মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাইলৈ “মহিলাৰ অৰ্থনৈতিক সশক্তিকৰণ” সন্দৰ্ভত মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ৰ পোষ্ট-বাজেট ৱেবিনাৰত ভাষণ প্ৰদান কৰিব
ৱেবিনাৰৰ লক্ষ্য হৈছে মহিলাৰ মালিকানাধীন আৰু মহিলা-নেতৃত্বাধীন ব্যৱসায়িক উদ্যোগসমূহৰ বহনক্ষম বিকাশৰ বাবে চিন্তা-চৰ্চা আৰু দৃঢ় কৰা আৰু কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৩-২৪ ত কৰা ঘোষণাৰ ৰূপায়ণৰ বাবে এক ৰণনীতি আৰু ব্লুপ্ৰিণ্ট বিকশিত কৰা
বৃহৎ ব্যৱসায়িক উদ্যোগ/সমষ্টিত আত্মসহায়ক স্কেলিং বিষয়বস্তুৰ অধীনত তিনিটা ব্ৰেক-আউট অধিৱেশন; প্ৰযুক্তি আৰু বিত্তৰ ব্যৱহাৰ; আৰু বজাৰ আৰু ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰণ সন্দৰ্ভত ব্যাপক আলোচনা কৰা হ’ব
09 MAR 2023 2:58PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কাইলৈ পুৱা ১০ বজাত "মহিলাৰ অৰ্থনৈতিক সশক্তিকৰণ" সন্দৰ্ভত পোষ্ট-বাজেট ৱেবিনাৰৰ উদ্বোধনী অধিৱেশনত ভাষণ প্ৰদান কৰিব। ৱেবিনাৰখন মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয় আৰু গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা আয়োজিত কৰা হৈছে। মহিলাৰ মালিকানাধীন আৰু মহিলা নেতৃত্বাধীন ব্যৱসায়িক উদ্যোগসমূহৰ বহনক্ষম বিকাশৰ বাবে চিন্তা-চৰ্চা আৰু দৃঢ় পথ গঢ়ি তোলা আৰু ঘোষণাটো ৰূপায়ণৰ বাবে এক ৰণনীতি আৰু ব্লুপ্ৰিণ্ট বিকশিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে চৰকাৰে আয়োজন কৰা পোষ্ট-বাজেট ৱেবিনাৰৰ এক শৃংখলাৰ অংশ।
কেন্দ্ৰীয় মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী স্মৃতি জুবিন ইৰাণী, কেন্দ্ৰীয় গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী গিৰিৰাজ সিং, মহিলা আৰু শিশু বিকাশ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী মহেন্দ্ৰভাই মুঞ্জপাৰা আৰু ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু বিষয়াসকলেও উদ্বোধনী অধিৱেশনত যোগদান কৰিব। ইয়াৰ পিছত মহিলা আৰু শিশু বিকাশ সচিবৰ পৰা বাজেট ৰূপায়ণ ৰণনীতিৰ ওপৰত ৱেবিনাৰৰ দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ বাবে এক উপস্থাপন কৰা হ'ব।
উদ্বোধনী অধিৱেশনৰ পিছত, বৃহৎ ব্যৱসায়িক উদ্যোগ/সমষ্টিত আত্মসহায়ক গোট স্কেলিং বিষয়বস্তুৰ অধীনত তিনিটা ব্ৰেক-আউট অধিৱেশন; প্ৰযুক্তি আৰু বিত্তৰ ব্যৱহাৰ; আৰু বজাৰ আৰু ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰণ, মহিলা আত্মসহায়ক গোট ফেডাৰেচন আৰু অন্যান্য অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ দ্বাৰা বিষয়টোৰ ওপৰত ব্যাপক আলোচনা কৰা হ’ব। ব্ৰেক-আউট অধিৱেশনবোৰত ব্যৱহাৰিক আৰু কাৰ্যকৰী সমাধান পোৱা যাব বুলি আশা কৰা হৈছে।
ৱেবিনাৰৰ সৈতে মডাৰেটৰ, ডমেইন বিশেষজ্ঞ আৰু ক্ষেত্ৰখনৰ বক্তাসকলে যোগদান কৰিব। এইটো লাইভ ৱেবকাষ্ট হ'ব। ৱেবিনাৰৰ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ ভিতৰত থাকিব চৰকাৰী কৰ্মকৰ্তা, মহিলা আত্মসহায়ক গোটৰ সদস্য/ ফেডাৰেচন, ৰাজহুৱা/ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বেংকৰ প্ৰতিনিধি, কৃষি-প্ৰযুক্তি কোম্পানী, নাগৰিক সমাজ সংগঠন, শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান, বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ চেম্বাৰৰ সদস্য, এছআৰএলএমৰ সদস্য আৰু জনসাধাৰণ।
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত মন্ত্ৰীৰ বাজেট ভাষণ মহিলাৰ অৰ্থনৈতিক সশক্তিকৰণৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। ঘোষণাটোত কোৱা হৈছে যে "৮১ লাখ আত্মসহায়ক গোট একত্ৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ডিএৱাই-এনআৰএলএম-ৰ দ্বাৰা প্ৰাপ্ত উল্লেখযোগ্য সফলতা, কেঁচা সামগ্ৰীৰ যোগানত উপযুক্ত হস্তক্ষেপ, উন্নত ডিজাইন, মানদণ্ড, ব্ৰেণ্ডিং আৰু বিপণনৰ বাবে সহায়, বৃহৎ উপভোক্তা বজাৰ, সেৱা আগবঢ়োৱাৰ বাবে তেওঁলোকৰ কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধি কৰাৰ জৰিয়তে বৃহৎ উৎপাদক উদ্যোগ বা সমষ্টি গঠনৰ জৰিয়তে অৰ্থনৈতিক সৱলীকৰণৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়লৈ লৈ যাব লাগিব। আৰু তেওঁলোকৰ কিছুমানক 'ইউনিকৰ্ন' হিচাপে পৰিৱৰ্তন কৰা হ’ব।
ব্ৰেক-আউট অধিৱেশনবোৰৰ পিছত এক সমাপ্তি অধিৱেশন অনুষ্ঠিত কৰা হ'ব, য'ত মন্ত্ৰালয়/বিভাগীয় সচিব আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ উপস্থিতিত তিনিটা ব্ৰেকআউট অধিৱেশনৰ প্ৰতিটোৰ মডাৰেটৰৰ দ্বাৰা উপস্থাপন কৰা হ'ব আৰু তাৰ পিছত মুকলি আলোচনা কৰা হ'ব।
অনুষ্ঠানটো চাবলৈ তলৰ লিংকত ক্লিক কৰক:
https://webcast.gov.in/mwcd

Ministry of Women and Child Development
Prime Minister to address Post Budget webinar of Ministry of Women and Child Development on “Economic Empowerment of Women” tomorrow
The webinar aims to brainstorm and firm up pathways for sustainable growth of women- owned and women-led business enterprises and develop a strategy and blueprint for implementation of the announcement made in the Union Budget 2023-24
Three break-out sessions under the themes Scaling up SHGs into large business enterprises/ collectives; Leveraging Technology & Finance; and Markets and Business Expansion will see extensive deliberations
09 MAR 2023 2:58PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will address the inaugural session of the post-budget webinar on “Economic Empowerment of Women” at 10 AM tomorrow. The webinar is being organized by Ministry of Women and Child Development and Ministry of Rural Development. It is part of a series of post-budget webinars being organized by the Government with an aim to brainstorm and firm up pathways for sustainable growth of women- owned and women-led business enterprises and develop a strategy and blueprint for implementation of the announcement.
Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, Union Minister of Rural Development, Shri Giriraj Singh, Minister of State of Women and Child Development, Shri Mahendrabhai Munjpara and other dignitaries and officials from public and private sectors would also join the inaugural session. This would be followed by a presentation from Secretary, Women and Child Development to set the tone of the webinar on budget implementation strategy.
Following the inaugural Session, three break-out sessions under the themes Scaling up SHGs into large business enterprises/ collectives; Leveraging Technology & Finance; and Markets and Business Expansion will see extensive deliberations on the subject by domain experts, the women self-help group federations and other participants. The break-out sessions are expected to come out with practical and implementable solutions.
The webinar will be joined by moderators, domain experts and speakers in the field. It will be webcast live. Participants of the webinar will include government functionaries, Women Self-Help Group members/ Federations, Representative of Public/ Private Sector Banks, Agri-Tech companies, Civil Society Organizations, academic institutions, members of Commerce and Industry Chambers, members of SRLM, and public at large.
The Budget Speech of Union Finance Minister pertained to Economic Empowerment of Women. The announcement stated that “remarkable success achieved by DAY-NRLM in mobilizing 81 lakh Self Help Groups, is to be taken to next stage of economic empowerment through formation of large producer enterprises or collectives by appropriate interventions in supply of raw materials, assistance for better design, quality, branding and marketing of their products, to scale up their operations in a professionally managed way in order to serve the large consumer markets, and turn few of them as ‘Unicorns”.
The break-out sessions will be followed by a Concluding Session, which will have presentations by moderators of each of the three breakout sessions in the presence of Secretaries of line Ministries/ Departments and other stakeholders followed by open discussion.
Click the link below to watch the event:
https://webcast.gov.in/mwcd