প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আগন্তুক গ্ৰীষ্মকালীন গৰমৰ প্ৰস্তুতি পৰ্যালোচনাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকৰ অধ্যক্ষতা কৰে
বাৰিষাৰ পূৰ্বানুমান, ৰবি শস্যৰ ওপৰত প্ৰভাৱ, চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰস্তুতি আৰু তাপ আৰু প্ৰশমন ব্যৱস্থাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত দুৰ্যোগৰ প্ৰস্তুতিৰ বিষয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীক অৱগত কৰোৱা হয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিভিন্ন অংশীদাৰৰ বাবে পৃথক সজাগতামূলক কাৰ্যসূচী প্ৰস্তুত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আইএমডিক নিৰ্দেশ দিয়ে যে দৈনিক বতৰৰ পূৰ্বাভাস এনেদৰে প্ৰস্তুত কৰিব লাগে যাৰ ব্যাখ্যা আৰু প্ৰচাৰ কৰাটো অতি সহজ হয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো চিকিৎসালয়ৰ বিস্তৃত ফায়াৰ অডিটৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
অত্যন্ত বেয়া বতৰত শস্যৰ অনুকূল সংৰক্ষণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাবলৈ এফচিআইক প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহ্বান জনায়
06 MAR 2023 6:06PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ অধ্যক্ষতাত আজি তেওঁৰ নতুন দিল্লীস্থিত বাসগৃহ ৭ এল কে এমত আগন্তুক গ্ৰীষ্মকালীন গৰম বতৰৰ প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনাৰ বাবে এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীক বাৰিষাৰ পূৰ্বানুমান, ৰবি শস্যৰ ওপৰত প্ৰভাৱ, চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰস্তুতি আৰু তাপ আৰু প্ৰশমন ব্যৱস্থাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত দুৰ্যোগৰ প্ৰস্তুতিৰ বিষয়ে অৱগত কৰোৱা হয়। জলসিঞ্চনৰ পানী যোগান, পশুখাদ্য আৰু খোৱাপানীৰ নিৰীক্ষণৰ বাবে চলি থকা আঁচনিসমূহৰো পৰ্যালোচনা কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীক প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰীৰ উপলব্ধতাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্য আৰু চিকিৎসালয়ৰ আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰস্তুতি আৰু জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰিবলগীয়া প্ৰস্তুতিৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হয়। তাপ আৰু প্ৰশমন ব্যৱস্থাৰ সৈতে জড়িত দুৰ্যোগৰ বাবে প্ৰস্তুতিৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে চলি থকা বিভিন্ন প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়েও তেওঁক জনোৱা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চিকিৎসা বৃত্তিধাৰী, পৌৰ নিগম আৰু পঞ্চায়ত কৰ্তৃপক্ষ, দুৰ্যোগ প্ৰশমন বিভাগ, অগ্নিনিৰ্বাপক বাহিনী আদিকে ধৰি বিভিন্ন পক্ষৰ বাবে পৃথক সজাগতা অভিযান প্ৰস্তুত কৰিব লাগে। অত্যাধিক গৰমৰ পৰিস্থিতিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত শিশুসকলক সংবেদনশীল কৰিবলৈ বিদ্যালয়সমূহত কিছুমান মাল্টিমিডিয়া বক্তৃতা অনুষ্ঠান অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈও নিৰ্দেশ দিয়া হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গৰম বতৰৰ বাবে প্ৰটোকল আৰু কৰিব লগা অথবা নকৰিবলগীয়া প্ৰটোকলসমূহ সুলভ ৰূপত প্ৰস্তুত কৰিব লাগে, আৰু প্ৰচাৰৰ অন্যান্য বিভিন্ন মাধ্যম যেনে জিংগল, চলচ্চিত্ৰ, পত্ৰিকা আদি প্ৰস্তুত আৰু জাৰি কৰা উচিত।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় বতৰ বিজ্ঞান বিভাগক দৈনিক বতৰৰ পূৰ্বাভাস এনেদৰে জাৰি কৰিবলৈ কয় যাৰ ব্যাখ্যা আৰু প্ৰচাৰ সহজ হয়। টিভি নিউজ চেনেল, এফ এম ৰেডিঅ’ আদিয়ে দৈনিক কেইমিনিটমান সময় খৰচ কৰি দৈনিক বতৰৰ পূৰ্বাভাস এনেদৰে বুজাব পাৰিব বুলিও বৈঠকত আলোচনা কৰা হয়, যাতে নাগৰিকে প্ৰয়োজনীয় সাৱধানতা অৱলম্বন কৰিব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো চিকিৎসালয়ৰ বিশদভাৱে অগ্নিনিৰ্বাপক অডিটৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু সকলো চিকিৎসালয়তে অগ্নিনিৰ্বাপক বাহিনীৰ দ্বাৰা ম’ক ফায়াৰ ড্ৰিল কৰা উচিত বুলি কয়। বনজুইৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ সমন্বিত প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজনীয়তাও আঙুলিয়াই দিয়া হয়। বনাঞ্চলৰ জুই প্ৰতিৰোধ আৰু মোকাবিলা কৰাৰ প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰিবলৈ ব্যৱস্থাগত পৰিৱৰ্তন কৰিব লাগে বুলি বৈঠকত আলোচনা কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিৰ্দেশ দিয়ে যে জলাশয়ত খাদ্য আৰু পানীৰ উপলব্ধতা চিনাক্ত কৰিব লাগে। ভাৰতীয় খাদ্য নিগমক যথেষ্ট বেয়া বতৰত শস্যৰ অনুকূল সংৰক্ষণ নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰস্তুতি চলাবলৈ বৈঠকত কোৱা হয়।
এই বৈঠকত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিব, কেবিনেট সচিব, গৃহ সচিব, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ বিভাগৰ সচিব, কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ বিভাগৰ সচিব, পৃথিৱী বিজ্ঞান বিভাগৰ সচিব আৰু এন ডি এম এৰ সদস্য সচিবে অংশগ্ৰহণ কৰে।

Prime Minister's Office
PM chairs high level meeting to review preparedness for hot weather in upcoming summer
PM briefed about forecast of monsoon, impact on Rabi crops, preparedness of medical infrastructure and preparation for disaster related to heat and mitigation measures
PM asks for preparation of separate awareness material for different stakeholders
PM instructs IMD to prepare daily weather forecasts in a manner which is easy to interpret and disseminate
PM stresses on the need for detailed fire audits of all hospitals
FCI asked to prepare to ensure optimal storage of grains in extreme weather conditions
06 MAR 2023 6:06PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired a high-level meeting today to review the preparedness for hot weather in upcoming summer at his residence, 7 LKM, earlier today.
Prime Minister was briefed about the India Meteorological Department's (IMD) weather forecast for the next few months and on the likelihood of a normal monsoon. He was also briefed about the impact of weather on Rabi crops and expected yield of major crops. The efforts underway to monitor irrigation water supply, fodder and drinking water were also reviewed. Further, Prime Minister was briefed about the preparedness of states and hospital infrastructure in terms of availability of required supplies and preparedness for emergencies. He was also updated on various efforts underway across the country to prepare for disasters related to heat and mitigation measures in place.
Prime Minister said that separate awareness material should be prepared for different stakeholders including citizens; medical professionals; municipal & panchayat authorities; disaster response teams like firefighters etc. It was also instructed to incorporate some multimedia lecture sessions in schools to sensitise children on dealing with extreme heat conditions. Prime Minister said that protocols and dos and don’ts for hot weather should be prepared in accessible formats, and various other modes of publicity like jingles, films, pamphlets etc. should also be prepared and issued.
Prime Minister asked IMD to issue daily weather forecasts in a manner which can be easily interpreted and disseminated. It was also discussed that TV news channels, FM radio etc. could spend a few minutes daily to explain the daily weather forecast in a manner which would allow citizens to take necessary precautions.
Prime Minister stressed on the need for detailed fire audits of all hospitals and that mock fire drills be done in all hospitals by firefighters. The need for a coordinated effort to deal with forest fires was also pointed out. It was discussed that systemic changes should be made to support efforts to prevent and tackle forest fires.
Prime Minister instructed that availability of fodder and of water in reservoirs should be tracked. Food Corporation of India was asked to prepare to ensure optimal storage of grains in extreme weather conditions.
The Principal Secretary to the PM, Cabinet Secretary, Home Secretary, Secretary M/o Health & Family Welfare, Secretary D/o Agriculture & Farmer Welfare, Secretary M/o Earth Sciences and Member Secretary, NDMA participated in the meeting.