গৃহ মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত এক ঐতিহাসিক সিদ্ধান্তত গৃহ মন্ত্ৰালয়ে হিন্দী আৰু ইংৰাজীৰ উপৰিও ১৩ টা আঞ্চলিক ভাষাত চিএপিএফৰ বাবে কনিষ্টবল (সাধাৰণ কৰ্তব্য) পৰীক্ষা অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ অনুমোদন জনাইছে
চিএপিএফত স্থানীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি আৰু আঞ্চলিক ভাষাৰ প্ৰচাৰৰ বাবে গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ উদ্যোগত এই ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে
হিন্দী আৰু ইংৰাজীৰ উপৰিও, প্ৰশ্নকাকত খন অসম, বঙালী, গুজৰাটী, মাৰাঠী, মালায়ালম, কানাড়া, তামিল, তেলেগু, ওড়িয়া, উৰ্দু, পাঞ্জাৱী, মণিপুৰী আৰু কোঙ্কণীত প্ৰস্তুত কৰা হ'ব
এই সিদ্ধান্তৰ ফলত লাখ লাখ প্ৰাৰ্থীয়ে তেওঁলোকৰ মাতৃভাষা/ভাষা বাছনি কৰিছে। তেওঁলোকে আঞ্চলিক ভাষাত পৰীক্ষাত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ বাছনিৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি হ'ব।
কনিষ্টবল (সাধাৰণ কৰ্তব্য) হৈছে কৰ্মচাৰী বাছনি আয়োগৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এক মুখ্য পৰীক্ষা, য'ত সমগ্ৰ দেশৰ পৰা লাখ লাখ প্ৰাৰ্থীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে
হিন্দী আৰু ইংৰাজীৰ উপৰিও, পৰীক্ষাটো ১ জানুৱাৰী, ২০২৪-ৰ পৰা ১৩ টা আঞ্চলিক ভাষাত অনুষ্ঠিত হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আৰু গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত গৃহ মন্ত্ৰালয় আঞ্চলিক ভাষাৰ ব্যৱহাৰ আৰু বিকাশৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ
15 APR 2023 11:44AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত এক ঐতিহাসিক সিদ্ধান্তত গৃহ মন্ত্ৰালয়ে হিন্দী আৰু ইংৰাজীৰ উপৰিও ১৩ টা আঞ্চলিক ভাষাত কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ (চিএপিএফ) বাবে কনিষ্টবল (সাধাৰণ কৰ্তব্য) পৰীক্ষা অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ অনুমোদন জনাইছে। চিএপিএফত স্থানীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি আৰু আঞ্চলিক ভাষাৰ প্ৰচাৰৰ বাবে গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ উদ্যোগত এই ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
হিন্দী আৰু ইংৰাজীৰ উপৰিও, প্ৰশ্নকাকত নিম্নলিখিত ১৩ টা আঞ্চলিক ভাষাত প্ৰস্তুত কৰা হ'ব:
1. অসমীয়া
2. বঙালী
3. গুজৰাটী
4. মাৰাঠী
5. মালায়ালম
6. কানাড়া
7. তামিল
8. তেলুগু
9. উড়িয়া
10. উৰ্দু
11. পাঞ্জাৱী
12. মণিপুৰী
13. কোংকানি
এই সিদ্ধান্তৰ ফলত লাখ লাখ প্ৰাৰ্থীয়ে তেওঁলোকৰ মাতৃভাষা/ভাষা বাছনি কৰিছে। তেওঁলোকে আঞ্চলিক ভাষাত পৰীক্ষাত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ বাছনিৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি হ'ব।
গৃহ মন্ত্ৰালয় আৰু কৰ্মচাৰী বাছনি আয়োগে একাধিক ভাৰতীয় ভাষাত পৰীক্ষা অনুষ্ঠিত কৰাৰ সুবিধাৰ বাবে বৰ্তমানৰ বুজাবুজি চুক্তিত এক পৰিশিষ্ট স্বাক্ষৰ কৰিব।
কনিষ্টবল (সাধাৰণ কৰ্তব্য) হৈছে কৰ্মচাৰী বাছনি আয়োগে অনুষ্ঠিত কৰা এক মুখ্য পৰীক্ষা, য'ত সমগ্ৰ দেশৰ পৰা লাখ লাখ প্ৰাৰ্থীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে। হিন্দী আৰু ইংৰাজীৰ উপৰিও, পৰীক্ষাটো 01 জানুৱাৰী, ২০২৪-ৰ পৰা ১৩ টা আঞ্চলিক ভাষাত অনুষ্ঠিত হ'ব।
এই সিদ্ধান্তৰ পিছত, ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলই ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰে স্থানীয় যুৱক-যুৱতীসকলক তেওঁলোকৰ মাতৃভাষাত পৰীক্ষা দিবলৈ এই সুযোগটো ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিবলৈ আৰু দেশৰ সেৱাত কেৰিয়াৰ গঢ়িবলৈ বৃহৎ সংখ্যাত আগবাঢ়ি আহিবলৈ এক বৃহৎ অভিযান আৰম্ভ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আৰু গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত গৃহ মন্ত্ৰালয়ে আঞ্চলিক ভাষাৰ ব্যৱহাৰ আৰু বিকাশৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।

Ministry of Home Affairs
In a landmark decision under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, MHA approves conduct of Constable (General Duty) examination for CAPFs in 13 regional languages in addition to Hindi and English
This historic decision has been taken at the initiative of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah and to give impetus to participation of local youth in the CAPF and encourage regional languages
The question paper will be set in Assamese, Bengali, Gujarati, Marathi, Malayalam, Kannada, Tamil, Telugu, Odia, Urdu, Punjabi, Manipuri and Konkani in addition to Hindi & English
The decision will result in lakhs of aspirants taking part in the examination in their mother tongue/ regional language and improve their selection prospects
Constable GD is one of flagship examinations conducted by the Staff Selection Commission attracting lakhs of candidates from across the country
Examination in 13 regional languages in addition to Hindi and English will be conducted from January 01, 2024 onwards
MHA under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah is fully committed to encourage use and development of regional languages
15 APR 2023 11:44AM by PIB Delhi
In a landmark decision under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Ministry of Home Affairs has approved conducting Constable (General Duty) examination for Central Armed Police Forces (CAPFs) in 13 regional languages, in addition to Hindi and English. The historic decision has been taken at the initiative of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah to give impetus to participation of local youth in the CAPF and encourage regional languages.
In addition to Hindi and English, the question paper will be set in the following 13 regional languages:
1. Assamese
2. Bengali
3. Gujarati
4. Marathi
5. Malayalam
6. Kannada
7. Tamil
8. Telugu
9. Odia
10. Urdu
11. Punjabi
12. Manipuri
13. Konkani
The decision will result in lakhs of aspirants taking part in the examination in their mother tongue/regional language and improve their selection prospects.
The Ministry of Home Affairs and Staff Selection Commission would sign an addendum to the existing MoU to facilitate the conduct of the examination in multiple Indian languages.
Constable GD is one of flagship examinations conducted by the Staff Selection Commission attracting lakhs of candidates from across the country. The examination in 13 regional languages in addition to Hindi and English will be conducted from January 01, 2024 onwards.
States/UT governments are expected to launch wide campaign encouraging local youths to use this opportunity of taking the examination in their mother tongue and participate in huge numbers to make a career serving the country. The Ministry of Home Affairs under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah is fully committed to encourage use and development of regional languages.