প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা SWAGAT ইনিসিএতিবনা চহি 20 মপুং ফাবগী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী থৌরমদা ৱা ঙাঙখ্রে
“গুজরাতকী SWAGAT খোঙথাংনা মীয়ামগী ৱাকৎশিংগী ৱারোইশিন পুরকপদা মতৌ করম্না তেক্নোলোজী নিংথীনা শিজিন্নবা য়াবগে হায়বা উৎলি”
“ঐহাক্তি চৌক্রিগী অকক্নবনা পুন্দুনা লৈরোই হায়বা ঐহাক খঙই। ঐহাক্তি মীয়াম মরক্তা মখোয়গীদমক্তা লৈগনি”
“SWAGATনা নুংঙাইবা পুন্সি মহিং অমসুং লৈঙাক্না য়ৌশিনবা হায়বা ৱাখল্লোনবু শৌগৎলি”
“ঐহাক্কী ওইবা খ্বাইদগী চাউবা মনাদি ঐখোয়না SWAGATকী খুত্থাংদা গুজরাতকী মীয়ামগী সেবা তৌবা ঙম্বা অসিনি”
“লৈঙাকপা হায়বসি অরিবা আইন অমসুং কাঙলোন্দা অকক্নবা লৈতে, লৈঙাকপা হায়বসি ইন্নোভেসন অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোন্না ঙমহল্লি হায়না ঐখোয়না তাক্লে”
“স্বাগত্না লৈঙাক্কী ৱারোইশিন কয়া পুরকপগী ইথিল ওইখি। রাজ্য কয়া অমনা মসিগুম্বা মখলগী পথাপ অসিদা থবক তৌনরি”
“PRAGATIনা মমাংগী চহি 9দা লৈবাক্না খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎখিবা অসিদা অচৌবা থৌদাং য়াখি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিসু SWAGATকী ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইবনি”
27 APR 2023 5:25PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা স্তেতৱাইদ এতেন্সন ওন গ্রাইবেন্স বাই এপ্লিকেসন ওফ তেক্নোলোজী – SWAGAT খোঙথাংনা চহি 20 মপুং ফাবগী থৌরমদা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা ঙসি ৱা ঙাঙখ্রে। গুজরাত সরকারনা খোঙথাং অসি চহি 20 মায় পাক্না মপুং ফাবগীদমক্তা SWAGAT সপ্তাহ পাংথোক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম মনুংদা স্কিম অসিগী মমাংগী বেনিফিশরীশিংগা ৱারী শাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা SWAGAT হৌদোকপখিবগী পান্দমশিং মায় পাক্না ফংবা ঙমখিবসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং মসিদা মীয়াম্না মখোয়গী শিংনবশিংগী ৱারোইশিন ফংখিবদা নত্তনা মীওই চাম্ম-চাম্মগী খুন্নাইগী ৱাকৎ কয়াসু থাংগৎপা ঙমখি। “সরকারনা মীয়াম্বু মরুপ মপাংগুম্না লোইনগদবনি অমসুং মীচম মীয়াম্না মখোয়গী শিংনবা অমসুং খুদোংচাদবশিংবু মখোয়গা কোয়দনা তানবা য়াহনগদবনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। SWAGAT খোঙথাং অসিনা চহি 20 মপুং ফারক্লে হায়না পল্লদুনা মহাক্না স্কিম অসিগী বেনিফিশরীশিংগা মমাংদা ৱারী শাখিবগী মতম কয়া নিংশিংখি। SWAGATপু মায় পাকপা খোঙথাং অমা ওইহল্লিবসি মীচম মীয়াম্না খোঙফম চেৎপা অমসুং হোৎনবদগীনি হায়রদুনা মহাক্না থৌওং অসিদা শরুক য়াখিবা পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি।
স্কিম অসি হৌদোকখিবা মতমদা লৈখিবা ৱাখল্লোন অমসুং পান্দম্না স্কিম অসিগী মরাইবক লেপখিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইবা কুইদ্রিঙৈদা 2003দা স্কিম অসি হৌদোকখিবা মতমদা শক্তি পায়রকপনা মীওই অমবু হোংহল্লি হায়বা মীয়ামগী মিৎয়েং মাইয়োক্নখি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্তি চৌক্রিনা মশাদা অহোংবা অমত্তা পুহল্লকপা ঙম্লোই হায়বগী থাজবা লৈখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। “ঐহাক্তি চৌক্রিগী অকক্নবনা পুন্দুনা লৈরোই হায়বা ঐহাক খঙই। ঐহাক্তি মীয়াম মরক্তা মখোয়গীদমক্তা লৈগনি”, মহাক্না হায়খি। মসিগী ৱাখল চেৎপা অসিনা স্তেতৱাইদ এতেন্সন ওন গ্রাইবেন্স বাই এপ্লিকেসন ওফ তেক্নোলোজী – SWAGAT শেমখিবনি। SWAGAT হৌদোকপগী ৱাখল্লোন্দি লেজিস্লেসন নত্ত্রগা ৱারোইশিন পুরকপা য়াওনা গনতন্ত্রগী ইন্সতিত্যুসনগী থৌওংশিংদা মীচম মীয়াম্বু শরুক য়াহনবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “SWAGATনা নুংঙাইবা পুন্সি মহিং অমসুং লৈঙাক্না য়ৌশিনবা হায়বা ৱাখল্লোনবু শৌগৎলি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
সরকারনা থম্মোই শেংনা অমসুং কত্থোকপগা লোয়ননা হোৎনবা কয়ানা মরম ওইরগা গুজরাতকী অফবা লৈঙাক্কী মোদেলবু মালেম্না শকখঙনরি হায়না মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। SWAGAT অসিদি ই-ত্রান্সপরেন্সী অমসুং ই-একাউন্তেবিলিতীগী মগুন চেনবা নিংথীনা লৈঙাকপগী খ্বাইদগী মতিক চারবা খুদম অমনি হায়না ইন্তর্নেস্নেল তেলিকোম ওর্গনাইজেসন্না লাউথোকখ্রবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। য়ুনাইতেদ নেসন্সনা SWAGATপু য়াম্না থাগৎলি অমসুং পব্লিক সর্ভিসকী ইকায় খুম্ননিংঙাই ওইরবা মনাসু পীরকখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি। কংগ্রেসনা পাল্লিঙৈগী ভারত সরকারগী মফমদগী গুজরাতনা ইং 2011দা SWAGATনা মরম ওইদুনা ই-গবর্নেন্সকী গোল্দ মেদলসু ফংখি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
“ঐহাক্কী ওইবা খ্বাইদগী চাউবা মনাদি ঐখোয়না SWAGATকী খুত্থাংদা গুজরাতকী মীয়ামগী সেবা তৌবা ঙম্বা অসিনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ঐখোয়না SWAGATকী মনুংদা প্রেক্তিকেল ওইবা পথাপ অমা শেমখি। SWAGATকী মখাদা লৈবা পব্লিক হিয়ারিংগী অহানবা পথাপ অসি ব্লোক অমসুং তেহসিলগী থাক্তা শেমখি। মদুগী মতুংদা, দিস্ত্রিক্ত মেজিস্ত্রেতপু জিলাগী থাক্কী থৌদাং লৌহনখি। অদুগা রাজ্যগী থাক্কী ওইনা, মহাক মশামক্না থৌদাং লৌখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। মসিনা মরম ওইরগা, মহাক্না খোঙথাং অমসুং স্কিম অসিগী মপাঙ্গল অমসুং মসিনা মীয়ামদা কয়া য়াম্না য়ৌবা ঙম্বগে হায়বগা লোয়ননা ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা এজেন্সী অমসুং এন্দ বেনিফিশরীশিংগী মরক্তা লৈনবা মরীবুসু নিংথীনা খঙবা ঙমহনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। SWAGATনা মীয়ামদা পাঙ্গল হাপখি অমসুং মীয়ামগী থাজবসু ফংবা ঙমখি।
SWAGAT থৌরম অসি চয়োল অমদা অমুকখক পাংথোকপা ওইরবসু, ৱাকৎ মশিং য়াম্না লাকপনা মরম ওইরগা মসিগা মরী লৈনবা থবকশিংদি থা অদুমা লেপ্তনা চত্থদুনা লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। অতোপ্পশিংগা চাংদম্নবদা ৱাকৎ মশিং হেন্না য়াম্বা অখন্নবা বিভাগ, ওফিসর নত্ত্রগা মফম য়াওবরা হায়না মহাক্না কুপ্না য়েংশিনবগী থৌওং চত্থৈ হায়না মহাক্না হায়খি। “য়াম্না কুপ্না খন্ন-নৈনখি, তঙাই ফদবা লৈরবদি পোলিসীশিংদা শেমদোক শেঞ্জিন্সু তৌখি”, শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা অসুম্না হায়খি, “মসিনা মীয়াম্না ঐখোয়বু থাজবা হেনগৎহল্লি”। খুন্নাই অমবু নিংথীনা লৈঙাকপগী চাং অসিদি পব্লিক গ্রাইবেন্স রিদ্রেসেল সীস্তেমগী মগুন্দা ওল্লি অমসুং মসিনা গনতন্ত্রগী তসেংবা চাংয়েংসু ওইরিবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
সরকারগী ওইনা হান্নদগী চৎনদুনা লৈরবা অরিবা কাঙলোন ইনবগী মতাংদা SWAGATনা অহোংবা অমা পুরকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “লৈঙাকপা হায়বসি অরিবা আইন অমসুং কাঙলোন্দা অকক্নবা লৈতে, লৈঙাকপা হায়বসি ইন্নোভেসন অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোন্না ঙমহল্লি হায়না ঐখোয়না তাক্লে”, মহাক্না মখা তাখি। ইং 2003দা মতমদুগী সরকারনা ই-গবর্নেন্সতা অহেনবা মিৎয়েং চঙলমদে হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। চে-চাং শেন্নবা হায়বসিনা থবক থেংথহনবা অমসুং মওং মরিল তাদবগী থৌওং য়াম্না থোকহল্লি অদুগা ভিদিও কনফরেন্সিংগী চৎনবী অসিদি মতমদুদা কনামত্তা খঙনদ্রি। “মসিগুম্বা মতম অসিদা গুজরাতনা তুংগী মতমগী ৱাখল্লোন্দা থবক তৌখি। অদুনা ঙসিদি, SWAGATকুম্বা পথাপ অসিনা লৈঙাকপগা মরী লৈনবা ৱারোইশিন কয়া পুরকপদা ইথিল কয়া অমা পীরি। রাজ্য কয়া অমনা মসিগুম্বা মখলগী পথাপ্তা থবক তৌনরি। ঐখোয়না কেন্দ্র সরকারদা PRAGATI কৌবা পথাপ অমসু সরকারগী থবক তৌবগী মতৌ য়েংশিন্নবা শেম্লে। PRAGATIনা মমাংগী চহি 9দা লৈবাক্না খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎখিবা অসিদা অচৌবা থৌদাং য়াখি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিসু SWAGATকী ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইবনি”। মহাক্না লুপা করোর লাক্ষ 16গী শেনফমগী প্রোজেক্ত কয়া PRAGATIগী খুত্থাংদা য়েংশিনখি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা প্রোজেক্ত কয়াগী খোঙজেলসু য়াঙখৎহনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবা ওইনা চারা মরু অমনা মশা কয়া পানবা অচৌবা উপাল অমা ওইরকপগী খুদম পীরদুনা SWAGATনা লৈঙাকপগী থৌওংদা অনৌবা ইন্নোভেসন কয়া পাংথোকপগী ইথিল পীগনি হায়বগী থাজবা লৈ হায়না ফোংদোকখি। সরকারগী থৌওংশিংবু মতৌ অসুম্না থাগৎনরিবা অসিদা নুংঙাইবা ফাওই অমসুং মসিনা থবকশিং অসিদা শক্তি হাপকনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। “মসিনা মীয়ামদা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাকপগী মোদেল অমা ওইরক্তুনা মীয়ামগী সেবা মখা তানা তৌখিগনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা, 2003দা শ্বাগত (স্তেৎ ৱাইদ এত্তেন্সন ওন গ্রিভান্সেস বাই এপ্লিকেসন ওফ তেক্নোলোজি) অসি হৌদোকখি। চীফ মিনিস্তর অমগী থৌদাং অসি মহাক্কী রাজ্য অদুগী মীয়ামগী অৱাবশিং কোকহনবনি হায়বা মহাক্কী থাজবা অসিনা মাংজিল থাদুনা থৌরম অসি হৌদোকখিবনি। ৱারেপ অসিগা লোয়ন্না, হিংবদা লাইবা হেনগৎহন্নবা তেক্নোলোজিগী শীজিন্নফম ঙন্না খঙবদগী, মতম অদুগী চীফ মিনিস্তর মোদীনা লৈবাক অসিদা অহানবা মখলগী তেক্নোলোজিদা য়ুম্ফম ওইবা অৱাবা কোকহন্নবা থৌরম অসি হৌদোকখিবনি।
মীয়াম্না নোংম-নোংমগী ওইনা থেংনরিবা অৱাবশিং অথুবা মতমদা, নিংথিনা অমসুং অকক্নবা মতমগী মনুংদা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা কোহন্নবা পান্দমদা থৌরম অসিনা মীয়াম অমসুং সরকারগী মরক্তা থোং অমা ওইনা থবক তৌরি। শ্বাগতনা মীয়ামগী পুন্সিদা অওনবা অমা পুরক্লে অমসুং চে য়াওদনা, অরোন-অথুপ লৈতনা অমসুং অৱাবা লৈতনা অৱাবা কোকহন্নবা অফবা খুৎলায় অমা ওইরে।
শ্বাগতকী অঙকপা মগুন অমনা থবক অসিনা মীচম মীয়াম্না মখোয়গী অৱাবশিং হকথেংন্না চীফ মিনিস্তরদা ফোঙদোকপদা মতেং পাংবা অসিনি। থৌরম অসি থা খুদিংগী মরিশুবা শগোলশেল নুমিত্তা পাংথোকই অমসুং অৱাবশিং কোকহন্নবা চীফ মিনিস্তরনা মীয়ামগা ৱারি শান্নখি। অৱাবশিং মপুংফানা কোকহন্দুনা মসিনা মীয়াম অমসুং সরকারগী মরক্তা লৈরিবা অহোবা অদু মেনশীল্লি। থৌরম অসিগী মখাদা, ৱাকৎলক্লিবা মীওই খুদিংমক্তা সরকারনা লৌখিবা ৱারেপ অদু খঙহনখি। এপ্লিকেসন খুদিংমক্কী পায়খৎখিবা থবকশিং ওনলাইন্দা ফংহল্লি। হৌজিক ফাওবদা ৱাকৎ লাকখিবা অৱাবশিংগী চাদা 99 কোকহনখ্রে।
শ্বাগত ওনলাইন প্রোগ্রামদা মচাক মরি য়াওরি: স্তেৎ শ্বাগত, দিস্ত্রিক শ্বাগত, তালুকা শ্বাগত অমসুং গ্রাম শ্বাগত। স্তেৎ শ্বাগতকী মীয়ামগা উনবা থৌরমদা চীফ মিনিস্তর মশামক শরক য়াখি। দিস্ত্রিক কলেক্তরনা দিস্ত্রিক শ্বাগতকী থৌদাং লৌখি অমসুং মাম্লাতদার অমসুং ক্লাস-1 ওফিসার অমনা তালুকা শ্বাগতকী থৌদাং লৌখি। গ্রাম শ্বাগত্তা মীয়াম্না থা খুদিংগী তাং 1দগী তাং 10 ফাওবা মীয়াম্না তালাতি/মন্ত্রিদা এপ্লিকেসনশিং পীশিনখি। হায়রিবা থবকশিং অসি তালুকা শ্বাগত থৌরমদা অৱাবা কোকহন্নবা য়াওহনখি। মসিগী মথক্তা, লোক ফরিয়াদ থৌরম অসি মীয়াম্না মখোয়গী অৱাবশিং শ্বাগত য়ুনিত অমদা পীশিন্নবা থৌরম্নি।
অরোন-অথুপ লৈতনা, মরম চানা অমসুং থৌদাং খঙনা থবক পাংথোকপগীদমক শ্বাগত ওনলাইন প্রোগ্রামনা য়ুনাইতেদ নেসন্স পব্লিক সর্বিস এৱার্দ 2010 য়াওনা তোঙান-তোঙানবা মনা কয়া ফংখ্রে।
The SWAGAT initiative in Gujarat demonstrates how technology can be efficiently used to resolve people's grievances. https://t.co/eBJwNGVzkB
— Narendra Modi (@narendramodi) April 27, 2023
The uniqueness of SWAGAT initiative in Gujarat is that it embraces technology to address people's grievances. pic.twitter.com/ZYE5XWpcdR
— PMO India (@PMOIndia) April 27, 2023
The SWAGAT initiative ensured prompt resolution of the grievances of people. pic.twitter.com/XypkYVUF7o
— PMO India (@PMOIndia) April 27, 2023
The SWAGAT initiative ensured prompt resolution of the grievances of people. pic.twitter.com/XypkYVUF7o
— PMO India (@PMOIndia) April 27, 2023
Governance happens through innovations, new ideas. pic.twitter.com/r1LRmEpz9x
— PMO India (@PMOIndia) April 27, 2023

Prime Minister's Office
PM addresses programme marking 20 years of SWAGAT Initiative
“The SWAGAT initiative in Gujarat demonstrates how technology can be efficiently used to resolve people's grievances”
“I was clear that I would not become a slave of the restrictions of the chair. I will remain among people and will be there for them”
“SWAGAT stands by the idea of Ease of Living and Reach of Governance”
“For me, the biggest reward is that we could serve the people of Gujarat through SWAGAT”
“We proved that governance is not limited to old rules and laws but governance takes place due to innovations and new ideas”
“SWAGAT became the inspiration for many solutions to governance. Many states are working on this type of system”
“PRAGATI has played a big role in the rapid development of the country in the last 9 years. This concept is also based on the idea of SWAGAT”
27 APR 2023 5:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a programme marking 20 years of completion of the StateWide Attention on Grievances by Application of Technology - SWAGAT Initiative in Gujarat via video conferencing today. The Gujarat government is celebrating SWAGAT Saptah on successfully completing 20 years of the initiative.
During the event, the Prime Minister also interacted with the past beneficiaries of the scheme.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed satisfaction that the objective behind starting Swagat has been successfully achieved where citizens not only find solutions to their problems but also raise issues of the entire community of hundreds. “The attitude of the government should be friendly and common citizens can easily share their issues with them”, the Prime Minister said. The Prime Minister remarked that the SWAGAT initiative is completing 20 years of its existence and recalled his past experiences upon interacting with the beneficiaries. He said that it is the effort and dedication of the citizens that make SWAGAT initiative a grand success and congratulated everyone who has contributed in this direction.
The Prime Minister said that the destiny of any scheme is determined by the intention and vision of that scheme when it is conceived. He recalled that when the initiative was launched in 2003 he was not very old as Chief Minister and he too faced the common refrain that power changes everyone. He said that he was clear to remain unchanged by the assumption of the chair. “I was clear that I would not become a slave of the restrictions of the chair. I will remain among people and will be there for them”, he said. This determination gave birth to StateWide Attention on Grievances by Application of Technology (SWAGAT). The Prime Minister said that the idea behind SWAGAT was to welcome the views of the common citizens in democratic institutions, be it in legislation or solutions. “SWAGAT stands by the idea of Ease of Living and Reach of Governance”, the Prime Minister said.
He underlined that the good governance model of Gujarat has found its own identity in the world due to the efforts made by the government with all honesty and dedication. The Prime Minister mentioned the International Telecom Organisation which presented the prime example of good governance by SWAGAT as e-transparency and e-accountability. He also mentioned that SWAGAT drew a lot of praise from the United Nations and was also conferred the prestigious award for Public Service. The Prime Minister pointed out that Gujarat received the gold award from the Government of India for e-governance owing to SWAGAT during the Congress regime in 2011.
“For me, the biggest reward is that we could serve the people of Gujarat through SWAGAT”, the Prime Minister said. In SWAGAT we prepared a practical system. The first systems of public hearings under SWAGAT were created at the block and tehsil levels. After that District Magistrate was made responsible at the district level. And at the state level, the Prime Minister informed that he took the responsibility on his own shoulders. This, he said, helped him a great deal to understand the impact and reach of the initiatives and schemes and the relations between implementing agencies and the end beneficiaries. SWAGAT empowered the citizens and gained credibility.
The Prime Minister noted that even though the SWAGAT programme was held only once a week, the work related to it would be done all over the month as there were hundreds of grievances. The Prime Minister also informed that he would carry out an analysis to understand if there were any specific departments, officers or regions whose complaints were registered more often than others. “An in-depth analysis was carried out where policies were also amended if needed”, Shri Modi continued, “this created a sense of trust amongst the common citizens”. He remarked that the measure of good governance in society is dependent on the quality of the public grievance redressal system and this is the true test of democracy.
The Prime Minister said that SWAGAT changed the old notion of following the established trails in government. “We proved that governance is not limited to old rules and laws but governance takes place due to innovations and new ideas”, he added. Shri Modi recalled that in 2003, e-governance was not much of a priority by the governments of the time. Paper trails and physical files led to a lot of delays and harassment video conferencing was mostly unknown. “Under these circumstances, Gujarat worked on futuristic ideas. And today, a system like SWAGAT has become the inspiration for many solutions to governance. Many states are working on this type of system. At the center we have also made a system called PRAGATI to review the working of the government. PRAGATI has played a big role in the rapid development of the country in the last 9 years. This concept is also based on the idea of SWAGAT.” The Prime Minister informed that he has reviewed projects worth about 16 lakh crores through PRAGATI and many projects were speeded up due to this.
Concluding the address, the Prime Minister gave the analogy of a seed sprouting into a massive tree with hundreds of branches and expressed confidence that the idea of SWAGAT will give way to thousands of new innovations in governance. He expressed delight that governance initiatives are being celebrated like this as it infuses new life and energy in them. “It will continue to serve the public by becoming a model of public-oriented governance”, the Prime Minister concluded.
Background
SWAGAT (State Wide Attention on Grievances by Application of Technology) was started by the Prime Minister in April 2003 when he was the Chief Minister of Gujarat. The programme was driven by his belief that the foremost responsibility of a Chief Minister is to solve the problems of the people of the State. With this resolve, along with the early realization of the potential of technology to promote ease of living, the then CM Modi launched a first-of-its-kind tech-based grievance redressal programme.
The main purpose of this programme was to act as a bridge between the citizens and the government by using technology to solve their day-to-day grievances in a quick, efficient and time-bound manner. Over time, SWAGAT brought about a transformative impact on the lives of people and became an effective tool to solve woes in a paperless, transparent and hassle-free manner.
The uniqueness of SWAGAT is that it helps the common citizen air his grievances directly to the Chief Minister. It is held on the fourth Thursday of every month wherein the Chief Minister interacts with citizens for grievance redressal. The programme has been instrumental in bridging the gap between people and government through a prompt resolution of grievances. Under the programme, it is ensured that every applicant is informed of the decision. Proceedings of all applications are available online. More than 99% of grievances submitted to date have been resolved.
The SWAGAT Online Programme has four components: the State SWAGAT, District SWAGAT, Taluka SWAGAT and Gram SWAGAT. The Chief Minister himself attends public hearings during State SWAGAT. The District Collector oversees District SWAGAT while the Mamlatdar and a Class-1 Officer head the Taluka SWAGAT. In Gram SWAGAT, citizens file the application from the 1st to the 10th of every month to the Talati/Mantri. These are included in the Taluka SWAGAT program for redressal. In addition, a Lok Fariyad program is also operational for citizens wherein they file their grievances at the SWAGAT Unit.
The SWAGAT Online Programme has been given various awards over the years, including the United Nations Public Service Award in 2010 for improving transparency, accountability and responsiveness in public service.