ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଶିମୋଗା ଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ମୂଳପାଠ୍ୟ
27 FEB 2023 2:51PM by PIB Bhubaneswar
କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଦା,
ଏଲ୍ଲା ସହୋଦରା ସହୋଦରିୟାରିଗେ, ନନ୍ନା ନମସ୍କାରାଗଲୁ !
ସିରିଗନ୍ନଡମ୍ ଗେଲ୍‌ଗେ, ସିରିଗନ୍ନଡମ୍ ବାଲଗେ
ଜୟ ଭାରତ ଜନନୀୟ ତନୁଜାତେ !
ଜୟା ହେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ମାତେ !
ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ନିମନ୍ତେ ଏଭଳି ସମର୍ପଣ ଭାବ ରଖୁଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରକବି କୁଭେମ୍ପୁଙ୍କ ମାଟିକୁ ମୁଁ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହିତ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ଆଜି ମୋତେ ପୁଣି ଥରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବିକାଶ ସହିତ ଜଡିତ ହଚାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ଲୋକର୍ପଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ପାଇଁ ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଶିମୋଗାରେ ଅଛି ଏବଂ ଏହି ଠାରୁ ମୁଁ ବେଲାଗାଭିକୁ ଯାତ୍ରା କରିବି । ଆଜି ଶିମୋଗାକୁ ନିଜର ବିମାନ ବନ୍ଦର ମିଳି ଯାଇଛି । ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଏଥିପାଇଁ ଦାବି କରା ଯାଉଥିଲା, ଆଜି ତାହା ପୂରଣ ହୋଇ ପାରିଛି । ଶିମୋଗା ବିମାନବନ୍ଦର ବହୁତ ସୁନ୍ଦର ଭାବେ ତିଆରି ହୋଇଛି, ଏହା ବହୁତ ସୁନ୍ଦର । ଏହି ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ମଧ୍ୟ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ପରମ୍ପରା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଅଦ୍ଭୁତ ସଙ୍ଗମ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଏବଂ ଏହା କେବଳ ଏକ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନୁହେଁ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଯୁବକ ମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନର ନୂତନ ଉଡାଣର ଏକ ଅଭିଯାନ ଅଟେ । ଆଜି ସଡକ ଏବଂ ରେଳ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ସମସ୍ତ ଘରକୁ ପାଇପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଉଛି । ବିକାଶର ଏଭଳି ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ମୁଁ ଶିମୋଗା ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ଗୁଡିକର, ସେଠାକାର ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଦିନ ଆଉ ଏକ କାରଣରୁ ବହୁତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଟେ । ଆଜି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଲୋକପ୍ରିୟ ଜନ ନେତା ବି. ଏସ୍‌, ୟେଦୁରପ୍ପା ଜୀ’ ଙ୍କର ଜନ୍ମଦିନ ଅଟେ । ମୁଁ ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘ ଆୟୁଷ କାମନା କରୁଛି । ସେ ନିଜର ଜୀବନ ଗରିବ ମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ, କୃଷକ ମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଛନ୍ତି । ୟେଦୁରପ୍ପା ଜୀ’ ଅଳ୍ପ କିଛି ଦିନ ତଳେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ବିଧାନସଭାରେ ଯେଉଁ ଭାଷଣ ଦେଇଥିଲେ, ତାହା ସାଧାରଣ ଜୀବନ ଜୀଉଁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ନିମନ୍ତେ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଅଟେ । ସଫଳତାର ଏହି ଶିଖର ଦେଶରେ ପହଂଚି ମଧ୍ୟ କେଉଁଭଳି ଭାବେ ବ୍ୟବହାରରେ ବିନମ୍ରତା ବଜାୟ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ , ତାହା ଆମ ଭଳି ସବୁ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷଙ୍କୁ, ଆମର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ୟେଦୁରପ୍ପା ଜୀ’ ଙ୍କର ଭାଷଣ, ତାଙ୍କର ଜୀବନ ସବୁବେଳ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଅଟେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋର ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଅନୁରୋଧ ଅଛି, ଆପଣ କରିବେ? ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଅଛି, ତେବେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବାହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାର ଫ୍ଲାସ୍ ଲାଇଟ୍ ଜଳାନ୍ତୁ ଏବଂ ୟେଦୁରପ୍ପା ଜୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଗ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ । ୟେଦୁରପ୍ପା ଜୀ’ଙ୍କ ସମ୍ମାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ମୋବାଇଲରେ ଫ୍ଲାସ୍ ଲାଇଟ୍ ଜଳି ରହିବା ଉଚିତ୍ । ସେ ୫୦ – ୬୦ ବର୍ଷର ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନ, ନିଜର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୁବାବସ୍ଥା ଏକ ବିଚାର ନିମନ୍ତେ ଅତିବାହିତ କରିଛନ୍ତି । ସମସ୍ତେ ନିଜ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନର ଫ୍ଲାସ୍ ଲାଇଟ୍ ଅନ୍ କରି ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ୟେଦୁରପ୍ପା ଜୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ୍ । ବହୁତ ଭଲ, ବହୁତ ବଢ଼ିଆ । ଭାରତ ମାତାଙ୍କର ଜୟ ହେଉ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବିଜେପି ସରକାର ସମୟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ଦେଖେ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହା ଦେଖିବାକୁ ପାଇଥାଏ : କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଅଭିବ୍ରୃଦ୍ଧିୟା ରଥାଦା, ମେଲେ! ଇ ରଥାଭୁ, ପ୍ରଗତିୟା ପଥାଦା ମେଲେ!
ଅର୍ଥାତ୍ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଭିତରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ବିକାଶ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ରଥରେ ଚାଲି ସାରିଛି । ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରଥ, ପ୍ରଗତି ପଥରେ ଦୌଡିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏହି ପ୍ରଗତି ପଥ, ରେଳ ପଥ, ସଡକପଥ, ବାୟୁପଥ ଏବଂ ଆଇୱେଜ୍ ଅର୍ଥାତ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଂଯୋଗର ଅଟେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଏହା ଏକ ଯାନ ହେଉ କିମ୍ବା ସରକାର, ଯେତେବେଳେ ଏଥିରେ ଏକ ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ବ୍ୟବହାର କରା ଯାଇଥାଏ, ଏହାର ଗତି ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଥାଏ । କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରଥ ଏଭଳି ଏକ ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ ଉପରେ ଚାଲୁଛି, ଅର୍ଥାତ୍ ଏହା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ବିଜେପିର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛନ୍ତି । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବିକାଶ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରା ଯାଉଥିଲା, ଏହା କେବଳ ବଡ ବଡ ସହର ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଏହି ବିକାଶକୁ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଗ୍ରାମାଂଚଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଟାୟାର - ୨ ସହର ଏବଂ ଟାୟାର - ୩ ସହର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି । ଶିମୋଗାର ବିକାଶ ହେଉଛି ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାର ଫଳାଫଳ ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀ ମାନେ,
ଶିମୋଗାର ଏହି ବିମାନ ବନ୍ଦର ଏଭଳି ଏକ ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି, ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ନେଇ ବହୁତ ଉତ୍ସାହ ଲାଗି ରହିଛି । ଆପଣମାନେ ଅଳ୍ପଦିନ ତଳେ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ, ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ଦୁନିଆର ସବୁଠୁ ବଡ ବିମାନ କିଣିବା ପାଇଁ ଏକ ଚୁକ୍ତି କରିଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ଯେତେବେଳେ ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରା ଯାଉଥିଲା, ଏହା କେବଳ ନକାରାତ୍ମକ ଖବର ପାଇଁ କରା ଯାଉଥିଲା । କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କାଳରେ ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ସ୍କାମ ପାଇଁ ତଥା କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ବ୍ୟବସାୟ ମଡେଲ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ଥିଲା । ଆଜି ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ, ଭାରତର ନୂତନ ଶକ୍ତି ଭାବରେ, ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତା, ନୂତନ ଉଡାନ ସହିତ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ।
ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାର ସମ୍ପର୍କରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଭାରତରେ ହଜାର ହଜାର ବିମାନର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ବିମାନ ଗୁଡ଼ିକରେ କାମ କରିବା ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ଯୁବକ ଆବଶ୍ୟକ ହେବେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା, ଯଦିଓ ଆମେ ଏହି ବିମାନ ଗୁଡ଼ିକୁ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ କରୁଛୁ, ସେହି ଦିନ ଆଉ ଦୂର ନୁହେଁ , ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ନାଗରିକମାନେ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ବିମାନରେ ଯାତ୍ରା କରିବେ । ଆଗକୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତରେ ବିମାନ ଭ୍ରମଣର ଯେଉଁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଛି, ତାହା ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଯୋଗୁଁ ହୋଇ ପାରିଛି । ୨୦୧୪ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର କେବଳ ବଡ ବଡ ସହରରେ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆ ଯାଇଥିଲା । ଛୋଟ ସହର ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ବାୟୁପଥ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବା ଉଚିତ, ଏହା କଂଗ୍ରେସର ଚିନ୍ତାଧାରା ଭିତରେ ନଥିଲା । ଆମେ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କଲୁ । ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଦେଶରେ ୭୪ଟି ବିମାନ ବନ୍ଦର ଥିଲା । ଅର୍ଥାତ୍ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସାତ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ କେବଳ ୭୪ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଥିଲା । ଯେତେବେଳେ କି ବିଜେପି ସରକାର ଏହାର ୯ ବର୍ଷ ଶାସନ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୭୪ ଟି ନୂଆ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରିଛି । ଦେଶର ଅନେକ ଛୋଟ ସହରରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଆଧୁନିକ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଅଛି । ଏଥିରୁ ବିଜେପି ସରକାର କେଉଁ ଭଳି ଗତିରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି, ତାହା ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ । ଗରିବ ଲୋକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରୁଥିବା ବିଜେପି ସରକାର ଆଉ ଏକ ବଡ କାମ କରିଛନ୍ତି । ଆମେ ସ୍ଥିର କଲୁ ଯେ ହାୱାଇ ଚପଲ ପିନ୍ଧିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ହାୱାଇ (ବିମାନ) ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବା ଉଚିତ୍ । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଖୁବ୍ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ବିମାନ ଟିକେଟ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଉଡାଣ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୋର ଅନେକ ଗରିବ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିମାନରେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବାର ଦେଖେ, ଏହା ମୋତେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଶିମୋଗାର ଏହି ବିମାନ ବନ୍ଦର ମଧ୍ୟ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରକୃତି, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ଭୂମି ଶିମୋଗା ପାଇଁ ଏହି ନୂତନ ବିମାନ ବନ୍ଦର ବିକାଶର ନୂତନ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଛି । ଶିମୋଗା ପଶ୍ଚିମଘାଟ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମଲେ - ନାଡୁର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଅଟେ । ଯେତେବେଳେ ପ୍ରକୃତିର କଥା ଆସେ, ଏଠାକାର ସବୁଜିମା, ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ଅଭୟାରଣ୍ୟ, ନଦୀ ଓ ପର୍ବତ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଅଟେ । ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଜୋଗ୍ ଜଲପାତା ଅଛି । ଏଠାରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ହାତୀ ଶିବିର, ସିଂହାଧାମ୍ ପରି ସିଂହ ସଫାରି ଅଛି । ଆଗୁମ୍ବେ ପର୍ବତର ସୂର୍ଯ୍ୟାସ୍ତର ଦୃଶ୍ୟକୁ ଉପଭୋଗ କରିବାକୁ କିଏ ଇଚ୍ଛା କରିବ ନାହିଁ? ଏଠାରେ ଏକ କଥା ଅଛି, ଗଙ୍ଗା ସ୍ନାନା, ତୁଙ୍ଗା ପାନା । ଯିଏ ଗଙ୍ଗାରେ ସ୍ନାନ କରିନାହିଁ, ତୁଙ୍ଗା ନଦୀର ଜଳପାନ କରିନାହିଁ, ତା’ ଜୀବନରେ କିଛି ତ ନିଶ୍ଚୟ ବାକି ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସଂସ୍କୃତି ବିଷୟରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରୁ, ଶିମୋଗାର ମଧୁର ଜଳ ରାଷ୍ଟ୍ରକବି କୁଭେମ୍ପୁଙ୍କ ଶବ୍ଦରେ ମଧୁରତା ଯୋଗ କରିଥାଏ । ଦୁନିଆର ଏକ ମାତ୍ର ସଂସ୍କୃତ ଗ୍ରାମ - ମାତୁରୁ ଏହି ଜିଲ୍ଲାରେ ରହିଛି । ଏବଂ ଏହା ଏଠାରୁ ମଧ୍ୟ ବେଶି ଦୂରରେ ନୁହେଁ । ଦେବୀ ସିଙ୍ଗଧୁରୁ ଚୌଡେଶ୍ୱରୀ, ଶ୍ରୀକୋଟ ଆଞ୍ଜନେୟ, ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀଧର ସ୍ୱାମୀ ଜୀଙ୍କ ଆଶ୍ରମ, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ସହ ଜଡିତ ଏହି ସ୍ଥାନ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ଶିମୋଗାରେ ରହିଛି । ଶିମୋଗାର ଇସୁରୁ ଗାଁ, ଯେଉଁଠାରେ "ୟେସୁରୁ ବିଟ୍ଟରୁ - ଇସୁରୁ ବିଡେଭୁ’ ସ୍ଲୋଗାନ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୋଇଥିଲା, ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାସ୍ଥଳୀ ଅଟେ ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଶିମୋଗାର କୃଷି ମଧ୍ୟ ବିବିଧତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ୟେରିଜନ ହେଉଛି ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଉର୍ବର ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଅଟେ । ଏଠାରେ ମିଳୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଫସଲ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ କୃଷି କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିଥାଏ । ଚା, ସୁପାରୀ, ମସଲା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଭିନ୍ନ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଆମ ଶିମୋଗା ଅଞ୍ଚଳରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଥାଏ । ଶିମୋଗାର ପ୍ରକୃତି, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏଠାରେ ବହୁତ ବଡ ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା । ଏହି ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା ସଂଯୋଗ, ଉତ୍ତମ ସଂଯୋଗ । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଏହି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରୁଛନ୍ତି ।
ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ସହିତ କେବଳ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକ ସୁବିଧା ପାଇବେ ନାହିଁ, ଦେଶ ଏବଂ ବିଦେଶରୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ଆସିବା ସହଜ ହେବ । ଯେତେବେଳେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ଆସନ୍ତି, ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଡଲାର ଏବଂ ପାଉଣ୍ଡ ନେଇ ଆସିଥାନ୍ତି, ଏବଂ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଦେଖିଲେ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଚାକିରିର ସୁଯୋଗ ଅଛି । ଯେତେବେଳେ ରେଳ ସଂଯୋଗ ଉନ୍ନତ ହୋଇଥାଏ, ସୁବିଧା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହିତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ବଜାର ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଥାଏ । କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଫସଲକୁ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ସାରା ଦେଶର ବଜାରକୁ ପଠାଇଥାନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଶିମୋଗା – ଶିକାରୀପୁରା - ରାନୀବେନୁର ନୂତନ ଲାଇନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ, ଶିମୋଗା ବ୍ୟତୀତ ହାଭେରୀ ଏବଂ ଦାୱନ ଗେରେ ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟ ଏହା ଯୋଗୁଁ ଉପକୃତ ହେବେ । ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଏହି ଲାଇନରେ କୌଣସି ଲେଭଲ୍ କ୍ରସିଂ ହେବ ନାହିଁ । ଅର୍ଥାତ୍ ଏହା ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ରେଳ ଲାଇନ ହେବ ଏବଂ ଏହା ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତି ସମ୍ପନ୍ନ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରିବ । କୋଟେଗଙ୍ଗୋର ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ସ୍ୱଳ୍ପ ରହଣୀ ଷ୍ଟେସନ ଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ନୂତନ କୋଚିଂ ଟର୍ମିନାଲ୍ ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଏହାର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାକୁ ୪ ଟି ରେଳ ଲାଇନ, ୩ଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ରେଳ କୋଚିଂ ଡିପୋ ସହିତ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି । ଏହା ସହିତ ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ଏଠାରୁ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଚାଲିପାରିବ । ବାୟୁ ପରିବହନ ଏବଂ ରେଳ ପରିବହନ ସହିତ ବର୍ତ୍ତମାନ ସଡକ ପଥ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ ହୋଇଛି, ଏହା ଯୋଗୁଁ ଯୁବକମାନେ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି । ଶିମୋଗା ଏକ ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ଅଟେ । ଭଲ ସଂଯୋଗ ସହିତ, ନିକଟସ୍ଥ ଜିଲ୍ଲାର ଯୁବକ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଏଠାକୁ ଆସିବା ସହଜ ହେବ । ଏହା ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଏବଂ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ରାସ୍ତା ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ । ଅର୍ଥାତ୍ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ସହିତ ଜଡିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତିର ନୂତନ ଅବସର ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଶିମୋଗା ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀ ମାନଙ୍କର ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି । ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପାଇପ୍ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଅଭିଯାନ । ଶିମୋଗା ଜିଲ୍ଲାରେ ୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଅଛନ୍ତି । ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ, ଏଠାରେ ପ୍ରାୟ ୯୦,୦୦୦ ପରିବାର ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ଟ୍ୟାପ୍ ସଂଯୋଗ ପାଇଥିଲେ । ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼଼ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ପରିବାରକୁ ପାଇପ୍ ଜଳ ସଂଯୋଗ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ବାକି ପରିବାରକୁ ଟ୍ୟାପ୍ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଗତ ସାଢ଼େ ୩ ବର୍ଷରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ୪୦ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଇପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରାଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଜେପି ସରକାର ଗ୍ରାମ, ଗରିବ ଏବଂ କୃଷକ ମାନଙ୍କର ସରକାର, ବିଜେପି ସରକାର ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସରକାର, ବିଜେପି ସରକାର ମାଆ ଓ ଭଉଣୀ ମାନଙ୍କର ଆତ୍ମ ସମ୍ମାନ, ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସରକାର । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ । ଶୌଚାଳୟ ହେଉ, ରୋଷେଇ ଘରେ ଗ୍ୟାସ୍ ହେଉ କିମ୍ବା ଟ୍ୟାପରୁ ପାଣି ହେଉ, ଏଗୁଡିକର ଅନୁପସ୍ଥିତି ଆମ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅ ମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଅସୁବିଧାରେ ପକାଉଥିଲା । ଆଜି ଆମେ ଏହାକୁ ଦୂର କରୁଛୁ । ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଦ୍ୱାରା ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ସମସ୍ତଙ୍କ ଘରକୁ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଲୋକମାନେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ, ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଅମୃତ କାଳ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ତିଆରି କରିବାର ସମୟ । ସ୍ୱାଧୀନତା ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଭଳି ସୁଯୋଗ ଆସିଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ସମ୍ପର୍କରେ ଏତେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରୁ ନିବେଶକମାନେ ଭାରତ ଆସିବାକୁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଆସେ, ଏହାର ବହୁତ ଲାଭ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ପାଇଁ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏଠାରେ ଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ସୁଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି ।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବିକାଶର ଏହି ଅଭିଯାନ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆହୁରି ଅଧିକ ଦ୍ରୁତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆମକୁ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ, ଆମକୁ ଏକାଠି ଚାଲିବାକୁ ପଡିବ । ଆମ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଲୋକ ମାନଙ୍କର, ଶିମୋଗାର ଲୋକ ମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଏକାଠି ଚାଲିବାକୁ ପଡିବ । ପୁଣି ଥରେ, ଏହି ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ - ଭାରତ ମାତାଙ୍କର ଜୟ ହେଉ । ଭାରତ ମାତାଙ୍କର ଜୟ ହେଉ । ଭାରତ ମାତାଙ୍କର ଜୟ ହେଉ ।
ଧନ୍ୟବାଦ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony and inauguration of various projects in Shivamogga, Karnataka
27 FEB 2023 2:51PM by PIB Delhi
कर्नाटका दा,
एल्ला सहोदरा सहोदरीयारिगे, नन्ना नमस्कारागलु!
सिरिगन्नडम् गेल्गे, सिरिगन्नडम् बाळ्गे
जय भारत जननीय तनुजाते!
जया हे कर्नाटक माते!
I respectfully bow down to the land of Rashtrakavi Kuvempu who upheld the spirit of 'Ek Bharat Shrestha Bharat'. Today, I once again got the privilege of inaugurating and laying the foundation stones of projects worth thousands of crores of rupees related to the development of Karnataka.
Right now I am in Shivamogga and from here I will go to Belagavi. Today Shivamogga has got its own airport. The demand which was there for a long time has been fulfilled today. Shivamogga airport has been made extremely grand and beautiful. A wonderful confluence of tradition and technology of Karnataka is visible in this airport. And it is not just an airport, it is a campaign to give wings to the dreams of the youth of this region. Today, the foundation stones of several projects related to road and rail have also been laid. Work is also starting on the projects of tap water in every household. I congratulate all the people of Shivamogga and the neighbouring districts for these development projects.
Friends,
Today is very special for another reason. Today is the birthday of a popular public leader of Karnataka B. S. Yediyurappa ji's. I wish him a long life. He has dedicated his life for the welfare of the poor and the farmers. Yediyurappa ji's speech in the Karnataka Assembly last week is an inspiration to everyone in public life. His speech and his life is always going to inspire everyone like us as well as our future generations and show us the way to remain humble in terms of behaviour even after reaching this great height of success.
Friends,
I have a request to all of you. Will you do this? If you have a mobile phone, take out the mobile phone and turn on its flashlight and pay respect to Yediyurappa ji. As a mark of respect to Yediyurappa ji, everyone should turn on the flashlights on their mobiles. We should walk in honour of Yediyurappa ji. He has a public life of about 50-60 years and has spent his entire youth dedicated to one idea. Everyone should show respect to Hon'ble Yediyurappa ji by turning on the flashlight of your mobile phone. Well done! Well done! Bharat Mata Ki Jai!
When I look at the development journey of Karnataka during the regime of the BJP government, I feel : “कर्नाटक, अभिवृद्धिया रथादा, मेले ! रथावू, प्रगतिया पथादा मेले!
In the last few years, the development of Karnataka has moved on the chariot of growth. This chariot of growth is running on the path of progress. This path of progress is in terms of Railways, Roadways, Airways and I-ways i.e. digital connectivity.
Friends,
We all know that whether it is a vehicle or a government, when a double engine is used, its speed increases manifold. Karnataka's growth chariot is running on such a double engine and is running faster. BJP's double engine government has brought another major change. Earlier, when the development of Karnataka was discussed, it used to be limited only around the major cities. But the double engine government is constantly trying to take this development to the villages, tier-2 cities and tier-3 cities of Karnataka. The development of Shivamogga is the result of this mindset.
Brothers & Sisters,
This airport of Shivamogga is starting at a time when there is a lot of enthusiasm about air travel in India. You must have seen recently that Air India has made a deal to buy the world's largest aircraft. Before 2014, whenever anyone talked about Air India, it was often something negative. During the Congress regime, Air India was known for scams, and was identified with a loss-making business model. Today Air India, as the new strength of India, is touching new heights in the world.
Today India's aviation market is being talked about all over the world. Thousands of aircraft are going to be needed in the near future in India. Thousands of youngsters will be needed to work in these planes. Right now, even though we are importing these aircraft from abroad, the day is not far when the citizens of India will travel in 'Made in India' passenger planes. Many possibilities are going to open up for employment in the aviation sector.
Friends,
The expansion of air travel in India today is due to the policies and decisions of the BJP government. Before 2014, the focus was on airports only in major cities of the country. Congress never thought about the fact that 'Small towns should also be connected by air'. We decided to change this situation. In the year 2014, there were 74 airports in the country. That is, even after seven decades of independence, there were only 74 airports in the country. While the BJP government has built 74 new airports in just 9 years. Many small cities of the country also have their own modern airports. You can imagine the speed at which the BJP government is working. The BJP government, which works for the poor, has done another crucial task. We decided that even a common man should be able to travel by air. That's why we started the UDAN scheme to provide air tickets at very low cost. Today, when I see several of my poor brothers and sisters boarding an airplane for the first time, it gives me immense satisfaction. This airport of Shivamogga will also become a witness to it.
Friends,
This new airport is going to open new doors of development for Shivamogga, the land of nature, culture and agriculture. Shivamogga is the gateway to Malenadu, famous for the Western Ghats. When it comes to nature, the greenery, wildlife sanctuaries, rivers and mountains here are amazing. You also have the famous Jog Falls here. Here is the famous Elephant Camp, Lion Safari like Sinhadham. Who wouldn't want to enjoy the sunset of Mount Agumbe? There is a saying here, 'Ganga Snana, Tunga Pana'. A person's life is incomplete without bathing in the Ganges and without drinking the water of the Tunga river.
Friends,
When we talk of culture, the sweet waters of Shivamogga add sweetness to the words of Rashtrakavi Kuvempu. The world's only Sanskrit village - Matturu is in this district. And it is not even far away from here. Devi Siganduru Chowdeshwari, Shrikote Anjaneya, Shri Sridhara Swami Ji's ashram, such places related to faith and spirituality are also in Shivamogga. The Issuru village of Shivamogga, where the slogan of " येसुरु बिट्टरू-ईसुरू बिडेवू '' had echoed against the British, is an inspiration for all of us.
Brothers & Sisters,
Besides nature and culture, Shivamogga's agriculture is also diverse. This is one of the most fertile regions of the country. The variety of crops found here, establishes this area as an agricultural hub. From tea, betel nut, spices to various types of fruits and vegetables are available in our Shivamogga area. There was a great need here to promote the nature, culture and agriculture of Shivamogga. This need is for connectivity, good connectivity. The double engine government is meeting this need.
With the construction of the airport, not only will the local people be benefited, it will be easy for tourists from India and abroad to come here. When tourists come, they bring dollars and pounds with them, and in a way, there are job opportunities in that as well. When rail connectivity is better, besides convenience and tourism, even farmers get new markets. Farmers deliver their crops to the market across the country at a low cost.
Friends,
When the new Shivamogga-Shikaripura-Ranibennur line is completed, apart from Shivamogga, Haveri and Davangere districts will also be benefitted. Most importantly, there will be no level crossing in this line. Meaning it will be a safe rail line and high speed trains will be able to run on it. Kotegangur was till now a short halt station. Now turning it into a new coaching terminal will increase its importance. Its capacity will increase. Now it is being developed with 4 railway lines, 3 platforms and a railway coaching depot. With this, new trains will be able to run from here to other parts of the country. Besides air and rail transport, when the roads also become better the youth are benefitted the most. Shivamogga is an educational hub. With good connectivity, it will be easy for young friends from nearby districts to come here. This will pave the way for new businesses and industries. That is, infrastructure related to good connectivity is going to create new employment opportunities in this entire region.
Brothers & Sisters,
Today, a massive campaign is going on to make life easier for the mothers and sisters of Shivamogga and this region. This is a campaign to supply piped water to every house. Shivamogga district has more than 3 lakh families. Before the Jal Jeevan Mission started, about 90,000 families here had tap connections in their homes. The double engine government has so far provided piped water facility to about 1.5 lakh new families. Work is also going on over several projects to provide tap water to the rest of the families. In the last three and a half years, piped water has been provided to 40 lakh rural families in Karnataka.
Friends,
The BJP government is the government of villages, poor and farmers. The BJP government is the government that works for the welfare of the poor. The BJP government walks on the path of ensuring self-respect and empowerment of mothers and sisters and providing opportunities to women. That's why we have strived to solve every problem faced by the sisters. Be it toilet, gas connection in the kitchen or water through the tap, the absence of these provisions used to trouble our sisters and daughters the most. Today we are solving these issues. With the Jal Jeevan Mission, the double engine government is making sincere efforts to provide water to every household.
Friends,
The people of Karnataka know very well that this is the 'Amritkaal' for India; the time to make India developed. For the first time in the history of independence, such an opportunity has come. For the first time, India's voice is echoing in the whole world. Investors from all over the world want to come to India. And when investment flows in, it benefits even Karnataka as well as the youth here. That's why Karnataka has made up its mind to give opportunities to the double engine government again and again.
I assure you that this campaign of Karnataka's development is going to get faster now. We have to move forward together; we have to walk together. We have to walk together to fulfil the dreams of our people of Karnataka, our people of Shivamogga. Once again, I congratulate all of you for these development projects. My best wishes to you all! Say with me - Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.