Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation various development projects worth more than Rs 4850 crores in Silvassa, Dadra and Nagar Haveli
Visits NAMO Medical Education & Research Institute and dedicates it to the nation
Hands over keys to beneficiaries of PMAY Urban from Diu and Silvassa
“These projects will improve ease of living, tourism, transportation and business. It is an example of new work culture of on-time delivery”
“Balanced development of every region is a huge priority”
“A sense of service marks the people of the area”
“I give assurance to every student that our government will leave no stone unturned for their bright future”
“Mann Ki Baat has become a very good platform to highlight the efforts of the people of India and the specialities of India”
“I am seeing Daman, Diu and Dadra and Nagar Haveli as a bright spot of coastal tourism”
“The country is laying emphasis not on ‘Tushtikaran’ or appeasement but on ‘Santushtikaran’ or satisfaction”
“Prioritizing the needs of the underprivileged has become the hallmark of good governance in the last 9 years”
“The resolution of Viksit Bharat and prosperity will be achieved with ‘Sabka Prayas’”
25 APR 2023 6:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth more than Rs 4850 crores at Silvassa, Dadra and Nagar Haveli today. The projects include the dedication of NAMO Medical Education & Research Institute in Silvassa, and the dedication and laying the foundation stone of 96 projects such as government schools, Government Engineering College in Daman, beautification, strengthening and widening of various roads, fish market and shopping complex and augmentation of water supply scheme in the region among others. The Prime Minister also handed over the house keys to beneficiaries of PMAY Urban from Diu and Silvassa.
Earlier in the day, the Prime Minister also visited the NAMO Medical Education & Research Institute in Silvassa where he was accompanied by The Administrator of Union Territory of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu and Lakshadweep, Shri Praful Patel. He inaugurated the institute and paid floral tributes at the statue of Lord Dhanvantari. The Prime Minister inspected the model of the college campus and walked through the Anatomy Museum and Dissection Room in the Academic Block. The Prime Minister also took a walkthrough of the Central Library and signed the visitor’s book. He proceeded towards the amphitheatre where he interacted with construction labourers.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed his happiness about witnessing the development journey of Daman, Diu and Dadra and Nagar Haveli. He noted the growing cosmopolitanism of Silvassa as it is home to people from every corner of the country. He said, noting the people’s love for tradition and modernity both, the government is working with full dedication for the development of the Union Territory. He said in the last few years, a lot of work has been done on the physical and social infrastructure in the UT with an allocation of 5500 crores. He talked about LED-lit streets, door-to-door waste collection and 100 percent waste processing. He also praised the new Industrial Policy of the state as a means to increase industry and employment in the UT. “Today I got the opportunity to start fresh projects of 5000 crore”, he said. These projects are related to health, housing, tourism, education and urban development. “They will improve ease of living, tourism, transportation and business, " he added.
Referring to the projects of today, he expressed delight that the foundation stones of several projects were laid down by the Prime Minister himself. He lamented the fact that for large periods of time, the government projects for the development of the country either remained stuck, were abandoned or led astray, sometimes to the extent that the foundation stone itself would turn to debris and the projects remained incomplete. But in the last 9 years, the Prime Minister emphasized that a new working style has been developed and the work culture has been introduced. He underlined that the present government strives to complete the projects on time, and also moves on to other development work immediately after completion. The Prime Minister said the projects of today are an example of this work culture and congratulated everyone for the development works.
The Prime Minister reiterated that the central government is moving with the mantra of "Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas”. He said that the balanced development of every region is a huge priority. The Prime Minister criticised a long-running tendency of viewing development from the prism of vote bank politics. This led to the deprivation of tribal and border areas. Fishermen were left to their fate and Daman, Diu and Dadra and Nagar Haveli paid a heavy price for this, said the Prime Minister.
The Prime Minister drew attention to the fact that even after decades of independence, the regions of Daman, Diu, and Dadra and Nagar Haveli did not have a single medical college and the youth had to travel to other regions of the country to become doctors. He pointed out that the number of youth from the Adivasi community who got such opportunities was next to zero, while those who ruled the nation for decades paid no heed to the wants and aspirations of the people from this region. The Prime Minister highlighted that Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli got its first National Academic Medical Organisation or NAMO Medical College only due to the service-oriented approach and dedication of the present government which came into power after 2014. “Now every year, approximately 150 youth from the region will get a chance to study medicine”, the Prime Minister said as he informed that roughly 1000 doctors will be produced from the region in the near future. The Prime Minister also mentioned a news report of a girl who is studying medicine in her first year who had said that she is the first to do so not only in her family but in the entire village.
The Prime Minister said that a sense of service marks the people of the area and remembered the proactive help that the local medical students provided during the pandemic. The Prime Minister said that he mentioned the Village Adoption Programme of the local student was mentioned by him in Mann Ki Baat. The Prime Minister said that the medical college will reduce the pressure on local medical facilities. “A new 300-bed hospital is under construction and permission has been granted for a new Ayurvedic hospital”, he added.
The Prime Minister recalled his days as a Chief Minister and said that he started science education in schools in the tribal areas. He also addressed the issue of education not being in the mother tongue. “Now the option of even medical and engineering education is available in local languages which will greatly help the local students”, he said.
“The dedication of the engineering college today will give an opportunity to 300 students every year to study engineering”, the Prime Minister said. He expressed happiness that major educational institutions are opening campuses in Dadra and Nagar Haveli. He mentioned NIFT satellite campus in Daman, Gujarat National Law University campus in Silvassa, IIIT Vadodara campus in Diu. “I give assurance to every student that our government will leave no stone unturned for their bright future”, the Prime Minister promised.
Recalling his last visit to Silvassa when the Prime Minister had talked about the five parameters of development or ‘Panchdhara’ namely the education of children, source of income for the youth, healthcare for elders, irrigation facilities for farmers, and redressal for the common citizens. The Prime Minister said that he wants to add another parameter to the above-mentioned referring to the pucca houses for the women beneficiaries of Pradhan Mantri Awas Yojna. The Prime Minister informed that the government has provided pucca houses to more than 3 crore poor families in the country in the past years where more than 15 thousand houses were built and handed over by the government itself. The Prime Minister noted that more than 1200 families have got their own houses here today and the women are given an equal share in the houses under PM Awas Yojana. “The government has turned thousands of women from Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli into homeowners”, the Prime Minister said as he emphasized that the cost of each house built under the PM Awas Yojana is several lakh rupees which makes these women ‘Lakhpati Didi’.
Referring to the International Year of Millets, the Prime Minister mentioned local millets like Nagali and Nachni and said that the government is promoting local Shri Anna in various forms. The Prime Minister mentioned the upcoming 100th episode of Mann Ki Baat next Sunday. “Mann Ki Baat has become a very good platform to highlight the efforts of the people of India and the specialities of India. Like you, I too am looking forward to the 100th episode”, he said.
“I am seeing Daman, Diu and Dadra and Nagar Haveli as a bright spot of coastal tourism”, said the Prime Minister underlining the potential of Daman, Diu and Dadra and Nagar Haveli to emerge as major tourist destinations. This is all the more important, he said, at the time when the government is working to make India the world’s foremost tourist destination. He said that two seafronts under the name of Nani Daman Marine Overview (NaMo) Path will give a push to tourism. He said that a new tent city is emerging in the beach area. Furthermore, the Prime Minister continued, Khanvel Riverfront, Dudhani Jetty, eco-resort and Coastal Promenade will increase the attractiveness for tourists, once completed.
Concluding the address, the Prime Minister underlined that the country is laying emphasis not on ‘Tushtikaran’ or appeasement but on ‘Santushtikaran’ or satisfaction. “Prioritizing the needs of the underprivileged has become the hallmark of good governance in the last 9 years”, the Prime Minister remarked as he highlighted that the central government is working at a fast pace to provide facilities to every deprived section of society and every deprived region of the country. Corruption and discrimination are eliminated when the government approaches the doorsteps of the citizens and the saturation of schemes is achieved. Shri Modi expressed delight that Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli are very close to saturation with various schemes of the central government. “The resolution of Viksit Bharat and prosperity will be achieved with ‘Sabka Prayas’”, the Prime Minister concluded.
The Administrator of Union Territory of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu and Lakshadweep, Shri Praful Patel, Member of Parliament from Dadra and Nagar Haveli and Kaushambi, Smt Kalaben Mohanbhai Delkar and Vinod Sonkar respectively were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister visited and dedicated NAMO Medical Education & Research Institute in Silvassa, the foundation stone of which was also laid by the Prime Minister himself in January 2019. It will transform the healthcare services for the citizens of the Union Territory of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu. The state-of-the-art medical college includes the latest research centers, a 24x7 Central library equipped with access to national and international journals, specialized medical staff, medical labs, smart lecture halls, research labs, an anatomy museum, a clubhouse, sports facilities and residences for students and faculty members.
The Prime Minister also laid the foundation stone and dedicated 96 projects worth more than Rs. 4850 crores to the nation at Sayli ground, Silvassa. The projects include government schools at Morkhal, Kherdi, Sindoni and Masat of Dadra and Nagar Haveli District; government schools at Ambawadi, Pariyari, Damanwada, Khariwad and Government Engineering College, Daman; beautification, strengthening and widening of various roads in Dadra and Nagar Haveli district; fish market and shopping complex at Moti Daman and Nani Daman and augmentation of water supply scheme in Nani Daman among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না দাদরা অমসুং নগর হবেলীগী সিলবাসাদা লুপা করোর ৪৮৫০ হেনবা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং জাতিদা কত্থোকখ্রে
নমো মেদিকেল এজুকেসন এন্দ রিসর্চ ইন্সতিত্যুত্তা চৎখ্রে অমসুং জাতিদা কত্থোকখ্রে
দিয়ু অমসুং সিলবাসাগী পি.এম.এ.ৱাই. অর্বানগী বেনিফিসরীশিংদা ছো খুৎশিন্নখ্রে
“প্রোজেক্তশিং অসিনা ইজ ওফ লিবিং, তুরিজম, ত্রান্সপোর্তেসন অমসুং বিজিনেস হেনগৎহল্লগনি। মতম চানা ফংহনবগী অনৌবা ৱার্ক কলচরগী খুদম অমনি”
“রিজন খুদিংমক্তা চপ মান্ননা চাউখৎপা পুরকপা অসি খ্বাইদগী মরু ওইবনি”
“শেবা তৌবগী ৱাখল্লোন্না লমদম অদুগী মীয়ামবু মশক তাকই”
“ঐহাক্না মহৈরোয় খুদিংমক্তা থাজবা পীরি মদুদি ঐখোয়গী সরকারনা মখোয়গী অফবা তুংলমচৎকীদমক তৌবা য়াবা খুদিংমক তৌগনি”
“মন কী বাতনা ভারতকী মীয়ামগী খোঙথাংশিং অমসুং ভারতকী অখন্নবা মগুনশিং উৎনবা য়াম্না ফবা ফম্পাক অমা ওইরকখি”
“ঐহাক্না দামন, দিয়ু অমসুং দাদরা অমদি নগর হবেলী অসি কোস্তেল তুরিজমগী মরু ওইবা মফম অমা ওইনা উই”
“লৈবাক অসিনা ‘তুশতিকরন’ নত্ত্রগা ইংথহনবগী মহুৎ ‘সন্তুশতিকরন’ নত্ত্রগা অপেনবা পোকহনবদা ওইনা মীৎয়েং চংলি”
“শোত্থরবশিংগী মথৌ তাবশিংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংবনা হৌখিবা চহি ৯ অসিদা গুদ গভর্নান্সকী খুদম ওইখি”
“বিক্ষিৎ ভারত অমসুং চাউখৎপগী ফিরেপ অসি ‘সবকা প্রয়াস’কা লোয়ন
25 APR 2023 6:37PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি দাদরা অমসুং নগর হবেলীগী সিলবাসাদা লুপা করোর ৪৮৫০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং জাতিদা কত্থোকখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিদা সিলবাসাদা নমো মেদিকেল এজুকেসন এন্দ রিসর্চ ইন্সতিত্যুত কত্থোকপা অমসুং দামন্দা সরকারগী স্কুলশিং, সরকারগী ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজ কত্থোকপা, তোঙান-তোঙানবা লম্বিশিং শেমগৎপা, ফগৎহনবা অমসুং পাকথোক-চাউথোকহনবা, লমদম অসিদা ঙাগী কৈথেল অমসুং শোপ্পিং কমপ্লেক্স অমসুং ৱাতর সপ্লাই স্কিম চাউথোকহনবা অসিগুম্বা প্রোজেক্ত ৯৬ কত্থোকপা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্বা য়াওখি। প্রধান মন্ত্রীনা দিয়ু অমসুং সিলবাসাদগী পি.এম.এ.ৱাই. অর্বানগী বেনিফিসরীশিংদা য়ুমগী ছো খুৎশিন্নখি।
নুমিৎ অসিগী অঙনবদা প্রধান মন্ত্রীনা দাদরা অমদি নগর হবেলী অমসুং দামন অমদি দিয়ু অমসুং লক্ষদ্বীপকী এদমিনিস্ত্রেতর, শ্রী প্রফুল পতেলগা লোয়ননা সিলবাসাদা লৈবা নমো মেদিকেল এজুকেসন এন্দ রিসর্চ ইন্সতিত্যুত্তা চৎখি। মহাক্না ইন্সতিত্যুত অসি শঙ্গাখি অমসুং লোর্দ ধানবন্তারিগ মীতমদা হৈকৎ-লৈকৎ তমখি। প্রধান মন্ত্রীনা কোলেজ কেম্পসকী মোদেল য়েংশিনখি অমসুং একাদেমিক ব্লোক্তা লৈবা এনাতোমী ম্যুজিয়ম অমসুং দাইজেক্সন রুম চৎতুনা য়েংখি। প্রধান মন্ত্রী সেন্ত্রেল লাইব্রেরী চৎতুনা য়েংখি অমসুং বিজিতর্স বুক্তা খুৎয়েক পীখি। মহাক্না এম্ফিথিএতর তম্না চৎখি অমদি মফম অসিদা কনস্ত্রক্সনগী শিন্মীশিংগা লোয়ননা ৱারী শাখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা দামন, দিয়ু অমসুং দাদরা অমদি নগর হবেলীগী চাউখৎ খোঙচৎ উবা ফংবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না লৈবাক্কী কাচিন-কোয়া খুদিংমক্তগী মীয়ামগী য়ুম ওইরিবা সিলবাসাগী কোস্মোপোলিতেনিজম হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি, ত্রেদিসন অমসুং মোদর্নিতী অনিমক্কীদমক মীয়ামগী মীনুংশি য়েংলগা সরকারনা য়ুনিয়ন তেরিতোরী চাউখৎহন্নবগীদমক মপুং ফানা কত্থোকপগা লোয়ননা থবক পাইখৎলি। মহাক্না হায়খি হৌখিবা চহি খরা অসিদা লুপা করোর ৫৫০০গী এল্লোকেসনগা লোয়ননা য়ু.তি.দা ফিজিকেল অমসুং সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা থবক কয়া পাইখৎখি। মহাক্না এল.ই.দি. থানবা লম্বীশিং, য়ুমথোং-য়ুমথোংদগী অমোৎপা খোমগৎপা, অমসুং ৱেস্ত প্রোসেসিং চাদা ১০০ তৌবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না রাজ্যগী অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল পোলিসী অসি য়ু.তি.দা ইন্দস্ত্রী অমসুং থবক পীবা হেনগৎহন্নবা পাম্বৈ অমা ওইনা থাগৎখি। মহাক্না হায়, “ঙসি ঐহাক্না করোর ৫০০০গী অনৌবা প্রোজেক্তশিং হৌদোকপগী খুদোংচাবা ফংজখি”। প্রোজেক্তশিং অসি হকশেল, হাউসিং তুরিজম, এজুকেসন অমসুং অর্বান দিবেলপমেন্তগা মরী লৈনৈ। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “মখোয়না ইজ ওফ লিবিং, তুরিজম, ত্রান্সপোর্তেসন অমসুং বিজিনেস হেনগৎহনগনি”।
ঙসিগী প্রোজেক্তশিংগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক মশামক্না উরেপ-উয়ুং তমখিবা প্রোজেক্ত কয়ামরুম য়াওবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না মতম শাংনা লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক সরকারগী প্রোজেক্তশিং অসি পন্দুনা লৈবা, তোকখিবা নত্ত্রগা লান্না লমজিংখি, করিগুম্বদা উরেপ-উয়ুং তমখিবা অদু অতেক-অকাই ওইনা লৈখি অমসুং প্রোজেক্তশিং লোইশিনবা ঙমখিদে। অদুবু হৌখিবা চহি ৯ অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা ৱার্কিং স্তাইল অমা পুথোকখি অমসুং ৱার্ক কলচর হৌদোকখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা মতম চানা প্রোজেক্তশিং লোইশিন্নবা হোৎনখি অমসুং লোইরা মতুংদা অতোপ্পা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক অমা অমুক পাইখৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী প্রোজেক্তশিং অসিনা মসিগী ৱার্ক কলচরগী খুদম ওইরি অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক মীপুম খুদিংমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কেন্দ্র সরকারনা “সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস”কী মন্ত্রগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। মহাক্না হায়খি রিজম খুদিংমক্তা চপ মান্ননা চাউখৎ-থৌরাং পাইখৎপা অসি খ্বাইদগী মরু ওই। প্রধান মন্ত্রীনা ভোৎ বেঙ্কক্কী রাজনিতীগী মীৎয়েংদগী চাউখৎ-থৌরাংদা মীৎয়েং থমবগী চৎনবী অসিবু য়ানীংদবা ফোঙদোকখি। মসিনা ত্রাইবেল অমসুং ঙমখৈগী মফমশিংদা খুদোংচাবা ফংহনখিদে। ঙামীশিংনা লাইবক্তা তম্বা অদু অদুম য়াজবা তারমখি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা দামন, দিয়ু অমসুং দাদরা অমদি নগর হবেলীনা চাউনা চৈথেং ফংখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
নীংতম্বা ফংখিবা দিকেদ কয়াগী মতুংদা ফাওবা দামন, দিয়ু, অমসুং দাদরা অমদি নগর হবেলীগী লমশিং অসিদা মেদিকেল কোলেজ অমা ফাওবা লৈরমদবা অমসুং নহারোলশিংনা দোক্তর ওইনবগীদমক লৈবাক্কী অতোপ্পা মফমশিংদা চৎপা তারমখিবা অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা মীৎয়েং চীংশিনখি। মহাক্না হায়খি খুদোংচাবা অসি ফংখিবা আদিবাসী ফুরুপকী নহারোলশিংগী মশিং জিরো ওইখি অমরোমদা দিকেদ কয়া লৈবাক পাইরকখিবশিংনা লমদম অসিগী মীয়ামগী অপাম্বা অমসুং অনীংবদা মীৎয়েং চংলমখিদে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দামন, দিয়ু, দাদরা অমদি নগর হবেলীনা মাগী অহানবা নেস্নেল একাদেমিক মেদিকেল ওর্গনাইজেসন নত্ত্রগা নমো মেদিকেল কোলেক ফংজখি মরিগী অমত্তা ঙাইরবা মরম অসিদা সর্ভিস-ওরিয়েন্তেদ এপ্রোচ অমসুং ২০১৪গী মতুংদগী শক্তি পাইরকখিবা হৌজিক পাল্লিবা সরকারনা কত্থোকপননি। তুংলমচৎতা চাউরাক্না দোক্তর ১০০০রোম লমদম অসিনা পুথোক্লগনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “চহি খুদিংগী লমদম অসিদগী চাউরাক্না নহা ১৫০না মেদিসিন তম্বগী খুদোংচাবা ফংলগনি”। প্রধান মন্ত্রীনা মেদিসিনগী ফর্স্ত ইয়রদা তম্লিবী মহৈরোয় অমনা মসি তম্বা মহাক্না মহাক্কী ইমুং মনুংদা অহানবা ওইবা খক্তা নত্তনা খুঙ্গং পুম্বগী অহানবা ওইখি হায়না ফোঙদোকখিবা পাউগী রিপোর্ত অমগী মতাংদসু ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শেবা তৌবগী ৱাখল্লোন্না মফম অমগী মীয়ামগী মশক তাকই অমসুং লাইচৎ মনুংদা লোকেল মেদিকেল স্তুদেন্তশিংনা পীখিবা প্রোএক্তিব ওইবা মতেং অদু নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না মন কী বাত্তা লোকেল স্তুদেন্তগী ভিলেক এদোপ্সন প্রোগ্রামগী মতাংদা পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মেদিকেল কোলেজনা লোকেল মেদিকেল ফেসিলিতীশিংদা পীবা প্রেসর হন্থহল্লগনি। মহাক্না মখা তাখি, “অনৌবা ফমুং ৩০০ থাবা হোস্পিতাল হৌজিক শারি অমসুং অনৌবা আয়ুর্বেদিক হোস্পিতাল শানবা অয়াবসু ফংলে”।
প্রধান মন্ত্রীনা মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈগী মতম অদু নীংশিংখি অমসুং মহাক্না হায়খি মহাক্না ত্রাইবেলগী মফমশিংদা লৈবা স্কুলশিংদা সাইন্স এজুকেসন হৌদোকখি। মহাক্না ইমা লোলদা মহৈ তমআ ফংদবগী সমস্যাগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়, “হৌজিক মেদিকেল অমসুং ইঞ্জিনীয়রিং এজুকেসন্দা ফাওবা লোকেল লোলশিংদা তম্বগী ওপ্সন লৈরে অমসুং মসিনা লোকেল মহৈরোয়শিংদা চাউনা মতেং পাংলগনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ঙসি কত্থোকখিবা ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজ অসিনা ইঞ্জিনীয়রিং তম্নবা চহি খুদিংগী মহৈরোয় ৩০০দা খুদোংচাবা পীরগনি”। মহাক্না দাদরা অমদি নগর হবেলীদা অচৌবা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংনা কেম্পসশিং হাংলকপদা নুংঙাইআ ফোঙদোকখি। মহাক্না দামনদা নিফ সেতেলাইৎ কেম্পস, সিলবাসাদা গুজরাত নেস্নেল লো য়ুনিভর্সিতী, দিয়ুদা আই.আই.আই.তি. বদোদারা কেম্পস হাংবা অসি পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা ৱাশকখি, “ঐহাক্না মহৈরোয় খুদিংমক্তা থাজবা পীরি মদুদি ঐখোয়গী সরকারনা মখোয়গী অফবা তুংলমচৎকীদমক অঙম্বা থাক্তা হোৎনগনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা চাউখৎ-থৌরাংগী পেরামিতর মঙা নত্ত্রগা ‘পঞ্চধারা’ মমিং ওইনা পল্লবদা অঙাংশিংগী এজুকেসন, নহারোলগীদমক ইনকমগী লম্বী, অহলশিংগী হেল্থকিয়র, লৌমীশিংগী ইরিগেসন ফেসিলিতীশিং অমসুং মীচম প্রজাশিংগী রিদ্রেসেলগী মতাংদা ফোঙদোকখিবা সিলবাসাগী মহাক্কী মমাংগী খোঙচৎ অদু নীংশিং।ই। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্না হায়খি মথক্তা পনখ্রিবা পেরামিতরশিং অসিদা অতোপ্পা অমগা হাপচিনবা পাম্মি মদুদি প্রধান মন্ত্রী আৱাজ য়োজনাগী নুপী বেনিফিসরীশিংগীদমক পক্কাগী য়ুমশিং। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা হৌখিবা চহি খরা অসিদা লৈবাক্কী লায়রা ইমুং করোর ৩ হেনবদা পক্কাগী য়ুমশিং ফংহনখি মসিদা য়ুম লিশিং ১৫ হেনবদি সরকার মশামক্না শাখি অমসুং খুৎশিন্নখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ইমুং ১২০০ হেনবনা মখোয় মশাগী উমশিং ফংজখি অমসুং নুপীশিংদা পি.এম. আৱাজ য়োজনাগী মখাদা য়ুমশিংদা চপ মান্নবা শিয়র পীখি। পি.এম. আৱাজ য়োজনাগী মখাদা শাখিবা য়ুমগী মমল অসি লুপা লাখ কয়ামরুম ওইখি মসিনা নুপীশিংবু ‘লাখপতি দিদি’ ওইহনখি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “সরকারনা দামন, দিয়ু, দাদরা, অমদি নগর হবেলীদগী নুপী লিশিং কয়াবু য়ুমগী মপুশিং ওইহনখি”।
ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎসকী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নাগলি অমসুং নছনিগুম্বা লোকেল মিল্লেৎশিংগী মতাংদা পনখি অমসুং হায়খি সরকার অসিনা তোঙান-তোঙানবা মওংশিংদা লোকেল শ্রী অন্নবু প্রমোৎ তৌরি। প্রধান মন্ত্রীনা মন কী বাতকী ১০০শুবা তাঙ্কক অসি লাক্কদৌরিবা নোংমাংজিং নুমিৎতা শন্দোক্কনি হায়খি। মহাক্না হায়, “মন কী বাতনা ভারতকী মীয়ামগী খোঙথাংশিং অমসুং ভারতকী অখন্নবা মগুনশিং উৎনবা য়াম্না ফবা ফম্পাক অমা ওইরকখি। নখোয়গুম্না ঐহাক্নসু ১০০শুবা তাঙ্কক অসিবু খৌরাংনা ঙাইরি”।
দামন, দিয়ু অমসুং দাদরা অমদি নগর হবেলী অসি মরু ওইবা তুরিস্ত দেস্তিনেসনশিং ওইনা শেমগৎপা য়াগনি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ঐহাক্না দামন, দিয়ু অমসুং দাদরা অমদি নগর হবেলী অসি কোস্তেল তুরিজমগী মরু ওইবা মফম অমা ওইনা উই। মসি সরকার অসিনা ভারতপু মালেমগী মাংজিল থারিবা তুরিস্ত দেস্তিনেসন ওইহন্নবা হোৎনরিবা তানফম অসিদা হেন্না মরু ওই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। নানি দামন মেরিন ওভর্ভ্যু (নমো) পথকী মমিং অসিগী মখাদা সীফ্রন্ত অনিনা তুরিজমদা শাহৌ পীরগনি। মহাক্না হায়খি বীচ এরিয়াদা অনৌবা তেন্ত সিতী শেমগৎলি। মখা তারদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খানবেল রিভরফ্রন্ত, দুধানি জেত্তী, ইকো-রিজোর্ত অমসুং কোস্তেল প্রোমিনেৎনা হেক শাবা লোইবগা লমকোইবশিংগী পুক্নিং চীংশিনবা হেনগৎলগনি।
ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা লৈবাক অসিনা ‘তুশতিকরন’ নত্ত্রগা ইংথহনবগী মহুৎ ‘সন্তুশতিকরন’ নত্ত্রগা অপেনবা পোকহনবদা ওইনা মীৎয়েং চংলি। খুন্নাইগী শোত্থরবা শরুক খুদিংমক অমসুং লৈবাক্কী শোত্থরবা রিজন খুদিংমক্তা খুদোংচাবশিং পীনবা খোঙজেল য়াংনা কেন্দ্র সরকারনা থবক পাইখৎলি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “শোত্থরবশিংগী মথৌ তাবশিংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংবনা হৌখিবা চহি ৯ অসিদা গুদ গভর্নান্সকী খুদম ওইখি”। প্রজাশিংগী থোংজিলদা সরকারগী এপ্রোচশিংনা য়ৌরবা মতমদা অমসুং স্কিমশিংগী সেচুরেসন ফংবা ঙম্লবা মতমদা শেঞ্জা-থুমজা অমসুং খেন্নবা লৈবা অসি মুৎথৎপা ঙমগনি। শ্রী মোদীনা দামন, দিয়ু, দাদরা অমদি নগর হবেলীনা কেন্দ্র সরকারগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী সেচুরেসন ফংগদবা নংশিল্লকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা লোইশিনবদা হায়খি, “বিক্ষিৎ ভারত অমসুং চাউখৎপগী ফিরেপ অসি ‘সবকা প্রয়াস’কা লোয়ননা ফংবা ঙমগনি”।
দাদরা অমদি নগর হবেলী অমসুং দামন অমদি দিয়ু অমসুং লক্ষদ্বীপকী এদমিনিস্ত্রেতর, শ্রী প্রফুল পতেল, দাদরা অমদি নগর হবেলী অমসুং কৌশম্বীগী মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, মথং শিৎনা শ্রী কালাবেন মোহনভাই দেলকার অমসুং বিনোদ সোনকরনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৯গী জনুৱারীদা মহাক মশামক্না উরেপ উয়ুং তমখিবা সিলবাসাদা লৈবা নমো মেদিকেল এজুকেসন এন্দ রিসর্চ ইন্সতিত্যুত্তা চৎকনি অমসুং জাতিদা কত্থোকখ্রে। মসিনা দাদরা অমসুং নগর হবেলী অমসুং দামন অমসুং দিয়ুগী য়ুনিন তেরিতোরীগী প্রজাশিংগীদমক হেল্থকিয়র সর্ভিসশিংদা অওনবা পুরক্লগনি। স্তেৎ ওফ দি আর্ত মেদিকেল কোলেজ অসিদা খ্বাইদগী নৌবা রিসর্চ সেন্তরশিং, নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল জর্নেলশিং পুং ২৪ এক্সেস তৌবা য়াবা সেন্ত্রেল লাইব্রেরী, স্পেসিএলাইস মেদিকেল স্তাফ, মেদিকেল লেবশিইং, স্মার্ত লেকচর হোলশিং, রিসর্চ লেবশিং, এনাতোমী ম্যুজিয়ম, ক্লব হাউস, স্পোর্ত ফেসিলিতীশিং লোয়ননা মহৈরোয়শিং অমদি ফেকলতী মেম্বরশিংগীদমক লৈফম য়াওরি।
মসিগী মতুংদা প্রধান মন্ত্রীনা সিলবাসাদা লৈবা সেলি গ্রাউন্দদা লুপা করোর ৪৮৫০ হেনবগী প্রোজেক্ত ৯৬কী উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং কত্থোকখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিদা দাদরা অমসুং নগর হবেলীগী মোর্খাল, খেরদি, সিন্দোনি অমসুং মাসৎতা সরকারগী স্কুলশিং; দাদরা অমসুং নগর হবেলী জিলাদা তোঙান-তোঙানবা লম্বীশিং ফজহনবা, শেমগৎপা অমসুং পাকথোকপা; অম্বাৱাদি, পরিয়ারি, দামনৱাদা, খারিৱাদতা সরকারগী স্কুলশিং অমসুং দামনদা গভর্নমেন্ত ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজ; মোতি দামন অমসুং নানি দামনদা ঙা কৈথেল অমসুং শোপ্পিং কমপ্লেক্স অমসুং নানি দামনদা ৱাতর সপ্লাই স্কিম পাকথোক-চাউথোকহনবা য়াওরি।