Prime Minister's Office
PM addresses meeting of Foreign Minister of G20
“One Earth, One Family, One Future’ signals the need for unity of purpose as well as the unity of action”
“Post World War global governance failed in both its mandates of preventing future wars and fostering international cooperation on issues of common interests”
“No group can claim global leadership without listening to those most affected by its decisions”
“India's G20 Presidency has tried to give a voice to the Global South”
“We should not allow issues that we cannot resolve together to come in the way of those we can”
“The G20 has a critical role to play in finding the right balance between growth and efficiency on one hand and resilience on the other”
02 MAR 2023 9:34AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the meeting of the Foreign Minister of G20 via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister underlined why India chose the theme of ‘One Earth, One Family, One Future’ for its G20 Presidency. He explained that it signals the need for unity of purpose as well as the unity of action. He expressed the belief that today’s meeting will reflect the spirit of coming together for achieving common and concrete objectives.
Acknowledging that multilateralism is in a state of crisis in the world today, the Prime Minister pointed out the two main functions that were meant to be served by the architecture of global governance created after the Second World War. He explained that firstly, it was to prevent future wars by balancing competing interests, and secondly, to foster international cooperation on issues of common interests. Observing the financial crisis, climate change, pandemic, terrorism, and wars in the past few years, the Prime Minister noted the failure of global governance in both its mandates. He further added that the tragic consequences of this failure are being faced mostly by all the developing countries and the world is at risk of rescinding on Sustainable Development after years of progress. The Prime Minister also noted that many developing countries are struggling with unsustainable debt while trying to ensure food and energy security for their people. He also noted that it is developing countries that are most affected by global warming caused by rich countries. “India's G20 Presidency has tried to give a voice to the Global South”, the Prime Minister remarked as he pointed out that no group can claim global leadership without listening to those most affected by its decisions.
The Prime Minister underlined that today’s meeting is taking place at a time of deep global divisions and as Foreign Ministers, it is only natural that the discussions are affected by the geo-political tensions of the day. “We all have our positions and our perspectives on how these tensions should be resolved”, the Prime Minister said. He emphasized that as the leading economies of the world, the responsibility towards those who are not in this room lies with us. “The world looks upon the G20 to ease the challenges of growth, development, economic resilience, disaster resilience, financial stability, transnational crime, corruption, terrorism, and food and energy security”, the Prime Minister remarked as he noted that G20 has the capacity to build consensus and deliver concrete results in all these areas. He emphasized that resolutions for issues that cannot be addressed together should not come in the way of those that can be resolved. Underlining that the meeting is taking place in the land of Gandhi and the Buddha, the Prime Minister urged the excellencies to draw inspiration from India's civilizational ethos of focusing not on what divides us, but on what unites us all.
Throwing light on the thousands of lives lost in natural disasters and the disastrous pandemic that the world faced, the Prime Minister noted how global supply chains have broken down during times of stress and turmoil. Observing that stable economies were suddenly overwhelmed by debt and financial crisis, the Prime Minister stressed the need to show resilience in our societies, economies, healthcare systems and in infrastructure. “The G20 has a critical role to play in finding the right balance between growth and efficiency on one hand and resilience on the other”, the Prime Minister remarked. He suggested that this balance can be achieved more easily by working together. Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence in the collective wisdom and ability and hoped that today's meeting will turn out to be ambitious, inclusive and action-oriented where resolutions are made while rising above differences.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না জি২০গী মপাল থৌরম মন্ত্রীশিংগী মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে
“‘ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলি, ৱান ফ্যুচর’না য়ুনিতী ওফ পর্পস লোয়ননা য়ুনিতী ওফ এক্সনগী মথৌ তাবা অদু তাক্লি”
“মালেমগী লাঞ্জাও মতুংগী গ্লোবেল গভর্নান্সনা তুংলমচৎতা লানশিং থোকপদগী ঙাকথোকপা অমসুং অপুনবগী ওইবা হীরমশিংদা থোক্লিবা সমস্যাশিংদা ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন লৈহনবা হায়বা মাগী মেন্দেৎ অনিমক থুংহনবা ঙমদ্রে”
“গ্রুপ অমত্তনা মাগী ৱারেপশিংনা খ্বাইদগী শোকহল্লিবশিংগী ৱাকৎ তাদনা গ্লোবেল লীদরশিপকী থৌদাং লৌবা ঙমলোই”
“ভারতকী জি২০ প্রসিদেন্সীনা গ্লোবেল সাউথতা ভোইস অমা পীনবা হোৎনখি”
“ঐখোয়না কোকহনবা ঙম্বা সমস্যাশিংগী লম্বেলদা ঐখোয়না পুন্না কোকহনবা ঙমলোইদবা সমস্যাশিং লাকহল্লোইদবনি”
“জি২০না নাকল অমদা গ্রোথ অমসুং ইফিসিএন্সী অমদি অমরোমদা রেজিলিএন্সকী মরক্তা অফবা বেলেন্স অমা পুরক্নবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং লৈ”
02 MAR 2023 9:34AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও মেসেকী থিংগী জি২০গী মপাল থৌরম মন্ত্রীশিংগী মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা মাগী জি২০ প্রসিদেন্সীগীদমক ‘ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলি, ৱান ফ্যুচর’ অসি করিগীদমক থিম ওইনা খনখ্রিবনো ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় মসিনা য়ুনিতী ওফ পর্পস লোয়নন য়ুনিতী ওফ এক্সনগী মথৌ তাবা অদু তাক্লি। ঙসিগী মীফম অসিনা অপুনবা অমসুং অচৌবা পান্দমশিং থুংহন্নবগীদমক পুনশিন্নবগী ৱাখল্লোনগী মমি তাগনি হায়বগী থাজবা থম্মি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
ঙসিগী মালেমদা মলতিলেতরেলিজম অসি খুদোংথিবা ফীভম অমদা লৈরে হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অনিশুবা লাঞ্জাওগী মতুংদা শেমখিবা গ্লোবেল গভর্নান্সকী আর্কিতেকচরনা তৌগদবা মপুং ওইবা মথৌদাং অনিগী মতাংদা থমখি। মহাক্না হায়খি অহানবদা মসিনা কম্পিতিং ইন্তরেস্তশিং বেলেন্স তৌদুনা তুংলমচৎতা লানশিং থোকপদগী ঙাকথোকপা অমসুং অনিশুবদা অপুনবগী হীরমশিংদা থোকপা সমস্যাশিংদা ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন লৈহনবা হায়বা অসিনি। হৌখিবা চহি খরা অসিগী ফাইনান্সিএল ক্রাইসিস, ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, লাইচৎ, তেরোরিজম অমসুং লানশিং অসি য়েংলগা প্রধান মন্ত্রীনা গ্লোবেল গভর্নান্সকী মেন্দেৎ অনিমক থুংহনবা ঙমদ্রে হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মসিগী অশোইবা অসিগী লাইবক থীবা ফলশিংনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাক পুম্নমক্তা অয়াম্বনা চৈথেং পীরি অমসুং মালেম্না চহি কয়া খুমাং চাউশিল্লক্লবা মতুংদা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তদা তুংহনবগী অকিবা ফীভমদা লৈরি। প্রধান মন্ত্রীনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাক কয়ানা মখোয়গী মীয়ামগীদমক ফুদ অমসুং ইনর্জী সেক্যুরিতী পীনবা হোৎনবগা লোয়ননা অনসস্তেনেবল দেবকী চৈথেং নংলি। মহাক্না হায় মদুদি শেল পাইবা লৈবাকশিংনা থোকহনবা গ্লোবেল ৱার্কমিংনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা খ্বাইদগী চাউনা চৈথেং পীখি। গ্রুপ অমত্তনা মখোয়গী ৱারেপশিংনা খ্বাইদগী শোকহল্লিবশিংগী ৱাকৎ তাদনা গ্লোবেল লীদরশিপকী থৌদাং লৌবা ঙমলোই”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী মীফম অসি অচৌবা গ্লোবেল দিবিজনশিং লাক্লিবা তানফমদা পাঙথোক্লি অমসুং শেল-থুম মন্ত্রীশিং ওইনা খন্ন-নৈনবসিং অসিদা ঙসিগী জিও-পোলিতিকেল তেন্সনশিংনা শোকহনবা হায়বা অসি মহৌশানি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “তেন্সনশিং অসি করম্না ৱারোইশিন পুরক্কদগে হায়বগী মতাংদা ঐখোয়গী পোজিসন অমসুং ঐখোয়গী প্রর্সপেক্তিবশিং লৈ”। মহাক্না হায় মালেমগী মাংজিল থারিবা ইকনোমীশিং ওইনা কা অসিদা ঐখোয়গী ইরক্তা য়াওদবশিংগী থৌদাংসু ঐখোয়না লৌফম থোকই। জি২০দা লম পুম্নমক্তা অমত্তা ওইনা য়ানবা পুরক্নবা অমসুং অফবা ফলশিং পুরক্নবা মতিক ময়াই লৈ হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “মালেমনা জি২০বু গ্রোথকী শীংনবশিং কোকহন্নবা, দিবেলপমেন্ত পুরক্নবা, ইকনোমিক রেজিলিএন্স লৈহন্নবা, দিজাস্তর রেজিলিএন্স ওইহন্নবা, ফাইনান্সিএল স্তেবিলিতী লৈহন্নবা, ত্রান্সনেস্নেল ক্রাইম কোকহন্নবা, শেঞ্জা-থুমজা, তেরোরিজম লৈহনদনবা, অমসুং ফুদ অমদি ইনর্জী সেক্যুরিতী লৈহন্নবা থাজবা থম্লি”। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না কোকহনবা ঙম্বা সমস্যাশিংগী লম্বেলদা ঐখোয়না পুন্না কোকহনবা ঙমলোইদবা সমস্যাশিং লাকহল্লোইদবনি। গান্ধী অমসুং বুদ্ধগী লমদমদা মীফম অসি পাঙথোক্লি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা এক্সিলেন্সীশিংদা ঐখোয়বু তোখাই-তোখাই তাহল্লিবশিংদা মীৎয়েং থম্বগী মহুৎ ঐখোয়বু পুনশিল্লিবদা মীৎয়েং থম্বগী ভারতকী সভ্যতাগী চৎনবী অসিদদগী ইথিল লৌনবা হায়খি।
মহৌশাগী খুদোংথিবশিং অমসুং মালেম্না মায়োক্নখিবা তমথিরবা লাইচৎনা মরম ওইদুনা মীওই কয়াগী পুন্সি মাংখিবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা গ্লোবেল সপ্লাই চেনশিংনা অৱাবা অমদি খুদোংথিবা মতমদা করম্না তৎখিবগে হায়না ফোঙদোকখি। স্তেবল ওইবা ইকনোমীশিং অসি খঙহৌদনা শেন্দোন অমসুং ফাইনান্সিএল ক্রাইসিস নংখিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী খুন্নাইশিং, ইকনোমীশিং, হেল্থকিয়র সিস্তেমশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা রেজিলিএন্স ওইহনবা মথৌ তাই হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “জি২০না নাকল অমদা গ্রোথ অমসুং ইফিসিএন্সী অমদি অমরোমদা রেজিলিএন্সকী মরক্তা অফবা বেলেন্স অমা পুরক্নবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং লৈ”। মহাক্না মসিগী বেলেন্স অসি পুন্না থবক তৌরবা মতমদা হেন্না লাইনা ফংবা ঙমগনি হায়খি। ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা অপুনবা লৌশিল অমসুং তৌবা ঙম্বদা থাজবা থমখি অমসুং ঙসিগী মীফম অসিনা কান্নবা, ইনক্লুসি অমসুং এক্সন-ওরিয়েন্তেদ ওইরক্কনি অমসুং খেন্নবশিং অদু তুংওইনরম্লগা ফিরেপশিং লৌবা ঙমগনি হায়না আশা তৌখি।