ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
ইনফোর্মেশন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মিনিস্তর এন.এফ.এ.আই., পুনেদা চৎখ্রে অমসুং এন.এফ.ঐচ.এম.গী প্রোগ্রেস য়েংশিনখ্রে
ফিল্ম হেরিতেজ মিসন্না ইন্দিয়ন সিনেমাগী হেরিতেজদা অনৌবা লাইফলাইন পীরি – অনুরাগ সিংহ থাকুর
12 MAR 2023 11:04AM by PIB Imphal
ইনফোর্মেশন অমদি ব্রোদকাস্তিং অমসুং য়ুথ এফিয়ার্স অমদি স্পোর্তসকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুরনা ২০২৩গী মার্চ ১১দা মহাক্কী পুনে খোংচৎ মনুংদা এন.এফ.দি.সি.- নেস্নেল ফিল্ম অর্কাইব ওফ ইন্দিয়া (এন.এফ.এ.আই.)দা চৎখ্রে অমসুং নেস্নেল ফিল্ম হেরিতেজ মিসনগী মখাদা পায়খৎলিবশিং য়েংশিনখ্রে। শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুরনা ফোংদোকখি মদুদি এন.এফ.ঐচ.এম.না ইন্দিয়ন সিনেমাগী হেরিতেজদা অনৌবা লাইফলাইন অমা পীরি। মসিদা মমাংদা মীপুম খুদিংদা য়েংহনবা ফংহনলমদবা ফিল্ম কয়া অমা ফংলিবা খ্বাইদগী ফবা ক্বালিতীদা মালেম পুম্বগী মীৎয়েং তারিবশিংদা ফংহনবগা লোয়ননা মথংগী চহি ১০০ অমদি অহেনবা মতমগীদমক ইন্দিয়ন সিনেমাবু মতম শাংনা লীদুনা থম্বা ঙমহনগনি।
নেস্নেল ফিল্ম হেরিতেজ মিসন (এন.এফ.ঐচ.এম.) অসি এন.এফ.দি.সি.- নেস্নেল ফিল্ম অর্কাইব ওফ ইন্দিয়া (এন.এফ.এ.আই.) পুনেদা মপুং ফাবা ইচেলদা মাংলোমদা চংশিল্লি। এন.এফ.ঐচ.এম.গী শরুক ওইনা এন.এফ.দি.সি.-এন.এফ.এ.আই.দা অচৌবা প্রোজেক্ত ৩ পায়খৎলি: ফিল্মশিংগী দিজিতাইজেসন, ফিল্ম রীলশিং কঞ্জার্ব তৌদুনা থম্বা অমসুং ফিল্মশিংগী রেস্তোরেসন। প্রোজেক্ত পুম্নমক অসি ফিল্ম প্রিজার্ব তৌবগী লমদা নেচরদা কোলোজেল ওই অমসুং গ্লোবেলগী ওইবা মসিগী স্কেল অসিদা হোৎনখিবা লৈতে।
ঙসি ফাওবদা ফিচর ১২৯৩ অমসুং শোর্তস অমসুং দোকুমেন্তরী ১০৬২ 4K অমসুং 2K রিজোলুসনদা দিজিতাইজ তৌখ্রে। মসিগা মথক্তা ফিচর অমদি শোর্তস অমসুং দোকুমেন্তরী ২৫০০ দিজিতাইজ তৌবগী লম্বীদা লৈরি। তাঞ্জা অসিদা সেল্লুলোইদ রীল ১৪৩৩ কঞ্জার্ব তৌবগী থবক মপুং ফানা লোইশিল্লে। মসি ফিল্ম কঞ্জার্বেসন্দা মালেমগী খ্বাইদগী এক্সপার্ত ওইবা ইন্তরনেস্নেল এজেন্সী অমা ওইরিবা লিম্মাজিন রিত্রোভাতাগা খুৎশম্নদুনা য়াম্না চেকশিন্না পাংথোকই। শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুরনা সেল্লুলোইদ রীলশিং কঞ্জার্ব তৌবগী থবক চত্থরিবা এন.এফ.দি.সি.-এন.এফ.এ.আই.দা নৌনা শেমগৎলিবা ফিল্ম কঞ্জার্বেসন লেবদা চৎতুনা য়েংশিনখি। লাক্কদৌরিবা থাশিংদা অহেনবা ফিল্ম চা কয়া অমা কঞ্জার্ব তৌরগনি, অমদি কেস খরদদি মসিগী রীলশিং অসি অকক্নবা অতাংবা ইন্দিয়ন ফিল্মশিংগী লৈহৌরিবা কেপী খক্তমক ওইবা য়াই। এন.এফ.দি.সি.-এন.এফ.এ.আই.না হন্দক্তা রেস্তোরেসন প্রোজেক্তসু হৌদোক্তুনা ফিল্ম ২১ দিজিতেল রেস্তোরেসন পাংথোক্লি। মথংগী চহি ৩দা ফিচর, শোর্তস ফিল্ম অমসুং দোকুমেন্তরী কয়া অমা দিজিতেল ওইনা রেস্তোর তৌরগনি।

Ministry of Information & Broadcasting
Information and Broadcasting Minister visited NFAI, Pune and reviewed the progress of NFHM
Film Heritage Mission is giving new lifeline to the heritage of Indian Cinema – Anurag Singh Thakur
12 MAR 2023 11:04AM by PIB Mumbai
Pune , 12 March 23
Union Minister for Information & Broadcasting and Youth Affairs & Sports, Shri Anurag Singh Thakur visited NFDC- National Film Archive of India (NFAI) on 11th March, 2023 during his Pune visit and reviewed the progress made under National Film Heritage Mission. ‌Shri Anurag Singh Thakur stated that NFHM is giving a new lifeline to the heritage of Indian cinema, where many films which were not previously accessible at all, will be made available to audience worldwide in the best quality available, while simultaneously ensuring the long term preservation of Indian Cinema for the next 100 years and more.
National Film Heritage Mission (NFHM) is moving ahead at full steam at NFDC-National Film Archive of India (NFAI), Pune. As part of NFHM, 3 major projects are ongoing at NFDC-NFAI: Digitization of Films, Conservation of Film Reels and Restoration of Films. All these projects are colossal in nature in the field of film preservation and have never been attempted on this scale globally.
Till date, 1293 features and 1062 shorts & documentaries have been digitized in 4K and 2K resolution. Additional 2500 features and shorts & documentaries are in the pipeline to be digitized. Meanwhile, conservation works on 1433 celluloid reels have been completed. This has been done painstakingly with utmost care, in collaboration with an International Agency, L'immagine Ritrovata, world's foremost expert in film conservation. Shri Anurag Singh Thakur took a tour of newly set up film conservation lab at the premises of NFDC-NFAI where the conservation works on celluloid reels are taking place. Hundreds of more films will be conserved in coming months, and in quite a few cases, these reels might be the only surviving copies of certain rare Indian films. NFDC-NFAI recently also commenced the restoration project, as 21 films are undergoing digital restoration. In next 3 years, numerous of features, short films and documentaries, will be digitally restored.