ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜସ୍ଥାନର ନାଥଦ୍ୱାରରେ ଦେଶକୁ 5500 ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ରାଜସମନ୍ଦ ଏବଂ ଉଦୟପୁରରେ ଦୁଇ-ଲେନକୁ ନବୀକରଣ ପାଇଁ ସଡକ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି
ଉଦୟପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଗେଜ୍ ରୂପାନ୍ତର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
ତିନୋଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
“ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ସହିତ ଦେଶର ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ର ଉପରେ ଭାରତ ସରକାର ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି”
“ଜୀବନର ସହଜତା”ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛୁ ”
ଅତୀତର ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦେଶ ପାଇଁ ବହୁ ମୂଲ୍ୟରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣରେ ଅବହେଳା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି
ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଙ୍କଳ୍ପ ପଛରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏକ ଶକ୍ତି ରୂପରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି
“ଆଜିର ଭାରତ ଏକ ଆକାଂକ୍ଷିତ ସମାଜ ଅଟେ”
ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ରାଜସ୍ଥାନ 100 ପ୍ରତିଶତ ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣର ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବ
“ସରକାର ଏକ ସେବା ଭାବନା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଭକ୍ତି ଭାବନା ଭଳି କରୁଛନ୍ତି”
11 MAY 2023 10:11AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ନାଥଦ୍ୱାରରେ 5500 କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ, ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ ଯେଉଁଠାରେ ରେଳ ଏବଂ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବାଗୁଡିକର ଗତିପଥକୁ ସୁବିଧାଜନକ କରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ କାରବାର ବୃଦ୍ଧି ହେବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କର ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀନାଥଙ୍କ ଗୌରବମୟ ଭୂମି ମେୱାର ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିନକ ପୂର୍ବରୁ ନାଥଦ୍ୱାରର ଶ୍ରୀନଥଜୀ ମନ୍ଦିରରେ ଦର୍ଶନ ଓ ପୂଜା କରିବା କଥା ମନେ ପକାଇ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ କାଳରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦ କାମନା କରିଥିଲେ।
ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକର ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି ଓ ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକର ଆଜି ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି, ସେ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ରାଜସ୍ଥାନର ସଂଯୋଗକୁ ବଢ଼ାଇବ। ଯେଉଁଠାରେ ଉଦୟପୁରରୁ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଶ୍ୟାମଲାଜୀ ବିଭାଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛଅଟି ଲେନ୍ ଉଦୟପୁର, ଡୁଙ୍ଗରପୁର ଏବଂ ବାସୱାଡ଼ା ଉପକୃତ ହେବ। ସେହିପରି ଏନଏଚ-25 ର ବିଲାର-ଯୋଧପୁର ବିଭାଗ ଯୋଧପୁରରୁ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପ୍ରବେଶକୁ ସହଜ କରିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜୟପୁର-ଯୋଧପୁର ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ସମୟ ତିନି ଘଣ୍ଟା ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ କୁମ୍ବଲଗଡ ଓ ହଳଦି ଘାଟି ଭଳି ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚିବା ଅଧିକ ସହଜ ହେବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଶ୍ରୀ ନାଥୱାରା ଠାରୁ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ମେୱାରକୁ ମାରୱାର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ ଏବଂ ମାର୍ବଲ, ଗ୍ରାନାଇଟ୍ ଏବଂ ଖଣି ଶିଳ୍ପ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
“ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ସହିତ ଦେଶର ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ର ଉପରେ ଭାରତ ସରକାର ବିଶ୍ବାସ କରନ୍ତି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜସ୍ଥାନ ହେଉଛି ଭାରତର ଅନ୍ୟତମ ବୃହତ୍ତମ ରାଜ୍ୟ। ରାଜ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ସାହସ, ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ବାହକ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ବିକାଶର ଗତି ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାଶ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଜଡିତ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି କେବଳ ରେଳ ଏବଂ ସଡ଼କ ପଥରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଗ୍ରାମ ଏବଂ ସହର ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇଥାଏ, ସୁବିଧାକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ ଏବଂ ସମାଜକୁ ଯୋଡିଥାଏ, ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଥାଏ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି କେବଳ ଭୂମିର ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ। ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷରେ ବିକାଶ ଭାରତର ସମାଧାନ ପଛରେ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉତ୍ପନ୍ନ ହେଉଛି ବୋଲି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ତଥା ବିକାଶର ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଗତି ଉପରେ ସେ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ରେଳବାଇ, ବାୟୁପଥ କିମ୍ବା ରାଜପଥ ହେଉ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି। ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ 10 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ବଜେଟର ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏହି ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ କରାଯାଏ, ଏହା ସିଧାସଳଖ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ଏବଂ ଚାକିରିର ସୁଯୋଗ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ | ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡିକ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଏକ ନୂଆ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଦେଶରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଥିବା ନକାରାତ୍ମକତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ସେହି ସବୁ ସମାଲୋଚକଙ୍କ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଅଟା ଏବଂ ଡାଟା, ସଡ଼କ-ସାଟେଲାଇଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ କରନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସହିତ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଭୋଟ୍ ରାଜନୀତି ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରିବା ଅସମ୍ଭବ କରି ଦେଇଥାଏ। ଛୋଟ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସେ ସ୍ୱଳ୍ପ ମିଆଦି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ବଢ଼ୁଥିବା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଥାଏ। ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଦେଶ ପାଇଁ ବହୁ ମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ହୋଇଛି ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣରେ ଅବହେଳା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଦେଶର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଅଭାବ ହେତୁ ରାଜସ୍ଥାନ ବହୁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲୋକଙ୍କ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧା କେବଳ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଯାତ୍ରା କରିବା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ ବରଂ କୃଷି, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପଗୁଡିକ ସହ ଜଡିତ ଅଛି। 2000 ମସିହାରେ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାର ବାଜପେୟୀଙ୍କ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମିନ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ 2014 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ 3 ଲକ୍ଷ 80 ହଜାର କିଲୋମିଟର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିବାବେଳେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ 3 ଲକ୍ଷ 50 ହଜାର କିଲୋମିଟର ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ରାଜସ୍ଥାନର ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ 70 ହଜାର କିଲୋମିଟର ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ଅଧିକାଂଶ ଗ୍ରାମ ପକ୍କା ରାସ୍ତା ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇପାରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସରକାର ଗ୍ରାମକୁ ରାସ୍ତା ନେବା ସହ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକ ରାଜପଥ ସହ ସଂଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି। 2014 ପୂର୍ବ ଦିନ ତୁଳନାରେ ଦୁଇଗୁଣ ବେଗରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ସେ ଦିଲ୍ଲୀ - ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଏକ ସେକ୍ସନର ନିକଟରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଇଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଆଜିର ଭାରତ ଏକ ଆକାଂକ୍ଷିତ ସମାଜ ଅଟେ ଏବଂ ଲୋକମାନେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସୁବିଧା ପାଇବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି | ଭାରତ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନରେ ରେଳର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ୍, ରେଳ ଷ୍ଟେସନ୍ ଏବଂ ଟ୍ରାକ୍ ପରି ବହୁମୁଖୀ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ରେଳବାଇକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବାର ଯୋଜନା ଉପରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ରାଜସ୍ଥାନ ଏହାର ପ୍ରଥମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ପାଇସାରିଛି। ମାୱଲି ମାରୱାର ବିଭାଗର ଗେଜ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ଉଦୟପୁର ରେଳ ମାର୍ଗର ବଡ଼ ଲାଇନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର କାମ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମାନବ ବିହୀନ ଫାଟକ ହଟାଇବା ପରେ ଦେଶରେ ସମଗ୍ର ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ଉପରେ ସରକାର ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଶହ ଶହ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ ମଧ୍ୟ ଉଦୟପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଭଳି କରାଯାଉଛି ଏବଂ ପରିଦର୍ଶକ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି। ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରାକ୍, ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ 2014 ତୁଳନାରେ ରାଜସ୍ଥାନର ରେଳ ବଜେଟ୍ ଚଉଦ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ରାଜସ୍ଥାନର ରେଳ ନେଟୱାର୍କର 75 ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ହୋଇସାରିଛି ଯେଉଁଠାରେ ଡଙ୍ଗରପୁର, ଉଦୟପୁର, ଚିତ୍ତୋର, ପାଲି, ସିରୋହି ଏବଂ ରାଜସମନ୍ଦ ଭଳି ଗେଟ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣର ଲାଭ ଉଠାଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ରାଜସ୍ଥାନ ଶତପ୍ରତିଶତ ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ସହ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବ।
ରାଜସ୍ଥାନରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ତଥା ଲୋକଙ୍କ ଆସ୍ଥା ରହିଥିବା ସ୍ଥାନଗୁଡିକ ପାଇଁ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ହେବାର ଲାଭ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ ମହାରାଣା ପ୍ରତାପଙ୍କ ବୀରତ୍ୱ, ଭାମାଶାହଙ୍କ ଉଦାରତା ଏବଂ ଭୀର ପନ୍ନାଧ୍ୟାୟଙ୍କ ତ୍ୟାଗର ଗାଥାକୁ ମନେ ପକାଇଲେ। ସେ ଗତକାଲି ତାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀରେ ଦେଶ ଦ୍ବାରା ମହାରଣା ପ୍ରତାପଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିବା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ଦେଶର ଐତିହ୍ୟ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ସର୍କିଟ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ତୀର୍ଥସ୍ଥାନଗୁଡିକ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ରାଜସ୍ଥାନରେ ଗୋବିନ୍ଦ ଦେବ ଜୀ, ଖାଟୁ ଶ୍ୟାମ ଜୀ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ନାଥ ଜୀ ଙ୍କ ଦର୍ଶନ ସହଜ କରିବାକୁ କୃଷ୍ଣ ସର୍କିଟ ବିକାଶ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ସରକାର ଏକ ସେବା ଭାବନା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଭକ୍ତି ଭାବନା ସହିତ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ନିଷ୍କର୍ଷ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦ ପାଇଁ ଜୀବନ ଯାପନକୁ ସହଜ କରିବା ଆମର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ।
ଏହି ଅବସରରେ ରାଜସ୍ଥାନର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ କାଲରାଜ ମିଶ୍ର, ରାଜସ୍ଥାନର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶୋକ ଗେହଲୋଟ୍, ସଂସଦର ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ରାଜସମନ୍ଦ ଏବଂ ଉଦୟପୁରରେ ଦୁଇ-ଲେନକୁ ବିକାଶ କରିବା ପାଇଁ ସଡକ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦୟପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଗେଜ୍ ରୂପାନ୍ତର ପ୍ରକଳ୍ପ ତଥା ରାଜସମନ୍ଦରେ ନାଥଦ୍ୱାରାରୁ ନାଥଦ୍ବାର ସହର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ନୂତନ ଲାଇନ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି।
ଏହା ସହିତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶକୁ ତିନିଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ରହିଛି ଏନଏଚ-48 ରେ 114 କିମିର ଛଅ ଲେନ୍ ଉଦୟପୁରରୁ ସାମଲାଜି ସେକ୍‌ସନ, ଏନଏଚ- 25 ରେ ବାର-ବିଲାରା-ଜୋଧପୁର ସେକ୍ସନରେ 110 କିମି ଦୀର୍ଘ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ଓ ଦୃଢ଼ୀକରଣ ସହିତ 4 ଲେନ୍ ପେଭଡ୍‌ ସୋଲ୍‌ଡର ଓ ଏନଏଚ 58ଇ ରେ ପେଭ୍‌ଡ ସୋଲ୍‌ଡର ସେକ୍‌ସନ ସହିତ 47 କିମି ଲମ୍ବର ଦୁଇ ଲେନ୍ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପ।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation infrastructure projects worth over Rs. 5500 crores in Nathdwara, Rajasthan
Lays foundation stone for road construction projects for upgradation to two-lane in Rajsamand and Udaipur.
Lays foundation stone for redevelopment of Udaipur railway station and gauge conversion project
Inaugurates three national highway projects
“The Government of India believes in the mantra of development of the nation with the development of the state”
“We are Creating modern infrastructure for enhancing ‘Ease of Living’”
“Short-term thinking of the past led to neglect of the construction of infrastructure at great cost to the country”
“Modern infrastructure is emerging as the power behind the resolve of a Viksit Bharat in the next 25 years”
“Today’s India is an aspirational society”
“The day is not far when Rajasthan will be one of the states with 100 percent rail electrification”
“Government is working with a sense of service and treating it as bhakti bhaav”
10 MAY 2023 1:43PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated and dedicated to the nation projects worth over Rs. 5500 crores in Nathdwara, Rajasthan today. The development projects focus on bolstering infrastructure and connectivity in the region where the railway and road projects will facilitate the movement of goods and services, thereby boosting trade and commerce and improving the socio-economic conditions of the people in the region.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed gratitude for getting the opportunity to visit the glorious land of Mewar of Lord Shrinath. The Prime Minister recalled performing darshan and puja at the Shrinathji Temple in Nathdwara earlier in the day and wished for blessings to accomplish the goals of a Viksit Bharat in the Azaadi Ka Amrit Kaal.
Referring to the projects which were dedicated and for which the foundation stone was laid today, the Prime Minister said that these projects will enhance Rajasthan’s connectivity. where the six-laning of Udaipur to Shamlaji section of the National Highway will benefit Udaipur, Dungarpur and Banswara. Bilara-Jodhpur Section of NH-25 will ease access to border areas from Jodhpur. He said that time taken for travel between Jaipur-Jodhpur will be reduced by three hours and the world heritage sites like Kumbhalgarh and Haldi Ghati will become more accessible. “New Railway line from Shri Nathdwara will connect Mewar with Marwar and will help the sectors like Marble, granite and mining industry”, he said.
“The Government of India believes in the mantra of development of the nation with the development of the state”, the Prime Minister remarked as he noted that Rajasthan is one of the largest states in India. Underlining that the state is the bearer of India’s courage, heritage and culture, the Prime Minister said that the pace of development in the country is directly related to the development of Rajasthan. He noted that the central government is giving special emphasis to modern infrastructure in the state. He explained that modern infrastructure is not limited to railways and roadways but it also enhances connectivity between the villages and the cities, gives a boost to the facilities and connects the society, makes people’s lives easier by increasing digital connectivity. He further added that modern infrastructure not only promotes the heritage of the land but also gives impetus to development. “Modern infrastructure is emerging as the power behind the resolve of a Viksit Bharat in the next 25 years”, the Prime Minister said as he underlined the unprecedented investments in every possible infrastructure in the country and the phenomenal pace of development. The Prime Minister noted that the central government is investing thousands of crores in every infrastructure sector, be it railways, airways or highways. Referring to this Budget’s provision of 10 lakh crore rupees on infrastructure, the Prime Minister said that when this much investment is done in the infrastructure, it directly impacts the development and job opportunities of the region. He said these schemes of the Government of India have given a new push to the economy.
The Prime Minister referred to negativity being promoted in the country. He talked about the naysayers who question the priorities between Aata and Data, Sadak-Satellite. The Prime Minister said along with basic facilities, the creation of modern infrastructure is equally important. He said vote politics makes it impossible to plan for the country's future. He decried short-term thinking of creating small assets which fall short of the growing needs very quickly. This thinking led to neglect of the construction of infrastructure at great cost to the country, he said.
“Rajasthan has suffered a lot due to the lack of a futuristic vision for infrastructure in the country”, the Prime Minister remarked as he pointed out that the difficulties faced by the people were not limited to traveling from one place to another but also involved agriculture, businesses and industries. Noting that the Pradhan Mantri Gramin Sadak Yojna began in 2000 during the then Prime Minister Shri Atal Bihar Vajpayee, Shri Modi pointed out that approximately 3 lakh 80 thousand kilometers of rural roads were constructed till 2014, whereas the present government laid down approximately 3 lakh 50 thousand kilometers in the last nine years. Out of this, the Prime Minister added, 70 thousand kilometers of rural roads were constructed in the villages of Rajasthan itself. “Now most of the villages in the country are connected by pucca roads”, he added.
The Prime Minister said that the Government of India, along with taking roads to villages, is connecting cities with modern highways. National Highways are being constructed at double the speed compared to pre-2014 days. He recalled the recent dedication of a section of Delhi Mumbai Expressway at Dausa.
“Today’s India is an aspirational society. And people want to get more facilities in less time. It is our responsibility to fulfill the aspiration of the people of India and Rajasthan”, said the Prime Minister
Emphasizing the importance of the Railway in the life of the common citizen, the Prime Minister elaborated on the plans to modernize the railway through multi-pronged measures like modern trains, railway stations and tracks. He said Rajasthan has already got its first Vande Bharat. Gauge change of Mavli Marwar section and broad gauging of Ahmedabad and Udaipur route was also fulfilled.
The Prime Minister informed that the government is focussed on the electrification of the entire rail network in the country after doing away with unmanned gates. He also underlined that the modernization of hundreds of railway stations in the country is also taking place along similar lines to the Udaipur Railway Station and the visitor handling capacity is being increased. For freight trains, the Prime Minister said, a special track, a dedicated freight corridor is being constructed. He highlighted that the railway budget of Rajasthan has increased fourteen times when compared to 2014. He also informed that 75 percent of the railway network in Rajasthan has already been electrified where districts like Dungarpur, Udaipur, Chittor, Pali, Sirohi and Rajsamand have availed the benefits of gate change and doubling of lines. “The day is not far when Rajasthan will be one of the states with 100 percent rail electrification”, Shri Modi added.
The Prime Minister also underlined the benefits of increased connectivity for tourism and places of faith in Rajasthan. He recalled the valour of Maharana Pratap, the generosity of Bhamashah and the story of Veer Panna Dai. He talked about the country paying tributes to Maharana Pratap on his Jayanti yesterday. The Prime Minister said that the Government is working on various circuits to preserve the heritage of the country. Places of Pilgrimage related to Lord Krishan are being connected. In Rajasthan Krishna Circuit is being developed to ease the darshan of Govind Dev ji, Khatu Shyam ji and Shree Nath ji, he said. “Government is working with a sense of service and treating it as bhakti bhaav”, the Prime Minister said, “Ease of life for Janta Janardan is the priority of our government”, he concluded.
Governor of Rajasthan, Shri Kalraj Mishra, Chief Minister of Rajasthan, Shri Ashok Gehlot, Members of Parliament and Ministers from the Government of Rajasthan were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone for road construction projects for upgradation to two-lane in Rajsamand and Udaipur. The Prime Minister also laid the foundation stone for the redevelopment of Udaipur railway station, to provide enhanced amenities for the public. He also laid the foundation stone for the gauge conversion project and for setting up a new line from Nathdwara to Nathdwara town in Rajsamand.
Further, the Prime Minister dedicated three national highway projects to the nation, including 114 km long six-lane Udaipur to Shamlaji section of NH-48; 110 km long widening and strengthening to 4 lanes with paved shoulder of Bar-Bilara-Jodhpur Section of NH-25; and 47 km long two lanes with paved shoulder section of NH 58E.