Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Uttarakhand Rozgar Mela
20 FEB 2023 11:54AM by PIB Delhi
Namaskar!
My heartiest congratulations to the young friends of Devbhoomi Uttarakhand for the Rozgar Mela! This day is a new beginning for those who have received appointment letters today. This is definitely going to change your and your families' lives. The service in which you are entering today, is not only going to transform your life but also is a medium for bringing massive changes. With your service, you have to make your best contributions to the efforts of development in the state and the nation. Most of you are going to serve in the field of education. Through the New National Education Policy, we have resolved to prepare the youth of India for the new century. The responsibility of implementing this resolution on the ground in Uttarakhand rests on the shoulders of youngsters like you.
Friends,
Be it the Central Government or the BJP Government of Uttarakhand, we are constantly trying to ensure that every youngster gets new opportunities according to his/her interest and ability, and everyone gets the right medium to move forward. This campaign of recruitment in government services is also a step taken in this direction. In the last few months, the Central Government has given appointment letters to lakhs of youngsters of the country. Such campaigns are being run on a large scale in the states run by the BJP governments across the country, as well as all the Union Territories. I am glad that today Uttarakhand is also joining this campaign.
Friends,
We have to change the old belief that stated - 'the water and youth power of hills generally remain untapped by the hill region'. That's why the Central Government is making constant efforts to ensure that the youth of Uttarakhand return to their villages. For this, new employment and self-employment opportunities are being created in the hills. Today you can see that several roads are being built and railway lines are being laid. That is, heavy investments are being made on infrastructure in Uttarakhand. As a result, it is becoming easier to travel to far-flung villages. And a large number of jobs are also being created due to this. Be it construction work, engineering or industries related to raw materials or even shops, job opportunities are increasing everywhere. Due to increase in demand in the transport sector, youth are getting new opportunities. Earlier, for these types of jobs, my rural youth of Uttarakhand, had to move towards the city. Today, thousands of youths are also working in common service centres which provide internet service and digital services in every village.
Friends,
As far-flung areas of Uttarakhand are being connected by road, rail and internet, the tourism sector is also expanding. New tourist places are becoming popular on the tourism map. Consequently, the youth of Uttarakhand are getting similar types of employment opportunities near home, for which they had to move to large cities before. Mudra Yojana is helping a lot in boosting employment and self-employment in tourism. Under this scheme, those engaged in businesses like shops, dhabas, guest houses, home stays are getting loans up to Rs 10 lakh without guarantee. So far, 38 crore Mudra loans have been given across the country. About 8 crore youngsters have become entrepreneurs for the first time with the help of these loans. In this, the share of women and young friends belonging to SC/ST/OBC classes is maximum. Thousands of friends from Uttarakhand have also taken advantage of the same.
Friends,
This is the 'Amritkaal' of wonderful possibilities for the youth of India. You have to give it constant momentum through your services. Once again, I wish you all the very best and hope that you will serve the people of Uttarakhand well and contribute in making Uttarakhand better. Our country will also become strong, capable and prosperous with these efforts! Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা উত্তরাখান্দ রোজগার মেলাদা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
20 FEB 2023 11:54AM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
রোজগার মেলাগীদমক দেবভুমি উত্তরাখান্দগী নহারোলশিং ঐনা থম্মোয় শেংনা থাগৎচরি। ঙসি অসি এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং ফংলবশিংগী অনৌবা খোঙচৎ অমা হৌবা নুমিৎনি।মসিনা তশেংনা অদোম অমসুং অদোমগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংগী পুন্সিশিংদা অহোংবা অমা পুরক্লগনি। ঙসি নহাক্না চংলিবা থবক অসিনা, নহাক্কী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা খক নত্তনা অচৌবা অহোংবা কয়া পুরক্নবা পাম্বৈ অমশু ওইরবনি। নহাক্কী থবক অসিনা, রাজ্য অমসুং লৈবাক অসি চাউখৎনবা ঙমজবা থাক্তা থবক তৌগদবনি। নখোয় অয়াম্বা লাইরিক-লাইশু তাকপী-তম্বীবগী লমদা থবক তৌগনি।অনৌবা ইজুকেসন পোলিসিনা ভারতকী নহারোল অনৌবা চহিচাগীদমক থৌরাং তৌরে। মসিগী ৱারেপ অসি মাংলোমদা পুখৎনবা থৌদাং উত্তরাখান্দগী নহারোলশিংদা শীন্নরে।
মরুপশিং,
কেন্দ্র সরকার নত্ত্রগা উত্তরাখান্দগী বি.জে.পি সরকার ওইগেরা, মাংলোমদা চংশিন্নবা চুনবা পাম্বৈ ফংহনবগা লোয়ন্না মখোয়না পামজবশিংগী মতুংইন্না নহারোল খুদিংমক অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহনবা হায়বসি কেন্দ্র অমসুং উত্তরাখান্দ সরকারগী লেংদ্রবা থবক অমনি। সরকারগী থবকশিং হাপ্নবা থবক লৌবগী কেম্পেন পাংথোক্লিবা অসি মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা খোঙথাংনি। হৌখিবা থা খর অসিদা লৈবাক অসিদা নহারোল লাখ কয়া কেন্দ্র সরকারদগী মখোয়গী এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং ফংলে অমসুং মসিগী শরুক অমা ওইনা উত্তরাখান্দ য়াওবদা হরাওবা ফোঙদোক্লি। অসিগুম্বা থবক লৌবগী কেম্পেনশিং বি.জে.পিনা পানবা লৈবাক অসিগী রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংদা পাক-শন্না পাংথোক্লি। উত্তরাখান্দশু মসিগী কেম্পেন অসিদা শরুক য়াবদা ঐ হরাওই।
মরুপশিং,
অরিবা থাজনবী-“চীংগী ঈশিং অমসুং নহারোলশিংগী থৌনা চীংগী লমদা শীজিন্নফম খঙনা লৈ” হায়বা অমা লৈ। মরম অদুনা উত্তরাখান্দগী নহারোলশিং মখোয়গী খুঙ্গংশিংদা হল্লক্নবা কেন্দ্র সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি। মসিগীদমক চীংগী লমদমশিংদা অনৌবা থবক পীনবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজনবা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া শেম্লে। ঙসিদি উত্তরাখান্দা অনৌবা লম্বীশিং অমসুং রেল লাইনশিং শেম্বা নহাক্না উরে। মসি উত্তরাখান্দদা শেন য়াম্না থাদবদগী ওইরকপনি। মসিগী মহৈ ওইনা, মনুং-হুঞ্জিনবা খুঙ্গংশিংদা চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইবা হেনগৎহল্লে। মসিনা মরম ওইদুনা মীওই কয়া থবক কয়া ফংহল্লে। মফম খুদিংদা থবক ফংবা হেনগৎলে অমসুং শীন্মীশিং, ইঞ্জিনিয়ারশিং, রো মেতেরিএল ইন্দস্ত্রিশিং অমসুং দুকানশিং থবক ফংলে। ত্রান্সপোর্ত সেক্তরদা দরকার ওইবা হেনগৎলকপা অসিনা মরম ওইদুনা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরে। মতম অমদা উত্তরাখান্দগী নহারোলশিং অচৌবা সহরশিংদা থবক থিবা চৎলম্বা অদু ঙসিদি নহারোল লিশিং কয়া কম্মন সর্বিস সেন্তরশিংদা থবক তৌদুনা খুঙ্গংশিংদা ইন্তরনেত অমসুং দিজিতেলগী থবকশিং ফংহল্লে।
মরুপশিং,
উত্তরাখান্দগী মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিং লম্বী, রেল অমসুং ইন্তরনেত য়ৌবদগী উত্তরাখান্দদা তুরিজম সেক্তর পাকথোক-চাউথোরক্লে। তুরিস্ত মেপতা অনৌবা লমকোয়ফমশিং থোরক্লে। মসিনা মরম ওইদুনা, ঙসিদা উত্তরাখান্দগী নহারোলশিং থবক ফংনবা অচৌবা সহরশিংদা চৎপগী মহুত্তা মখোয়গী ময়ুম ময়াদা থবক ফংলে।তুরিজম সেক্তরদা থবক ফংবা হেনগৎহনবদা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজবদা মুদ্রা য়োজননা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরে। দুকানশিং, ধাবাশিং, গেস্ত হাওসশিং অমসুং হোমস্তেশিংদা গরেন্তি অমতা য়াওদনা লুপা লাখ ১০ ফাওবগী লোনশিং পীরে। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক শীনবা থুংনা মুদ্রা লোন করোর ৩৮ পীখ্রে। নহারোল করোর ৮ রোম অহানবা ওইনা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং ওইরে। কাংলুপ অসিদা এস.সি/এস.তি/ও.বি.সি কাংলুপকী নুপীশিং অমসুং নহারোলশিংনা মশিং খ্বাইদগী য়াম্লি। উত্তরাখান্দগী মরুপ লিশিং কয়াশু য়োজনা অসিগী কান্নবা ফংলে।
মরুপশিং,
মসি ভারতকী নহারোলশিংগী অঙকপা খুদোংচাবশিং ‘অমৃত কাল’নি। অদোমগী থবকশিংনা মসিদা ইনোৎ হাপকদবনি। ঐনা অমুক হন্না ময়াম পুম্নমক য়াইফ-পাউজেল পীজরি অমসুং অদোম্না উত্তরাখান্দগী মীয়ামগী সেবা তৌগনি অমসুং হেন্না ফবা উত্তরাখান্দ অমা ওইহনবদা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা থম্লি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক মপাঙ্গল কনবা, থবক ঙম্বা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা ওইরক্কনি। অদোমবু থাগৎচরি!