প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা লাক্লিবা কালেন্দা নুংশাগী মৈশা ঙাকথোক্নবা থৌরাং তৌরিবশিং হন্না য়েংশিন্নবা অৱাংবা থাক্কী মীফম পাংথোকখ্রে
কুমগী নোং লাকপগী মতম, নিংথম লৌরোক্তা পীরিবা চৈথেঙশিং, মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থৌরাং তৌরিবশিং অমসুং মৈশানা থোকহনবা অৱা-অনাগী থৌরাং তৌরিবশিং অমসুং থেংন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীদা পাউদমখি
তোঙান-তোঙানবা মরীলৈনবশিংগী তোখাইবা ৱাখল তাহনবদা শীজিন্নগদবা মচাকশিং শেম-শানবা প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখ্রে
য়াম্না লাইনা খঙগদবা অমসুং য়ৌহন্নবা মওং অমদা নুমিৎ খুদিংগী নোংজু-নুংশাগী ফিবম মাংজৌন্না লাউথোক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা আই.এম.দিদা পাউতাক পীখ্রে
হোস্পিতাল খুদিংমক্কী অকুপ্পা ফাইয়ার ওদিৎশিং তঙাইফদনা পাংথোক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা তকশিনখি
কা হেনবা নোংজু-নুংশাগী ফিবমশিংদা মহৈ-মরোংশিং ফজনা লীদুনা থম্নবা থৌরাং তৌনবা এফ.সি.আইদা খঙহনখ্রে
06 MAR 2023 6:06PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংদুনা ৭-এল.কে.এমদা লৈবা মহাক্কী য়ুমদা লাক্লিবা কালেন্দা নুংশাগী মৈশা ঙাকথোক্নবা থৌরাং তৌরিবশিং হন্না য়েংশিন্নবা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা পাংথোকখ্রে।
মথং থা খরদা ওইরকপা য়াবা নোংজু-নুংশাগী ফিবমশিং অমসুং কুমগী নোং নিংথিনা চুবা য়াবগী ফিবম অমগী মতাংদা ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত(আই এম দি)না প্রধান মন্ত্রীদা পাউদমখি। নোং-চিংগী ফিবম্না নিংথম লৌরোক্কী মহৈ-মরোংশিংদা পীরিবা চৈথেং অমসুং মরুওইবা মহৈ-মরোংশিংগী ওইরকপা য়াবা পোৎথোক-চাথোক্কী মতাংদশু প্রধান মন্ত্রীদা পাউদমখি। লৌউ-শিংউগী ইথৈ পীনবা, শা-ষনগী মচীঞ্জাক পীনবা অমসুং থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী ফিবমশু য়েংশিনখি। অৱা-অনা থেংনরকপা মতমদা দরকার ওইবা মচাকশিং ফংহন্নবা রাজ্যশিং অমসুং হোস্পিতালশিংনা শেম-শারিবশিংগী মতাংদশু প্রধান মন্ত্রীদা পাউদমখি।মৈশানা থোকহনবা অৱা-অনাগী থৌরাং তৌরিবশিং অমসুং থেংন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীদা পাউদমখি।
মীফম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়াম; মেদিকেলগী শীনফমদা লৈরিবশিং, মিউনিসিপাল অমসুং পঞ্চয়াত বোদিশিং; মৈহৌ-লাংপোক কন্নবা লৈরিবশিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা মরীলৈনবশিংগী তোখাইবা ৱাখল তাহনবদা শীজিন্নগদবা মচাকশিং শেম-শাগদবনি। কা হেন্না শাবা মতমদা কমদৌনা থেংনগনি হায়বগী মতাংদা স্কুলগী অঙাংশিং ৱাখল তাহন্নবা মল্তিমেদিয়া লেকচর সেসনশিং পাংথোক্নবা হোৎনগদবনি। য়াম্না লাইনা ফংবা য়াগদবা মওংশিংদা কা হেন্না শারকপা মতমদা তৌগদবা অমসুং তৌরোইদবশিংগী মতাংদা চৎন-কাংলোনশিং শেমগদবনি অমসুং মীয়ামদা পাক-শন্না খঙহন্নবা জিঙ্গলশিং, ফিল্মশিং, পমফ্লেতশিং শেমগদবনি অমসুং য়েন্থোক্কদবনি।
য়াম্না লাইনা খঙগদবা অমসুং য়ৌহন্নবা মওং অমদা নুমিৎ খুদিংগী নোংজু-নুংশাগী ফিবম মাংজৌন্না লাউথোক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা আই.এম.দিদা পাউতাক পীখ্রে। মীয়াম্না মতৌ তাবা চেকশিন-থৌরাংশিং লৌখৎপা য়ানবা মওং অমদা নুমিৎ খুদিংগী নোংজু-নুংশাগী ফিবম মাংজৌন্না লাউথোক্নবা তি.ভি নিউজ চেন্নেলশিং, এফ.এম রেদিওনা নুমিৎ খুদিংগী মিনিত খরা কাইথোক্নবা ৱাফমশু মীফম অদুদা খন্নখি।
হোস্পিতাল খুদিংমক্কী অকুপ্পা ফাইয়ার ওদিৎশিং তঙাইফদনা পাংথোক্নবা অমসুং হোস্পিতাল খুদিংমক্তা ফাইয়ারফাইত্তরশিংনা মোক দ্রিলশিং পাংথোক্নবশু প্রধান মন্ত্রীনা তকশিনখি। লান্মৈ চাকপা থেংন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী তঙাইফদবগী মতাংদশু খন্নখি। উমংদা লান্মৈ চাকপা মাংজৌন্না ঙাকথোক্নবা অমসুং থেংন্নবা মতেং পাংনবা থবকশিংদা অহোংবা পুরক্নবগী মতাংশু মীফম অদুদা খন্নখি।
শা-ষনগী মচীঞ্জাকশিং ফংহনবা অমসুং ঈশিং তুংশিনফমশিংদা ঈশিং ফংবগী মতাংদা য়েংশিন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা পাউতাক পীখি।কা হেনবা নোংজু-নুংশাগী ফিবমশিংদা মহৈ-মরোংশিং ফজনা লীদুনা থম্নবা থৌরাং তৌনবা এফ.সি.আইদা খঙহনখ্রে।
মীফম অদুদা প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরি, হোম সেক্রেতরি, হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলিফিয়ার মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি, এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মর ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি, আর্থ সাইন্সেস মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি অমসুং এন.দি.এম.এগী মেম্বর সেক্রেতরি শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
PM chairs high level meeting to review preparedness for hot weather in upcoming summer
PM briefed about forecast of monsoon, impact on Rabi crops, preparedness of medical infrastructure and preparation for disaster related to heat and mitigation measures
PM asks for preparation of separate awareness material for different stakeholders
PM instructs IMD to prepare daily weather forecasts in a manner which is easy to interpret and disseminate
PM stresses on the need for detailed fire audits of all hospitals
FCI asked to prepare to ensure optimal storage of grains in extreme weather conditions
06 MAR 2023 6:06PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired a high-level meeting today to review the preparedness for hot weather in upcoming summer at his residence, 7 LKM, earlier today.
Prime Minister was briefed about the India Meteorological Department's (IMD) weather forecast for the next few months and on the likelihood of a normal monsoon. He was also briefed about the impact of weather on Rabi crops and expected yield of major crops. The efforts underway to monitor irrigation water supply, fodder and drinking water were also reviewed. Further, Prime Minister was briefed about the preparedness of states and hospital infrastructure in terms of availability of required supplies and preparedness for emergencies. He was also updated on various efforts underway across the country to prepare for disasters related to heat and mitigation measures in place.
Prime Minister said that separate awareness material should be prepared for different stakeholders including citizens; medical professionals; municipal & panchayat authorities; disaster response teams like firefighters etc. It was also instructed to incorporate some multimedia lecture sessions in schools to sensitise children on dealing with extreme heat conditions. Prime Minister said that protocols and dos and don’ts for hot weather should be prepared in accessible formats, and various other modes of publicity like jingles, films, pamphlets etc. should also be prepared and issued.
Prime Minister asked IMD to issue daily weather forecasts in a manner which can be easily interpreted and disseminated. It was also discussed that TV news channels, FM radio etc. could spend a few minutes daily to explain the daily weather forecast in a manner which would allow citizens to take necessary precautions.
Prime Minister stressed on the need for detailed fire audits of all hospitals and that mock fire drills be done in all hospitals by firefighters. The need for a coordinated effort to deal with forest fires was also pointed out. It was discussed that systemic changes should be made to support efforts to prevent and tackle forest fires.
Prime Minister instructed that availability of fodder and of water in reservoirs should be tracked. Food Corporation of India was asked to prepare to ensure optimal storage of grains in extreme weather conditions.
The Principal Secretary to the PM, Cabinet Secretary, Home Secretary, Secretary M/o Health & Family Welfare, Secretary D/o Agriculture & Farmer Welfare, Secretary M/o Earth Sciences and Member Secretary, NDMA participated in the meeting.