Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation various development projects worth more than Rs 4850 crores in Silvassa, Dadra and Nagar Haveli
Visits NAMO Medical Education & Research Institute and dedicates it to the nation
Hands over keys to beneficiaries of PMAY Urban from Diu and Silvassa
“These projects will improve ease of living, tourism, transportation and business. It is an example of new work culture of on-time delivery”
“Balanced development of every region is a huge priority”
“A sense of service marks the people of the area”
“I give assurance to every student that our government will leave no stone unturned for their bright future”
“Mann Ki Baat has become a very good platform to highlight the efforts of the people of India and the specialities of India”
“I am seeing Daman, Diu and Dadra and Nagar Haveli as a bright spot of coastal tourism”
“The country is laying emphasis not on ‘Tushtikaran’ or appeasement but on ‘Santushtikaran’ or satisfaction”
“Prioritizing the needs of the underprivileged has become the hallmark of good governance in the last 9 years”
“The resolution of Viksit Bharat and prosperity will be achieved with ‘Sabka Prayas’”
25 APR 2023 6:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth more than Rs 4850 crores at Silvassa, Dadra and Nagar Haveli today. The projects include the dedication of NAMO Medical Education & Research Institute in Silvassa, and the dedication and laying the foundation stone of 96 projects such as government schools, Government Engineering College in Daman, beautification, strengthening and widening of various roads, fish market and shopping complex and augmentation of water supply scheme in the region among others. The Prime Minister also handed over the house keys to beneficiaries of PMAY Urban from Diu and Silvassa.
Earlier in the day, the Prime Minister also visited the NAMO Medical Education & Research Institute in Silvassa where he was accompanied by The Administrator of Union Territory of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu and Lakshadweep, Shri Praful Patel. He inaugurated the institute and paid floral tributes at the statue of Lord Dhanvantari. The Prime Minister inspected the model of the college campus and walked through the Anatomy Museum and Dissection Room in the Academic Block. The Prime Minister also took a walkthrough of the Central Library and signed the visitor’s book. He proceeded towards the amphitheatre where he interacted with construction labourers.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed his happiness about witnessing the development journey of Daman, Diu and Dadra and Nagar Haveli. He noted the growing cosmopolitanism of Silvassa as it is home to people from every corner of the country. He said, noting the people’s love for tradition and modernity both, the government is working with full dedication for the development of the Union Territory. He said in the last few years, a lot of work has been done on the physical and social infrastructure in the UT with an allocation of 5500 crores. He talked about LED-lit streets, door-to-door waste collection and 100 percent waste processing. He also praised the new Industrial Policy of the state as a means to increase industry and employment in the UT. “Today I got the opportunity to start fresh projects of 5000 crore”, he said. These projects are related to health, housing, tourism, education and urban development. “They will improve ease of living, tourism, transportation and business, " he added.
Referring to the projects of today, he expressed delight that the foundation stones of several projects were laid down by the Prime Minister himself. He lamented the fact that for large periods of time, the government projects for the development of the country either remained stuck, were abandoned or led astray, sometimes to the extent that the foundation stone itself would turn to debris and the projects remained incomplete. But in the last 9 years, the Prime Minister emphasized that a new working style has been developed and the work culture has been introduced. He underlined that the present government strives to complete the projects on time, and also moves on to other development work immediately after completion. The Prime Minister said the projects of today are an example of this work culture and congratulated everyone for the development works.
The Prime Minister reiterated that the central government is moving with the mantra of "Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas”. He said that the balanced development of every region is a huge priority. The Prime Minister criticised a long-running tendency of viewing development from the prism of vote bank politics. This led to the deprivation of tribal and border areas. Fishermen were left to their fate and Daman, Diu and Dadra and Nagar Haveli paid a heavy price for this, said the Prime Minister.
The Prime Minister drew attention to the fact that even after decades of independence, the regions of Daman, Diu, and Dadra and Nagar Haveli did not have a single medical college and the youth had to travel to other regions of the country to become doctors. He pointed out that the number of youth from the Adivasi community who got such opportunities was next to zero, while those who ruled the nation for decades paid no heed to the wants and aspirations of the people from this region. The Prime Minister highlighted that Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli got its first National Academic Medical Organisation or NAMO Medical College only due to the service-oriented approach and dedication of the present government which came into power after 2014. “Now every year, approximately 150 youth from the region will get a chance to study medicine”, the Prime Minister said as he informed that roughly 1000 doctors will be produced from the region in the near future. The Prime Minister also mentioned a news report of a girl who is studying medicine in her first year who had said that she is the first to do so not only in her family but in the entire village.
The Prime Minister said that a sense of service marks the people of the area and remembered the proactive help that the local medical students provided during the pandemic. The Prime Minister said that he mentioned the Village Adoption Programme of the local student was mentioned by him in Mann Ki Baat. The Prime Minister said that the medical college will reduce the pressure on local medical facilities. “A new 300-bed hospital is under construction and permission has been granted for a new Ayurvedic hospital”, he added.
The Prime Minister recalled his days as a Chief Minister and said that he started science education in schools in the tribal areas. He also addressed the issue of education not being in the mother tongue. “Now the option of even medical and engineering education is available in local languages which will greatly help the local students”, he said.
“The dedication of the engineering college today will give an opportunity to 300 students every year to study engineering”, the Prime Minister said. He expressed happiness that major educational institutions are opening campuses in Dadra and Nagar Haveli. He mentioned NIFT satellite campus in Daman, Gujarat National Law University campus in Silvassa, IIIT Vadodara campus in Diu. “I give assurance to every student that our government will leave no stone unturned for their bright future”, the Prime Minister promised.
Recalling his last visit to Silvassa when the Prime Minister had talked about the five parameters of development or ‘Panchdhara’ namely the education of children, source of income for the youth, healthcare for elders, irrigation facilities for farmers, and redressal for the common citizens. The Prime Minister said that he wants to add another parameter to the above-mentioned referring to the pucca houses for the women beneficiaries of Pradhan Mantri Awas Yojna. The Prime Minister informed that the government has provided pucca houses to more than 3 crore poor families in the country in the past years where more than 15 thousand houses were built and handed over by the government itself. The Prime Minister noted that more than 1200 families have got their own houses here today and the women are given an equal share in the houses under PM Awas Yojana. “The government has turned thousands of women from Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli into homeowners”, the Prime Minister said as he emphasized that the cost of each house built under the PM Awas Yojana is several lakh rupees which makes these women ‘Lakhpati Didi’.
Referring to the International Year of Millets, the Prime Minister mentioned local millets like Nagali and Nachni and said that the government is promoting local Shri Anna in various forms. The Prime Minister mentioned the upcoming 100th episode of Mann Ki Baat next Sunday. “Mann Ki Baat has become a very good platform to highlight the efforts of the people of India and the specialities of India. Like you, I too am looking forward to the 100th episode”, he said.
“I am seeing Daman, Diu and Dadra and Nagar Haveli as a bright spot of coastal tourism”, said the Prime Minister underlining the potential of Daman, Diu and Dadra and Nagar Haveli to emerge as major tourist destinations. This is all the more important, he said, at the time when the government is working to make India the world’s foremost tourist destination. He said that two seafronts under the name of Nani Daman Marine Overview (NaMo) Path will give a push to tourism. He said that a new tent city is emerging in the beach area. Furthermore, the Prime Minister continued, Khanvel Riverfront, Dudhani Jetty, eco-resort and Coastal Promenade will increase the attractiveness for tourists, once completed.
Concluding the address, the Prime Minister underlined that the country is laying emphasis not on ‘Tushtikaran’ or appeasement but on ‘Santushtikaran’ or satisfaction. “Prioritizing the needs of the underprivileged has become the hallmark of good governance in the last 9 years”, the Prime Minister remarked as he highlighted that the central government is working at a fast pace to provide facilities to every deprived section of society and every deprived region of the country. Corruption and discrimination are eliminated when the government approaches the doorsteps of the citizens and the saturation of schemes is achieved. Shri Modi expressed delight that Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli are very close to saturation with various schemes of the central government. “The resolution of Viksit Bharat and prosperity will be achieved with ‘Sabka Prayas’”, the Prime Minister concluded.
The Administrator of Union Territory of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu and Lakshadweep, Shri Praful Patel, Member of Parliament from Dadra and Nagar Haveli and Kaushambi, Smt Kalaben Mohanbhai Delkar and Vinod Sonkar respectively were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister visited and dedicated NAMO Medical Education & Research Institute in Silvassa, the foundation stone of which was also laid by the Prime Minister himself in January 2019. It will transform the healthcare services for the citizens of the Union Territory of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu. The state-of-the-art medical college includes the latest research centers, a 24x7 Central library equipped with access to national and international journals, specialized medical staff, medical labs, smart lecture halls, research labs, an anatomy museum, a clubhouse, sports facilities and residences for students and faculty members.
The Prime Minister also laid the foundation stone and dedicated 96 projects worth more than Rs. 4850 crores to the nation at Sayli ground, Silvassa. The projects include government schools at Morkhal, Kherdi, Sindoni and Masat of Dadra and Nagar Haveli District; government schools at Ambawadi, Pariyari, Damanwada, Khariwad and Government Engineering College, Daman; beautification, strengthening and widening of various roads in Dadra and Nagar Haveli district; fish market and shopping complex at Moti Daman and Nani Daman and augmentation of water supply scheme in Nani Daman among others.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିଲଭାସା, ଦାଦରା ଓ ନଗର ହାଭେଲୀରେ ୪୮୫ଠ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି
ନମୋ ଚିକିତ୍ସା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସଂସ୍ଥାନର ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଛନ୍ତି
ଦୀବ ଏବଂ ସିଲଭାସାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା (ସହରୀ)ର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଚାବିଗୁଡ଼ିକ ହସ୍ତାନ୍ତର
“ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଜୀବନଯାପନ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ପରିବହନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟରେ ସହଜ ହେବ । ଏହା ସମୟାନୁସାରେ ବିତରଣର ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିର ଉଦାହରଣ ଅଟେ”
“ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳର ସନ୍ତଳିତ ବିକାଶ ହେଉ, ଏହା ଉପରେ ଆମର ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି”
‘ସେବା ଭାବନା ଏଠିକାର ଲୋକଙ୍କର ପରିଚୟ ଅଟେ’
“ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି ଯେ ଆମର ସରକାର ସେମାନଙ୍କର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କୌଣସି ଅଭାବ ଛାଡ଼ିବେ ନାହିଁ”
“ମନ କୀ ବାତ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଏବଂ ଭାରତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟତାକୁ ଉଜାଗର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ଭଲ ମଞ୍ଚରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିଛି”
“ମୁଁ ଦାମନ, ଡିଉ ଏବଂ ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାବେଲୀର ଉପକୂଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି”
“ଆଜି ଦେଶରେ ‘ତୁଷ୍ଟୀକରଣ’ ଉପରେ ନୁହେଁ, ‘ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକରଣ’ ଉପରେ ଜୋର ଦିଆଯାଉଛି”
“ବଂଚିତଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା, ଏହା ଗତ ୯ ବର୍ଷର ସୁଶାସନର ପରିଚୟ ହୋଇପାରିଛି”
“ ସବକା ପ୍ରୟାସରେ ହାସଲ ହୋଇପାରିବ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି”
25 APR 2023 6:37PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ସିଲୱାସା, ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲୀ ଠାରେ ୪୮୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ସିଲବାସାରେ ନମୋ ଚିକିତ୍ସା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସଂସ୍ଥାନର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଦମନରେ ସରକାରୀ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କଲେଜ, ବିଭିନ୍ନ ସଡ଼କର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ, ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ, ମତ୍ସ୍ୟ ବଜାର ଏବଂ ସପିଂ ସେଣ୍ଟର ଏବଂ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଯୋଜା ଆଦିର ବିସ୍ତାର ଭଳି ୯୬ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୀବ ଏବଂ ସିଲୱାସା ଠାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା (ପିଏମଏୱାଇ) ସହରୀ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଘର ଚାବି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିଲଭାସା ସ୍ଥିତ ନମୋ ଚିକିତ୍ସା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସଂସ୍ଥାନର ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ଯେଉଁଠରେ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାବେଲୀ ଏବଂ ଦାମନ ଏବଂ ଡିଉ ଏବଂ ଲାକ୍ଷାଦୀପର ପ୍ରଶାସକ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଫୁଲ୍ଲ ପଟେଲ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ । ସେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭଗବାନ ଧନନ୍ତ୍ୱରୀଙ୍କ ପ୍ରତିମାରେ ପୁଷ୍ପାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଲେଜ ପରିସରରେ ମଡେଲର ନିରୀକ୍ଷଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକାଡେମିକ ବ୍ଲକରେ ଏନାଟୋମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଜନ କକ୍ଷର ଅବଲୋକନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ଲାଇବ୍ରେରୀର ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଗନ୍ତୁକ ପୁସ୍ତିକାରେ ଦସ୍ତଖତ କରିଥିଲେ । ସେ ଏମଫିଥିଏଟରକୁ ମଧ୍ୟ ଯାଇଥିଲେ, ସେ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଥିବା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦାମନ, ଡିଉ ଏବଂ ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାବେଲୀର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ଦେଖି ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ ଏକ ମହାନଗର ଭାବରେ ବଢୁଥିବା ସିଲଭାସା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, କାରଣ ଏଠାକୁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରୁ ଆସୁଥିବା ସ୍ଥାନ ଅଟେ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଉଭୟ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଆଧୁନିକତା ପ୍ରତି ଲୋକଙ୍କ ଭଲପାଇବାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୫୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ ସହ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଭୌତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ସେ ଏଲଇଡି ଲାଇଟ ଥିବା ସଡ଼କ, ଘରକୁ ଘର ଯାଇ ଅଳିଆ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଅଳିଆ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ସେ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ରୋଜଗାର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ସେ ରାଜ୍ୟର ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ନୀତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ମୋତେ ଆଜି ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଗୃହ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସହରୀ ବିକାଶ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ।” ସେ କହିଛନ୍ତି- “ତାହା ଜୀବନଯାପନ, ପର୍ଯଟନ, ପରିବହନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟରେ ସୁଧାର କରିବ ।”
ସେ ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ବେଳୋ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ନିଜେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଏହି ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ବହୁଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ସରକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଅଟକି ରହିଥିଲା, ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଇଥିଲା କିମ୍ବା ପଥଭ୍ରଷ୍ଟ ହୋଇଥିଲା, ବେଳେବେଳେ ବହୁଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଧ୍ୱଂସ ହୋଇ ଯାଉଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହି ଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କଥା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ବିକଶିତ ହୋଇଛି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରରେ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି, ତାହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଯେଭଳି ଭାବରେ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଗୋଟିଏ କାମ ଶେଷ ହେବା ମାତ୍ରେ ଅନ୍ୟ ଏକ କାମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଉଦାହରଣ ଅଟେ ଏବଂ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ‘ସବକା ସାଥ- ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସ’ର ମନ୍ତ୍ରରେ ଅନୁସରଣ କରୁଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶ ହେଉ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ସନ୍ତଳିତ ବିକାଶ ହେଉ, ଏହା ଉପରେ ଆମର ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୀର୍ଘ ଦିନରୁ ଚାଲିଥିବା ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ- ବିକାଶକୁ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କର ରାଜନୀତିକୁ ଚଷମା ଦ୍ୱାରା ଦେଖିବାର ପ୍ରବୃତିକୁ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷେତ୍ର ଅବହେଳିତ ହେଲା । ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ଉପରେ ଛାଡ଼ି ଦିଆଗଲା ଏବଂ ଦାମନ, ଡିଉ ଏବଂ ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାବେଲୀ ଏଥିପାଇଁ ବହୁମୂଲ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ତଥ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ ଦାମନ, ଡିଉ ଏବଂ ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାବେଲୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗୋଟିଏ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ନ ଥିଲା ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଡାକ୍ତର ହେବା ପାଇଁ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପଦାୟର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟତଃ ଶୂନ୍ୟ ଥିଲା, କାରଣ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶରେ ଶାସନ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କର ଇଚ୍ଛା ଓ ଆକାଂକ୍ଷା ପ୍ରତି କୌଣସି ଧ୍ୟାନ ଦେଇନାହାନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କଥା ଉପରେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଦାମନ, ଡିଉ, ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାବେଲୀ ଏହାର ପ୍ରଥମ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶୈକ୍ଷଣିକ ଚିକିତ୍ସା ସଂଗଠନ କିମ୍ବା ନମୋ ମେଡିକାଲ କଲେଜ କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାରଙ୍କ ସେବାଭିତ୍ତିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ସମପର୍କଣ କାରଣରୁ ମିଳିଲା, ଯାହା ୨୦୧୪ ପରେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ, ଅଞ୍ଚଳରୁ ପ୍ରାୟତଃ ୧୫୦ ଯୁବକଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସାର ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାକୁ ସଯୋଗ ପାଇବେ”, ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ପ୍ରାୟ ୧୦୦୦ ଡାକ୍ତର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଜଣେ ଝିଅ ସମ୍ବାଦ ରିପୋର୍ଟ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଆପଣ ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ ଚିକିତ୍ସାର ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଥିଲେ, ଯିଏ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ କେବଳ ତାଙ୍କ ପରିବାରରେ ନୁହେଁ ବରଂ ପୁରା ଗାଁରେ ଏମିତି କରିଥିବା ପ୍ରଥମ ମହିଳା ଅଟନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେବା ଭାବନା ହେଉଛି ଏଠିକାର ଲୋକମାନଙ୍କର ପରିଚୟ ଅଟେ ଏବଂ କରୋନା ସମୟରେ ଏଠାରେ ମେଡିକାଲ ଛାତ୍ରମାନେ ଆଗକୁ ଆସି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ଥାନୀୟ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଯେଉଁ ଗ୍ରାମ ଗ୍ରହଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚଳାଇଥିଲେ, ତାହାର ଉଲ୍ଲେଖ ମଧ୍ୟ ସେ ‘ମନ କୀ ବାତ’ରେ କରିଥିଷଲ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଉପରେ ଚାପ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ସେ କହିଛନ୍ତି, “୩୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ନୂତନ ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ରହିଛି ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ଆୟୁର୍ବେଦ ଚିକିତ୍ସାଳୟ ପାଇଁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ସେ ତାଙ୍କର ଅତୀତକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ବିଜ୍ଞାନ ଶିକ୍ଷା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେ ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷା ହେଉ ନ ଥିବା ସମସ୍ୟାର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, “ବର୍ତ୍ତମାନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଶିକ୍ଷାର ବିକଳ୍ପ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବ ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କଲେଜର ଲୋକାର୍ପଣ ହେବା ଦ୍ୱାରା ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୩୦୦ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ ।” ସେ ଖୁସିବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାବେଲୀ ଠାରେ ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ପରିସର ଖୋଲାଯାଉଛି । ସେ ଦାମନରେ ଥିବା ନିଫ୍ଟ ସାଟେଲାଇଟ କ୍ୟାମ୍ପସ, ସିଲଭାସାରେ ଗୁଜରାଟ ନାସନାଲ ଲ’ ୟୁନିଭର୍ସିଟି କ୍ୟାମ୍ପସ, ଡିଉରେ ଆଇଆଇଟି ଭଦୋଦରା କ୍ୟାମ୍ପସ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି ଯେ ଆମର ସରକାର ସେମାନଙ୍କର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କୌଣସି ଅଭାବ ରଖିବେ ନାହିଁ ।
ସିଲଭାସାର ତାଙ୍କର ପୂର୍ବ ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇବା ବେଳେ, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକାଶର ପାଞ୍ଚୋଟି ମାନଦଣ୍ଡ କିମ୍ବା ‘ପଞ୍ଚଧାରା’ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଅର୍ଥାତ୍ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା, ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟର ଉତ୍ସ, ବୃଦ୍ଧଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜଳସେଚନର ସୁବିଧା ଏବଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାର ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସେ ଉପରୋକ୍ତରେ ଆଉ ଏକ ପାରାମଟିର ଯୋଡ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତବର୍ଷରେ ଦେଶରେ ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରୀବ ପରିବାରକୁ ସରକାର ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ୧୫୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇ ସରକାର ନିଜେ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ୧୨୦୦ ଅଧିକ ପରିବାର ଏଠାରେ ନିଜର ଘର ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସମାନ ଅଂଶ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି, “ସରକାର ଦାମନ, ଡିଉ, ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାବେଲୀର ହଜାର ହଜାର ମହିଳାଙ୍କୁ ମାଲିକାଣି କରି ଦେଇଛନ୍ତି ।” ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରର ମୂଲ୍ୟ ଅନେକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଯାହା ଏହି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ‘ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି’ କରିଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ ବର୍ଷ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି କହିଛନ୍ତି ନାଗଲ ଏବଂ ନାଚନୀ ପରି ସ୍ଥାନୀୟ ମିଲେଟକୁ ସୂଚାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ସ୍ଥାନୀୟ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନକୁ ବିଭିନ୍ନ ରୂପରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆସନ୍ତା ରବିବାର ‘ମନ କୀ ବାତ’ର ୧୦୦ତମ ଏପିସୋଡର ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ‘ମନ କୀ ବାତ’ ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଭାରତର ବିଶେଷତାକୁ ଉଜାଗର କରିବାର ଏକ ବହୁତ ଭଲ ମଞ୍ଚ ହୋଇପାରିଛି । ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ମୁଁ ମଧ୍ୟ ୧୦୦ତମ ଏପିସୋଡକୁ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି ।
ପ୍ରମୁଖ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ ଭାବରେ ଦାମନ, ଡିଉ ଏବଂ ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାବେଲୀର ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ମୁଁ ଦାମନ, ଡିଉ ଏବଂ ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାବେଲୀର ଉପକୂଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ଉଜ୍ୱଳ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି ।” ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏହା ସେହି ସମୟ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ, ଯେତେବେଳେ ସରକାର ଭାରତକୁ ଦେଶର ଅଗ୍ରଣୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ କରିବା କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦାନୀ ଦମନ ମରୀନ ଭେରୁ୍ୟ (ନମୋ) ପଥ ନାମକ ଦୁଇଟି ବେଳାଭୂମି ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମୁଦ୍ରକୂଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ନୂତନ ତମ୍ବୁ ସହ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜ କଥାକୁ ଜାରି ରଖି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଖାନୱେଲ ରିଭର ଫ୍ରଣ୍ଟ, ଦୁଧାନୀ ଜେଟ୍ଟି, ଇକୋ-ରିସର୍ଟ ଏବଂ କୋଷ୍ଟାଲ ରିସର୍ଟର କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଆକର୍ଷଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ଏହି ଅଭିଭାଷଣକୁ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଦେଶରେ ‘ତୁଷ୍ଟୀକରଣ’ ଉପରେ ନୁହେଁ ବରଂ ‘ସନ୍ତୁଷ୍ଟୀକରଣ’ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ବଂଚିତଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା, ଏହା ଗତ ୯ ବର୍ଷର ଉତ୍ତମ ଶାସନର ପରିଚୟ ହୋଇପାରିଛି । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଂଚିତବର୍ଗ ତଥା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଂଚିତ ଲୋକଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ଯେତେବେଳେ ଯୋଜନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ସରକାର ନିଜେ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରାସ୍ଥ ହୁଅନ୍ତି, ଭେଦଭାବ ଶେଷ ହୋଇଥାଏ, ଦୁର୍ନୀତି ଶେଷ ହୋଇଥାଏ ।” ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦାମନ, ଡିଉ, ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାବେଲୀ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାକୁ ଅତି ନିକଟରେ ଅଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଛନ୍ତି ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ ଦ୍ୱାରା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ସଂକଳ୍ପ ହାସଲ କରାଯିବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାବେଲୀ ଏବଂ ଦାମନ ଏବଂ ଡିଉ ଏବଂ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ପ୍ରଶାସକ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଫୁଲ୍ଲ ପଟେଲ, ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲୀ ଏବଂ କୌଶାମ୍ବୀର ସାଂସଦ ଶ୍ରୀମତୀ କଲାବେନ ମୋହନଭାଇ ଡେଲକର ଏବଂ ବିନୋଦ ସୋନକର ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି-
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିଲଭାସା ସ୍ଥିତ ନମୋ ଚିକିତ୍ସା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସଂସ୍ଥାନର ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ଲୋକାର୍ପଣ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୟଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୧୯ରେ ନିଜେ ରଖିଥିଲେ । ଏହା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲୀ ଏବଂ ଦାମନ ଏବଂ ଡିଉର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ବଦଳାଇ ଦେବ । ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ମେଡିକାଲ କଲେଜରେ ନବୀନତମ ଅନୁସନ୍ଧାନ କେନ୍ଦ୍ର, ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପତ୍ରିକା ୨୪ ଘଣ୍ଟା ୭ ଦିନରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଥିଲା ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଲାଇବ୍ରେରୀ, ବିଶେଷ ମେଡିକାଲ କର୍ମଚାରୀ, ମେଡିକାଲ ଲାବ୍ରୋଟୋରୀ, ସ୍ମାର୍ଟ ଲେକଚର ହଲ, ଅନୁସନ୍ଧାନ ଲାବ୍ରୋଟୋରୀ, ଏକ ଆନାଟୋମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ଏକ କ୍ଲବ ହାଉସ, ଛାତ୍ର ଏବଂ ଅଧ୍ୟାପିକା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ା ସୁବିଧା ଏବଂ ରହଣୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଟେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିଲଭାସାର ସାୟଲୀ ମଇଦାନରେ ୪୮୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୯୬ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲୀ ଜିଲ୍ଲାର ମୋରଖଲ, ଖେରଡୀ, ସିଂଦୋନୀ ଏବଂ ମସାଟର ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଅମ୍ବାୱାଡି, ପରିୟାରୀ, ଦମନୱାଡା, ଖାରିୱାଡ଼ର ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ସରକାରୀ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କଲେଜ, ଦାମନ; ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ବିଭିନ୍ନ ସଡ଼କଗୁଡ଼ିକର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ, ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ; ମୋତି ଦମନ ଏବଂ ନାନୀ ଦମନରେ ମାଛ ବଜାର ଏବଂ ସପିଂ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଏବଂ ନାନୀ ଦମନରେ ଜଳଯୋଗାଣ ଯୋଜନାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।