Prime Minister's Office
PM inaugurates new campus of Aljamea-tus-Saifiyah in Mumbai
“I am not here as Prime Minister but as a family member who has been associated with this family for four generations”
“On the parameters of adapting to changing times and development, Dawoodi Bohra Community has proved itself. Institution like Aljamea-tus-Saifiyah is a living example of this”
“The country is taking the resolutions of Amrit Kaal forward with reforms like the new National Education Policy”
“Modern education system with an Indian ethos is the priority of the country”
“Speed and scale of educational infrastructure is witness to the fact that India is going to become the pool of that young talent which is going to shape the world.”
“Our youth are primed for real-world problems and are actively finding solutions”
“Today, the country is standing with the job creators and a system of trust is being created”
“Development and heritage are equally important for a country like India”
10 FEB 2023 7:15PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the new campus of Aljamea-tus-Saifiyah (The Saifee Academy) at Marol, Mumbai. Aljamea-tus-Saifiyah is the principal educational institute of the Dawoodi Bohra Community. Under the guidance of His Holiness Syedna Mufaddal Saifuddin, the institute is working to protect the learning traditions and literary culture of the community.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that he is not here as a Prime Minister but as a family member who has been associated with this family for four generations.
The Prime Minister said every community, group or organization is recognized by its ability to keep its relevance intact with changing times. “On the parameters of adapting to changing times and development, Dawoodi Bohra Community has proved itself. “Institution like Aljamea-tus-Saifiyah is a living example of this”, the Prime Minister said.
The Prime Minister elaborated on his long association with the Dawoodi Bohra Community and said that the affection of the community keeps raining on him wherever he goes. He remembered the instance of Dr Syedna teaching at the age of 99 and talked about his close relations with the community in Gujarat. Recalling the centenary celebration of Dr Sydena in Surat, the Prime Minister recalled the commitment by the spiritual leader about the water situation in Gujarat and expressed gratitude for their continued commitment to the cause of water. Shri Modi cited this as an example of the complementarity of society and government for causes ranging from tackling malnutrition and water scarcity.
“When I go somewhere not only in the country but also abroad, my Bohra brothers and sisters definitely come to meet me”, the Prime Minister remarked as he highlighted the love and concern of the Bohra community for India.
The Prime Minister said that dreams with the right intention are always realized and said that the dream of Aljamea-tus-Saifiya in Mumbai was seen before independence. Shri Modi also recalled that before the Dandi event, Mahatma Gandhi stayed at the house of the leader of the Dawoodi Bohra Community. The Prime Minister said that on his request the house was given to the government to be commemorated as a museum. The Prime Minister urged everyone to visit the house.
“The country is taking the resolutions of Amrit Kaal forward with reforms like the new National Education Policy”, the Prime Minister said as he highlighted the new opportunities being made available for modern education of women and girls. He noted that Aljamea-tus-Saifiyah is also moving forward in this endeavor. The Prime Minister highlighted the priority of the country is a modern education system molded in an Indian ethos. He recalled the times when India used to be a center for education with institutes like Nalanda and Takshila which drew the attention of students from around the world. He underlined that the glorious years of education have to be relived if we want to restore the glory of India.
The Prime Minister said that in the last 8 years, a record number of universities have come up and medical colleges are being established in every district. He informed that 145 colleges were established between 2004-2014, whereas, more than 260 medical colleges came into existence between 2014-22. “In the last 8 years, one university and two colleges were opened every week”, the Prime Minister informed. “This speed and scale is witness to the fact that India is going to become the pool of that young talent that is going to shape the world.”
Highlighting the significant change in the education system in India, the Prime Minister underlined the importance of regional languages in the education system. He informed that engineering and medical education can now be taken up in regional languages. The Prime Minister also informed about the simplification of the patent process which has helped the patent system a great deal. The Prime Minister noted the increasing use of technology in the education system and said that the youth of today are being equipped with skills to deal with technology and innovation. “Our youth are primed for real-world problems and are actively finding solutions”, the Prime Minister said.
Noting that a strong educational system and a strong industrial ecosystem are both equally important for any country, the Prime Minister said that these two lay the foundation for the future of the youth. He pointed out the historic improvement in the ‘Ease of Doing Business’ in the last 8-9 years and informed that the country abolished 40 thousand compliances and decriminalized hundreds of provisions. He recalled how entrepreneurs were harassed using these laws which affected their businesses. “Today, the country is standing with the job creators”, the Prime Minister said as he touched upon the Jan Vishwas Bill that was introduced to reform 42 Central Acts and the Vivad Se Vishwas Scheme to instill confidence among business owners. He also mentioned that tax rates have been reformed in this year’s budget which will bring more money into the hands of employees and entrepreneurs.
“Development and heritage are equally important for a country like India”, the Prime Minister said, highlighting the uniqueness of every community and ideology in the country. Shri Modi credited this uniqueness to the prosperous path of the development of heritage and modernity in India. He underlined that the country is working on both fronts, physical infrastructure and social infrastructure. He noted that we are celebrating ancient traditional festivals, while at the same time making use of digital payments. Reflecting on this year’s Budget, the Prime Minister informed that an announcement has been made to digitize ancient records with the help of new techniques as he urged members of all societies and sects to come forward and digitize any ancient texts associated with them. He highlighted the contributions that the Bohra community can make by associating the youth with this campaign. The Prime Minister also gave examples of programmes such as environment protection, the promotion of millets and India’s G20 Presidency where the Bohra community can encourage public participation.
Concluding the address, the Prime Minister said “The people of the Bohra community in foreign lands can act as brand ambassadors of shining India. The Dawoodi Bohra community will continue to play an important role in reaching the goal of a developed India.”
Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Deputy Chief Minister of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis, HH Syedna Mufaddal Saifuddin, and Ministers from Government of Maharashtra were present on the occasion among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মুম্বাইদা অলজামিয়া-তুস-সাইফিয়াহগী অনৌবা কেম্পস শঙ্গাখ্রে
“ঐ মফম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা ওইনা লাকপা নত্তে, মীরোন মরিগী ইমুং অসিগী ইমুং-মনুংগী মীওই অমা ওইনা লাকপনি”
“হোঙলক্লিবা মতম অমসুং চাউখৎপা অসিগা চুশিন্ননবা থবকশিংদা, দাৱুরি বোহরা ফুরুপ্না মশামক মশক তাক্লে। অলজিমিয়া-তুস-সাইফিয়াহ অসি মসিগী অহিংবা খুদম অমনি”
“অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিগুম্বা অহোংবশিংগা লোয়ন্না অমৃত কালদা মাঙলোমদা চঙশিন্নবা লৈবাক অসিনা ৱারেপশিং লৌরে”
“ভারতকী চৎন-লোনচৎশিংগা লোয়ন্না অনৌবা মতমগী লাইরিক-লাইশু তম্বগী থবক অসি লৈবাক অসিগী মরুওইবনি”
“লাইরিক-লাইশু তম্বগী মচাক-মথুমশিং শেমগৎপগী খোঙজেল অমসুং পাক-চাউবা অসিদগী খঙলে মদুদি মালেমগী ফিবম শেম্নবা ভারত অসি হৈথোই-শিংথোইবা নহারোলশিংগী মফম অমা ওইরক্লে”
“মালেম্না তশেংনা মায়োক্নরিবা অৱাবশিংগীদমক ঐখোয়গী নহারোলশিং লৈরি অমসুং থৱায় য়াওনা পাম্বৈশিং থিরি”
“ঙসিদি লৈবাক অসি থবক পীবা ঙম্বশিংগা লৈমিন্নরি অমসুং থাজনবগী ফিবম অমা শেমগৎলে”
“ভারতগুম্বা লৈবাক অমগীদমক চাউখৎপা অমসুং হেরিতেচ চপ মান্ননা মরুওই”
10 FEB 2023 7:15PM by PIB Imphal
ঙসি মুম্বাইগী মারোলদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অলজামিয়া-তুস-সাইফিয়াহ(সাইফি একাদেমী)গী অনৌবা কেম্পস শঙ্গাখ্রে। অলজামিয়া-তুস-সাইফিয়াহ অসি দাৱুরি বোহরা ফুরুপকী মরুওইবা মহৈলোয়শঙনি। সয়েদনা মুফাদ্দাল সাইফুদ্দিনগী লমজিং মখাদা, ফুরুপ অসিগী চৎন-লোনচৎশিং অমসুং সাহিত্য তম্নবা মহৈলোয়শঙ অসিনা থবক তৌরি।
মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক মফম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা ওইনা লাকপা নত্তে, মীরোন মরিগী ইমুং অসিগী ইমুং-মনুংগী মীওই অমা ওইনা লাকপনি। কাংলুপ, ফুরুপ নত্ত্রগা লুপ খুদিংমক, মতমগী হোংলকপা মতুংইন্না মসিগী মরী লৈনবশিং লেংদনা থম্বা ঙম্বদা শকখঙলি। হোঙলক্লিবা মতম অমসুং চাউখৎপা অসিগা চুশিন্ননবা থবকশিংদা, দাৱুরি বোহরা ফুরুপ্না মশামক মশক তাক্লে। অলজিমিয়া-তুস-সাইফিয়াহ অসি মসিগী অহিংবা খুদম অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্না চৎলুবা মফম খুদিংদা ফুরুপ অসিনা মহাক নুংশিবা হেনগৎলক্লি। দোক্তর সয়েদনা চহি ৯৯শুবা মতমদা তাকপী-তম্বীখিবা অমসুং গুজরাতকী মীয়ামগা মহাক্কা অচেৎপা মরী লৈনখিবা অদু নিংশিংলি। সুরত্তা পাংথোকখিবা দোক্তর সয়েদনাগী সেন্তেনরি থৌরমদা স্পিরিচুএল লুচিংবা অসিনা গুজরাতকী ঈশিংগী ফিবমদা ৱাফম কয়া ফোঙদোকখি অমসুং মখোয়না ঈশিংগীদমক থবক কয়া পাংথোকখিবা অদুগীদমক থাগৎলি। মসি ঈশিং ফংদবদগী হৌরগা মচি ওইবা চীঞ্জাক চাবা ৱাৎপা থেংন্নবা খুন্নাই অমসুং সরকার পুন্না থবক তৌমিন্নবগী খুদম অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐনা লৈবাক অসিদা খক নত্তনা মপান লৈবাক্তা চৎপা মতমদা,ঐগী বোহরা ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচল-ইচেশিংনা ঐ উনবা শোইদনা লাকই। ভারত্তা লৈরিবা বোহরা ফুরুপ অসি মহাক্না য়াম্না নুংশিজৈ অমসুং মখোয়গী য়াইফনা খল্লি। অচুম্বা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ন্না মঙবা মঙলানশিং মতম পুম্নমক্তা মঙফাওনৈ অমসুং মুম্বাইদা অলজিমিয়া-তুস-সাইফিয়াহ শানবা মঙলান অসি নিংতম্বা ফংদ্রিঙৈদগী লৈরক্লবনি। দান্দি খোঙচৎ মমাঙদা, মহাত্মা গান্ধীনা দাৱুরি বোহরা ফুরুপকী লুচিংবগী য়ুমদা লৈখি। মহাক্না হায়জবদগী য়ুম অদু মিউজম ওইনবা সরকারদা পীখ্রে। মীয়াম্না হায়রিবা য়ুম অদু য়েংবা চৎপীয়ু।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিগুম্বা অহোংবশিংগা লোয়ন্না অমৃত কালদা মাঙলোমদা চঙশিন্নবা লৈবাক অসিনা ৱারেপশিং লৌরে। নুপীশিং অমসুং নুপীমচাশিংদা অনৌবা মতমগী লাইরিক-লাইশু তম্বগী অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। মসিগী মাইকৈ অসিদা অলজিমিয়া-তুস-সাইফিয়াহশু চঙশিল্লি। ভারতকী চৎন-লোনচৎশিংগা লোয়ন্না অনৌবা মতমগী লাইরিক-লাইশু তম্বগী থবক অসি লৈবাক অসিগী মরুওইবনি। নালান্দা অমসুং তকশিলাগুম্বা মহৈলোয়শঙশিং লৈদুনা মতম অমদা ভারত অসি লাইরিক তমফম অমা ওইরমদুনা মালেমগী মফম কয়াদগী মহৈরোয় কয়া লাকখি। করিগুম্বা ঐখোয়না ভারতকী মপান ফরিঙৈ মতম অদু হঞ্জিল্লকপা পাম্লবদি লাইরিক-লাইশু তম্বগী মপান ফরিঙৈ মতম অদু হঞ্জিন্নবা হোৎনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ৮দা য়ুনিভর্সিতি মশিং য়াম্না হেনগৎলে অমসুং জিলা খুদিংমক্তা মেদিকেল কোলেজশিং লৈরে। ২০০৪-২০১৪গী মনুংদা কোলেজ ১৪৫ লিংখৎখি অমসুং ২০১৪-২০২২গী মনুংদা মেদিকেল কোলেজ ২৬০ হেন্না লিংখৎখি। হৌখিবা চহি ৮দা চয়োল খুদিংগী য়ুনিভর্সিতি অমা অমসুং কোলেজ অনি লিংখৎখি।লাইরিক-লাইশু তম্বগী মচাক-মথুমশিং শেমগৎপগী খোঙজেল অমসুং পাক-চাউবা অসিদগী খঙলে মদুদি মালেমগী ফিবম শেম্নবা ভারত অসি হৈথোই-শিংথোইবা নহারোলশিংগী মফম অমা ওইরক্লে।
ভারত্তা লাইরিক-লাইশু তম্বগী লমদা লাক্লিবা অহোংবশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লাইরিক-লাইশু তম্বদা লম-লমগী লোনশিং শীজিন্নবা হায়বসি মরুওই। হৌজিক ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং মেদিকেল লম-লমগী লোনশিংদা তম্বা য়ারে। পেতন্ত লৌবগী থবকশিং লাইহনবনা পেতেন্তগী থবকশিংদা চাউনা মতেং পাংগনি। ঙসিগী নহারোলশিং অসি তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসনগী লৌশিং কয়া লৈরে। মালেম্না তশেংনা মায়োক্নরিবা অৱাবশিংগীদমক ঐখোয়গী নহারোলশিং লৈরি অমসুং থৱায় য়াওনা পাম্বৈশিং থিরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অমগীদমক লাইরিক-লাইশু তম্বা অমসুং ইন্দস্ত্রিগী থবক অনিমক চপ মান্না মরুওই। হায়রিবা সিস্তেম অনি অসি নহারোলগী তুংগী য়ুম্ফম্নি। হৌখিবা চহি ৮-৯দা পুৱারি ওইনা ললোন-ইতিক তৌবা য়াম্না লাইরে অমসুং লৈবাক অসিনা ইনফম থোকপা নিয়ম ৪০ হেন্না মুৎথৎলে অমসুং প্রোবিজন চা কয়া ক্রিমিনেল ওইহন্দ্রে। মতম অমদা হায়রিবা আইনশিং অসিনা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়র কয়া লাক্নখি অমসুং মখোয়গী ললোন-ইতিক্কী থবকশিংদা অকায়বা পীখি। ঙসিদি লৈবাক অসি থবক পীবশিং হিংমিন্নরে। সেন্ত্রেল এক্ত ৪২ শেমদোক্নবা জন বিশ্বাস বিল পুথোক্লে অমসুং বিপার সে বিশ্বাস স্কিম্না ললোনবশিংগী মরক্তা থাজবা লৈহনগনি। চহি অসিগী বজেত্তা তেক্স রেতকী অহোংবা পুরক্লে অমসুং মসিনা সরকারগী থবক তৌবশিং অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগী মখুত্তা অহেনবা শেনফম লাকহল্লগনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি ভারতগুম্বা লৈবাক অমগীদমক চাউখৎপা অমসুং হেরিতেচ চপ মান্ননা মরুওই। ভারত্তা অনৌবা চাউখৎপা অমসুং হেরিতেচকী লম্বীদা লাকপদা ফুরুপ খুদিংমক্কী তোপ-তোপ্পা অমসুং ৱাখল্লোন অসি মরুওই। ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর অনিমক্কী মাইকৈদা লৈবাক অসি থবক পায়খৎলি। ঐখোয়না মমাঙঙৈগী কুহ্মৈশিং পাংথোকপা মতমদা দিজিতেল পেমেন্তশিং শীজিন্নরি। অনৌবা তেক্নিকশিং শীজিন্নদুনা অরিবা রেকোর্দশিং দিজিতেল ওন্থোক্নবা লাউথোকখ্রে অমসুং খুন্নাইগী মীওই খুদিংমক্না মখোয়গী অরিবা তেক্স খুদিংমক দিজিতেল ওন্থোকপীয়ু।
মহাক্না হায়খি খোঙজং অসিদা নহারোলশিং শরুক য়াহন্দুনা বোহরা ফুরুপ্না মতেং পাংবা য়াই। অকোয়গী ফিবম ঙাক-শেনবা, মিল্লেতশিং য়োকখৎপা অমসুং ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা অসিদা মীয়াম শরুক য়ানবা বোহরা ফুরুপ্না পু্ক্নিং থৌগৎপা য়াই।
মহাক্কী লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা বোহরা ফুরুপকী মীওইশিংনা ঙান্থোইরিবা ভারতকী ব্রান্দ এম্বেসেদর ওইনা থবক তৌবা য়াই। চাউখৎলবা ভারত অমগী পান্দম ফংবদা দাৱুরি বোহরা ফুরুপ্না মরুওইবা থৌদাং অমা মখা তানা লৌগনি।
থৌরম অদুদা মহারাস্ত্রাগী চীফ মিনিস্তর একনাথ সিন্দে, মহারাস্ত্রাগী দিপুতি চীফ মিনিস্তর দেবেন্দ্র ফদনাবিস, সয়েদনা মুফাদ্দাল সাইফুদ্দিন অমসুং মহারাস্ত্রা সরকারগী মিনিস্তরশিং শরুক য়াখি।