তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
পুনেৰ ‘এনএফএআই’ চৌহদ পৰিদৰ্শন কৰিলে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰীয়ে, ‘এনএফএইচএম’-ৰ অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা
‘চলচ্চিত্ৰ ঐতিহ্য মিছন’-য়ে ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰৰ ঐতিহ্যক নতুন জীৱনৰেখা প্ৰদান কৰিছে: অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ
12 MAR 2023 11:04AM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ তথা যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰে তেওঁৰ পুনে ভ্ৰমণৰ সময়ত ১১ মাৰ্চ, ২০২৩ তাৰিখে ‘এনএফডিচি- নেচনেল ফিল্ম আৰ্কাইভ অব ইণ্ডিয়া’ (এনএফএআই)ৰ চৌহদ পৰিদৰ্শন কৰে আৰু ‘ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ ঐতিহ্য মিছন’ৰ অধীনত হোৱা অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰে। শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰে কয় যে ‘এনএফএইচএম’-য়ে ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰৰ ঐতিহ্যক এক নতুন জীৱনৰেখা প্ৰদান কৰিছে, য'ত আগতে একেবাৰে উপলব্ধ নোহোৱা বহুতো চলচ্চিত্ৰ পৃথিৱীৰ দৰ্শকৰ বাবে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ মানত উপলব্ধ কৰা হ'ব, আৰু লগতে পৰৱৰ্তী ১০০টা বছৰৰো অধিক কালৰ বাবে ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰৰ দীৰ্ঘম্যাদী সংৰক্ষণ নিশ্চিত কৰা হ'ব।
পুনেৰ ‘এনএফডিচি-নেচনেল ফিল্ম আৰ্কাইভ অব ইণ্ডিয়া’ (এনএফএআই)ত ‘ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ ঐতিহ্য মিছন’(এনএফএইচএম)ৰ কাম-কাজ পূৰ্ণোদ্যমে আগবাঢ়ি আছে। ‘এনএফএইচএম’-ৰ অংশ হিচাপে, ‘এনএফডিচি-এনএফএআই’-ত ৩ টা মুখ্য প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে। প্ৰকল্পকেইটা হৈছে- চলচ্চিত্ৰৰ ডিজিটাইজেশ্যন, চলচ্চিত্ৰৰ ৰীল সংৰক্ষণ আৰু চলচ্চিত্ৰৰ পুনৰুদ্ধাৰ। কেউটা প্ৰকল্পই চলচ্চিত্ৰ সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত বিশাল প্ৰকৃতিৰ আৰু ইমান বিস্তৃত পৰিসৰত পৃথিৱীৰ কতো এই পৰ্যন্ত এনে প্ৰয়াস কৰা হোৱা নাই।
আজি পৰ্যন্ত, ‘৪-কে’ আৰু ‘২-কে’ ‘ৰিজলিউশ্যন’ত ১২৯৩ খন কাহিনী আৰু ১০৬২ খন চুটি ছবি আৰু তথ্যচিত্ৰ ‘ডিজিটাইজ’ কৰা হৈছে। অতিৰিক্ত ২৫০০ খন কাহিনী আৰু চুটিছবি আৰু তথ্যচিত্ৰ ‘ডিজিটাইজ’ কৰাৰ কাম আগবঢ়াই থকা হৈছে। ইফালে, ১৪৩৩টা চেলুলইড ৰিলৰ সংৰক্ষণৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। চলচ্চিত্ৰ সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ অগ্ৰণী আন্তৰ্জাতিক বিশেষজ্ঞ সংস্থা ‘ল'ইম্মাগিন ৰিট্ৰোভাটা’-ৰ সহযোগত অতি সাৱধানতাৰে এই কাম চলাই থকা হৈছে। শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰে ‘এনএফডিচি-এনএফএআই’ৰ চৌহদত নতুনকৈ স্থাপন কৰা চলচ্চিত্ৰ সংৰক্ষণ পৰীক্ষাগাৰ ভ্ৰমণ কৰে, য'ত ‘চেলুলইড ৰিল’ৰ সংৰক্ষণৰ কাম চলি আছে। অনাগত মাহবোৰত আৰু কেইবাশ চলচ্চিত্ৰ সংৰক্ষণ কৰা হ'ব, আৰু বহু ক্ষেত্ৰত, এই ৰিলসমূহ কিছুমান বিৰল ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰৰ একমাত্ৰ জীৱন্ত প্ৰতিলিপি হ'বগৈ পাৰে। এনএফডিচি-এনএফএআইয়েও শেহতীয়াকৈ চলচ্চিত্ৰ পুনৰুদ্ধাৰ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰিছে, আৰু এই মুহূৰ্তত ২১ খন চলচ্চিত্ৰৰ ‘ডিজিটেলী’ পুনৰুদ্ধাৰৰ মাজেৰে চলি আছে। পৰৱৰ্তী ৩টা বছৰত বহুতো কাহিনী, চুটি চলচ্চিত্ৰ আৰু তথ্যচিত্ৰ ‘ডিজিটেলী’ পুনৰুদ্ধাৰৰ দিহা কৰা হ'ব।

Ministry of Information & Broadcasting
Information and Broadcasting Minister visited NFAI, Pune and reviewed the progress of NFHM
Film Heritage Mission is giving new lifeline to the heritage of Indian Cinema – Anurag Singh Thakur
12 MAR 2023 11:04AM by PIB Mumbai
Pune , 12 March 23
Union Minister for Information & Broadcasting and Youth Affairs & Sports, Shri Anurag Singh Thakur visited NFDC- National Film Archive of India (NFAI) on 11th March, 2023 during his Pune visit and reviewed the progress made under National Film Heritage Mission. ‌Shri Anurag Singh Thakur stated that NFHM is giving a new lifeline to the heritage of Indian cinema, where many films which were not previously accessible at all, will be made available to audience worldwide in the best quality available, while simultaneously ensuring the long term preservation of Indian Cinema for the next 100 years and more.
National Film Heritage Mission (NFHM) is moving ahead at full steam at NFDC-National Film Archive of India (NFAI), Pune. As part of NFHM, 3 major projects are ongoing at NFDC-NFAI: Digitization of Films, Conservation of Film Reels and Restoration of Films. All these projects are colossal in nature in the field of film preservation and have never been attempted on this scale globally.
Till date, 1293 features and 1062 shorts & documentaries have been digitized in 4K and 2K resolution. Additional 2500 features and shorts & documentaries are in the pipeline to be digitized. Meanwhile, conservation works on 1433 celluloid reels have been completed. This has been done painstakingly with utmost care, in collaboration with an International Agency, L'immagine Ritrovata, world's foremost expert in film conservation. Shri Anurag Singh Thakur took a tour of newly set up film conservation lab at the premises of NFDC-NFAI where the conservation works on celluloid reels are taking place. Hundreds of more films will be conserved in coming months, and in quite a few cases, these reels might be the only surviving copies of certain rare Indian films. NFDC-NFAI recently also commenced the restoration project, as 21 films are undergoing digital restoration. In next 3 years, numerous of features, short films and documentaries, will be digitally restored.