বিত্ত মন্ত্ৰালয়
পান-আধাৰ সংযোগ কৰাৰ অন্তিম সময়সীমা বৃদ্ধি
28 MAR 2023 2:48PM by PIB Guwahati
কৰদাতাক আৰু কিছু সময় দিবলৈ পান আৰু আধাৰ সংযোগৰ অন্তিম তাৰিখ ২০২৩ চনৰ ৩০ জুনলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, যাতে জনতাই কোনো ধৰণৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন নোহোৱাকৈ তেওঁলোকৰ আধাৰক পানৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষক অৱগত কৰিব পাৰে। এই সন্দৰ্ভত এক সুকীয়া অধিসূচনা জাৰি কৰা হৈছে।
আয়কৰ আইন ১৯৬১ (আইন)ৰ বিধান অনুসৰি ২০১৭ চনৰ ১ জুলাইলৈকে পান কাৰ্ড আবণ্টন দিয়া প্ৰতিজন ব্যক্তিয়ে আধাৰ নম্বৰ লাভ কৰাৰ যোগ্য, তেওঁলোকৰ আধাৰ সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষৰ হাতত ৩১ মাৰ্চ, ২০২৩ বা তাৰ আগতে নিৰ্ধাৰিত মাচুল পৰিশোধ কৰি অৰ্পণ কৰিব লাগিব, তেনে নকৰিলে ২০২৩ চনৰ ০১ এপ্ৰিলৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱা এই আইনৰ অধীনত কেতবোৰ সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব। পান আৰু আধাৰ সংযোগৰ উদ্দেশ্যে সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষক আধাৰ সম্পৰ্কে অৱগত কৰাৰ দিন এতিয়া ২০২৩ চনৰ ৩০ জুনলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
পানৰ সৈতে আধাৰ সংযোগ কৰিব নোৱাৰা কৰদাতাৰ পান কাৰ্ড ২০২৩ চনৰ ১ জুলাইৰ পৰা নিষ্ক্ৰিয় হৈ পৰিব আৰু নিষ্ক্ৰিয় পানৰ পৰিণতি তলত দিয়া ধৰণৰ হ’বঃ
১৷ এনে পানলৈ কোনো ধৰণৰ ধন ঘূৰাই দিয়া নহ’ব;
২৷ পান নিষ্ক্ৰিয় হৈ থকা সময়ছোৱাৰ বাবে এনে ধন ঘূৰাই দিয়াৰ কোনো সুত প্ৰদান কৰা নহ’ব; আৰু
৩৷ আইনত উল্লেখ কৰা ধৰণে অধিক হাৰত টিডিএছ আৰু টিচিএছ কৰ্তন/সংগ্ৰহ কৰা হ’ব।
১০০০ টকা মাচুল আদায় দি নিৰ্ধাৰিত কৰ্তৃপক্ষক আধাৰ সম্পৰ্কে অৱগত কৰি ৩০ দিনৰ ভিতৰত পুনৰ সক্ৰিয় কৰিব পাৰিব পেন কাৰ্ড।
পান-আধাৰ সংযোগৰ পৰা ৰেহাই পোৱা ব্যক্তিসকলে ওপৰত উল্লেখ কৰা সমস্যাৰ সন্মুখীন নহ’ব। এই শ্ৰেণীত এনে এজন প্ৰৱাসী ভাৰতীয়, আইন অনুসৰি ভাৰতৰ নাগৰিক নোহোৱা ব্যক্তি বা পূৰ্বৰ বছৰৰ ভিতৰত যিকোনো সময়তে আশী বছৰ বা ততোধিক বয়সৰ ব্যক্তি, নিৰ্দিষ্ট ৰাজ্যসমূহত বাস কৰা ব্যক্তিক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
উল্লেখ্য যে বৰ্তমানলৈকে ৫১ কোটিৰো অধিক পান কাৰ্ড আধাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে। আধাৰৰ সৈতে পান সংযোগ কৰিবলৈ তলত দিয়া লিংকটো ক্লিক কৰক- https://eportal.incometax.gov.in/iec/foservices/#/pre-login/bl-link-aadhaar
.

Ministry of Finance
Last date for linking of PAN-Aadhaar extended
28 MAR 2023 2:48PM by PIB Delhi
In order to provide some more time to the taxpayers, the date for linking PAN and Aadhaar has been extended to 30th June, 2023, whereby persons can intimate their Aadhaar to the prescribed authority for Aadhaar-PAN linking without facing repercussions. Notification to this effect is being issued separately.
Under the provisions of the Income-tax Act, 1961(the ‘Act’) every person who has been allotted a PAN as on 1st July, 2017 and is eligible to obtain Aadhaar Number, is required to intimate his Aadhaar to the prescribed authority on or before 31st March, 2023, on payment of a prescribed fee. Failure to do so shall attract certain repercussions under the Act w.e.f. 1st April, 2023. The date for intimating Aadhaar to the prescribed authority for the purpose of linking PAN and Aadhaar has now been extended to 30th June, 2023.
From 1st July, 2023, the PAN of taxpayers who have failed to intimate their Aadhaar, as required, shall become inoperative and the consequences during the period that PAN remains inoperative will be as follows:
1. no refund shall be made against such PANs;
2. interest shall not be payable on such refund for the period during which PAN remains inoperative; and
3. TDS and TCS shall be deducted /collected at higher rate, as provided in the Act.
The PAN can be made operative again in 30 days, upon intimation of Aadhaar to the prescribed authority after payment of fee of Rs.1,000.
Those persons who have been exempted from PAN-Aadhaar linking will not be liable to the consequences mentioned above. This category includes those residing in specified States, a non-resident as per the Act, an individual who is not a citizen of India or individuals of the age of eighty years or more at any time during the previous year.
It is stated that more than 51 crore PANs have already been linked with Aadhaar till date. PAN can be linked with Aadhaar by accessing the following link https://eportal.incometax.gov.in/iec/foservices/#/pre-login/bl-link-aadhaar .