প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত অমসুং শিঙ্গাপুরগী মরক্তা য়ু.পি.আই-পেনাউ শম্নবা পুন্না ভর্চুএল ওইনা হৌদোকপা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পীখিবা ৱারোল
21 FEB 2023 12:24PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী লী,
মোনিতরি ওথোরিতি ওফ শিঙ্গাপুরগী মেনেজিং দিরেক্তর,
রিজার্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগী গভর্নর,
ভারত অমসুং শিঙ্গাপুরগী ঐগী মরুপশিং,
ভারত অমসুং শিঙ্গাপুরগী মরক্তা মরুপ-মপাং ওইরকপা য়াম্না কুইরে অমসুং শাংলবা মতম মরুপ ওইদুনা লাক্লি। মসিগী মরুওইবা শরুক্তি ঐখোয়গী মীগা-মীগা লৈনবা মরী অসিনি। ঙসি হৌদোক্লিবা য়ু.পি.আই-পে নাউ শম্নবা অসি খৌরাংনা ঙাইরক্লবা লৈবাক অনিগী মীয়ামদা পীবা খুদোল অমনি। থৌরম অসিদা ভারত অমসুং শিঙ্গাপুরগী মীয়াম ঐনা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসিগী মালেমদা, তোঙান-তোঙানবা লম্বীশিংদা তেক্নোলোজিনা ঐখোয় শম্নহল্লে। ফিনতেক্নশু মীওই অমগা অমগা শম্নহল্লে। চৎনবী ওইনা, ফিনতেক অসি লৈবাক অমগী ঙমখৈ মনুং খক্তা পাংথোকপনি। অদুবু ঙসি হৌদোক্লিবা অসিনা ঙমখৈ লান্না ফিনতেক শম্নবগী অনৌবা পন্দুপ অমা হাংদোক্লে।
ঙসিদগী, মখোয় মখোয়গী লৈবাকশিংদা মখোয়না পাংথোক্লিবা অদুগা মান্নবা মওংদা মখোয়গী মোবাইল ফোনশিংদগী শিঙ্গাপুর অমসুং ভারতকী মীয়াম শেন থাদোক-থাজিন তৌবা য়ারগনি। মসিনা লৈবাক অনিগী মীয়াম মখোয়গী ফোনশিংদগী শেন য়াম্না চংদনা খুদক্তা শেন থাবা য়ারগনি। মসিগী খুদোংচাবা অসিনা, লৈবাক অনিগী মরক্তা মমল হোংনা অমসুং খুদক্তা রেমিত্তেন্স থাবা য়ারগনি। মসিনা মপান লৈবাক্তা লৈরিবা ঐখোয়গী ইচিন-ইনাওশিং, ইচল-ইচেশিং, শীনফম কয়াদা থবক তৌরিবা মীওইশিং, মহৈরোয়শিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংদা কান্নবা পীরগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি কয়াদগী, অনৌবা থবক কয়া পাংথোক্নবা ফিবম অমা শেমগৎবা অসি ভারতনা মরুওইনা লৌদুনা লাক্লি। মসিগী মথক্তা, ঐখোয়গী দিজিতেল ইন্দিয়া প্রোগ্রাম অসিনা ভারত্তা নুংঙাইনা ললোন-ইতিক পাংথোকপা হেনগৎহল্লে অমসুং হিংবদা লাইহল্লে। মসিনা থবক কয়া দিজিতেলনা শম্নহন্দুনা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা ফিবমদা মীওই খুদিংমক শেন-থুমগী থবকশিংনা কোনশিনবগী থবক য়াংখৎহল্লে।
দিজিতেল ইন্দিয়া কেম্পেন্না লৈবাক ঙাকপা অমসুং সরকারগী থবকশিং মীয়ামদা য়ৌহনবদা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা অহোংবশিং পুরক্লে। কোবিদ লাইচৎ মনুংদা ভারতকী দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থৌননা, ঐখোয়না মীওই করোর কয়াগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংন্না শেন হাপচিনবা ঙমখি।
মরুপশিং,
চহি মঙাগী মমাঙদা, ঐনা শিঙ্গাপুরদা হায়খি, ফিনতেক অসি অনৌবা অমনি অমসুং নহারোলগী শক্তিদা থাজবা থমখি। ফিনতেক অমসুং দিজিতেল রিভোলুসন্দা ভারতকী মাইপাকপা অসি তেক্নোলোজিদা ত্রেনিং ফংলবা ঐখোয়গী নহারোলশিংনা পুরকপনি। ঙসিদি, ভারত্তা স্তার্দ-অপ লিশিং কয়া ফিনতেক্কী তাইবংদা শিংথাবা য়াবা থবক কয়া পাংথোক্লে। মসিগী থৌনা অসিনা মরম ওইদুনা, খুদক্তা দিজিতেল ওইনা শেন থাদোক-থাজিনগী থবক্তা মালেমদা মাঙজিল থাবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারত য়াওরে।
ঙসিদি য়ু.পি.আই অসি ভারত্তা শেন পীনবগী খ্বাইদগী পাম্নবা থবক অমা ওইরে। ললোন-ইতিক তৌরিবশিং অমসুং পোৎ-চৈ লৈরিবশিং অনিমক্না মসি হেন্না হেন্না শীজিন্নরে। মরম অসিনা, ভারত্তা অথুবা মতমদা কেস ত্রান্সসেক্সন্দগী দিজিতেল-ৱাল্লেত ত্রান্সসেক্সনশিংনা হেল্লগনি হায়না অখঙ-অহৈশিংনা পানরি। হৌখিবা চহি ২০২২দা, চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ১২৬(শিঙ্গাপুর দোল্লার ত্রিল্লিয়ন ২ হেন্না)য়ু.পি.আইগী খুৎথাংদা ত্রান্সসেক্সনশিং পাংথোকখি। করিগুম্বা অসিনা ত্রান্সসেক্সন মশিংদা হায়রবদি, মসি করোর ৭৪০০ হেনখি। ভারতকী য়ু.পি.আই সিস্তেম অসিনা মশিং য়াম্লবা মীওই কয়ানা লাইনা অমসুং অশোই-অঙাম থোক্তনা শীজিন্নরে হায়বা মসিনা তাক্লে।
অফবা অমনা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগা য়ু.পি.আইগা পু্ন্না থবক তৌমিন্নবশু হেনগৎলক্লি। মী অমদগী মী অমদা শেন পীথোক-পীশিন তৌনবগী খুদোংচাবা হৌদোকপা অসি শিঙ্গাপুরনা অহানবা লৈবাক্নি। মসিগী থবক অসি মাইপাক্নবা হোৎনবদা শরুক য়াখিবা মোনিতরি ওথোরিতি ওফ শিঙ্গাপুর, রিজার্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া অমসুং মীওই খুদিংমক ঐনা থাগৎচরি।
লৈবাক অনিমক্কী মীওইশিং ঐনা অমুক হন্না থাগৎচরি অমসুং ঐনা থম্মোয় শেংনা প্রধান মন্ত্রী থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English Translation of Address by Prime Minister, Shri Narendra Modi at the Joint Virtual Launch of UPI-PayNow Linkage between India and Singapore
21 FEB 2023 12:24PM by PIB Delhi
Your Excellency Prime Minister Lee,
Managing Director of the Monetary Authority of Singapore,
Governor of Reserve Bank of India,
My friends from India and Singapore,
The friendship between India and Singapore is very old and has always stood the test of time. Our people-to-people relationship has been its mainstay. The launch of the UPI-Pay Now link today is a gift for the citizens of both countries that they have been eagerly waiting for. I congratulate the people of India and Singapore on this occasion.
Friends,
In today's world, technology connects us in variety of ways. FinTech is also such a sector, which connects people to each other. Normally, its scope is limited within the borders of a country. But, today's launch opens a new chapter in cross-border FinTech connectivity.
After today, people in Singapore and India will be able to transfer money from their mobile phones in the same way as they do inside their respective countries. This will help the people of both countries to transfer funds from their mobiles instantly, at a low cost. With this facility, cheap and real-time option of remittance transfer between the two countries will be possible. This will especially benefit our overseas brothers and sisters, professionals, students and their families.
Friends,
Over the years, India has accorded the highest priority to creating an enabling environment for innovation and modernization. Additionally, our Digital India program has improved the ease of doing business and ease of living in India. This has also given unprecedented momentum to financial inclusion along with digital connectivity.
The Digital India campaign has also made possible unprecedented reforms in governance and public service delivery. It is the strength of India's digital infrastructure that during the Covid pandemic, we were able to transfer money directly to the bank accounts of crores of people.
Friends,
Five years ago, I said in Singapore, that FinTech is a huge celebration of innovation and belief in youth-energy. India's success in FinTech and digital revolution is led by our technology-trained youth. Today, thousands of Start-ups in India are making their mark in the world of FinTech. Due to this energy, today India is among the leading countries in the world in terms of real-time digital transactions.
Today UPI has become the most preferred payment mechanism in India. Both merchants and consumers are adopting it more and more. Therefore, today many experts are speculating that soon digital-wallet transactions in India will exceed cash transactions. In the last year i.e. 2022, about 126 lakh crore rupees, i.e. more than 2 trillion Singapore dollars, transactions have taken place through UPI. If I talk about the number of transactions, then it is also more than 7400 crores. This shows how India’s UPI system is handling a large number of people easily and securely.
The good thing is that UPI's partnership with different countries is also increasing. Singapore is the first country with which Person to Person payment facility has been launched today. I extend my heartiest congratulations to the Monetary Authority of Singapore, the Reserve Bank of India, and all those involved in making this effort a success.
I once again congratulate the people of both the countries and I also express my heartfelt gratitude to the Prime Minister.
Thank you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of External Affairs Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.