প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও মেসেজকী খুত্থাংদা ‘জল-জন অভিয়ান’ হৌদোকখ্রে
“ভারতনা অমৃত কাল অসিদা ঈশিংবু তুংগী মতম্নি খল্লি”
“ভারতনা ঈশিংবু লাইনি অমসুং তুরেলবুনা ইমানি হায়না খল্লি”
“ঈশিং য়োকশিনবা হায়বসি ঐখোয়গী খুন্নাইগী চৎনবীনি অমসুং ঐখোয়গী খুন্নাইগী ৱাখল্লোনগী মপুং ওইবা ৱাফম্নি”
“নমামী গঙ্গে কেম্পেন অসিনা লৈবাক্কী তোঙানবা রাজ্য কয়াগী মোদেল ওইরক্লি”
“লৈবাক্কী জিলা খুদিংদা অমৃত সরোবর ৭৫ শাবা অসি ঈশিং য়োকশিনবগী মাইকৈদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাং অমনি”
16 FEB 2023 2:16PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ব্রহ্ম কুমারীশিংগী ‘জল জন অভিয়ান’ গী থৌরমদা ঙসি ভিদিও মেসেজকী খুত্থাংদা ৱারোল থমখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা ব্রহ্ম কুমারীগী জল জন অভিয়ান থৌরম হৌদোকপগী শরুক ওইবা ফংবসি য়াম্না লাইবক ফবা খুদোংচাবা অমনি হায়না ফোংদোকখি অমসুং মখোয়গী মতম পুম্বদা অখন্নবা পারা অদুমক তম্বা ফংই হায়না মখা তাখি। “লৈখিদ্রবী রাজয়োগীনি দাদী জানকীজীদগী ফংজখিবা থৌজালনা ঐহাক্কী খ্বাইদগী চাউবা থৌজালনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না ইং ২০০৭তা দাদী প্রকাশ মানীজী লৈখিদ্রবা তুংদা মাউন্ত অবুদা লাক্তুনা ইকায় খুম্নবা উৎচবগী খুদোংচাবা ফংখিবা অদুগী মতাংদা অমুক হন্না নিংশিংখি। মমাংগী চহিশিংদা ব্রহ্ম কুমারীগী ইচে-ইচলশিংনা তরাম্না ওকপীখিবশিংবু মহাক্না পনখি অমসুং মহাক্না মখোয়গী স্পিরিচুএল ওইবা ইমুং-মনুংগী মীওই অমা ওইনা মখোয়গী মরক্তা লৈনবা মহাক্না মতম পুম্বদা হোৎনখি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না ইং ২০১১গী অহমেদবাদতা পাংথোকপা ‘ফ্যুচর ওফ পাৱর’ থৌরম; ইন্সতিত্যুসন অসি লিংখৎপগী চহি ৭৫ মপুং ফাবগী ইং ২০১৩গী থৌরম; ইং ২০১৭কী ব্রহ্ম কুমারী সন্সথানগী ৮০শুবা ফাউন্দেসন দে নুমিৎ অমসুং অমৃত মহোৎসবকী মনুংদা পাংথোকখিবা থৌরমশিং নিংশিংলদুনা মখোয়গী মীনুংশি অমসুং থৌজালগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। ব্রহ্ম কুমারীশিংগা মহাক্কা লৈনবা অচেৎপা মরীদা মহাক্না অহেনবা মিৎয়েং চঙলদুনা ইশাগী অপাম্বা থাদোক্তুনা খুন্নাইগী তেংবাংগীদমক্তা থোক্লকপা হায়বসি মখোয় খুদিংগী স্পিরিচুএল ওইবগী শরুক অমনি হায়না মহাক্না পাউদমখি।
ঈশিং তাঙবগী থৌওং অসিবু মালেমদা হয়েং থোক্লক্কদবা ইরাং ওইনা য়েংনবা মতমসিদা জল-জন অভিয়ান হৌদোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। ২১শুবা চহি-চাগী মালেম্না পৃথিবীদা ঈশিং তাঙবগী শিংনবা অসিদা পুক্নিং চঙনরকপা হৌনরে হায়না মহাক্না পল্লদুনা ভারতকী ওইনদি মশাগী মীশিং য়াম্না লৈবনা মরম ওইরগা ৱাতর সেক্যুরিতীগী মতাংদা অচৌবা ৱাহং অমা লৈরি হায়না মখা তাখি। “অমৃত কাল অসিদা ভারতনা ঈশিংবু তুংগী মতম্নি খল্লি। ঈশিং লৈরবা মতুংদা তুংগী মতম অমা লৈগদৌরিবনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়রদুনা ঙসিদগী হৌনা ঐখোয় পুন্না হোৎনমিন্নবা হৌবা তাবনি হায়খি। ঈশিং য়োকশিনবগী থৌওংবু লৈবাক অসিনা মীয়ামগী ইহৌ ওইহনবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা ইহৌ অসিদা মীয়াম পুম্বনা শরুক য়াহন্নবা হোৎনবগী মতৌসিদা ব্রহ্ম কুমারীশিংগী জল-জন অভিয়ান্না অহেনবা পাঙ্গল হাপকনি হায়খি। ঈশিং য়োকশিনবগী কেম্পেনশিং অসি মীয়াম মশিং য়াম্বদা য়ৌরগনি অমসুং মসিগী অহেনবা মহৈসু ফংলগনি হায়না মহাক্না পনখি।
চহি লিশিং কয়াগী মমাঙদা মহৌশা ইমা, অকোয়বগী ফিভম অমসুং ঈশিংগী মতাংদা চেকশিনবা, খল নাইবা অমসুং সেন্সিতিব ওইবা পথাপ শেম্লম্বা ভারতকী মুনিশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। ঈশিং মাঙহনগনু, য়োকশিল্লু হায়বা চহি লিশাং শিৎপদগী হায়নদুনা লাক্লবা পাউরৌশিং মহাক্না নিংশিংলদুনা মসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা ভারতকী স্পিরিচুএলিতীগী শরুক অমা অমসুং ঐখোয়গী লাইনিং ওইনা চহি লিশিং কয়াদগী ওইদুনা লাক্লি হায়খি। “ঈশিং য়োকশিনবা হায়বসি ঐখোয়গী খুন্নাইগী চৎনবীনি অমসুং ঐখোয়গী খুন্নাইগী ৱাখল্লোনগী মপুং ওইবা ৱাফম্নি। মরম অদুনা, ঐখোয়না ঈশিংবু লাইনি অমসুং তুরেলবুনা ইমানি হায়না খল্লি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি। ঐখোয়গী খুন্নাইনা মহৌশাগা অচেৎপা মরী লৈনরকপা মতমদা সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তনা মহৌশাগী পুন্সি মহিং অমা ওইরক্কনি হায়বা ৱাফমদা মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। থাইনা মমাংগী মতমগী ৱাখল্লোনশিং নিংশিংদুনা তুংগী মতমগী শিংনবগী ৱারোইশিন পুরক্নবা হোৎনবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়নসু মহাক্না ফোংদোকখি। ঈশিং য়োকশিনবগী মাইকৈদা লৈবাক মীয়াম্না থাজবা থম্বা অমসুং ঈশিং মাংথোকপগী থৌওংশিং থোকহনবা অপনবা খুদিংমক লৌথোকপগী মথৌ তারে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইনা ফোংদোকখি। ঈশিং য়োকশিনবগী মতাংদা ব্রহ্ম কুমারীগুম্বা ভারতকী স্পিরিচুএল ওর্গনাইজেসনশিংগী থৌদাংশিংদসু মহাক্না মিৎয়েং চঙখি।
পামদবা ৱাখল খনবগী মতৌ হৌরকখিবা অমসুং ঈশিং অমদি অকোয়বগী ফিভম য়োকখৎপবু য়াম্না লুবনি হায়না লৌরম্বা ভারতকী মমাংগী দিকেদশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংনাংবা ফোংদোকখি। মমাংগী চহি ৮-৯দা লাকপা অহোংবশিংদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱাখল্লোন্দা অপুনবা অহোংবা লাক্লে হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা নমামী গঙ্গে কেম্পেনগী খুদম পীরদুনা, গঙ্গা তুরেল খক্তা নত্তনা মসিগী মশা মরেং খুদিংসু শেংদোকপা ঙম্লে অমসুং নেচরেল ফার্মিংগুম্বা কেম্পেন কয়াসু গঙ্গা তুরেল মপান্দা পাংথোক্লি হায়না পনখি। “নমামী গঙ্গে কেম্পেন অসিনা লৈবাক্কী তোঙানবা রাজ্য কয়াগী মোদেল ওইরক্লি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ‘কেৎচ দি রেন কেম্পেন’গী মতাংদা পাউদম্লদুনা লৈনুংগী ঈশিংগী চাং হন্থরক্লিবা অসি লৈবাক্কী অচৌবা শিংনবা অমনি হায়খি। অতল ভুজল য়োজনাগী খুত্থাংদা গ্রাম পঞ্চায়ত লিশিং কয়াদা ঈশিং য়োকশিনবগী মতাংদা পুক্নিং থৌগৎলি হায়না মহাক্না পাউদমখি। লৈবাক্কী জিলা খুদিংদা অমৃত সরোবর ৭৫ শাবা অসি ঈশিং য়োকশিনবগী মাইকৈদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাং অমনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঈশিং য়োকশিনবদা নুপীশিংনা য়াবা থৌরাংশিং পল্লদুনা খুঙ্গংগী নুপীশিংনা ৱাতর কম্মিতীগী খুত্থাংদা জল জীবন মিসনগুম্বা মরু ওইবা স্কিম কয়া লমজিংলি হায়খি। ব্রহ্ম কুমারীগী ইচে-ইচলশিংনা মান্নবা থৌদাং অমা লৈবাক অমসুং মালেমগী থাক্তা লৈবা য়াই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ঈশিং য়োকশিনবগা লোয়ননা অকোয়বগী ফিভম য়োকখৎপগা মরী লৈনবা হীরম কয়াদা মিৎয়েং চঙবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না মহাক্না পনখি। লৌউ-শিংউদা ঈশিং শিজিন্নবগী খল ঙাক্নবগীদমক্তা দ্রিপ ইরিগেসনগুম্বা থৌওং কয়া লৈবাক অসিনা পুক্নিং থৌগৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোক্লদুনা লৌমীশিংনা মসিগুম্বা থৌওং শিজিন্নবা হেনগৎনবা ইথিল পীবিয়ু হায়না ব্রহ্ম কুমারীশিংগী মফমদা হায়জখি।
মালেম পুম্বনা মিল্লেতকী মালেমগী চহিগী হরাও নুংঙাইবা ফোংদোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি অমসুং মীয়াম্না মখোয়গী চিঞ্জাক্তা মিল্লেত য়াওহল্লসি হায়খি। শ্রী অন্না বাজ্রা অমসুং শ্রী অন্না জোৱার অসিনা চহি চা কয়াদগী ভারতকী লৌউ-শিংউ অমসুং চাকচা-হৈজাগী শরুক ওইদুনা লাক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। মিল্লেত অসিদা মচি য়াম্না য়াওই অমসুং মসি থাবদা ঈশিং য়াম্না চঙদে হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবা ওইনা জল-জন অভিয়ান অসি মীয়াম্না শরুক য়াদুনা মায় পাক্কনি অমসুং ভারতকী হয়েংগী অফবা মতম অমা শেম্বদা তেংবাংগনি হায়বগী থাজবা লৈ হায়না ফোংদোকখি।

Prime Minister's Office
PM addresses launch of ‘Jal-Jan Abhiyan’ via video message
“In the Amrit Kaal, India is looking towards water as the future”
“India considers water to be God and its rivers as mothers”
“Water conservation is the culture of our society and the centre of our social thinking”
“The Namami Gange campaign has emerged as a model for various states of the country”
“Construction of 75 Amrit Sarovar in every district of the country is a huge step towards water conservation”
16 FEB 2023 2:16PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ‘Jal-Jan Abhiyan’ of Brahma Kumaris via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed delight at getting the opportunity to become part of the launch of the Jal Jan Abhiyan by Brahma Kumaris and said that it is always a special experience to learn from them. “The blessings I received from the late Rajyogini Dadi Janki ji are my biggest asset”, the Prime Minister said. He recalled the opportunity to come to Abu Road to pay homage after the demise of Dadi Prakash Mani ji in 2007. The Prime Minister noted the warm invitations that he received from the Brahma Kumari sisters in the past years and said that he always tries to be present among them as a member of the spiritual family. He recalled the programs of ‘Future of Power’ in Ahmedabad in 2011, 75 years of the establishment of the institution, Sangam Teerthdham in 2013, the 80th foundation day of Brahma Kumaris Sansthan in 2017 and the program during the Amrit Mahotsav, and thanked them for their love and affinity. He emphasised his special relationship with Brahma Kumaris and said that rising above self and dedicating everything to society has been a form of spiritual practice for all of them.
The Prime Minister stressed that the Jal-Jan Abhiyan is being launched at a time when water scarcity is being seen as a future crisis all over the world. He noted that the 21st-century world is realizing the seriousness of limited water resources on earth and pointed out that water security is a huge question for India due to its large population. “In the Amrit Kaal, India is looking towards water as the future. There will be a tomorrow if there is water”, the Prime Minister remarked and underlined that joint efforts have to be made starting today. The Prime Minister expressed satisfaction that the country has turned water conservation into a mass movement and said that the Jal-Jan Abhiyan of Brahma Kumaris will give new strength to this effort of public participation. He noted that the reach of water conservation campaigns will also get a boost thereby boosting its effect.
The Prime Minister highlighted the sages of India who had created a restrained, balanced and sensitive system regarding nature, the environment and water thousands of years ago. He recalled the age-old saying of not destroying water but conserving it and underlined that this feeling has been a part of India’s spirituality and our religion for thousands of years. “Water conservation is the culture of our society and the centre of our social thinking”, the Prime Minister continued, “That's why we consider water to be God and our rivers as mothers.” He emphasised that when society makes such an emotional connection with nature, then sustainable development becomes its natural way of life. He reiterated the need to seek solutions to the challenges of the future while rekindling the consciousness of the past. The Prime Minister stressed the need to instill faith in the countrymen towards the values of water conservation and remove every obstacle that causes water pollution. He underlined the role of India's spiritual institutions like the Brahma Kumaris towards water conservation.
The Prime Minister lamented the past decades where a negative thought process had developed and topics like water conservation and environment were deemed difficult. Highlighting the changes in the last 8-9 years, the Prime Minister said that both this mindset and the situation have transformed. Giving the example of the Namami Gange campaign, the Prime Minister highlighted that not only the Ganges but all its tributaries are also getting cleaned while campaigns like natural farming have also begun on the banks of the Ganges. “The Namami Gange campaign has emerged as a model for various states of the country”, the Prime Minister remarked.
Throwing light on the ‘Catch the Rain campaign’, the Prime Minister noted that the depleting groundwater table is also a major challenge for the country. He informed that water conservation is also being promoted in thousands of gram panchayats of the country through the Atal Bhujal Yojana. The Prime Minister also touched upon the campaign to construct 75 Amrit Sarovar in every district of the country and said that it is a huge step towards water conservation.
Underlining the contributions of women in water conservation, the Prime Minister said that women from the villages are leading important schemes like the Jal Jeevan Mission through water committees. He emphasised that Brahma Kumari sisters can play a similar role in the country as well as at the global level. He also touched upon the need to raise issues related to the environment along with water conservation. The Prime Minister informed that the country is promoting techniques like drip irrigation for balanced use of water in agriculture and urged the Brahma Kumaris to motivate the farmers on increasing its usage.
The Prime Minister also highlighted that the whole world is also celebrating International Millet Year. Millets and urged everyone to include coarse grains in their diet. He underlined that Shree Anna Bajra and Shree Anna Jowar have been a part of India’s agriculture and food habits for centuries. He informed that millets are rich in nutrition and consume less water during cultivation.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the Jal-Jan Abhiyan will become successful with a joint effort and help in building a better India with a better future.