প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
"পৰীক্ষা পে চৰ্চা-২০২৩"ত শিক্ষাৰ্থী, শিক্ষক আৰু অভিভাৱকৰ সৈতে বাৰ্তালাপৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ লিখিত পাঠ
27 JAN 2023 9:06PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
হয়তো এই ঠাণ্ডাৰ মাজত প্ৰথমবাৰৰ বাবে পৰীক্ষা পে চৰ্চা অনুষ্ঠিত হৈছে। সাধাৰণতে ফেব্ৰুৱাৰী মাহত অনুষ্ঠানটো আয়োজন কৰা হয়। কিন্তু এইবাৰ চিন্তা কৰিলো যে আপোনালোক সকলোৱে ২৬ জানুৱাৰীৰ সুবিধাও পাব লাগে, বাহিৰৰ পৰা অহাসকলেও সুবিধা ল’লে নহয়নে? কৰ্তব্য পথত গণৰাজ্য দিৱসৰ অনুষ্ঠান উপভোগ কৰিলে। কেনেকুৱা আছিল অভিজ্ঞতা? নিশ্চয় বৰ ভাল লাগিল। ঘৰলৈ যোৱাৰ পিছত কি ক’ব?
বাৰু বন্ধুসকল, মই বেছি সময় নলওঁ, কিন্তু মই নিশ্চিতভাৱে ক’ম যে পৰীক্ষা পে চৰ্চা অনুষ্ঠানত অংশ লোৱাটো মোৰ বাবেও এক কঠিন পৰীক্ষা। আৰু দেশৰ কোটি কোটি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে মোৰ পৰীক্ষা লৈ আছে। এতিয়া মই এই পৰীক্ষাটো দি সুখী, উপভোগ কৰো, কাৰণ মই দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্ত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ পৰা লাখ লাখ প্ৰশ্ন লাভ কৰো। অতি সক্ৰিয়ভাৱে শিশুসকলে প্ৰশ্ন কৰে, নিজৰ সমস্যা কয়, নিজৰ ব্যক্তিগত যন্ত্ৰণাও কয়। মোৰ দেশৰ যুৱ প্ৰজন্মই কি ভাবে, কি বিভ্ৰান্তিৰ মাজেৰে পাৰ হয়, দেশৰ পৰা কি আশা, চৰকাৰৰ পৰা কি আশা, কি সপোন আৰু সংকল্প, সেই কথা জনাটো মোৰ বাবে এক ডাঙৰ সৌভাগ্য। অৰ্থাৎ মোৰ বাবে সঁচাকৈয়ে ই এক ডাঙৰ সম্পদ। আৰু মই মোৰ সতীৰ্থসকলক এই সকলোবোৰ প্ৰশ্ন একেলগে ৰাখিবলৈ কৈছো। ১০-১৫ বছৰৰ পাছত কোনোবা এটা সময়ত যদি আমি সুযোগ পাওঁ, তেন্তে আমি সমাজ বিজ্ঞানীৰ জৰিয়তে বিশ্লেষণ কৰিম আৰু কেনেকৈ প্ৰজন্মটো সলনি হৈ থাকে, পৰিস্থিতি সলনি হৈ থাকে, কেনেকৈ তেওঁলোকৰ সপোন, তেওঁলোকৰ সংকল্প, তেওঁলোকৰ চিন্তাধাৰা অতি সুক্ষ্মভাৱে সলনি হয়। আপোনালোকে মোক কৰা প্ৰশ্নসমূহৰ দৰে বিশাল থিছিছ আন কাৰো হাতত নাথাকিব। বেছি সময় কথা নকওঁ। এতিয়া অনুষ্ঠান আৰম্ভ কৰো।
উপস্থাপকঃ যদি আপুনি পৃথিৱীখন সলনি কৰিব বিচাৰে, তেন্তে নিজকে সলনি কৰিবলৈ শিকক, পৃথিৱীখনক নহয়। সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, আপোনাৰ প্ৰেৰণাদায়ক আৰু তথ্যসমৃদ্ধ ভাষণে আমাক সদায় ইতিবাচক শক্তি আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰাই তোলে, আমি সকলোৱে আপোনাৰ অপৰিসীম অভিজ্ঞতা আৰু জ্ঞানসম্পন্ন পথ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে আগ্ৰহেৰে অপেক্ষা কৰি আছো। সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ আৰু অনুমতি সাপেক্ষে আমি এই কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰিব বিচাৰিছো।
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য আৰু স্থাপত্য সৌন্দৰ্য্যৰ বাবে বিখ্যাত চহৰ মাদুৰাইৰ পৰা অশ্বিনী ডাঙৰীয়াই এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছে। অশ্বিনী অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সুধিব।
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, নমস্কাৰ। মোৰ নাম অশ্বিনী। মই তামিলনাডুৰ মাদুৰাইৰ ২নং কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় ছাত্ৰ। আপোনালৈ মোৰ প্ৰশ্নটো হ'ল, মোৰ ফলাফল ভাল নহ'লে মোৰ পৰিয়ালৰ হতাশাৰ সৈতে কেনেকৈ মোকাবিলা কৰিম। আশা কৰা ধৰণে নম্বৰ নাপালে কি হ’ব। এজন ভাল ছাত্ৰ হোৱাটোও সহজ কাম নহয় বয়োজ্যেষ্ঠসকলৰ আশা ইমান বেছি হৈ পৰে যে পৰীক্ষা দি থকা শিক্ষাৰ্থীয়ে ইমান মানসিক চাপত পৰে আৰু তেওঁলোক মানসিকভাৱে ভাঙি পৰে। এই বিষয়ে মোক গাইড কৰক। ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা- ধন্যবাদ অশ্বিনী। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, ভাৰতৰ ৰাজধানী দিল্লীৰ নৱদেশ জাগুৰ এই প্ৰেক্ষাগৃহত বহি আছে। তেওঁ নিজৰ প্ৰশ্নৰ জৰিয়তে একেধৰণৰ বিষয় এটাৰ ওপৰত আলোচনা কৰিব বিচাৰিছে। নৱদেশ অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সুধিব।
নৱদেশ-শুভ ৰাতিপুৱা মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়। মই দিল্লী অঞ্চলৰ পীতম পুৰা কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ। মহোদয়, আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্ন হ’ল যেতিয়া মোৰ ফলাফল ভাল নহয় তেতিয়া মোৰ পৰিয়ালৰ পৰিস্থিতিৰ সৈতে কেনেকৈ মোকাবিলা কৰিম? অনুগ্ৰহ কৰি মোক পথ প্ৰদৰ্শন কৰক ছাৰ, বহুত বহুত ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা-ধন্যবাদ নৱদেশ। সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া, বিশ্ববাসীক শান্তি আৰু মমতাৰ বাৰ্তা প্ৰদান কৰা ভগৱান বুদ্ধ, গুৰু গোবিন্দ সিং আৰু বৰ্দ্ধমান মহাবীৰৰ জন্মস্থান প্ৰাচীন নগৰ পাটনাৰ প্ৰিয়ংকা কুমাৰীও প্ৰায় একেধৰণৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে। তেওঁ আপোনাৰ পথ প্ৰদৰ্শন বিচাৰে। প্ৰিয়ংকা অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সুধিব।
প্ৰিয়ংকা-নমস্কাৰ। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মোৰ নাম প্ৰিয়ংকা কুমাৰী। মই পাটনাৰ ৰাজেন্দ্ৰ নগৰৰ ৰবিন বালিকা প্লাছ টু বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ। মোৰ প্ৰশ্ন হ'ল মোৰ পৰিয়ালৰ সকলোৱে ভাল নম্বৰ পাই উত্তীৰ্ণ হৈছে। মইও ভাল নম্বৰ পাব বিচাৰো। ইয়াৰ বাবে মই মানসিক চাপৰ সন্মুখীন হৈছো, ইয়াৰ বাবে আপুনি মোক পথ প্ৰদৰ্শন কৰক। ধন্যবাদ।
উপস্থাপকঃ ধন্যবাদ প্ৰিয়ংকা। সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী। অশ্বিনী, নৱদেশ আৰু প্ৰিয়ংকাই অনুভৱ কৰে যে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়টোৱে বহু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক প্ৰভাৱিত কৰে আৰু ইয়াৰ সমাধানৰ বাবে আপোনালোকৰ দিহা-পৰামৰ্শ বিচাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-অশ্বিনী আপুনি ক্ৰিকেট খেলে নেকি? ক্ৰিকেটত গুগলী বল নিশ্চয় দেখিছে। লক্ষ্য এটা, দিশটো আন এটা। মই ভাবো তুমি মোক প্ৰথম বলত বল্ড কৰিব বিচাৰিছা। পৰিয়ালৰ সদস্যসকলে আপোনাৰ পৰা বহু আশা কৰাটো অতি স্বাভাৱিক। আৰু তাতো একো দোষ নাই। কিন্তু যদি পৰিয়ালৰ সদস্যসকলে নিজৰ সামাজিক মৰ্যাদাৰ বাবে আশা নিৰ্ধাৰণ কৰি আছে, তেন্তে সেয়া চিন্তাৰ বিষয়। তেওঁলোকৰ সামাজিক মৰ্যাদাই তেওঁলোকৰ ওপৰত ইমান হেঁচা প্ৰয়োগ কৰে, তেওঁলোকৰ মনত ইমানেই প্ৰভাৱ পৰে যে তেওঁলোকে সমাজলৈ গ’লে ল’ৰা-ছোৱালীক কি ক’ব বুলি ভাবিছে। যদি ল’ৰা-ছোৱালী দুৰ্বল হয় তেন্তে কেনেকৈ আলোচনা কৰিব তেওঁলোকৰ সন্মুখত আৰু কেতিয়াবা আনকি পিতৃ-মাতৃয়েও আপোনাৰ সামৰ্থ্য জানিও, সামাজিক মৰ্যাদাৰ বাবে তেওঁলোকৰ সমনীয়া, বন্ধু-বান্ধৱী, ক্লাবলৈ যায়, কেতিয়াবা সমাজলৈ যায়। তাৰ পিছত তেওঁলোকে হীনমন্যতাত ভোগে আৰু সেইবাবেই তেওঁলোকে নিজৰ সন্তানক বহুত ডাঙৰ ডাঙৰ কথা কয়। আৰু তাৰ পিছত লাহে লাহে তেওঁলোকে ইয়াক আভ্যন্তৰীণ কৰি লয় আৰু তাৰ পিছত ঘৰলৈ অহাৰ পিছত তেওঁলোকেও একে আশা কৰে। আৰু এই স্বাভাৱিক প্ৰৱণতা সমাজ জীৱনত ৰৈ গৈছে। দ্বিতীয়তে, আপুনি ভাল কাম কৰিলেও আপোনাৰ পৰা সকলোৰে নতুন আশা থাকিব। আমি যিমানেই নিৰ্বাচনত জয়ী নহওক কিয় ৰাজনীতিত আছো। কিন্তু এনে হেঁচা সৃষ্টি হয় যে আমি হাৰ মানিব নালাগে। যদি আপুনি ২০০ আনিছে তেন্তে ক’লে ২৫০ কিয় নানিব, যদি ২৫০ আনে তেন্তে ৩০০ কিয় নানিব, যদি ৩০০ আনিছে তেন্তে ৩৫০ কিয় নানিব। চাৰিওফালৰ পৰা চাপৰ সৃষ্টি হয়। কিন্তু আমি এই হেঁচাবোৰৰ ওচৰত বলি হ’ব লাগেনে? এটা মুহূৰ্তৰ বাবে ভাবি চাওক যে গোটেই দিনটো আপোনাক যি কোৱা হয়, চৌদিশৰ পৰা কি শুনা যায়। ইয়াত আপুনি আপোনাৰ সময় নষ্ট কৰিব যিটো আপুনি নিজৰ ভিতৰতে দেখিব। আপোনাৰ ক্ষমতা, আপোনাৰ অগ্ৰাধিকাৰ, আপোনাৰ প্ৰয়োজন, আপোনাৰ উদ্দেশ্য আৰু প্ৰতিটো আশাক ইয়াৰ সৈতে সংযোগ কৰক। যদি আপুনি কেতিয়াবা ক্ৰিকেট খেল চাবলৈ গৈছে তেন্তে আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে কিছুমান বেটছমেন খেলিবলৈ আহে। এতিয়া গোটেই ষ্টেডিয়ামত হাজাৰ হাজাৰ মানুহ আছে। চিঞৰ-বাখৰ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। চাৰি, চাৰি, চাৰি, ছয়, ছয়, ছয়। দৰ্শকৰ দাবীত তেওঁ চাৰি আৰু ছয় মাৰে নেকি? কোনো খেলুৱৈয়ে এই কাম কৰে নেকি? যিমানেই নহওক চিঞৰি থাকিল। তেওঁৰ মনোযোগ কেৱল সেই বলটোৰ ওপৰত। যি আহি আছে সেই বলাৰৰ মনটো অধ্যয়ন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে আৰু বলটো যিদৰে আছে তেনেদৰেই খেলে। দৰ্শকে যে চিঞৰি উঠে এনে নহয়, ফোকাচ হৈয়েই থাকে। যদি আপুনিও আপোনাৰ কাৰ্য্যকলাপত মনোনিৱেশ কৰি থাকে। গতিকে যি হেঁচা সৃষ্টি হয়, আশাৰ সৃষ্টি হয়, সোনকালে বা পিছত আপুনি ইয়াক অতিক্ৰম কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। সেই বিপদৰ পৰা ওলাই আহিবা। আৰু সেইবাবেই মই আপোনালোকক আহ্বান জনাইছো যে হেঁচাত নপৰিবলৈ। হয়, কেতিয়াবা চাপ বিশ্লেষণ কৰক। এনে নহয়নে যে আপুনি নিজকে তুচ্ছজ্ঞান কৰিছে। আপোনাৰ বহুত সম্ভাৱনা আছে, কিন্তু আপোনাৰ নিজেই এনেকুৱা এটা হতাশ মানসিকতা আছে যে আপুনি উদ্ভাৱন কৰিবলৈ নাভাবে। গতিকে কেতিয়াবা সেই আশাবোৰ এক বৃহৎ শক্তি হৈ পৰে। বহুত শক্তিৰ সৃষ্টি হয় আৰু সেইবাবেই পিতৃ-মাতৃয়ে কি কৰা উচিত সেয়া ইতিমধ্যে কৈছো। সামাজিক হেঁচাত পিতৃ-মাতৃয়ে সন্তানৰ ওপৰত হেঁচা স্থানান্তৰিত কৰিব নালাগে। কিন্তু শিশুৱে নিজৰ সম্ভাৱনাতকৈও কমকৈ নিজকে তুচ্ছজ্ঞান কৰা উচিত নহয়। আৰু যদি আপুনি দুয়োটা কথাতে গুৰুত্ব দিয়ে তেন্তে মই নিশ্চিত যে আপুনি এনে সমস্যা অতি সহজে সমাধান কৰিব পাৰিব।
প্ৰস্তুতকৰ্তা-মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী! আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ। আপোনাৰ প্ৰেৰণাদায়ক কথাষাৰে পিতৃ-মাতৃক নিজৰ সন্তানক বুজি পোৱাৰ এক উপায় দিছে। মহাশয় আমি চাপত নাথাকো আৰু আমি পৰীক্ষাত উৎসাহ বজাই ৰাখিম, ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা-মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী। প্ৰকৃতিৰ অপৰূপ সৌন্দৰ্য্যক সামৰি লোৱা ভাৰতৰ পেৰিছ নামেৰে বিখ্যাত এখন পাহাৰীয়া চহৰ চাম্বা। হিমাচল প্ৰদেশৰ চাম্বাৰ পৰা আৰুশী ঠাকুৰে আমাৰ সৈতে ভাৰ্চুৱেলী সংযুক্ত হৈছে। আৰুশী আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সুধিব।
আৰুশী–নমস্কাৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী। মোৰ নাম আৰুশী ঠাকুৰ আৰু মই কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় বাণীখেত দলহজী জিলা চাম্বাৰ একাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ। আপোনালোকৰ ওচৰত মোৰ এই প্ৰশ্নটো আছে যে পৰীক্ষাৰ সময়ত মোক যিটো কথাই আটাইতকৈ বেছি আমনি কৰে, সেয়া হ’ল মই ক’ৰ পৰা পঢ়া আৰম্ভ কৰিম? মই সদায় অনুভৱ কৰো যে মই সকলো পাহৰি গৈছো আৰু মই সেই বিষয়ে চিন্তা কৰিয়েই থাকোঁ। যিয়ে মোক বহুত মানসিক চাপ দিয়ে। অনুগ্ৰহ কৰি গাইড কৰক। ধন্যবাদ মহাশয়।
প্ৰস্তুতকৰ্তা-ধন্যবাদ আৰুশী। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, ছত্তীশগড়ৰ ৰাজধানী ৰায়পুৰৰ পৰা এই সমস্যা সন্দৰ্ভত সমাধান বিচাৰিছে অদিতি দেৱানে। অদিতি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সোধক।
অদিতি দেৱান-নমস্কাৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া। মোৰ নাম অদিতি দেৱান আৰু মই কৃষ্ণ পাব্লিক স্কুল ৰায়পুৰ ছত্তীশগড়ৰ দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী। আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্নটো হ’ল যে মোৰ বহুত কাম আছে বুলি মই চিন্তা কৰো। কিন্তু শেষলৈকে মই একো কৰিব নোৱাৰো। কাৰণ মোৰ বহুত কাম আছে। মোৰ যিকোনো কাম সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰিলেও মোৰ চিন্তা আৰু বেছি। কাৰণ তেতিয়া হয় মই আন কামবোৰ কৰিবলৈ বেছি সময় লওঁ নহয় মই সেইবোৰ আৰু আগলৈ পিছুৱাই দিওঁ। মোৰ সকলো কাম সময়মতে কেনেকৈ সম্পূৰ্ণ কৰিম সেই কথা জানিবলৈ মোৰ কৌতুহল জন্মিছে। ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা-ধন্যবাদ অদিতি, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, আৰুশী আৰু অদিতিয়ে পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতি আৰু সময় ব্যৱহাৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আপোনাৰ দিহা-পৰামৰ্শ বিচাৰে। অনুগ্ৰহ কৰি তেওঁলোকৰ সমস্যা সমাধান কৰক মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-চাওক, এইটো কেৱল পৰীক্ষাৰ বাবে নহয়। যিয়েই নহওক, জীৱনত সময় ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত আমি সচেতন হোৱা উচিত। পৰীক্ষা হওক বা নহওক। কামৰ বোজা কিয় হয় আপুনি নিশ্চয় দেখিছে। সময়মতে কাম নোহোৱাৰ বাবে কামবোৰ গোট খাই যায়। আৰু কেতিয়াও কাম কৰি ভাগৰি নাযায়। কামত সন্তুষ্টি থাকে। কাম নকৰাকৈ ভাগৰি পৰিছে। সন্মুখত দেখা যায়, অ’ ইমান কাম, ইমান কাম আৰু ভাগৰুৱা যেন লাগে। প্ৰথমে কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰক। দ্বিতীয়তে কেতিয়াবা কলম লৈ কাগজত পেঞ্চিল লৈ ডায়েৰীত লিখে। এসপ্তাহৰ বাবে লক্ষ্য কৰক আপুনি ক’ত সময় কটায়। নিজৰ অলপ বিশ্লেষণ কৰক। মই নিশ্চিত যে আপুনি লক্ষ্য কৰিব আপুনি বেছিভাগ সময় কটায় আৰু আপোনাৰ ভাল লগা কামবোৰত মগ্ন হয়। তাৰ পিছত তিনিটা বিষয় আছে যিবোৰ কম পছন্দৰ কিন্তু অপৰিহাৰ্য। সেইটো তেতিয়া আপোনাৰ বাবে বোজা যেন লাগিবলৈ আৰম্ভ কৰিব। দুঘণ্টা ধৰি কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিলোঁ, কিন্তু সেয়া নহ’ল আৰু সেইবাবেই আপুনি কেৱল দুঘণ্টা পঢ়া নাই, কিন্তু পঢ়াৰ সময়ত যেতিয়া মনটো সতেজ হয়, তেতিয়া আপুনি আটাইতকৈ কম প্ৰিয় বিষয়টোৱেই আটাইতকৈ কঠিন বুলি বিবেচনা কৰে। এই বিষয়ে প্ৰথমে ৩০ মিনিট সিদ্ধান্ত লওক, তাৰ পিছত এটা প্ৰিয় বিষয়, সেইটোৰ ওপৰত ২০ মিনিট, তাৰ পিছত সেইটোৰ ওপৰত অলপ কম প্ৰিয় বিষয় এটাৰ ওপৰত ৩০ মিনিট। আপোনাৰ আগ্ৰহ ক্ৰমান্বয়ে গঢ় লৈ উঠিব। যিটো আপুনি সাধাৰণতে এৰাই চলি থাকে। আৰু ভাল বিষয়ত নিমগ্ন হৈ থাকে আৰু বহু সময় নষ্ট হয়। আপোনালোকে নিশ্চয় ঘুৰি উৰুৱাই থকা দেখিছে। শৈশৱত মোৰ বৰ ভাল লাগিছিল। ঘুৰিৰ সূতা যিটো ডোঙা, ই কেতিয়াবা ইটোৱে সিটোৰ লগত জড়িত হৈ এটা বিশাল বাণ্ডিল হৈ পৰে। এজন বুদ্ধিমান ব্যক্তিয়ে এতিয়া কি কৰিব? এনেকৈ টানিবনে, শক্তি প্ৰয়োগ কৰিবনে? এইটো নকৰিব। সি লাহে লাহে প্ৰতিটো সূতা ধৰি ৰাখিবলৈ চেষ্টা কৰিব যে ক’ত খুলিব পৰা উপায় আছে আৰু তাৰ পিছত লাহে লাহে লাহে লাহে খুলিলে ইমান ডাঙৰ গোট এটাও সহজেই খোল খাব আৰু সেই অনুসৰি সকলো ডোঙা তাৰ হাতত থ’ব প্ৰয়োজনীয়তা। আমিও জোৰকৈ কৰিব নালাগে। আপুনি সহজে সমাধান বিচাৰিব লাগিব আৰু যদি আপুনি আৰামত সমাধান বিচাৰি পায় তেন্তে মই নিশ্চিত যে আপুনি সেইটো ডাঙৰ ৰূপত কৰিব। দ্বিতীয়তে, আপুনি কেতিয়াবা ঘৰত মাৰ কাম-কাজ নিৰীক্ষণ কৰিছেনে? আচলতে তোমাৰ ভাল লাগে স্কুলৰ পৰা আহি থাকোঁতে মাকে সকলো সাজু কৰি ৰাখিছিল। ৰাতিপুৱা স্কুললৈ যাবলগীয়া হ’লে মায়ে সকলো সাজু কৰি থৈছিল। বৰ ভাল যেন লাগিছে। কিন্তু আপুনি কেতিয়াবা পৰ্যবেক্ষণ কৰিছেনে মাতৃৰ সময় ব্যৱস্থাপনা কিমান ভাল? সি জানে, ৰাতিপুৱা গতিকে এই কামটো ৬ বজাত কৰিব লাগিব। এই কাম ৬.৩০ বজাত কৰিব লাগিব। ৯ বজাত যাব লগা হ’লে এই কামটো কৰিব লাগিব। যদি তেওঁ ১০ বজাত ঘৰলৈ আহে তেন্তে এই কামটো কৰিব লাগিব। অৰ্থাৎ এনে নিখুঁত সময় ব্যৱস্থাপনা মাতৃয়ে কৰে আৰু আনহাতে বেছিভাগ কাম মাতৃয়ে কৰে। কিন্তু কোনো কামতে তেওঁ বোজা অনুভৱ নকৰে। ভাগৰুৱা, বহুত কাম আছে, বেছি, তাই এই কামটো নকৰে কাৰণ তাই জানে যে মই এই ঘন্টাত এইটো আৰু সেইটো কৰিব লাগিব। আৰু অতিৰিক্ত সময় পালেও তাই মনে মনে নাথাকে। তাই এটা বা আনটো সৃষ্টিশীল কাম কৰিয়েই থাকে। বেজীটো সূতাৰ লগত বহি থাকিব, কিবা এটা বা আনটো কাম কৰি। শিথিল হোৱাৰ ব্যৱস্থাও কৰিছে। যদিও আপুনি আপোনাৰ মাতৃৰ কাম-কাজ সঠিকভাৱে পৰ্যবেক্ষণ কৰে, তেন্তে এজন ছাত্ৰ হিচাপে আপোনাৰ সময় ব্যৱস্থাপনাৰ গুৰুত্ব কি আৰু সময় ব্যৱস্থাপনাত ই ২ ঘন্টা, ৪ ঘন্টা, ৩ ঘণ্টা নহয় কিন্তু মাইক্ৰ’ ব্যৱস্থাপনাৰ প্ৰয়োজন। কোনটো বিষয়ত কিমান সময় দিব লাগে, কোনটো কামত কিমান সময় দিব লাগে আৰু ইমান নিষেধাজ্ঞাও নাৰাখিব যে মই পঢ়িব লগা বাবে মাত্ৰ ৬ দিন নকৰোঁ, তেতিয়া আপুনি ভাগৰি পৰিব। সঠিকভাৱে বিতৰণ কৰক, সময়ে আপোনাক নিশ্চয় উপকৃত কৰিব। ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা-ধন্যবাদ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া। আমাক এজন ফলপ্ৰসূ ছাত্ৰ হ’বলৈ পদ্ধতিগত আৰু পদ্ধতিগত হ’বলৈ পথ প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয়, জনজাতীয় শিল্প, মনোমোহা চিত্ৰকূট জলপ্ৰপাত আৰু উন্নতমানৰ বাঁহৰ বাবে বিশেষভাৱে পৰিচিত ছত্তীশগড়ৰ বাষ্টাৰ জিলাৰ ৰূপেশ কাশ্যপ আমাৰ সৈতে ইয়াত উপস্থিত আছে আৰু অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় এটাত আপোনাৰ পৰামৰ্শ বিচাৰিছে। ৰূপেশ আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সুধিব।
ৰূপেশ-শুভ ৰাতিপুৱা মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয়, মোৰ নাম ৰূপেশ কাশ্যপ। মই ছত্তীশগড়ৰ বাস্তাৰ জিলাৰ স্বামী আত্মানন্দ চৰকাৰী ইংৰাজী মাধ্যম বিদ্যালয়ৰ নৱম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ। মহাশয়, মোৰ প্ৰশ্নটো হৈছে মই পৰীক্ষাত অন্যায় উপায় কেনেকৈ এৰাই চলিব পাৰোঁ। ধন্যবাদ মহাশয়।
প্ৰস্তুতকৰ্তা-ধন্যবাদ ৰূপেশ। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ছাৰ, ঐতিহ্যমণ্ডিত চহৰ জগন্নাথ পুৰীৰ পৰা একেধৰণৰ বিষয়ত তন্ময় বিশ্বলে আপোনাৰ দিহা-পৰামৰ্শ বিচাৰিছে। তন্ময় অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সুধিব।
তন্ময়-মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয়, নমস্কাৰ। মোৰ নাম তন্ময় বিশ্বল। মই ওড়িশাৰ কোনাৰ্ক পুৰিৰ জৱাহৰ নৱোদয় বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ। আপোনাৰ ওচৰত মোৰ প্ৰশ্ন মহাশয় পৰীক্ষাৰ সময়ত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ নকল বা নকল কৰা কামবোৰ কেনেকৈ নাইকিয়া কৰিব পাৰি। এই বিষয়ে মোক গাইড কৰক। ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা-মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰূপেশ আৰু তন্ময়ে পৰীক্ষাত কেনেকৈ অন্যায় উপায় ব্যৱহাৰৰ পৰা বিৰত থাকিব, সেই সম্পৰ্কে আপোনাৰ দিহা-পৰামৰ্শ বিচাৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- মই সুখী যে আমাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলেও উপলব্ধি কৰিছে যে পৰীক্ষাত যিবোৰ ভুল প্ৰথা অৱলম্বন কৰে৷ অসৎ আচৰণ ঘটে, তাৰ বাবে উপায় বিচাৰি উলিয়াব লাগে। বিশেষকৈ যিসকল কঠোৰ পৰিশ্ৰমী ছাত্ৰ, তেওঁলোকে নিশ্চিতভাৱে চিন্তিত যে মই ইমান কষ্ট কৰো আৰু তেওঁ চুৰি, নকল আৰু নকল কৰি গাড়ী চলায়। আগতেও মানুহে হয়তু চুৰি কৰিছিল, নকল কৰিছিল৷ কিন্তু তেওঁলোকে নিশ্চয় গোপনে কৰি আছে। এতিয়া তেওঁলোকে গৌৰৱেৰে কয় যে তেওঁলোকে তত্বাৱধায়কক মূৰ্খ সজাইছে। মূল্যবোধৰ এই পৰিৱৰ্তন অতি বিপজ্জনক আৰু সেয়েহে আমি সকলোৱে এই সামাজিক সত্যৰ বিষয়ে চিন্তা কৰিব লাগিব। আন এটা অভিজ্ঞতা আহিছে যে সেই স্কুলৰ শিক্ষক বা টিউচন ক্লাছ চলোৱা তেনেকুৱা কিছুমান শিক্ষকেও অনুভৱ কৰে যে মোৰ ছাত্ৰজনে ভালকৈ পাছ আউট কৰিব লাগে, কাৰণ মই তেওঁৰ মাক-দেউতাকৰ পৰা টকা লৈছো, আগতে কোচিং কৰিছিলো, তেওঁলোকেও তেওঁক গাইড কৰি দিওঁ। সহায় কৰোঁ আহক, নকল কৰিবলৈ, নহয়নে, তেনেকুৱা শিক্ষক আছে নহয়, যদি নাই, তেন্তে কওক। আৰু তাৰ বাবেই দ্বিতীয়তে মই দেখিছো যে কিছুমান ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে পঢ়া-শুনা কৰিবলৈ সময় নিদিয়ে, কিন্তু নকল কৰাৰ উপায় বিচাৰি উলিওৱাত অতি সৃষ্টিশীল। তাত ঘণ্টাৰ পিছত ঘণ্টা সময় কটাব, নকল এটা বনাব, তাৰ পিছত ইমান সৰু আখৰেৰে বনাব। কেতিয়াবা অনুভৱ কৰো যে নকল কৰাৰ সেই পদ্ধতিবোৰৰ সলনি নকল কৰাৰ কৌশলবোৰে যিমান মগজু ব্যৱহাৰ কৰে সিমানেই মগজু ব্যৱহাৰ কৰে আৰু তেওঁলোক অতি সৃষ্টিশীল, এই চুৰি কৰাসকল। বৰঞ্চ তেওঁ একেখিনি সৃষ্টিশীলতা আৰু প্ৰতিভা শিকিবলৈ একেখিনি সময় খৰচ কৰিলে হয়তো তেওঁ ভাল কাম কৰিব পাৰিলেহেঁতেন। কোনোবাই তেওঁক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব লাগিছিল, কোনোবাই তেওঁক বুজাব লাগিছিল। দ্বিতীয়তে এই কথাটো বুজি লওঁ, এতিয়া জীৱনটো বহুত সলনি হৈছে, পৃথিৱীখন বহুত সলনি হৈছে আৰু সেইবাবেই পৰীক্ষাত উত্তীৰ্ণ হোৱাৰ অৰ্থ জীৱনত উত্তীৰ্ণ হোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়, সেয়া সম্ভৱ নহয়। আজি সকলোতে এটা বা আনটো পৰীক্ষা দিব লাগিব। কিমান নকল কৰিব? আৰু সেইবাবেই যিজনে নকল কৰে, তেওঁ চাগে এটা বা দুটা পৰীক্ষাত উত্তীৰ্ণ হ’ব, কিন্তু জীৱনটো কেতিয়াও পাৰ কৰিব নোৱাৰিব। নকল কৰি জীৱন গঢ়িব নোৱাৰি। সম্ভৱ যে পৰীক্ষাৰ নম্বৰবোৰ ইফালে সিফালে অনা হৈছে কিন্তু ক’ৰবাত প্ৰশ্নবোধক হ’ব আৰু সেইবাবেই আমি এনে এটা পৰিবেশ সৃষ্টি কৰিব লাগিব যে এটা পৰীক্ষাত আপুনি নকল কৰিলে, উত্তীৰ্ণ হ’ল, কিন্তু পিছলৈ আপুনি হয়তো জীৱনত আবদ্ধ হৈ থাকিব দ্বিতীয়তে, কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰা সেইসকল ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক মই ক'ম যে আপোনাৰ কষ্টই আপোনাৰ জীৱনলৈ ৰং আনিব। এনে কোনোবাই আপোনাৰ ওপৰত ২-৪ নম্বৰ লোৱাটো সম্ভৱ, কিন্তু ই আপোনাৰ জীৱনত কেতিয়াও বাধা হৈ নাযায়। যি শক্তি আপোনাৰ ভিতৰত আছে, সেই শক্তিয়ে আপোনাক আগুৱাই লৈ যাব। অনুগ্ৰহ কৰি, তেওঁ লাভৱান হৈছে, মোকো সেই বাটত চলিবলৈ দিয়ক, কেতিয়াও এই কাম নকৰিব, কেতিয়াও বন্ধু নকৰো। পৰীক্ষা আহে আৰু যায়, আমি জীৱনটো জীয়াই থাকিব লাগিব, আমি ইয়াক সম্পূৰ্ণৰূপে জীয়াই থাকিব লাগিব, আমি জয়ী হৈ জীৱনটো জীয়াই থাকিব লাগিব আৰু সেইবাবেই আমি শ্বৰ্ট-কাটৰ দিশত যোৱা উচিত নহয়। আৰু জানেনে, আপুনি নিশ্চয় দেখিছে ৰে’লৱে ষ্টেচনত য’ত ট্ৰেক আছে, প্ৰতিটো ৰে’ল ষ্টেচনতে এখন দলং থাকে, গতিকে মানুহে দলঙত যাবলৈ ভাল নাপায়, ট্ৰেক জপিয়াই যায়। কাৰণ একো নাই, ই কেৱল মজা। গতিকে তাত লিখা আছে যে শ্বৰ্ট কাটে আপোনাক চুটি কৰি পেলাব, গতিকে কোনোবাই যদি শ্বৰ্ট কাটেৰে কিবা এটা কৰিলেহেঁতেন তেন্তে তেওঁৰ টেনচন নাথকিব। ইয়াৰ পৰা নিজকে মুক্ত কৰি ৰাখক। আপুনি নিজৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়ে। ভাল ফলাফল পাব। ধন্যবাদ৷
প্ৰস্তুতকৰ্তা-ধন্যবাদ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী। আপোনাৰ কথাবোৰে আমাৰ অন্তৰত থিতাপি লৈছে। ধন্যবাদ
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, শস্যভূমি পাল্লাকাডে কোমল গ্রীজে চপোৱা শস্যৰ সুগন্ধি আৰু পৰম্পৰাগত কেৰালা সংগীতৰ শব্দ কঢ়িয়াই লৈ ফুৰে, সুজয় কে আপোনালোকৰ দিহা-পৰামৰ্শ বিচাৰিছে। সুজয় অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সুধিব।
সুজয়- নমস্কাৰ সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, মোৰ নাম তেজস সুজয়। মই নৱম শ্ৰেণীৰ কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় কাঞ্জিকোড়, কৰ্ণকুলাম সম্ভাৰৰ ছাত্ৰ। মোৰ প্ৰশ্ন হ’ল কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু স্মাৰ্ট কামৰ মাজত কোনটো কামৰ প্ৰয়োজন। ভাল ফলাফলৰ বাবে দুয়োটা প্ৰয়োজনীয় নেকি? অনুগ্ৰহ কৰি আপুনি মাৰ্গ দৰ্শন কৰক। ধন্যবাদ ছাৰ৷
প্ৰস্তুতকৰ্তা- ধন্যবাদ সুজয়, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - তেওঁৰ প্ৰশ্ন কি আছিল, কি সুধিছিল?
প্ৰস্তুতকৰ্তা- ছাৰ, কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ বিষয়ে.. কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু স্মাৰ্ট কামৰ বিষয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু স্মাৰ্ট কাম,
প্ৰস্তুতকৰ্তা- ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বাৰু আপুনি নিশ্চয় শৈশৱত এটা কাহিনী পঢ়িছে। সকলোৱে নিশ্চয় পঢ়িছে। আৰু ইয়াৰ পৰাই অনুমান কৰিব পাৰি যে স্মাৰ্ট কাম কি আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰম কি। সৰুতে আমি এটা কাহিনী শুনিছিলোঁ যে এটা কলহত পানী আছে। পানী অলপ দ আছিল বাবে এটা কাউৰীয়ে পানী খাব বিচাৰিছিল। কিন্তু তেওঁ ভিতৰলৈ হাতখন ভৰাব নোৱাৰিলে। গতিকে সেই কাউৰীয়ে সৰু সৰু শিলগুটি তুলি সেই কলহটোত ভৰাই দিলে আৰু লাহে লাহে পানী ওপৰলৈ উঠি আহিল আৰু তাৰ পিছত তেওঁ পানীখিনি আৰামত খালে। এই কাহিনীটো আপোনালোকে শুনিছেনে? এতিয়া ইয়াক আপুনি কি ক’ব কঠোৰ কাম বা স্মাৰ্ট কাম? আৰু চাওক, যেতিয়া এই কাহিনীটো লিখা হৈছিল, তেতিয়া কোনো খেৰ নাছিল। নহ’লে এই কাউৰীয়ে বজাৰলৈ গৈ খেৰ আনিব। চাওক, কিছুমান মানুহ আছে যিয়ে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি থাকে। কিছুমান মানুহ আছে, যাৰ জীৱনত কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ কোনো লক্ষণ নাই। কিছুমান মানুহে কষ্টেৰে স্মাৰ্ট কাম কৰে আৰু কিছুমানে স্মাৰ্টভাৱে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰে। আৰু সেইবাবেই কাউৰীয়েও আমাক শিকাইছে যে কেনেকৈ স্মাৰ্টভাৱে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব লাগে। আৰু সেইবাবেই আমি প্ৰতিটো কাম বুজিব লাগিব, প্ৰথমে অতি ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰিব লাগিব। কিছুমান মানুহ নিশ্চয় আছে, আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে কথাবোৰ বুজি পোৱাৰ পৰিৱৰ্তে তেওঁলোকে পোনপটীয়াকৈ নিজৰ বুদ্ধিমত্তা গ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। বহুত কষ্ট কৰিলেও কোনো ফল নাপায়। মনত আছে, বহু আগতেই ট্ৰাইবেল বেল্টত কাম কৰিছিলোঁ, গতিকে ইণ্টেৰিয়ৰলৈ যাবলগীয়া হৈছিল। গতিকে কোনোবাই আমাক সেই দিনৰ পুৰণি জীপখন দিলে। তেওঁ তাক লগত লৈ যোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰিলে। এতিয়া আমি ৰাতিপুৱা ৫.৩০ বজাত যাবলৈ ওলাইছিলো। কিন্তু আমাৰ জীপখন একেবাৰে লৰচৰ কৰা নাছিল। আমি বহুত চেষ্টা কৰিলোঁ, ঠেলিলোঁ, এই কাম কৰিলোঁ, সমগ্ৰ বিশ্বৰ সমান কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিলোঁ। কিন্তু আমাৰ জীপখন লৰচৰ কৰা নাছিল। ৭:৩০ বাজিলত এগৰাকী মিস্ত্ৰীক মাতিলে। এতিয়া মেকানিকজনে দুই মিনিট সময় ল’লে আৰু দুই মিনিটৰ ভিতৰতে ঠিক কৰি দিলে আৰু তাৰ পিছত ক’ব যে ২০০ টকা দিব লাগিব। মই কলো বন্ধু, দুই মিনিটৰ বাবে ২০০ টকা। ক'লে ছাৰ, এইটো ২ মিনিটৰ বাবে ২০০ টকা নহয়। ৫০ বছৰৰ অভিজ্ঞতাৰ বাবে এয়া ২০০ টকা। এতিয়া আমি কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছিলো। জীপ চলি থকা নাছিল। তেওঁ স্মাৰ্টভাৱে কেইটামান বল্টু টান কৰিবলগীয়া হ’ল। প্ৰায়েই তেওঁক দুই মিনিট সময়েই লাগিলহেঁতেন। গাড়ীখন গুচি গ’ল।
কোৱাৰ অৰ্থ এইটো যে যদি সকলো কাম কষ্টৰে কৰা হয় তেতিয়া এনেকুৱাই হ'ব।আপুনি নিশ্চয় মল্লযুঁজাৰু অৰ্থাৎ ক্ৰীড়া জগতৰ মানুহক দেখিছে। কোনটো খেলৰ লগত তেওঁ জড়িত? সেই খেলখনত তেওঁক কোনবোৰ মাংসপেশীৰ প্ৰয়োজন। যি এগৰাকী প্ৰশিক্ষক। তেওঁ জানে, এতিয়া যেন তেওঁ উইকেটৰ ৰক্ষক, তেতিয়া উইকেটৰ ৰক্ষকে এনেদৰে বেঁকা হৈ ঘণ্টাৰ পিছত ঘণ্টা থিয় হৈ থাকিব লাগে। এতিয়া আমি ক্লাছত কিবা ভুল কৰিছো আৰু ছাৰে আমাক কাণ দুখন ধৰি বহিবলৈ বাধ্য কৰাইছে, ভিতৰত হাত ভৰি থৈ ইমান বিষ হয়। হয় নে নহয়? এইটো মানসিকৰ লগতে শাৰীৰিক, কাৰণ এনেকৈ ভৰিৰে কাণ দুখন ধৰি বহি থাকিব লাগে। বিষ হয় নে নহয়? কিন্তু এইটো এজন উইকেট কীপাৰৰ প্ৰশিক্ষণৰ এটা অংশ। তেওঁ এনেকৈয়ে ঘণ্টাৰ পিছত ঘণ্টা থিয় হৈ থাকে। যাতে ক্ৰমান্বয়ে তেওঁৰ পেশীবোৰ শক্তিশালী হৈ উঠে যাতে তেওঁ উইকেট ৰক্ষক হিচাপে ভাল কাম কৰিব পাৰে। যদি বলাৰ হয়, তেন্তে তেওঁক সেই পদ্ধতিৰ প্ৰয়োজন নাই, যদি তেওঁক আন এটা পদ্ধতিৰ প্ৰয়োজন হয়, তেন্তে তেওঁ সেইটো সম্পূৰ্ণ কৰি দিয়ে। আৰু সেইবাবেই আমি যি লাগে তাতো গুৰুত্ব দিব লাগে। যিটো আমাৰ বাবে উপযোগী। সকলো পাবলৈ চেষ্টা কৰিলে বহুত কষ্টৰ প্ৰয়োজন হব। হাত-ভৰি ওপৰলৈ তুলি থাকিব, দৌৰি থাকিব, ঢাকি থাকিব, অমুক কৰক, সাধাৰণ স্বাস্থ্যৰ বাবে ই ফিটনেছৰ বাবে ভাল। কিন্তু যদি মই অৰ্জন কৰিব বিচাৰো, তেন্তে সেই নিৰ্দিষ্ট ক্ষেত্ৰসমূহক সম্বোধন কৰিব লাগিব। আৰু যিজনে এই কথা বুজি পায়, তেৱোঁ ফল দিয়ে। যদি কোনো বলাৰ হয় আৰু তেওঁৰ পেশী ভাল নহয়, তেন্তে তেওঁ ক’ত বলিং কৰিব পাৰিব, কিমান অভাৰত বলিং কৰিব পাৰিব। ভাৰোত্তোলন কৰা লোকসকলে বিভিন্ন ধৰণৰ পেশী শক্তিশালী কৰিব লাগে। কঠোৰ পৰিশ্ৰমো কৰে। কিন্তু তেওঁলোকে স্মাৰ্টভাৱে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰে। আৰু স্মাৰ্টভাৱে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰক, তেতিয়াহে ফলাফল পাব। বহুত বহুত ধন্যবাদ।
উপস্থাপকঃ- আমাৰ জীৱনত সামঞ্জস্যপূৰ্ণ কঠোৰ পৰিশ্ৰম বাছনি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আপোনাৰ অন্তৰ্দৃষ্টিসম্পন্ন মাৰ্গদৰ্শনৰ বাবে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়ক ধন্যবাদ জনাইছো। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী গুৰু দ্ৰোনাচাৰ্য নামেৰে পৰিচিত হাৰিয়ানাৰ বিখ্যাত ঔদ্যোগিক চহৰ চাইবাৰ চিটি গুৰুগ্ৰামৰ ছাত্ৰী জোবিতা পাত্ৰ প্ৰেক্ষাগৃহত উপস্থিত হৈ আপোনাক এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছে। জবিতা অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সোধা।
জোবিতা পাত্ৰ- নমস্কাৰ, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, মোৰ নাম জোবিতা পাত্ৰ আৰু মই গুৰুগ্ৰাম হাৰিয়ানাৰ জৱাহৰ নবোদয় বিদ্যালয়ৰ দশম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী। পৰীক্ষা পে চৰ্চা ২০২৩ ত অংশগ্ৰহণ কৰাটো মোৰ বাবে সৌভাগ্য আৰু যথেষ্ট সন্মানৰ বিষয়। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয়, আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্ন হৈছে মই পঢ়া-শুনাত এগৰাকী মধ্যমীয়া শিক্ষাৰ্থী আৰু কিদৰে মই মোৰ পঢ়াশুনাত মনোনিবেশ কৰিব পাৰিম। অনুগ্ৰহ কৰি মোক এই বিষয়টোত পৰামৰ্শ দিয়ক। ধন্যবাদ মহাশয় |
প্ৰস্তুতকৰ্তা-ধন্যবাদ জোবিতা। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়,জোবিতা পাত্ৰ পঢ়া-শুনাত এগৰাকী মধ্যমীয়া ছাত্ৰী। তেওঁ পৰীক্ষাত কিদৰে ভাল ফল দেখুৱাব পাৰে সেই সন্দৰ্ভত আপোনাৰ পৰা মাৰ্গদৰ্শন বিচাৰিছে। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, কৃপা কৰি তেওঁৰ মাৰ্গদৰ্শন কৰে যেন।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ পোন প্ৰথমে, মই আপোনাক অভিনন্দন জনাইছোঁ কিয়নো আপুনি নিজেই জানে যে আপুনি পঢ়া-শুনাত এগৰাকী মধ্যমীয়া ছাত্ৰী। অন্যথা, বেছিভাগ শিক্ষাৰ্থী এনে যে তেওঁলোক পঢ়া-শুনাত মধ্যমীয়াতকৈয়ো তলৰ, কিন্তু নিজকে নিজকে আটাইতকৈ প্ৰতিভাৱান বুলি ভাবে। গতিকে প্ৰথমে, মই আপোনাক আৰু আপোনাৰ পিতৃ-মাতৃকো অভিনন্দন জনাইছোঁ। এবাৰ আপুনি যদি নিজৰ এই সামৰ্থ্যক স্বীকাৰ কৰি লয় আৰু ভাবে যে হয় মোৰ এইখিনি ক্ষমতা আছে, মোৰ এইখিনিহে স্থিতি আৰু মই এতিয়া ইয়াৰ সৈতে খাপ খোৱা বস্তুবিলাকহে বিচাৰি উলিয়াব লাগিব। মই বহুত ডাঙৰ তিছ মাৰ খাঁ হোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই। যিদিনা আমি আমাৰ শক্তিৰ বিষয়ে জানিব পাৰিম সেইদিনাই আমি সকলোতকৈ শক্তিশালী হৈ পৰিম। যিসকলে নিজৰ শক্তিৰ বিষয়ে নাজানে তেওঁলোক সামৰ্থৱান হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত বহুতো বাধাৰ সন্মুখীন হয়। সেয়েহে, এই পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে জ্ঞাত হোৱাৰ বাবে ঈশ্বৰে নিজেই আপোনাক শক্তি প্ৰদান কৰিছে। আপোনাৰ শিক্ষকসকলে শক্তি দিছে। আপোনাৰ পৰিয়ালে শক্তি প্ৰদান কৰিছে। আৰু মই বিচাৰো যে প্ৰতিজন অভিভাৱকে আপোনাসৱৰ সন্তানক সঠিকভাৱে মূল্যাংকন কৰক। তেওঁলোকৰ মাজত হীনমন্যতাৰ ভাব আহিবলৈ নিদিব। কিন্তু সঠিকভাৱে মূল্যায়ন কৰক।
কেতিয়াবা আপোনালোকে তেওঁলোকৰ বহুত ব্যয়বহুল দাবী পূৰণ কৰিব। গতিকে আপুনি ভালদৰে তেওঁক ক'ব যে নহয়, আমাৰ ঘৰৰ ইমান সামৰ্থ নাই, আমি এই বস্তুটো আনিব নোৱাৰিম। এইটো কৰক আৰু দুবছৰ অপেক্ষা কৰক। ই একো বেয়া নহয়। ঘৰৰ পৰিস্থিতি সম্পৰ্কে শিশুটোক বিশ্লেষণ কৰিবলৈ দিয়াটো বেয়া কথা নহয়। আৰু সেইকাৰণে আমি এজন স্বাভাৱিক স্তৰৰ ব্যক্তি আৰু বেছিভাগ মানুহ স্বাভাৱিক স্তৰৰ। খুব কম অসাধাৰণ মানুহ আছে। কিন্তু সাধাৰণ মানুহে যদি অধিক স্বাভাৱিক কাম কৰে আৰু যেতিয়া এই সাধাৰণ মানুহে অস্বাভাৱিক কাম কৰে তেতিয়া তেওঁলোক ওপৰৰ গুচি যায়। তেওঁলোকে গড় চৰ্ত ভংগ কৰে আৰু ওলাই যায়। এতিয়া সেইকাৰণে আমি যিকোনো সময়তে ইয়াৰ বিষয়ে চিন্তা কৰিব লাগিব আৰু আপোনাসৱে দেখা পৃথিৱীত সফল হোৱা বেছিভাগ লোক কি? তেওঁলোক এসময়ত সাধাৰণ মানুহ আছিল। তেওঁলোকে অসামান্য কাম কৰিছে। তেওঁলোকে বহুত ডাঙৰ ফল লাভ কৰিছে। এতিয়া আপোনাসৱে নিশ্চয় দেখিছে যে আজিকালি সমগ্ৰ বিশ্বৰ অৰ্থনৈতিক পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে বিশ্বত আলোচনা হৈছে। কোনখন দেশ কিমান আগবাঢ়ি গৈছে, কাৰ অৰ্থনৈতিক অৱস্থা কেনেকুৱা।
আৰু ক’ৰোনাৰ পাছততো ই এক ডাঙৰ মানদণ্ড হৈ পৰিছে আৰু এনে নহয় যে পৃথিৱীত অৰ্থনীতিবিদৰ অভাৱ হৈছে। ডাঙৰ ডাঙৰ নবেল বঁটা বিজয়ী আছে। যিসকলে পৰামৰ্শ দিব পাৰে যে এনে কৰিলে অৰ্থনৈতিক পৰিস্থিতি এনেধৰণৰ হ'ব। এনে কৰাৰ ফলত এনে এক অৰ্থনৈতিক পৰিস্থিতিৰ উদ্ভৱ হ'ব। জ্ঞানৰ প্ৰবাহ ভাগ বতৰা কৰা লোকৰ কোনো অভাৱ নাই, সেয়েহে আজিকালি এনে লোক প্ৰতিটো গলিত উপলব্ধ। আৰু কিছুমান পণ্ডিতো আছে যিয়ে বহুত কাম কৰিছে। কিন্তু আমি দেখা পাইছোঁ যে ভাৰতে আজি বিশ্বৰ অৰ্থনৈতিক ক্ষেত্ৰখনত যিধৰণে অগ্ৰগতি কৰিছে তাৰ পৰা ভাৰতক এক আশাৰ ৰশ্মি হিচাপে দেখা গৈছে। আপোনাসৱে নিশ্চয় দুই-তিনি বছৰ আগতে দেখিবলৈ পাইছিল, আমাৰ চৰকাৰৰ বিষয়ে লিখা হৈছিল যে তেওঁলোকৰ কোনো অৰ্থনীতিবিদ নাই। তেওঁলোক সকলো সাধাৰণ মানুহ। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰো অৰ্থনীতিৰ কোনো জ্ঞান নাই। এনেদৰেই লিখা হৈছিল। আপোনাসৱে পঢ়িছিল নে নাই? কিন্তু আজি পৃথিৱীৰ একেখন দেশ, যাক সাধাৰণ বুলি কোৱা হৈছিল, সেই দেশখন আজি পৃথিৱীত জিলিকি আছে বন্ধুসকল। বন্ধুসকল, এতিয়া সেইবাবে আমি এই চাপত নাথাকো যে যে আপোনাসৱ অসাধাৰণ নহয়। আৰু দ্বিতীয় কথা, আপুনি সাধাৰণ হলেও আপোনাৰ ভিতৰতো কিবা নহয় কিবা অসাধাৰণ গুণ থাকিবই, আৰু অসাধাৰণ লোকসকলৰ ভিতৰতো অলপ হলেও সাধাৰণ গুণ থাকিব। ঈশ্বৰে সকলোকে এক অভূতপূৰ্ব ক্ষমতা দিছে। আপোনাসৱে কেৱল সেই বস্তুটো চিনি পাব লাগিব, তাক লালন-পালন কৰিব লাগিব। দেখিব আপুনি অতি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িব যাব, মই এইদৰে বিশ্বাস কৰোঁ। ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা-বহু শিক্ষাৰ্থী আৰু ভাৰতীয়ক মূল্যৱান আৰু সুন্দৰ অনুভৱ কৰাবলৈ আপুনি প্ৰদান কৰা আশ্চৰ্যজনক উৎসাহৰ বাবে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয় আপোনাক ধন্যবাদ জনাইছোঁ। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয়, মন্নত বাজৱা, তেওঁ আধুনিক স্থাপত্যৰ সৈতে নগৰ পৰিকল্পনা আৰু কিংবদন্তি নেক চান্দৰ মনোৰম শিলৰ বাগিচাৰ অভূতপূৰ্ব সংমিশ্ৰণৰ বাবে বিখ্যাত চণ্ডিগড়ৰ ৰাজধানী চহৰৰ পৰা আহিছে। তেওঁ মৌলিক বিষয়টোৰ ওপৰত আপোনাৰ পৰামৰ্শ বিচাৰে যিয়ে তেওঁৰ দৰে বহুতো শিক্ষাৰ্থীক প্ৰভাৱিত কৰে। মন্নত অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্ন সোধক।
মন্নত বাজৱাঃ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয়, মোৰ নাম মন্নত বাজৱা। মই ছেইণ্ট জোছেফ ছিনিয়ৰ চেকেণ্ডাৰী স্কুলৰ ছাত্ৰ। আপোনাক মোৰ প্ৰশ্ন হৈছে যেতিয়া মই নিজকে মোৰ দৰে এক সন্মানীয় স্থানত কল্পনা কৰোঁ, যিখন দেশ ইমান বৃহত্ সংখ্যক লোকৰ আৱাসস্থল আৰু য'ত নিজৰ মতামত দিয়া অগণন লোক আছে। এনে লোকো আছে যিয়ে আপোনাৰ বিষয়ে নেতিবাচক মন্তব্য কৰে। সেইসকল লোকে আপোনাক প্ৰভাৱিত কৰে নেকি? যদি হয়, তেন্তে আপুনি কেনেকৈ আত্ম-সন্দেহৰ ভাবনাৰ পৰা ওলাই আহে? মই এই সম্পৰ্কে আপোনাৰ মাৰ্গ দৰ্শন বিচাৰোঁ। ধন্যবাদ মহাশয়।
প্ৰস্তুতকৰ্তা-ধন্যবাদ মন্নত, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয়, অষ্টমী সেন দক্ষিণ ছিকিমত বাস কৰে, যিখন ৰাজ্য চাহ বাগিচাৰ অপৰূপ সৌন্দৰ্য আৰু শান্ত অবিচলিত বৰফেৰে আবৃত পৰিষ্কাৰ হিমালয়ৰ বাবে বিখ্যাত। তেৱোঁ একেধৰণৰ বিষয়ত আপোনাৰ পৰামৰ্শৰ বাবে অনুৰোধ জনাইছে। অষ্টমী, অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্ন সোধক।
অষ্টমী- নমস্কাৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয়। মোৰ নাম অষ্টমী সেন। মই দক্ষিণ ছিকিমৰ ডিএভি পাব্লিক স্কুল, ৰংগিত নগৰৰ একাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ। আপোনাক মোৰ প্ৰশ্ন হ'ল যেতিয়া বিৰোধী আৰু সংবাদ মাধ্যমে আপোনাক সমালোচনা কৰে তেতিয়া তাৰ মোকাবিলা কিদৰে কৰে । মই মোৰ পিতৃ-মাতৃৰ অভিযোগ আৰু হতাশাজনক কথাৰ সন্মুখীন হ'ব নালাগিলেও অনুগ্ৰহ কৰি মোক মাৰ্গদৰ্শন কৰক। ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা-ধন্যবাদ অষ্টমী। মহান প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয়, ৰাষ্ট্ৰপিতা মহাত্মা গান্ধী, চৰ্দাৰ পেটেল আৰু স্বামী দয়ানন্দ সৰস্বতীৰ দৰে মহান ব্যক্তিত্বৰ জন্মস্থান, গুজৰাটৰ কুমকুম প্ৰতাপ ভাই চোলাংকি আভাসী মাধ্যমটোৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে আৰু একে ধৰণৰ দ্বিধাত আছে। কুমকুমে আপোনাৰ পৰা মাৰ্গদৰ্শন বিচাৰে। কুমকুম, অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্ন সোধক।
কুমকুমঃ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ছাৰ, মোৰ নাম চোলাঙ্কি কুমকুম। মই গুজৰাটৰ আহমেদাবাদৰ দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ শ্ৰী হাদালা বাই হাই স্কুল জিলাৰ ছাত্ৰ। মোৰ প্ৰশ্ন হৈছে যে আপুনি ইমান ডাঙৰ গণতান্ত্ৰিক দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী, যিয়ে বহুতো প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ'ব লাগিব। আপুনি এই প্ৰত্যাহ্বানবোৰৰ সৈতে কেনেদৰে যুঁজিব? অনুগ্ৰহ কৰি মোক নিৰ্দেশনা দিয়ক। ধন্যবাদ ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা-ধন্যবাদ কুমকুম। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয়, আকাশ দাৰিৰাই ভাৰতৰ চিলিকন ভেলী, বেমংগালুৰুত বাস কৰে, যি ঐতিহ্যগত আৰু আধুনিক উভয় কাৰ্যকলাপৰ আধিক্যৰ এক সুন্দৰ দুৱাৰমুখ হিচাপে পৰিচিত । তেওঁ প্ৰশ্নৰ জৰিয়তে, তেওঁৰ মনত কিছুদিন ধৰি উদয় হৈ থকা কিছু বিষয়ৰ ওপৰত আপোনাৰ পৰামৰ্শ বিচাৰে। আকাশ, অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্ন সোধক।
আকাশঃ নমস্কাৰ মোদীজী। মই দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ আকাশ দাৰিৰা, মই বাংগালোৰৰ হোৱাইল গ্লোবেল স্কুলত অধ্যয়ন কৰোঁ। আপোনাক মোৰ প্ৰশ্ন হৈছে যে মোৰ আইতা কবিতা এ মাখিজাই মোক সদায় আপোনাৰ পৰা শিকিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে যে আপুনি প্ৰতিটো অভিযোগ, বিৰোধীয়ে কৰা প্ৰতিটো সমালোচনাক এক টনিক আৰু সুযোগ হিচাপে কেনেদৰে গ্ৰহণ কৰে। মোদীজী, আপুনি এইটো কিদৰে কৰে? অনুগ্ৰহ কৰি আমাক যুৱসকলকো অনুপ্ৰাণিত কৰক যাতে আমি জীৱনৰ প্ৰতিটো পৰীক্ষাত সফল হওঁ। ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা- ধন্যবাদ আকাশ। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয়, আপোনাৰ জীৱন কোটি কোটি যুৱক-যুৱতীৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণা হৈ আহিছে। মন্নত, অষ্টমী, কুমকুম আৰু আকাশে জীৱনত সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহত কেনেদৰে সফলতা অৰ্জন কৰিব পাৰি সেই বিষয়ে আপোনাৰ অনুভৱ জানিবলৈ বিচাৰিছে। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয়, অনুগ্ৰহ কৰি মাৰ্গদৰ্শন কৰক।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ
আপোনালোকে পৰীক্ষা দিয়ে আৰু যেতিয়া আপোনালোক ঘৰলৈ আহে আৰু পৰিয়াল বা বন্ধুবৰ্গৰ সৈতে বহেহি নহয় জানো। যদি শিক্ষকৰ সৈতে আপোনালোকৰ ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক থাকে, তেন্তে তেওঁলোকৰ কাষত কেতিয়াবা বহিবচোন। আৰু যদি কোনো প্ৰশ্নৰ উত্তৰ শুদ্ধ নহয়, তেন্তে আপোনাৰ প্ৰথম প্ৰতিক্ৰিয়া হব যে প্ৰশ্নটো পাঠ্যক্ৰমৰ বাহিৰৰ আছিল। সেয়াই হয়, নহয় নে বাৰু? এইটোও পাঠ্যক্ৰমৰ বাহিৰৰ, কিন্তু আপোনালোকে কি ক'ব বিচাৰিছে মই অনুমান কৰিব পাৰিছো। আপোনালোকে মোক সংযোজিত নকৰিলেহেঁতেন, তেতিয়া হ৭য়তো আপোনালোকে আপোনাৰ কথাবোৰ বেলেগ সুৰত কলেহেন। পিচে সম্ভৱতঃ আপোনালোকে জানে যে আপোনালকৰ পৰিয়ালৰ লোকসকলেও কথাবোৰ শুনি আছে, সেয়ে মুকলিকৈ কথাবোৰ কোৱাত বিপদ আছে, সেয়ে আপোনালোকে চতুৰতাৰে মোক সামৰি লৈছে। চাওক, মই যিমান দূৰ সম্পৰ্কিত, মোৰ এটা বিশ্বাস আছে আৰু মোৰ বাবে এইটো এটা আৰ্টিকল অব ফেইথ। তত্ত্ব: মই বিশ্বাস কৰোঁ যে সমালোচনা হৈছে এক সমৃদ্ধ গণতন্ত্ৰৰ বাবে এক শুদ্ধি যজ্ঞ। সমালোচনা হৈছে সমৃদ্ধ গণতন্ত্ৰৰ বাবে এক পূৰ্বচর্ত।
আৰু সেয়ে আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে যে প্ৰযুক্তিত অপেন ছৰ্চ টেকনলজী আছে, আপোনালোকে জানে নহয়? মুক্ত উৎস আছে, সকলোৱে ইয়াত নিজৰ বস্তু থয় আৰু মুক্ত উৎস প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে আমি এইটো কৰিছো, আমি ইয়াত আবদ্ধ হৈ আছোঁ, হয়তো কিছু ত্ৰুটি থাকিব পাৰে। গতিকে মানুহে ইয়াৰ ভিতৰত তেওঁলোকৰ নিজা প্ৰযুক্তি অন্তৰ্ভুক্ত কৰে। আৰু বহুলোকৰ প্ৰচেষ্টাৰে ই এক অতি সমৃদ্ধ ছফ্টৱেৰ হৈ উঠেগৈ। এই মুক্ত উৎসটোক আজিকালি এটা অতি শক্তিশালী সঁজুলি বুলি গণ্য কৰা হয়। একেদৰে, কিছুমান কোম্পানীয়ে তেওঁলোকৰ সামগ্ৰীসমূহ বজাৰত উলিয়াই দিয়ে আৰু প্ৰত্যাহ্বান জনাই যে যিসকলে ইয়াৰ ত্ৰুটিবোৰ দেখুৱাই দিব তেওঁলোকক আমি পুৰস্কৃত কৰিম। বাউণ্ড ছীষ্টেম ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা হৈছে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে, যিবোৰ ত্ৰুতি আছে সেয়া যদি আঁতৰ হোৱাটো সকলোৱে বিচাৰে তেন্তে ত্ৰুটিবোৰৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ কোনোবাইতো পথ দেখুৱাব লাগিব, নহয় জানো। কেতিয়াবা চাওক –
কেতিয়াবা কি ঘটিব, কোনে সমালোচনা কৰিব তেনেবোৰ কথাতে গোটেই বিষয়টো স্তিমিত হৈ পৰে। ধৰি লওঁক আপোনালোকৰ বিদ্যালয়ত এক ফেন্সী ড্ৰেছ প্ৰতিযোগিতা আছে আৰু আপুনি অতি হেঁপাহেৰে এটা সুন্দৰ ফেন্সী ড্ৰেছ পিন্ধিবলৈ লৈছে আৰু আপোনাৰ মৰমৰ বন্ধু এজন, অতি মৰমৰ বন্ধু, যাৰ কথা আপুনি সদায়ে ভাল পায়, তেওঁ যদি কয় এয়া তুমি কি পিন্ধিলা, দেখ ভাল লগা নাই দেই। যদি তেওঁৰ কথা আপোনাৰ ভাল নালাগে, তেন্তে আপোনাৰ এক প্ৰতিক্ৰিয়া হ'ব। আৰু এজন শিক্ষাৰ্থী আছে, যাক আপুনি অলপ কমকৈ ভাল পায়, তেওঁক দেখিলেই একধৰণৰ নেতিবাচক কম্পন অনুভৱ কৰে, আপুনি তেওঁৰ কথাবোৰ একেবাৰে ভাল নাপায়। তেওঁ যদি কয়, এই এয়া কি পিন্ধি আহিছে চোৱা, তুমি এনেকৈহে পিন্ধা নেকি, তেন্তে আপোনাৰ আন এটা প্ৰতিক্ৰিয়া হ'ব , নহয়নে বাৰু? যদি আপোনাৰ নিজৰ কোনোবাই কয়, তেন্তে আপুনি ইয়াক ইতিবাচক হিচাপে গ্ৰহণ কৰে কিন্তু আপুনি যাক ভাল নাপায়, তেওঁ একেখিনি কথাকে কলেও আপুনি কিন্তু খং কৰি উঠে, আপুনি ভাবে, এয়াটো মোৰ পছন্দ, এনেকুৱাই নহয় বাৰু? একেদৰে, যদি আপুনি তেওঁলোকক অভ্যাসগতভাৱে সমালোচনা কৰি থাকে, তেওঁলোকক এটা বাকচত ভৰাই ৰাখক। ইয়াৰ বিষয়ে বেছিকৈ ভাবি নাথাকিব কিয়নো তেওঁলোকৰ উদ্দেশ্য আন কিবাহে।
এতিয়া ঘৰত আলোচনা হৈছে, মই কিবা ভুল বুলি ভাবো নেকি? ঘৰত কোনো সমালোচনা নোহোৱাটো দুৰ্ভাগ্যৰ বিষয়হে। মা-দেউতাই সমালোচনা কৰিবলৈকো বহুত অধ্যয়ন কৰিব লাগে। আপোনাক পৰ্যবেক্ষণ কৰিব লাগিব, আপোনাৰ শিক্ষকসকৱক লগ ধৰিব লাগে, আপোনাৰ বন্ধুবৰ্গৰ অভ্যাসবোৰ জানিব লাগে, আপোনাৰ ৰুটিন বুজিব লাগে, অনুসৰণ কৰিব লাগে, আপোনাৰ ম'বাইল ফোনটো কিমান সময় চলি আছে, স্ক্ৰীণত কিমান সময় আছে। সকলো অভিভাৱকে একো নোকোৱাকৈয়ে অতি নিবিড়ভাৱে পৰ্যবেক্ষণ কৰে। কেতিয়াবা যেতিয়া আপুনি ভাল মেজাজত থাকে, তেওঁলোকে দেখে আৰু যেতিয়া আপুনি ভাল মেজাজত থাকে, যেতিয়া আপুনি অকলশৰীয়া হয়, তেওঁলোকে মৰমেৰে কয়, হেই বেটা শুনাচোন, তোমাৰ ইমান ক্ষমতা আছে, তোমাৰ শক্তি ইমান, তুমি কিয় এনে কৰিছা, তেতিয়া কথাবোৰে উচিত ঠাইত স্পৰ্শ কৰেগৈ, তেনে আলোচাবোৰ কামত আহে। পিচে, আজিকালি পিতৃ-মাতৃৰ সময়েই নাই, তেওঁলোকে সমালোচনা নকৰে- কাট মৰা কথাহে কয়, আৰু আপোনালোকৰ যে খং উঠে, সেয়া কাট মৰা কথাৰ বাবেহে উঠে। যি নকৰক, খাবলৈ বঢ়োতে কিবা কিবি কব, কিবা খালেও কব, নাখালেও কব। এনেকুৱাই নহয়নে বাৰু! চাবা কিন্তু আজি ঘৰলৈ গৈ আপোনালোকৰ মা-দেউতাই কিন্তু ঠিককৈ দিব। কাট মৰা কতাবোৰ কিন্তু সমালোচনা নহয়। এতিয়া অভিভাৱকসকলৰ প্ৰতি মই আহ্বান জনাব বিচাৰিছো যে অনুগ্ৰহ কৰি আপোনালোকে আপোনালোকৰ লৰা-ছোৱালীক কাট মৰা কথা নকব। এনে ধৰমৰ অভ্যাসৰ পাক-চক্ৰৰ পৰা বাহিৰলৈ ওলাওক। তেনে কৰি আপোনালোকে কিন্তু আপোনালোকৰ লৰা-ছোৱালীহঁতৰ জীৱন ভাল কৰিব নোৱাৰে। মুখত এটা, মনৰ ভিতৰত এটা। তেওঁলোকে যদি কিবা ভাল এটা কৰিম বুলি ভাবি আছে, তেওঁলোকৰ মনটো ভাল লাগি আছিল আৰু আপুনি ৰাতিপুৱাই কিবা কৈ দিলে- চোৱা গাখীৰ ঠাণ্ডা হৈ গল, তই দেখোন গাখীৰ নাখাৱ, আৰম্ভ কৰি দিলেই নহয়, তিতো এনেকুৱাই বুলি। অমুকে দেখোন এনেকুৱাহে কৰে, গাখীৰ কেনেকৈ খায়। বচ, হৈ গল নহয় তেওঁৰ মূৰ গৰম, গোটেই দিনটো তেওঁৰ কাম বৰ্বাদ হৈ গল নহয়!
আৰু সেয়ে, আমি সংসদত, আপোনালোকে চাগৈ সংসদৰ অধিৱেশনত হোৱা আলোচনাবোৰ চাই নহয় জানো! সংসদৰ টেলিভিশ্বনৰ বাবে কিছুমানে খুউব সাজি-কাচি আহে, সংসদত বক্তৃতা দিয়াৰ বাবে। পিচে, সন্মুখত বহি থকা বিপক্ষৰ সদস্যসকলে আপোনাৰ চাইকলজী বাৰুকৈয় জানে। তাৰ মাজৰে কোনোবাই বহি বহি এনেকুৱা টিপ্পনী কৰে, আৰু তেওঁ জানে য়ে আপুনি প্ৰতিক্ৰিয়া কৰিবই কৰিব। আৰু আমাৰ সাংসদৰ এনে লাগিব যে এতিয়াতো তেওঁৰ টিপ্পনীটোহে আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু সেয়ে, যিবোৰ কম বুলি সাজু হৈ আহিছিল, সেইবোৰ পাহৰি যায়, আৰু তেওঁ আনজনৰ টিপ্পনীৰ উত্তৰ দিয়াত লাগি যায়, আৰু নিজৰে পূৰা ক্ষতি কৰি পেলায়। আৰু যদি টিপ্পনীক হাঁহি স্ফূৰ্তিৰ খেল বুলি লৈ এখেল খেলি, পিচৰ মুহুৰ্তটোতে নিজৰ প্ৰসংগলৈ উভতি যায় তেন্তে তেওঁৰ ফোকাছ-এক্টিভিটীৰ সুফল লাভ কৰিব পাৰে। আৰু সেয়ে আমি আমাৰ ফোকাছ এৰিব নালাগিব। দ্বিতীয় কথাটো হৈছে, চাওক, আলোচনা কৰিবলৈ হলে বহুত পৰিশ্ৰম কৰাৰ প্ৰয়োজন হয়, বহুত অধ্য়য়ম কৰাৰ প্ৰয়োজন হয়। সেই প্ৰসংগৰ বিশ্লেষম কৰিবলগীয়া হয়। তুলনাত্মক বিশ্লেষণৰ প্ৰয়োজন হয়। অতীত-বৰত্মান-ভৱিষ্যত খুচৰি চোৱাৰ প্ৰয়োজন হয়। বহুত পৰিশ্ৰম কৰিবলগীয়া হয়, তাৰপিচতহে আলোচনা কৰিব পৰা যায়গৈ। আৰু সেয়ে, আজিকালি পিচে চৰ্টকাটৰ জামানা। সৰহসংখ্যক লোকেই অভিযোগ কৰে। অভিযোগ আৰু আলোচনাৰ মাজত বহুত ডাঙৰ গড়খাৱৈ থাকে। আমি অভিযোগক আলোচনা বুলি গ্ৰহণ নকৰো। আলোচনাতো হৈছে এক প্ৰকাৰৰ পুষ্টিতত্ব, যিয়ে সমৃদ্ধ কৰে। আৰোপ হৈছে, অভিযোগ কৰাসকলক আমি গম্ভীৰতাৰে লোৱাৰ প্ৰয়োজন নাথাকে। সময় নষ্ট কৰাৰ কোনো প্ৰয়োজন নাথাকে। কিন্তু আলোচনাক কেতিয়াও লঘুকৈ লব নালাগে। আলোচনাক সদায়ে মূল্যবান বুলি গ্ৰহণ কৰা উচিত। সেয়া আমাৰ জীৱন গঢ়াৰ বাবে বহুত কামত আহে। আৰু যদি আমি নিজে ভাল, আমি যদি প্ৰামাণিক সত্য নষ্ঠতাৰে কাম কৰি আহিছো, সমাজৰ বাবে কাম কৰি আহিছো, নিশ্চিত উদ্দেশ্য লৈ কাম কৰিছো তেন্তে অভিযোগক একেবাৰেই পৰোৱা নকৰিব বুন্ধুসকল। মই ভাবো ই আপোনালোকৰ বাবে এক ডাঙৰ শক্তি হৈ উঠিব। বহুত বহুত ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা-
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, আপোনাৰ ইতিবাচক শক্তিয়ে কোটি কোটি দেশবাসীক নতুন পথৰ সন্ধান দিছে। আপোনাক ধন্যবাদ। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, তালৰ চহৰ ভূপালৰ দীপেশ আহিৰৱাৰ, ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমৰে আমাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে আৰু সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীক প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছে, দীপেশ অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সোধক।
দীপেশ-
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, নমস্কাৰ! মোৰ নাম দীপেশ আহিৰৱাৰ। মই ভূপালৰ চৰকাৰী উচ্চতৰ মাধ্যমিক বিদ্যালয়ৰ দশম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ। আজিকালি শিশুসকলৰ কল্পনামূলক গেম আৰু ইনষ্টাগ্ৰামৰ প্ৰতি আসক্তি বঢ়াতো এক সাধাৰণ কথা হৈ উঠিছে। এনে সময়ত আমি বাৰু আমাৰ অধ্যয়নত কেনেকৈ মনোযোগ দিব পাৰিম? মহাশয়, আপোনাক মোৰ প্ৰশ্নটো হৈছে, আমি বিচলিত নহৈ আমাৰ পঢ়াশুনাত কেনেকৈনো মনোনিৱেশ কৰিব পাৰিম? মই এই সন্দৰ্ভত আপোনাৰ মাৰ্গদৰ্শন বিচাৰিছো। ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা-
ধন্যবাদ দীপেশ, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, অদিতাব গুপ্তাৰ প্ৰশ্নটো ইণ্ডিয়া টিভিয়ে বাছনি কৰিছে। অদিতাব ক ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমৰ জৰিয়তে আমাৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে, অদিতাবে আপোনাক প্ৰশ্ন সুধিব।
অদিতাব গুপ্তা-
মোৰ নাম অদিতাব গুপ্তা। মই দশম শ্ৰেণীত অধ্যয়ন কৰোঁ। যিহেতু প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ অব্যাহত আছে, আমাৰ বিভ্ৰান্তিও বাঢ়ি আহিছে। আমাৰ মনোযোগ অধ্যয়নত কম আৰু সামাজিক মাধ্যমত অধিক হৈছে। গতিকে আপোনাক মই প্ৰশ্ন কৰিব খুজিছো আমি বাৰু কেনেকৈ অধ্যয়নত গুৰুত্ব দিম আৰু সামাজিক মাধ্যমত কম কৰিম, কিয়নো আপোনালোকৰ সময়ত ইমান বিভ্ৰান্তি নাছিল, এতিয়া আমাৰ সময়ত যিমান আছে।
প্ৰস্তুতকৰ্তা- ধন্যবাদ অদিতাব, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, পিছৰ প্ৰশ্নটো আহিছে কামাক্ষী ৰায়ৰ পৰা এটা বিষয়ৰ ওপৰত যিটো বহুটো ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ কেন্দ্ৰ। তেওঁৰ প্ৰশ্নটো ৰিপাব্লিক টিভিৰ দ্বাৰা বাছনি কৰা হৈছে। কামাক্ষী, অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্নটো সোধক।
কামাক্ষী ৰায়- অভিনন্দন! প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু সকলো, মই কামাক্ষী ৰায় ১০ম শ্ৰেণীত পঢ়ি আছো দিল্লীৰ পৰা। আপোনালৈ মোৰ প্ৰশ্নটো হৈছে পৰীক্ষাৰ সময়ত সহজে বিভ্ৰান্ত নহ'বলৈ এজন ছাত্ৰই গ্ৰহণ কৰিব পৰা বিভিন্ন পন্থা কি কি? ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা- ধন্যবাদ কামাক্ষী, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী জী, এই প্ৰশ্নৰ বাছনি জি টিভিৰ দ্বাৰা কৰা হৈছে। মনন মিত্তল আমাৰ সৈতে আভাসী মাধ্যমত সংযুক্ত, মনন অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্ন সোধক।
মনন মিত্তল- নমস্তে প্ৰধানমন্ত্ৰী জী! মই মনন মিত্তল ডিপিএছ বেংগালুৰু ছাউথৰ পৰা কৈ আছো, মোৰ আপোনালৈ এটা প্ৰশ্ন আছে। অনলাইন পঢ়া-শুনা কৰাৰ সময়ত বহু পৰিমাণৰ ডিষ্ট্ৰেকশ্যন হয় যেনে অনলাইন গেমিং ইত্যাদি ইত্যাদি আমি ইয়াৰ পৰা কেনেকৈ ৰক্ষা পাম?
প্ৰধানমন্ত্ৰী- এওঁ ষ্টুডেণ্ট নে? তেওঁ গেজেটতে চাগে ডুবি থাকে।
প্ৰস্তুতকৰ্তা- ধন্যবাদ মনন! মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী জী দীপেশ, অদিতাব, কামাক্ষী আৰু মননে পৰীক্ষাত আহিবলগা ব্যৱধানৰ ওপৰত আৰু ইয়াৰ পৰা কেনেকৈ বাহিৰ ওলাব, এই বিষয়ৰ ওপৰত আপোনাৰ পৰা মাৰ্গদৰ্শন বিচাৰিছে। কৃপা কৰি মাৰ্গদৰ্শন কৰক, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী জী।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- সবাতোকৈ আগতে তো নিৰ্ণয় এইটো কৰিব লাগিব যে আপুনি স্মাৰ্ট নে গেজেট স্মাৰ্ট। কেতিয়াবা কেতিয়াবা এনে লাগে যে আপুনি নিজতকৈও বেছি গেজেটছক স্মাৰ্ট বুলি ধৰি লয় আৰু ভুল তাৰ পৰাই আৰম্ভ হৈ যায়। আপুনি বিশ্বাস কৰক যে পৰমাত্মাই আপোনাক বহুত শক্তি দিছে, আপুনি স্মাৰ্ট, গেজেট আপোনাতকৈ স্মাৰ্ট হ'ব নোৱাৰে। আপোনাৰ যিমানেই স্মাৰ্টনেছ বেছি হ'ব, সিমানেই গেজেটৰ সঠিক ব্যৱহাৰ আপুনি কৰিব পাৰিব। সেয়া এটা ইনষ্ট্ৰুমেণ্ট যি আপোনাৰ গতিলৈ নতুন দ্ৰুততা আনে, এয়া যদি আমাৰ চিন্তা হৈ থাকে, তেন্তে মই বুজো যে হয়তো আমি তাৰ পৰা মুক্তি পাম। আনটো দেশৰ বাবে বহুত ডাঙৰ চিন্তাৰ বিষয় হৈছে যে মোক কোনোবাই কৈ আছিল যে ভাৰতত এভাৰেজ ৬ ঘণ্টা মানুহে ষ্ক্ৰীণত লগায়, ৬ ঘণ্টা। এতিয়া যি ইয়াৰ ব্যৱসায় কৰে, তেওঁলোকৰ বাবে তো আনন্দৰ কথা। যেতিয়া মোবাইল ফোনত টকটাইম হৈছিল, তেতিয়া টকটাইমত কয় যে সেই সময়ত এভাৰেজ ২০ মিনিট গৈছিল, কিন্তু যেতিয়াৰ পৰা ষ্ক্ৰীণ আৰু তাৰ পৰা ৰীল, কি হয়? এবাৰ আৰম্ভ কৰাৰ পাছত ওলায়নে তাৰ পৰা বাহিৰলৈ? কি হয়, নকয় ঠিক আছে আপোনালোকে কোনেও ৰীল নাচায়? নাচায় নহয়? তেন্তে লাজ কৰিছে কিয়? কওক চোন ওলায়নে, বাহিৰলৈ ভিতৰৰ পৰা? চাওক আমাৰ ক্ৰিয়েটিভ বয়স আৰু আমাৰ ক্ৰিয়েটিভিটিৰ সামৰ্থ্য যদি এভাৰেজ হিন্দুস্থানত ৬ ঘণ্টা ষ্ক্ৰীণত যায় তেন্তে এয়া বহুত চিন্তাৰ বিষয়, এক প্ৰকাৰে গেজেটে আমাক দাস কৰি পেলায়। আমি তাৰ দাস হৈ জীয়াই থাকিব নোৱাৰো। পৰমাত্মাই আমাক এটা স্বতন্ত্ৰ অস্তিত্ব দিছে, স্বতন্ত্ৰ ব্যক্তিত্ব দিছে আৰু সেয়ে আমি সচেতন হৈ থাকিব লাগিব যে কেনেবাকৈ মই ইয়াৰ দাস নহয়তো? আপুনি দেখিছে চাগে, আপুনি কেতিয়াবা চাগে দেখিছে, মোৰ হাতত কেতিয়াও কোনো মোবাইল ফোন হয়তো আপোনালোকে কাচিৎহে ক'ৰবাত দেখিছে চাগৈ ৰেয়াৰলী, মই কিয় নিজে নিজক চম্ভালি ৰাখিছো, যিহেতু মই সক্ৰিয় বহুত, কিন্তু তাৰ বাবে সময় মই নিৰ্ধাৰণ কৰি থৈছো, সেই সময়ৰ বাহিৰত মই বেছি নকৰো আৰু সেয়ে মানুহক তো মই দেখিছো, ভাল মিটিং চলি আছে, বহুত ভাল আৰু অলপমান ভাইব্ৰেচন আহিলেই এনেকৈ উলিয়াই চায়। মই বুজো যে আমি নিজেই চেষ্টা কৰিব লাগে যে আমি এই গেজেটবিলাকৰ দাস নহওঁ। মই এক স্বতন্ত্ৰ ব্যক্তিত্ব। মোৰ স্বতন্ত্ৰ অস্তিত্ব আছে। আৰু তাৰ ভিতৰত যি মোৰ কামৰ বস্তু, সিমানলৈকেহে মই সীমিত থাকিম, মই টেকনলজিৰ ব্যৱহাৰ কৰিম, মই টেকনলজিৰ পৰা নপলাওঁ কিন্তু মই তাৰ উপযোগিতা আৰু আৱশ্যকতা নিজৰ মতে কৰিম। এতিয়া ধৰি লওক আপুনি অনলাইন দোছা বনোৱাৰ বঢ়িয়া ৰেচিপি পঢ়িলে, ঘণ্টা লগাই দিলে, কি কি ইনগ্ৰেডিয়েণ্ট থাকে, সেয়াও কৰিলে, পেট ভৰিব নেকি? ভৰিবনে? নভৰে নহয়? তাৰ বাবে তো দোছা বনাই খাব লাগিব আৰু সেয়ে গেজেটে যি পৰিৱেশন কৰে সি আপোনাক পূৰ্ণতা নিদিয়ে, আপোনাৰ ভিতৰৰ সামৰ্থ্য। এতিয়া আপুনি হয়তো দেখিছে আগৰ দিনত শিশুৱে বৰ সহজেই পূৰণ কৰি দিব পাৰিছিল, পূৰণ বুলি কয়নে? আৰু বৰ সহজেই কৈছিল আৰু মই দেখিছো এই যি ভাৰতৰ শিশু বিদেশলৈ যেতিয়া গৈছিল তেতিয়া বিদেশৰ মানুহ বৰ আচৰিত হৈছিল যে এওঁ কেনেকৈ ইমান পূৰণৰ নেওতা ক'ব পাৰে, এতিয়া তেওঁক একো লগা নাছিল। এতিয়া আপুনি চাওক, লাহে লাহে কি অৱস্থা হ'লগৈ, আমি পূৰণৰ নেওতা মতা শিশু বিচাৰিব লাগে কিয়নো তেওঁ এতিয়া হৈ গ'ল অৰ্থাৎ আমি নিজৰ ক্ষমতা হেৰুৱাই পেলাইছো, আমি নিজৰ ক্ষমতা নেহেৰুৱাকৈ ক্ষমতাক আগবঢ়াই নিয়া এয়া আমি সচেনভাৱে প্ৰয়াস কৰিব লাগিব অন্যথা লাহে লাহে, সেই পাৰদৰ্শিতা শেষ হৈ যাব, আমাৰ চেষ্টা হ'ব লাগিব যে আমি নিজে নিজক অহৰহ পৰীক্ষা কৰি থাকিব লাগে, মোৰ ধাৰণা যে আজিকালি তো আৰ্টিফিচিয়েল টেকনলজিৰ ইমান প্লেটফৰ্ম আহিছে, আপুনি একো কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই, সেই প্লেটফৰ্মত গৈ চাটত গ'লে আপোনাক পৃথিৱীৰ বস্তু দি দিব। এতিয়া তো গুগলতকৈও এখোজ আগুৱাই গৈছে। যদি আপুনি তাত ফচি গ'ল তেন্তে আপোনাৰ ক্ৰিয়েটিভিটি শেষ হৈ যাব আৰু সেয়ে মোৰ আহ্বান যে আপুনি তাৰ সলনি আমাৰ ইয়াত আৰোগ্যৰ যি শাস্ত্ৰ আছে পুৰাতন ভাৰতত, আৰোগ্যৰ তাত উপবাসৰ পৰম্পৰা হয় যে আপোনালোকে ফাষ্টিং কৰক। কিছু আমাৰ দেশত ধৰ্মীয় ৰীতি-নীতিতো হয়, ফাষ্টিং কৰক। এতিয়া সময় সলনি হৈছে, সেয়ে মই আপোনালোকক ক'ম যে আপোনালোকে সপ্তাহত কেইদিনমান বা দিনত কেইঘণ্টামান এই টেকনলজিৰ ফাষ্টিং কৰিব পাৰেনেকি? সিমান ঘণ্টা তেনেকৈ নাযাবই।
আপোনালোকে চাগে দেখিছে, কিছুমান পৰিয়াল থাকে, ঘৰত বহুত দশম দ্বাদশ দশম দ্বাদশৰ বহুত টেনশ্যন আৰম্ভণিতেই হৈ যায়, সকলো কাৰ্যক্ৰম নিৰ্ণয় কৰে পৰিয়ালৰ লোকে, নহয় নহয় ভাই, অহা বছৰ একো নাই, দশমত আছে তেওঁ, অহা বছৰ একো নাই তেওঁ দ্বাদশত আছে। এনেকুৱাই চলে ঘৰত আৰু আকৌ টিভিতো কাপোৰ আঁৰি দিয়ে, ন' টিভি, কিয়নো দশমৰ পৰীক্ষা আছে, দ্বাদশৰ পৰীক্ষা আছে। যদি আমি ইমান সজাগ হৈ টিভিত বাৰু পৰ্দা আঁৰি দিলো কিন্তু আমি সাধাৰণতে সিদ্ধান্ত কৰিব পাৰোনে যে সপ্তাহত এদিন মোৰ ডিজিটেল ফাষ্টিং হ'ব, ন' ডিজিটেল ডিভাইচ, মই ক'তো হাত নলগাওঁ। তাৰ পৰা যি লাভ হয় সেয়া নিৰীক্ষণ কৰক। লাহে লাহে আপুনি তাৰ সময় বঢ়াবলৈ মন কৰিব, তেনেকৈয়ে আমি দেখিছো যে পৰিয়াল আমাৰ যি সৰু হৈ গৈ আছে আৰু পৰিয়ালো এই ডিজিটেল পৃথিৱীত ফচি আছে। একেটা ঘৰতে মাতৃ, পুত্ৰ, ভগ্নী, ভাতৃ, পিতৃ সকলো আছে আৰু একেটা কোঠাতে ইজনে সিজনক হোৱাটছআপ কৰি আছে, মই আপোনালোকৰেই কথা কৈ থকা নাই জানো। মাতৃয়ে পিতৃক হোৱাটছআপ কৰিব। দেখিছে চাগৈ, আপোনালোকে ঘৰত সকলো বহি আছে একেলগে, কিন্তু প্ৰত্যেকেই নিজৰ মোবাইলত হেৰাই আছে, এজনে সিফালে চাই আছে, আনজনে ইফালে চাই আছে, এনেকুৱাই হৈ গ'ল নহয়। মোক কওকচোন পৰিয়াল কেনেকৈ চলিব। আগতে তো বাছত, ট্ৰেইনত গ'লে মানুহে গল্প কৰিছিল, এতিয়া যিহেতু কানেক্টিভিটী পাই গ'ল সেয়ে প্ৰথম কাম এয়াই যেন পৃথিৱীৰ কাম তেওঁৰ ওচৰতে আছে। তেওঁৰ অবিহনে পৃথিৱী ৰৈ যাব, এই যি বেমাৰ, এই বেমাৰ আমি চিনাক্ত কৰিব লাগিব। আমি যদি এই বেমাৰ চিনাক্ত কৰো তেন্তে আমি বেমাৰৰ পৰা মুক্ত হ'ব পাৰিম আৰু সেয়ে মোৰ আহ্বান যে ঘৰতো আপোনালোকে এটা এৰিয়া নিৰ্ধাৰণ কৰিব পাৰেনে, পৰিয়ালত গৈ আজিয়েই সিদ্ধান্ত কৰক। এটা এলেকা নিৰ্ধাৰণ কৰক, এই যি এলেকা, ন' টেকনলজি জ'ন অৰ্থাৎ তাত টেকনলজিৰ প্ৰৱেশেই নহ'ব। তালৈ আহিব লাগিলে, ঘৰৰ সেই কোণত মোবাইল তাত থৈ আহক আৰু তাত আৰামেৰে বহিম, কথা পাতিম। ন' টেকনলজি জ'ন, ঘৰৰ ভিতৰতো এটা কোণ বনাই দিয়ক, যেনে দেৱঘৰ থাকে নহয়, ভগৱানৰ মন্দিৰ একোণত বেলেগে থাকে, তেনেকুৱাই বনাওক। কি ভাই এই কোণলৈ আহিবা, যোৱা তাত মোবাইল বাহিৰত থৈ আহা, ইয়াত এনেকৈয়ে বহা। এতিয়া চাওক লাহে লাহে আপোনাৰ জীৱন জীয়াৰ আনন্দ আৰম্ভ হ'ব। আনন্দ যদি আৰম্ভ হয় তেন্তে আপুনি তাৰ দাসত্বৰ পৰা বাহিৰ ওলাই আহিব, বহুত বহুত ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা- ইমান সহজভাৱে প্ৰত্যাহ্বানজনক পৰিস্থিতিৰ মোকাবিলা কৰিবৰ বাবে ডিজিটেল উপবাস বা ডিজিটেল ফাষ্টিংৰ এনে এক সহজ পন্থাৰ কথা জনোৱা বাবে বাবে সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়ক ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা - মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, হিমালয় পৰ্বতমালাত অৱস্থিত প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্যৰে ভৰা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল জম্মুৰ পৰা নিদাই ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমৰ জৰিয়তে আমাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে আৰু আপোনাক এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছে। নিদা তোমাৰ প্ৰশ্নটো সোধা।
নিদা- মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, নমস্কাৰ! I মই জম্মুৰ চৰকাৰী মডেল উচ্চতৰ মাধ্যমিক বিদ্যালয়ৰ দশম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী নিদা। ছাৰ, মোৰ প্ৰশ্ন হ'ল, যেতিয়া আমি কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰাৰ পিছতো সেই আকাংক্ষিত ফলাফল নাপাওঁ, তেতিয়া সেই মানসিক চাঁপ আমি কেনেকৈ ইতিবাচক দিশত ৰাখিব পাৰো? মহোদয়, আপুনি কেতিয়াবা এনেকুৱা পৰিস্থিতিৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছেনে? ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা- ধন্যবাদ নিদা, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, ভগৱান কৃষ্ণৰ শিক্ষাগ্ৰহণৰ স্থলী, নীৰজ চোপ্ৰাৰ দৰে বিশ্ববিখ্যাত খেলুৱৈ ডাঙৰ-দীঘল হোৱা ঠাই হাৰিয়ানাৰ পালৱালৰ পৰা প্ৰশান্তইয়ো আপোনাক এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছে। প্ৰশান্ত তোমাৰ প্ৰশ্নটো সুধিব পাৰা।
প্ৰশান্ত- নমস্কাৰ, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী! মোৰ নাম প্ৰশান্ত। মই শ্বহীদ নায়ক ৰাজেন্দ্ৰ সিং ৰাজকীয় মডেল সংস্কৃতি ছিনিয়ৰ ছেকেণ্ডাৰী বিদ্যালয়, হাথিনৰ জিলা পালৱাল হাৰিয়ানাৰ দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ বিজ্ঞান শাখাৰ ছাত্ৰ। আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্ন হ’ল মানসিক চাঁপে পৰীক্ষাৰ ফলাফলত কেনে প্ৰভাৱ পেলায়। এই ক্ষেত্ৰত আপোনাৰ পৰামৰ্শ বিচাৰিছো। ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা - ধন্যবাদ প্ৰশান্ত, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, নিদা আৰু প্ৰশান্তৰ দৰে সমগ্ৰ দেশৰ কোটি কোটি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে পৰীক্ষাৰ ফলাফলত মানসিক চাঁপৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে আপোনাৰ পৰা পৰামৰ্শ জানিবলৈ বিচাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- চোৱা, পৰীক্ষাৰ যি ফলাফল আহে, তাৰ পিছত যি উত্তেজনাৰ সৃষ্টি হয়, তাৰ মূল কাৰণবোৰৰ এটা হ’ল, পৰীক্ষা দি ঘৰলৈ আহিলে ঘৰৰ মানুহক এনেকুৱা এটা শিক্ষা দিয়া উচিত যে মোৰ পৰীক্ষা ভাল হৈছে। এশৰ ভিতৰত ৯০ পামেই, মই একেবাৰে নিশ্চিত যে মই বহুত ভালকৈ লিখি আহিছো, গতিকে ঘৰৰ মানুহৰো এটা ধাৰণা হৈয়েই যায় আৰু আমিও অনুভৱ কৰোঁ যে তেনে নকৰিলে গালি-গালাজ শুনিব লাগিব, এতিয়া নহ’লেও এমাহ পিছত হ’লেও শুনিব লাগিব। এতিয়াই সকলো কথা তেওঁলোকক কৈ দিয়ক আৰু তাৰ পৰিণাম এনে হ’ব যে, যেতিয়া বন্ধৰ সময়খিনি অতিবাহিত কৰি আছে, তেনে সময়ত পৰিয়ালে ধাৰণা কৰিয়েই লয় যে তোমালোকে সচা কথাই কৈছা আৰু তোমালোকে ফলাফল ভাল কৰিবাই, গতিকে তেওঁলোকেও তেওঁলোকৰ বন্ধুবৰ্গক ক’বলৈ আৰম্ভ কৰে যে মোৰ ল’ৰা বা ছোৱালী এইবাৰ বৰ ভালকৈ পৰীক্ষা দিছে, বৰ কষ্ট কৰিছিল সিঁহতে। আমাৰ ই খেলিবলৈকো নাযায়, পৰিয়ালৰ কাৰোবাৰ বিয়া সবাহলৈকো নাযায়, পঢ়িয়েই থাকে, এনেধৰণৰ কথা ক’বলৈ লয়। পৰীক্ষাৰ ফলাফল অহাৰ সময়ততো এইবোৰ কথাই এনে পৰ্যায় পায়গৈ যে তেওঁলোকৰ সন্তানে প্ৰথম-দ্বিতীয়তকৈ তলত থাকিবই নোৱাৰে। পিছে যেতিয়া ফলাফলক ৪০-৪৫ নম্বৰ আহে তেতিয়াই ঘৰত আৰম্ভ হয় লংকাকাণ্ড। আৰু এইবোৰ কাৰণতে আমি কেতিয়াও সত্যৰ পৰা নিজকে আঁতৰাই ৰখা বা সত্যৰ মুখামুখি হোৱাৰ অভ্যাস এৰিব নালাগে। আমি কিমান দিনলৈ মিছাৰ আশ্ৰয় লৈ থাকিব পাৰিম? আমি এইটো কথা স্বীকাৰ কৰিব পাৰিব লাগিব যে হয়, মই ভালকৈয়ে পৰীক্ষা দিবলৈ গৈছিলো, কিন্তু ভবাধৰণে সিমান ভাল নহ’ল। এই কথাখিনিকেই আপুনি যদি ঘৰত প্ৰথমেই কৈ থৈ দিয়ে আৰু ফলাফল অহাৰ সময়ত যদিহে আপুনি কোৱাতকৈ ৫ নম্বৰ বেছিকৈ আহে তেন্তে ঘৰত সেই উত্তেজনাময় পৰিৱেশ এটাই বিৰাজ নকৰিব। তেতিয়া ঘৰৰ মানুহেই ক’ব যে তুমি দেখোন পৰীক্ষা ভাল নোহোৱা বুলি কৈছিলা, এতিয়া দেখোন ভাল নম্বৰেই পাইছা। প্ৰথম কথা, মনত যেতিয়া এটা মানদণ্ড সৃষ্টি হয় তেতিয়া আশাৰ সৃষ্টি হয়। মানসিক চাপৰ আন এটা কাৰণ বা উৎস হ’ল - আপোনাৰ বন্ধুসকলে কি কয়। তেওঁলোকে কৈ থাকে যে যদি এইটোৱেই ফলাফল হয় তেন্তে মই এই কামটো কৰিম, যদি সেইটো ফলাফল হয় তেন্তে মই সেইটো কৰিম। ক্লাছত বহুতো প্ৰতিভাৱান ছাত্ৰ-ছাত্ৰী থাকে, তোমাৰ আৰু তেওঁলোকৰ মাজত পাৰ্থক্য হয়তো ঊনৈশ-বিশ। সকলোৱেই দিনে ৰাতিয়ে সেই প্ৰতিযোগিতাৰ ভাৱনাৰেই দিন অতিবাহিত কৰে। সেই প্ৰতিযোগিতাই মানসিক চাপৰ উৎস হৈ পৰে। আচলতে প্ৰতিজন ছাত্ৰই নিজৰ বাবে শিকিব লাগে, নিজৰ বাবে জীয়াই থাকিব লাগে। সকলোৰে পৰা শিকক, যাতে আপোনাৰ নিজৰ ক্ষমতা তথা সামৰ্থ্য বৃদ্ধি পায়। তেতিয়াহে আপুনি দেখিব যে মানসিক চাপৰ পৰা মুক্তি পোৱাৰ সম্ভাৱনা আপোনাৰ বৃদ্ধি পাইছে। আৰু ইয়েই আপোনাক ভাবিবলৈ বাধ্য কৰিব যে জীৱনক লৈ আপোনাৰ কি চিন্তা! যিদিনা পৰীক্ষাৰ ফলাফল বেয়া হ’লেই জীৱনটো নষ্ট হ’ব বুলি ভবা যায়, সেইদিনাৰ পৰাই মানসিক চাঁপ বাঢ়িবলৈ আৰম্ভ কৰে। আচলতে জীৱনৰ গাড়ীখন সদায় কোনো এটা ষ্টেচনতে নিয়মিতভাৱে ৰৈ নাথাকে। এটা ষ্টেচনত নামিব নোৱাৰিলে জীৱনৰ গাড়ীয়ে আন এটা ডাঙৰ ষ্টেচনলৈ লৈ গৈ ৰখাব। গতিকে চিন্তা নকৰিবা। কোনো পৰীক্ষাই কাৰো জীৱন অন্তিমটো পৰীক্ষা নহয়, আৰু ই জীৱনো শেষ নকৰে। হয়, জীৱনত এটা লক্ষ্য থাকিব লাগিব আৰু সেই লক্ষ্য পূৰণৰ প্ৰচেষ্টাও থাকিব লাগিব। কিন্তু, আমি মানসিক চাপমুক্ত কৰাৰ সংকল্প ল’ব লাগিব, জীৱনত যিয়েই নহওক কিয়, মই তাক জয় কৰিম। যদি আপুনি এই কথা ভাবিব পাৰে, তেন্তে আপুনি দেখিব যে আৰু মানসিক চাপ নাথাকিব। সেইবাবেই মই ভাবো পৰীক্ষাৰ ফলাফলক লৈ জোৰ দিয়াৰ প্ৰয়োজন নাই। ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা – মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, আপোনাৰ কথাই আমাক এক নতুন চেতনা দিছে, মনোভাৱ দিছে। ধন্যবাদ। এতিয়া তেলেংগানাৰ ৰংগাৰেড্ডী জিলাৰ আৰ অক্ষৰা ছিৰিৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰশ্ন আছে, তেওঁ আপোনাৰ পৰামৰ্শ বিচাৰে। অক্ষৰা, তোমাৰ প্ৰশ্নটো সোধা।
অক্ষৰা – মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, নমস্কাৰ। মই হায়দৰাবাদৰ ৰংগাৰাড্ডীৰ জৱাহৰ নৱোদয় বিদ্যালয়ৰ নৱম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী অক্ষৰা ছিৰি। মহোদয় মোৰ প্ৰশ্ন হ’ল – বহু ভাষা শিকিবলৈ আমি কি কৰা উচিত? এই বিষয়ে আপোনাৰ পৰামৰ্শ বিচাৰো। ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা – ধন্যবাদ অক্ষৰা। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, ভূপালৰ ছাত্ৰী ৰিতিকা ঘোৰেও একেধৰণৰেই এটা প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিবলৈ বিচাৰিছে। ঋতিকা তুমি তোমাৰ প্ৰশ্নটো সোধা।
ঋতিকা – নমস্কাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়। মই মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজধানী ভূপালৰ সুভাষ উৎকৃষ্ট মধ্যমিক বিদ্যালয়ৰ স্কুল ফৰ এক্সেলেন্সৰ দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী। আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্ন হ’ল, আমি কেনেকৈ অধিক ভাষা শিকিব পাৰো? আৰু এই শিক্ষণ কিয় প্ৰয়োজনীয়? ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা – ধন্যবাদ ঋতিকা। প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, অক্ষৰা আৰু ঋতিকাক বহু ভাষা শিকিব পৰা দক্ষতা আহৰণৰ বাবে পথ প্ৰদৰ্শন কৰক।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - তোমালোকে বহুত ভাল প্ৰশ্ন সুধিছা। মই আৰম্ভণিতে কৈছিলো যে আন কামৰ পৰিৱৰ্তে পঢ়া-শুনাত গুৰুত্ব দিয়া। কিন্তু, এতিয়া প্ৰশ্নটো সুধিলে অলপ বহিৰ্মুখী হ’ব লাগিব। কাৰণ ভাৰত এখন বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ দেশ। আমি গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰো যে আমাৰ দেশত শ শ ভাষা আছে, হাজাৰ হাজাৰ কথিত ভাষা আছে। এই সমৃদ্ধিৰ বাবে আমি গৌৰৱ কৰিব পাৰো। আপুনি হয়তো লক্ষ্য কৰিছে যে আমি যেতিয়া কোনো বিদেশীক লগ পাওঁ আৰু তেওঁ গম পায় যে আমি ভাৰতৰ, তেতিয়া তেওঁ ভাৰতৰ বিষয়ে অলপ জানিলে আমাক নমস্তে ক’ব। তেওঁৰ উচ্চাৰণ বেলেগ হ’ব পাৰে, কিন্তু কওক। যেতিয়াই তেওঁ তেনেকৈ কয়, আমাৰ কাণ দুখন সচেতন হৈ পৰে। ইয়াৰ পৰা বুজিব পাৰি যে যোগাযোগৰ শক্তি কিমান শক্তিশালী! আপুনি ইমান ডাঙৰ দেশত বাস কৰে, আপুনি কেতিয়াবা ভাবিছেনে যে যদি আপুনি তবলা, বাঁহী, ছিতাৰ বা পিয়ানো শিকাক চখ বুলি যদি ভাবিব পাৰে, তেন্তে চুবুৰীয়া ৰাজ্যৰ এটা বা দুটা ভাষা শিকাৰ কথাও ভাবিব পাৰে! আমি যেতিয়া কোনো ভাষা শিকো তেতিয়া আমি কেৱল থলুৱা ভাষীসকলৰ লগত কথা পাতিবলৈ কিছুমান বাক্য শিকি লোৱাই নহয়, ভাষা শিক্ষণৰ জৰিয়তে ভাষা অভিজ্ঞতাৰ সাৰমৰ্মও আমি গ্ৰহণ কৰো। প্ৰতিটো ভাষাৰ প্ৰকাশ হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ এক অবিৰত, অখণ্ড, অবিৰত প্ৰবাহৰ ফল। ভাষাতো সেই সম্প্ৰদায়ৰ অভিজ্ঞতা আৰু উত্থান-পতন আছে। সংকটৰ সন্মুখীন হোৱাৰ অভিজ্ঞতাই যেতিয়া সংস্কৃতিক প্ৰভাৱিত কৰে, তেতিয়া ইয়াক ভাষা প্ৰকাশৰ মাজতো সন্নিৱিষ্ট কৰা হয়। আমি যেতিয়া এটা ভাষা শিকো তেতিয়া সেই ভাষা-সংস্কৃতিৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ ইতিহাসৰ দুৱাৰ আমাৰ সন্মুখত খোল খায়। সেইবাবেই আমি আন এটা ভাষা শিকিব লাগে। ২০০০ বছৰ পুৰণি কোনো শিলালিপি বা কীৰ্তিচিহ্ন দেখিলে আমি গৌৰৱ অনুভৱ কৰো যে ২০০০ বছৰৰ আগতেও আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকল ইমান উন্নত আছিল। কওকচোন, দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে বিশ্বৰ আটাইতকৈ পুৰণি ভাষাটো পাই গৌৰৱ কৰিব লাগেনে, কেৱল ভাৰতেই নহয়, বিশ্বৰ আটাইতকৈ পুৰণি ভাষাটোও আছে। পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ পুৰণি জীৱন্ত ভাষাটো আমাৰ দেশতে আছে বুলি আমি বিশ্ববাসীক কব লাগেনে? আপুনি নিশ্চয় জানে যে আমাৰ তামিল ভাষা পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ পুৰণি জীৱন্ত ভাষা। গোটেই পৃথিৱীত ইমান বৃহৎ ধন-সম্পত্তি আন কাৰো নাই। যোৱাবাৰ ৰাষ্ট্ৰসংঘক সম্বোধন কৰাৰ সময়ত মই ইচ্ছাকৃতভাৱে কিছুমান তামিল শব্দ কৈছিলো বিশ্ববাসীক ক’বলৈ যে তামিল ভাষা বিশ্বৰ অন্যতম পুৰণি আৰু শ্ৰেষ্ঠ ভাষা আৰু মই ভাৰতীয় হিচাপে ইয়াৰ বাবে গৌৰৱান্বিত। আজি উত্তৰ ভাৰতীয় মানুহে ধোছা, সম্বৰ, বৰা – এই দক্ষিণ ভাৰতীয় ব্যঞ্জনবোৰ অতি আনন্দৰে খায়। খাই থাকোঁতে উত্তৰ বা দক্ষিণৰ কোনো জ্ঞান নাই। আকৌ দক্ষিণ ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰিলে দেখিব যে উত্তৰ ভাৰতৰ দৰে তাতো পৰঠা, সাবজী বা পুৰী সবজী পোৱা যায় আৰু দক্ষিণ ভাৰতীয় মানুহেও বৰ মজাৰে খায়। জীৱন যিমানেই সহজ হয়, নিজৰ মাতৃভাষাৰ লগতে দেশৰ আন যিকোনো ভাষা শিকিবলৈ চেষ্টা কৰাটো সিমানেই সহজ। প্ৰথমে কিছুমান শব্দ আৰু তাৰ পিছত বাক্য শিকিব - আপুনি উপভোগ কৰিব। সেই ভাষা কোৱা মানুহ এজনক যেতিয়াই লগ পায়, তাৰ ভাষাত যদি ২টা বাক্যও ক’ব পাৰে, তেতিয়াই তেওঁ দেখিব যে তেওঁ আপোনাক কিমান ভাবিব! গতিকে ভাষাক বোজা বুলি নাভাবিব। মনত আছে বহু বছৰ আগতে সমাজ সেৱা কৰি থাকোঁতে আহমেদাবাদৰ শ্ৰমিক শ্ৰেণীৰ পৰিয়ালৰ এটি শিশুৰ লগত কথা পাতিছিলো। মই সিহঁতৰ লগত খাই আছিলো, দেখিলো কণমানিজনীয়ে বহু ভাষাত কথা পাতিছে। সেই কলনীৰ এটা শ্ৰমিক শ্ৰেণীৰ পৰিয়ালত এনে এগৰাকী বহুভাষিক ছোৱালী দেখি আচৰিত হৈছিলোঁ। পিছত শুনিলোঁ মাক কেৰালা ছোৱালী আৰু দেউতাক বঙালী। তেওঁলোকৰ কাষতে মাৰাঠী পৰিয়াল এটা, কলনীত হিন্দী বিনিময়ৰ ভাষা, আৰু ছোৱালীজনীয়ে গুজৰাটী মাধ্যমৰ স্কুল এখনত পঢ়ে। মই আচৰিত হৈ পৰিলোঁ। সেই ৭-৮ বছৰীয়া ছোৱালীজনীয়ে সাৱলীলভাৱে বাংলা, মাৰাঠী, মালয়ালম আৰু হিন্দী ইমান খৰকৈ ক’ব ধৰিছিল যে কি ক’ম! অৰ্থাৎ চেষ্টা কৰিলে যিকোনো বয়সতে এই প্ৰতিভাৰ বিস্ফোৰণ সম্ভৱ। এইবাৰ স্বাধীনতা দিৱসৰ দিনা লালকিল্লাৰ চৌহদৰ পৰা দিয়া ভাষণত এই পৰম্পৰাক মনত ৰাখি ‘পাঁচ জীৱন’ সংকল্পৰ কথা কৈছিলো। আমি আমাৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰা উচিত। আমাৰ প্ৰত্যেকেই আমাৰ পূৰ্বপুৰুষে দিয়া ভাষা, ভাৰতৰ প্ৰতিটো ভাষাক লৈ গৌৰৱ কৰা উচিত। আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা: বহুভাষিকতাৰ ওপৰত আপোনাৰ নিৰ্দেশনাৰ বাবে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, আপোনাক ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা: মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, ঐতিহাসিক প্ৰশংসা চহৰ কটকৰ সুনয়না ত্ৰিপাঠী, যি এগৰাকী শিক্ষক, এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ত আপোনাৰ নিৰ্দেশনা অনুৰোধ কৰিছে। মহাশয়া, অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্ন সোধক।
সুনয়না ত্ৰিপাঠী- নমস্কাৰ! মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজী। মই সুনয়না ত্ৰিপাঠী কৃষ্ণমূৰ্তি বিশ্ব বিদ্যালয় কটক ওড়িশাৰ বাসিন্দা। মোৰ প্ৰশ্ন হৈছে শিক্ষাৰ্থীসকলক শ্ৰেণীকোঠাত পূৰ্ব-আগ্ৰহী অধ্যয়নৰ প্ৰতি কেনেদৰে আকৰ্ষিত কৰিব লাগে আৰু জীৱনৰ অৰ্থপূৰ্ণ মূল্য শিকাব পাৰি, লগতে শ্ৰেণীকোঠাত অনুশাসনৰ সৈতে অধ্যয়নবোৰ কেনেদৰে আকৰ্ষণীয় কৰিব পাৰি, ধন্যবাদ!
প্ৰস্তুতকৰ্তা: মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, সুনয়না ত্ৰিপাঠীয়ে শিক্ষাৰ প্ৰতি আগ্ৰহ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে শিক্ষাৰ্থীসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ বিষয়ে আপোনাৰ নিৰ্দেশনা বিচাৰিছে। মাননীয়, প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- এইটো শিক্ষকৰ প্ৰশ্ন আছিল নেকি? হয়নে? চাওক, আজিকালি এনেকুৱা অনুভৱ হৈছে যে শিক্ষকসকল নিজৰ মাজত হেৰাই গৈছে। মই আপোনাক মোৰ নিজৰ শৈশৱৰ অভিজ্ঞতাৰ বিষয়ে কওঁ, আজিকালি শিক্ষকসকল ভাল, মোৰ যুগত এনে নাছিল, সেয়েহে শিক্ষকসকলক সমালোচনা কৰাৰ অধিকাৰ মোৰ নাই, কিন্তু কেতিয়াবা মই দেখিছিলো যে প্ৰস্তুত হৈ অহা শিক্ষকসকল আৰু যদি তেওঁলোকে পাহৰি যায়, তেওঁলোকে শিশুৱে তেওঁলোকক ধৰিব নিবিচাৰে। তেওঁলোকে সেই শিশুবোৰৰ পৰা লুকাই থাকিব বিচাৰে। তেন্তে তেওঁলোকে কি কৰে, এটা চকু ইয়াত থিয় হওক, তেওঁলোকে এনেদৰে কিয় বহি আছে, তেওঁলোকে কিয় এনে কৰিছে, তেওঁলোকে কিয় হেঁচা দিছে? অৰ্থাৎ, তেওঁলোকে ইয়াৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ ৫-৭ মিনিট অতিবাহিত কৰিব। এনে পৰিস্থিতিত, যদি আপোনাৰ বিষয়টো মনত থাকে, গাড়ীখন ঘূৰি আহিব, অন্যথা যদি কোনোবাই হাঁহে, আপুনি তেওঁক ধৰিব, আপুনি কিয় হাঁহিব? ঠিক আছে, আজি এনেকুৱাই হয়। নহয়, নহয়, এনে নহ'ব, এতিয়া শিক্ষকসকল বহুত ভাল। আপুনি নিশ্চয় দেখিছে, শিক্ষকজনে এতিয়া মোবাইল ফোনত তেওঁৰ পাঠ্যক্ৰমো লৈ আনিছে। তেওঁ মোবাইললৈ চাই শিকায়, তেওঁ এনে নকৰে নেকি? আৰু কেতিয়াবা আঙুলিটো ইফালে সিফালে হেঁচি দিয়া হয়, তাৰ পিছত তেওঁ হাতৰ পৰা ওলাই যায়, তেওঁ নিজকে বিচাৰি থাকে। সেয়েহে তেওঁ সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰযুক্তি শিকিব পৰা নাই, প্ৰয়োজনীয় ২-৪ টা বস্তু শিকিছে আৰু যদি আঙুলিটো ইফালে সিফালে লাগি যায়, তেন্তে ই বিলোপ বা পিছলি যায়, হাতখন বৰ বিচলিত হোৱা যেন নালাগে। চতুৰতাও কেতিয়াবা কামত আহে, আটাইতকৈ দুষ্ট ল'ৰাটোক মনিটৰ বনাওক। এইটো বনাওঁ আহক। যদি তেওঁ মনিটৰ হয়, তেন্তে তেওঁ লগতে অনুভৱ কৰে যে মই সঠিক আচৰণ কৰিব লাগিব। গতিকে তেওঁ তেতিয়া নিজকে অলপ আৰোগ্য কৰে আৰু সকলোকে ভাল কৰি ৰাখিবলৈ নিজকে মিলাই লয়। তেওঁ নিজৰ দুষ্টতা নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে। তেওঁ শিক্ষকজনৰ প্ৰিয় হ'বলৈ চেষ্টা কৰে আৰু অৱশেষত ইয়াৰ ফলাফল হৈছে, তেওঁৰ জীৱন সলনি হয় আৰু তাৰ জৰিয়তে শ্ৰেণীকোঠাৰ পৰিৱেশো উন্নত হয়। গতিকে বহুতো উপায় থাকিব পাৰে। কিন্তু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আমি লাঠিৰে শৃংখলাবদ্ধ পথ বাছনি কৰা উচিত নহয়। আমি নিজৰ পথ বাছনি কৰা উচিত। যদি আপুনি আপোনাৰ পথ বাছনি কৰে, তেন্তে আপুনি লাভান্বিত হ'ব। অশেষ ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা- মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, এনে সৰলতা আৰু নিষ্ঠাৰে আমাক জীৱনৰ মূল্যবোধৰ প্ৰতি অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ বাবে আপোনাক বহুত ধন্যবাদ। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, মই আপোনাক পৰীক্ষা পে চৰ্চা ২০২৩ৰ অন্তিম প্ৰশ্নৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনাইছো, দিল্লীৰ শ্ৰীমতী সুমন মিশ্ৰা যি এগৰাকী অভিভাৱক প্ৰেক্ষাগৃহত উপস্থিত আছে আৰু আপোনাৰ পৰা তেওঁৰ কৌতূহলৰ সমাধান বিচাৰে। মহাশয়া, অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ প্ৰশ্ন সোধক।
সুমন মিশ্ৰা- সুপ্ৰভাত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, মই সুমন মিশ্ৰা। মহাশয়, মই আপোনাৰ পৰামৰ্শ বিচাৰো যে শিক্ষাৰ্থীয়ে এখন সমাজত কেনে আচৰণ কৰা উচিত। ধন্যবাদ মহাশয়।
প্ৰস্তুতকৰ্তা- ধন্যবাদ মহাশয়া, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয় ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী- শিক্ষাৰ্থীয়ে সমাজত কেনেদৰে আচৰণ কৰিব লাগে, আপুনি এইটো সুধিব নালাগে। মই ভাবো ইয়াক অলপ বেলেগ পৰিসৰত ৰখা উচিত। আমি কোন সমাজৰ কথা কওঁ, যাৰ মাজত আমি বহি বহো, কেতিয়াবা ভাল আৰু বেয়া বস্তুত সময় কটাওঁ, টেলিফোনত ঘন্টাৰ পিছত ঘণ্টা অতিবাহিত কৰোঁ, যদি আপুনি সেই সীমিত ভাৰ্চুৱেলৰ বিষয়ে কয়, তেন্তে আপুনি শিশুটোক কোৱাৰ দৰে জোতা পিন্ধি ইয়ালৈ আহক, ইয়াত জোতা উলিয়াওক, ইয়াত এনেদৰে আচৰণ কৰক, ইয়াত এনেদৰে আচৰণ কৰক, ইয়াত এনেদৰে কৰক। আপুনি এইটোৱেই ক'ব পাৰে। কিন্তু বাস্তৱটো হ'ল যে ইয়াক এটা ঘৰৰ সীমাত বন্দী কৰি ৰাখিব নালাগে, ইয়াক সমাজত যিমান বহল হয় সিমান বহল কৈ সম্প্ৰসাৰিত হ'বলৈ দিব লাগে। মই কেতিয়াবা এইটো কৈছিলো, হয়তো পৰীক্ষাৰ আলোচনাত, আন কোনো ঠাইত মোৰ মনত নাই। মই কৈছিলো যে দশম, দ্বাদশ পৰীক্ষাৰ পিছত, কেতিয়াবা আপোনাৰ ৰাজ্যৰ শিশুটোক কওঁ যে মই এই টকাখিনি তোমাক দিলো আৰু ৫ দিনৰ বাবে তুমি এনে ঠাই লৈ যোৱাৰ পিছত ঘূৰি আহিবা। তেওঁক জীৱনৰ বিভিন্ন বস্তুত জড়িত হ'বলৈ অনুপ্ৰাণিত হ'ব লাগে। তেতিয়া তেওঁৰ অনুভূতি বোৰ সাৰ পাব, তেওঁ এই কামটো কিয় কৰি আছে? জানিলে, শিকা সহজ হ'ব। আপোনাৰ সন্তানক অধিক বহল হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব, তেওঁলোক বান্ধোনত বান্ধ খাব নোৱাৰে। তেওঁক এখন মুকলি আকাশ দিয়ক। তেওঁক এটা সুযোগ দিয়ক, তেওঁ সমাজত এক শক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব। অশেষ ধন্যবাদ।
প্ৰস্তুতকৰ্তা- অনেক পৰীক্ষা যোদ্ধা সম্পৰ্কীয় বিষয়ত আপোনাৰ অনুপ্ৰেৰণামূলক অন্তৰ্দৃষ্টিৰ বাবে আৰু পৰীক্ষা দিয়াৰ বাবে চিন্তাৰ কাৰণ নহয় কিন্তু উদযাপন আৰু উপভোগ কৰাৰ এটা ঋতুৰ বাবে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়ক ধন্যবাদ। এইটোৱে আমাক দৰ্শনীয় ঘটনাৰ সমাপ্তিলৈ লৈ আহে যিটো অনুপ্ৰেৰণা আৰু উৎসাহৰ এক চিম্ফনি আছিল। স্মৃতিৰ এক সুৰ যি আমাৰ হৃদয়ৰ ভিতৰত চিৰদিনৰ বাবে প্ৰতিধ্বনিত হ'ব। আমি মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীক তেওঁৰ উপস্থিতিৰ বাবে আৰু তেওঁৰ উজ্জ্বল সত্বাৰ সৈতে আমাক উদগনি দিয়াৰ বাবে গভীৰ ধন্যবাদ আৰু কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ আৰু মই নিশ্চিতভাৱে আমাৰ শিক্ষাৰ্থী, আমাৰ অভিভাৱক, আমাৰ শিক্ষকসকলক তেওঁলোকৰ জীৱনত সিদ্ধান্ত ল'বলৈ বিচাৰিম যে পৰীক্ষাৰ বোজা বাঢ়িছে, এক পৰিৱেশ সৃষ্টি হৈছে, আমি ইয়াক যিমান পাৰি পাতল কৰা উচিত। জীৱনক ইয়াৰ এটা সহজ অংশ কৰিব লাগে। জীৱনৰ এক মসৃণ ক্ৰম সৃষ্টি কৰিব লাগে। যদি তেওঁলোকে এনে কৰে, পৰীক্ষাটো নিজেই এক উদযাপন হৈ পৰিব। প্ৰতিজন পৰীক্ষাৰ্থীৰ জীৱন উৎসাহেৰে ভৰি পৰিব আৰু এই উৎসাহ উৎকৃষ্টতাৰ নিশ্চয়তা। সেই বিকাশ উত্তেজনাত নিশ্চিত। সেই উৎসাহেৰে যাওঁ আহক, সেইটো আপোনালোকলৈ মোৰ শুভেচ্ছা থাকিল। অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the interaction with Students, teachers and parents at “Pariksha Pe Charcha 2023”
27 JAN 2023 9:06PM by PIB Delhi
Namaste!
Perhaps for the first time ‘Pariksha Pe Charcha’ is being held in this cold. Usually, it is organized in February. But it was decided that you should also take advantage of January 26 (Republic Day). Did those who came from outside Delhi take advantage of it? Did you go to Kartavya Path? How was it? Did you enjoy it? What will you tell your family upon your return? Will you not tell them anything? Well friends, I will not take much time, but I would definitely tell you that ‘Pariksha Pe Charcha’ is my test too. Crores of students from the country are taking my test. I am happy to take this test; I enjoy it, because the questions that I get are in lakhs in numbers. Children ask questions very proactively, tell their problems and also share their personal problems. It is a great fortune for me to know what the young mind of my country thinks, the complications it goes through, its expectations from the country, its expectations from the governments, its dreams and resolutions. In short, it is really a treasure trove for me. I have told my government functionaries to preserve all these questions. If an opportunity comes after 10-15 years, then we will get these questions analysed by social scientists. As generations change, situations also change and in the process the dreams, resolutions and the thinking of the young mind also change. Hardly anyone will have such a huge thesis in such a simple form as you people ask me questions. Let's not talk much. I would like to start immediately, because I get a complaint every time that this program runs too long. What is your opinion? Does it last long? Should it last long? I don’t want to say more. I am for all of you. Tell me how to proceed. Who will ask first?
Presenter: If you wish to change the world, learn to change yourself and not the world. Hon’ble Prime Minister, your motivational and informative speech always infuses positive energy and confidence in us. We are eagerly waiting to learn for your immense experience and knowledgeable guidance. Hon’ble Prime Minister! With your blessings and permission, we would like to start this program. Thank you, Sir.
Hon'ble Prime Minister, Ashwini, who is from Madurai, a city famous for its rich cultural heritage and architectural beauty, would like to ask a question. Ashwini, please ask your question.
Ashwini: Hon’ble Prime Minister Sir, Namaskar! My Name is Ashwini. I am a student of Kendriya Vidyalaya No. 2 Madurai, Tamil Nadu. My question to you Sir is how I deal with my family disappointment if my results are not good. What if I don’t get the marks I am expecting? Being a good student is also not an easy job. Expectations of elders become so high that the person who is writing the exam is under so much stress and he goes into depression. Nowadays, it is common for students to slash their wrists and become irritated and there is no one they could trust with their feelings. Kindly guide me in this regard. Thank you, Sir.
Presenter: Thanks, Ashwini. Hon’ble Prime Minister Sir, Navdesh Jagur is from the heart of India’s capital Delhi -- the imperial seat of several empires with its charming grand medieval history and amazing architectural styles. Navdesh is seated in the hall and wishes to discuss an identical issue with his question. Navdesh, please ask your question.
Navdesh: Good Morning, Hon’ble Prime Minister Sir. I am Navdesh Jagur of Kendriya Vidyalaya, Pitam Pura, Delhi region. Sir, my question to you is how do I deal with my family when my results are not good? Kindly guide me Sir. Thank you very much.
Presenter: Thank you Navdesh. Hon’ble Prime Minister, Priyanka Kumari from the ancient city of Patna, the birthplace of Lord Buddha, Guru Gobind Singh and Vardhman Mahaveer, who gave the message of peace and compassion to the world, is facing a similar problem and wants your guidance. Priyanka, please ask your question.
Priyanka: Namaste! Hon’ble Prime Minister, my name is Priyanka Kumari. I am an 11th student from Rabindra Balika Plus Two Vidyalaya, Rajendra Nagar, Patna. My question is that everyone in my family has passed with good marks. I also want to get good marks. For this, I am under stress and therefore want you to guide me. Thank you.
Presenter: Thank you, Priyanka. Respected Prime Minister, Ashwini, Navdesh and Priyanka feel that this important issue affects many students and seek your guidance to resolve it.
Prime Minister: Do you play cricket, Ashwini? There is a googly ball in cricket. There is a sole target, but the direction is different. I think you want to get me out on the very first ball. It is very natural for the family members to have high expectations from you. And there is nothing wrong in that either. But if the family members are having expectations because of their social status, then it is a matter of concern. Their social status puts so much pressure on them and it influences their mind so much that they think about what they will tell others in society about their children. They always have this complex about what they will discuss about their children if they are weak. It happens when the issue of children crops up when the parents are sitting with their friends in a club or society or when they discuss about their children while washing clothes with others by the side of pond. Despite knowing the capabilities of their children, they make tall claims about their children due to their social status, because they suffer from an inferiority complex. Slowly and slowly, they internalize it and expect the same from their children. This is a natural tendency which has developed in social life. Secondly, if you do well, it is natural that everyone will have new expectations from you. We are in politics. No matter how many elections we win, such pressure is created that we are not supposed to lose. If we win 200 seats, it is said why could we not win 250 seats? If we win 300 seats, questions are raised: why did we not win 350 seats? Pressure is created from all sides. But should we succumb to these pressures? Think for a moment what is told to you throughout the day and what you hear from all around. Will you waste your time on that or rather introspect. Align your ability, priority, requirement and intention with expectations from you. You must have gone to watch a cricket match. There are thousands of spectators in the stadium and they start shouting ‘four, four, six, six’ when some batsman comes to play. Does that batsman start belting fours and sixes on the demand of the audience? Does any player do this? No matter how much the people shout, he is focused on the ball which he is facing. He tries to study the mind of the bowler and plays according to the ball. He remains focused no matter how much people shout. Therefore, if you remain focused in your activity, you will overcome the pressures and expectations. Sooner or later you will be able to overcome those problems. Therefore, I urge you not to succumb to pressures.
However, do analyze the pressure sometimes. Is it not that you are underestimating yourself? You have a lot of potential, but you are so depressed that you don't want to innovate. Sometimes those expectations become a huge force, bountiful of energy. I have already said before what the parents have to do regarding their expectations from their children. Parents should not transfer the pressure on their children under social pressure. But at the same time, children should not underestimate themselves. And if you give emphasis to both these things, I am sure that you will be able to resolve such problems very easily. Where is the anchor?
Presenter: Hon’ble Prime Minister! Thank you very much. Your inspiring words have helped parents understand their children. Sir, we will not be under pressure and we will keep the enthusiasm in the examination. Thank you.
Presenter: Hon’ble Prime Minister. Chamba is a hill town encompassing the untouched beauty of nature and is famous as the Paris of India. Arushi Thakur from Chamba, Himachal Pradesh, is joining us virtually. Arushi, please ask your question.
Aarushi: Namaskar, Hon’ble Prime Minister. My name is Aarushi Thakur and I am a class 11th student of Kendriya Vidyalaya Banikhet, Dalhousie, Chamba district. Sir, I have this question to you and which bothers me the most during the examination is that from where do I start studying? I always feel that I have forgotten everything and I keep thinking about it which gives me a lot of stress. Kindly guide me. Thank you, Sir.
Presenter: Thank you, Aarushi. Hon’ble Prime Minister, Raipur is the capital of Chhattisgarh, a state known as the rice bowl of India. Aditi Dewan of Raipur wants a solution to her curiosity on this problem. Aditi, ask your question.
Aditi Dewan: Namaskar, Hon’ble Prime Minister. My name is Aditi Dewan and I am a student of class 12th in Krishna Public School, Raipur, Chhattisgarh. My question is that I worry about the fact that I have a lot to do. But I can't do anything in the end, because I have a lot of work. Even if I complete any work on time, I get more worried, because then either I take too long to do other tasks or I postpone them till further. I am curious to know how I should complete all my work on time. Thank you.
Presenter: Thank you, Aditi. Hon’ble Prime Minister, Aarushi and Aditi seek your guidance on preparing for their exams and utilizing their time. Please solve their problem, Hon’ble Prime Minister.
Prime Minister: Look, this issue is not just limited to exams. Anyway, we should be aware of time management in our life, exam or no exam. You must have noticed why work piles up. Work piles up because it was not done on time. And it is equally true that one never gets tired of working. Instead, there is a sense of satisfaction when we work. One gets tired if one does not work. When someone sees so much work around him, he starts feeling tired. Therefore, one should start immediately. Secondly, write a diary for about a week where you spend your time. Even if you are studying, find out how much time you spend on which subject and also whether you look for short-cuts or go into the basics. Do a little analysis of yourself whether you go into the details. I am sure you will notice that you spend most of your time and get engrossed in the subjects you like the most. There are three subjects which you don’t like but are essential. They appear to you as a burden. You feel that despite spending two hours daily on that subject, your results were not up to the mark. It is not necessary that you have to study two hours compulsorily. One should study when the mind is fresh. Make it a point to give 30 minutes to a subject you don’t like and you find it difficult. Then take up a subject which you like and spend 20 minutes on it. Similarly, spend 30 minutes on a subject which is a slightly less favorite to you. Make a routine like this. You will feel relaxed and you will gradually find interest in the subjects which you otherwise used to avoid. A lot of time is wasted as you are engrossed in a subject that you like the most. Those of you who fly kites must have observed one thing. I was very fond of flying kites in my childhood. The string which is the thread of a kite sometimes gets entangled with each other and becomes a huge knot. What will an intelligent person do? Will he pull with force? He will not do this. He will slowly try to hold each and every thread to see how to open it and then he opens the knot slowly. Finally, he will succeed in entangling the knot and he will have the entire thread which he needs. We don’t have to use force and should attempt to find a solution in a relaxed manner. If you try to find a solution in a relaxed manner, I am sure you will be able to do it in a proper way. Secondly, have you ever observed your mother’s work schedule at home? In fact, you are very pleased when you find that your mother has prepared everything when you come home from school. Your mother had prepared everything in advance when you had to go to school in the morning. It is very pleasing, but have you ever observed the time management of your mother? She knows that she has to complete a particular work by 6 a.m. or another by 6.30 a.m. If her child has to go to school at 9 a.m. she has to prepare everything by that time. She knows what all she has to do by the time her child returns home. There is such a perfect time management by the mother while she does most of the household chores. But she doesn’t feel burdened while doing any work. She would never complain that she is tired and there is so much work to do, because she knows that she has to complete everything in those hours. And importantly, she does not keep quiet even when she has some extra time. She continues with one or the other creative activity. She will pick up a needle and thread and will do something or the other. She has made her own arrangements to relax. If you closely observe the activities of your mother, you will realize the importance of time management as a student. Time management does not necessarily mean two hours, three hours or four hours. There should be micro management. You have to decide how many hours you have to spend on a particular subject. Do not put so many restrictions that you will not do any other thing for the next six days just because you are studying. In that case you will be tired. You distribute it equally and it will definitely benefit you. Thanks.
Presenter: Thank You, Hon’ble Prime Minister Sir for guiding us to be methodical and systematic in order to be an effective student. Hon’ble Prime Minister Sir, Rupesh Kashyap hails from Bastar district of Chhattisgarh which is known for its distinguished tribal art, the enchanting Chitrakoot waterfall and the finest quality of bamboo. Rupesh is present here with us and needs your advice on a topic that is of vital significance. Rupesh, please ask your question.
Rupesh: Good Morning, Hon’ble Prime Minister Sir. My Name is Rupesh Kashyap. I am a student of class 9th from Swami Atmanand Govt. English Medium School, Darbha, District Bastar, Chhattisgarh. Sir, my question is how I can avoid unfair means in exams. Thank You, Sir.
Presenter: Thank You, Rupesh. Hon’ble Prime Minister Sir, from the heritage city of Jagannath Puri, the spiritual capital of Odisha famed for its magnificent Rath Yatra and serene beaches, Tanmay Biswal seeks your guidance on a similar issue. Tanmay, please ask your question.
Tanmay: Hon’ble Prime Minister Sir, Namaskar. My name is Tanmay Biswal. I am a student of Jawahar Navodaya Vidyalaya, Konark, Puri, Odisha. My question to you Sir is how to eliminate cheating or copying activities of the students during examination. Kindly guide me on this. Thank You, Sir.
Presenter: Hon’ble Prime Minister, Rupesh and Tanmay want your guidance on how to avoid using unfair means in the examination.
Prime Minister: I am happy that our students also feel that some solution should be found against the wrong practices and malpractices that take place in the examinations. Especially those who are hardworking students, they are definitely worried about the fact that they work so hard whereas there are some who clear the exams by cheating and copying. Earlier too, people would cheat and copy, but secretly. Now they proudly claim that they have outwitted the supervisor. This change in values is very dangerous and therefore we all have to think about this social truth. It has also been observed that the teachers who run coaching institutes also feel that their students do well because they have taken tuition money from their parents and they guide and help their students in copying. Tell me, whether there are such types of teachers or not. Secondly, I have noticed that some students don’t spend time studying but are very creative in finding ways to cheat. They will spend hours and will make notes in a microscopic way. Sometimes I feel that they are so creative in cheating as they spend hours in developing the techniques to copy and cheat. Had they spent that much time and creativity in learning, they could have fared better? Somebody should have guided them and made them understand. Secondly, let's understand one thing that now life has changed a lot, the world has changed a lot. So, it is very important to understand that it is not that one’s life is settled if one clears one exam. Today, one has to give one exam or the other every time. How many times can you succeed by cheating? Therefore, those who resort to cheating might clear one or two exams, but would not succeed in his life. Cheating can’t make one’s life. It is possible that he can get marks by resorting to unfair means, but there will be question marks on him at some point in his life. They should realize that they might have succeeded in clearing one or two exams through cheating, but they will get stuck in life at a later stage. Secondly, I would like to tell those students who put in hard work that your hard work will bring positive results in your life. Someone may succeed in getting 2-4 marks more than you fraudulently, but he can never become a hindrance in your life. The inherent strength within you will take you forward. Therefore, I request you not to follow those students. Exams will come and go. We have to live our life to the fullest. Therefore, we should not follow short-cuts in our life. You must have noticed that there are some passengers who don’t use the bridge in the railway station and instead cross to another platform by jumping onto the tracks. There is no reason as such. But it is fun for them. It is written there on the board that shortcut will cut you short. Therefore, never get tensed if others are resorting to short-cuts. Keep yourself away from short-cuts and focus on your work. You will get desired results. Thanks.
Presenter: Thank you, Hon’ble Prime Minister. Your words have gone down directly into our hearts. Thank you.
Hon’ble Prime Minister Sir, from Palakkad the land of paddy fields and the sound of traditional Kerala music, Tejas Sujay seeks your guidance. Sujay, please ask your question.
Sujay: Namaskar, Respected Prime Minister. My name is Tejas Sujay. I am a student of Kendriya Vidyalaya Kanjikode, Karnakulam Samba and in IXth class. My question is what is important between hard work and smart work. Are both necessary for good results? Please give your guidance. Thank you, Sir.
Presenter: Thank You, Sujay. Hon’ble Prime Minister, Sir.
Prime Minister: What was his question? What was he asking?
Presenter: Sir, he was asking about hard work and smart work.
Prime Minister: Hard work and smart work?
Presenter: Thank You, Sir.
Prime Minister: Well, you must have read a story in your childhood. Everyone must have read it. And from this story you can guess what is smart work and what is hard work. When we were children, we used to listen to a story that there was water in a pitcher. The water was a bit deep and a crow wanted to drink water. But he could not reach inside. So that crow picked up small pebbles and put them in that pitcher, and slowly the water came up and he drank the water and quenched his thirst. Have you heard this story? Now what would you call it -- hard work or smart work? And see, when this story was written, there was no straw. Otherwise, this crow would have gone to the market and brought a straw. See, there are some people who keep on doing hard work. There are some people in whose life there is no sign of hard work. There are some people who do smart work and there are some people who do smartly hard work. Therefore, the crow is also teaching us how to do hard work smartly. Therefore, we have to understand the nuance of every work. You must have seen some people who start using their mind even before understanding things. They put in a lot of hard work, but no results. I remember I used to work in a tribal belt long ago, and I had to go to an interior area. Someone arranged an old jeep and told us to take it. We had to leave around 5.30 in the morning. But our jeep was not moving at all. We tried a lot, pushed, and did a lot of hard work, but our jeep did not move. When it was 7:30, we finally called a mechanic. The mechanic would have hardly taken two minutes and fix it. Then he demanded 200 rupees. I was surprised that he was charging 200 rupees for two minutes! So, I asked him for a reason. He told me 200 rupees is not for two minutes, but for 50 years of experience. Now we were also doing the hard work, but the jeep was not moving. He smartly had to tighten a few bolts. It took hardly two minutes and the jeep started. What it means is that if everything is done with hard work then the result will be like this only. You must have seen the wrestlers and other people of the world of sports. A trainer would know exactly which muscles will be required by the player. Similarly, a wicket-keeper has to stand for hours in a bending position. If we do any mischief in a class, then the teacher also makes us sit down by holding our ears. That position is very painful. Does it hurt or not? The pain is both psychological as well as physical. But for a wicket-keeper, it is part of his training. He is trained to stand in that position for hours so that his muscles become stronger gradually and he can perform better as a wicket-keeper. A bowler does not need the same training, he needs different training methods. Therefore, we should focus on what we want to do and what is useful. It will take a lot of effort if we try to have everything. Raising hands and feet, running and other such methods are good for fitness. But if we have to achieve something, we will have to address specific areas. And the one who understands this, he also gives the result. If there is a bowler and his muscles are not strong, then how will he be able to bowl, how many overs will he be able to bowl? People who do weightlifting have to strengthen different types of muscles. They also do hard work. But they work hard in a smart way and then they get the desired results. Thanks a lot.
Presenter: Thank You, Hon'ble Prime Minister Sir for your insightful guidance on always choosing hard work in our life. Jovita Patra, a student of Haryana’s industrial city Gurugram which is famous for the Cyber City named after Guru Dronacharya, is present in the auditorium and wants to ask you a question. Jovita, please ask your question.
Jovita Patra: Namaskar, Hon’ble Prime Minister Sir. My name is Jovita Patra and I am a student of class 10th of Jawahar Navodya Vidyalaya, Gurugram Haryana. It’s my privilege and quite an honor to participate in the Pariksha Pe Charcha 2023. Hon’ble Prime Minister Sir, my question to you is that being an average student how can I focus on my studies. Kindly guide me on this issue. Thank You, Sir.
Presenter: Thank you, Jovita. Hon’ble Prime Minister, Jovita Patra, an average student, wants your guidance on how to do better in the exam. Please guide him, Respected Prime Minister.
Prime Minister: First of all, I congratulate you that you know that you are an average student. Otherwise, most of the people are such, who are below average and consider themselves to be pseudo intellectual. So first of all, I congratulate you as well as your parents. Once you have accepted this reality that this is your ability and you have to look around for things accordingly and you don’t need to be pseudo intellectual. The day we realize our potential, we become very capable. Those who do not realize their potential face many challenges to become capable. Therefore, God has given you this strength to realize your potential. This strength has been given to you by your teachers and your family. I would like all the parents to make a real assessment of their children. Do not let inferiority complex develop in them, but make a correct assessment. Sometimes, your child may ask you for a very expensive thing. So you tell him simply that you will not be able to buy right now as the financial condition is not very good. Tell him to wait for two years. There is nothing wrong in it. If you discuss your financial position with your child then there is nothing wrong in it. A lot of us are from ordinary backgrounds. There are very few people who come from extraordinary backgrounds. But when ordinary people do something extraordinary, they reach a new height and go beyond average. You see, a lot many people who have become successful were very average people at one point of life. But they have done extraordinary things in their life and have got extraordinary results. Now you must have seen that the economic situation of the whole world is being widely discussed these days. Which country has registered how much growth and what is the economic situation of other countries? This has become a norm after Corona. It is not that the world lacks economists. There are many Nobel Prize winners who can guide the steps to be taken to improve the economic situation. There is also no dearth of people who can be found in every street and locality giving advice. There are also some good scholars who have really done a lot. However, we see today that India is being compared with other major economies of the world. India is being seen as a ray of hope. You must have noted that two-three years back, it was written about our government that it does not have any economists. All the people in the government are average people. Even the Prime Minister has no knowledge of economics. This is how it was written. Do you read these statements or not? But friends, the country which was dubbed average is shining in the world today. Therefore friends, never be under pressure that you are not extraordinary. And secondly, even if you are average, there must certainly be something extraordinary within you. And those who are extraordinary also have something which is average within them. Everyone has a unique ability given by God. You just have to recognize it, add fertilizer and water to it and you will go ahead very fast. This is my belief. Thank you.
Presenter: Thank You, Hon’ble Prime Minister Sir for your wonderful encouragement to make many students and Indians feel valued and cherished. Hon’ble Prime Minister Sir, Mannat Bajwa is from the capital city of Chandigarh famed for its remarkable blend of urban planning with modern architecture and the scenic Rock Garden of the legendary Nek Chand. She seeks your guidance on the fundamental issue that affects many students like her. Mannat, please ask your question.
Mannat Bajwa: Namaskar, Hon’ble Prime Minister. My name is Mannat Bajwa. I am a student of St. Joseph Senior Secondary School. My question to you is that when I imagine myself in a prestigious position like yours, where to run a country like India, where there is such a large population and where there are a lot of opinion makers. There are also people who have negative opinions about you. Does that affect you? If yes, how do you overcome the feeling of self doubt? I want your guidance in this. Thank you, Sir.
Presenter: Thank You, Mannat. Hon’ble Prime Minister Sir, Ashtami Sen resides in South Sikkim, famous for its tea gardens and breathtaking beauty and tranquility and snow-covered Himalayas. She also requests your directions on identical matter that needs to be addressed. Ashtami, please ask your question.
Ashtami: Namaskar, Hon’ble Prime Minister. My name is Ashtami Sen. I am a class 11th student of DAV Public School, Ranjit Nagar, South Sikkim. My question to you is that when the opposition and the media criticize you, how do you deal with them? In fact, I am not able to handle the complaints and negative comments by my parents. Please guide me. Thank you.
Presenter: Thank You Ashtami. Hon’ble Prime Minister, Kumkum Pratap Bhai Solanki of Gujarat, the birthplace of great personalities like Mahatma Gandhi, Sardar Patel and Swami Dayanand Saraswati, is connecting through virtual medium and is in a similar dilemma. Kumkum seeks your guidance. Kumkum, please ask your question.
Kumkum: Hon’ble Prime Minister, my name is Solanki Kumkum. I am a class 12th student of Shree Hadala Bhal High School, District Ahmedabad, Gujarat. My question is that you are the Prime Minister of such a large democratic country and you have to face so many challenges. How do you deal with these challenges? Kindly guide me. Thank you.
Presenter: Thank You Kumkum. Hon’ble Prime Minister Sir, Akash Darira lives in the Silicon Valley of India, Bengaluru, known for being a perfect getaway to plethora of activities both traditional and modern. Through his question he seeks your advice on a similar matter that has been concerning him for a while. Akash, please ask your question.
Akash: Namaste, Modi ji. I am Akash Darira of 12th class from Whitefield Global School, Bangalore. I have this question to you that my grandmother Kavita Makhija always advises me to learn from you how you look at every allegation, every criticism leveled by the opposition as a tonic and an opportunity. How do you do this Modi ji? Please inspire the youth like us too so that we can be successful in every exam of life. Thank you.
Presenter: Thank You, Akash. Hon’ble Prime Minister, your life has been an inspiration to crores of youth. Mannat, Ashtami, Kumkum and Akash want to know your experience as to how to stay positive amidst the challenges of life and achieve success. Kindly guide them, Hon’ble Prime Minister.
Prime Minister: When you return home after writing your exams and discuss your performance with your family, friends or teachers with whom you have a very close relationship and if you could not write a correct answer to a question, what is your first reaction? ‘It was out of syllabus.’ Isn’t it? Your question to me is also ‘out of syllabus’, but I can make out what you want to say. Had you not linked your question to me, perhaps you could have put forth your feelings in a different way. Since you know that your family members are also listening to this program and it is a risk asking a question bluntly, therefore, you have cleverly involved me. See, as far as I am concerned, I have a conviction and it is an article of faith for me. As a matter of principle, I believe that criticism is a purification yagna for a prosperous democracy. Criticism is the precondition of a prosperous democracy. And that's why you must have seen that there is open source technology. Are you aware of it or not? Different people put in different ideas in open source technology. It is allowed under open source technology where people share their experiments, where they are stuck or discuss the shortcomings. People insert their individual technology in it. And it becomes perfect software after the efforts of many people. This open source technology is considered a very powerful instrument nowadays. In the same way, some companies introduce their product in the market and throw a challenge that anyone pointing out shortcomings in the product will be rewarded. This means that everyone wants someone to point out shortcomings and the ways to resolve them. Isn't it? See, sometimes, what happens is that the entire issue revolves around the person who is the critic. For example, there is a fancy dress competition in your school and you wear a fancy dress with great enthusiasm. Then one of your best friends, whose comments you value the most, says this fancy dress is not looking good on you. Naturally, you will also give your reaction. But your reaction to another student will be very different who you don’t like much as you encounter negative vibrations upon seeing him. He will make fun of you for wearing that fancy dress. Your reaction to him will be very different. Why? You welcome the reaction of somebody who is close to you and take it positively. However, you lose your cool when you face the same reaction from somebody who you don’t like. ‘Who are you to comment? This is what I want to wear.’ Doesn’t it happen like this? In the same way, if somebody keeps criticizing you every now and then, ignore him. Don’t waste your time on him because he has other designs. However, if there is criticism at home, should it be considered wrong? There is no criticism at home. Parents also have to study a lot before making any critical remarks. They have to observe you, meet your teachers, know the habits of your friends, understand your day-to-day activities, follow you, how much time you are spending on mobile phone, how much time you are spending on screen, etc. They observe you very closely. And when they find you in a good mood they gently tell you about your ability and potential and where you are spending your energy in not too important matters. It will register your mind and their criticism will be useful. Now-a-days, parents don’t have time, they don’t criticize, but they interrupt you. Your anger is against that interruption. They will say anything. If you are at the dining table, they will ask you whether you have eaten this or that. This is what happens. Isn’t it? See, your parents are going to confront you when you return home today. Interruption is not criticism. I would also like to urge the parents not to interrupt their children unnecessarily. You cannot judge your children by interrupting them frequently. If they are in a very pleasant mood and you spoil their mood in the morning by saying that milk has become cold and they have still not drunk it. The parents often cite the examples of others and say the other children follow their parents and drink milk immediately if their mothers request them. He then becomes upset and his entire schedule goes haywire.
You must be watching the debates of the Parliament. Some MPs do their homework properly to make their speeches in Parliament. But the people of opposition parties know their psychology. So in the midst of a speech, they will make a curt comment intentionally. They know very well the MP who is making his speech will naturally react to it. Then the MP considers that it is important for him to react to that comment. Therefore, he gets distracted and he reacts to that comment. As a result, he suffers despite his best preparation. However, if he takes that comment lightly and sticks to his speech immediately, he gets the desired results. Therefore, we should not lose our focus.
The second thing is that a lot of hard work and study is required to criticize somebody. It has to be analyzed. Comparison has to be made. One has to delve into the past, look into the present and the future. It requires hard work and only then can one criticize. However, now-a-days, people resort to short-cuts. Most of the people level allegations, they don’t criticize. We should not consider allegations as criticism. There is a huge difference between allegation and criticism. Criticism is a kind of nutrient which enriches us. We should not take those people seriously who only level allegations. One should not waste one’s time on them. However, criticism should not be taken lightly. Criticism should always be considered valuable. Criticism helps us make our life better. If you are honest, acted with integrity, worked for society with a certain purpose, then don't care about the allegations, friends. I think it will become a great strength for you. Thanks a lot.
Presenter: Hon’ble Prime Minister, your positive energy has shown a new path to crores of countrymen. Thank you, Hon’ble Prime Minister. Dipesh Ahirwar of Bhopal, the city of lakes, is connected with us through a virtual medium and wants to ask a question to the Hon’ble Prime Minister. Dipesh, please ask your question.
Dipesh: Hon’ble Prime Minister, Namaskar! My name is Dipesh Ahirwar. I am a student of class X of Government Higher Secondary School, Bhopal. Now-a-days, fantasy games and Instagram addiction have become a common thing among children. How do we concentrate on our studies? Hon’ble Sir, I have a question for you that how do we concentrate on our studies without distractions? I want your guidance in this regard. Thank you.
Presenter: Thank you Dipesh. Hon’ble Prime Minister, Aditab Gupta's question has been selected by India TV. Aditab has been connected with us through a virtual medium. Aditab, ask your question.
Aditab Gupta- My name is Aditab Gupta. I study in tenth class. As technology is increasing, our distractions are increasing more and more, our focus is less on studies and more on social media. So my question to you is how we can focus on studies and reduce our time on social media because in your time there were not so many distractions as there are now.
Presenter: Thanks, Aditab. Hon’ble Prime Minister Sir, the next question comes from Kamakshi Rai on a subject that is a center of many students. Her question has been selected by Republic TV. Kamakshi, please ask your question.
Kamakshi Rai: Greetings! Prime Minister and everyone! I am Kamakshi Rai studying in class 10th from Delhi. My question is what are the different ways that can be adopted by a student so as to not easily get distracted during their exam times? Thank You.
Presenter: Thank you, Kamakshi. Hon’ble Prime Minister, this question has been selected by Zee TV. Manan Mittal is joining us via virtual medium. Manan, please ask your question.
Manan Mittal: Namaste, Prime Minister! This is Manan Mittal from DPS Bangalore South. I have a question for you. There are many distractions while studying online, such as online gaming, etc. How do we avoid it?
Prime Minister: Are they students who are always lost in gadgets?
Presenter: Thank you, Manan! Hon’ble Prime Minister, Dipesh, Aditab, Kamakshi and Manan want your guidance on the issue of disruptions in the examination and how to get out of it. Kindly guide them, Hon’ble Prime Minister.
Prime Minister- First of all, you have to decide whether you are smart or whether the gadget is smart. Sometimes, it seems that you consider gadgets smarter than you and the mistake starts from there. Believe me, God has given you a lot of power, you are smart, gadgets can't be smarter than you. The smarter you are, the more you will be able to use the gadget properly. It's an instrument that accelerates your pace. If we approach this way, I think maybe you can get rid of it. Secondly, it is a matter of great concern for the country and the other day someone was telling me that on an average people in India spend six hours on screen. Six hours! Now it certainly is a matter of satisfaction for those who are involved in its business. When there was talk time on mobile phones, it was said that people used to spend 20 minutes on an average. But since the reels have been introduced, it is very difficult to come out of it. Do you leave it abruptly once you start watching? Will you not tell me? Don’t you watch reels? Why are you feeling shy if you don’t watch reels? Tell me, do you leave it in the middle? See, it is really a matter of concern if we spend our creative potential on the mobile phone screen for six hours. In a way, we become slaves to these gadgets. We can’t be its slaves. God has given us an independent existence, an independent personality, and therefore we should be careful whether we are becoming its slave or not? You would have rarely seen me with a mobile phone despite the fact that I am very active. But I have fixed the time for that and I don’t overspend my time on it. I have often seen people attending an important meeting and all of a sudden they pick up the mobile phone when it vibrates. I think we should endeavor not to become slaves of these gadgets. I am an independent personality. I have an independent existence. And I will keep myself limited to what is useful for me. I will use technology, I will not run away from technology, but I will use it according to my need and requirement. Now suppose you have read a good recipe for making dosa online, spent an hour to find out which ingredients are required. Will your stomach be filled? It will not? For that, you will have to make dosa and eat it. And therefore, the gadget does not serve you anything with perfection. Your inner potential is what matters most. Now you must have seen that in earlier times, children used to rattle tables quite comfortably. I have seen this myself when Indian students used to go abroad and the people in those countries would be surprised at their skill. Now you see, what has happened over a period. Now, we have to scout for a child who is skilled in tables. In short, we are losing our potential. Without losing our potential, we have to try this consciously. Otherwise, that skill will become extinct gradually. We should try to keep testing ourselves continuously whether I remember this or not. Otherwise, now-a-days, there are so many platforms of Artificial Intelligence that you don’t have to do anything. Go to the chat section of that platform and it tells you everything under the sun. Now Google has gone one step further. Your creativity will come to an end if you get stuck in it. Therefore, I would like to urge you that there is a tradition of fasting in the scriptures of health in ancient India. Fasting is also prevalent in some religious rituals in our country. Now the time has changed. Therefore, I would like to urge you to practice this art of fasting on technology for a few days a week or a few hours a day? In short, you will abstain from technology for that many hours.
You must have seen that there are many families who are under tension when their child is in Xth or XIIth class. The family members decide the programmes to be viewed on television. Sometimes, they cover the television set with a piece of cloth. The child is forbidden from watching television because he is either in Xth or XIIth class. If we are so conscious and cover the television set with a piece of cloth can’t we then make a conscious decision that there will be digital fasting for a day in a week. We will not touch any digital devices on that particular day. Observe the benefits arising out of it. Gradually you would feel like increasing the period of fasting. Our families are getting smaller and are also getting trapped in this digital world. There is a mother, son, sister, brother and father who are living in the same house and are sending messages to each other through WhatsApp. I am talking about you. Mummy will send a message to Papa through WhatsApp. You must have noticed that everyone is sitting together in the house, but everyone is lost in their mobile phones. Tell me how the family will run this way? Earlier, people used to gossip when they used to go in the bus or in the train. But now the moment they get mobile connectivity, they are busy on their mobile phones as if they have all the work in the world. Without it, the entire world will cease. We need to identify these diseases. If we can identify these diseases, then we can get rid of such diseases. Therefore, I urge you to decide on a particular room in your home which will be a ‘no technology zone’. Anyone wishing to enter that room has to keep his mobile in a separate room. Everybody will spend their time together in that room without their mobile phones. As there is a particular area earmarked for a temple at home, similarly, make a ‘no technology zone’ in one of the rooms. You see, you will start enjoying your life. When there is bliss, you will come out of its slavery. Thank you very much.
Presenter: Thank You, Hon’ble Prime Minister Sir for sharing such a light hearted mantra of digital fasting to tackle challenging situations in such an easy manner.
Presenter: Hon’ble Prime Minister, Nida is joining us from Jammu, a Union Territory full of natural beauty situated in the Himalayan ranges and would like to ask you a question. Nida, ask your question.
Nida: Hon’ble Prime Minister Sir, Namaskar! I am Nida of class 10th from Government Model Higher Secondary School Sunjwan, Jammu. Sir, my question is when we work hard but do not get that desired result then how can we put that stress in a positive direction? Respected Sir, have you ever been through such a situation? Thank You.
Presenter: Thank you, Nida. Hon’ble Prime Minister, from the land of Lord Krishna's teachings, the land of famous players like Neeraj Chopra, who is famous in the world, Prashant from Palwal, Haryana wants to ask you a question. Prashant, please ask your question.
Prashant: Namaskar, Hon’ble Prime Minister! My name is Prashant. I am a student of Class XII in Science Faculty in Shaheed Naik Rajendra Singh Model Sanskriti Government Senior Secondary School Hathin District Palwal Haryana. My question to you is how stress affects test results. I want your guidance in this regard. Thank You, Sir.
Presenter: Thank you, Prashant. Hon’ble Prime Minister ji, crores of students across the country like Nida and Prashant seek your guidance on the issue of impact of stress on exam results. Respected Prime Minister!
Prime Minister: Look, the main reason for the tension that follows after the results of the examination is that when the students return home after writing their examination, they create such an atmosphere that they have done very well. They make tall claims that they will get 90 percent marks. The family members also believe in their children. The children often do so because they think that they will be scolded immediately if they tell their parents about the fact. So, it is better to face the music after a month when results will come. Since parents believe their child, they also start boasting among their friends that he would fare much better this time as he put in a lot of hard work, did not go out to play and even did not attend a wedding in the family. The parents also create such an atmosphere that their child will either top the class or come second. And when results come, the child gets 40-45 marks and naturally the storm follows. Therefore, the first thing is that we should not give up the habit of facing the truth. For how long can we live on the back of lies? One should admit that the paper did not go well. ‘I tried but it was not enough’. If you admit it beforehand and if you score five marks more than what you expected then there will be no tension at home. In fact, your parents will compliment you that you have fared better than what you said. The second reason for stress is that you compare yourself with your friends. If he does this I will do that. There is a very promising child in the class, whereas others are also promising. The difference is hardly 19-20. Day and night we live in the flow of that competition and this is also a reason for stress. We should live for ourselves. One should learn from our loved ones and learn from everyone, but we should emphasize our inner strength. If we do this, then the chances of getting rid of stress increase. Secondly, what is our approach towards life? The day we believe that we could not crack the exam and hence our life is over then the tension is bound to come. Life does not stop at any one station. If one train is missed, another train will come and take you to another big station. Therefore, don't worry. Exams are not the end of life. No doubt, we should have our own criteria and we should keep on testing ourselves. This should be our effort. But we should make a resolution in our mind to get rid of this tension. ‘Whatever happens, I know how to live my life. I'll deal with that too.’ And if you make this determination, then it becomes very easy. And therefore, I think the stress regarding examination results should not be taken seriously sometimes. Thank you!
Presenter: Hon’ble Prime Minister, after listening to your experience, we have got a new consciousness. Thank you. Hon’ble Prime Minister Sir, R Akshara Siri lives in Ranga Reddy district in Telangana. She is inquisitive about a significant subject and looks up to you for directions. Akshara, please put forward your question.
Akshara: Hon’ble Prime Minister, Greetings! My name is R. Akshara Siri. I am a student of class IX in Jawahar Navodaya Vidyalaya Ranga Reddy Hyderabad. Sir, my question is what we should do to learn more languages. I want your guidance in this. Thank you, Sir
Presenter: Thank You, Akshara. Hon’ble Prime Ministers Sir, a question similar to this has come from Ritika Ghodke, who lives in the heart city of India, Bhopal. She is with us in the auditorium. Ritika, please ask your question.
Ritika Ghodke: - Respected Prime Minister, Namaskar! My name is Ritika Ghodke and I am a student of Class XII Government Subhash Excellent Secondary School, School for Excellence, Bhopal Madhya Pradesh. Sir, my question to you is how can we learn more and more languages and why is it important? Thank you.
Presenter: Thank you, Ritika. Hon’ble Prime Minister, please guide Akshara and Ritika to acquire multilingual skills which is the need of the hour. Respected Prime Minister!
Prime Minister: You asked a very good question. By the way, I told you in the beginning to leave the rest of the things and become a little focused, but as far as this question is concerned, I would say that you should become a little extrovert, it is very important to be a little extrovert. Why I'm saying this is because India is a country full of diversities. We can proudly say that we have hundreds of languages, thousands of dialects; this is our richness, our prosperity. We should be proud of our prosperity. Sometimes, you must have noticed that if a foreigner meets you and he comes to know that you are from India, and he is also a little bit familiar with India, he will greet you with ‘Namaste’. Though his pronunciation may not be as correct, he still greets you with ‘Namaste’. The moment he utters this, you become alert. Affinity develops between you two immediately. You are also surprised that this foreigner has greeted you with ‘Namaste’. This is an example that communication has a great power. You live in such a huge country. Don’t you feel like learning tabla, flute, sitar or piano as a hobby? We develop additional discipline. Isn’t it? If you have this feeling then why don’t you learn one or two languages of the neighbouring state? You must try. It is not that we learn a language or some spoken words. You get the essence of experiences of that state. Behind the expression of each and every language is a continuous, unbroken, unchanging stream of thousands of years of experience. There is a stream of ups and downs. There is a stream which follows after facing many challenges and then a language takes the form of expression. When you know a language, then the door opens for you to enter the thousands of years old world of that state. Therefore, we must try to learn as many languages. At times, I feel very sad. Don’t we feel proud when we get to know that there is a nice monument made of stone and 2000 years old in our country? Anybody will feel proud. Then we become curious to know which part of the country has this monument. Such a magnificent piece of heritage made 2000 years ago. We wonder how much knowledge our forefathers would have possessed. Now you tell me, should not the country which has the world’s oldest language be proud of this fact? We should proudly claim that our country has the world’s oldest language. Should we or not? Do you know that Tamil is the world’s oldest language? Which country in the world has such a huge treasure? This country has such a glorious language and we don’t even claim it proudly. When I addressed the UN last time, I intentionally spoke a few words of Tamil language, because I wanted to tell the world that I am proud of the fact that Tamil language is the best language in the world, it is the oldest language in the world and it belongs to my country. We should be proud of it. Now you see, does not a person from North India enjoy Dosa? He also enjoys Sambhar. At that time, he did not see any difference between North and South. You go to South and you will find Parantha and vegetables as well as Puri and vegetables. People enjoy it. Do they take pride in it or not? There is no problem. I would like everyone to know a few words of other languages besides his mother tongue. You will enjoy it when you meet a person and speak a few words in his language. Immediately, a sense of belongingness will develop. Therefore, languages should not be considered a liability. I remember vividly when I was involved in social work many years ago. I saw a young girl and children have immense talent to pick up other languages. There was a labour family at Calico Mills in Ahmedabad. Sometimes, I used to visit that family for lunch. The family had a young daughter and she used to speak many languages. It was a colony of labourers and hence cosmopolitan. Her mother was from Kerala and father from Bengal. Being a cosmopolitan environment, Hindi was the natural language. There was a Marathi family nearby and there was a Gujarati school in the neighbourhood. I was surprised that the 7-8 years old girl used to speak Bengali, Marathi, Malayalam and Hindi fluently. And if all the five members of a family were sitting together, she would converse with other members in their own language, be it Bengali, Malayalam or Gujarati. Her talent was blossoming. And therefore, I urge you that we should be proud of our heritage. I mentioned ‘Panch Pranas’ (five pledges) from the ramparts of the Red Fort also so that we should be proud of our heritage and we should be proud that our forefathers have given us this language. Every Indian should be proud of every language of the country. Thanks a lot.
Presenter: Hon’ble Prime Minister, thank you for your guidance on multilingualism.
Presenter: Hon’ble Prime Minister Sir, from the historical acclaimed city of Cuttack, Sunaina Tripathi, who is a teacher, requests your direction on an important matter. Ma'am, please ask your question.
Sunaina Tripathi: Namaskar, Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi ji. I am Sunaina Tripathi Krishnamurthy from World School, Cuttack Odisha. My question is how to attract students in the class for studies and how to teach meaningful values of life, as well as how to make study interesting with discipline in the class. Thanks!
Presenter: Hon’ble Prime Minister Sir, Sunaina Tripathi wishes for your guidance on motivating students to take interest in academics. Hon’ble, Prime Minister Sir.
Prime Minister: So this question was from the teacher? Am I right? Look, now-a-days, it is often found that teachers are lost in themselves. Barely had I completed a sentence and you took note of it. The teachers have a lecture of about 20-30 minutes and they speak in a fluent language. You must have noticed somebody in the class is making some movements or is wandering. I am speaking from my experience during my childhood. Now-a-days, teachers are very good. During my time, it was not so. Therefore, I have no right to criticize teachers. But I have noticed one thing: if teachers forget something they don’t want their students to know about it, they want to hide it from their students. What do they do in that case? They would suddenly turn to a student and would scold him for standing or doing something differently. They would spend 5-7 minutes on that student only. In the meantime, if they remember the topic they would get back to teaching. Otherwise, if any student is laughing, they will catch hold of him. I just want to know whether this happens now-a-days. I don’t think it happens now because teachers are really very good now-a-days.
You must have noticed that now-a-days teachers also keep the syllabus on their mobile phones. They teach through it. Don’t they do it? And if any button of the mobile phone is pressed mistakenly, they keep searching for it. Actually, they are not up to date with the technology and have only learnt the basic 2-4 things. If he presses any wrong button on the mobile phone, either the chapter gets deleted or it goes somewhere which he can’t locate. He becomes very upset. He starts sweating even in winters. He feels that his students are drawing pleasure from his predicament. Those who have deficiencies develop this habit of lording over others so that his deficiencies do not come to the fore. I think it will be better if our teachers develop a sense of belongingness with their students. The students do not want to test your knowledge. This is the misconception among teachers. If any student is asking you a question, it does not mean that he is testing you. If any student asks you something, it means that there is curiosity in him. You should promote his curiosity. His curiosity is the biggest asset of his life. Do not try to silence any curious person, don't interrupt him, but listen to him properly. If you do not know the answer, you should tell him that he has asked a very good question, but it will be injustice if you answer him in a hurry. Tell him that we will sit tomorrow. ‘We will discuss this tomorrow in my chamber. And I will also try to understand from you how did this idea come to you. In the meantime, I will also study further when I go home. I will search Google and ask others as well. Then I will come tomorrow fully prepared. The next day I will try to find out from him from where did this idea come to his mind at such a young age?’ You see, he will understand you immediately. Even today, students consider the words of their teachers very valuable. If you tell him something which is wrong, it will haunt him for life. Therefore, there is nothing wrong in taking some time before answering the query of your student. It is okay if we tell him later also. Second is about discipline. Sometimes, it so happens that a teacher in order to exert his influence asks a question to the weakest student. The student starts blabbering and the teacher then scolds him. ‘I am putting in a lot of effort, trying to teach you and you still don’t comprehend it.’ Had I been a teacher, what would I do? I would ask the question to the bright student. He would explain in a very comprehensive manner. The weak student, who did not understand earlier, would find it easy to understand now. Since I am honouring the bright students, there would be a new competition to excel.
Secondly, if there is an undisciplined student, who is not focused and does something or the other in the class which is not pleasant. If the teacher calls him separately and tells him affectionately that he was indulging in something else whereas it was such a great topic. ‘Ok, now play in front of me. You will have great fun. I also want to see what you were playing yesterday. Ok, we will play some other time. If you concentrated yesterday, would you have benefited or not?’ Had you discussed with him, he would develop a sense of belongingness and he would not indulge in any undisciplined activity. But if your hurt his ego, it will certainly devastate him. Some teachers also use clever means. Sometimes, cleverness also works. What they do is that they make the most mischievous boy the monitor of the class. Once he becomes a monitor, he realizes that he will have to improve his behavior. Not only does he improve himself, he also makes many adjustments to keep the class in discipline. He makes an attempt to control his mischief. He tries to become endearing to his teacher. Ultimately, his life changes and as a result the environment of the class also improves. There can be many ways. But I am of the view that we should not resort to corporal punishment. We should choose the path of belongingness. If you choose this path, it will benefit everybody. Thanks a lot.
Presenter: Hon’ble Prime Minister, many thanks to you for inspiring the values of life with such simplicity and humility. Hon’ble Prime Minister, I am inviting Mrs. Suman Mishra from Delhi for the last question of ‘Pariksha Pe Charcha 2023’. She is a parent and is present in the auditorium and wants your response to her curiosity from you. Ma’am, please ask your question.
Suman Mishra: Good Morning, Hon’ble Prime Minister. I am Suman Mishra. Sir, I seek your advice on how students should behave in a society. Thank You, Sir.
Presenter: Thank you, Ma’am. Hon’ble Prime Minister!
Prime Minister: How should students behave in society? This is what you are asking, isn't it? I think it should be considered in a slightly different manner. Which society are we talking about? Is it our circle where we meet and where we spend some time gossiping? How do you behave with your child? If you tell him to go somewhere with or without shoes, he will follow it accordingly. But the fact is that you should not confine him within the house. I don’t remember exactly where I said something in this regard. I think it was perhaps in one of the episodes of ‘Pariksha Pe Charcha’. I said that parents should give some money to their child after he finishes his Xth or XIIth exam and tell him to visit some places in his state for five days and come back with photographs and descriptions in writing. You should have the courage to send him alone. You see, he will return home after learning a lot. He will develop confidence when he comes face to face with reality. And if he is in 12th class, tell him to go out of the state. Tell him that you have this much amount of money, you have to go by train without reservation, you will have this much luggage and food packed for your journey. Go and visit so many places and tell us about your experience upon your return. You should often take trial of your children. He should be motivated to meet different sections of society. You should ask him whether he met his school colleague who put up a very good performance in a Kabaddi competition. Tell him to go to his house and meet him. Motivate him to meet somebody who did remarkably well in a science fair. You should give him the opportunity so that he can grow. Don’t force him what he has to do and please don’t tie him to restrictions. If someone issues a decree that moths have to wear uniforms. What will happen? Is there any logic? We should allow children to grow. They should be taken to new realms, should be introduced to new places and sometimes we should also accompany them. During our times, we used to go to our uncle’s place during vacations or some other relatives. What was the reason? It has its own fun element and its own rituals. Life is created. We should not confine our children to our own circles. We should try to expand their scope. Yes, we should be careful that he is not getting into bad habits, or remains lost in his room, or becoming indifferent. Earlier, he used to be in his element while sitting with others during lunch. Nowadays, he has stopped laughing and cracking jokes. What is the problem? Parents should be quick to react. Children are God’s gift and it is our responsibility to protect and promote him. If this is the spirit then results will naturally be good. If you develop this feeling that he is my son so he has to obey you or you have to become like me or you will have to follow what I did then the situation worsens. Therefore, it is necessary that there should be an element of openness and he should be motivated to engage in different things in life.
For example, snake charmers visit you sometimes. Tell your children to meet them and find out where they live. What made them choose this profession? Your children will also become eager to know about them. Attempts should be made to expand the scope of your children and they are not tied down to limitations. Sky should be the limit for them. Give them an opportunity and they will emerge stronger in society. Thanks a lot.
Presenter: Thank You, Hon’ble Prime Minister Sir for your inspirational insights in matters that had been concerning many exam warriors and for making exams not a reason to worry but a season to celebrate and enjoy. This brings us to the culmination of a spectacular event that was a symphony of inspiration and encouragement. A melody of memories will forever resonate within our hearts. We extend our deepest thanks and gratitude to the Hon’ble Prime Minister for gracing this hall with his presence and infusing us with his radiant spirit.
The ‘Pariksha Pe Charcha’ by the Prime Minister has changed the restlessness, nervousness and tendency of giving up by crores of children like us into enthusiasm and yearning for success. Thank you Hon’ble Prime Minister. Thank you very much.
Prime Minister: Thank you very much to all of you and I would definitely like our students, parents and teachers to decide how to dilute the burden of examinations which is increasing. It should be a natural part of our life. A smooth sequence of life should be made. If you do this, then the exam will become a celebration in itself. The life of every examinee will be filled with enthusiasm and this enthusiasm is the guarantee of excellence. The guarantee of that progress lies in enthusiasm. Carry that enthusiasm with you. This is my best wish to all of you. Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.