প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মুম্বাইত আলজামিয়া-টুছ-ছৈফিয়াৰ নতুন চৌহদ উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
মই ইয়াত প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে নহয়, বৰঞ্চ চাৰিটা প্ৰজন্মৰ পৰা এই পৰিয়ালৰ সৈতে জড়িত পৰিয়ালৰ সদস্য হিচাপে উপস্থিত আছো
“পৰিৱৰ্তিত সময় আৰু উন্নয়নৰ সৈতে খাপ খুৱাই লোৱাৰ মাপকাঠিসমূহৰ ক্ষেত্ৰত ডাউদী বহৰা সম্প্ৰদায়ে নিজকে প্ৰমাণ কৰিছে। আলজামিয়া-টুছ-ছৈফিয়াৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠান ইয়াৰ এক জীৱন্ত উদাহৰণ”
“নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ দৰে সংস্কাৰেৰে অমৃত কালৰ সংকল্পসমূহ দেশে আগুৱাই লৈ গৈছে”
“ভাৰতীয় প্ৰথাৰ সৈতে আধুনিক শিক্ষা ব্যৱস্থাত দেশে অগ্ৰাধিকাৰ দিছে”
“শৈক্ষিক আন্তঃগাঁথনিৰ গতি আৰু পৰিসৰ এই কথাৰ সাক্ষী যে ভাৰত সেই যুৱ প্ৰতিভাৰ কাৰক হ’বলৈ গৈ আছে যিয়ে বিশ্বক গঢ় দিবলৈ গৈ আছে।”
“আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল বাস্তৱ জগতৰ সমস্যাৰ প্ৰাৰম্ভিক আৰু সক্ৰিয়ভাৱে সমাধান বিচাৰিছে”
“আজি দেশখনে চাকৰি সৃষ্টিকৰ্তাৰ সৈতে থিয় দি বিশ্বাসৰ ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিছে”
“ভাৰতৰ দৰে দেশৰ বাবে উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্য সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ”
10 FEB 2023 7:15PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে মুম্বাইৰ মাৰোলত আলজামিয়া-টুছ-ছৈফিয়া (দ্য ছৈফী একাডেমী)ৰ নতুন চৌহদ উদ্বোধন কৰে। আলজামিয়া-টুছ-ছৈফিয়া হৈছে ডাউদী বহৰা সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰধান শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান। পৰম পূজনীয় চৈয়দনা মুফাদ্দাল ছাইফুদ্দিনৰ নিৰ্দেশনাত প্ৰতিষ্ঠানটোৱে সমাজৰ শিক্ষণ পৰম্পৰা আৰু সাহিত্য সংস্কৃতিক সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছে।
এই উপলক্ষে আয়োজিত সভাত ভাষণ আগবঢ়াই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ ইয়াত প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে নহয় বৰঞ্চ চাৰিটা প্ৰজন্মৰ পৰা এই পৰিয়ালৰ সৈতে জড়িত পৰিয়ালৰ সদস্য হিচাপে উপস্থিত আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰতিটো সম্প্ৰদায়, গোট বা সংগঠনে পৰিৱৰ্তিত সময়ৰ লগে লগে নিজৰ প্ৰাসংগিকতাক অক্ষুণ্ণ ৰখাৰ ক্ষমতাৰ দ্বাৰা স্বীকৃতি লাভ কৰে। “পৰিৱৰ্তিত সময় আৰু উন্নয়নৰ সৈতে খাপ খুৱাই লোৱাৰ মাপকাঠিসমূহৰ ক্ষেত্ৰত ডাউদী বহৰা সম্প্ৰদায়ে নিজকে প্ৰমাণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে, “আলজামিয়া-টুছ-ছৈফিয়াৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠান ইয়াৰ এক জীৱন্ত উদাহৰণ”।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ডাউদী বহৰা সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে দীৰ্ঘদিনীয়া সম্পৰ্কৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি কয় যে তেওঁ য’তেই যায় তাতেই সম্প্ৰদায়টোৱে মৰমেৰে উপচাই পেলায়। ৯৯ বছৰ বয়সত ড° ছৈয়দনাই শিক্ষকতা কৰাৰ দৃষ্টান্ত সুঁৱৰি গুজৰাটৰ সমাজৰ সৈতে তেওঁৰ ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্কৰ কথা কয়। ছুৰাটত ড০ ছৈয়দনাৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ কথা সোঁৱৰাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটৰ জল পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত আধ্যাত্মিক নেতাগৰাকীৰ দায়বদ্ধতাক দোঁহাৰে আৰু পানীৰ কামত তেওঁলোকৰ অবিৰত দায়বদ্ধতাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ইয়াক অপুষ্টি আৰু পানীৰ অভাৱৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বিভিন্ন কাৰণত সমাজ আৰু চৰকাৰৰ পৰিপূৰকতাৰ উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰে।
“যেতিয়া মই কেৱল দেশতে নহয়, বিদেশতো ক’ৰবালৈ যাওঁ, তেতিয়া মোৰ ব’হৰা ভাই-ভনীসকলে নিশ্চয় মোক লগ কৰিবলৈ আহে”, ভাৰতৰ প্ৰতি বহৰা সম্প্ৰদায়ৰ মৰম আৰু চিন্তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি এইদৰে কয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে।
সঠিক উদ্দেশ্যৰে সপোন সদায় বাস্তৱায়িত হয় বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মুম্বাইৰ আলজামিয়া-টুছ-ছৈফিয়াৰ সপোন স্বাধীনতাৰ আগতেই দেখা গৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে স্মৰণ কৰে যে দাণ্ডি অনুষ্ঠানৰ পূৰ্বে মহাত্মা গান্ধীয়ে ডাউদী বহৰা সম্প্ৰদায়ৰ নেতাৰ ঘৰত থাকিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁৰ অনুৰোধত এই ঘৰটো সংগ্ৰহালয় হিচাপে ৰাখিবলৈ চৰকাৰক দিয়া হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে ঘৰটোলৈ যাবলৈ আহ্বান জনায়।
“নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ দৰে সংস্কাৰৰ সৈতে দেশে অমৃত কালৰ সংকল্পসমূহ আগুৱাই লৈ গৈছে”, মহিলা আৰু ছোৱালীৰ আধুনিক শিক্ষাৰ বাবে উপলব্ধ কৰা নতুন সুযোগসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ কয় যে আলজামিয়া-টুছ-ছৈফিয়াও এই প্ৰচেষ্টাত আগবাঢ়িছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে দেশৰ অগ্ৰাধিকাৰ হৈছে ভাৰতীয় নীতি-নিয়মত গঢ় দিয়া আধুনিক শিক্ষা ব্যৱস্থা। তেওঁ সেই সময়ৰ কথা মনত পেলায় যেতিয়া ভাৰত আগতে নালন্দা আৰু তক্ষশিলাৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে শিক্ষাৰ কেন্দ্ৰ আছিল যিয়ে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছিল। ভাৰতৰ গৌৰৱ পুনৰ ঘূৰাই আনিব বিচাৰিলে শিক্ষাৰ গৌৰৱময় বছৰবোৰ পুনৰ সজীৱ কৰিব লাগিব বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত ৮ বছৰত অভিলেখসংখ্যক বিশ্ববিদ্যালয় আহিছে আৰু প্ৰতিখন জিলাতে চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ জনায় যে ২০০৪-২০১৪ চনৰ ভিতৰত ১৪৫খন মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছিল, ইয়াৰ বিপৰীতে ২০১৪-২২ চনৰ ভিতৰত ২৬০খনতকৈও অধিক চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ স্থাপন কৰা হৈছে৷ “বিগত ৮ বছৰত প্ৰতি সপ্তাহত এখন বিশ্ববিদ্যালয় আৰু দুখন মহাবিদ্যালয় খোলা হৈছিল”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়৷ “এই গতি আৰু পৰিসৰ এই কথাৰ সাক্ষী যে ভাৰত সেই যুৱ প্ৰতিভাৰ কাৰক হ’বলৈ গৈ আছে যিয়ে বিশ্বক গঢ় দিবলৈ ওলাইছে।”
ভাৰতৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষা ব্যৱস্থাত আঞ্চলিক ভাষাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে এতিয়া আঞ্চলিক ভাষাত অভিযান্ত্ৰিক আৰু চিকিৎসা শিক্ষা গ্ৰহণ কৰিব পৰা যাব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পেটেণ্ট প্ৰক্ৰিয়াৰ সৰলীকৰণৰ বিষয়েও অৱগত কৰে যিয়ে পেটেণ্ট ব্যৱস্থাত বহুখিনি সহায় কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষা ব্যৱস্থাত প্ৰযুক্তিৰ ক্ৰমৱৰ্ধমান ব্যৱহাৰৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে আজিৰ যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিব পৰাকৈ দক্ষতাৰে সজ্জিত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল বাস্তৱ জগতৰ সমস্যাৰ বাবে প্ৰধান আৰু সক্ৰিয়ভাৱে সমাধান বিচাৰিছে।
যিকোনো দেশৰ বাবে শক্তিশালী শিক্ষা ব্যৱস্থা আৰু শক্তিশালী ঔদ্যোগিক পৰিস্থিততন্ত্ৰ দুয়োটা সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই দুয়োটাই যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যতৰ ভেটি স্থাপন কৰে। তেওঁ বিগত ৮-৯ বছৰত ‘ব্যৱসায়ৰ সহজ পৰিৱেশ’ৰ ঐতিহাসিক উন্নতিৰ কথা উল্লেখ কৰি দেশত ৪০ হাজাৰ বাধ্যবাধকতা বিলুপ্ত কৰাৰ লগতে শ শ বিধানক অপৰাধমুক্ত কৰা বুলি অৱগত কৰে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে উদ্যোগীসকলক এই আইনসমূহ ব্যৱহাৰ কৰি কেনেদৰে হাৰাশাস্তি কৰা হৈছিল যিয়ে তেওঁলোকৰ ব্যৱসায়ত প্ৰভাৱ পেলাইছিল। “আজি দেশখন চাকৰি সৃষ্টিকাৰীৰ সৈতে থিয় দিছে”, ব্যৱসায়ীসকলৰ মাজত আস্থা জগাই তুলিবলৈ ৪২খন কেন্দ্ৰীয় আইন আৰু বিবাদ ছে বিশ্বাস আঁচনিৰ সংস্কাৰৰ বাবে উত্থাপন কৰা জন বিশ্বাস বিধেয়কখন স্পৰ্শ কৰা বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে এইবাৰৰ বাজেটত কৰ হাৰ সংস্কাৰ কৰা হৈছে যাৰ ফলত কৰ্মচাৰী আৰু উদ্যোগীসকলৰ হাতলৈ অধিক ধন আহিব।
“ভাৰতৰ দৰে দেশৰ বাবে উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্য সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ”, দেশৰ প্ৰতিটো সম্প্ৰদায় আৰু মতাদৰ্শৰ স্বকীয়তাক আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ ঐতিহ্য আৰু আধুনিকতাৰ বিকাশৰ সমৃদ্ধিশালী পথৰ বাবে এই স্বকীয়তাৰ কৃতিত্ব দিয়ে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে দেশখনে ভৌতিক আন্তঃগাঁথনি আৰু সামাজিক আন্তঃগাঁথনি দুয়োটা দিশতে কাম কৰি আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আমি প্ৰাচীন পৰম্পৰাগত উৎসৱ উদযাপন কৰিছো, একে সময়তে ডিজিটেল পেমেণ্টৰ ব্যৱহাৰ কৰিছো। এইবাৰৰ বাজেট সন্দৰ্ভত চিন্তা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনাইছে যে প্ৰাচীন অভিলেখসমূহ নতুন কৌশলৰ সহায়ত ডিজিটেলাইজ কৰাৰ ঘোষণা কৰা হৈছে কাৰণ তেওঁ সকলো সমাজ আৰু পন্থাৰ সদস্যসকলক আগবাঢ়ি আহি ইয়াৰ সৈতে জড়িত যিকোনো প্ৰাচীন গ্ৰন্থ ডিজিটেলাইজ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে। তেওঁ এই অভিযানৰ সৈতে যুৱক-যুৱতীসকলক জড়িত কৰি বহৰা সমাজে যি অৱদান আগবঢ়াব পাৰে তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰিৱেশ সুৰক্ষা, বাজৰাৰ প্ৰসাৰ আৰু ভাৰতৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ দৰে কাৰ্যসূচীৰ উদাহৰণো দাঙি ধৰে য’ত বহৰা সম্প্ৰদায়ে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰিব পাৰে।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় “বিদেশৰ বহৰা সম্প্ৰদায়ৰ জনসাধাৰণে উজ্জ্বল ভাৰতৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ হিচাপে কাম কৰিব পাৰে। উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত ডাউদী বহৰা সম্প্ৰদায়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি যাব।"
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ সিন্দে, মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাডনাভিছ, প্ৰধানমন্ত্ৰী চৈয়দনা মুফাদ্দল ছৈফুদ্দিন আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীবৰ্গ আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।

Prime Minister's Office
PM inaugurates new campus of Aljamea-tus-Saifiyah in Mumbai
“I am not here as Prime Minister but as a family member who has been associated with this family for four generations”
“On the parameters of adapting to changing times and development, Dawoodi Bohra Community has proved itself. Institution like Aljamea-tus-Saifiyah is a living example of this”
“The country is taking the resolutions of Amrit Kaal forward with reforms like the new National Education Policy”
“Modern education system with an Indian ethos is the priority of the country”
“Speed and scale of educational infrastructure is witness to the fact that India is going to become the pool of that young talent which is going to shape the world.”
“Our youth are primed for real-world problems and are actively finding solutions”
“Today, the country is standing with the job creators and a system of trust is being created”
“Development and heritage are equally important for a country like India”
10 FEB 2023 7:15PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the new campus of Aljamea-tus-Saifiyah (The Saifee Academy) at Marol, Mumbai. Aljamea-tus-Saifiyah is the principal educational institute of the Dawoodi Bohra Community. Under the guidance of His Holiness Syedna Mufaddal Saifuddin, the institute is working to protect the learning traditions and literary culture of the community.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that he is not here as a Prime Minister but as a family member who has been associated with this family for four generations.
The Prime Minister said every community, group or organization is recognized by its ability to keep its relevance intact with changing times. “On the parameters of adapting to changing times and development, Dawoodi Bohra Community has proved itself. “Institution like Aljamea-tus-Saifiyah is a living example of this”, the Prime Minister said.
The Prime Minister elaborated on his long association with the Dawoodi Bohra Community and said that the affection of the community keeps raining on him wherever he goes. He remembered the instance of Dr Syedna teaching at the age of 99 and talked about his close relations with the community in Gujarat. Recalling the centenary celebration of Dr Sydena in Surat, the Prime Minister recalled the commitment by the spiritual leader about the water situation in Gujarat and expressed gratitude for their continued commitment to the cause of water. Shri Modi cited this as an example of the complementarity of society and government for causes ranging from tackling malnutrition and water scarcity.
“When I go somewhere not only in the country but also abroad, my Bohra brothers and sisters definitely come to meet me”, the Prime Minister remarked as he highlighted the love and concern of the Bohra community for India.
The Prime Minister said that dreams with the right intention are always realized and said that the dream of Aljamea-tus-Saifiya in Mumbai was seen before independence. Shri Modi also recalled that before the Dandi event, Mahatma Gandhi stayed at the house of the leader of the Dawoodi Bohra Community. The Prime Minister said that on his request the house was given to the government to be commemorated as a museum. The Prime Minister urged everyone to visit the house.
“The country is taking the resolutions of Amrit Kaal forward with reforms like the new National Education Policy”, the Prime Minister said as he highlighted the new opportunities being made available for modern education of women and girls. He noted that Aljamea-tus-Saifiyah is also moving forward in this endeavor. The Prime Minister highlighted the priority of the country is a modern education system molded in an Indian ethos. He recalled the times when India used to be a center for education with institutes like Nalanda and Takshila which drew the attention of students from around the world. He underlined that the glorious years of education have to be relived if we want to restore the glory of India.
The Prime Minister said that in the last 8 years, a record number of universities have come up and medical colleges are being established in every district. He informed that 145 colleges were established between 2004-2014, whereas, more than 260 medical colleges came into existence between 2014-22. “In the last 8 years, one university and two colleges were opened every week”, the Prime Minister informed. “This speed and scale is witness to the fact that India is going to become the pool of that young talent that is going to shape the world.”
Highlighting the significant change in the education system in India, the Prime Minister underlined the importance of regional languages in the education system. He informed that engineering and medical education can now be taken up in regional languages. The Prime Minister also informed about the simplification of the patent process which has helped the patent system a great deal. The Prime Minister noted the increasing use of technology in the education system and said that the youth of today are being equipped with skills to deal with technology and innovation. “Our youth are primed for real-world problems and are actively finding solutions”, the Prime Minister said.
Noting that a strong educational system and a strong industrial ecosystem are both equally important for any country, the Prime Minister said that these two lay the foundation for the future of the youth. He pointed out the historic improvement in the ‘Ease of Doing Business’ in the last 8-9 years and informed that the country abolished 40 thousand compliances and decriminalized hundreds of provisions. He recalled how entrepreneurs were harassed using these laws which affected their businesses. “Today, the country is standing with the job creators”, the Prime Minister said as he touched upon the Jan Vishwas Bill that was introduced to reform 42 Central Acts and the Vivad Se Vishwas Scheme to instill confidence among business owners. He also mentioned that tax rates have been reformed in this year’s budget which will bring more money into the hands of employees and entrepreneurs.
“Development and heritage are equally important for a country like India”, the Prime Minister said, highlighting the uniqueness of every community and ideology in the country. Shri Modi credited this uniqueness to the prosperous path of the development of heritage and modernity in India. He underlined that the country is working on both fronts, physical infrastructure and social infrastructure. He noted that we are celebrating ancient traditional festivals, while at the same time making use of digital payments. Reflecting on this year’s Budget, the Prime Minister informed that an announcement has been made to digitize ancient records with the help of new techniques as he urged members of all societies and sects to come forward and digitize any ancient texts associated with them. He highlighted the contributions that the Bohra community can make by associating the youth with this campaign. The Prime Minister also gave examples of programmes such as environment protection, the promotion of millets and India’s G20 Presidency where the Bohra community can encourage public participation.
Concluding the address, the Prime Minister said “The people of the Bohra community in foreign lands can act as brand ambassadors of shining India. The Dawoodi Bohra community will continue to play an important role in reaching the goal of a developed India.”
Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Deputy Chief Minister of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis, HH Syedna Mufaddal Saifuddin, and Ministers from Government of Maharashtra were present on the occasion among others.