ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ୱାଗତ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ୨୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ଅବସର ଉପରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଗୁଜରାଟରେ ସ୍ୱାଗତ ପଦକ୍ଷେପ ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ଲୋକ ମାନଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ ଗୁଡିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ କିପରି ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଦକ୍ଷତାର ସହିତ ବ୍ୟବହାର କରା ଯାଇପାରିବ”
“ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଆସନର ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ଦାସ ହେବି ନାହିଁ । ମୁଁ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେଠାରେ ରହିବି ”
“ସ୍ୱାଗତ ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ଏବଂ ଶାସନକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚାଇବା ଧାରଣାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥାଏ”
“ମୋ ପାଇଁ , ସବୁଠାରୁ ବଡ ପୁରସ୍କାର ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଜରାଟର ଲୋକ ମାନଙ୍କର ସେବା କରି ପାରିବା”
“ଆମେ ପ୍ରମାଣ କରିଛୁ ଯେ ଶାସନ କେବଳ ପୁରୁଣା ନିୟମ ଏବଂ ନିୟମ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ , କିନ୍ତୁ ନୂତନତ୍ୱ ଏବଂ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ନେଇ ଶାସନ ହୋଇଥାଏ” “ସ୍ୱାଗତ ଶାସନର ଅନେକ ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ପାଲଟିଛି । ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଏହି ପ୍ରକାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ”
“ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶରେ ପ୍ରଗତି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛି । ଏହି ଧାରଣା ସ୍ୱାଗତର ବିଚାର ଉପରେ ଆଧାରିତ ”
27 APR 2023 5:25PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଗୁଜରାଟ ଠାରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଅନୁପ୍ରୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ଅଭିଯୋଗ ଉପରେ ରାଜ୍ୟବ୍ୟାପୀ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସମ୍ପର୍କିତ ପଦକ୍ଷେପ - ସ୍ୱାଗତର ୨୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଗୁଜରାଟ ସରକାର ପ୍ରଥମ ୨୦ ବର୍ଷ ସଫଳତାର ସହ ସମାପ୍ତ କରିବା ଉପରେ ସ୍ୱାଗତ ସପ୍ତାହ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଯୋଜନାରେ ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ । ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଗତ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସଫଳତାର ସହିତ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ନାଗରିକମାନେ କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଖୋଜି ପାରିବେ ନାହିଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଶହ ଶହ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ମଧ୍ୟ ଉଠାଇ ପାରିବେ । ସରକାରଙ୍କ ମନୋଭାବ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ସହଜରେ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ବଂଟନ କରି ପାରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ , ସ୍ୱାଗତ ପଦକ୍ଷେପ ଏହାର ଅସ୍ତିତ୍ୱର ୨୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରୁଛି ଏବଂ ସେ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବା ଉପରେ ତାଙ୍କର ଅତୀତର ଅନୁଭୂତିକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାଗରିକଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଏବଂ ନିଷ୍ଠା ହିଁ ସ୍ୱାଗତ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା ଦେଇଛି ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ସହଯୋଗ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷଙ୍କୁ ସେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ , କୌଣସି ଯୋଜନାର ଭାଗ୍ୟ ସେହି ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଏ । ସେ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୦୩ ରେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ସେତେବେଳେ ସେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, ଏବଂ ତାଙ୍କର ବୟସ ଅତ୍ୟଧିକ ନଥିଲା ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାଧାରଣ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ପଡିଥିଲା ଯେ ପଦବୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଦେଇଥାଏ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆସନ ସମ୍ଭାଳିବା ସହିତ ସେ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିବେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଆସନକୁ ନେଇ ରହିଥିବା ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ଦାସ ହେବି ନାହିଁ । ମୁଁ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେଠାରେ ରହିବି ” ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ଦୃଢ଼ ସଙ୍କଳ୍ପ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଅନୁପ୍ରୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ଅଭିଯୋଗ ଉପରେ ରାଜ୍ୟବାପୀ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଧାରଣାକୁ ସୃଷ୍ଟି କଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ , ସ୍ୱାଗତ ପଛରେ ଥିବା ଧାରଣା ହେଉଛି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କର ମତକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା, ତାହା ଆଇନ ହେଉ କିମ୍ବା ସମାଧାନ ହେଉ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍‌ାଗତ “ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ଏବଂ ଶାସନ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବାର ବିଚାର ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ , ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଚ୍ଚୋଟତା ଏବଂ ନିଷ୍ଠା ସହିତ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ଏହି ରାଜ୍ୟର ଉତ୍ତମ ଶାସନ ମଡେଲ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ନିଜର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରି ପାରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଦୂର ସଂଚାର ସଂଗଠନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯାହାକି ସ୍ୱାଗତ ଦ୍ୱାରା ଇ - ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଇ - ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଭାବରେ ଉତ୍ତମ ଶାସନର ମୂଳ ଉଦାହରଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛି । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସ୍ୱାଗତ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ବହୁ ପ୍ରଶଂସା ସାଉର୍ଟିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଜନସେବା ପାଇଁ ସମ୍ମାନଜନକ ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୧ ରେ କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ ସମୟରେ ସ୍ୱାଗତ ପଦକ୍ଷେପ କାରଣରୁ ଇ - ଶାସନ ପାଇଁ ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟକୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମୋ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ ପୁରସ୍କାର ହେଉଛି ଆମେ ସ୍ୱାଗତ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଜରାଟର ଲୋକ ମାନଙ୍କର ସେବା କରି ପାରିବା । ସ୍ୱାଗତରେ ଆମେ ଏକ ବ୍ୟାବହାରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲୁ । ସ୍ୱାଗତ ଅଧୀନରେ ସର୍ବସାଧାରଣ ଶୁଣାଣିର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଣାଳୀ ବ୍ଲକ ଏବଂ ତହସିଲ ସ୍ତରରେ ସୃଷ୍ଟି କରା ଯାଇଥିଲା । ଏହା ପରେ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ଜିଲ୍ଲାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆ ଯାଇଥିଲା । ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ସେ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ନିଜ କାନ୍ଧରେ ନେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଯୋଜନା ଗୁଡିକର ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ଏହା ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏଜେନ୍ସି ଗୁଡିକ ଏବଂ ଶେଷ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ବୁଝିବାରେ ତାଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସ୍ୱାଗତ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ହାସଲ କରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଯଦିଓ ସ୍ୱାଗତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସପ୍ତାହରେ ଥରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଶହ ଶହ ଅଭିଯୋଗ ଥିବାରୁ ଏହା ସହ ଜଡିତ କାର୍ଯ୍ୟ ମାସ ସାରା କରାଯିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ସେଠାରେ କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବିଭାଗ, ଅଧିକାରୀ କିମ୍ବା ଅଞ୍ଚଳ ଅଛି ଯାହାର ଅଭିଯୋଗ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି କି ନାହିଁ ତାହା ବୁଝିବା ପାଇଁ ସେ ଏକ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ଯେ “ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁସାରେ ନୀତିରେ ମଧ୍ୟ ସଂଶୋଧନ କରା ଯାଇଥିଲା, ଏହାର ଗଭୀର ବିଷ୍ଲେଷଣ କରା ଯାଇଥିଲା, ଫଳରେ ଏହା ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରି ପାରିଛିି” । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମାଜରେ ଉତ୍ତମ ଶାସନର ମାପ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରକୃତ ପରୀକ୍ଷା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଗତ ସରକାରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ପଥ ଅନୁସରଣ କରିବାର ପୁରୁଣା ଧାରଣାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ପ୍ରମାଣ କରିଛୁ ଯେ ଶାସନ କେବଳ ପୁରୁଣା ନିୟମ ଏବଂ ଆଇନ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ , ନୂତନତ୍ୱ ଏବଂ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା କାରଣରୁ ଶାସନ ହୋଇଥାଏ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୦୩ ମସିହାରେ ଇ - ଶାସନକୁ ସେହି ସମୟର ସରକାରମାନେ ଅଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉ ନଥିଲେ ।
କାଗଜ ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଭୌତିକ ଫାଇଲଗୁଡିକ ଯୋଗୁଁ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପନ୍ନ ହେବାରେ ବହୁତ ବିଳମ୍ବ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ପ୍ରାୟତଃ ଅଜଣା ଥିଲା । “ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ଗୁଡିକରେ ଗୁଜରାଟ ଭବିଷ୍ୟତବାଦୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ କାମ କଲା । ଏବଂ ଆଜି, ସ୍ୱାଗତ ପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଶାସନର ଅନେକ ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ପାଲଟି ଯାଇଛି । ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଏହି ପ୍ରକାର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆମେ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଗତି ନାମକ ଏକ ସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ । ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶରେ ପ୍ରଗତି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଏହି ଧାରଣା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତର ବିଚାର ଉପରେ ଆଧାରିତ । ” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସେ ପ୍ରଗତି ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ ୧୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଛି ।
ତାଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନକୁ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶହ ଶହ ଶାଖା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ବିରାଟ ଗଛରେ ଅଙ୍କୁରିତ ହେବାକୁ ଥିବା ବୀଜ ବୁଣିବାର ଉପମା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱାଗତର ଧାରଣା ଶାସନରେ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ରାସ୍ତା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସେ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏହିପରି ପାଳନ କରାଯାଉଛି, କାରଣ ଏହା ସେଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଜୀବନ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସଂଚାର କରିଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ ଶେଷ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ଶାସନର ଆଦର୍ଶ ହୋଇ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବା ଜାରି ରଖିବ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସ୍ୱାଗତ (ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ଅନୁପ୍ରୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ଅଭିଯୋଗ ଉପରେ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ଧ୍ୟାନ)ର ଆରମ୍ଭ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୦୩ ରେ କରା ଯାଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ସେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତାଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା ଯେ , ଜଣେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କ ସମସ୍ୟା ଗୁଡିକର ସମାଧାନ କରିବା । ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ଜୀବନର ସହଜତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସମ୍ଭାବ୍ୟତାକୁ ଶୀଘ୍ର ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବା ସହିତ ତତ୍କାଳୀନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହାର ପ୍ରଥମ ପ୍ରକାରର ବୈଷୟିକ ଭିତ୍ତିକ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା, ଦୈନନ୍ଦିନ ଅଭିଯୋଗକୁ ଶୀଘ୍ର, ଦକ୍ଷତା ଭିତ୍ତିରେ ଏବଂ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରି ନାଗରିକ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସେତୁ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା । ସମୟ ସହିତ, ସ୍ୱାଗତ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପ୍ରଭାବ ଆଣିଲା ଏବଂ କାଗଜବିହୀନ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଅସୁବିଧାମୁକ୍ତ ଢଙ୍ଗରେ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସାଧନ ହେଲା ।
ସ୍ୱାଗତର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ହେଉଛି ଏହା ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିଯୋଗ ଗୁଡିକୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାସର ଚତୁର୍ଥ ଗୁରୁବାରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥାଏ , ଯେଉଁଥିରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଲୋକ ମାନଙ୍କର ବିଭିନ୍ନ ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆଲୋଚନା କରିଥାନ୍ତି । ଅଭିଯୋଗର ତୁରନ୍ତ ସମାଧାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ ଦୂର କରିବାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଯିବ । ସମସ୍ତ ଆବେଦନ ଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନଲାଇନରେ ଉପଲବ୍ଧ । ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦାଖଲ ହୋଇଥିବା ୯୯% ରୁ ଅଧିକ ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ ହୋଇ ସାରିଛି ।
ସ୍ୱାଗତ ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଚାରୋଟି ଉପାଦାନ ଅଛି : ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ, ଜିଲ୍ଲା ସ୍ୱାଗତ, ତାଲୁକ ସ୍ୱାଗତ ଏବଂ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱାଗତ । ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ ସମୟରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜେ ଜନ ଶୁଣାଣିରେ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତି । ଜିଲ୍ଲାପାଳ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ୱାଗତର ତଦାରଖ କରୁଥିବାବେଳେ ମାମଲତଦାର ଏବଂ ଜଣେ ପ୍ରଥମ ଶ୍ରେଣୀର ଅଧିକାରୀ ତାଲୁକ ସ୍ୱାଗତର ପ୍ରମୁଖ ହୋଇଥାନ୍ତି । ଗ୍ରାମ ସ୍ୱାଗତରେ, ନାଗରିକମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାସର ପ୍ରଥମରୁ ଦଶମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତଲାଟି / ମାନ୍ତ୍ରୀରେ ଆବେଦନ ଦାଖଲ କରନ୍ତି । ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ତାଲୁକ ସ୍ୱାଗତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ଏଥିସହ, ନାଗରିକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଲୋକ ଫରିଆଦ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ ୟୁନିଟରେ ନିଜର ଅଭିଯୋଗ ଦାଖଲ କରନ୍ତି ।
ଜନସାଧାରଣ ସେବାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳତା ପାଇଁ ୨୦୧୦ ରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ଜନସେବା ପୁରସ୍କାର ସମେତ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ବିଭିନ୍ନ ପୁରସ୍କାର ସ୍ୱାଗତ ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।

Prime Minister's Office
PM addresses programme marking 20 years of SWAGAT Initiative
“The SWAGAT initiative in Gujarat demonstrates how technology can be efficiently used to resolve people's grievances”
“I was clear that I would not become a slave of the restrictions of the chair. I will remain among people and will be there for them”
“SWAGAT stands by the idea of Ease of Living and Reach of Governance”
“For me, the biggest reward is that we could serve the people of Gujarat through SWAGAT”
“We proved that governance is not limited to old rules and laws but governance takes place due to innovations and new ideas”
“SWAGAT became the inspiration for many solutions to governance. Many states are working on this type of system”
“PRAGATI has played a big role in the rapid development of the country in the last 9 years. This concept is also based on the idea of SWAGAT”
27 APR 2023 5:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a programme marking 20 years of completion of the StateWide Attention on Grievances by Application of Technology - SWAGAT Initiative in Gujarat via video conferencing today. The Gujarat government is celebrating SWAGAT Saptah on successfully completing 20 years of the initiative.
During the event, the Prime Minister also interacted with the past beneficiaries of the scheme.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed satisfaction that the objective behind starting Swagat has been successfully achieved where citizens not only find solutions to their problems but also raise issues of the entire community of hundreds. “The attitude of the government should be friendly and common citizens can easily share their issues with them”, the Prime Minister said. The Prime Minister remarked that the SWAGAT initiative is completing 20 years of its existence and recalled his past experiences upon interacting with the beneficiaries. He said that it is the effort and dedication of the citizens that make SWAGAT initiative a grand success and congratulated everyone who has contributed in this direction.
The Prime Minister said that the destiny of any scheme is determined by the intention and vision of that scheme when it is conceived. He recalled that when the initiative was launched in 2003 he was not very old as Chief Minister and he too faced the common refrain that power changes everyone. He said that he was clear to remain unchanged by the assumption of the chair. “I was clear that I would not become a slave of the restrictions of the chair. I will remain among people and will be there for them”, he said. This determination gave birth to StateWide Attention on Grievances by Application of Technology (SWAGAT). The Prime Minister said that the idea behind SWAGAT was to welcome the views of the common citizens in democratic institutions, be it in legislation or solutions. “SWAGAT stands by the idea of Ease of Living and Reach of Governance”, the Prime Minister said.
He underlined that the good governance model of Gujarat has found its own identity in the world due to the efforts made by the government with all honesty and dedication. The Prime Minister mentioned the International Telecom Organisation which presented the prime example of good governance by SWAGAT as e-transparency and e-accountability. He also mentioned that SWAGAT drew a lot of praise from the United Nations and was also conferred the prestigious award for Public Service. The Prime Minister pointed out that Gujarat received the gold award from the Government of India for e-governance owing to SWAGAT during the Congress regime in 2011.
“For me, the biggest reward is that we could serve the people of Gujarat through SWAGAT”, the Prime Minister said. In SWAGAT we prepared a practical system. The first systems of public hearings under SWAGAT were created at the block and tehsil levels. After that District Magistrate was made responsible at the district level. And at the state level, the Prime Minister informed that he took the responsibility on his own shoulders. This, he said, helped him a great deal to understand the impact and reach of the initiatives and schemes and the relations between implementing agencies and the end beneficiaries. SWAGAT empowered the citizens and gained credibility.
The Prime Minister noted that even though the SWAGAT programme was held only once a week, the work related to it would be done all over the month as there were hundreds of grievances. The Prime Minister also informed that he would carry out an analysis to understand if there were any specific departments, officers or regions whose complaints were registered more often than others. “An in-depth analysis was carried out where policies were also amended if needed”, Shri Modi continued, “this created a sense of trust amongst the common citizens”. He remarked that the measure of good governance in society is dependent on the quality of the public grievance redressal system and this is the true test of democracy.
The Prime Minister said that SWAGAT changed the old notion of following the established trails in government. “We proved that governance is not limited to old rules and laws but governance takes place due to innovations and new ideas”, he added. Shri Modi recalled that in 2003, e-governance was not much of a priority by the governments of the time. Paper trails and physical files led to a lot of delays and harassment video conferencing was mostly unknown. “Under these circumstances, Gujarat worked on futuristic ideas. And today, a system like SWAGAT has become the inspiration for many solutions to governance. Many states are working on this type of system. At the center we have also made a system called PRAGATI to review the working of the government. PRAGATI has played a big role in the rapid development of the country in the last 9 years. This concept is also based on the idea of SWAGAT.” The Prime Minister informed that he has reviewed projects worth about 16 lakh crores through PRAGATI and many projects were speeded up due to this.
Concluding the address, the Prime Minister gave the analogy of a seed sprouting into a massive tree with hundreds of branches and expressed confidence that the idea of SWAGAT will give way to thousands of new innovations in governance. He expressed delight that governance initiatives are being celebrated like this as it infuses new life and energy in them. “It will continue to serve the public by becoming a model of public-oriented governance”, the Prime Minister concluded.
Background
SWAGAT (State Wide Attention on Grievances by Application of Technology) was started by the Prime Minister in April 2003 when he was the Chief Minister of Gujarat. The programme was driven by his belief that the foremost responsibility of a Chief Minister is to solve the problems of the people of the State. With this resolve, along with the early realization of the potential of technology to promote ease of living, the then CM Modi launched a first-of-its-kind tech-based grievance redressal programme.
The main purpose of this programme was to act as a bridge between the citizens and the government by using technology to solve their day-to-day grievances in a quick, efficient and time-bound manner. Over time, SWAGAT brought about a transformative impact on the lives of people and became an effective tool to solve woes in a paperless, transparent and hassle-free manner.
The uniqueness of SWAGAT is that it helps the common citizen air his grievances directly to the Chief Minister. It is held on the fourth Thursday of every month wherein the Chief Minister interacts with citizens for grievance redressal. The programme has been instrumental in bridging the gap between people and government through a prompt resolution of grievances. Under the programme, it is ensured that every applicant is informed of the decision. Proceedings of all applications are available online. More than 99% of grievances submitted to date have been resolved.
The SWAGAT Online Programme has four components: the State SWAGAT, District SWAGAT, Taluka SWAGAT and Gram SWAGAT. The Chief Minister himself attends public hearings during State SWAGAT. The District Collector oversees District SWAGAT while the Mamlatdar and a Class-1 Officer head the Taluka SWAGAT. In Gram SWAGAT, citizens file the application from the 1st to the 10th of every month to the Talati/Mantri. These are included in the Taluka SWAGAT program for redressal. In addition, a Lok Fariyad program is also operational for citizens wherein they file their grievances at the SWAGAT Unit.
The SWAGAT Online Programme has been given various awards over the years, including the United Nations Public Service Award in 2010 for improving transparency, accountability and responsiveness in public service.