Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony and inauguration of various projects in Shivamogga, Karnataka
27 FEB 2023 2:51PM by PIB Delhi
कर्नाटका दा,
एल्ला सहोदरा सहोदरीयारिगे, नन्ना नमस्कारागलु!
सिरिगन्नडम् गेल्गे, सिरिगन्नडम् बाळ्गे
जय भारत जननीय तनुजाते!
जया हे कर्नाटक माते!
I respectfully bow down to the land of Rashtrakavi Kuvempu who upheld the spirit of 'Ek Bharat Shrestha Bharat'. Today, I once again got the privilege of inaugurating and laying the foundation stones of projects worth thousands of crores of rupees related to the development of Karnataka.
Right now I am in Shivamogga and from here I will go to Belagavi. Today Shivamogga has got its own airport. The demand which was there for a long time has been fulfilled today. Shivamogga airport has been made extremely grand and beautiful. A wonderful confluence of tradition and technology of Karnataka is visible in this airport. And it is not just an airport, it is a campaign to give wings to the dreams of the youth of this region. Today, the foundation stones of several projects related to road and rail have also been laid. Work is also starting on the projects of tap water in every household. I congratulate all the people of Shivamogga and the neighbouring districts for these development projects.
Friends,
Today is very special for another reason. Today is the birthday of a popular public leader of Karnataka B. S. Yediyurappa ji's. I wish him a long life. He has dedicated his life for the welfare of the poor and the farmers. Yediyurappa ji's speech in the Karnataka Assembly last week is an inspiration to everyone in public life. His speech and his life is always going to inspire everyone like us as well as our future generations and show us the way to remain humble in terms of behaviour even after reaching this great height of success.
Friends,
I have a request to all of you. Will you do this? If you have a mobile phone, take out the mobile phone and turn on its flashlight and pay respect to Yediyurappa ji. As a mark of respect to Yediyurappa ji, everyone should turn on the flashlights on their mobiles. We should walk in honour of Yediyurappa ji. He has a public life of about 50-60 years and has spent his entire youth dedicated to one idea. Everyone should show respect to Hon'ble Yediyurappa ji by turning on the flashlight of your mobile phone. Well done! Well done! Bharat Mata Ki Jai!
When I look at the development journey of Karnataka during the regime of the BJP government, I feel : “कर्नाटक, अभिवृद्धिया रथादा, मेले ! रथावू, प्रगतिया पथादा मेले!
In the last few years, the development of Karnataka has moved on the chariot of growth. This chariot of growth is running on the path of progress. This path of progress is in terms of Railways, Roadways, Airways and I-ways i.e. digital connectivity.
Friends,
We all know that whether it is a vehicle or a government, when a double engine is used, its speed increases manifold. Karnataka's growth chariot is running on such a double engine and is running faster. BJP's double engine government has brought another major change. Earlier, when the development of Karnataka was discussed, it used to be limited only around the major cities. But the double engine government is constantly trying to take this development to the villages, tier-2 cities and tier-3 cities of Karnataka. The development of Shivamogga is the result of this mindset.
Brothers & Sisters,
This airport of Shivamogga is starting at a time when there is a lot of enthusiasm about air travel in India. You must have seen recently that Air India has made a deal to buy the world's largest aircraft. Before 2014, whenever anyone talked about Air India, it was often something negative. During the Congress regime, Air India was known for scams, and was identified with a loss-making business model. Today Air India, as the new strength of India, is touching new heights in the world.
Today India's aviation market is being talked about all over the world. Thousands of aircraft are going to be needed in the near future in India. Thousands of youngsters will be needed to work in these planes. Right now, even though we are importing these aircraft from abroad, the day is not far when the citizens of India will travel in 'Made in India' passenger planes. Many possibilities are going to open up for employment in the aviation sector.
Friends,
The expansion of air travel in India today is due to the policies and decisions of the BJP government. Before 2014, the focus was on airports only in major cities of the country. Congress never thought about the fact that 'Small towns should also be connected by air'. We decided to change this situation. In the year 2014, there were 74 airports in the country. That is, even after seven decades of independence, there were only 74 airports in the country. While the BJP government has built 74 new airports in just 9 years. Many small cities of the country also have their own modern airports. You can imagine the speed at which the BJP government is working. The BJP government, which works for the poor, has done another crucial task. We decided that even a common man should be able to travel by air. That's why we started the UDAN scheme to provide air tickets at very low cost. Today, when I see several of my poor brothers and sisters boarding an airplane for the first time, it gives me immense satisfaction. This airport of Shivamogga will also become a witness to it.
Friends,
This new airport is going to open new doors of development for Shivamogga, the land of nature, culture and agriculture. Shivamogga is the gateway to Malenadu, famous for the Western Ghats. When it comes to nature, the greenery, wildlife sanctuaries, rivers and mountains here are amazing. You also have the famous Jog Falls here. Here is the famous Elephant Camp, Lion Safari like Sinhadham. Who wouldn't want to enjoy the sunset of Mount Agumbe? There is a saying here, 'Ganga Snana, Tunga Pana'. A person's life is incomplete without bathing in the Ganges and without drinking the water of the Tunga river.
Friends,
When we talk of culture, the sweet waters of Shivamogga add sweetness to the words of Rashtrakavi Kuvempu. The world's only Sanskrit village - Matturu is in this district. And it is not even far away from here. Devi Siganduru Chowdeshwari, Shrikote Anjaneya, Shri Sridhara Swami Ji's ashram, such places related to faith and spirituality are also in Shivamogga. The Issuru village of Shivamogga, where the slogan of " येसुरु बिट्टरू-ईसुरू बिडेवू '' had echoed against the British, is an inspiration for all of us.
Brothers & Sisters,
Besides nature and culture, Shivamogga's agriculture is also diverse. This is one of the most fertile regions of the country. The variety of crops found here, establishes this area as an agricultural hub. From tea, betel nut, spices to various types of fruits and vegetables are available in our Shivamogga area. There was a great need here to promote the nature, culture and agriculture of Shivamogga. This need is for connectivity, good connectivity. The double engine government is meeting this need.
With the construction of the airport, not only will the local people be benefited, it will be easy for tourists from India and abroad to come here. When tourists come, they bring dollars and pounds with them, and in a way, there are job opportunities in that as well. When rail connectivity is better, besides convenience and tourism, even farmers get new markets. Farmers deliver their crops to the market across the country at a low cost.
Friends,
When the new Shivamogga-Shikaripura-Ranibennur line is completed, apart from Shivamogga, Haveri and Davangere districts will also be benefitted. Most importantly, there will be no level crossing in this line. Meaning it will be a safe rail line and high speed trains will be able to run on it. Kotegangur was till now a short halt station. Now turning it into a new coaching terminal will increase its importance. Its capacity will increase. Now it is being developed with 4 railway lines, 3 platforms and a railway coaching depot. With this, new trains will be able to run from here to other parts of the country. Besides air and rail transport, when the roads also become better the youth are benefitted the most. Shivamogga is an educational hub. With good connectivity, it will be easy for young friends from nearby districts to come here. This will pave the way for new businesses and industries. That is, infrastructure related to good connectivity is going to create new employment opportunities in this entire region.
Brothers & Sisters,
Today, a massive campaign is going on to make life easier for the mothers and sisters of Shivamogga and this region. This is a campaign to supply piped water to every house. Shivamogga district has more than 3 lakh families. Before the Jal Jeevan Mission started, about 90,000 families here had tap connections in their homes. The double engine government has so far provided piped water facility to about 1.5 lakh new families. Work is also going on over several projects to provide tap water to the rest of the families. In the last three and a half years, piped water has been provided to 40 lakh rural families in Karnataka.
Friends,
The BJP government is the government of villages, poor and farmers. The BJP government is the government that works for the welfare of the poor. The BJP government walks on the path of ensuring self-respect and empowerment of mothers and sisters and providing opportunities to women. That's why we have strived to solve every problem faced by the sisters. Be it toilet, gas connection in the kitchen or water through the tap, the absence of these provisions used to trouble our sisters and daughters the most. Today we are solving these issues. With the Jal Jeevan Mission, the double engine government is making sincere efforts to provide water to every household.
Friends,
The people of Karnataka know very well that this is the 'Amritkaal' for India; the time to make India developed. For the first time in the history of independence, such an opportunity has come. For the first time, India's voice is echoing in the whole world. Investors from all over the world want to come to India. And when investment flows in, it benefits even Karnataka as well as the youth here. That's why Karnataka has made up its mind to give opportunities to the double engine government again and again.
I assure you that this campaign of Karnataka's development is going to get faster now. We have to move forward together; we have to walk together. We have to walk together to fulfil the dreams of our people of Karnataka, our people of Shivamogga. Once again, I congratulate all of you for these development projects. My best wishes to you all! Say with me - Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কৰ্ণাটকৰ শিৱামোগাত বিভিন্ন বিকাশমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন তথা আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
27 FEB 2023 2:51PM by PIB Guwahati
কৰ্ণাটকা দা,
এল্লা সহোদৰা সহোদৰীয়াৰিগা, নন্না নমস্কাৰাগলু!
সিৰিগন্নডম গল্গে, সিৰিগন্নডম্ বাল্গে
জয় ভাৰত জননীয় তনুজাতে!
জয়া হে কৰ্ণাটকা মাতে!
‘এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ প্ৰতি এনে সমৰ্পণ থকা ৰাষ্ট্ৰকবি কুভেম্পুৰ দেশলৈ মই সশ্ৰদ্ধ প্ৰণাম জনাইছো। আজি মই পুনৰ এবাৰ কৰ্ণাটকৰ উন্নয়নৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কেবা হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ শুভ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো।
মই এই মুহূৰ্তত শিৱামোগাত আছোঁ আৰু ইয়াৰ পৰা মই বেলাগাৱিলৈ যাব লাগিব। আজি শিমোগাই নিজা বিমানবন্দৰ লাভ কৰিছে। দীৰ্ঘদিন ধৰি কৰি অহা দাবীটো আজি পূৰণ হৈছে। শিমোগা বিমানবন্দৰটো বিশাল পৰিসৰত আৰু অতি সুন্দৰকৈ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই বিমানবন্দৰটোৰ নিৰ্মাণত কৰ্ণাটকৰ পৰম্পৰাগত শৈলী আৰু প্ৰযুক্তিৰ এক আশ্চৰ্যকৰ সঙ্গমো দেখিবলৈ পোৱা গৈছে। আৰু এয়া কেৱল বিমানবন্দৰেই নহয়, ই হৈছে এই অঞ্চলৰ যুৱপ্ৰজন্মই সপোনবোৰক ডেউকা মেলি উৰিবলৈ দিয়াৰ এক নতুন অভিযান। আজি পথ আৰু ৰে'ল সম্পৰ্কীয় বহুকেইটা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰতিটো ঘৰলৈ নলৰ পানী প্ৰদান প্ৰকল্পৰ কামো আৰম্ভ কৰা হৈছে। এনে প্ৰতিটো উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে মই শিমোগা আৰু ইয়াৰ চৌদিশৰ সকলো জিলাৰ নাগৰিকসকলক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজিৰ দিনটো আন এটা কাৰণৰ বাবেও এটা বিশেষ দিন। আজি কৰ্ণাটকৰ জনপ্ৰিয় গণনেতা বি.এছ. য়েদিয়ুৰাপ্পাজীৰ জন্মদিন। মই তেওঁৰ দীৰ্ঘজীৱনৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা জনাইছো। তেওঁ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে, কৃষকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিছে। যোৱা সপ্তাহত কৰ্ণাটক বিধানসভাত য়েদিয়ুৰাপ্পাজীয়ে যিটো ভাষণ প্ৰদান কৰিছিল সেয়া হৈছে ৰাজহুৱা জীৱনত কৰ্মৰত প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ বাবেই অনুপ্ৰেৰণাস্বৰূপ। সফলতাৰ এই উচ্চতাত উপনীত হোৱাৰ পিছতো কেনেদৰে আচৰণত নম্ৰ হৈ থকা উচিত সেয়া আমাৰ দৰে সকলোকে, আমাৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবেও য়েদিয়ুৰাপ্পাজীৰ এই ভাষণে, তেওঁৰ জীৱনে সদায় অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকিব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোকে মই এটা অনুৰোধ জনাব খুজিছো, আপোনালোকে ৰাখিব নে? যদি আপোনালোকৰ ওচৰত মোবাইল ফোন আছে, তেন্তে ম'বাইল ফোনবোৰ উলিয়াওক আৰু ইয়াৰ ফ্লেছ লাইটবোৰ জ্বলাই লওক আৰু য়েদিয়ুৰাপ্পাজীৰ প্ৰতি সন্মান প্ৰদৰ্শন কৰক। য়েদিয়ুৰাপ্পাজীক সন্মান জনাই সকলোৱে মোবাইলৰ ফ্লেছ লাইট জ্বলোৱা উচিত। আমি য়েদিয়ুৰাপ্পাজীৰ বাবে ফ্লেছ জ্বলোৱা উচিত। ৫০-৬০ বছৰজোৰা ৰাজহুৱা জীৱন, তেওঁৰ সম্পূৰ্ণ যৌৱন এটা বিচাৰধাৰাৰ বাবে সমৰ্পিত কৰিছিল। সকলোৱে তেওঁলোকৰ মোবাইল ফোনবোৰৰ ফ্লেছ লাইট অন কৰি সন্মানীয় য়েদিয়ুৰাপ্পাজীক সন্মান কৰা উচিত নহয়নে। সুন্দৰ, সন্দৰ। ‘ভাৰত মাতা কী জয়’। যেতিয়া মই বিজেপি চৰকাৰৰ সময়ত হোৱা কৰ্ণাটকৰ উন্নয়নী যাত্ৰালৈ চাওঁ, মই বিচাৰি পাওঁ: কৰ্ণাটক, অভিবৃদ্ধিয়া ৰথাদা, মেলে! ই ৰাথাৱু, প্ৰগতিয়া পথাদা মেলে!
যোৱা কেইবছৰমানত কৰ্ণাটকৰ বিকাশ, বিকাশৰ ৰথত উঠি ত্বৰান্বিত হৈছে। এইখন বিকাশৰ ৰথ প্ৰগতিৰ পথত চেঁকুৰিবলৈ লৈছে। এয়া হৈছে প্ৰগতি পথ, ৰে’লপথ, পথ, বায়ুপথ আৰু ‘আইৱে’ অৰ্থাৎ ডিজিটেল সংযোগৰ।
বন্ধুসকল,
আমি সকলোৱে জানো যে গাড়ীয়েই হওঁক বা চৰকাৰেই হওঁক, যেতিয়া ‘ডাবল ইঞ্জিন’ সংযোজিত কৰা হয়, ইয়াৰ গতি বহুগুণে বৃদ্ধি হয়। কৰ্ণাটকৰ ‘অভিবৃদ্ধিৰ ৰথ’ এনেকৈয়ে ‘ডাবল ইঞ্জিন’ত চলি আছে, আৰু দ্ৰুতগতিৰে চলি আছে। বিজেপিৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে আন এটা ডাঙৰ পৰিৱৰ্তনো আনিছে। ইয়াৰ আগতে, যেতিয়া কৰ্ণাটকৰ উন্নয়নৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছিল, ই কেৱল ডাঙৰ চহৰসমূহতে সীমাবদ্ধ আছিল। কিন্তু ‘ডাবল ইঞ্জিন’ চৰকাৰে এই উন্নয়ন কৰ্ণাটকৰ গাওঁসমূহলৈ, ‘পৰ্যায়-২ চহৰ’, ‘পৰ্যায়-৩ চহৰ’লৈ লৈ যোৱাৰ নিৰন্তৰ প্ৰয়াস কৰি আহিছে। শিমোগাৰ বিকাশ এই চিন্তাধাৰাৰে ফল।
ভাই-ভনীসকল,
শিমোগাৰ এই বিমানবন্দৰটো এনে এটা সময়ত আৰম্ভ কৰা হৈছে যি সময়ত ভাৰতত বিমান ভ্ৰমণক লৈ যথেষ্ট উৎসাহজনক পৰিৱেশ এটাৰ সৃষ্টি হৈছে। আপোনালোকে নিশ্চয় শেহতীয়াকৈ দেখিছে যে ‘এয়াৰ ইণ্ডিয়া’ই বিমান ক্ৰয় সন্দৰ্ভত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ চুক্তি সম্পাদন কৰিছে। ২০১৪ চনৰ আগতে যেতিয়াই ‘এয়াৰ ইণ্ডিয়া’ৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছিল, সেই আলোচনা প্ৰায়েই নেতিবাচক বাতৰিৰহে আছিল। কংগ্ৰেছৰ শাসনকালত, এয়াৰ ইণ্ডিয়াই কেলেংকাৰীৰ উত্স হিচাপেহে পৰিচিতি লাভ কৰিছিল, ব্যৱসায়িক লোকচানৰ নিদৰ্শন হৈ উঠিছিল। আজি ‘এয়াৰ ইণ্ডিয়া’ই ভাৰতৰ নতুন সামৰ্থ্য হিচাপে, বিশ্বত নতুন উচ্চতাৰে নতুন ডেউকা মেলি উৰা মাৰিবলৈ ধৰিছে।
আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ বিমান-বজাৰৰ ডংকা বাজিবলৈ ধৰিছে। আগন্তুক সময়ত ভাৰতত হাজাৰ হাজাৰ বিমানৰ প্ৰয়োজন হ'ব। এই বিমানসমূহত কাম কৰিবলৈ হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীৰ প্ৰয়োজন হ'ব। এই মুহূৰ্তত, যদিও আমি এই বিমানবোৰ বিদেশৰ পৰা আমদানি কৰি আছো, পিচে, ভাৰতৰ নাগৰিকসকলে ‘মে’ড ইন ইণ্ডিয়া’ বিমানৰ যাত্ৰী হৈ ভ্ৰমণ কৰিব পৰা দিনটো আহিবলৈ আৰু হয়তো বেছি পৰ নাই। বিমান পৰিবহণ খণ্ডত নিযুক্তিৰ বিশাল সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতত বিমান ভ্ৰমণৰ পৰিসৰ বিস্তৃত হোৱাৰ আঁৰত বিজেপি চৰকাৰৰ নীতি আৰু সিদ্ধান্তসমূহ আছে। ২০১৪ চনৰ আগতে, দেশৰ কেৱল ডাঙৰ চহৰসমূহতহে বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণত গুৰুত্ব দিয়া হৈছিল। সৰু চহৰবোৰো বিমানপথেৰে সংযুক্ত হ'ব লাগে তেনে চিন্তা কংগ্ৰেছে কৰা নাছিল। আমি এই পৰিস্থিতিটো সলনি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিলো। ২০১৪ চনত দেশত ৭৪টা বিমানবন্দৰ আছিল। অৰ্থাৎ, স্বাধীনতাৰ সাত দশকৰ পাছতো দেশখনত মাত্ৰ ৭৪টাহে বিমানবন্দৰ আছিল। আনহাতে, বিজেপি চৰকাৰে ইয়াৰ ৯বছৰীয়া কাৰ্যালত আৰু ৭৪টা নতুন বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ কৰিছে। দেশৰ বহুতো সৰু চহৰৰো এতিয়া নিজা আধুনিক বিমানবন্দৰ আছে। বিজেপি চৰকাৰৰ কাম কৰাৰ গতিবেগ আপোনালোকে কল্পনা কৰকচোন। দৰিদ্ৰলোকসকলৰ বাবে কাম কৰা বিজেপি চৰকাৰে আৰু এটা ডাঙৰ কাম কৰিছে। আমি আনকি ‘হাৱাই চেণ্ডেল’ পিন্ধা সকলেও বিমানেৰে ভ্ৰমণ কৰিব পৰাকৈ এক ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ বাবে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছিলো। সেইকাৰণেই আমি অতি কম মূল্যতে বিমান টিকট দিবলৈ ‘উড়ান আঁচনি’খন আৰম্ভ কৰিছিলো। আজি, যেতিয়া মই বহুতো দৰিদ্ৰ ভাই-ভনীক প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিমানত উঠি ভ্ৰমণ কৰা দেখো তেতিয়া সিয়ে মোক সন্তুষ্টি প্ৰদান কৰে। শিমোগাৰ এই বিমানবন্দৰটোও ইয়াৰ সাক্ষী হৈ উঠিব।
বন্ধুসকল,
এই নতুন বিমানবন্দটোৱে প্ৰকৃতি, সংস্কৃতি আৰু কৃষিৰ ভূমি শিমোগাৰ বাবে উন্নয়নৰ এক নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিবলৈ গৈ আছে। শিমোগা হৈছে ‘পশ্চিমঘাট’ৰ বাবে বিখ্যাত ‘মলে-নাডু’ৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ। যেতিয়া প্ৰকৃতিৰ কথা আহে তেতিয়া ইয়াৰ সেউজ বনানী, বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্য, নদী আৰু পৰ্বতবোৰ আক্ষৰিক অৰ্থতে আশ্চৰ্যজনক। আপোনালোকৰ কাষত বিখ্যাত যোগ জলপ্ৰপাতো আছে। বিখ্যাত ‘এলিফেণ্ট কেম্প’ আছে, সিংহধামৰ দৰে ‘লায়ন চাফাৰী’ আছে। কোনেনো বাৰু আগুম্বে পৰ্বতৰ সূৰ্যাস্ত উপভোগ কৰিবলৈ নিবিচাৰে? ইয়াততো এটা প্ৰবাদেই আছে, 'গংগা স্নানা, তুঙ্গ পানা'। যিসকলে গঙ্গাস্নান কৰা নাই আৰু তুঙ্গা নদীৰ পানী খোৱা নাই তেনে ব্যক্তিৰ জীৱন কিবা নহয় কিবা প্ৰকাৰে অসম্পূৰ্ণ হৈ ৰয়।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া আমি সংস্কৃতিৰ কথা কওঁ, শিমোগাৰ মিঠা পানীয়ে ৰাষ্ট্ৰকবি কুভেম্পুৰ কথামৃতৰ সোৱাদ প্ৰৱাহিত কৰিছে। পৃথিৱীৰ একমাত্ৰ সংস্কৃত গাওঁ- মত্তৰু এইখন জিলাতে আছে। আৰু তালৈতো ইয়াৰ বেছি দূৰ নহয়। দেৱী সিংধুৰু চাদেশ্বৰী, শ্ৰীকোট অঞ্জনেয়া, শ্ৰী শ্ৰীধৰ স্বামীজীৰ আশ্ৰম, বিশ্বাস আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এনে ঠাইবোৰো শিমোগাতে আছে। শিমোগাৰ ইচুৰু গাওঁ, য'ত ব্ৰিটিছৰ বিৰুদ্ধে "য়েচুৰু বিট্টুৰু-ইচুৰু বিদেৱু" শ্লোগান প্ৰতিধ্বনিত হৈছিল, আমাৰ সকলোৰে বাবে এয়া এক অনুপ্ৰেৰণা আছিল।
ভাই-ভনীসকল,
প্ৰকৃতি আৰু সংস্কৃতিৰ লগতে, শিমোগাৰ কৃষিও বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ। য়েৰিজান হৈছে দেশৰ আটাইতকৈ উৰ্বৰ অঞ্চলসমূহৰ ভিতৰৰ এটা। ইয়াত উপলব্ধ শস্য-বৈচিত্ৰতাই এই অঞ্চলটোক কৃষি-প্ৰাণকেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰে। চাহ, তামোল, মচলাৰ পৰা বিভিন্ন ফল আৰু পাচলিলৈকে আমাৰ শিমোগাত বাহুল্যকৈ হয়। শিমোগাৰ প্ৰকৃতি, সংস্কৃতি আৰু কৃষিৰ প্ৰচাৰৰ যথেষ্ট প্ৰয়োজন আছিল। এয়া হৈছে সংযোগ, ভাল সংযোগৰ প্ৰয়োজনীয়তা। দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে এই প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰি আহিছে। বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণৰ লগে লগে স্থানীয় লোকসকলে সুবিধা লাভ কৰিব, ভাৰত আৰু বিদেশৰ পৰ্যটকসকলৰ বাবে ইয়ালৈ অহাটো সহজ হ'ব। যেতিয়া পৰ্যটকসকল আহে, তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ সৈতে ডলাৰ আৰু পাউণ্ড লৈ আহে, আৰু এক প্ৰকাৰে নিযুক্তিৰ সুযোগো তাতেই নিহিত হৈ থাকে। যেতিয়া ৰে'ল সংযোগ উন্নত হয়, সুবিধা আৰু পৰ্যটনৰ লগতে, কৃষকসকলেও নতুন বজাৰ লাভ কৰিব পৰা হয়। কৃষকসকলে তেওঁলোকৰ ফচলসমূহ কম দামতে সমগ্ৰ দেশৰ বজাৰসমূলৈ প্ৰেৰণ কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
শিমোগা-শিকাৰীপুৰা-ৰাণীবেন্নুৰ নতুন লাইন সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিলে শিমোগা, হাৱেৰী আৰু দাৱন গেৰে জিলাও লাভান্বিত হ'ব। আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ'ল, এই পথত কোনো ‘লেভেল ক্ৰছিং’ নাথাকিব। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে ই এক সুৰক্ষিত ৰেলপথ হ'ব আৰু উচ্চ গতিবেগ সম্পন্ন ৰে'লসমূহ ইয়াৰে চলাচল কৰিব। কোটেগাংগুৰ এতিয়ালৈকে এটা সৰু ষ্টেচন আছিল। এতিয়া এটা নতুন ‘কোচিং টাৰ্মিনেল’ নিৰ্মাণৰ লগে লগে ইয়াৰ গুৰুত্ব বঢ়াৰ লগতে ইয়াৰ সামৰ্থ্যও বৃদ্ধি পাব। ইয়াক এতিয়া ৪টা ৰে'লপথ, ৩টা ‘প্লেটফৰ্ম’ আৰু এটা ‘ৰে'লৱে কোচিং ডিপো’ৰে নতুনকৈ নিৰ্মাণ কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ইয়াৰ লগতে ইয়াৰ পৰা দেশৰ আন প্ৰান্তলৈ নতুন ৰে'ল চলাচল কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। বিমান আৰু ৰে'ল পৰিবহণৰ লগতে, এতিয়া স্থলপথটো ভাল হৈ উঠাত যুৱক-যুৱতীসকল যথেষ্ট লাভান্বিত হ'ব। শিমোগাতো হৈছে এটা শৈক্ষিক কেন্দ্ৰ। ভাল যোগাযোগৰ ব্যৱস্থা হোৱাত সমীপবৰ্তি জিলাসমূহৰ যুৱ সতীৰ্থসকলৰ ইয়ালৈ অহাটো সহজ সাধ্য হ'ব। ই নতুন ব্যৱসায়, নতুন উদ্যোগৰ বাবেও পথ মুকলি কৰিব। অৰ্থাৎ, ভাল সংযোগৰ সৈতে সম্পৰ্কিত আন্তঃগাঁথনিয়ে এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোত নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
ভাই-ভনীসকল,
আজিৰ তাৰিখত শিমোগা আৰু এই অঞ্চলৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিবলৈ এটা ডাঙৰ অভিযান চলি আছে। এইটো প্ৰতিটো পৰিয়ালক নলযোগে পানী যোগান ধৰাৰ এক অভিযান। শিমোগা জিলাত ৩ লাখতকৈয়ো অধিক পৰিয়াল আছে। জল জীৱন অভিযান আৰম্ভ হোৱাৰ আগতে ইয়াত প্ৰায় ৯০হাজাৰ পৰিয়ালৰ ঘৰত টেপৰ সংযোগ আছিল। দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে এতিয়ালৈকে প্ৰায় ১.৫ লাখ নতুন পৰিয়ালক নলৰে পানী যোগানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। বাকী পৰিয়ালবোৰকো নলৰে পানীৰ যোগান ধৰিবলৈ বহুতো প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে। যোৱা চাৰে তিনিটা বছৰত কৰ্ণাটকৰ ৪০ লাখ গ্ৰামীণ পৰিয়ালক নলযোগে পানী প্ৰদান কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল
বিজেপি চৰকাৰ হৈছে গাওঁ, দৰিদ্ৰ আৰু কৃষকৰ চৰকাৰ, বিজেপি চৰকাৰ হৈছে দৰিদ্ৰলোকৰ কল্যাণৰ বাবে কাম কৰা চৰকাৰ, বিজেপি চৰকাৰ হৈছে মাতৃ আৰু ভগ্নীহঁতৰ কল্যাণৰ বাবে কাম কৰা চৰকাৰ, মাতৃ আৰু ভগ্নীৰ বাবে সুযোগ, মাতৃ আৰু ভগ্নীৰ সৱলীকৰণৰ বাবে পথ অনুসৰণ কৰা চৰকাৰ। সেয়েহে, আমি ভগ্নীসকলৰ জীৱনৰে সম্পৰ্কিত প্ৰতিটো সমস্যাকে আঁতৰাবলৈ প্ৰচেষ্টা চলাই আহিছো। শৌচালয়, পকীঘৰ, পাকঘৰৰ গেছ বা টেপৰ পানী, এই সমূহ সুবিধাৰ অনুপস্থিতিয়ে আমাৰ ভগ্নী আৰু ছোৱালীহঁতক আটাইতকৈ অধিক পৰিমাণে আমনি কৰি আহিছিল। আজি আমি এইবোৰ দূৰ কৰি আহিছো। জল জীৱন মিছনৰে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে প্ৰতিখন ঘৰলৈ পানীৰ যোগান দিয়াৰ বাবে সততাৰে প্ৰয়াস কৰি আহিছে।
বন্ধুসকল,
কৰ্ণাটকৰ মানুহে ভালদৰেই জানে যে ভাৰতৰ এই অমৃত কাল হৈছে এক উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ সময়। স্বাধীনতাৰ ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এনে সুযোগ আহিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতবৰ্ষৰ কথা গুঞ্জৰিত হ’বলৈ ধৰিছে। সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীসকলে ভাৰতলৈ আহিব বিচাৰিছে। আৰু যেতিয়া বিনিয়োগ আহে, ই কৰ্ণাটকৰ বাবে আৰু ইয়াৰ যুৱ প্ৰজন্মও যথেষ্ট পৰিমাণে লাভান্বিত হয়। সেয়েহে, কৰ্ণাটকে বাৰে বাৰে ‘ডাবল ইঞ্জিন’ চৰকাৰক সুযোগ দিয়াৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে।
মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছো যে কৰ্ণাটকৰ উন্নয়নৰ বাবে এই অভিযান এতিয়া তীব্ৰতৰ হ'বলৈ গৈ আছে। আমি একেলগে আগবাঢ়িব লাগিব, আমি একেলগে আগবাঢ়িব লাগিব। কৰ্ণাটকৰ জনসাধাৰণ, আমাৰ শিমোগাৰ লোকসকলৰ সপোন পূৰণ কৰিবলৈ আমি একেলগে কাম কৰিব লাগিব। আকৌ এবাৰ এই উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। মই আপোনালোকক শুভকামনা জনাইছো। মোৰ সৈতে কওক- ‘ভাৰত মাতা কী জয়। ভাৰত মাতা কী জয়। ভাৰত মাতা কী জয়’।
ধন্যবাদ!