প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কর্নাতকাগী শিবমোগ্গাদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা অমসুং শঙ্গাবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
27 FEB 2023 2:51PM by PIB Imphal
কর্নাতকা দা,
এল্লা সহোদরা সহোদরীয়ারিগে, নন্না নমস্কারাগলু!
সিরিগন্নদম গেলগে, সিরিগন্নদম বালগে
জয় ভারত জননীয় তনুজাতে!
জয়া হে কর্নাতকা মাতে!
এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকীদমক কত্থোকখিবা রাস্ত্রকবি কুবেম্পুগী লমদম অসিবু ঐহাক্না ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ঙসি ঐহাক্না কর্নাতকাগী চাউখৎ-থৌরাংগা মরী লৈনবা লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্বগী খুদোংচাবা অমুক হন্না ফংজখি।
হৌজিক্কী ওইনা ঐহাক শিমোগ্গাদা লাক্লে অমসুং মফম অসিদগী বেলাগাবিদা চৎকনি। ঙসি শিমোগ্গানা মাগী মশাগী এয়রপোর্ত লৈজরে। মতম শাংনা দিমান্দ তৌদুনা লাকপা অসি ঙসিদি থুংহনবা ঙম্লে। শিমোগ্গা এয়রপোর্ত অসি য়াম্না চাউনা, য়াম্না ফজনা শাখি। এয়রপোর্ত অসিদা কর্নাতকাগী ত্রেদিসন অমসুং তেক্নোলোজীগী অপুনবা শক্তম অমা উবা ফংখি। অমসুং মসি শুপ্নগী এয়রপোর্ত অমা ওইবতা নত্তনা লমদম অসিগী নহারোলশিংগী মঙলানশিংদা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্নবা কেম্পেন অমসু ওইরি। ঙসি লম্বী অমদি রেলগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ-উয়ুং তমখি। য়ুম খুদিংমক্তা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা প্রোজেক্তসু পাইখৎপা হৌরি। চাউখৎ-থৌরাংগী অসিগুম্বা প্রোজেক্ত খুদিংমক্কীদমক ঐহাক্না শিমোগ্গা অমসুং অকোইবদা লৈরিবা মফমশিংগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি অতোপ্পা মরম অমগীদমক্তা য়াম্না অখন্নবা ওইরি। ঙসি কর্নাতকাগী মীয়াম্না য়ারবা লুচিংবা বি.এস. য়েদীয়ুরপ্পাজীগী মপোক নুমিৎসু তারি। মহাকপু পুন্সি নুংশাংনবা ঐহাক্না য়াইফ পাউজেল পীজরি। মহাক্না লায়রবা, লৌমীশিংগী য়াইফনবা মহাক্কী পুন্সি কত্থোকখি। কর্নাতকাগী বিধান সভাদা মমাংগী চয়োলদা য়েদীয়ুরপ্পানা পীখিবা ৱারোল অদু মীয়ামদা ইথিল পীনীংঙাই ওইখি। য়েদীয়ুরপ্পাজগী ৱারোল অসিনা ফনা মাইপাক্লবসু নোংলুকপা মতৌ ঙাক্না চৎকদবনি, ঐখোয়গী তুংগী মীরোলশিংগীদমক্তসু ঐখোয় পুম্নমক্তা মহাক্কী পুন্সিনা ইথিল পীগনি।
মরুপশিং,
নখোয় পুম্নমক্তা ঐহাক্না ৱাফম অমা হায়জনীংই, হায়য়ুরা? করিগুম্বা অদোমগী মোবাইল ফোন লৈরবদি মোবাইল ফোন অদু পুথোকপীয়ু অমসুং য়েদীয়ুরপ্পাজীবু ইকাই খুম্নবা উৎপা ওইনা ফ্লাশলাইৎ থানবীয়ু। য়াম্না নুংঙাইজরে। ইমা ভারতনা য়াইফরে। বি.জে.পি. সরকারগী মনুংদা কর্নাতকাগী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচৎ অসিদা ঐহাক্না য়েংলুবা মতমদা ঐহাক্না মসি খঙবা ঙম্মি: কর্নাতকা অভিবৃদ্ধিয়া সাদা, মেলে! ই স্থাবু, প্রগতিয়া পথাদা মেলে।
হৌজিক চহি খরা অসিদা কর্নাতকানা গ্রোথ লৈনা চাউখৎ-থৌরাং পুরকখি। মসিগী গ্রোথ অসি চাউখৎপগী লম্বেলদা চংশিল্লি। মসি প্রগতি পথ, রেলৱেজ, রোদৱেজ, এয়রৱেজ অমসুং আইৱেজ হায়বদি দিজিতেল কন্নেক্তিবিতীগীনি।
মরুপশিং,
ঐখোয় পুম্নমক্না মদুদি গারী নত্ত্রগা সরকার ওইরবসু দবল ইঞ্জিন শীজিন্নরবা মতমদা মাগী খোঙজেল শরুক কয়া হেনগৎলকই। কর্নাতকাগী চাউখৎপগী খোঙজেল অসি দবল ইঞ্জিন্না চল্লাইরি অদুবু মসি হেন্না খোঙজেল য়াংলি। বি.জে.পি.গী দবল ইঞ্জিন সরকারনা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকখি। মমাংদা কর্নাতকাগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক খন্নবা মতমদা মসি অচৌবা সহরশিংগী মতাংদা খক্তা ওইরমখি। অদুবু দবল ইঞ্জিন সরকারনা খুঙ্গংশিংদা, কর্নাতকাগী তায়র-২ অমসুং তায়র-৩গী সহরশিংদা চাউখৎ-থৌরাং য়ৌহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। শিমোগ্গাগী চাউখৎ-থৌরাং অসি মসিগী ৱাখল্লোন অসিগী ফলনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
অমদা শঙ্গারি। হন্দক্তা এয়র ইন্দিয়ানা মালেমগী খ্বায়দগী চাউবা পেসেঞ্জর এয়রক্রাফ্ত লৈনবা দীল লোইশিনখ্রে। ২০১৪গী মমাঙদা কংগ্রেসকী লৈঙাক মতমদা, এয়র ইন্দিয়া অসি অফবা অমা ওইনা লৌনরমদে অমদি মসিবু মতম পুম্বদা স্কাম অমদি শেল মাঙবা বিজিনেস মোদেল অমা ওইনা লৌনরম্মী‍। ঙসিগী এয়র ইন্দিয়াগী মতাঙদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিদি মসিবু মায় পাকপগী পন্দোল কয়া লান্না পাইদুনা চৎলিবা অনৌবা ভারতকী মতিক অমা ওইনা খঙনরি
ভারতকী এভিএসন মার্কেৎ অসি মালেম শিনবা থুংনা ঙসিদি শন্দোক্লি। লাক্কদৌরিবা মতম খরসিদা লৈবাকসিদা এয়রক্রাফ্ত লিশিং কয়া মথৌ তারক্কদৌরি অমদি নহা লিশিং কয়াগী মথৌসু তারক্কদৌরি ‍। ঙসি ঐখোয়না এয়রক্রাফ্তশিং অসি মপান্দগী পুশিল্লক্লবসু, ভারত্তা শাজবা পেসেঞ্জর এরোপ্লেনশিংদা লৈবাকসিগী মীয়াম্না তোংবা ফংলক্কদবা মতমদু কুইদ্রে। এভিএসন সেক্তরদা থবক্কী খুদোংচাবা কয়া পীরি।
মরুপশিং,
ভারত্তা এয়র ত্রেবেল পাকথোক চাউথোক্লিবা অসি বি.জে.পি. লৈঙাক্কী পোলিসি অমসুং ৱারেপশিংননি। ২০১৪গী মমাংদা লৈবাক্কী অচৌবা সহরশিংদা খক্তা এয়রপোর্তশিং শানবা মীৎয়েং চংলমখি। কোংগ্রেসকী ৱাখল্লোন্দা অপীকপা সহরশিং এয়র কন্নেক্তিবিতীনা ফাওনহনগদবনি হায়না খনখিদে। ঐখোয়না ফীভম অসিদা অহোংবা পুরক্নবা ৱারেপ লৌখি। ২০১৪ ফাওবদা, লৈবাকসিনা নীং তম্লকপা মতুংগী অহানবগী দেকেদ ৭ অসিদা এয়রপোর্ত ৭৪ লৈরম্মী অদুগা হৌখিবা চহি ৯সিদা এয়রপোর্ত ৭৪ অমা হাপচিন্দুনা অপীকপা ময়োল্লমশিংসু শম্নহল্লে‍। লৈবাক অসিগী অপীকপা সহরশিংদা মশাগী মতমগা চুনবা এয়রপোর্তশিং লৈরে। বি.জে.পি লৈঙাক্না লায়রবগীদমক থবক তৌখি। হৱাই চপ্পল তোংবা মীচম মীয়ামসু হৱাই জহাজ তোংবা ঙমহনগদবনি হায়বা মহাক্কী মঙলান মঙফাওনহন্নবা অতাবা মমলগী নোংথক্কী খোঙচৎ ফংহন্নবা উরান স্কিম হৌদোকখি। মসি শিমোগ্গা এয়রপোর্তনা ঙসি উবা ফংলি।
মরুপশিং,
অনৌবা এয়রপোর্ত অসিনা মহৌশা, নাৎ অমদি লৌউ-শিংউগী মফম ওইরিবা সিবামোগাদা চাওখৎপগী অনৌবা থোঙ কয়া হাংদোরক্কদৌরি। সিবমোগ্গা অসি ৱেস্তর্ন ঘাৎ অমদি অশং অমানগী মকোল, ৱাইল্দলাইফ সেংচুএরীশিং, তুরেলশিং, মমিং চৎলবা জোগ ঈশিংচাইবী অমদি এলিফেন্ত কেম্প, সিম্হা ধামূগী নোংশাগী সফারী অমদি অগুম্বেগী চীংশিং পরেংগীদমক মমিং চৎলিবা মলেনাদু রীজনগী থোঙজিন্নি‍। গঙ্গাদা ইরুপত্রিবা অমদি তুঙ্গভদ্র তুরেলগী ঈশিং থকত্রিবা মীওই অদুদি মপুন্সি অদু মপুং ফাদ্রিবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না নাৎকী মরমদা ৱারী শাবা মতমদা শিবমোগ্গাগী কোইথুম্নরবা ঈশিংনা রাস্ত্রকবি কুবেম্পুগী ৱাহৈশিং হেন্না খোইথুম্নহনখি। মালেমগী সংস্কৃত খুঙ্গং মত্তুর জিলা অসিদা লৈ। অমসুং মসি মফম অসিদগী পংলাপ লাপতে। দেবি সিগনদুরু চৌদেশ্বারি, শ্রিকোতে অঞ্জানেয়া, শ্রী শ্রীধারা স্বামীজীগী আশ্রম অসিগুম্বা লাইফমশং অসি শিবমোগ্গাদা লৈ। শিবমোগ্গাগী ইসুরু খুঙ্গং, ব্রিতিশকী মায়োক্তা খোন্থাং য়ৈখিবা স্লোগান “য়েসুরু বিত্তরু-ইসুরু বিদেবু”না ঐখোয় পুম্নমক্তা ইথিল পীখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
মহৌশা অমসুং নাৎকী মথক্তা শিবমোগ্গাগী লৌউ-শিংউ অসিসু পাকচাউই। মসি লৈবাক্কী খ্বাইদগী লৈহাও চেনবা মফম অমনি। চা, ক্বামরু, মরু মরাংদগী উহৈ অমদি মনা মশিং মখল কয়ামরুম ঐখোয়গী শিবমোগ্গাদা ফংই। শিবমোগ্গাগী মহৌশা, নাৎ অমসুং লৌউ-শিংউ অসি চাউখৎহন্নবা য়াম্না মথৌ তাই। কন্নেক্তিবিতী, অফবা কন্নেক্তিবিতীগীদমক মথৌ তাই। দবল ইঞ্জিন সরকারনা মসিগী মথৌ তাবা অসি থুংহল্লি।
এয়রপোর্ত শাবগা লোয়ননা মফম অসিগী মীয়ামদা কান্নবা পীবা খক্তা নত্তনা ভারত অমসুং মপানদগী লাকপা লমকোইবশিংনা মফম অসিদা লাকপদা খুদোংচাহল্লগনি। লমকোইবশিংনা লাকপা মতমদা মখোয়গা লোয়ননা দোলর অমদি পাউন্দ কয়া লোইনরক্কনি অমসুং নাকল অমরোমদা মসিনা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীগনি। খুদোংচাবা অমদি তুরিজমগী মথক্তা রেল কন্নেক্তিবিতী ফগৎলবা মতমদা লৌমীশিংনা ফাওবা অনৌবা মার্কেৎ ফংবা ঙমগনি। লৌমীশিংনা অতাবা মমলদা লৈবাক শিনবা থুংবদা মখোয়গী মহৈ-মরোং ফংহনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
সিবামোগ্গা – সিকারিপুর – রনেবেন্নুর নিউ লাইন অসি লোইশিল্লক্লবা মতমদা শিবমোগ্গাগী মথক্তা হবেরি অমদি দেবাঙ্গেরে দিস্ত্রিক্তশিংদসু কান্নবা পীগনি‍। মরু ওইনা লম্বী পরিং অসিদা লম্বী লান্থোক লানশিন অমত্তা লৈহন্দবনা রেল লম্বী অসি শাফবা ওইহন্দুনা খোঙজেল য়াঙবা ত্রেনশিং অপনবা লৈতনা চেলহনগনি‍। ঙাইহাকখক্তমক খাম্ফমগী স্তেসন ওইরম্বা কাতাগঙ্গুর স্তেসনগী কেপাসিতী অনৌবা কোচিং তর্মিনেল অমা শাগৎলবা মতুংদা হেনগৎলগনি। মফম অসিদা হৌজিক রেলৱে লম্বী ৪, প্লেৎফোর্ম ৩ অমদি রেলৱে কোচিং দিপো অমা শেমগৎলি‍। মসিগা লোয়ননা অনৌবা ত্রেনশিংনা মফম অসিদগী লাইবক্কী অতোপ্পা মফমশিংদা চেল্লগনি। এয়র অমদি রেল ত্রান্সপোর্তকী মথক্তা লম্বীশিং অসি ফগৎহল্লবা মতমদা নহারোলশিংদা হেন্না কান্নবা পীগনি। সিবামোগ্গা অসি লমদম অসিগী মহৈ মশিংগী মকোন অমনি, কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনগদৌরিবা অসিনা মনাক নকপা মফমশিংদগী মহৈরোয়শিংবু সিবামোগাদা লাকপদা লায়হল্লগনি‍। মসিনা লমদম অসিদা বিজিনেস অমদি ইন্দস্ত্রীগী অনৌবা থোঙ কয়া হাংদোক্লগনি। অফবা কন্নেক্তিবিতীগা লোয়নবা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা লমদম পুম্বসিদা থবক পীনবগী অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলক্কদৌরিবনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি শিবমোগ্গা অমসুং লমদম অসিগী ইমা অমদি ইচেইচলশিংগীদমক পুন্সি নুংঙাইহন্নবা অচৌবা কেম্পেন অমা পাইখৎলি। কেম্পেন অসি য়ুম খুদিংমক্তা তোতি ঈশিং পীনবনি। সিবমোগ্গাদা ইমুং লাখ ৩ লৈ। জল জীবন মিসন হৌদ্রিঙৈ মমাংদা শুপ্নতগী ইমুং লিশিং ৯০ খক্তনা তোতিগী ঈশিং ফংলম্মি‍। হৌজিক্তি দবল ইঞ্জিন লৈঙাক অসিনা ইমুং লাখ ১.৫দা তোতিগী ঈশিং ফংহল্লে অমদি পুম্নমক কোনশিন্নবা থবকশিং পায়খৎলি‍। হৌখিবা চহি ৩.৫দা ইমুং লাখ ৪০দা তোতিগী ঈশিং ফংহনখ্রে‍।
মরুপশিং,
বি.জে.পি. সরকার অসি খুঙ্গং, লাইরবা অমসুং লৌমীশিংগী সরকারনি। বি.জে.পি. সরকারনা লায়রবগী য়াইফনবা থবক তৌই। বি.জে.পি. সরকারনা ইমা অমদি ইচে-ইচলশিংদা মশানা মশাবু ইকাই খুম্নবা অমসুং শক্তি পীনবা অমসুং নুপীশিংদা খুদোংচাবশিং পীনবা লম্বীদা চংশিল্লি। মরম অসিনা ঐখোয়না ইচে-ইচলশিংনা মায়োক্নরিবা সমস্যা খুদিংমক কোকহন্নবা হোৎনখি। তোইলেৎ, চাকশঙগী গ্যাস কন্নেক্সন নত্ত্রগা তোতি ঈশিং ওইরবসু মসিগী অৱাৎপনা ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংদা খুদোংচাদবা থোকহল্লি। ঙসি ঐখোয়না সমস্যাশিং অসি কোকহল্লি। জল জীবন মিসনগা লোয়ননা দবল ইঞ্জিন সরকারনা য়ুম খুদিংমক্তা ঈশিং পীনবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি।
মরুপশিং,
মতম অসি ভারতকী অমৃৎ কালনি, চাওখৎপা ভারত অমা শেম্নবগী মতম্নি হায়বা ৱাফমসি কর্নাতকাগী মীয়াম্না মমুৎ তানা খঙই। নীংতম্বা ভারতকী পুৱারীদা অসিগুম্বা খুদোংচাবা তাঞ্জাম অমা থোঙজিন্দা লেপ্লরিবা অমদি ভারতকী খোঞ্জেল মালেম পুম্বদা তারিবা অসি অহানবনি। মালেম পুম্বদগী ইনভেস্তরশিংনা ভারত্তা শেল থাদবা পাম্লি অমদি মসিনা কর্নাতকা অমদি মফমসিগী নহাশিংদা কান্নহল্লি‍। মরম অসিনা কর্নাতকানা দবল ইঞ্জিন সরকার হঞ্জিন-হঞ্জিন লাকহন্নবা খুদোংচাবশিং পীনবা ৱারেপ লৌখি।
ঐহাক্না থাজবা পীরি মদুদি কর্নাতকাগী চাউখৎ থৌরাংগী কেম্পেন অসি হৌজিক খোঙজেল য়াংহনগনি। ঐখোয়না পুন্না চৎমিন্নবা তাই‍। ঐখোয়না কর্নাতকাগী মীয়াম, শিবমোগ্গাগী মীয়ামগী মঙলানশিং থুংহন্নবা পুন্না মাঙদা চঙশিনমিন্নবা তাই। ঐহাক্না অমুক হন্না পুম্নমক্তা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। পুম্নমক্তা ঐহাক্না য়াইফ মঙ্গোল পীজরি! ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু – ভারত মাতা কী জয়! ভারত মাতা কী জয়! ভারত মাতা কী জয়!
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony and inauguration of various projects in Shivamogga, Karnataka
27 FEB 2023 2:51PM by PIB Delhi
कर्नाटका दा,
एल्ला सहोदरा सहोदरीयारिगे, नन्ना नमस्कारागलु!
सिरिगन्नडम् गेल्गे, सिरिगन्नडम् बाळ्गे
जय भारत जननीय तनुजाते!
जया हे कर्नाटक माते!
I respectfully bow down to the land of Rashtrakavi Kuvempu who upheld the spirit of 'Ek Bharat Shrestha Bharat'. Today, I once again got the privilege of inaugurating and laying the foundation stones of projects worth thousands of crores of rupees related to the development of Karnataka.
Right now I am in Shivamogga and from here I will go to Belagavi. Today Shivamogga has got its own airport. The demand which was there for a long time has been fulfilled today. Shivamogga airport has been made extremely grand and beautiful. A wonderful confluence of tradition and technology of Karnataka is visible in this airport. And it is not just an airport, it is a campaign to give wings to the dreams of the youth of this region. Today, the foundation stones of several projects related to road and rail have also been laid. Work is also starting on the projects of tap water in every household. I congratulate all the people of Shivamogga and the neighbouring districts for these development projects.
Friends,
Today is very special for another reason. Today is the birthday of a popular public leader of Karnataka B. S. Yediyurappa ji's. I wish him a long life. He has dedicated his life for the welfare of the poor and the farmers. Yediyurappa ji's speech in the Karnataka Assembly last week is an inspiration to everyone in public life. His speech and his life is always going to inspire everyone like us as well as our future generations and show us the way to remain humble in terms of behaviour even after reaching this great height of success.
Friends,
I have a request to all of you. Will you do this? If you have a mobile phone, take out the mobile phone and turn on its flashlight and pay respect to Yediyurappa ji. As a mark of respect to Yediyurappa ji, everyone should turn on the flashlights on their mobiles. We should walk in honour of Yediyurappa ji. He has a public life of about 50-60 years and has spent his entire youth dedicated to one idea. Everyone should show respect to Hon'ble Yediyurappa ji by turning on the flashlight of your mobile phone. Well done! Well done! Bharat Mata Ki Jai!
When I look at the development journey of Karnataka during the regime of the BJP government, I feel : “कर्नाटक, अभिवृद्धिया रथादा, मेले ! रथावू, प्रगतिया पथादा मेले!
In the last few years, the development of Karnataka has moved on the chariot of growth. This chariot of growth is running on the path of progress. This path of progress is in terms of Railways, Roadways, Airways and I-ways i.e. digital connectivity.
Friends,
We all know that whether it is a vehicle or a government, when a double engine is used, its speed increases manifold. Karnataka's growth chariot is running on such a double engine and is running faster. BJP's double engine government has brought another major change. Earlier, when the development of Karnataka was discussed, it used to be limited only around the major cities. But the double engine government is constantly trying to take this development to the villages, tier-2 cities and tier-3 cities of Karnataka. The development of Shivamogga is the result of this mindset.
Brothers & Sisters,
This airport of Shivamogga is starting at a time when there is a lot of enthusiasm about air travel in India. You must have seen recently that Air India has made a deal to buy the world's largest aircraft. Before 2014, whenever anyone talked about Air India, it was often something negative. During the Congress regime, Air India was known for scams, and was identified with a loss-making business model. Today Air India, as the new strength of India, is touching new heights in the world.
Today India's aviation market is being talked about all over the world. Thousands of aircraft are going to be needed in the near future in India. Thousands of youngsters will be needed to work in these planes. Right now, even though we are importing these aircraft from abroad, the day is not far when the citizens of India will travel in 'Made in India' passenger planes. Many possibilities are going to open up for employment in the aviation sector.
Friends,
The expansion of air travel in India today is due to the policies and decisions of the BJP government. Before 2014, the focus was on airports only in major cities of the country. Congress never thought about the fact that 'Small towns should also be connected by air'. We decided to change this situation. In the year 2014, there were 74 airports in the country. That is, even after seven decades of independence, there were only 74 airports in the country. While the BJP government has built 74 new airports in just 9 years. Many small cities of the country also have their own modern airports. You can imagine the speed at which the BJP government is working. The BJP government, which works for the poor, has done another crucial task. We decided that even a common man should be able to travel by air. That's why we started the UDAN scheme to provide air tickets at very low cost. Today, when I see several of my poor brothers and sisters boarding an airplane for the first time, it gives me immense satisfaction. This airport of Shivamogga will also become a witness to it.
Friends,
This new airport is going to open new doors of development for Shivamogga, the land of nature, culture and agriculture. Shivamogga is the gateway to Malenadu, famous for the Western Ghats. When it comes to nature, the greenery, wildlife sanctuaries, rivers and mountains here are amazing. You also have the famous Jog Falls here. Here is the famous Elephant Camp, Lion Safari like Sinhadham. Who wouldn't want to enjoy the sunset of Mount Agumbe? There is a saying here, 'Ganga Snana, Tunga Pana'. A person's life is incomplete without bathing in the Ganges and without drinking the water of the Tunga river.
Friends,
When we talk of culture, the sweet waters of Shivamogga add sweetness to the words of Rashtrakavi Kuvempu. The world's only Sanskrit village - Matturu is in this district. And it is not even far away from here. Devi Siganduru Chowdeshwari, Shrikote Anjaneya, Shri Sridhara Swami Ji's ashram, such places related to faith and spirituality are also in Shivamogga. The Issuru village of Shivamogga, where the slogan of " येसुरु बिट्टरू-ईसुरू बिडेवू '' had echoed against the British, is an inspiration for all of us.
Brothers & Sisters,
Besides nature and culture, Shivamogga's agriculture is also diverse. This is one of the most fertile regions of the country. The variety of crops found here, establishes this area as an agricultural hub. From tea, betel nut, spices to various types of fruits and vegetables are available in our Shivamogga area. There was a great need here to promote the nature, culture and agriculture of Shivamogga. This need is for connectivity, good connectivity. The double engine government is meeting this need.
With the construction of the airport, not only will the local people be benefited, it will be easy for tourists from India and abroad to come here. When tourists come, they bring dollars and pounds with them, and in a way, there are job opportunities in that as well. When rail connectivity is better, besides convenience and tourism, even farmers get new markets. Farmers deliver their crops to the market across the country at a low cost.
Friends,
When the new Shivamogga-Shikaripura-Ranibennur line is completed, apart from Shivamogga, Haveri and Davangere districts will also be benefitted. Most importantly, there will be no level crossing in this line. Meaning it will be a safe rail line and high speed trains will be able to run on it. Kotegangur was till now a short halt station. Now turning it into a new coaching terminal will increase its importance. Its capacity will increase. Now it is being developed with 4 railway lines, 3 platforms and a railway coaching depot. With this, new trains will be able to run from here to other parts of the country. Besides air and rail transport, when the roads also become better the youth are benefitted the most. Shivamogga is an educational hub. With good connectivity, it will be easy for young friends from nearby districts to come here. This will pave the way for new businesses and industries. That is, infrastructure related to good connectivity is going to create new employment opportunities in this entire region.
Brothers & Sisters,
Today, a massive campaign is going on to make life easier for the mothers and sisters of Shivamogga and this region. This is a campaign to supply piped water to every house. Shivamogga district has more than 3 lakh families. Before the Jal Jeevan Mission started, about 90,000 families here had tap connections in their homes. The double engine government has so far provided piped water facility to about 1.5 lakh new families. Work is also going on over several projects to provide tap water to the rest of the families. In the last three and a half years, piped water has been provided to 40 lakh rural families in Karnataka.
Friends,
The BJP government is the government of villages, poor and farmers. The BJP government is the government that works for the welfare of the poor. The BJP government walks on the path of ensuring self-respect and empowerment of mothers and sisters and providing opportunities to women. That's why we have strived to solve every problem faced by the sisters. Be it toilet, gas connection in the kitchen or water through the tap, the absence of these provisions used to trouble our sisters and daughters the most. Today we are solving these issues. With the Jal Jeevan Mission, the double engine government is making sincere efforts to provide water to every household.
Friends,
The people of Karnataka know very well that this is the 'Amritkaal' for India; the time to make India developed. For the first time in the history of independence, such an opportunity has come. For the first time, India's voice is echoing in the whole world. Investors from all over the world want to come to India. And when investment flows in, it benefits even Karnataka as well as the youth here. That's why Karnataka has made up its mind to give opportunities to the double engine government again and again.
I assure you that this campaign of Karnataka's development is going to get faster now. We have to move forward together; we have to walk together. We have to walk together to fulfil the dreams of our people of Karnataka, our people of Shivamogga. Once again, I congratulate all of you for these development projects. My best wishes to you all! Say with me - Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.