গেজ ওন্থোকপগী প্রোজেক উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
নেসনেল হায়ৱেজ প্রোজেক অহুম শঙ্গাখ্রে
“রাজ্য চাউখৎহনবগা লোয়ন্না লৈবাক অসি চাউখৎনবা লাইৱাদা ভারত সরকারনা থাজবা থম্লি”
“হিংবদা লাইবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি”
“হৌখিবা মতমদা ঙাইহাক্তংগী খনবদগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা মীরাইবদগী লৈবাক অসিদা য়াম্না চাউনা মাঙজরে”
“মথং চহি ২৫দা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা ৱাশক্কী তুংদা অনৌবা ইনফ্রস্ত্রকচর শেমগৎপনা থৌনা অমা ওইরক্লি”
“ঙসিগী ভারত অসি চাউখৎপা পাম্লবা খুন্নাই অমা ওইরে”
“রাজস্থান অসি চাদা ১০০ রেল ইলেক্ত্রিক ফংলবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমা ওইগদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে”
“সেবাগী ৱাখল্লোন অমগা লোয়ন্না সরকারনা থবক তৌরি অমসুং মসি ভক্তি ভাব অমা ওইনা লৌরি”
10 MAY 2023 1:43PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাজস্থানগী নাথদ্বারাদা লুপা করোর ৫৫০০ হেনবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং লম্বী-থোং ফগৎহনগনি। লম্বী অমসুং রেল সেক্তরগী প্রোজেকশিংনা চৎথোক-চৎশিন অমসুং ললোন-ইতিক্কী থবকশিং ফগৎহনগনি অমসুং লমদম অসিগী মীয়ামগী শেন-থুম অমসুং খুন্নাইগী ফিবম ফগৎহনগনি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভাগবান শ্রীনাথকী মেৱারগী লমদমদা লাকপা ফংবা অসিদা হরাওই। মসিগী মমাঙদা প্রধান মন্ত্রীনা নাথদ্বারাদা লৈবা শ্রীনাথজিগী লাইশঙদা দর্সন অমসুং পুজা পাংথোকখি অমসুং অজাদি কা অমৃত কালদা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইনবা পান্দমশিং ফংনবা বর পীনবা থৌনিজখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি কৎথোক্লিবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লিবা প্রোজেকশিং অসিনা রাজস্থানগী চৎথোক-চৎশিন ফগৎলগনি। নেসনেল হায়ৱেগী উদয়পুরদগী সামলাজি সেক্সন লেন তরুক ওনখৎপা অসিনা উদয়পুর, দুঙ্গারপুর অমসুং বন্সৱারাদা কান্নবা ফংলগনি। নেসনেল হায়ৱে-২৫গী বিলারা-জোধপুর সেক্সন্না উদয়পুরদগী ঙমখৈগী শরুকশিং য়ৌবা লাইহল্লগনি। জয়পুরদ-জোধপুর মরক্কী চৎথোক-চৎশিনগী মতম পুং ৩দা হন্থরগনি অমসুং কুম্ভালগর অমসুং হালদি ঘাতিগুম্বা ৱার্ল্দ হেরিতেচ সাইতশিংদা লাইনা য়ৌহনবা ঙম্লগনি। শ্রীনাথদ্বারাদগী অনৌবা রেলৱে লাইন্না মেৱার অমসুং মারৱার শম্নরগনি অমসুং মার্বল, গ্রেনাইত অমসুং মাইনিং উদোগশিংদা মতেং ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি রাজ্য চাউখৎহনবগা লোয়ন্না লৈবাক অসি চাউখৎনবা লাইৱাদা ভারত সরকারনা থাজবা থম্লি। ভারতকী অচৌবা রাজ্যশিংগী মনুংদা রাজস্থান অমনি। রাজ্য অসিনা ভারতকী ওইনা থৌনা, হেরিতেচ অমসুং কলচরদা মাঙজিল থারি। ভারত চাউখৎপগী খোঙজেলগা রাজস্থান চাউখৎপগা হকথেংন্না মরী লৈনৈ। রাজ্য অসিদা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রচর শেমগৎনবা কেন্দ্র সরকারনা মীৎয়েং চঙলি। রেলৱেজশিং অমসুং লম্বীশিং খক্তনা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর নত্তে, অদুবু মসিনা খুঙ্গংশিং অমসুং সহরশিংগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লি অমসুং খুদোংচাবশিং ফংবা হেনগৎহল্লি অমসুং মীয়ামগা শম্নহল্লি, দিজিতেলগী শম্নবা হেনগৎহন্দুনা মীয়ামগী পুন্সি হিংবদা লাইহল্লি। অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা লমদম অমগী হেরিতেচ য়োকখৎপা খক নত্তনা চাউখৎপদা ইনোৎ পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মথং চহি ২৫দা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা ৱাশক্কী তুংদা অনৌবা ইনফ্রস্ত্রকচর শেমগৎপনা থৌনা অমা ওইরক্লি। ইনফ্রাস্ত্রকচরগী সেক্তরশিং হায়বদি রেলৱেজ, এয়রৱেজ অমসুং হায়ৱেজশিংদা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর লিশিং কয়া থাদরি। চহি অসিগী বজেত্তা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লুপা করোর লাখ ১০ খাক্তুনা থম্লে। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং থবক ফংবগী খুদোংচাবশিংদা হকথেংন্না কান্নবা পীরগনি। কেন্দ্র সরকারগী হায়রিবা স্কিমশিং অসিনা শেন্মিৎলোন্দা অনৌবা ইনোৎ অমা পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং ফংহনবগা লোয়ন্না অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা অসি য়াম্না মরুওই। ভোৎ ফংবা রাজনিতি তৌবা অসিনা লৈবাক অসিগী তুংগী থৌরাং তৌবা ঙমহন্দে। লন-থুম মচা খর লেপশিন্নবা ঙাইহাক্তংগী ওইবা ৱাখল অসিনা লৈবাক অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা মীরাইদুনা লৈবাক অসিদা য়াম্না চাউনা মাঙজবা ওইহল্লি।
শ্রী মোদীনা মখা তানা হায়খি লৈবাক অসিদা ইনফ্রাস্ত্রচর শেমগৎনবা তুংগী মীৎয়েং শানবা ৱাৎপদগী রাজস্থান্না খুদোংচাদবা মায়োক্নরি। মীয়াম্না মফম অমদগী মফম অমদা চৎপদা খুদোংচাদবা থেংনবা খক নত্তনা লৌউ-শিংউ, ললোন-ইতিক অমসুং উদোগকী লমদসু অৱাবা থেংনরি। প্রধান মন্ত্রী অতল বিহারি বাজপায়গী মতমদা ২০০০দা হৌদোকখিবা প্রধান মন্ত্রী গ্রামিন সরক য়োজননা ২০১৪ ফাওবদা কিলোমিতর লাখ ৩.৮০ শাংবা খুঙ্গংগী লম্বীশিং শেমখ্রে, অদুগা হৌখিবা চহি ৯দা হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা কিলোমিতর লাখ ৩.৫০গী লম্বী শেমখ্রে। মসিগী মনুংদা রাজস্থানগী খুঙ্গংশিংগী কিলোমিতর লিশিং ৭০গী লম্বীশিং শেমখ্রে। হৌজিক লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংগী লম্বী অয়াম্বা কোইলা থারবা লম্বীশিং ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত সরকারনা খুঙ্গংশিংগী লম্বী শেম্বগা লোয়ন্না অনৌবা হায়ৱেজশিংনা সহরশিং শম্নহল্লে। ২০১৪ মমাঙগী মতমগা চাংদম্নবদা শরুক অনি য়াংনা নেসনেল হায়ৱেজশিং শেমগৎলি। হন্দক দৌসাদা দিল্লি-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱেগী শরুক অমা মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। ঙসিগী ভারত অসি চাউখৎপা পাম্লবা খুন্নাই অমা ওইরে। মতম ইচঙ চঙদনা খুদোংচাবা হেন্না ফংবা মীয়াম্না পাম্লে। ভারতকী মীয়াম অমসুং রাজস্থানগী মীয়ামগী অনিংবশিং থুংহনবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীচম মীয়ামগী পুন্সিদা রেলৱে লাইন অসি য়াম্না মরুওই। অনৌবা ত্রেনশিং, রেলৱে স্তেসনশিং অমসুং ত্রেকশিং শেমগৎতুনা রেলৱে মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা থৌরাং তৌরি। রাজস্থানগী অহানবা বন্দে ভারত লৈরে। মাবলি মারৱার সেক্সন গেজ ওন্থোক্লে অমসুং অহমেদবাদ অমসুং উদয়পুর রুত ব্রোদ গেজ ওন্থোকপগী থবক লোইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মী থমদবা গেতশিং লৌথোকখ্রবা মতুংদা লৈবাক অসিদা রেল নেতৱার্ক খুদিংমক ইলেক্ত্রিক ফংহন্নবা সরকারনা মীৎয়েং চঙলে। উদয়পুর রেলৱে স্তেসন শেমগৎলিবা অসিগা মান্নবা ফিবমদা লৈবাক অসিগী রেলৱে স্তেসন চা কয়া মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলি। অখন্নবা ফ্রেদ কোরিদোর অমা শেমগৎলে। ২০১৪গা চাংদম্নবদা রাজস্থানগী রেলৱেগী বজেত শরুক ১৪ হেনগৎলে। রাজস্থানগী রেলৱে নেতৱার্ককী চাদা ৭৫ ইলেক্ত্রিক ফংহনখ্রে।রাজস্থান অসি চাদা ১০০ রেল ইলেক্ত্রিক ফংলবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমা ওইগদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙরাং মহারানা প্রতাপকী মপোক নুমিত্তা লৈবাক অসিনা মহাক্কী মফমদা ইকায়খুম্না উৎখ্রে। লৈবাক অসিগী হেরিতেচ ঙাক-শেন্নবা তোঙান-তোঙানবা সর্কুইতশিংদা সরকারনা থবক পায়খৎলি। ভাগবান কৃষ্ণগা মরী লৈনবা লাইফমশিং শম্নরে। গোবিন্দ দেব জি, খাতুম শ্যাম জি অমসুং শ্রী নাথ জি ইরাই লাইনা খুরুম্বা য়ানবা রাজস্থান্দা কৃষ্ণ সর্কুইত শেমগৎলে। সেবাগী ৱাখল্লোন অমগা লোয়ন্না সরকারনা থবক তৌরি অমসুং মসি ভক্তি ভাব অমা ওইনা লৌরি। জন্তা জনর্দানগীদমক হিংবদা লাইহনবা হায়বসি ঐখোয়গী সরকারগী পান্দম্নি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা রাজস্থানগী রাজ্যপাল শ্রী কালরাজ মিশ্রা, রাজস্থানগী চীফ মিনিস্তর শ্রী অশোক গেহলোত, রাজস্থান সরকারগী মিনিস্তরশিং অমসুং এম.পিশিং য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা রাজসামান্দ অমসুং উদয়পুরদা লেন অনিদা ওনখৎনবা লম্বী শেম্বগী প্রোজেকশিং উরেপ-ঊয়ুং তমখ্রে। উদয়পুর রেলৱে স্তেসন অমুক হন্না শেমগৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখি। মহাক্না গেজ ওনখৎপগী প্রোজেক অমসুং নাথদ্বারাদগী নাথদ্বারাদা তাউন ফাওবা অনৌবা লাইন অমা শেমগৎনবা উরেপ-উয়ুং তমখি।
মখা তানা প্রধান মন্ত্রীনা, এন.ঐচ-৪৮গী উদয়পুর-সামালাজি সেক্সনগী কিলোমিতর ১১৪ শাংবা লেন তরুক, এন-ঐচ-২৫গী বার-বিলারা-জোধপুরগী কিলোমিতর ১১০ শাংবা শরুক পাকথোকপা অমসুং লেন ৪দা ওনখৎপগী থবকশিং মীয়ামদা কৎথোক্কনি।
মখা তানা প্রধান মন্ত্রীনা, এন.ঐচ-৪৮গী উদয়পুর-সামালাজি সেক্সনগী কিলোমিতর ১১৪ শাংবা লেন তরুক, এন-ঐচ-২৫গী বার-বিলারা-জোধপুরগী কিলোমিতর ১১০ শাংবা শরুক পাকথোকপা অমসুং লেন ৪দা ওনখৎপগী থবকশিং অমসুং এন.ঐচ-৫৮ইগী কিলোমিতর ৪৭ পেপ সোলচরগা লোয়ন্না লেন অনি ওন্থোকপগী থবক মীয়ামদা কৎথোকখি।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation infrastructure projects worth over Rs. 5500 crores in Nathdwara, Rajasthan
Lays foundation stone for road construction projects for upgradation to two-lane in Rajsamand and Udaipur.
Lays foundation stone for redevelopment of Udaipur railway station and gauge conversion project
Inaugurates three national highway projects
“The Government of India believes in the mantra of development of the nation with the development of the state”
“We are Creating modern infrastructure for enhancing ‘Ease of Living’”
“Short-term thinking of the past led to neglect of the construction of infrastructure at great cost to the country”
“Modern infrastructure is emerging as the power behind the resolve of a Viksit Bharat in the next 25 years”
“Today’s India is an aspirational society”
“The day is not far when Rajasthan will be one of the states with 100 percent rail electrification”
“Government is working with a sense of service and treating it as bhakti bhaav”
10 MAY 2023 1:43PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated and dedicated to the nation projects worth over Rs. 5500 crores in Nathdwara, Rajasthan today. The development projects focus on bolstering infrastructure and connectivity in the region where the railway and road projects will facilitate the movement of goods and services, thereby boosting trade and commerce and improving the socio-economic conditions of the people in the region.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed gratitude for getting the opportunity to visit the glorious land of Mewar of Lord Shrinath. The Prime Minister recalled performing darshan and puja at the Shrinathji Temple in Nathdwara earlier in the day and wished for blessings to accomplish the goals of a Viksit Bharat in the Azaadi Ka Amrit Kaal.
Referring to the projects which were dedicated and for which the foundation stone was laid today, the Prime Minister said that these projects will enhance Rajasthan’s connectivity. where the six-laning of Udaipur to Shamlaji section of the National Highway will benefit Udaipur, Dungarpur and Banswara. Bilara-Jodhpur Section of NH-25 will ease access to border areas from Jodhpur. He said that time taken for travel between Jaipur-Jodhpur will be reduced by three hours and the world heritage sites like Kumbhalgarh and Haldi Ghati will become more accessible. “New Railway line from Shri Nathdwara will connect Mewar with Marwar and will help the sectors like Marble, granite and mining industry”, he said.
“The Government of India believes in the mantra of development of the nation with the development of the state”, the Prime Minister remarked as he noted that Rajasthan is one of the largest states in India. Underlining that the state is the bearer of India’s courage, heritage and culture, the Prime Minister said that the pace of development in the country is directly related to the development of Rajasthan. He noted that the central government is giving special emphasis to modern infrastructure in the state. He explained that modern infrastructure is not limited to railways and roadways but it also enhances connectivity between the villages and the cities, gives a boost to the facilities and connects the society, makes people’s lives easier by increasing digital connectivity. He further added that modern infrastructure not only promotes the heritage of the land but also gives impetus to development. “Modern infrastructure is emerging as the power behind the resolve of a Viksit Bharat in the next 25 years”, the Prime Minister said as he underlined the unprecedented investments in every possible infrastructure in the country and the phenomenal pace of development. The Prime Minister noted that the central government is investing thousands of crores in every infrastructure sector, be it railways, airways or highways. Referring to this Budget’s provision of 10 lakh crore rupees on infrastructure, the Prime Minister said that when this much investment is done in the infrastructure, it directly impacts the development and job opportunities of the region. He said these schemes of the Government of India have given a new push to the economy.
The Prime Minister referred to negativity being promoted in the country. He talked about the naysayers who question the priorities between Aata and Data, Sadak-Satellite. The Prime Minister said along with basic facilities, the creation of modern infrastructure is equally important. He said vote politics makes it impossible to plan for the country's future. He decried short-term thinking of creating small assets which fall short of the growing needs very quickly. This thinking led to neglect of the construction of infrastructure at great cost to the country, he said.
“Rajasthan has suffered a lot due to the lack of a futuristic vision for infrastructure in the country”, the Prime Minister remarked as he pointed out that the difficulties faced by the people were not limited to traveling from one place to another but also involved agriculture, businesses and industries. Noting that the Pradhan Mantri Gramin Sadak Yojna began in 2000 during the then Prime Minister Shri Atal Bihar Vajpayee, Shri Modi pointed out that approximately 3 lakh 80 thousand kilometers of rural roads were constructed till 2014, whereas the present government laid down approximately 3 lakh 50 thousand kilometers in the last nine years. Out of this, the Prime Minister added, 70 thousand kilometers of rural roads were constructed in the villages of Rajasthan itself. “Now most of the villages in the country are connected by pucca roads”, he added.
The Prime Minister said that the Government of India, along with taking roads to villages, is connecting cities with modern highways. National Highways are being constructed at double the speed compared to pre-2014 days. He recalled the recent dedication of a section of Delhi Mumbai Expressway at Dausa.
“Today’s India is an aspirational society. And people want to get more facilities in less time. It is our responsibility to fulfill the aspiration of the people of India and Rajasthan”, said the Prime Minister
Emphasizing the importance of the Railway in the life of the common citizen, the Prime Minister elaborated on the plans to modernize the railway through multi-pronged measures like modern trains, railway stations and tracks. He said Rajasthan has already got its first Vande Bharat. Gauge change of Mavli Marwar section and broad gauging of Ahmedabad and Udaipur route was also fulfilled.
The Prime Minister informed that the government is focussed on the electrification of the entire rail network in the country after doing away with unmanned gates. He also underlined that the modernization of hundreds of railway stations in the country is also taking place along similar lines to the Udaipur Railway Station and the visitor handling capacity is being increased. For freight trains, the Prime Minister said, a special track, a dedicated freight corridor is being constructed. He highlighted that the railway budget of Rajasthan has increased fourteen times when compared to 2014. He also informed that 75 percent of the railway network in Rajasthan has already been electrified where districts like Dungarpur, Udaipur, Chittor, Pali, Sirohi and Rajsamand have availed the benefits of gate change and doubling of lines. “The day is not far when Rajasthan will be one of the states with 100 percent rail electrification”, Shri Modi added.
The Prime Minister also underlined the benefits of increased connectivity for tourism and places of faith in Rajasthan. He recalled the valour of Maharana Pratap, the generosity of Bhamashah and the story of Veer Panna Dai. He talked about the country paying tributes to Maharana Pratap on his Jayanti yesterday. The Prime Minister said that the Government is working on various circuits to preserve the heritage of the country. Places of Pilgrimage related to Lord Krishan are being connected. In Rajasthan Krishna Circuit is being developed to ease the darshan of Govind Dev ji, Khatu Shyam ji and Shree Nath ji, he said. “Government is working with a sense of service and treating it as bhakti bhaav”, the Prime Minister said, “Ease of life for Janta Janardan is the priority of our government”, he concluded.
Governor of Rajasthan, Shri Kalraj Mishra, Chief Minister of Rajasthan, Shri Ashok Gehlot, Members of Parliament and Ministers from the Government of Rajasthan were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone for road construction projects for upgradation to two-lane in Rajsamand and Udaipur. The Prime Minister also laid the foundation stone for the redevelopment of Udaipur railway station, to provide enhanced amenities for the public. He also laid the foundation stone for the gauge conversion project and for setting up a new line from Nathdwara to Nathdwara town in Rajsamand.
Further, the Prime Minister dedicated three national highway projects to the nation, including 114 km long six-lane Udaipur to Shamlaji section of NH-48; 110 km long widening and strengthening to 4 lanes with paved shoulder of Bar-Bilara-Jodhpur Section of NH-25; and 47 km long two lanes with paved shoulder section of NH 58E.