Prime Minister's Office
PM addresses launch of ‘Jal-Jan Abhiyan’ via video message
“In the Amrit Kaal, India is looking towards water as the future”
“India considers water to be God and its rivers as mothers”
“Water conservation is the culture of our society and the centre of our social thinking”
“The Namami Gange campaign has emerged as a model for various states of the country”
“Construction of 75 Amrit Sarovar in every district of the country is a huge step towards water conservation”
16 FEB 2023 2:16PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ‘Jal-Jan Abhiyan’ of Brahma Kumaris via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed delight at getting the opportunity to become part of the launch of the Jal Jan Abhiyan by Brahma Kumaris and said that it is always a special experience to learn from them. “The blessings I received from the late Rajyogini Dadi Janki ji are my biggest asset”, the Prime Minister said. He recalled the opportunity to come to Abu Road to pay homage after the demise of Dadi Prakash Mani ji in 2007. The Prime Minister noted the warm invitations that he received from the Brahma Kumari sisters in the past years and said that he always tries to be present among them as a member of the spiritual family. He recalled the programs of ‘Future of Power’ in Ahmedabad in 2011, 75 years of the establishment of the institution, Sangam Teerthdham in 2013, the 80th foundation day of Brahma Kumaris Sansthan in 2017 and the program during the Amrit Mahotsav, and thanked them for their love and affinity. He emphasised his special relationship with Brahma Kumaris and said that rising above self and dedicating everything to society has been a form of spiritual practice for all of them.
The Prime Minister stressed that the Jal-Jan Abhiyan is being launched at a time when water scarcity is being seen as a future crisis all over the world. He noted that the 21st-century world is realizing the seriousness of limited water resources on earth and pointed out that water security is a huge question for India due to its large population. “In the Amrit Kaal, India is looking towards water as the future. There will be a tomorrow if there is water”, the Prime Minister remarked and underlined that joint efforts have to be made starting today. The Prime Minister expressed satisfaction that the country has turned water conservation into a mass movement and said that the Jal-Jan Abhiyan of Brahma Kumaris will give new strength to this effort of public participation. He noted that the reach of water conservation campaigns will also get a boost thereby boosting its effect.
The Prime Minister highlighted the sages of India who had created a restrained, balanced and sensitive system regarding nature, the environment and water thousands of years ago. He recalled the age-old saying of not destroying water but conserving it and underlined that this feeling has been a part of India’s spirituality and our religion for thousands of years. “Water conservation is the culture of our society and the centre of our social thinking”, the Prime Minister continued, “That's why we consider water to be God and our rivers as mothers.” He emphasised that when society makes such an emotional connection with nature, then sustainable development becomes its natural way of life. He reiterated the need to seek solutions to the challenges of the future while rekindling the consciousness of the past. The Prime Minister stressed the need to instill faith in the countrymen towards the values of water conservation and remove every obstacle that causes water pollution. He underlined the role of India's spiritual institutions like the Brahma Kumaris towards water conservation.
The Prime Minister lamented the past decades where a negative thought process had developed and topics like water conservation and environment were deemed difficult. Highlighting the changes in the last 8-9 years, the Prime Minister said that both this mindset and the situation have transformed. Giving the example of the Namami Gange campaign, the Prime Minister highlighted that not only the Ganges but all its tributaries are also getting cleaned while campaigns like natural farming have also begun on the banks of the Ganges. “The Namami Gange campaign has emerged as a model for various states of the country”, the Prime Minister remarked.
Throwing light on the ‘Catch the Rain campaign’, the Prime Minister noted that the depleting groundwater table is also a major challenge for the country. He informed that water conservation is also being promoted in thousands of gram panchayats of the country through the Atal Bhujal Yojana. The Prime Minister also touched upon the campaign to construct 75 Amrit Sarovar in every district of the country and said that it is a huge step towards water conservation.
Underlining the contributions of women in water conservation, the Prime Minister said that women from the villages are leading important schemes like the Jal Jeevan Mission through water committees. He emphasised that Brahma Kumari sisters can play a similar role in the country as well as at the global level. He also touched upon the need to raise issues related to the environment along with water conservation. The Prime Minister informed that the country is promoting techniques like drip irrigation for balanced use of water in agriculture and urged the Brahma Kumaris to motivate the farmers on increasing its usage.
The Prime Minister also highlighted that the whole world is also celebrating International Millet Year. Millets and urged everyone to include coarse grains in their diet. He underlined that Shree Anna Bajra and Shree Anna Jowar have been a part of India’s agriculture and food habits for centuries. He informed that millets are rich in nutrition and consume less water during cultivation.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the Jal-Jan Abhiyan will become successful with a joint effort and help in building a better India with a better future.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ଜରିଆରେ ‘ଜଳ-ଜନ ଅଭିଯାନ' ର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଅମୃତ କାଳରେ ଭାରତ ଭବିଷ୍ୟତ ଭାବେ ଜଳ ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି”
“ଭାରତ ଜଳକୁ ଭଗବାନ ଏବଂ ଏହାର ନଦୀକୁ ମାତା ବୋଲି ବିବେଚନା କରେ”
“ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ହେଉଛି ଆମ ସମାଜର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆମର ସାମାଜିକ ଚିନ୍ତାଧାରାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ”
“ନାମାମି ଗଙ୍ଗେ ଅଭିଯାନ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି”
“ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ଟି ଅମୃତ ସରୋବର ର୍ନିମାଣ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ”
16 FEB 2023 9:39PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ରହ୍ମା କୁମାରୀଙ୍କ ‘ଜଳ-ଜନ ଅଭିଯାନ' କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ରହ୍ମା କୁମାରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜଳ ଜନ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ଶିକ୍ଷା କରିବା ସର୍ବଦା ଏକ ବିଶେଷ ଅଭିଜ୍ଞତା ବୋଲି କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ମୁଁ ସ୍ୱର୍ଗତ ରାଜଯୋଗିନୀ ଦାଦି ଜାନକୀ ଜୀଙ୍କଠାରୁ ପାଇଥିବା ଆଶୀର୍ବାଦ ମୋର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତି । ୨୦୦୭ ରେ ଦାଦି ପ୍ରକାଶ ମଣି ଜୀଙ୍କର ଦେହାନ୍ତ ପରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବାକୁ ସେ ଆବୁ ରୋଡକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡିକରେ ସେ ବ୍ରହ୍ମା କୁମାରୀ ଭଉଣୀମାନଙ୍କଠାରୁ ପାଇଥିବା ଭବ୍ୟ ନିମନ୍ତ୍ରଣକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ସର୍ବଦା ଏହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରବାରର ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥାନ୍ତି । ସେ ୨୦୧୧ ରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ‘ଭବିଷ୍ୟତର ଶକ୍ତି' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଅନୁଷ୍ଠାନର ୭୫ ବର୍ଷ, ସଙ୍ଗମ ତୀର୍ଥଧାମ୍‌, ୨୦୧୭ ରେ ବ୍ରହ୍ମା କୁମାରିସ୍ ସଂସ୍ଥାନର ୮୦ ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ଏବଂ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ମନେ ପକାଇ ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରେମ ଏବଂ ସ୍ନେହ ପାଇଁ ସେ ବ୍ରହ୍ମା କୁମାରିମାନଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ବିଶେଷ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ନିଜତ୍ୱରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ସମାଜକୁ ସବୁକିଛି ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅଭ୍ୟାସର ଏକ ରୂପ ଅଟେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଜଳ-ଜନ ଅଭିଯାନ ଏଭଳି ଏକ ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି ଯେଉଁ ସମୟରେ ଜଳ ଅଭାବ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭବିଷ୍ୟତର ସଙ୍କଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବିଶ୍ୱ ପୃଥିବୀରେ ସୀମିତ ଜଳ ସମ୍ପଦର ଗମ୍ଭୀରତାକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରୁଛି ଏବଂ ଏହାର ଜନସଂଖ୍ୟା ହେତୁ ଭାରତ ପାଇଁ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରଶ୍ନ ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି । ଅମୃତ କାଳରେ ଭାରତ ଭବିଷ୍ୟତ ଭଳି ଜଳ ଆଡକୁ ଚାହିଁଛି । ଯଦି ଜଳ ଅଛି ତେବେ ଆସନ୍ତାକାଲି ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିଠାରୁ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଦେଶ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ରହ୍ମା କୁମାରୀଙ୍କ ଜଳ-ଜନ ଅଭିଯାନ୍ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଅଭିଯାନ ପହଞ୍ଚିବା ଦ୍ୱାରା ଏହାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବା ସହିତ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପ୍ରକୃତି, ପରିବେଶ ଏବଂ ଜଳ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏକ ସଂଯମ, ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ଭାରତର ସାଧୁମାନଙ୍କ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଜଳ ନଷ୍ଟ ନକରି ବରଂ ଏହାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ବିଷୟରେ ଏକ ପୁରୁଣା କଥାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ଅନୁଭବ ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ଆମ ଧର୍ମର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଆସୁଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ହେଉଛି ଆମ ସମାଜର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆମର ସାମାଜିକ ଚିନ୍ତାଧାରାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଜଳକୁ ଭଗବାନ ଏବଂ ଆମର ନଦୀକୁ ମାତା ଭାବରେ ବିବେଚନା କରୁ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସମାଜ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ଏପରି ଭାବପ୍ରବଣତା ସୃଷ୍ଟି କରେ, ସେତେବେଳେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏହାର ପ୍ରାକୃତିକ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ପରିଣତ ହୁଏ । ଅତୀତର ଚେତନାକୁ ପୁନଃ ଜାଗ୍ରତ କରୁଥିବାବେଳେ ଭବିଷ୍ୟତର ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ଖୋଜିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଜଳ ପ୍ରଦୂଷଣର କାରଣ ହେଉଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଦିଗରେ ବ୍ରହ୍ମା କୁମାରୀଙ୍କ ପରି ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଯେଉଁଠାରେ ଏକ ନକାରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକ୍ରିୟା ବିକଶିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପରିବେଶ ଭଳି ବିଷୟ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇଛି । ଗତ ୮-୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମାନସିକତା ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । ନାମାମି ଗଙ୍ଗା ଅଭିଯାନର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ କେବଳ ଗଙ୍ଗା ନୁହେଁ ଏହାର ସମସ୍ତ ଉପନଦୀ ମଧ୍ୟ ସଫା ହୋଇଯାଉଛି ଯେତେବେଳେ ଗଙ୍ଗା କୂଳରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଭଳି ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାମାମି ଗଙ୍ଗେ ଅଭିଯାନ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି ।
‘କ୍ୟାଚ୍‍ ଦି ରେନ୍‍ କ୍ୟାମ୍ପେନ’ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ହ୍ରାସ ହେଉଥିବା ଭୂତଳ ଜଳ ସ୍ତର ମଧ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆହ୍ୱାନ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଅଟଳ ଭୂଜଳ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ହଜାର ହଜାର ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି । ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ ଅମୃତ ସରୋବର ର୍ନିମାଣ ଅଭିଯାନ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଦିଗରେ ଏକ ବଡ ପଦକ୍ଷେପ ।
ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗାଁର ମହିଳାମାନେ ଜଳ କମିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ଜୀବନ୍‍ ମିଶନ୍ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ରହ୍ମା କୁମାରୀ ଭଉଣୀମାନେ ଦେଶରେ ତଥା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ସହିତ ପରିବେଶ ସହ ଜଡିତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କୃଷିରେ ଜଳର ସନ୍ତୁଳିତ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନ ଭଳି କୌଶଳକୁ ଦେଶ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧିରେ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ବ୍ରହ୍ମା କୁମାରୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି । ମିଲେଟସ୍ ସହିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଖାଦ୍ୟରେ ସାଧାରଣ ଶସ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ବାଜରା ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଜୱାର ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଭାରତର କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଆସୁଛନ୍ତି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମିଲେଟଗୁଡ଼ିକ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟରେ ଭରପୂର ଏବଂ ଚାଷ ସମୟରେ କମ୍ ଜଳ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥାଏ ।
ସମ୍ବୋଧନକୁ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଜଳ-ଜନ ଅଭିଯାନ୍ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସରେ ସଫଳ ହେବ ଏବଂ ଏକ ଭଲ ଭବିଷ୍ୟତ ସହିତ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭାରତ ଗଠନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।