ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପାନ୍‌-ଆଧାର ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଶେଷ ତାରିଖ ସମୟସୀମା ବୃଦ୍ଧି
28 MAR 2023 2:48PM by PIB Bhubaneswar
ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ଅଧିକ ସମୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ, ପାନ୍ ଏବଂ ଆଧାରକୁ ସଂଯୋଗ କରିବାର ତାରିଖ ୩୦ ଜୁନ୍‌, ୨୦୨୩ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଆଧାର-ପାନ୍ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରାଧିକରଣ ସହିତ ଆଧାରକୁ ସଂଯୋଗ କରିପାରିବେ । ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପାଇଁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପୃଥକ ଭାବରେ ଜାରି ହୋଇଛି ।
ଆୟକର ଆଇନ୍‍, ୧୯୬୧ (ଏହି ଆଇନ୍‍) ର ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଯାହାଙ୍କୁ ୧ ଜୁଲାଇ, ୨୦୧୭ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ୟାନ୍ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଧାର ନମ୍ବର ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ, ତାଙ୍କ ଆଧାରକୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦେୟ ପ୍ରଦାନ ପୂର୍ବକ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ ପୂର୍ବରୁ ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ସଂଯୋଗ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହା କରିବାରେ ବିଫଳ ହେଲେ ୧ ଏପ୍ରିଲ୍‍ ୨୦୨୩ ରୁ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଅନୁଭୂତ ହେବ । ପାନ୍ ଏବଂ ଆଧାରକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆଧାରକୁ ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ସଂଯୋଗ କରିବାର ଏହି ତାରିଖ ବର୍ତ୍ତମାନ ୩୦ ଜୁନ୍‌, ୨୦୨୩ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
୧ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୩ ଠାରୁ, ଟିକସଦାତାଙ୍କ ପାନ୍‌, ଯେଉଁମାନେ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କର ଆଧାରକୁ ସଂଯୋଗରେ ବିଫଳ ହେବେ, ଏହା ଅକାମୀ ହୋଇଯିବ ଏବଂ ଏହି ସମୟ ଭିତରେ ପାନ୍‍ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ନାହିଁ :
ଏଭଳି ପାନ ସପକ୍ଷରେ କୌଣସି ଫେରସ୍ତ ଫେରସ୍ତ ଦିଆଯିବ ନାହିଁ;
ସେହି ସମୟ ପାଇଁ ପାନ୍‍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହିପରି ଫେରସ୍ତ ଉପରେ ସୁଧ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ନାହିଁ; ଏବଂ
ଆଇନ୍ ଅନୁଯାୟୀ ଟିଡିଏସ୍‍ ଏବଂ ଟିସିଏସ୍‍ ଅଧିକ ହାରରେ କଟାଯିବ / ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବ
୧୦୦୦ ଟଙ୍କା ଦେୟ ପରେ ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଆଧାରର ସଂଯୋଗ ପରେ ପାନ୍ ୩୦ ଦିନରେ ପୁନର୍ବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବ ।
ସେହି ବ୍ୟକ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ପାନ୍‌-ଆଧାର ସଂଯୋଗରୁ ବାଦ୍‍ ପଡିଛନ୍ତି ସେମାନେ ଉପରୋକ୍ତ ପରିଣାମ ପାଇଁ ଦାୟୀ ରହିବେ ନାହିଁ । ଏହି ବର୍ଗରେ ଯେଉଁମାନେ ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ ରାଜ୍ୟରେ ବାସ କରନ୍ତି, ଆଇନ୍‍ ଅନୁଯାୟୀ ଜଣେ ଅଣ-ବାସିନ୍ଦା, ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଯିଏ ଭାରତର ନାଗରିକ ନୁହଁନ୍ତି କିମ୍ବା ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ଯେକୌଣସି ସମୟରେ ଅଶୀ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତି ଅଟନ୍ତି ।
ଏଥିରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଧାର ସହିତ ୫୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପ୍ୟାନ୍ ସଂଯୋଗ ହୋଇସାରିଛି । ନିମ୍ନଲିଖିତ ଲିଙ୍କକୁ ଯାଇ ପାନ୍ ଆଧାର ସହିତ ସଂଯୋଗ ହୋଇପାରିବ ।

Ministry of Finance
Last date for linking of PAN-Aadhaar extended
28 MAR 2023 2:48PM by PIB Delhi
In order to provide some more time to the taxpayers, the date for linking PAN and Aadhaar has been extended to 30th June, 2023, whereby persons can intimate their Aadhaar to the prescribed authority for Aadhaar-PAN linking without facing repercussions. Notification to this effect is being issued separately.
Under the provisions of the Income-tax Act, 1961(the ‘Act’) every person who has been allotted a PAN as on 1st July, 2017 and is eligible to obtain Aadhaar Number, is required to intimate his Aadhaar to the prescribed authority on or before 31st March, 2023, on payment of a prescribed fee. Failure to do so shall attract certain repercussions under the Act w.e.f. 1st April, 2023. The date for intimating Aadhaar to the prescribed authority for the purpose of linking PAN and Aadhaar has now been extended to 30th June, 2023.
From 1st July, 2023, the PAN of taxpayers who have failed to intimate their Aadhaar, as required, shall become inoperative and the consequences during the period that PAN remains inoperative will be as follows:
1. no refund shall be made against such PANs;
2. interest shall not be payable on such refund for the period during which PAN remains inoperative; and
3. TDS and TCS shall be deducted /collected at higher rate, as provided in the Act.
The PAN can be made operative again in 30 days, upon intimation of Aadhaar to the prescribed authority after payment of fee of Rs.1,000.
Those persons who have been exempted from PAN-Aadhaar linking will not be liable to the consequences mentioned above. This category includes those residing in specified States, a non-resident as per the Act, an individual who is not a citizen of India or individuals of the age of eighty years or more at any time during the previous year.
It is stated that more than 51 crore PANs have already been linked with Aadhaar till date. PAN can be linked with Aadhaar by accessing the following link https://eportal.incometax.gov.in/iec/foservices/#/pre-login/bl-link-aadhaar .