প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰাখণ্ডত ৰোজগাৰ মেলাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
20 FEB 2023 11:54AM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
দেৱভূমি উত্তৰাখণ্ডৰ যুৱ বন্ধুসকলক ৰোজগাৰ মেলাৰ বাবে বহুত-বহুত অভিনন্দন। যিসকলে আজি নিযুক্তি পাইছে, তেওঁলোকৰ বাবে আজি নতুন আৰম্ভণিৰ সুযোগ। ইয়াৰ ফলত নিশ্চিত ৰূপত আপোনালোকৰ জীৱন, আপোনালোকৰ পৰিয়ালৰ জীৱন সলনি হ'ব। কিন্তু যি সেৱাত আজি আপোনালোক প্ৰৱেশ কৰিছে, সেয়া কেৱল আপোনালোকৰ জীৱন সলনিৰ নহয় বৰং সেয়া ব্যাপক সলনিৰ মাধ্যম। নিজৰ সেৱা ভাবেৰে আপোনালোকে ৰাজ্য আৰু ৰাষ্ট্ৰত বিকাশ আৰু বিশ্বাসৰ প্ৰয়াসত নিজৰ সম্পূৰ্ণ যোগদান দিব লাগিব। আপোনালোকৰ মাজত তো অধিকাংশ বন্ধুৱে শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সেৱা প্ৰদান কৰিব। নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ মাধ্যমত ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীক নতুন শতিকাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰাৰ সংকল্প আমি লৈছো। উত্তৰাখণ্ডত এই সংকল্পক ভূমিলৈ নমাই অনাৰ দায়িত্ব আপোনালোকৰ দৰে যুৱক-যুৱতীৰ কান্ধত।
বন্ধুসকল!
কেন্দ্ৰ চৰকাৰ হওক বা উত্তৰাখণ্ডৰ ভাজপা চৰকাৰ, আমাৰ এয়া নিৰন্তৰ প্ৰয়াস যে প্ৰত্যেক যুৱক-যুৱতীয়ে তেওঁলোকৰ ৰুচি অনুসৰি, যোগ্যতা অনুসৰি নতুন সুযোগ পাওক, সকলোৱে আগবঢ়াৰ উচিত মাধ্যম পাওক। চৰকাৰী সেৱাত ভৰ্তিৰ এই অভিযানো এই দিশতে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপ। যোৱা কেইটামান মাহতে কেন্দ্ৰ চৰকাৰে দেশৰ লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক নিযুক্তি পত্ৰ দিছে। দেশজুৰি য'তেই ভাজপা চৰকাৰ আছে, কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশ আছে, তাতো বৃহৎ স্তৰত এনেধৰণৰ অভিযান চলাই থকা হৈছে। মই আনন্দিত যে আজি ইয়াত উত্তৰাখণ্ডও সংযুক্ত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আমি সেই পুৰণি ধাৰণা সলাব লাগিব যে পাহাৰৰ পানী আৰু পাহাৰৰ যৌৱন পাহাৰৰ কামত নাহে। এই কথা আমি সলাব লাগিব, সেয়ে কেন্দ্ৰ চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰয়াস চলিছে যে উত্তৰাখণ্ডৰ যুৱক-যুৱতী নিজৰ গাঁৱৰ ফালে উভতি যাওক। ইয়াৰ বাবে পাহাৰত ৰোজগাৰ আৰু স্বৰোজগাৰৰ নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰি থকা হৈছে। আজি আপোনালোকে চাওক, ইমান পথ নিৰ্মাণ হৈ আছে, ৰে'ল লাইন বহুৱাই থকা হৈছে। অৰ্থাৎ উত্তৰাখণ্ডত আন্তঃগাঁথনিত ইমান বিনিয়োগ হৈ আছে। ইয়াৰ ফলত দূৰ-দূৰণিৰ গাঁৱলৈ অহা-যোৱা সহজ হোৱাৰ লগতে বৃহৎ সংখ্যাত সংস্থাপনো সৃষ্টি হৈ আছে। নিৰ্মাণৰ নামত শ্ৰমিক হওক, অভিযন্তা হওক বা কেঁচামালৰ উদ্যোগ হওক, দোকান হওক, সকলো ঠাইত কামৰ সুযোগ বাঢ়ি আছে। পৰিবহন খণ্ডতো চাহিদা বৃদ্ধি পোৱাত যুৱক-যুৱতীয়ে নতুন সুযোগ পাই আছে। আগতে এনেধৰণৰ সংস্থাপনৰ বাবেও উত্তৰাখণ্ডৰ মোৰ গ্ৰামীণ নজোৱানে আমাৰ পুত্ৰ কন্যাই চহৰৰ ফালে দৌৰিব লগা হৈছিল। গাঁৱে গাঁৱে ইণ্টাৰনেট সেৱা, ডিজিটেল সেৱা দিয়া কমন ছাৰ্ভিচ চেণ্টাৰতো হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীয়ে আজি কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
যেনেদৰে উত্তৰাখণ্ডৰ দূৰ-দূৰণিৰ এলেকা পথ, ৰে'ল আৰু ইণ্টাৰনেটৰ কানেক্টিভিটীৰে সংযুক্ত হৈ আছে, তেনেকৈ পৰ্যটন খণ্ডৰো বিস্তাৰ হৈ আছে। নতুন নতুন পৰ্যটন স্থল পৰ্যটন মানচিত্ৰত আহি আছে। ইয়াৰ ফলত উত্তৰাখণ্ডৰ যুৱক-যুৱতীৰ সেই সংস্থাপন ঘৰৰ ওচৰতে হৈ আছে, যাৰ বাবে তেওঁলোকে আগতে ডাঙৰ চহৰলৈ যাবলগা হৈছিল। মুদ্ৰা যোজনাই পৰ্যটনত সংস্থাপন আৰু স্বৰোজগাৰক সবল কৰাত বহুত সহায় কৰি আছে। ইয়াৰ ফলত দোকান, ধাবা, গেষ্ট হাউছ, হোম ষ্টে, এনেধৰণৰ ব্যৱসায় কৰা বন্ধুসকলে ১০ লাখ টকালৈকে ঋণ গেৰাণ্টি অবিহনেই পাই আছে। সমগ্ৰ দেশত এতিয়ালৈকে ৩৮ কোটি মুদ্ৰা ঋণ দিয়া হৈছে। এই ঋণ পাই প্ৰায় ৮ কোটি যুৱক-যুৱতী, প্ৰথমবাৰ উদ্যমী হৈছে। ইয়াতো মহিলা, এছচি/এছটি/অ'বিচি বৰ্গৰ যুৱ বন্ধুসকলৰ অংশগ্ৰহণ সবাতোকৈ অধিক। উত্তৰাখণ্ডৰ হাজাৰ হাজাৰ বন্ধুৱেও ইয়াৰ সুবিধা লৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে এয়া অসীম সম্ভাৱনাৰ অমৃত কাল। আপোনালোকে ইয়াক নিজৰ সেৱাৰ মাধ্যমত নিৰন্তৰ গতি দিব লাগিব। এবাৰ আকৌ আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো আৰু আশা কৰিছো যে আপোনালোকে উত্তৰাখণ্ডৰ মানুহৰ উত্তম সেৱা কৰিব, উত্তৰাখণ্ডক উত্তম বনোৱাত যোগদান দিব আৰু ইয়াৰ ফলতো আমাৰ দেশ শক্তিশালী হ'ব, সমৰ্থ হ'ব, সমৃদ্ধ হ'ব! বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Uttarakhand Rozgar Mela
20 FEB 2023 11:54AM by PIB Delhi
Namaskar!
My heartiest congratulations to the young friends of Devbhoomi Uttarakhand for the Rozgar Mela! This day is a new beginning for those who have received appointment letters today. This is definitely going to change your and your families' lives. The service in which you are entering today, is not only going to transform your life but also is a medium for bringing massive changes. With your service, you have to make your best contributions to the efforts of development in the state and the nation. Most of you are going to serve in the field of education. Through the New National Education Policy, we have resolved to prepare the youth of India for the new century. The responsibility of implementing this resolution on the ground in Uttarakhand rests on the shoulders of youngsters like you.
Friends,
Be it the Central Government or the BJP Government of Uttarakhand, we are constantly trying to ensure that every youngster gets new opportunities according to his/her interest and ability, and everyone gets the right medium to move forward. This campaign of recruitment in government services is also a step taken in this direction. In the last few months, the Central Government has given appointment letters to lakhs of youngsters of the country. Such campaigns are being run on a large scale in the states run by the BJP governments across the country, as well as all the Union Territories. I am glad that today Uttarakhand is also joining this campaign.
Friends,
We have to change the old belief that stated - 'the water and youth power of hills generally remain untapped by the hill region'. That's why the Central Government is making constant efforts to ensure that the youth of Uttarakhand return to their villages. For this, new employment and self-employment opportunities are being created in the hills. Today you can see that several roads are being built and railway lines are being laid. That is, heavy investments are being made on infrastructure in Uttarakhand. As a result, it is becoming easier to travel to far-flung villages. And a large number of jobs are also being created due to this. Be it construction work, engineering or industries related to raw materials or even shops, job opportunities are increasing everywhere. Due to increase in demand in the transport sector, youth are getting new opportunities. Earlier, for these types of jobs, my rural youth of Uttarakhand, had to move towards the city. Today, thousands of youths are also working in common service centres which provide internet service and digital services in every village.
Friends,
As far-flung areas of Uttarakhand are being connected by road, rail and internet, the tourism sector is also expanding. New tourist places are becoming popular on the tourism map. Consequently, the youth of Uttarakhand are getting similar types of employment opportunities near home, for which they had to move to large cities before. Mudra Yojana is helping a lot in boosting employment and self-employment in tourism. Under this scheme, those engaged in businesses like shops, dhabas, guest houses, home stays are getting loans up to Rs 10 lakh without guarantee. So far, 38 crore Mudra loans have been given across the country. About 8 crore youngsters have become entrepreneurs for the first time with the help of these loans. In this, the share of women and young friends belonging to SC/ST/OBC classes is maximum. Thousands of friends from Uttarakhand have also taken advantage of the same.
Friends,
This is the 'Amritkaal' of wonderful possibilities for the youth of India. You have to give it constant momentum through your services. Once again, I wish you all the very best and hope that you will serve the people of Uttarakhand well and contribute in making Uttarakhand better. Our country will also become strong, capable and prosperous with these efforts! Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.