ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
“ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨ଠ୨୩”ରେ ଛାତ୍ର, ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଅଭିଭାବକମାନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
27 JAN 2023 9:06PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ବୋଧହୁଏ ଏହି ଥଣ୍ଡାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ‘ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା’ ହେଉଛି । ସାଧାରଣତଃ ଏହା ଫେବ୍ରୁଆରୀରେ କରାଯାଇଥାଏ; କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଚିନ୍ତା ଆସିଛି ଯେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ୨୬ ଜାନୁଆରୀର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ପାଇବା ଉଚିତ, ବାହାର ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଫାଇଦା ଉଠାଇଲେ, ନୁହେଁ କି? କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ଗଲେ । ଏହା କେମିତି ଥିଲା? ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା । ଘରକୁ ଯିବା ପରେ ତୁମେ କ’ଣ କହିବ? କିଛି କହିବ ନାହିଁ । ଭଲ ସାଥୀମାନେ, ମୁଁ ଅଧିକ ସମୟ ନେବି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କହିବି ଯେ ପରୀକ୍ଷା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ମଧ୍ୟ ମୋର ଗୋଟିଏ ପରୀକ୍ଷା । ଏବଂ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମୋ ପରୀକ୍ଷା ନେଉଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଏହି ପରୀକ୍ଷା ଦେଇ ଖୁସି, ମୁଁ ଏହାକୁ ଉପଭୋଗ କରୁଛି । କାରଣ ମୁଁ ପାଇଥିବା ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସଂଖ୍ୟାରେ ଅଛି । ବହୁତ ସକି୍ରୟ ଭାବରେ ପିଲାମାନେ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟା କୁହନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଯନ୍ତ୍ରଣା ମଧ୍ୟ କହିଥାନ୍ତି । ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ମନରେ କ’ଣ ଭାବୁଛନ୍ତି? କେଉଁ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଦେଇ ଗତି କରୁଛନ୍ତି । ଦେଶ ଏମାନଙ୍କ ଠାରୁ କ’ଣ ଆଶା କରୁଛି, ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ କ’ଣ ଆଶା କରୁଛି, ତାଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ କ’ଣ ଜାଣିବା? ଏହା ସମୁଦାୟ ଭାବରେ ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ କାମ । ଏହାର ଅର୍ଥ ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଟେ । ଏବଂ ମୋର ସିଷ୍ଟମକୁ କହିଛି ସମସ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନକୁ ଏକାଠି ରଖିବା ପାଇଁ । ଦଶ ପନ୍ଦର ବର୍ଷ ପରେ ଯଦି ଆମେ ସୁଯୋଗ ପାଇବୁ, ତେବେ ଆମେ ଏହାକୁ ସାମାଜିକ, ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବୁ । ଏବଂ ପିଢ଼ି କିପରି ବଦଳିବାରେ ଲାଗିବ, ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳିବାରେ ଲାଗିବ, ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ, ସଂକଳ୍ପ, ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ଅତି ସୂକ୍ଷ୍ମ ଭାବରେ ବଦଳିଯାଉଛି । କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଏହାର ଏକ ବିରାଟ ଥେସିସ୍ ପାଇବେ । ଯେପରି ତୁମେ ମତେ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବା ପାଇଁ ପଛାଉଛ । ଚାଲ ଅଧିକ ସମୟ କଥାହେବା ନାହିଁ । ମୁଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯାହାକି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ଯେତେବେଳେ ମୋ ପାଖକୁ ଅଭିଯୋଗ ଆସିଥାଏ, ସାର୍, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବହୁତ ଲମ୍ବା ଚାଲିଥାଏ । ଆପଣଙ୍କର ମତ କ’ଣ? ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଚାଲିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଲମ୍ବା ଚାଲିବା ଜରୁରୀ। ଠିକ୍ ମୋର ଆଉ କିଛି କରିବାର ନାହିଁ । ଠିକ୍ ଅଛି, କେବଳ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ । ମୋତେ କୁହ କ’ଣ କରିବି, କିଏ ପ୍ରଥମେ ପଚାରିବେ?
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଯଦି ତୁମେ ଦୁନିଆକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛ, ଯଦି ତୁମେ ଦୁନିଆକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛ। ଦୁନିଆକୁ ନୁହେଁ ନିଜକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଶିଖ । ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଏବଂ ସୂଚନା ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଷଣ ଆମକୁ ସର୍ବଦା ସକାରାତ୍ମକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମ ବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରି ଦେଇଥାଏ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଆପଣଙ୍କର ଅପାର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ଜ୍ଞାନପୂର୍ଣ୍ଣ ମାର୍ଗଦର୍ଶନକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥାଉ । ମାନ୍ୟବର, ଆପଣଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ଅନୁମତି ସହିତ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ମହାଶୟ ।
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥାପତ୍ୟର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମଦୁରାଇରୁ ଅଶ୍ୱିନୀ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଅଶ୍ୱିନୀ ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ଅଶ୍ୱିନୀ- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ନମସ୍କାର । ମୋର ନାମ ଅଶ୍ୱିନୀ । ମୁଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନଂ-୨ ମଦୁରାଇ, ତାମିଲନାଡୁର ଛାତ୍ର ଅଟେ । ସାର୍ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି- ଯଦି ମୋର ଫଳାଫଳ ଭଲ ନ ହୁଏ ତେବେ ମୁଁ ମୋର ପରିବାରର ନିରାଶକୁ କିପରି ମୁକାବିଲା କରିବି । ଯଦି ମୁଁ ମାର୍କ ପାଇବି ନାହିଁ, ତେବେ କ’ଣ ହେବ? ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି । ଜଣେ ଭଲ ଛାତ୍ର ହେବା ସହଜ କାର୍ଯ୍ୟ ନୁହେଁ, ବଡ଼ମାନଙ୍କର ଅପେକ୍ଷା ଏତେ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ ଯେ ପରୀକ୍ଷା ଦେଉଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଏତେ ଚାପରେ ଆସିଯାଇଥାନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଉଦାସୀନତା ଭିତରକୁ ଚାଲିଯାଆନ୍ତି । ଆଜିକାଲି ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହାତ କାଟିବା ଏବଂ ବିରକ୍ତ ହେବା ସାଧାରଣ କଥା । ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଭାବନା ସହିତ କେହି ବିଶ୍ୱାସ କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ଦୟାକରି ମୋତେ ଏହି ବିଷୟରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରାନ୍ତୁ । ଧନବାଦ ମହୋଦୟ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ଅଶ୍ୱିନୀ । ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର ନବଦେଶ ଜାଗୁର, ସେ ଭାରତର ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଆସିଛନ୍ତି । ସୁନ୍ଦର ମଧ୍ୟଯୁଗୀୟ ଇତିହାସ ଏବଂ ଚମକ୍ରାର ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଶୈଳୀ ସହିତ ନିଜର ଆକର୍ଷଣୀୟ ଦୈର୍ଘ୍ୟର ସହିତ ପ୍ରକୃତ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଅନେକ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ସାମ୍ରାଜ୍ୟ । ନବଦେଶ ହଲରେ ବସିଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ସମାନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ନବଦେଶ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ନବଦେଶ- ଶୁଭ ସକାଳ, ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ । ମୁଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ପିତମ ପୁରା, ଦିଲ୍ଲୀ ଅଞ୍ଚଳର ନବଦେଶ ଜାଗୁର । ସାର, ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି- ଯେତେବେଳେ ମୋର ଫଳାଫଳ ଭଲ ହୋଇ ନ ଥାଏ ସେତେବେଳେ ମୋର ପାରିବାରିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ କିପରି ମୁକାବିଲା କରିବି? ଦୟାକରି ସାର୍ ମୋତେ ଗାଇଡ୍ କରନ୍ତୁ, ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ନବଦେଶ, ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ସଂସାରକୁ ଶାନ୍ତି ଏବଂ କରୁଣାର ସଂଦେଶ ଦେଉଥିବା ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ତଥା ବର୍ଦ୍ଧମାନ ମହାବୀରଙ୍କ ଜନ୍ମଭୂମି ପ୍ରାଚୀନ ନଗର ପାଟନାରୁ ପ୍ରିୟଙ୍କା କୁମାରୀ କିଛି ଏପରି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ପ୍ରିୟଙ୍କା ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ପ୍ରିୟଙ୍କା- ନମସ୍କାର । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ମୋର ନାମ ପ୍ରିୟଙ୍କା କୁମାରୀ ଅଟେ । ମୁଁ ରବିନ ବାଳିକା +୨ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ରାଜେନ୍ଦ୍ର ନଗର ପାଟଣାର ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ରୀ । ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ମୋ ପରିବାର ସମସ୍ତେ ଭଲ ମାର୍କ ଦେଇ ପାସ କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଭଲ ମାର୍ଗ ପାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଚାପରେ ପଡ଼ିଯାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ମୋର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରିୟଙ୍କା । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଅଶ୍ୱିନୀ, ନବଦେଶ ଏବଂ ପ୍ରିୟଙ୍କା ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଅନେକ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ । ଏବଂ ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଅଶ୍ୱିନୀ, ଆପଣ କ୍ରିକେଟ ଖେଳନ୍ତି କି? କ୍ରିକେଟରେ ଗୋଟିଏ ଗୁଗଲି ବଲ ଅଛି । ଲକ୍ଷ୍ୟ ଗୋଟିଏ ହୋଇଥାଏ, ଦିଗ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୟ ଗୋଟିଏ ହୋଇଥାଏ । ମୁଁ ଭାବୁଛି ତୁମେ ବୋଧେ ପ୍ରଥମ ବଲରେ ଆଉଟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛ । ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ବହୁତ ଆଶା ରହିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାଭାବିକ । ଏବଂ ସେଥିରେ କିଛି ଭୁଲ ମଧ୍ୟ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଯଦି ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସାମାଜିକ ସ୍ଥିତି ହେତୁ ସେମାନେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ । ସେମାନଙ୍କର ସାମାଜିକ ସ୍ଥିତି ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଚାପ ପକାଇଥାଏ, ଏହା ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ମଧ୍ୟ ଏତେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ ଯେ ସେମାନେ ସମାଜକୁ ଯିବାବେଳେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କ’ଣ କହିବେ ସେମାନେ ତାହା ଚିନ୍ତା କରିଥାନ୍ତି । ଯଦି ପିଲାମାନେ ଦୁର୍ବଳ, ତେବେ ସେମାନେ କିପରି ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ ତାକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତିତ । ଏବଂ ବେଳେବେଳେ ପିତାମାତା ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଜାଣିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ସାମାଜିକ ସ୍ଥିତି ହେତୁ ସେମାନେ ନିଜ ସାଥୀ, ବନ୍ଧୁ, କ୍ଲବକୁ ଯାଇଥାନ୍ତି, ସମାଜକୁ ଯାଆନ୍ତି । କେତେବେଳେ ପୋଖରୀରେ ତାଙ୍କ ପୋଷାକ ଧୋଇବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, ସେମାନେ ବସନ୍ତି, କଥାବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତି, ତା’ପରେ ପିଲାମାନଙ୍କର କଥା ବାହାରିଥାଏ । ତା’ପରେ ପୁଣି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଭିନ୍ନ ଭାବନା ଆସିଥାଏ । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବାହାର ବିଷୟରେ ଅନେକ ବଡ଼ ବଡ଼ କଥା କହିଥାନ୍ତି । ଏବଂ ତା’ପରେ ଧୀରେ ଧୀରେ ସେମାନେ ଏହାକୁ ମନ ଭିତରକୁ ନେଇଯାଇଥାନ୍ତି । ତା’ପରେ ଘରକୁ ଆସିବା ପରେ ସେମାନେ ସମାନ ଆଶା କରିଥାନ୍ତି । ଏବଂ ଏହା ସାମାଜିକ ଜୀବନରେ ସହଜ ପ୍ରବୃତ୍ତି ହୋଇଯାଇଛି। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଆପଣ ଇଚ୍ଛା କରିବେ ତେବେ ମଧ୍ୟ, ସମସ୍ତେ ତୁମ ଠାରୁ ନୂତନ ଆଶା ପାଇବାକୁ ଇଚ୍ଛା ରଖିବେ । ଆମେ ରାଜନୀତିରେ ଅଛୁ । ଆମେ ଯେତେ ନିର୍ବାଚନରେ ଜିତୁ ନା କାହିଁକି? କିନ୍ତୁ ଏପରି ଚାପ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ଯେ ଆମକୁ ହାରିବାକୁ ହେବ ନାହିଁ । ଯଦି ତୁମେ ଦୁଇଶହ ଆଣିଛ ତେବେ ତୁମେ କହିବ ନାହିଁ ଯେ କାହିଁକି ଦୁଇଶହ ପଚାଶ ଆଣିବ ନାହିଁ, ଯଦି ତୁମେ ଦୁଇଶ ପଚାଶ ଆଣିଛ ତେବେ କାହିଁକି ତିନିଶହ ଆଣିବ ନାହିଁ, ଯଦି ତୁମେ ତିନିଶହ ଆଣିଛ ତେବେ କାହିଁକି ତିନିଶହ ପଚାଶ ଆଣିବ ନାହିଁ । ସବୁ ଦିଗରୁ ଚାପ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏହି ଚାପର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ଉଚିତ କି? ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କର ଯେ ଦିନ ସାରା ତୁମକୁ ଯାହା କୁହାଯାଏ, ଚାରିଆଡ଼େ ତାହା ଶୁଣାଯାଏ । ଯେଉଁଠି ତୁମେ ତୁମର ସମୟ ନଷ୍ଟ କରିବ ତାହାକୁ ତୁମେ ତୁମ ନିଜ ଭିତରେ ଦେଖିବ। ତୁମର ଦକ୍ଷତା, ତୁମର ପ୍ରାଥମିକତା, ତୁମର ଆବଶ୍ୟକତା, ତୁମର ଉଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଶାକୁ ସଂଯୋଗ କର । ଯଦି ଆପଣ କେବେ କ୍ରିକେଟ ମ୍ୟାଚ ଦେଖିବାକୁ ଯାଇଥିବେ, ତେବେ ଆପଣ ନିଜେ ଦେଖିବେ ଯେ କିଛି ବ୍ୟାଟ୍ସମ୍ୟାନ ଖେଳିବାକୁ ଆସନ୍ତି, ପୂରା ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ଥାନ୍ତି । ସେମାନେ ପାଟି କରିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି ୪,୪,୪,୬,୬,୬ ସିକ୍ସର । ଦର୍ଶକଙ୍କ ଚାହିଦା ଅନୁଯାୟୀ ଚୌକା ଓ ଛକା ମାରିଛନ୍ତି କି? କୌଣସି ଖେଳାଳି ଏହା କରନ୍ତି କି? ଯେତେ ଯାହା ହେଉ ନା କାହିଁକି ପାଟିକଲେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ଧ୍ୟାନ କେବଳ ସେହି ବଲ ଉପରେ ଅଛି । କିଏ ଆସୁଛି । ସେହି ବୋଲରଙ୍କ ମନ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି ଏବଂ ବଲକୁ ସେହିପରି ଖେଳନ୍ତି ନା । ଦର୍ଶକ ଚିକ୍ରାର କରିଥାନ୍ତି, ଧ୍ୟାନ ରହିଥାଏ । ଯଦି ତୁମେ ମଧ୍ୟ ତୁମର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଧ୍ୟାନ ରଖିବ ସେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଚାପ ହେଉ, ଆଶା ହେଉ, କେବେ ନା କେବେ ଆପଣ ଏହାକୁ ଦୂର କରିବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବ । ତୁମେ ସେହି ସେହି ଅସୁବିଧାରୁ ବାହାରି ଆସିବ । ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଚାପରେ ପଡ଼ ନାହିଁ । ହଁ, ବେଳେବେଳେ ଚାପକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରନ୍ତୁ । ଏହା ନୁହେଁ କି, ଆପଣ ନିଜ ବିଷୟରେ କମ ବୁଝୁଛନ୍ତି । ତୁମର ବହୁତ କ୍ଷମତା ଅଛି, କିନ୍ତୁ ତୁମର ନିଜର ଏପରି ଏକ ଉଦାସୀନ ମାନସିକତା ଅଛି ଯାହାକୁ ତୁମେ ନୂଆ କରି କିଛି କରିବାକୁ ଚିନ୍ତା କରୁନାହଁ । ତେଣୁ ବେଳେବେଳେ ସେହି ଆଶା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହୋଇ ଯାଇଥାଏ । ବହୁତ ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିହୁଏ । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ପିତାମାତାମାନେ କ’ଣ କରିବା ଉଚିତ ତାହା ମୁଁ କହିସାରିଛି । ସାମାଜିକ ଚାପରେ ପିତାମାତା ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ଉପରେ ଚାପ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । କିନ୍ତୁ ପିଲାମାନେ ନିଜ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ କମ ବୋଲି ନିଜକୁ ଭାବିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ଉଭୟ ଜିନିଷ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଅନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଅତି ସହଜରେ କରିବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବେ । ଉପସ୍ଥାପିକା କୁଆଡ଼େ ଗଲେ?
ଉପସ୍ଥାପିକା- ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ! ଆପଣଙ୍କୁ କୋଟି କୋଟି ଧନ୍ୟବାଦ । ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଶବ୍ଦ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବୁଝାଇବାକୁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି । ସାର, ଆମେ ଚାପରେ ରହିବୁ ନାହିଁ ଏବଂ ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପରୀକ୍ଷା ସହିତ ବାନ୍ଧି ହୋଇ ଉତ୍ସାହ ରଖିବୁ । ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ । ଚମ୍ବା ହେଉଛି ପ୍ରକୃତିର ଅସରନ୍ତି ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକୁ ଜାବୁଡ଼ି ଧରିଥିବା ନଗର, ଯାହାକି ପ୍ୟାରିସ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭାବରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ । ଏହା ପାର୍ବତ୍ୟ ନଗର ଅଟେ । ଚମ୍ବା ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରୁ ଆରୁଷୀ ଠାକୁର ଆଭାସୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି । ଆରୁଷୀ, ଦୟାକରି ତୁମର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାର ।
ଆରୁଷୀ- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ନମସ୍କାର । ମୋର ନାମ ଆରୁଷୀ ଠାକୁର ଏବଂ ମୁଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ବନିଖେତ ଡଲହୋଜୀ ଜିଲ୍ଲା ଚମ୍ବାର ଏକାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ର । ମାନନୀୟ, ମୋର ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ଅଛି ଯେ ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ମୋତେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କଷ୍ଟ ଆଉ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, ତାହା ହେଉଛି ମୁଁ କେଉଁଠାରୁ ପାଠ ପଢ଼ିବା ଆରମ୍ଭ କରିବି? ମୋତେ ସବୁବେଳେ ଲାଗିଥାଏ ଯେ ମୁଁ ସବୁକିଛି ଭୁଲିଯାଇଛି ଏବଂ ମୁଁ ଏହା ବିଷୟରେ ବାରମ୍ବାର ଚିନ୍ତା କରୁଛି । ଯାହାଫଳରେ ମୋତେ ବହୁତ ଚାପ ହେଉଛି । ଦୟାକରି ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରାନ୍ତୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ମହାଶୟ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ଆରୁଷୀ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ରାୟପୁର ହେଉଛି ଛତିଶଗଡ଼ର ରାଜଧାନୀ, ଯାହା ଭାରତର ଚାଉଳ ପାତ୍ର ନାମରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ରାଜ୍ୟ । ରାୟପୁରର ଅଦୀତି ଦିୱାନ ଏହି ସମସ୍ୟା ଉପରେ ତାଙ୍କ ମନରେ ଥିବା କୌତୂହଳର ସମାଧାନ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଅଦୀତି ତୁମର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାର ।
ଅଦୀତି ଦିୱାନ- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ନମସ୍କାର । ମୋର ନାମ ଅଦୀତି ଦିୱାନ ଏବଂ ମୁଁ କୃଷ୍ଣ ପବ୍ଲିକ ସ୍କୁଲ, ରାୟପୁର, ଛତିଶଗଡ଼ର ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ର ଅଟେ । ମୋର ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଯେ ମୋର ବହୁତ କିଛି କରିବାର ଅଛି ବୋଲି ମୁଁ ଚିନ୍ତିତ ରହୁଛି; କିନ୍ତୁ ଶେଷ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଁ କିଛି କରିପାରୁ ନାହିଁ । କାରଣ ମୋ ପାଖରେ ବହୁତ କାମ ଅଛି । ଯଦିଓ ମୁଁ ମୋର କାର୍ଯ୍ୟ ଠିକ ସମୟରେ ସମାପ୍ତ କରିଥାଏ, ତଥାପି ମୁଁ ଅଧିକ ଚିନ୍ତିତ ହୋଇଯାଇଥାଏ । କାରଣ ତା’ପରେ ଅନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ମୁଁ ବହୁତ ସମୟ ନେଇଥାଏ । କିମ୍ବା ମୁଁ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ଥଗିତ କରି ଦେଇଥାଏ । ମୁଁ ଜାଣିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଯେ ମୁଁ କିପରି ମୋର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଠିକ ସମୟରେ ସମାପ୍ତ କରିବି । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ଅଦୀତି, ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଆରୁଷୀ ଏବଂ ଅଦୀତି ସେମାନଙ୍କ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସମୟର ସଦୁପଯୋଗ ପାଇଁ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ । ଦୟାକରି ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରନ୍ତୁ, ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଦେଖ, ଏହା କେବଳ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ନୁହେଁ । ଯାହା ହେଉ, ଜୀବନରେ ସମୟ ପରିଚାଳନା ବିଷୟରେ ଆମେ ସଚେତନ ହେବା ଉଚିତ । ପରୀକ୍ଷା ଥାଉ କିମ୍ବା କୌଣସି ପରୀକ୍ଷା ନ ଥାଉ । ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ କାହିଁକି କାମ ଗଦା ହୋଇଯାଇଥାଏ । କାମର ଗଦା ଅଧିକ କାହିଁକି ହୋଇଥାଏ’ନା ଠିକ ସମୟରେ ଯେହେତୁ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇ ନଥାଏ ସେଥିପାଇଁ । ଏବଂ କାମ କରିବାରେ କଦାପି କ୍ଳାନ୍ତ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ । କାମ କରିବାରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟି ମିଳିଥାଏ । କାମ ନ କରିବା ଦ୍ୱାରା କ୍ଳାନ୍ତ ଲାଗିଥାଏ । ସାମ୍ନାରେ ଦେଖାଯାଇଥାଏ ଯେ ଆରେ ଏତେ ଗୁଡ଼ିଏ କାମ, ଏତେ ଗୁଡ଼ିଏ କାମ ଏବଂ ଏହା କ୍ଲାନ୍ତ ଲାଗିଥାଏ । କରିବା ଆରମ୍ଭ କର । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ବେଳେବେଳେ ତୁମେ ତୁମର କଲମ ପେନସିଲକୁ କାଗଜରେ ନେଇ ଡାଏରୀରେ ଲେଖ । ଏକ ସପ୍ତାହ ପାଇଁ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ, ଯେଉଁଠାରେ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ସମୟ ବିତାଉଛନ୍ତି । ଯଦିଓ ତୁମେ ଅଧ୍ୟୟନ କର, ତୁମେ କେଉଁ ବିଷୟକୁ କେତେ ସମୟ ଦେଉଛ ଏବଂ ସେଥିରେ ସର୍ଟକଟ ଖୋଜି ତୁମେ ମୌଳିକକୁ ଯାଅ । ଚାଲ ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟକୁ ଯିବା, ନିଜ ବିଷୟରେ ଟିକେ ବିଶ୍ଳେଷଣ କର । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିବେ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ଅଧିକାଂଶ ସମୟ କେଉଁଠି ଅତିବାହିତ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣ ପସନ୍ଦ କରୁଥିବା ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକରେ ବ୍ୟସ୍ତ ରହୁଛନ୍ତି, ସେଥିରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଲଗାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିରେ ହଜି ଯାଉଛନ୍ତି । ତା’ପରେ ତିନୋଟି ବିଷୟ ଅଛି, ଯାହା କମ ପସନ୍ଦ କିନ୍ତୁ ଜରୁରୀ । ତାହା ପୁଣି ତୁମ ପାଇଁ ଏକ ବୋଝ ପରି ଅନୁଭବ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିବ । ମୁଁ ଦୁଇଘଣ୍ଟା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କଲି, କିନ୍ତୁ ଏହା ଘଟିଲା ନାହିଁ । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ତୁମେ କେବଳ ଦୁଇଘଣ୍ଟା ଅଧ୍ୟୟନ କରୁନାହଁ, କିନ୍ତୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ତୁମର ସତେଜ ମନ ଥାଏ ସେତେବେଳେ ତୁମେ ସର୍ବନିମ୍ନ ପ୍ରିୟ ବିଷୟକୁ ସବୁଠାରୁ କଷ୍ଟକର ମନେକର । ଏହା ଉପରେ ପ୍ରଥମେ ୩ଠ ମିନିଟ ସ୍ଥିର କର, ତା’ପରେ ଏକ ପ୍ରିୟ ବିଷୟ, ତା’ ଉପରେ ୨ଠ ମିନିଟ, ତା’ପରେ ଟିକିଏ କମ ପ୍ରିୟ ବିଷୟ ଉପରେ ୩ଠ ମିନିଟ । ତୁମେ ଏପରି ସ୍ଲିପ ତିଆରି କର । ଦେଖିବ ତୁମେ ଆରାମ ପାଇବ ଏବଂ ତୁମେ ଧୀରେ ଧୀରେ ସେହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଯାହାକୁ ଆପଣ ସାଧାରଣତଃ ଅଣଦେଖା କରନ୍ତି । ଏବଂ ଧୀରେ ଧୀରେ ସେହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ରୁଚି ବଢ଼ିବ । ଯାହା ତୁମକୁ ଭଲ ଲାଗିବ ଏବଂ ଭଲ ବିଷୟ ଉପରେ ବ୍ୟସ୍ତ ରହିବ । ଏବଂ ସମୟ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ରହିବ । ତୁମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଉଡୁଥିବା ଗୁଡ଼ିକୁ ନିଶ୍ଚୟ କିଏ ଦେଖିଥିବେ । ମୁଁ ପିଲାଦିନେ ଏହାକୁ ବହୁତ ଭଲ ପାଉଥିଲି । ଗୁଡ଼ିର ଯେଉଁ ଏକ ମାଞ୍ଜା ସୂତା ଥାଏ, ବେଳେବେଳେ ପରସ୍ପର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ଏକ ବିରାଟ ବଣ୍ଡଲ ହୋଇଥାଏ । ଜଣେ ବୁଦ୍ଧିମାନ ବ୍ୟକ୍ତି ବର୍ତ୍ତମାନ କ’ଣ କରିବେ? ସେ ଏହିପରି ଟାଣିବେ, ସେ ଶକ୍ତି ପ୍ରୟୋଗ କରିବେ କି? ଏମିତି କରିବ ନାହିଁ । ସେ ଧୀରେ ଧୀରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୂତାକୁ ଧରି ରଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଖୋଲିବାର ଉପାୟ କେଉଁଠାରେ ଅଛି ଏବଂ ତା’ପରେ ଧୀରେ ଧୀରେ ଯଦି ସେ ଏହାକୁ ଖୋଲନ୍ତି ତେବେ ଏତେ ବଡ଼ ଗୁଳା ମଧ୍ୟ ସହଜରେ ଖୋଲିବ ଏବଂ ସମସ୍ତ ମାଞ୍ଜା ତାଙ୍କ ହାତରେ ରହିଯିବ । ଆବଶ୍ୟକତା ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ବାଧ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । ଆପଣଙ୍କୁ ସହଜରେ ଏକ ସମାଧାନ ଖୋଜିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ଆରାମରେ ସମାଧାନ ଖୋଜିବେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣ ଏହାକୁ ଏକ ବଡ଼ ଉପାୟରେ କରିବେ । ଦ୍ୱିତୀୟରେ, ଆପଣ କେବେ ଘରର ମା’ଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଦେଖିଛନ୍ତି କି? ବାସ୍ତବରେ ତୁମେ ଏହା ପସନ୍ଦ କର, ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ସ୍କୁଲରୁ ଆସୁଥିଲ, ତୁମ ମା’ ସବୁକିଛି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ରଖିଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ମୋତେ ସକାଳେ ସ୍କୁଲ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ମୋ ମା’ ସବୁକିଛି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ରଖି ଦେଉଥିଲେ । ଏହା ବହୁତ ଭଲ ଭଲାଗୁଥିଲା; କିନ୍ତୁ ଆପଣ କେବେ ଦେଖିଛନ୍ତି କି ମା’ର ସମୟ ପରିଚାଳନା କେତେ ଭଲ? ସେ ଜାଣନ୍ତି, ସକାଳ ହୋଇଗଲାଣି ତେଣୁ ମୋତେ ୬ଟା ସମୟରେ କରିବାକୁ ହେବ । ଏହା ୬.୩ଠରେ କରିବାକୁହେବ । ଯଦି ତାଙ୍କୁ ୯ଟାରେ ଯିବାକୁ ଥାଏ, ତେବେ ତାଙ୍କୁ ଏହା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଯଦି ସେ ରାତି ୧ଠଟାରେ ଘରକୁ ଆସିବେ ତେବେ ଏହା କରିବାକୁ ହେବ । ତାହା ହେଉଛି ଏତେ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ସମୟର ପରିଚାଳନା ମା’ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଅଧିକାଂଶ କାର୍ଯ୍ୟ ମା’ ହିଁ କରିଥାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ସେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବୋଝ ବୋଲି ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ନାହିଁ । କ୍ଲାନ୍ତ ହୋଇ ପଡ଼ିଲିଣି, ବହୁତ କାମ ଅଛି, ବହୁତ ଅଧିକ- ସେ ଏହା କୁହନ୍ତି ନାହିଁ । କାରଣ ସେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ମୋତେ ଏତିକି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସବୁ କରିବାକୁ ହେବ । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେ ଅତିରିକ୍ତ ସମୟ ପାଆନ୍ତି ସେତେବେଳେ ସେ ଚୁପ୍ ରୁହନ୍ତି ନାହିଁ । କିଛି ନା କିଛି ଅନ୍ୟ ସୃଜନଶୀଳ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଜାରି ରଖିଥାନ୍ତି । ଛୁଞ୍ଚô-ସୂତା ନେଇ ବସିଯାଆନ୍ତି, କିଛି ନା କିଛି କରିଥାନ୍ତି । ସେ ଆରାମ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି । ଯଦିଓ ତୁମେ ତୁମର ମା’ଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସଠିକ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବ ତେବେ ଜଣେ ଛାତ୍ର ଭାବରେ ତୁମର ସମୟ ପରିଚାଳନାର ମହତ୍ତ୍ୱ କ’ଣ ଏବଂ ସମୟ ପରିଚାଳନାରେ ଏହା ଦୁଇଘଣ୍ଟା, ଚାରି ଘଣ୍ଟା, ତିନି ଘଣ୍ଟା ନୁହେଁ; କିନ୍ତୁ ଏଥିପାଇଁ ମାଇକ୍ରୋ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । କେଉଁ ବିଷୟକୁ କେତେ ସମୟ ଦିଆଯିବ, କେଉଁ କାମକୁ କେତେ ସମୟ ଦିଆଯିବ ଏବଂ ଏତେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାନ୍ତୁ ନାହିଁ ଯେ ମୁଁ ଏହାକୁ ମାତ୍ର ୬ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରିବି, କାରଣ ମୋତେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ତେବେ ତୁମେ କ୍ଲାନ୍ତ ହୋଇଯିବ । ଏହାକୁ ସଠିକ ଭାବରେ ବଣ୍ଟନ କରନ୍ତୁ । ସମୟ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଜଣେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଛାତ୍ର ହେବା ପାଇଁ ଆମକୁ ପଦ୍ଧତିଗତ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ହେବାକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥିବାରୁ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ । ଛତିଶଗଡ଼ର ବସ୍ତର ଜିଲ୍ଲାର ରୂପେଶ କାଶ୍ୟପ ତାଙ୍କର ବିଶିଷ୍ଟ ଆଦିବାସୀ କଳା, ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ ଚିତ୍ରକୋଟ୍ଟ ଜଳପ୍ରପାତ ଏବଂ ବାଉଁଶର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଗୁଣ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା । ରୂପେଶ ଏଠାରେ ଆମ ସହିତ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ଉପରେ ଆପଣଙ୍କର ପରାମର୍ଶ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଛନ୍ତି । ରୂପେଶ ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ରୂପେଶ- ଶୁଭ ସକାଳ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର, ମୋର ନାମ ରୂପେଶ କାଶ୍ୟପ । ମୁଁ ସ୍ୱାମୀ ଆତ୍ମାନନ୍ଦ ସରକାରୀ ଇଂରାଜୀ ମାଧ୍ୟମ ବିଧ୍ୟାଳୟ ନବମ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ର । ଦ୍ରଭା ଜିଲ୍ଲା ବସ୍ତର, ଛତିଶଗଡ଼ । ସାର, ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି- ମୁଁ କିପରି ପରୀକ୍ଷାରେ ଅନ୍ୟାୟ ଅର୍ଥକୁ ଏଡ଼ାଇ ପାରିବି । ଧନ୍ୟବାଦ ମହାଶୟ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ରୂପେଶ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ଜଗନ୍ନାଥ ପୁରୀର ଐତିହ୍ୟ ସହର ଓଡ଼ିଶାର ଧାମ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ରାଜଧାନୀ, ଏହାର ଚମକ୍ରାର ଅବଧାରଣା, ଲେଆଉଟ, ରଥଯାତ୍ରାର ଶାନ୍ତ ବେଳାଭୂମି ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଅଟେ । ତନ୍ମୟ ବିଶ୍ୱାଳ ସେହିଭଳି ସମାନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆପଣଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ତନ୍ମୟ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ତନ୍ମୟ- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ନମସ୍କାର । ମୋର ନାମ ତନ୍ମୟ ବିଶ୍ୱାଳ ଅଟେ । ମୁଁ ଓଡ଼ିଶାର କୋଣାର୍କ, ପୁରୀର ଜବାହାର ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ର । ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ସାର୍ - ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କର ପ୍ରତାରଣା କିମ୍ବା କପି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ କିପରି ଦୂର କରାଯାଇ ପାରିବ । ଦୟାକରି ମୋତେ ଏହି ବିଷୟରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ମହୋଦୟ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ । ରୂପେଶ ଏବଂ ତନ୍ମୟ ପରୀକ୍ଷାରେ କିପରି ଅନାବଶ୍ୟକ ଅନ୍ୟ ଉପାୟରୁ କିପରି ବର୍ତ୍ତିପାରିବେ ସେ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କର ମାଗଦର୍ଶନ କରାନ୍ତୁ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଆମର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଲାଗୁଛି ପରୀକ୍ଷାରେ ଯେଉଁ କପି ହୋଇଥାଏ, ମାଲପ୍ରାକ୍ଟିସ ହୋଇଥାଏ ତାହାର କୌଣସି ରାସ୍ତା ଖୋଜିବା ଦରକାର । ବିଶେଷ ଭାବରେ ଯେଉଁ ପରିଶ୍ରମୀ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଥାଆନ୍ତି ତାଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଏହାର ବହୁତ ଚିନ୍ତା ରହିଥାଏ ଯେ, ମୁଁ ଏତେ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି ଏବଂ ଏହି ଚୋରି କରି-କରି କପି କରି ନକଲ କରି ନିଜ ଗାଡ଼ି ଚଳାଇ ନେଉଛନ୍ତି । ପୂର୍ବେ ବୋଧହୁଏ ଲୋକମାନେ ଚୋରି କରୁଥିବେ, ନକଲ ମଧ୍ୟ କରୁଥିବେ; କିନ୍ତୁ ଲୁଚି ଛପି କରୁଥିବେ । ଏବେ ବଡ଼ ଗର୍ବର ସହିତ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ସୁପରଭାଇଜରକୁ ବୁଦ୍ଦୁ କରିଦେଲୁ । ଏହା ଯେଉଁ ଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି ତାହା ବହୁତ ଭୟାନକ ଅଟେ । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସାମାଜିକ ସତ୍ୟ ଯେ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭାବିବାକୁ ହେବ । ଅନ୍ୟ ଏକ ଅନୁଭବ ଆସିଛି ଯେ ସେହି ସ୍କୁଲ କିମ୍ବା କିଛି ଏମିତି ଶିକ୍ଷକ ଯିଏ ଟିଉସନ କ୍ଲାସ କରୁଛନ୍ତି ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲାଗିଥାଏ ଯେ ମୋର ଛାତ୍ରମାନେ ଭଲ ଭାବରେ ବାହାରିଯିବେ, କାରଣ ମୁଁ ତାଙ୍କା ମା-ବାପାଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ, କୋଚିଂ କରୁଥିଲି । ସେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ଗାଇଡ୍ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି, ନକଲ କରିବା ପାଇଁ, କରିଥାଆନ୍ତି ନା, ଏମିତି ଶିକ୍ଷକ ହୋଇଥାନ୍ତି ନା’, ନା’ଥାଆନ୍ତି, ତେବେ କହନ୍ତି ନା, ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ ମଧ୍ୟ, ଦ୍ୱିତୀୟରେ ମୁଁ ଦେଖିଛି କିଛି ଛାତ୍ର ପଢ଼ିବାରେ ସମୟ ଲଗାନ୍ତି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ନକଲ କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ଖୋଜିବାରେ ବହୁତ ବଡ଼ କ୍ରିଏଟିଭ୍ ତାଙ୍କ ଭିତରେ ରହିଥାଏ । ସେଥିରେ ଘଣ୍ଟାଏ ଲଗାଇ ଦେବେ, ତାହା କପି କରିବେ । ତେବେ ତାହା ଏତେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଅକ୍ଷରରେ କରିବେ । ବେଳେବେଳେ ମୋତେ ଲାଗିଥାଏ ଯେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ନକଲର ବ୍ୟବହାର, ନକଲର ଟେକନିକ, ସେଥିରେ ଯେତିକି ମୁଣ୍ଡ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଥାଏ, ଏବଂ ବଡ଼ ରଚନାତ୍ମକ ଏବଂ ଅଭିନୟ ରହିଥାଏ, ଏହି ଚୋରି କରୁଥିବା ଲୋକେ । ଏହି କାରଣରୁ ଯଦି ସେତିକି ସମୟ ସେହି ନୂତନତ୍ୱ ପ୍ରତିଭାକୁ ଶିଖିବାରେ ଲଗାଇ ଦେବେ ତେବେ ବୋଧହୁଏ ତାହା ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା । କାହାକୁ ଗାଇଡ କରିବାର ଥିଲା, କାହାକୁ ବୁଝାଇବାର ଥିଲା । ଦ୍ୱିତୀୟରେ ଏହି କଥା ବୁଝିକି ଚାଲିବା ଏବେ ବହୁତ ବଦଳି ଯାଇଛି, ଜଗତ ବହୁତ ବଦଳି ଯାଇଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଏହା ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ ଯେ ଗୋଟିଏ ପରୀକ୍ଷାରୁ ବାହାରିବା ଅର୍ଥାତ ଜୀବନ ବାହାରିଗଲା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ଆଜ୍ଞା । ଆଜି ଆପଣଙ୍କୁ ରାସ୍ତାର ପ୍ରତ୍ୟକ ସ୍ଥାନରେ କୌଣସି ନା କୌଣସି ପରୀକ୍ଷା ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । କେତେ ସ୍ଥାନରେ ନକଲ କରିବେ ଆଜ୍ଞା । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଯିଏ ନକଲ କରିବାବାଲା ଅଛନ୍ତି, ତାହା ବୋଧହୁଏ ଗୋଟେ ଦୁଇଟା ପରୀକ୍ଷାରୁ ବାହାରିଯିବେ, କିନ୍ତୁ ଜୀବନ କେବେ ପାର କରିହେବ ନାହିଁ । ନକଲ ଦ୍ୱାରା ଜୀବନ ତିଆରି କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ହୋଇପାରେ ପରୀକ୍ଷାରେ ଏପର-ସେପଟ କରି ନେଇଆସିବେ କିନ୍ତୁ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ସେ ପ୍ରଶ୍ନ ହିଁ ହେବ । ଏଥିପାଇଁ ଏହି ବାତାବରଣ ଆମକୁ ତିଆରି କରିବାକୁ ହେବ ଯେ, ଗୋଟେ ଦୁଇଟା ପରୀକ୍ଷାରେ ତୁମେ ନକଲ କଲ, ଠିକ୍ ଅଛି, ତୁମେ ବାହାରିଗଲ; କିନ୍ତୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ଜୀବନ ଫସିକି ରହିଯିବ । ଦ୍ୱିତୀୟରେ ଯେଉଁ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥାନ୍ତି ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ କହିବି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ପରିଶ୍ରମ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ରଙ୍ଗ ଆଣିଦେବ । ହୋଇପାରେ କେହି ଏମିତି ଫାଲତୁ ୨-୪ ନମ୍ବର ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ଉପରକୁ ନେଇଯିବ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ କେବେ ହେଲେ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଅବରୋଧ ହୋଇପାରିବେ ନାହିଁ । ଆପଣଙ୍କ ଭିତରେ ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ଅଛି, ଆପଣଙ୍କ ଭିତରେ ଯେଉଁ ତାକତ ଅଛି, ସେହି ଶକ୍ତି ଆପଣଙ୍କୁ ଆଗକୁ ନେଇଯିବ । କୃପା କରି, ତାକୁ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ହୋଇଗଲା, ଚାଲ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସେହି ରାସ୍ତାରେ ଚାଲି ପଡ଼ିଛି, ଏମିତି କେବେ କରିବ ନାହିଁ ସାଥୀମାନେ । ପରୀକ୍ଷା ତ ଆସିଥାଏ, ଯାଇଥାଏ, ଆମକୁ ଜୀବନ ଜିଇଁବାର ଅଛି, ମନ ଭରି ବଞ୍ଚôବାର ଅଛି, ଯେତେ ଯେତେ ଜୀବନ ବଞ୍ଚôବାର ଅଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମକୁ ସର୍ଟ-କଟ ଯିବାକୁ ହେବ ନାହିଁ,ଏବଂ ଆପଣ ତ ଜାଣିଛନ୍ତି, ରେଲୱେ ଷ୍ଟେସନରେ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରେଲୱେ ଷ୍ଟେସନ ଧାରଣା ଯେଉଁଠି ରହିଥାଏ ନା, ସେଠାରେ ବ୍ରିଜ ରହିଥାଏ, ଲୋକମାନେ ବ୍ରିଜ ଉପରେ ଯିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ଧାରରାକୁ ଡେଇଁକି ଯାଇଥାନ୍ତି । କୌଣସି କାରଣ ନ ଥାଏ, ବାସ୍ । ଏମିତି ହିଁ ମଜା ଆସିଥାଏ । ସେଠାରେ ଲେଖା ଯାଇଥାଏ ସର୍ଟ-କଟ ୱିଲ କଟ ୟୁ ସର୍ଟ । ଏଥିପାଇଁ କେହି ଯଦି ସର୍ଟ-କଟ ଦ୍ୱାରା କିଛି କରାଯାଇଥିବା କାମ ଆପଣ ତାଙ୍କର ଷ୍ଟେସନରେ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଆପଣ ନିଜକୁ ସେଥିରୁ ମୁକ୍ତ ରଖନ୍ତୁ । ଆପଣ ନିଜ ଉପରେ ଫୋକସ କରନ୍ତୁ । ଆପଣଙ୍କୁ ଭଲ ପରିଣାମ ମିଳିବ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ମାନନୀୟ ପଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ । ଆପଣଙ୍କର କଥା ସିଧାସଳଖ ଆମ ହୃଦୟରେ ଅବତରଣ କରିଛି । ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ପାଲକ୍କଡୁ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ଧାନ କ୍ଷେତର ଭୂମି କୋମଳ ସବୁଜିମାରେ କଟା ହୋଇଥିବା ଫସଲର ସୁଗନ୍ଧ ହେଉ ଏବଂ କେରଳର ପାରମ୍ପରିକ ସଂଗୀତର ଧ୍ୱନି ହେ, ସୁଜୟ ଆପଣଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ସୂଜୟ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ସୂଜୟ- ନମସ୍କାର, ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ । ମୋର ନାମ ତେଜସ ସୂଜୟ । ମୁଁ ନବମ ଶ୍ରେଣୀରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ କାଞ୍ଜିକୋଡ଼, କର୍ଣ୍ଣାକୁଲମ ସମ୍ଭାର ଛାତ୍ର । ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ହାର୍ଡ ୱାର୍କ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ୱାର୍କ ମଧ୍ୟରେ କେଉଁ କାମ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଭଲ ଫଳାଫଳ ପାଇଁ ଉଭୟ ଆବଶ୍ୟକ କି? ଦୟାକରି ଆପଣ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦିଅନ୍ତୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ମହାଶୟ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ସୂଜୟ, ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ତାଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ କ’ଣ ଥିଲା, ସେ କ’ଣ ପଚାରୁଥିଲେ?
ଉପସ୍ଥାପିକା- ସାର, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ବିଷୟରେ... କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଆଚ୍ଛା, ତୁମେ ତୁମର ପିଲାଦିନେ ଗୋଟିଏ କାହାଣୀ ପଢ଼ିଥିବ । ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ପଢ଼ିଥିବେ ନିଶ୍ଚୟ ଏବଂ ଏଥିରୁ ଆପଣ ଅନୁମାନ କରିପାରିବେ ସ୍ମାର୍ଟ କାମ କ’ଣ ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କ’ଣ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପିଲା ଥିଲୁ, ଆମେ ଗୋଟିଏ କାହାଣୀ ଶୁଣିଥାଉ ଯେ, ଗୋଟିଏ ପାତ୍ରରେ ପାଣି ଅଛି । ପାଣି ଟିକିଏ ଗଭୀର ଥିଲା ଏବଂ ଏକ କାଉ ପାଣି ପିଇବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସେ ଭିତରକୁ ଯାଇ ପାରିଲା ନାହିଁ । ତେଣୁ ସେହି କାଉଟି ଛୋଟ ଛୋଟ ପଥରଗୁଡ଼ିକୁ ଉଠାଇ ସେହି ପାତ୍ରରେ ପକାଇଲା । ଏବଂ ଧୀରେ ଧୀରେ ପାଣି ଉପରକୁ ଆସିଲା ଏବଂ ପରେ ସେ ଆରମରେ ପାଣି ପିଇଲା । ଆପଣ ଏହି କାହାଣୀ ଶୁଣିଛନ୍ତି କି? ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ଏହାକୁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କିମ୍ବା ସ୍ମାର୍ଟ କାମ ବୋଲି କ’ଣ କହିବେ? ଏବଂ ଦେଖନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଏହି କାହାଣୀ ଲେଖାଗଲା, ସେତେବେଳେ କୌଣସି ଷ୍ଟ୍ର’ ନ ଥିଲା । ନଚେତ ଏହି ଏହି କାଉ ବଜାରକୁ ଯାଇ ଷ୍ଟ୍ର’ ଆଣିକି ଆସିଥାନ୍ତା । ଦେଖନ୍ତୁ, କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥାନ୍ତି । କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ଚିହ୍ନ ନାହିଁ । କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି ଏବଂ କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସ୍ମାର୍ଟ ଭାବରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ କାଉ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଚତୁରତାର ସହ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ଶିଖାଉଛି । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବୁଝିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ପ୍ରଥମେ ଅତି ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ । କିଛି ଲୋକ ନିଶ୍ଚୟ ଥିବେ, ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଜିନିଷ ବୁଝିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ସେମାନେ ସିଧାସଳଖ ନିଜର ବୁଦ୍ଧିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥାନ୍ତି । ବହୁତ ପରିଶ୍ରମ କରିବା ଦ୍ୱାରା କୌଣସି ଫଳାଫଳ ମିଳେନାହିଁ । ମୋର ମନେ ଅଛି, ମୁଁ ବହୁତ ପୂର୍ବରୁ ଆଦିବାସୀ ବେଲ୍ଟରେ କାମ କରୁଥିଲି, ତେଣୁ ମୋତେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ତେଣୁ କେହି କେହି ଆମକୁ ସେହି ଦିନରେ ପୁରୁଣା ଜିପ୍ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଆମକୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେବାକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥିଲେ । ଏବେ ସକାଳେ ଆମେ ପ୍ରାୟ ୫.୩୦ରେ ଛାଡ଼ିବାକୁ ଯାଉଥିଲୁ। କିନ୍ତୁ ଆମର ଜିପ୍ ଆଦୌ ଚାଲୁ ନ ଥିଲା । ଆମେ ବହୁତ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲୁ, ଠେଲିଥିଲୁ, ଏମିତି କରିଥିଲୁ । ସମସ୍ତେ ମିଶିକରି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥିଲୁ; କିନ୍ତୁ ଆମର ଜିପ୍ ଚାଲିଲା ନାହିଁ । ଯେତେବେଳେ ସନ୍ଧ୍ୟା ୭.୩୦ ମିନିଟ ହେଲା, ଜଣେ ମେକାନିକ ଡକାଗଲା, ମେନାନିକ ଦୁଇ ମିନିଟ ସମୟ ନେଇଥାନ୍ତେ ଏବଂ ଦୁଇ ମିନିଟରେ ସେ ଏହାକୁ ଠିକ୍ କରିଥାନ୍ତେ, ଏବଂ ତା’ପରେ ସେ କହିଲେ ଯେ ତାଙ୍କୁ ଦୁଇ ଶହ ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମୁଁ କହିଲି ବନ୍ଧୁ, ଦୁଇ ମିନିଟ ପାଇଁ ଦୁଇ ଶହ ଟଙ୍କା । ସେ କହିଲା ସାର- ଏହା ଦୁଇ ମିନିଟ ପାଇଁ ଦୁଇ ଶହ ଟଙ୍କା ନୁହେଁ, ୫୦ ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଇଁ ଏହା ଦୁଇ ଶହ ଟଙ୍କା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଥିଲୁ । ଜିପ ଚାଲୁ ନ ଥିଲା । ତାଙ୍କୁ ସ୍ମାର୍ଟ ଭାବରେ କିଛି ବୋଲ୍ଟ ଟାଇଡ୍ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା । କ୍ୱଚିତ ତାଙ୍କୁ ଦୁଇ ମିନିଟ ଲାଗିଥିବ ଆଜ୍ଞା, ଗାଡ଼ିଟି ଚାଲିଲା ।
କହିବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯଦି ସବୁକିଛି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସହିତ କରାଯାଇଥାଏ ତେବେ ଏହା ଏହିପରି ଘଟିବ । କ’ଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କୁସ୍ତି ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କୁ, ଅର୍ଥାତ କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତର ଲୋକଙ୍କୁ ଦେଖିଥିବେ । ସେ କେଉଁ ଖେଳ ସହିତ ଜଡ଼ିତ? ସେ ସେହି ଖେଳରେ କେଉଁ ମସଲ୍ସ ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି । ଯିଏ ଜଣେ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ହୋଇଥାଏ ସେ ଜାଣିଥାନ୍ତି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେପରି ଜଣେ ୱିକେଟ କିପର ହେବ, ତେବେ ୱିକେଟ କିପରଙ୍କୁ ଏହିପରି ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଧରି ଠିଆ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ଶ୍ରେଣୀରେ କିଛି ଭୁଲ କରିଛୁ ଏବଂ ଶିକ୍ଷକ ଆମକୁ କାନ ଧରି ବସାଇ ଦେଇଥାନ୍ତି । ଏମିତି ଭିତରକୁ ହାତ ଓ ପାଦ ଭିତରେ ରଖିବା ଏହା ବହୁତ କଷ୍ଟ ଦିଏ । ଏହା ହୋଇଥାଏ କି ନାହିଁ? ଏହା ମାନସିକ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଶାରୀରିକ ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ । କାରଣ ଏହିପରି ଭାବରେ ପାଦ ସହିତ କାନ ଧରି ବସିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ଏହା କଷ୍ଟଦାୟକ ନୁହେଁ କି? କିନ୍ତୁ ଏହା ଯେଉଁ ୱିକେଟ କିପର ଥାଏ, ଏହା ତାଙ୍କର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣର ଏକ ଅଂଶ । ତାଙ୍କୁ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଧରି ଏହିପରି ଠିଆ କରାଯାଏ । ଯାହାଫଳରେ ଧୀରେ ଧୀରେ ତାଙ୍କ ମାଂସପେଶୀ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଥାଏ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେ ୱିକେଟକିପର ଭାବରେ ଭଲ କାମ କରିପାରିବେ । ଯଦି ଜଣେ ବୋଲର ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ତାଙ୍କୁ ସେହି ପଦ୍ଧତିର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ଯଦି ସେ ଅନ୍ୟ ପଦ୍ଧତି ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେ ତାହା କରିଥାନ୍ତି । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମର ଯାହା ଆବଶ୍ୟକ ତାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ । ଯାହା ଆମ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ । ସବୁକିଛି ପାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ହାତ ଏବଂ ପାଦ ବଢ଼ାନ୍ତୁ, ଦୌଡ଼ିବା ଜାରି ରଖନ୍ତୁ । ଯାହା ଇଚ୍ଛା ତାହା କରନ୍ତୁ, ଯାହା ଇଚ୍ଛା ତାହା ଏପରି କରନ୍ତୁ, ଯାହା ସାଧାରଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଫିଟନେସ୍ ପାଇଁ ଭଲ । କିନ୍ତୁ ଯଦି ମୁଁ ହାସଲ କରିବାକୁ ଚାହେଁ, ତେବେ ମୋତେ ସେହି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କିରବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏବଂ ଯିଏ ଏହାକୁ ବଝିପାରନ୍ତି ସେ ମଧ୍ୟ ଫଳାଫଳ ଦିଅନ୍ତି । ଯଦି ଜଣେ ବୋଲର ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କର ମାଂସପେଶୀ ଭଲ ନ ଥାଏ ତେବେ ସେ କେଉଁଠାରେ ବୋଲିଂ କରିବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବେ, କେତେ ଓଭର ବୋଲିଂ କରିବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବେ । ଯେଉଁମାନେ ଭାରତ୍ତୋଳନ କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ମାଂସପେଶୀକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଚତୁରତାର ସହ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି । ଏବଂ ଚତୁରତାର ସହ ପରିଶ୍ରମ କରିଥାନ୍ତି, କେବଳ ସେତେବେଳେ ତୁମକୁ ଫଳାଫଳ ମିଳିପାରିବ । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଆମ ଜୀବନରେ କ୍ରମାଗତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ବାଛିବା ଉପରେ ଆପଣଙ୍କର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଁ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଗୁରୁ ଦ୍ରୋଣାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ନାମରେ ବିଖ୍ୟାତ ଡାଇଭରସିଟି ହରିଆଣାର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଶିଳ୍ପ ସହର ଗୁରୁଗ୍ରାମର ଛାତ୍ର ଜୋଭିତା ପାତ୍ର ସଭାଗାରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଜୋଭିତା ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ଜୋଭିତା ପାତ୍ର- ନମସ୍କାର, ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର, ମୋର ନାମ ଜୋଭିତା ପାତ୍ର । ମୁଁ ଗୁରୁଗ୍ରାମ ହରିଆଣାର ଜବାହର ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଦଶମ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ର । ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୩ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ମୋ ପାଇଁ ସୌଭାଗ୍ୟ ଏବଂ ଗର୍ବର ବିଷୟ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର, ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି- ଜଣେ ସାଧାରଣ ଛାତ୍ର ଭାବରେ ମୁଁ କିପରି ମୋ ଅଧ୍ୟୟନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବି । ଦୟାକରି ମୋତେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ସାର ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ଜୋଭିତା । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଜୋଭିତା ପାତ୍ର ଜଣେ ସାଧାରଣ ଛାତ୍ର । ପରୀକ୍ଷାରେ କିପରି ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ଆପଣଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଦୟାକରି ସେମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରାନ୍ତୁ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେ, ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆପଣମାନେ ହାରାହାରି ଅଛନ୍ତି । ଅନ୍ୟଥା ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଏପରି ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ହାରାହାରିରୁ କମ ଥାଆନ୍ତି ଏବଂ ନିଜକୁ ନିଜେ ବଡ଼ ତିସମାର ଖାଁ ବୋଲି ଭାବନ୍ତି । ସମସ୍ତେ ବନ୍ଧକ ବ୍ୟବସାୟଙ୍କୁ ବିବେଚନା କରନ୍ତି । ତେଣୁ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଥରେ ତୁମେ ଏହି ଶକ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିଛ ଯେ ହଁ ଭାଇ, ମୋର ଏକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି, ମୋର ଏହି ଅବସ୍ଥା ଅଛି, ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋତେ ଏହା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଜିନିଷ ଖୋଜିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମୋର ଏକ ବିରାଟ ତିସମାର ଖାଁ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ଯେଉଁଦିନ ଆମେ ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଜାଣୁ, ସେହି ଦିନଠାରୁ ଆମେ ନା କେବଳ ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଥାଉ । ଯେଉଁମାନେ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ, ସେମାନେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବାରେ ଅନେକ ବାଧାବିଘ୍ନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥାନ୍ତି । ତେଣୁ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଜାଣିବା, ଏହା ନିଜେ ଈଶ୍ୱର ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଇଥିବା ଏକ ଶକ୍ତି । ତୁମର ଶିକ୍ଷକମାନେ ତୁମକୁ ଶକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ଶକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି । ଏବଂ ମୁଁ ଚାହେଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିତାମାତା ତାଙ୍କର ପିଲାମାନଙ୍କର ସଠିକ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରନ୍ତୁ । ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ହୀନ ଭାବନା ଆଉ ଜଟିଳତା ହେବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ସଠିକ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରନ୍ତୁ । ବେଳେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ମହଙ୍ଗା ଜିନିଷ ଆଣିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ତେଣୁ ଆପଣ ତାଙ୍କୁ ଆରାମରେ କୁହନ୍ତୁ ଯେ ନା-ନା ଭାଇ, ଆମ ଘରେ ସେତେ ଶକ୍ତି ନାହିଁ । ଆମେ ଏହି ଜିନିଷ ଆଣିପାରିବୁ ନାହିଁ । ଏହାକୁ ଦୁଇ ବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା କର । ସେଥିରେ କିଛି ଖରାପ ନାହିଁ । ଯଦି ଆପଣ ପିଲାଙ୍କ ସହିତ ଘରେ ପରିସ୍ଥତି ବିଷୟରେ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରନ୍ତି । ତେଣୁ ଏଥିରେ କିଛି ଖରାପ ନାହିଁ । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଜଣେ ସାଧାରଣ ସ୍ତରର ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ କେବଳ ସାଧାରଣ ସ୍ତରର ହୋଇଥାନ୍ତି ଆଜ୍ଞା । ବହୁତ କମ ଲୋକ ଅସାଧାରଣ ଅଟନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ସାଧାରଣ ଲୋକମାନେ ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସାଧାରଣ ଲୋକମାନେ ଅସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି । ତା’ପରେ ସେମାନେ ବହୁ ଉଚ୍ଚକୁ ଯାଇଥାନ୍ତି । ହାରାହାରି ଭାବେ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଭାଙ୍ଗି ସେମାନେ ବାହାରି ଆସିଥାନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସେଥିପାଇଁ ଆମକୁ ବେଳେବେଳେ ଏହା ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଆପଣ ଦୁନିଆରେ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକଙ୍କୁ ଦେଖିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ କ’ଣ? ସେମାନେ ଦିନେ ସାଧାରଣ ଲୋକ ଥିଲେ । ଅସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପରେ ସେମାନେ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ବହୁତ ବଡ଼ ଫଳାଫଳ ନେଇ ଆସିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖୁଥିବେ ଯେ ଆଜିକାଲି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି । କେଉଁ ଦେଶ କେତେ ଆଗକୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାଇଛି, କାହାର ଆର୍ଥିକ ଅବସ୍ଥା କିପରି ଅଛି । ଏବଂ କରୋନା ପରେ, ଏହା ଏକ ବଡ଼ ମାନଦଣ୍ଡରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏବଂ ଏହାନୁହେଁ ଯେ ବିଶ୍ୱ ନିକଟରେ ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞମାନଙ୍କର ଅଭାବ ରହିଛି । ବଡ଼ ବଡ଼ ନୋବାଲେ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ଅଛନ୍ତି । ସେମାନେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ ଯେ ଏପରି କଲେ ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି ଏହିପରି ହେବ । ଏପରି କଲେ ଆର୍ଥିକ ପରିସ୍ଥିତି ଏମିତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ । କୌଣସି ଅଭାବ ରହିବ ନାହିଁ, ଯେଉଁମାନେ ଜ୍ଞାନ ବାଣ୍ଟୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ଆଜିକାଲି ପ୍ରତ୍ୟକ ଗଳି ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛନ୍ତି । ଏବଂ କିଛି ବିଦ୍ୱାନ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ବହୁତ କିଛି କରିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ତୁଳନାତ୍ମକ ହୋଇଯାଉଛି, ଭାରତକୁ ଏକ ଆଶାର କିରଣ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଛି । ଆପଣ ୨-୩ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦେଖିଥିବେ, ଆମ ସରକାରଙ୍କ ବିଷୟରେ ଏହା ଲେଖା ଯାଉଥିଲା ଯେ ଏମାନଙ୍କ ପାଖରେ କୌଣସି ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞ ନାହାନ୍ତି । ସମସ୍ତେ ସାଧାରଣ ଲୋକ । ଏପରିକି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ଅର୍ଥନୀତି ବିଷୟରେ କୌଣସି ଜ୍ଞାନ ନାହିଁ । ଏହିପରି ଲେଖା ହେଲା । ଆପଣ ଏହା ପଢ଼ିଛନ୍ତି କି ପଢ଼ିନାହାନ୍ତି? କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦୁନିଆରେ ସେହି ଦେଶ ଯାହାକୁ ହାରାହାରି କୁହାଯାଉଥିଲା, ସେହି ଦେଶ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଦିଶୁଛି, ବନ୍ଧୁମାନେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଏହି ଚାପରେ ରହିବା ନାହିଁ ଯେ, ଆପଣ ଅସାଧାରଣ ନୁହନ୍ତି। ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ କଥା ଏହା ଯେ ତୁମେ ହାରାହାରି ହେବ, କିଛି ନା କିଛି ତୁମ ଭିତରେ ଅସାଧାରଣ ଥିବ । ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଅସାଧାରଣ, ସେମାନଙ୍କ ଭିତରେ ମଧ୍ୟ ହାରାହାରି କିଛି ରହିଥିବ । ଭଗବାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ଏକ ଅନନ୍ୟ ଦକ୍ଷତା ଦେଇଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କୁ କେବଳ ଏହାକୁ ଚିହ୍ନିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସେଥିରେ ସାର ଏବଂ ପାଣି ମିଶାନ୍ତୁ, ଆପଣ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ, ଏହା ମୋର ବିଶ୍ୱାସ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ବହୁତ ଛାତ୍ର ଏବଂ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଏବଂ ସମ୍ମାନଜନକ ଭାବନା ଅନୁଭବ କରାଇବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ମନ୍ନତ ବାଜୱା, ସେ ରାଜଧାନୀ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ରୁ ଅଛନ୍ତି । ଯାହା ଆଧୁନିକ ବାସ୍ତୁକଳା ସହିତ ସହରାଞ୍ଚଳ ଯୋଜନାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ମିଶ୍ରଣ ପାଇଁ ଏବଂ ନେକ୍ ଚାନ୍ଦଙ୍କ ସୁନ୍ଦର ପଥର ଉଦ୍ୟାନ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ । ସେ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ର ରାଜଧାନୀ ସହରରୁ ଆସିଛନ୍ତି । ସେ ଏକ ମୌଳିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆପଣଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଲୋଡୁଛନ୍ତି । ଯାହା ତାଙ୍କ ପରି ଅନେକ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ । ମନ୍ନତ ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ମନ୍ନତ ବାଜୱା- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ନମସ୍କାର । ମୋର ନାମ ମନ୍ନତ ବାଜୱା । ମୁଁ ସେଣ୍ଟ୍ ଯୋଶେଫ୍ ସିନିଅର ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ର । ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି- ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ନିଜକୁ ଆପଣଙ୍କ ପରି ଏକ ସମ୍ମାନଜନକ ସ୍ଥିତିରେ କଳ୍ପନା କରେ, ଯେଉଁଠି ଭାରତ ପରି ଦେଶକୁ ଚଳାଇବା, ଯେଉଁଠି ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଜନସଂଖ୍ୟା ରହିଛି ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ବହୁ ମତଦାତା ଅଛନ୍ତି, ଏମିତି କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଆପଣଙ୍କ ବିଷୟରେ ନକାରାତ୍ମକ ମତ ରଖିଛନ୍ତି । ସେମାନେ କ’ଣ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରନ୍ତି କି? ଯଦି ହଁ, ଆପଣ ଆତ୍ମସଂଦେହର ଭାବନାରୁ କିପରି ଦୂର ହୋଇପାରନ୍ତି? ମୁଁ ଏଥିରେ ଆପଣଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଚାହୁଁଛି । ଧନ୍ୟବାଦ ମହାଶୟ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ମନ୍ନତ, ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ଅଷ୍ଟମୀ ସେନ୍ ଦକ୍ଷିଣ ସିକ୍କିମରେ ରୁହନ୍ତି । ଯାହା ଚା’ ବଗିଚା ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଅଟେ । ହିମାଳୟର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଶାନ୍ତ ପରିବେଶ, ଅବାଧିତ ବରଫରୁ ମୁକ୍ତ ଅଛି। ସିଏ ସେହି ବିଷୟ ଉପରେ ଆପଣଙ୍କର ନିର୍ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରୁଛନ୍ତି । ଯେମିତି ସମାଧାନ କରାଯିବାର ଆବଶ୍ୟକ ରହିଛି । ଅଷ୍ଟମୀ ଦୟା କରି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ଅଷ୍ଟମୀ- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ନମସ୍କାର । ମୋର ନାମ ଅଷ୍ଟମୀ ସେନ୍ । ମୁଁ ଡିଏଭି ପବ୍ଲିକ ସ୍କୁଲ ରଙ୍ଗିତ୍ ନଗର ଦକ୍ଷିଣ ସିକ୍କିମର ଏକାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ରୀ । ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ବିରୋଧୀ ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଆପଣଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କିପରି ମୁକାବିଲା କରିଥାନ୍ତି? ଯେମିତି କି ମୁଁ ମୋର ପିତାମାତାଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ନୈରାଶ୍ୟଜନକ କଥାବାର୍ତ୍ତାର ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇ ପାରୁନାହିଁ । ଦୟାକରି ମୋତେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରାନ୍ତୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ଅଷ୍ଟମୀ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ରାଷ୍ଟ୍ର ପିତା ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ, ସର୍ଦାର ପଟେଲ ଏବଂ ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ପରି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଜନ୍ମ ସ୍ଥାନ ଗୁଜରାଟର କୁମକୁମ ପ୍ରତାପ ଭାଇ ସୋଲଙ୍କି ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସେ ସେହିପରି ସମାନ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ଅଛନ୍ତି । କୁମକୁମ ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଚାହୁଁଛି । କୁମକୁମ ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
କୁମକୁମ- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ମୋର ନାମ ସୋଲାଙ୍କି କୁମକୁମ । ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ଶ୍ରୀ ହାଡାଲା ବାଈ ହାଇସ୍କୁଲ, ଜିଲ୍ଲା ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ରୀ । ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଆପଣ ଏତେବଡ଼ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ । ଯାହାଙ୍କୁ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡୁଥିବ । ଆପଣ ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ମୁକାବିଲା କରିଥାନ୍ତି? ଦୟାକରି ମୋତେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରାନ୍ତୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- କୁମକୁମ ଧନ୍ୟବାଦ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ଆକାଶ ଦାରିରା ଭାରତର ସିଲିକନ ଉପତ୍ୟକାରେ ବାସ କରନ୍ତି, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଉଭୟ ପାରମ୍ପରିକ ତଥା ଆଧୁନିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ପଥ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା । ତାଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ମାଧ୍ୟମରେ ସେ କିଛି କଥା ଉପରେ ଆପଣଙ୍କର ପରାମର୍ଶ ଲୋଡ଼ିଛନ୍ତି । ଯାହା କିଛି ସମୟ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ବିଷୟରେ ଥିଲା । ଆକାଶ, ଦୟାକରି ତୁମର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାର ।
ଆକାଶ- ନମସ୍କାର ମୋଦି ଜୀ । ମୁଁ ଆକାଶ ଦାରିରା । ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ର । ବାଙ୍ଗାଲୋରର ଫିଲ୍ଡ ଗ୍ଲୋବାଲ ସ୍କୁଲରୁ ଆସିଛି । ମୋର ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ ଅଛି ଯେ, ମୋର ଜେଜେ ମାଆ କବିତା ଇମାଖିଯା ମୋତେ ସର୍ବଦା ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥାନ୍ତି ଯେ, ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ଶିଖିବା ପାଇଁ ଆପଣ କିପରି ବିପକ୍ଷବାଦୀ ଲଗାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟକ ଅଭିଯୋଗ, ପ୍ରତି ସମାଲୋଚନାକୁ ଏକ ଟନିକ୍ ଏବଂ ଏକ ସୁଯୋଗ ଭାବରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଆପଣ ଏମିତି କେମିତି କରିଥାନ୍ତି ମୋଦି ଜୀ? ଦୟାକରି ଆମ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଦିଅନ୍ତୁ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରୀକ୍ଷାରେ ସଫଳ ହୋଇପାରିବୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ଆକାଶ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ କୋଟି କୋଟି ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ପାଲଟିଛି । ମନ୍ନତ, ଅଷ୍ଟମୀ, କୁମୁକମ ଏବଂ ଆକାଶଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ସକାରାତ୍ମକ ଭାବରେ ରହି ସଫଳତା ହାସଲ କରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ଆପଣଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଦୟାକରି ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ, ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ତୁମେମାନେ ପରୀକ୍ଷା ଦେଇଥାଅ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ଘରକୁ ଆସିଥାଅ ତୁମେ ତୁମର ପରିବାର କିମ୍ବା ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ବସିବ । ବେଳେବେଳେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହିତ ତାଙ୍କର ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ରହିଥାଏ । ତେଣୁ ତାଙ୍କ ପାଖରେ ବସିଥାନ୍ତି । ଯଦି କୌଣସି ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଠିକ୍ ଆସିଲା ନାହିଁ ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଥମ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ହୋଇଥାଏ ଯେ ଏହା ସିଲାବସ୍ ବାହାରେ ଥିଲା । ଏହା ହୋଇଥାଏ ନା । ଏହା ମଧ୍ୟ ସିଲାବସ ବାହାରେ; କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣି ପାରୁଥିବେ ମୁଁ କ’ଣ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଯଦି ଆପଣ ମୋତେ ଯୋଡ଼ି ନ ଥାନ୍ତେ ତେବେ ବୋଧହୁଏ ତୁମେ ତୁମର କଥାକୁ ଏକ ଭିନ୍ନ ଢଙ୍ଗରେ ରଖିବାକୁ ଚାହଁଥାନ୍ତ । କିନ୍ତୁ ବୋଧହୁଏ ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣାନାହିଁ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଶୁଣୁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଏହିପରି ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବରେ କହିବାର ବିପଦ ଅଛି, ତେଣୁ ଆପଣ ଚତୁରତାର ସହ ମୋତେ ବାନ୍ଧି ଦେଇଛନ୍ତି । ଦେଖନ୍ତୁ, ଯେତେଦୂର ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ଅଛି, ମୋର ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଏବଂ ମୋ’ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବିଶ୍ୱାସର ଆର୍ଟିକଲ । ମୁଁ ନୀତି: ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଏକ ଶୁଦ୍ଧିକରଣ ଯଜ୍ଞ, ସମାଲୋଚନା ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପୂର୍ବ ସର୍ତ୍ତ ଅଟେ । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ଓପନ୍ ସୋର୍ସ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଅଛି, ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ନା? ଏହା ଏକ ଓପନ ସୋର୍ସ, ସମସ୍ତେ ଏଥିରେ ଜିନିଷ ରଖନ୍ତି ଏବଂ ଓପନ୍ ସୋର୍ସ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ସେହି ଲୁକକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଗଲା, ଆମେ ଏହା କରିଛୁ, ଆମେ ଏଠାରେ ଅଟକି ରହିଛୁ, ବୋଧହୁଏ କିଛି ଅଭାବ ଥିବ । ତେଣୁ ଲୋକମାନେ ଏଥିରେ ନିଜେ ନିଜର ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଭର୍ତ୍ତି କରିଥାନ୍ତି । ଏବଂ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସମୃଦ୍ଧ ସଫ୍ଟୱେର ହୋଇ ଯାଇଥାଏ । ଆଜିକାଲି ଏହି ମୁକ୍ତ ଉତ୍ସକୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉପକରଣ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ସେହିଭଳି, କେତେକ କମ୍ପାନୀ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦକୁ ବଜାରରେ ରଖନ୍ତି ଏବଂ ଚାଲେଞ୍ଜ ଦିଅନ୍ତି ଯେ, ସେଥିରେ ଯେଉଁ ଅଭାବ ଦେଖାଯିବ ତାକୁ ଆମେ ସତ୍ୟତା ଦେବୁ । ଆମେ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପୁରସ୍କାର ଦେବୁ, ଯିଏ ଏଥିରେ ଥିବା ତ୍ରୁଟିକୁ ଦେଖାଇବ । ସୀମା ପ୍ରଣାଳୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ସମସ୍ତେ ଚାହାନ୍ତି ଯେ, ଅଭାବରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ କେହି ବାଟ ଦେଖାନ୍ତୁ, ନୁହେଁ କି? ଦେଖନ୍ତୁ, ବେଳେବେଳେ କ’ଣ ହୁଏ, ସମାଲୋଚକ କିଏ, ସମଗ୍ର ବିଷୟ ତାଙ୍କ ଉପରେ ସ୍ଥିର ହୋଇଥାଏ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଧରାଯାଉ ତୁମ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଭିତରେ ଏକ ଫ୍ୟାନସି ଡ୍ରେସ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଅଛି ଏବଂ ତୁମେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଏକ ବଢ଼ିଆ ଫ୍ୟାନସି ଡ୍ରେସ ପିନ୍ଧି ଯାଇଥିଲ ଏବଂ ତୁମର ପ୍ରିୟ ବଂଧୁ ଜଣେ ଅତି ପ୍ରିୟ ବଂଧୁ, ଯାହାର କଥାବାର୍ତ୍ତାକୁ ତୁମେ ସବୁବେଳେ ପସନ୍ଦ କରୁଛ, ସେ କହିବେ, ତୁମେ ଏହିପରି ପିନ୍ଧିଥିଲ, ଏହା ଭଲ ଦେଖାଯାଉ ନାହିଁ, ଯଦି ଏହା ହୁଏ, ତେବେ ଆପଣଙ୍କର ନିଶ୍ଚିତ ଏକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ରହିବ । ଆଉ ଜଣେ ଛାତ୍ର ଅଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ ତୁମେ ଟିକିଏ କମ ପସନ୍ଦ କରୁଛ, ନକରାତ୍ମକ ଭାଇବ୍ରେସନ ସବୁବେଳେ ତାଙ୍କୁ ଦେଖିବାମାତ୍ରେ ଆସେ, ତୁମକୁ ତାଙ୍କ କଥା ଆଦୌ ପସନ୍ଦ ଲାଗୁ ନାହିଁ । ସେ କହିବେ, ଦେଖନ୍ତୁ, ସେ ଯାହା ପିନ୍ଧିକି ଆସିଛନ୍ତି, କ’ଣ ସେ ଏହିପରି ପିନ୍ଧନ୍ତି, ତେବେ ତୁମର ଏକ ଭିନ୍ନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ହେବ, କାହିଁକି? ଯଦି ସେ କୁହନ୍ତି ତାଙ୍କର ନିଜର, ତେବେ ତୁମେ ସେହି ସମାଲୋଚନାକୁ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବ । କିନ୍ତୁ ତୁମେ ଯାହା ପସନ୍ଦ କରୁନାହଁ, ସେ ଠିକ ସେହିଠାରେ କହୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ତୁମକୁ ରାଗ ଆସିଥାଏ, ତୁମେ କିଏ, ମୋର ଇଚ୍ଛା ଏହିପରି ହୋଇଥାଏ ନୁହେଁ କି? ସେହିପରି ଭାବରେ, ଯଦି ଆପଣ ଅଭ୍ୟାସଗତ ଭାବରେ ସମାଲୋଚନା ଜାରି ରଖନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ବାକ୍ସରେ ରଖନ୍ତୁ । ଅଧିକ ମୁଣ୍ଡ ଖର୍ଚ୍ଚ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କର ଉଦେଶ୍ୟ ଅନ୍ୟ କିଛି ରହିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଘରେ ସମାଲୋଚନା ହେଉଛି, ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି କି କିଛି ଭୁଲ ଘଟୁଛି । ଘରେ କୌଣସି ସମାଲୋଚନା ହେଉନାହିଁ, ଏହା ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ । ପିତାମାତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମାଲୋଚନା କରିବାକୁ ବହୁତ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତୁମ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତୁମର ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କର ଅଭ୍ୟାସ ଜାଣିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତୁମର ଦୀନଚର୍ଯ୍ୟାକୁ ବୁଝିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତୁମକୁ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତୁମ ମୋବାଇଲରେ କେତେ ସମୟ ଅତିବାହିତ ହେଉଛି, କେତେ ସମୟ ନଷ୍ଟ ହେଉଛି ତାହାକୁ ପିତାମାତାମାନେ କିଛି ନ କହି ସବୁକିଛି ଅତି ନିକଟରୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି । ତା’ପରେ ବେଳେବେଳେ ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ଭଲ ମନୋଭାବରେ ଥାଅ, ସେମାନେ ତୁମକୁ ଦେଖନ୍ତି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ଭଲ ମନରେ ଥାଅ, ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ଏକୁଟିଆ ଥାଅ, ସେମାନେ ସ୍ନେହପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କୁହନ୍ତି, ଆରେ ପୁଅ, ଆରେ ପୁଅ ଦେଖ, ତୁମର ଏତେ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି, ଏତେ ଶକ୍ତି ଅଛି, ଦେଖୁନୁ କାହିଁକି? ତୁମର ଶକ୍ତି ଏଠାକୁ ଯାଉଛି । ଯଦି ଏହା ସଠିକ ସ୍ଥାନରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୁଏ ତେବେ ତାହା ସମାଲୋଚନା ଉପଯୋଗୀ ହେବ । କାରଣ ଆଜିକାଲି ପିତାମାତାଙ୍କର ସମୟ ନାହିଁ, ସେମାନେ ସମାଲୋଚନାକରନ୍ତି ନାହିଁ । ସେମାନେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣ ଅନୁଭବ କରୁଥିବେ କ୍ରୋଧ କଥା କହିବା ଦ୍ୱାରା ଆସିଥାଏ । ତୁମେ ଯାହା ବି କର, ଖାଦ୍ୟ ପାଖରେ ବସିଥିବା ସମୟରେ ତୁମେ କିଛି କହିବ, ଯଦିଓ ତୁମେ ଖାଇଛ, ତୁମେ ଏହା କହିବ, ଯଦିଓ ତୁମେ ଖାଇନାହଁ, ତୁମେ ଏହା କହିବ । ଏହା ହିଁ ଘଟେ, ନା’ । ଦେଖ, ଏବେ ତୁମ ପିତାମାତା ଆଜି ଘରକୁ ଯିବା ପରେ ତୁମକୁ ଧରିବେ । କୌଣସି ଜିନିଷକୁ ବାଛିବା ସମାଲୋଚନା ନୁହେଁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ, ଦୟାକରି ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବିବାଦର ଏହି ଚକ୍ରରୁ ବାହାରି ଯାଆନ୍ତୁ । ଆପଣ ଏହା ଦ୍ୱାରା ପିଲାମାନଙ୍କର ଜୀବନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇପାରିବେ ନାହିଁ । ଏହା ଉପରେ, ଆପଣ ଭଲ ମନୋଭାବରେ ଅଛନ୍ତି, ଆପଣ କିଛି ଭଲ କରିବା ପାଇଁ ମନୋଭାବ ରଖିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆପଣ ସକାଳେ କିଛି କହିଥିବେ । କ୍ଷୀର ଥଣ୍ଡା ହୋଇ ଯାଇଥିଲା, ତୁ କ୍ଷୀର ପିଉନାହୁଁ, ଆପଣ ଏହା କହିବା ଆରମ୍ଭ କରିଦେଇଛନ୍ତି, ତୁ ତ ଏମିତି । ତାକୁ ଦେଖ୍ କେମିତି କରୁଛି । ତୁରନ୍ତ ସକାଳେ ତାଙ୍କ ମାଆ କୁହନ୍ତି, ସେ କ୍ଷୀର ପିଇ ନିଅନ୍ତି । ତା’ପରେ ତାଙ୍କ ମନ ଖରାପ ହୋଇଯାଏ । ଦିନସାରା ତାଙ୍କର କାମ ନଷ୍ଟ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ ।
ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ଦେଖୁଛନ୍ତି, କିଛି ସମୟରେ ସଂସଦରେ, ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସଂସଦର ବିତର୍କ ଉପରେ ନଜର ରଖୁଥିବେ । ସଂସଦ ଟିଭିର କିଛି ଲୋକ ସଂସଦରେ ଭାଷଣ ଦେବା ପାଇଁ ବହୁତ ଭଲ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପରେ ଆସନ୍ତି; କିନ୍ତୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଦ୍ୱାରା ବିରୋଧୀ ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ଆପଣଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କର ମନୋବିଜ୍ଞାନକୁ ଜାଣନ୍ତି । ତେଣୁ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବସିଥିବା ସମୟରେ କେହି କେହି ତା’ ଉପରେ ଏକ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦିଅନ୍ତି ଏବଂ ସେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ମନ୍ତବ୍ୟଟି ଏପରି ଯେ ସେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କରିବେ । ତେଣୁ ଆମର ସାଂସଦ ସେଠାରେ ଅଛନ୍ତି, ସେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେବା ଜରୁରୀ ଅଟେ । ସେଥିପାଇଁ ଯିଏ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ଆସିଛନ୍ତି । ସେ ଚାଲିଗଲେ ଏବଂ ସେ ତାଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟର ଉତ୍ତର ଦେବାକୁ ଲାଗିଲେ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନଷ୍ଟ ହୋଇଗଲେ । ଏବଂ ଯଦି ମନ୍ତବ୍ୟକାରୀ ଥଟ୍ଟା କରି କହି ହସନ୍ତି ମୁଁ ବଲ୍ ଖେଳିଦେଲି, ଖେଳିକି ଛୁଟି କରିଦେଲି । ଦ୍ୱିତୀୟ ସେକେଣ୍ଡରେ ତାଙ୍କ ବିଷୟକୁ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ସେ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଫଳାଫଳ ପାଆନ୍ତି । ଏବଂ ତେଣୁ ଆମେ ଆମର ଧ୍ୟାନ ହରାଇବା ଉଚିତ ନୁହଁ । ଦ୍ୱିତୀୟ କଥାଟି ହେଉଛି ଦେଖନ୍ତୁ ସମାଲୋଚନା କରିବାକୁ, ବହୁତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଅନେକ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏହାକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତୁଳନା କରିବାକୁ ହେବ । ତୁମକୁ ଅତୀତକୁ ଦେଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତୁମକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଦେଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତୁମକୁ ବହୁତ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, କେବଳ ସେତେବେଳେ ସମାଲୋଚନା ସମ୍ଭବ । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆଜିକାଲି ସର୍ଟକଟର ସମୟ । ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଅଭିଯୋଗ କରନ୍ତି, ସମାଲୋଚନା କରନ୍ତି ନାହିଁ । ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ସମାଲୋଚନା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବିରାଟ ବ୍ୟବଧାନ ରହିଛି । ଆସନ୍ତୁ ଅଭିଯୋଗକୁ ସମାଲୋଚନା ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ନାହିଁ । ସମାଲୋଚନା ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରକାର ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ, ଯାହା ଆମକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥାଏ । ଅଭିଯୋଗ ହେଉଛି ଏପରି ଜିନିଷ, ଯାହା ଆମକୁ ଅଭିଯୋଗକାରୀଙ୍କୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ । ସମୟ ନଷ୍ଟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହଁ; କିନ୍ତୁ ସମାଲୋଚନାକୁ କଦାପି ହାଲୁକା ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ସମାଲୋଚନା ସର୍ବଦା ମୂଲ୍ୟବାନ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯିବା ଉଚିତ । ଆମ ଜୀବନ ତିଆରି କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ । ଏବଂ ଯଦି ଆମେ ସଚ୍ଚୋଟ, ଆମେ ପ୍ରାମାଣିକ ସତ୍ୟ, ନିଷ୍ଠାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ସମାଜ ପାଇଁ କାମ କରିଛୁ । ଯଦି ଏକ ନିର୍ଦିଷ୍ଟ ଉଦେଶ୍ୟ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ତେବେ ବନ୍ଧୁମାନେ, ଅଭିଯୋଗ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ । ମୁଁ ଭାବୁଛି ତାହା ତୁମ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହେବ । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଆପଣଙ୍କର ସକାରାତ୍ମକ ଶକ୍ତି କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ପଥ ଦେଖାଇଛି । ଧନ୍ୟବାଦ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ତାଳର ସହର ଭୋପାଳ ବିଶେଷ ଦୀପେଶ ଅହିରୱାର ଆଭାସୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଦୀପେଶ ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ଦୀପେଶ- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ନମସ୍କାର! ମୋର ନାମ ଦୀପେଶ ଅହିରୱାର ଅଟେ । ମୁଁ ସରକାରୀ ଉଚ୍ଚ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଭୋପାଳର ଦଶମ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ର ଅଟେ । ଆଜିକାଲି ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କାଳ୍ପନିକ ଖେଳ ଏବଂ ଇନଷ୍ଟାଗ୍ରାମର ନିଶା ଏକ ସାଧାରଣ କଥା ହୋଇ ଗଲାଣି । ଏପରି ସମୟରେ ଆମେ କିପରି ଆମର ଅଧ୍ୟୟନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନକେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବୁ? ମାନନୀୟ ସାର, ମୋର ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ଅଛି ଯେ, ଆମେ କିପରି ଆମ ଅଧ୍ୟୟନରେ ଧ୍ୟାନକେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବୁ? ମୁଁ ଏହି ଦିଗରେ ଆପଣଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଚାହୁଁଛି । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ଦୀପେଶ, ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଅଦିତାବ ଗୁପ୍ତାଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ଇଣ୍ଡିଆ ଟିଭି ଦ୍ୱାରା ମନୋନୀତ ହୋଇଛି । ଅଦିତାବ ଭର୍ଚୁଆଲ ମିଡିଆ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି, ଅଦିତାବ ତମର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାର ।
ଅଦିତାବ ଗୁପ୍ତା- ମୋର ନାମ ଅଦିତାବ ଗୁପ୍ତା । ମୁଁ ଦଶମ ଶ୍ରେଣୀରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛି । ଯେମିତିକି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବଢୁଥିବାରୁ ଆମର ବିଭ୍ରାଟ ଦିନକୁ ଦିନ ବଢୁଛି । ଅଧ୍ୟୟନ ଉପରେ ଆମର ଧ୍ୟାନ କମ ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଅଧିକ ରହୁଛି । ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଯେ ଆମେ କିପରି ଅଧ୍ୟୟନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇପାରିବା ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆର ବ୍ୟବହାର କମ କରିପାରିବା? କାରଣ ଆପଣଙ୍କ ସମୟରେ ଆମ ସମୟ ପରି ଏତେଗୁଡ଼ିଏ ଡିଟେକ୍ସନ ନ ଥିଲା, ଯେତିକି ଏବେ ଆମ ସମୟରେ ଅଛି ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ଅଦିତାବ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଧନ୍ୟବାଦ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରଶ୍ନ କାମାକ୍ଷୀ ରାୟଙ୍କ ଠାରୁ ଆସିଛି, ଯାହା ଅନେକ ଛାତ୍ରଙ୍କର କେନ୍ଦ୍ର ଅଟେ । ତାଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ରିପବ୍ଲିକ ଟିଭି ଦ୍ୱାରା ମନୋନୀତ ହୋଇଛି । କାମାକ୍ଷୀ, ଦୟାକରି ତୁମର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାର ।
କାମାକ୍ଷୀ ରାୟ- ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ନମସ୍କାର! ମୁଁ କାମାକ୍ଷୀ ରାୟ । ଦିଲ୍ଲୀର ଦଶମ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ରୀ। ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି- ଜଣେ ଛାତ୍ର ସେମାନଙ୍କ ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ସହଜରେ ବିଭ୍ରାନ୍ତ ନ ହେବା ପାଇଁ କି କି ଉପାୟ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ କାମାକ୍ଷୀ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ଜି-ଟିଭି ଦ୍ୱାରା ମନୋନୀତ ହୋଇଛି । ମନନ ମିତ୍ତଲ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି, ମନନ ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ମନନ ମିତ୍ତଲ- ନମସ୍କାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ! ମୁଁ ମନନ ମିତ୍ତଲ । ଡିପିଏସ ବାଙ୍ଗାଲୋର ସାଉଥରୁ କହୁଛି । ମୋର ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ଅଛି । ଅନଲାଇନ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ସମୟରେ ଅନେକ ବିଭ୍ରାଟ ହୋଇଛି, ଯେପରିକି ଅନଲାଇନ ଗେମିଂ ବିନା ଆମେ କିପରି ରହିବୁ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଏହା ଜଣେ ଛାତ୍ର କି? ସେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଗେଜେଟରେ ହଜି ଯାଉଥିବେ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ମନନ! ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ଦୀପେଶ, ଅଦିତାବ, କାମାକ୍ଷୀ ଏବଂ ମନନ ପରୀକ୍ଷାରେ ବ୍ୟାଘାତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଏବଂ ଏଥିରୁ କିପରି ମୁକ୍ତି ପାଇବେ ସେ ଦିଗରେ ଆପଣଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ଦୟାକରି ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ, ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ତୁମେ ସ୍ମାର୍ଟ କି ଗେଜେଟ୍ ସ୍ମାର୍ଟ କି ନାହିଁ ତାହା ସ୍ଥିର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ବେଳେବେଳେ ଏହା ଦେଖାଯାଏ ଯେ ତୁମ ଅପେକ୍ଷା ଗେଜେଟଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ଚତୁର, ମନେକର ଭୁଲ ସେଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ। ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ କର, ଭଗବାନ ତୁମକୁ ଶକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି, ତୁମେ ସ୍ମାର୍ଟ, ଗେଜେଟଗୁଡ଼ିକ ତୁମ ଠାରୁ ଚତୁର ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ତୁମେ ଯେତେ ସ୍ମାର୍ଟ, ତୁମେ ଗେଜେଟକୁ ସଠିକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ। ଏହା ଏକ ଯନ୍ତ୍ର ଯାହା ତୁମର ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରେ । ଯଦି ତାହା ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା, ମୁଁ ଭାବୁଛି ବୋଧହୁଏ ତୁମେ ଏଥିରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇପାରିବ । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ବୋଲି କେହି ମୋତେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ହାରାହାରି ଲୋକ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଧରି ପରଦାରେ ବିତାଇଥାନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେଉଁମାନେ ଏହାର ବ୍ୟବସାୟ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଖୁସିର ବିଷୟ । ଯେତେବେଳେ ମୋବାଇଲ ଫୋନରେ ଟକଟାଇମ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସଟ ଟାଇମରେ କୁହାଯାଉଥିଲା ଯେ ସେହି ସମୟରେ ହାରାହାରି ୨ଠ ମିନିଟ ଥିଲା; କିନ୍ତୁ ପରଦା ଏବଂ ଏଥିରୁ ରିଲ ହୋଇଯିବା ପରେ କ’ଣ ହୁଏ? ଥରେ ଆପଣ ଆରମ୍ଭ କଲେ, ଆପଣ ଏଥିରୁ ବାହାରକୁ ଆସନ୍ତି କି? କ’ଣ ହୁଏ, ତୁମେ ଠିକ କହିବ ନାହି, ତୁମେ କୌଣସି ରିଲ ଦେଖୁନାହଁ କି? ଆପଣ ଦେଖୁନାହାନ୍ତି କି? ତେବେ ତୁମେ କାହିଁକି ଲାଜ କରୁଛ? ମୋତେ କୁହ, ସେମାନେ ବାହାରକୁ ଆସନ୍ତି ନା ଭିତରୁ? ଆମର ସୃଜନଶୀଳ ବୟସ ଏବଂ ଆମର ସୃଜନଶୀଳତାର ସମ୍ଭାବନା ଦେଖନ୍ତୁ, ଯଦି ହାରାହାରି ଭାରତୀୟ ଛଅ ଘଣ୍ଟା ପରଦାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ, ଏକ ଉପାୟରେ ଗେଜେଟ ଆମକୁ ଦାସ କରିଥାଏ । ଆମ ଏହାର ଦାସ ଭାବରେ ବଞ୍ଚôପାରିବା ନାହିଁ । ଈଶ୍ୱର ଆମକୁ ଏକ ନିରପେକ୍ଷ ଅସ୍ତିତ୍ୱ, ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସାବଧାନ ହେବା ଉଚିତ ଯେ କି ମୁଁ ଏହାର ଦାସ କି ନୁହେଁ? ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ମୋ ହାତରେ ଏକ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ଦେଖିଥିବେ, କ୍ୱଚିତ, ମୁଁ କାହିଁକି ନିଜକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିଛି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବହୁତ ସକ୍ରିୟ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ସମୟ ସ୍ଥିର କରିସାରିଛି । ହଁ, ବାହାରେ ସମୟ ମୁଁ ଅଧିକ କରେ ନାହିଁ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦେଖିଛି, ଭଲ ସଭା ଚାଲିଛି, ବହୁତ ଭଲ ଏବଂ ଯଦି ଟିକିଏ ଭାଇବ୍ରେସନ ହେଲା ତେବେ ଚାଲ ଏହାକୁ ବାହାର କରି ଦେଖିବା । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆମେ ନିଜେ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ ଯେ ଆମେ ଏହି ଗେଜେଟଗୁଡ଼ିକର ଦାସ ହେବୁନାହିଁ । ମୁଁ ଜଣେ ସ୍ୱାଧୀନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ, ମୋର ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ଅସ୍ତିତ୍ୱ ଅଛି ଏବଂ ସେଥିରୁ ମୋ ପାଇଁ ଯାହା ଉପଯୋଗୀ ତାହା ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ସୀମିତ ରହିଛି । ମୁଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ବ୍ୟବହାର କରିବି, ମୁଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରୁ ଦୂରେଇ ଯିବିନାହିଁ; କିନ୍ତୁ ମୋର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଧରାଯାଉ, ଆପଣ ଅନଲାଇନରେ ଦୋସା ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଭଲ ରେସିପି ପଢ଼ିଛନ୍ତି, କେଉଁ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ଅଛି ଜାଣିବା ପାଇଁ ଏକ ଘଣ୍ଟା ବିତାଇଛନ୍ତି, ତାହା ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ଆପଣ ପେଟ ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ କି? ଏହା ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ କି? ପୂରଣ କରିବ ନାହିଁ କି? ଏଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଦୋସା ତିଆରି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଏହାକୁ ଖାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଗେଜେଟ ଯାହା ସେବା କରେ ତାହା ଆପଣଙ୍କୁ ସିଦ୍ଧତା, ଆପଣଙ୍କ ଭିତରର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେଇ ନ ଥାଏ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ପୂର୍ବ ସମୟରେ ପିଲାମାନେ ଅତି ସହଜରେ ସର୍ବତ ଦଉଥିଲେ, ସେମାନେ ସର୍ବତ କୁହନ୍ତି? ଏବଂ ସେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆରାମରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିଲେ । ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ, ଭାରତର ପିଲାମାନେ, ଯେଉଁମାନେ ବିଦେଶ ଯାଉଥିଲେ, ବିଦେଶର ଲୋକମାନେ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ସେ ଏପରି ସର୍ବତ କିପରି କରିପାରିବେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସେ କିଛି ଅନୁଭବ କରୁନାହାନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଧୀରେ ଧୀରେ କ’ଣ ଘଟୁଛି, ଆମକୁ ଏକ ପିଲା ଖୋଜିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯିଏ ପହଡ଼ା କହିପାରେ, ସେ ବର୍ତ୍ତମାନ କାହିଁକି ଆସିଛନ୍ତି, ଅର୍ଥାତ ଆମେ ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ହରାଉଛୁ ଆମକୁ ସଚେତନ ଭାବରେ ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଅନ୍ୟଥା ଧୀରେ ଧରେ ସେହି ମୋଡ଼ ସମାପ୍ତ ହେବ, ଆମେ ନିରନ୍ତର ନିଜକୁ ପରୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ । ଅନ୍ୟଥା, ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଏହା ଅନ୍ୟଥା । ଆଜିକାଲି କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ଅନେକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଆସିଛି, ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ଯଦି ଆପଣ ସେହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଯାଇ ଚାର୍ଟ କରିବାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ତା’ପରେ ସେ ପୃଥିବୀର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ କୁହନ୍ତି ଏବଂ ଦିଅନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ଗୁଗଲ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ପାଦ ଆଗକୁ ଯାଇଛି । ଯଦି ତୁମେ ଏଥିରେ ଅଟକି ଯାଅ ତେବେ ତୁମର ସୃଜନଶୀଳତା ସମାପ୍ତ ହେବ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ତୁମକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଦ୍ୱିତୀୟରେ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତରେ ଉପବାସର ଏକ ପରମ୍ପରା ଅଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଭାଇ ଉପବାସର ଏକ ପରମ୍ପରା ଅଛି । ଲାଗୁଛି ତୁମେ କରିବା ଉଚିତ । ଉପବାସ କର, ଆମ ଦେଶରେ କେତେକ ଧାର୍ମିକ ରୀତିନୀତିରେ ଉପବାସ ମଧ୍ୟ କରାଯାଏ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟ ବଦଳି ଯାଇଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ଆପଣ ଏହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ସପ୍ତାହରେ କିଛି ଦିନ କିମ୍ବା ଦିନକୁ କିଛି ଘଣ୍ଟା ଉପବାସ କରିପାରିବେ । ଅନେକ ଘଣ୍ଟା ଆଦୌ ସେହି ଦିଗକୁ ଯିବେ ନାହିଁ ।
ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ସେଠାରେ ଅନେକ ପରିବାର ଅଛନ୍ତି, ଦଶମ ଦ୍ୱାଦଶ ଆରମ୍ଭରେ ଘରେ ବହୁତ ଟେନସନ ଥାଏ । ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥିର ହୋଇଛି ନା, ଭାଇ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ କିଛି ନାହିଁ, ସେ ଦଶମ ସ୍ଥାନରେ ଅଛନ୍ତି, ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ କିଛି ନାହିଁ ୧୨ତମ ସ୍ଥାନରେ ଅଛନ୍ତି । ଯଦି ଆମେ ଏତେ ସଚେତନ ହୋଇ ଟିଭିରେ ପରଦା ଲଗାଇ ଦେଇଥାଉ; କିନ୍ତୁ କ’ଣ ଆମେ ସ୍ୱଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବା ଯେ ସପ୍ତାହରେ ଗୋଟିଏ ଦିନ ମୋର ଡିଜିଟାଲ ଉପବାସ ରହିବ, କୌଣସି ଡିଜିଟାଲ ଉପକରଣ ନାହିଁ, ମୁଁ କାହାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବି ନାହିଁ। ଏଥିରୁ ଆସୁଥିବା ଲାଭ ଉପରେ ନଜର ରଖନ୍ତୁ । ଧୀରେ ଧୀରେ ଆପଣ ଏହାର ସମୟ ବଢ଼ାଇବାକୁ ଅନୁଭବ କରିବେ, ସେହିଭଳି ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ, ଆମ ପରିବାର ଛୋଟ ହେବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି ଏବଂ ପରିବାର ମଧ୍ୟ ଏହି ଡିଜିଟାଲ ଦୁନିଆରେ ଫସି ରହିଛନ୍ତି । ମାଆ, ପୁଅ, ଭଉଣୀ, ଭାଇ ଓ ବାପା ସମସ୍ତେ ଗୋଟିଏ ଘରେ ରୁହନ୍ତି ଏବଂ ସେ ତାଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ କୋଠରୀରେ ହ୍ୱାଟ୍ସଆପ କରୁଅଛନ୍ତି । ମୁଁ ତୁମ ବିଷୟରେ କହୁଛି, ମମି ହ୍ୱାଟ୍ସଆପ ବାପାଙ୍କୁ କରିବେ । ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିବେ ସମସ୍ତେ ଘରେ ଏକାଠି ବସିଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ମୋବାଇଲରେ ହଜି ଯାଇଛନ୍ତି, ସେ ସେଠାରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଏହା ଏଠାରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ଏହା ହେଉଛି, ନୁହେଁ କି? ପରିବାର କିପରି ଚାଲିବ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ? ପୂର୍ବରୁ ଲୋକମାନେ ବସରେ, ଟ୍ରେନରେ ଯିବାବେଳେ ଗପସପ କରୁଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଯଦି ସଂଯୋଗ ମିଳୁଛି ତେବେ ପ୍ରଥମ କାମଟି ହେଉଛି ଯେପରି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର କାର୍ଯ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଅଛି । ସେଗୁଡ଼ିକ ବିନା ଦୁନିଆ ବନ୍ଦ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଆମକୁ ଯେଉଁ ରୋଗ ଅଛି, ସେହି ରୋଗକୁ ଆମକୁ ଚିହ୍ନିବାକୁ ହେବ । ଯଦି ଆମେ ଏହି ରୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନିପାରିବା ତେବେ ଆମେ ରୋଗଗୁଡ଼ିକରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇପାରିବା ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୋର ଅନୁରୋଧ ଯେ ଘରେ ମଧ୍ୟ କ’ଣ ଆପଣ ଗୋଟିଏ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିର କରନ୍ତୁ, କିମ୍ବା ପରିବାର ଯାଇ ନିଜେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତୁ । ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ସ୍ଥିର କରନ୍ତୁ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା କୌଣସି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଜୋନ ନୁହେଁ ଅର୍ଥାତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସେଠାରେ ପ୍ରବେଶ କରିବ ନାହିଁ । ଯଦି ଆପଣ ସେଠାକୁ ଆସିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି ତେବେ ମୋବାଇଲକୁ ଘରର ସେହି କୋଣରେ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଆସନ୍ତୁ ଏବଂ ସେଠାରେ ଆରାମରେ ବସି କଥାବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତୁ । କୌଣସି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଜୋନ ନାହିଁ, ଘର ଭିତରେ ଏକ କୋଣ ମଧ୍ୟ ତିଆରି କର, ଯେମିତି ଠାକୁର ଘର ପରି ହୋଇଥିବ, ଭଗବାନଙ୍କ ମନ୍ଦିର ଏକ ପୃଥକ କୋଣରେ ଅଛି, ଏହାକୁ ସେପରି କର । ଆରେ ଭାଇ ଏହି କୋଣକୁ ଆସିବାକୁ ଚାହୁଁଛ, ଚାଲ ମୋବାଇଲ ବାହାରେ ରଖିଆସ । ଏଠାରେ ଏହିପରି ବସନ୍ତୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଖନ୍ତୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ ଜିଇଁବାର ଆନନ୍ଦ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯିବ । ଯଦି ସୁଖ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ ତେବେ ତୁମେ ଏହାର ଦାସତ୍ୱରୁ ବାହାରକୁ ଆସିବ । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ଏପରି ସହଜ ଢଙ୍ଗରେ ଚାଲେଞ୍ଜିଂ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ଉପବାସର ହାଲୁକା ହୃଦୟ ମନ୍ତ୍ର ଆପଣ ବାଣ୍ଟିଥିବାରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳାରେ ସ୍ଥିତ ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ୟୁନିଅନ ଟେରିଟୋରିଜ ଜମ୍ମୁରୁ ନିଦା ଆମ ସହିତ ଆଭାସୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଚନ୍ତି । ନିଦା, ଆପଣ ପଶ୍ନ ପଚାର ।
ନିଦା- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର, ନମସ୍କାର! ମୁଁ ଜମ୍ମୁର ସରକାରୀ ମଡେଲ ଉଚ୍ଚ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସୁଞ୍ଜୱାନରୁ ଦଶମ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ର । ସାର, ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି- ଯେତେବେଳେ ଆମେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁ କିନ୍ତୁ ସେହି ଇଚ୍ଛା ଅନୁସାରେ ଫଳାଫଳ ପାଇନଥାଉ । ତେବେ ଆମେ କିପରି ସେହି ଚାପକୁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଦିଗରେ ରଖିପାରିବା? ମାନନୀୟ ସାର, ଆପଣ କେବେ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ଦେଇ ଗତି କରିଛନ୍ତି କି? ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ନିଦା, ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଭଗବାନଙ୍କ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ଉପଦେଶର ଭୂମି ଖେଳ, ଜଗତରେ ଖ୍ୟାତିପ୍ରାପ୍ତ ନୀରଜ ଚୋପ୍ରାଙ୍କ ଭଳି ବିଖ୍ୟାତ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ପ୍ରଦେଶ ହରିଆଣାର ପଲୱଲରୁ ପ୍ରଶାନ୍ତ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ପ୍ରଶାନ୍ତ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ପ୍ରଶାନ୍ତ- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ନମସ୍କାର! ମୋର ନାମ ପ୍ରଶାନ୍ତ । ମୁଁ ଶହୀଦ ନାୟକ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ରାଜକୀୟ ମଡେଲ ସଂସ୍କୃତି ବରିଷ୍ଠ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ହଥୀନ ଜିଲ୍ଲା ପଲୱଲ ହରିଆଣାର ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ବିଜ୍ଞାନ ବିଭାଗର ଛାତ୍ର । ମୋର ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି- ଚାପ ପରୀକ୍ଷା ଫଳାଫଳକୁ କିପରି ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ । ମୁଁ ଏଥିରେ ଆପଣଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଚାହୁଁଛି । ଧନ୍ୟବାଦ ମହାଶୟ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରଶାନ୍ତ, ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ନିଦା ଏବଂ ପ୍ରଶାନ୍ତଙ୍କ ଭଳି ଦେଶରୁ କୋଟି କୋଟି ଛାତ୍ର ଆପଣଙ୍କୁ ପରୀକ୍ଷା ଫଳାଫଳ ଉପରେ ଆପଣଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଦେଖନ୍ତୁ ପରୀକ୍ଷାର ଯେଉଁ ଫଳାଫଳ ଆସିଥାଏ, ତାହା ପରେ କେଉଁ ଚାପ ଆସିଥାଏ, ତାହାର ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଆମେ ପରୀକ୍ଷା ଦେଇ ଯେତେବେଳେ ଘରକୁ ଆସିଥାଉ, ଘରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଏମିତି ପାଠ ପଢ଼ାଉ ଯେ ଯେମିତି ମୋର ପରୀକ୍ଷା ବହୁତ ଭଲ ହୋଇଛି । ମୋର ବିଲକୁଲ ୯ଠ ତ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ହେବ ଏବଂ ବହୁତ ଭଲ କରିକି ଆସିଛି, ଲୋକମାନଙ୍କ ମନ ତା’ ଉପରେ ବହୁତ ଭଲ ଆସିଥାଏ । ପରିବାର ମାନି ନେଇଥାନ୍ତି ଯେ ତୁମେ ଯାହା କହିଛ ତାହା ସତ ଏବଂ ତୁମେ ଭଲ ରେଜଲ୍ଟ ଆଣିବ, ଏଭଳି ମାନି ନେଇଥାନ୍ତି, ସେ ନିଜର ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ କହିବା ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଥାନ୍ତି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଏଥର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଭଲ କରିଛି । ସେ ଏଥର ବହୁତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଥିଲା । ସେ କେବେ ଖେଳିବାକୁ ଯାଉ ନ ଥିଲେ, ସେ କେବଳ ପ୍ରଥମ ସେକେଣ୍ଡରେ ପଛରେ ରହିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଫଳାଫଳ ୪ଠ/୪୫ ମାର୍କ ପାଇବ । ତା’ପରେ ଝଡ଼ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରଥମ କଥା ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ସତ୍ୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାର ଅଭ୍ୟାସ ଛାଡ଼ିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । କେତେଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ମିଛର ସମର୍ଥନରେ ବଞ୍ଚôପାରିବା, ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ହଁ ମୁଁ ଆଜି ଯାଇଥିଲି, କିନ୍ତୁ ମୋର ପରୀକ୍ଷାକୁ ଠିକ୍ ଭାବରେ ଦେଇ ନ ଥିଲି, ମୁଁ ଚେଷ୍ଟା କଲି କିନ୍ତୁ ଏହା ଭଲ ହୋଇ ନଥିଲା । ଯଦି ତୁମେ ଏହା ଆଗରୁ କହିଥାଅ ଏବଂ ଧରାଯାଉ ତୁମର ୫ ମାର୍କ ଅଧିକ ଅଛି, ତେବେ ତୁମେ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବ ଯେ ଘରେ କୌଣସି ଟେନସନ ହେବ ନାହିଁ, ସେମାନେ କହିବେ, ଆରେ, ତୁମେ କହିଥିଲ ଯେ ଏହା ବହୁତ ଖରାପ, ତୁମେ ତ ଭଲ ମାର୍କ ନେଇ ଆସିଛ । ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ହେଉଛି ମାନଦଣ୍ଡ, ଯାହା ସେଟ ହେବା ଅପେକ୍ଷା ଭଲ ଦେଖାଯାଏ, ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କୁ । ଚାପର ଦ୍ୱିତୀୟ କାରଣ ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କ ସାଙ୍ଗମାନେ ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ଭରି ରହିଥାନ୍ତି । ଯଦି ସେ ଏହା କରନ୍ତି ମୁଁ ତାହା କରିବି, ଯଦି ସେ ଏହା କରନ୍ତି ମୁଁ ସେମିତି କରିବି । ଶ୍ରେଣୀରେ ବହୁ ପ୍ରତିଜ୍ଞାକାରୀ ପିଲା ଅଛନ୍ତି, ଆମେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରୁଛୁ, ୧୯-୨ଠ ବିସ୍ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଅଛି । ଦିନରାତି ଆମେ ସେହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ପ୍ରବାହରେ ବାସ କରୁ, ଏହା ମଧ୍ୟ ଚାପର ଏକ କାରଣ ହୋଇଥାଏ । ଆମେ ନିଜ ପାଇଁ ବଞ୍ଚôବା, ନିଜ ଭିତରେ ରହିବା, ନିଜ ପ୍ରିୟଜନଙ୍କ ଠାରୁ ଶିଖିବା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ଠାରୁ ଶିଖିବା ଉଚିତ । କିନ୍ତୁ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଉଚିତ, ଯଦି ଆମେ ଏହା କରିବା ତେବେ ଚାପରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାର ସମ୍ଭାବନା ବଢ଼ିଥାଏ । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ଜୀବନ ପ୍ରତି ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା କ’ଣ, ଯେଉଁଦିନ ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ଏହି ପରୀକ୍ଷା ଚାଲିଗଲା, ଏହାର ଅର୍ଥ ଜୀବନ ଚାଲିଗଲା, ତା’ପରେ ଟେନସନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯିବ । ଜୀବନ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ଷ୍ଟେସନରେ ବନ୍ଦ ହୁଏ ନାହିଁ । ଯଦି ଗୋଟିଏ ଷ୍ଟେସନ ମିସ ହୁଏ, ଅନ୍ୟ ଏକ ଟ୍ରେନ ଆସି ଅନ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଷ୍ଟେସନକୁ ନେଇଯିବ, ବ୍ୟସ୍ତ ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ । ପରୀକ୍ଷା ଜୀବନର ଶେଷ ନୁହେଁ, ଠିକ୍ ଅଛି, ଆମର ନିଜସ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡ ରହିବା ଉଚିତ, ଆମେ ନିଜକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି କରିବା, ନିଜକୁ ସଜାଇବାରେ ଲାଗିବା, ଏହା ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେବା ଉଚିତ । କିନ୍ତୁ ଏହି ଟେନସନରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ଆମ ମନରେ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ନେବା ଉଚିତ, ଯାହା ବି ଆସୁ, ମୁଁ ଜାଣେ ଜୀବନ କିପରି ବଞ୍ଚôବି । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ତା’ ସହିତ ମୁକାବିଲା କରିବି । ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନିଅନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ସହଜ ହୋଇଯାଏ । ଏବଂ ତେଣୁ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହି ପ୍ରକାରର ଫଳାଫଳର ଚାପ ବେଳେବେଳେ ସେତେ ଧ୍ୟାନରେ ରଖାଯାଏ ନାହିଁ । ଧନ୍ୟବାଦ!
ଉପସ୍ଥାପିକା- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଆପଣଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଶୁଣିବା ପରେ ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଚେତନା ପାଇଛୁ । ଧନ୍ୟବାଦ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଆର୍ ଅକ୍ଷରା ସିରୀ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରଙ୍ଗାରେଡି ଜିଲ୍ଲାରେ ରୁହନ୍ତି । ସେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ଉପରେ ପଚାରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ନିର୍ଦେଶ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଅକ୍ଷରା, ଦୟାକରି ତୁମର ପ୍ରଶ୍ନ ରଖ ।
ଅକ୍ଷରା- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ନମସ୍କାର! ମୋର ନାମ ହେଉଛି ଆର୍ ଅକ୍ଷରା ସିରୀ । ମୁଁ ଜବାହାର ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ରଙ୍ଗାରେଡି ହାଇଦ୍ରାବାଦର ନବମ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ର । ମାନନୀୟ, ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି- ଅଧିକ ଭାଷା ଶିଖିବା ପାଇଁ ଆମେ କ’ଣ କରିବା? ମୁଁ ଏଥିରେ ଆପଣଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଚାହୁଁଛି । ଧନ୍ୟବାଦ ମହାଶୟ ।
ପ୍ରସ୍ତୁତକର୍ତ୍ତା- ଧନ୍ୟବାଦ ଅକ୍ଷରା । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଏହିପରି ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ଭାରତର ହୃଦୟ ସହର ଭୋପାଳର ରିତୀକା ଘୋଡ଼କେଙ୍କ ଠାରୁ ଆସିଛି । ସେ ଆମ ସହିତ ସଭାଗୃହରେ ବସିଛନ୍ତି । ରିତୀକା ଦୟାକରି ତୁମର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାର ।
ରିତୀକା ଗୋଡ- ଆଦରଣୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ନମସ୍କାର! ମୋ ନାମ ରିତୀକା ଘୋଡକେ । ମୁଁ ଭୋପାଳ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ର । ସରକାରୀ ସୁଭାଷ ଉକ୍ରୃଷ୍ଟ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍କୁଲ ଫର ଏକ୍ସିଲେନ୍ସିର ଛାତ୍ର ଅଟେ । ସାର, ମୋର ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଯେ ଆମେ କିପରି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଭାଷା ଶିଖିପାରିବା ଏବଂ ଏହା କାହିଁକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ? ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ରିତୀକା । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଦୟାକରି ଅକ୍ଷରା ଏବଂ ରିତୀକାଙ୍କୁ ବହୁଭାଷୀ କୌଶଳ ହାସଲ କରିବାକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ, ଯାହାକି ସମୟର ଆବଶ୍ୟକା ରହିଛି । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଆପଣ ବହୁତ ଭଲ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଛନ୍ତି । ଆଜି ମୁଁ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ କହୁଥିଲି ଯେ ସବୁ ଜିନିଷ ଛାଡ଼ି ଟିକିଏ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ଯେ ଯେଉଁଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି ଆପଣ ଟିକିଏ ଏକ୍ସଟ୍ରୱଟ (ଅତିରିକ୍ତ) ହୋଇଯାଆନ୍ତୁ, ଅଳ୍ପ ବହୁତ ଏକ୍ସଟ୍ରୱଟ ହେବା ବହୁତ ଜରୁରୀ ହୋଇଥାଏ । ଏବଂ ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ କହୁଛି । ଭାରତ ବିବିଧତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶ ଅଟେ, ଆମେ ଗର୍ବର ସହିତ କହିପାରିବୁ ଯେ ଆମ ପାଖରେ ଅନେକ ଭାଷା ଅଛି, ହଜାର ହଜାର ଉପଭାଷା ଅଛି । ଏହା ହେଉଛି ଆମର ସମୃଦ୍ଧତା, ଆମର ସମୃଦ୍ଧତା । ଆମର ଏହି ସମୃଦ୍ଧତା ପାଇଁ ଆମେ ଗର୍ବିତ ହେବା ଉଚିତ । ବେଳେବେଳେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଜଣେ ବିଦେଶୀ ଆମ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରନ୍ତି ଏବଂ ସେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆପଣ ଭାରତୀୟ ଅଟନ୍ତି, ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଯଦିଓ ସେ ଭାରତ ସହିତ ଟିକେ ପରିଚିତ, ସେ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ କରିବେ, ନମସ୍କାର କରିବେ, ସାମାନ୍ୟ ହୋଇପାରେ, ଉଚ୍ଚାରଣରେ ଟିକିଏ ପାର୍ଥକ୍ୟ ରହିବ, କହିବାରେ ଟିକେ ଏପଟସେପଟ ହେବ । ଯେମିତି ସେ କହିବ, ଆପଣଙ୍କ କାନ ସଚେତ ହୋଇଯିବ, ତାକୁ ପ୍ରଥମ ରାଉଣ୍ଡରେ ଆପଣାପଣ ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ । ଆଚ୍ଛା, ଏହି ବିଦେଶୀଜଣକ ନମସ୍କାରର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ଏହା ଯୋଗାଯୋଗର ମହାନ ଶକ୍ତିର ଏକ ଉଦାହରଣ । ତୁମେ ଏତେବଡ଼ ଦେଶରେ ରହୁଛ, ତୁମେ କେବେ ଭାବିଛ କି ଏକ ହବି ଭାବରେ, ଯେପରି ଆମେ ବେଳେବେଳେ ଭାବିଥାଉ ଯେ ମୁଁ ତବଲା ଶିଖିବା ଉଚିତ । ବେଳେବେଳେ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ମୁଁ ବଂଶୀ ଶିଖିବା ଉଚିତ । ମୁଁ ସୀତାର ଶିଖିବା ଉଚିତ, ମୁଁ ପିଆନ ଶିଖିବି, ମୁଁ ଏହା କରେ କି? ମୋ ମନରେ ନା’ ନାହିଁ? ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମର ଅତିରିକ୍ତ ପଦ୍ଧତି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ବିକଶିତ କି ନୁହେଁ ? ଯଦି ଏହାହୁଏ, ତେବେ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟର ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇଟି ଭାଷାକୁ ଯତ୍ନର ସହ ଶିଖିବାର ଅର୍ଥ କ’ଣ? ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଜରୁରୀ । ଏବଂ ଏହା କେବଳ ନୁହେଁ ଯେ ଆମେ ଭାଷା ଶିଖିବା, ଆମେ କିଛି କଥିତ ବାକ୍ୟ ଶିଖିବା । ଆମେ ସେଠାରେ ଥିବା ଅଭିଜ୍ଞତାର ମୂଳ ବିଷୟକୁ ଶିଖିବା । ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷାର ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ଆରମ୍ଭ ହୁଏ, ସେଠାରେ ଏକ ନିରନ୍ତର ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି, ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ, ହଜାର ବର୍ଷର ଏକ ସ୍ରୋତ ଅଛି, ସେଠାରେ ଏକ ଅଭିଜ୍ଞତାର ସ୍ରୋତ ଅଛି, ଉତଥାନ ପତନର ସ୍ରୋତ ଅଛି, ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇ ସେଠାରେ ଏକ ଝରଣା ଅଛି ଏବଂ ତା’ପରେ ଏକ ଭାଷା ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ରୂପ ନେଇଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ଭାଷା ଜାଣୁ, ସେତେବେଳେ ସେହି ହଜାରେ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଦୁନିଆରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଭୋଜି ନ କରି ଆମେ ଭାଷା ଶିଖବା ଉଚିତ । ମୁଁ କେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ, ମୋତେ ବହୁତ ଦୁଃଖ ଲାଗିଥାଏ, ବହୁତ ଦୁଃଖ ହୋଇଥାଏ ଯେ ଆମ ଦେଶରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ କୌଣସି ଏକ ଭଲ ସ୍ମାରକ ହେଉ, ପଥରରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ସୁନ୍ଦର ସ୍ମାରକ ଥିବ ଏବଂ କେହିଜଣେ ଆମକୁ କହିବେ ଯେ ଏହା ଦୁଇ ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା । ତା’ହେଲେ ଆମେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁନାହୁଁ, ଏତେ ସୁନ୍ଦର କଥା ଦୁଇ ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଥିଲା । ହୋଇଥାଏ କି ନାହିଁ, ତାହାର ମଧ୍ୟ ଗର୍ବ ହେବ । ପୁଣି ଏହି ବିଚାର ଆସିନଥାଏ ଯେ ଏହା କେଉଁ କୋଣରେ ଅଛି । ଆରେ ଭାଇ, ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦୁଇ ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବର । ଏହା କେତେ ଭଲ ଭାବରେ ତିଆରି ହୋଇଛି, ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆମର ପୂର୍ବଜମାନେ କେତେ ଜ୍ଞାନ ପାଇଥିବେ । ତୁମେ ମୋତେ ଦୁନିଆର ସର୍ବପୁରାତନ ଭାଷା, ସର୍ବପୁରାତନ ଭାଷା କୁହ, କେବଳ ଭାରତ ନୁହେଁ, ଯେଉଁ ଦେଶରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବପୁରାତନ ଭାଷା ଅଛି ସେହି ଦେଶ ଗର୍ବିତ କି ନୁହେଁ? ଆମେ ଛାତି ଚଉଡ଼ା କରି ଦୁନିଆକୁ କହିବା କି କହିବା ନାହିଁ ଯେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ପୁରାତନ ଭାଷା ଆମ ପାଖରେ ଅଛି । କହିବା ନା କହିବା ନାହିଁ? ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣାଥିବ ଯେ ଆମର ତାମିଲ ଭାଷା ଏହି ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ପୁରାତନ ଭାଷା ଅଟେ । ବିଶ୍ୱରେ ଏତେ ବଡ଼ ଅମାନତ କୌଣସି ଦେଶ ପାଖରେ ଅଛି? ଏତେ ବଡ଼ ଗୌରବ ଏହି ଦେଶ ନିକଟରେ ଅଛି ଯେ ଆମେ ଛାତି ଚଉଡ଼ା କରି ଦୁନିଆରେ କହି ନ ଥାଉ । ମୁଁ ଗତଥର ଯେତେବେଳେ ୟୁଏନଓରେ ମୋର ଭାଷଣ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଜାଣିଶୁଣି କିଛି ତାମିଲ କଥା କହିଥିଲି । କାରଣ ମୁଁ ଦୁନିଆକୁ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି, ମୋତେ ଗର୍ବ ହେଉଥିଲା ଯେ ତାମିଲ ଭାଷା ଦୁନିଆର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାଷା, ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ପୁରାତନ ଭାଷା, ଏହା ମୋର ଦେଶର ଅଟେ, ଆମେ ଗର୍ବ କରିବା ଦରକାର । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଖନ୍ତୁ, ବଡ଼ ଆରାମରେ ଉତ୍ତର ଭାରତର ବ୍ୟକ୍ତି ଦୋସା ଖାଉଛି ନା ଖାଉନାହିଁ? ଖାଉଛି କି ଖାଉନାହିଁ? ସମ୍ବର ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ଆନନ୍ଦର ସହିତ ଖାଉଛି କି ଖାଉନାହିଁ? ସେତେବେଳେ ତାକୁ ଉତ୍ତର ଦକ୍ଷିଣ କିଛି ଦୃଷ୍ଟିରେ ଆସି ନଥାଏ । ଦକ୍ଷିଣକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କୁ ସେଠାରେ ପରଟା ଓ ତର୍କାରୀ ମଧ୍ୟ ମିଳି ଯାଇଥାଏ, ପୁରୀ ଓ ତର୍କାରୀ ମଧ୍ୟ ମିଳି ଯାଇଥାଏ ଏବଂ ବଡେ ଚାଓ ଲୋକ ଖାଇଥାନ୍ତି, ଗର୍ବ କରିଥାଆନ୍ତି କି ନାହିଁ? କୌଣସି ଚାପ ଆସି ନ ଥାଏ, କୌଣସି ବାଧା ଆସି ନଥାଏ । ଯେତିକି ସହଜରେ ବାକି ଜୀବନ ଆସିଥାଏ, ସେତିକି ସହଜରେ ଆହୁରି ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଦରକାର ଯେ ନିଜ ମାତୃଭାଷାକୁ ଉପରାନ୍ତ ଭାରତର କୌଣସି ଭାଷା କିଛି ବାକ୍ୟ ଆସିବା ଦରକାର, ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆନନ୍ଦ ଆସିବ । ଯେତେବେଳେ ଏମିତି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଭେଟିବେ ଏବଂ ଦୁଇଟି ବାକ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଯଦି ଆପଣ ତାଙ୍କ ଭାଷାରେ କହିବେ ଏକଦମ ଆପଣାପଣ ଆସିଯିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଭାଷାକୁ ବୋଝ ଭାବରେ ନେବେ ନାହିଁ । ଏବଂ ମୋର ମନେ ଅଛି, ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବହୁତ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର କଥା କହୁଛି, ସାମାଜିକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୋଟିଏ ଝିଅକୁ ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖିଥିଲି ଯେ ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାଷାକୁ ଶିଖିବାର ଏକ ବଡ଼ ଅଦ୍ଭୁତ ଶକ୍ତି ଥାଏ, ଗ୍ରହଣ କରିନେଇଥାଏ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର । ସେତେବେଳେ ମୁଁ କେବେ ଆମର ଏଠିକାର କୌଲିକ ମିଲକେ ଏକ ଶ୍ରମିକ ଶ୍ରେଣୀର ପରିବାର ଥିଲା, ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ । ତେଣୁ ମୁଁ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଉଥିଲି, ସେଠାରେ ଜଣେ ଝିଅ ଥିଲେ । ସେ ଅନେକ ଭାଷା କହୁଥିଲେ, କାହଁକି ଏହା ଏକ ଶ୍ରମିକ କଲୋନୀ ଥିଲା, କସମୋପଲିଟାନ ଥିଲା । ତାଙ୍କ ମାଆ କେରଳରେ ଥିଲେ, ପିତା ବଙ୍ଗଳାର ଥିଲେ, ପୂରା କସମୋପଲିଟାନ ହେବା କାରଣରୁ ହିନ୍ଦୀ ଚାଲୁଥିଲା, ବଙ୍ଗଳାରେ ଏକ ପରିବାର ମରାଠୀ ଥିଲା ଏବଂ ସ୍କୁଲ ଯେଉଁ ଥିଲା ତାହା ଗୁଜରାଟୀ ଥିଲା । ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉଥିଲି, ସେ ସାତ ଆଠ ବର୍ଷର ଝିଅ ବଙ୍ଗାଳୀ, ମରାଠୀ, ମାଲାୟଲମ, ହିନ୍ଦୀ ଏତେ ଶୀଘ୍ର ବଢ଼ିଆ କହୁଥିଲା ଏବଂ ଘରେ ପାଞ୍ଚ ଜଣ ବସିଥିଲେ ୟାକୁ ହିଁ କଥା କହିବାକୁ ଥିଲା । ସେତେବେଳେ ବଙ୍ଗାଳୀରେ କହୁଥିଲା, ପୁଣି ମାଲାୟଲମରେ କହୁଥିଲା, ତା’ପରେ ଗୁଜରାଟୀରେ କହୁଥିଲା । ଆଠ ଦଶ ବର୍ଷର ଝିଅ ଥିଲା । ଅର୍ଥାତ ତାହାର ପ୍ରତିଭା ଫୁଟୁଥିଲା ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଆମର ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ଆମେ ଗର୍ବିତ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ସମୟରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲି ଯେ ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣର କଥା, ନିଜର ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଆମର ଗର୍ବ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆମର ଗର୍ବିତ ହେବା ଉଚିତ । ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଏମିତି ଭାଷା ଆମକୁ ଦେଇଛନ୍ତି, ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନୀଙ୍କ ପର୍ବ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷା ଉପରେ ଗର୍ବ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଉପସ୍ଥାପିକା- ବହୁଭାଷୀକତା ଉପରେ ଆପଣଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ଐତିହାସିକ ଖ୍ୟାତିସମ୍ପନ୍ନ ସହର କଟକରୁ ସୂନନ୍ୟା ତ୍ରିପାଠି, ଯିଏ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ । ସେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆପଣଙ୍କ ନିର୍ଦେଶ ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି । ମ୍ୟାମ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ସୂନନ୍ୟା ତ୍ରିପାଠି- ନମସ୍କାର! ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀ । ମୁଁ ନୂନନ୍ୟା ତ୍ରିପାଠି କୃଷ୍ଣମୂର୍ତ୍ତି ୱଲ୍ଡ ସ୍କୁଲ କଟକ ଓଡ଼ିଶାରୁ ଆସିଛି । ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି- ଆଗ୍ରହର ସହିତ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ଶ୍ରେଣୀରେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ କିପରି ଆକର୍ଷିତ କରାଯିବ ଏବଂ ଜୀବନର ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଲ୍ୟ କିପରି ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଏ ଏବଂ ଶ୍ରେଣୀରେ ଅନୁଶାସନ ସହିତ ଅଧ୍ୟୟନକୁ କିପରି ଆକର୍ଷଣୀୟ କରାଯାଇପାରିବ, ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ସୂନ୍ୟନା ତ୍ରିପାଠି ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଏକାଡେମିକ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ଦେଖାଇବା ପାଇଁ ଏବଂ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ତେବେ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ଶିକ୍ଷକଙ୍କର ଥିଲା? ଠିକ୍ ଥିଲା ନା? ଦେଖନ୍ତୁ ଆଜିକାଲି ଅନୁଭବ ହେଉଛି ଯେ ଶିକ୍ଷକ ନିଜ ଭିତରେ ହଜିଯାଇଥାନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଅଧା ବାକ୍ୟ କହିଲି ଏବଂ ତୁମେ ଏହାକୁ ଧରିନେଲ । ତାଙ୍କୁ ୨୦ ମିନିଟରୁ ୩୦ ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥିର ସିଲାବସ୍ କହିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିବାକୁ ଅଛି, ପୁରା ଟାଣ ହୋଇ କହିଥାନ୍ତି, ଏବଂ ପୁଣି ଏଥିରେ କେହି ହଲୁଥିବେ ଏପଟ ସେପଟ ହେଉଥିବେ ତାହା ଦେଖୁଥିବେ ଆପଣମାନେ । ମୁଁ ମୋର ନିଜ ପିଲାଦିନର ଅଭିଜ୍ଞତା ବିଷୟରେ କହୁଛି । ଆଜିକାଲିର ଶିକ୍ଷକମାନେ ଭଲ, ଏହା ମୋ ସମୟରେ ନ ଥିଲା, ଏଥିପାଇଁ ମୋର ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରିବାର କୌଣସି ଅଧିକାର ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ କେତେବେଳେ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଶିକ୍ଷକମାନେ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପରେ ଆସନ୍ତି ଏବଂ ଯଦି ସେ ଭୁଲିଯାଆନ୍ତି; ତେବେ ସେ ଚାହାନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ପିଲାମାନେ ତାଙ୍କୁ ଧରିନିଅନ୍ତୁ, ସେହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଲୁଚାଇ ଥାଆନ୍ତି । ସେତେବେଳେ କ’ଣ କରନ୍ତି ନା ଗୋଟିଏ ଆଖି ଏପଟେ, ଏଇ ଠିଆ ହୁଅ, କାହିଁକି ଏପରି ବସିଛ, କାହିଁକି ଏମିତି କରୁଛ, କାହିଁକି ଲୁଚାଉଛ । ଅର୍ଥାତ ଏଥିରେ ପୂରା ୫-୭ ମିନିଟ ସେଥିରେ ଲଗାଇଦେବେ । ଏତିକିରେ ଯଦି ବିଷୟ ମନେ ପଡ଼ିଗଲା ତେବେ ଗାଡ଼ି ଫେରିକି ଆସିବ, ନ ହେଲେ ଜାଣ- କୌଣସି ହସି ପଡ଼ିଲା ତେବେ ତାଙ୍କୁ ଧରିବେ, କାହିଁକି ହସୁଛୁ ତୁ । ଆଚ୍ଛା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏମିତି ହେଉଛି କି । ନା-ନା ଏମିତି ହେଉ ନ ଥିବ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଶିକ୍ଷକମାନେ ବହୁତ ଭଲ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଶିକ୍ଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ସିଲାବସ ମୋବାଇଲକୁ ଦେଖି ଶିକ୍ଷଦାନ କରୁଛନ୍ତି, ନୁହେଁ କି? ଏବଂ କେତେବେଳେ ଆଙ୍ଗୁଠି ଏପଟ-ସେପଟରେ ଦିଶିଯିବ ତେବେ ହାତରୁ ଚାଲି ଯାଇଥାଏ । ସେ ନିଜେ ଖୋଜିବାରେ ଲାଗିପଡ଼ିଥାନ୍ତି । ତେବେ ସେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଶିଖିନାହାନ୍ତି । ସେ ୨-୪ଟି ଜିନିଷ ଶିଖିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଯଦି ତାଙ୍କ ଆଙ୍ଗୁଠି ଏଠି-ସେଠି ଅଟକିଯାଏ, ତେବେ ଏହା ଡିଲିଟ ହୋଇଯାଏ କିମ୍ବା ଖସିଯାଏ, ହାତରେ ପହଞ୍ଚô ନାଇ ଏବଂ ବହୁତ ବିବ୍ରତ ହୁଏ । ଶୀତ ଦିନରେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ଝାଳ ବାହାରି ପଡ଼ିଥାଏ, ତାଙ୍କୁ ଲାଗିଥାଏ ଏହି ପିଲାମାନେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସେହି କାରଣ ଯାହାର ନିଜର ଅଭାବ ହୋଇଥାଏ, ତା’ର ଏକ ସ୍ୱଭାବ ରହିଥାଏ, ଅନ୍ୟ ଉପରେ ନିଜର ଅଧିକାର ଜାହିର କରିବା ଯାହାକି ନିଜର ଅଭାବଟା ବାହାରକୁ ନ’ଆସୁ । ମୁଁ ବୁଝୁଛି । ଆମର ଶିକ୍ଷକ ମିତ୍ର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଯେତେ ଆପଣାଇବେ । ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଆପଣଙ୍କ ଜ୍ଞାନକୁ ପରଖିବାକୁ ଚାହିଁବ ନାହିଁ ଆଜ୍ଞା, ଏହା ଆମର ଭ୍ରମ ଯେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ମନରେ ହୋଇଥାଏ ଯେ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଆପଣଙ୍କୁ ଯଦି କୌଣସି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବ ତେବେ ତାହା ଆପଣଙ୍କର ପରୀକ୍ଷା ସେ ନେଉଛି, ତାହା ନୁହେଁ । ଯଦି ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଥାଏ ତେବେ ଆପଣ ଏହା ମାନନ୍ତୁ ଯେ, ତା’ ଭିତରେ ଜିଜ୍ଞାସା ଅଛି । ଆପଣ ତାହାର ସଂଦେଶକୁ ପ୍ରମୋଟ କରନ୍ତୁ । ତା’ର ଜିଜ୍ଞାସା କେବଳ ତା’ ଜୀବନର ବହୁତ ବଡ଼ ଅମାନତ । କୌଣସି ଜିଜ୍ଞାସୁଙ୍କୁ ଚୁପ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ତାକୁ ରୋକନ୍ତୁ ନାହିଁ, ତାକୁ ଶୁଣନ୍ତୁ, ଆରାମରେ ଶୁଣନ୍ତୁ । ଯଦି ଉତ୍ତର ଆସୁନାହିଁ ତେବେ ତାକୁ କୁହନ୍ତୁ ଦେଖ ପୁଅ ତମେ ବହୁତ ଭଲ କଥା କହୁଛ ଏବଂ ମୁଁ ବହୁତ ଶୀଘ୍ରରେ ଉତ୍ତର ଦେବି ତେବେ ଅନ୍ୟାୟ ହେବ । ଏହା କର, ଆମେ ଆସନ୍ତାକାଲି ବସିବା, ତୁମେ ମୋ ଚାମ୍ବରକୁ ଆସ, ଆମେ କଥା ହେବା ଏବଂ ମୁଁ ତୁମକୁ ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବି, ଯେଉଁଠାରୁ ଏହି ଧାରଣା ତୁମ ପାଖକୁ ଆସିଲା ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଚେଷ୍ଟା କରିବି ମଝିରେ ମଝିରେ ମୁଁ ତାଙ୍କ ଘରକୁ ଯାଇ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବି । ମୁଁ କେବଳ ଗୁଗଲକୁ ଯିବି, ଏପଟ-ସେପଟ ଯିବି, ପଚାରି ନେବି ଏବଂ ପୁଣି ମୁଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇକି ଆସିବି, ପୁଣି ତା’ ପରଦିନ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ପଚାରିବି । ଭାଇ ଭଲ, ଭାଇ ତୁମେ ଏହି ଧାରଣା କେଉଁଠାରୁ ପାଇଲ, ତୁମେ କିପରି ଏତେ ଭଲ ଧାରଣା ପାଇଲ? ଏହି ବୟସରେ ଏତେ ଉତ୍ତମ ବିଚାର କେଉଁଠୁ ପାଇଲ, ଏତେ ଉତ୍ତମ ବିଚାର ଏହି ବୟସରେ ତୁମକୁ କେମିତି ଆସିଲା? ତାଙ୍କୁ ପଚାରିବା ବେଳେ ପୁଣି ସେ କହିବେ ଦେଖ ଏମିତି ନୁହେଁ ଯେ ରିୟଲିଟି ଅଟେ ତାହା ତୁରନ୍ତ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିବ । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ କଥାକୁ ପିଲାମାନେ ବହୁତ ମୂଲ୍ୟବାନ ଭାବିଥାନ୍ତି । ଯଦି ଥରେ ଅଧେ ଭୁଲ୍ କହିଦେଇଥିବେ ତେବେ ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ତାହା ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଥମେ ସମୟ ନେବା ଖରାପ ନୁହେଁ । ଆମେ ପରେ କହିଲେ ମଧ୍ୟ ଚଳିବ । ଦ୍ୱିତୀୟଟି ହେଉଛି ଅନୁଶାସନର ପ୍ରଶ୍ନ । କ୍ଲାସରେ ବେଳେବେଳେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ କ’ଣ ଲାଗିଥାଏ, ନିଜର ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯେଉଁ ସବୁଠାରୁ ଦୁର୍ବଳ ଛାତ୍ର ଥାଆନ୍ତି ତାକୁ ପଚାରିବେ କୁହ ବୁଝିପାରିଲ କି ନାହିଁ । ବୁଝିଛ ଅ... କ... ଅ... କରିବାରେ ଲାଗିଥାଏ; ତୁ-ତୁ, ମେଁ-ମେଁ ଚାଲିବ ପୁଣି ଗାଳିଦେବେ । ମୁଁ ଏତେ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି, ପଢ଼ଉଛି ତୁମେ କିଛି ବୁଝିପାରୁନାହଁ । ଯଦି ମୁଁ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ଥାଆନ୍ତି ତେବେ ମୁଁ ସେହି ଭଲଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ କହିଥାନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ବହୁତ ଭଲ, ତାଙ୍କୁ କହିଥାନ୍ତି ଆଛା କୁହ ଭାଇ ତୁମେ କିଭଳି ବୁଝିଲ ଏହାକି, ସେ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝାଇବ । ଯିଏ ନ’ବୁଝି ପାରୁଛନ୍ତି ସେ ଛାତ୍ରର ଭାଷା ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିବ, ତାଙ୍କୁ ଜଣା ପଡ଼ିବନି ଏବଂ ଯିଏ ଭଲ ଛାତ୍ର ଅଟେ, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଛି । ତେଣୁ ଭଲ ହେବାକୁ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆରମ୍ଭ ହେବ, ସ୍ୱାଭାବିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆରମ୍ଭ ହେବ ।
ଦ୍ୱିତୀୟଟି ଯାହା ଏହି ପ୍ରକାରରେ ଅନୁଶାସନରେ ନାହିଁ, ଏକାଗ୍ରତାରେ ହୁଏନାହିଁ, ଶ୍ରେଣୀରେ ଅନ୍ୟ କିଛି ନା କିଛି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମଧ୍ୟ କରିଥାଏ । ଶିକ୍ଷକ ଯଦି ତାହାକୁ ପୃଥକ ଭାବରେ ଡାକ୍ତନ୍ତି, ତାକୁ ଅଲଗା ଡାକନ୍ତି ଏବଂ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତି, ପ୍ରେମର ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତି, ଦେଖନ୍ତୁ ଗତକାଲି ଏହା ଏକ ଚମକ୍ରାର ବିଷୟ ଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ଖେଳୁଥିଲେ ଏବେ ଚାଲ ଆଜି ଖେଳିବା, ମୋ ଆଗରେ ଖେଳିବା, ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଉପଭୋଗ କରିବେ । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଖେଳୁଥିବାର ଦେଖିବା । ଆଚ୍ଛା ତୁମେ କୁହ! ଏହି ଖେଳିବାର କାମ ପରେ କରନ୍ତି, ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଏହା ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାନ୍ତା କି ନାହିଁ । ଯଦି ଆମେ ତାଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଥିଲୁ, ସେ ଏକ ସ୍ନେହର ଭାବନା ଅନୁଭବ କରିଥିବେ, ସେ କଦାପି ଅନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଲିପ୍ତ ରହିବେ ନାହିଁ । ଯଦି ଆପଣ ତାଙ୍କର ଇଗୋକୁ ଆଘାତ କରିବେ ତେବେ ତାଙ୍କ ମନରେ ବିସ୍ଫୋରଣ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । କିଛି ଲୋକ ଚତୁରତାର ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରିଥାନ୍ତି । ବେଳେବେଳେ ଚତୁରତା ମଧ୍ୟ କାମ କରିଥାଏ, ସବୁଠାରୁ ଦୁଷ୍କର୍ମକାରୀ ବାଳକକୁ ମଧ୍ୟ ମନିଟର କରାଯାଇଥାଏ । କରିଥାଏ ନା’ । ସେ ମନିଟର ହୋଇଯାଇଥାଏ, ତାକୁ ମଧ୍ୟ ଲାଗିଥାଏ ଯେ ମୋତେ ଭଲ ସ୍ନେହ କରୁଛନ୍ତି, ଠିକସେ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି । ତା’ପରେ ପୁଣି ନିଜକୁ ନିଜେ ଟିକିଏ ଠିକ କରିଥାଏ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଠିକ୍ ରଖିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ନିଜେ ଆଡଜଷ୍ଟ କରିଥାଏ । ନିଜର ମନ୍ଦ ବୁଦ୍ଧିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥାଏ । ଶିକ୍ଷକଙ୍କର ପ୍ରିୟ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଥାଏ ଏବଂ ଶେଷରେ ପରିଣାମ ଏହା ଆସିଥାଏ, ତା’ର ଜୀବନ ବଦଳି ଯାଇଥାଏ ଏବଂ ସେହି ମାଧ୍ୟମରେ ଶ୍ରେଣୀ ଗୃହର ପରିସର ମଧ୍ୟ ସୁଧୁରି ଯାଇଥାଏ । ତେବେ ଅନେକ ଉପାୟ ହୋଇପାରେ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସହମତ ଯେ ଆମେ ଏକ ବାଟ ସହିତ ଅନୁଶାସନର ପଥ ବାଛିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଆମେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପଥ ବାଛିବା ଉଚିତ । ଯଦି ତୁମେ ତୁମର ପଥ ବାଛିଛ, ତେବେ କେବଳ ତୁମେ ଉପକୃତ ହେବ । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଏତେ ସରଳତା ଏବଂ ନମ୍ରତାର ସହିତ ଜୀବନର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଆପଣ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିବାରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ‘ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା-୨୦୨୩’ର ଶେଷ ପ୍ରଶ୍ନ ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି, ଦିଲ୍ଲୀର ଶ୍ରୀମତୀ ସୁମନ ମିଶ୍ର, ଯିଏ ଜଣେ ଅଭିଭାବକ, ସେ ସଭାଗୃହରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ କୌତୂହଳର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ମ୍ୟାମ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ ।
ସୁମନ ମିଶ୍ରା- ଶୁଭ ସକାଳ, ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଁ ସୁମନ ମିଶ୍ରା । ସାର, ମୁଁ ଏହି ସମାଜରେ ଛାତ୍ରମାନେ କିପରି ଆଚରଣ କରିବା ଉଚିତ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଆପଣଙ୍କର ପରାମର୍ଶ ଲୋଡୁଛି । ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଧନ୍ୟବାଦ ମ୍ୟାମ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଛାତ୍ରମାନେ ସମାଜରେ କିପରି ଆଚରଣ କରିବେ ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ପଚାରିବାକୁ ଥିଲା ନା । ମୁଁ ବୁଝୁଛି ଯେ ଏହାକୁ ଟିକିଏ ଭିନ୍ନ ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ରଖିବା ଉଚିତ । କେଉଁ ସମାଜ ବିଷୟରେ ଆମେ ଆଲୋଚନା କରୁଛୁ, କେଉଁଟି ଆମର ବୃତ୍ତ । ଯାହାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ବସୁ ଉଠୁ, ବେଳେବେଳେ ଭଲ ଏବଂ ଖରାପ ଜିନିଷରେ ସମୟ ଅତିବାହିତ କରିଥାଉ, ଟେଲିଫୋନରେ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ବିତାଇଥାଉ । ଯଦି ଆମେ ସେହି ସୀମିତ ଭର୍ଚୁଆଲ ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁ, ତେବେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଯେମିତି କହିବେ, ସେମିତି ଆପଣ କହିପାରିବେ । କିନ୍ତୁ ସତ୍ୟ ଏହା ଯେ ତାହାକୁ ଗୋଟିଏ ଘରର ବୃତ୍ତ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଦ ରଖିବା ନାହିଁ, ତାହାକୁ ସମାଜରେ ଯେତେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ତା’ର ବିସ୍ତାର ହେବ, ହେବାକୁ ଦେବା ଉଚିତ । ମୁଁ ବି କହିଥିଲି, ହୁଏତ ‘ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା’ରେ ହିଁ କହିଥିଲି, କେଉଁଠି ଆହୁରି କହିଥିଲି ଯାହାକି ମୋର ମନେ ନାହିଁ । ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ଦଶମ, ଦ୍ୱାଦଶର ପରୀକ୍ଷା ପରେ କେବେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମେ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ କୁହ ଯେ ଏହି ପଇସା ତୁମକୁ ଏତିକି ଦେଉଛି ଏବଂ ପାଞ୍ଚ ଦିନ ପାଇଁ ତୁମେ ଏତିକି ସ୍ଥାନ ଭ୍ରମଣ କରି ଫେରି ଆସ । ଏବଂ ସେଠିକାର ଫଟୋ, ସେଠିକାର ବର୍ଣ୍ଣନା ସବୁ ଲେଖିକି ଆଣିବ । ସେମାନଙ୍କୁ ପଠାଅ ସାହସର ସହିତ । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ସେହି ପିଲା ବହୁତ କିଛି ଶିଖିକରି ଆସିବ । ଜୀବନକୁ ଜାଣିବ ଏବଂ ତା’ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ିବ, ପୁଣି ସେ ଆପଣଙ୍କୁ କେବେ ବିରକ୍ତି ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ଦେଖ, ଏହା କେତେ ଟଙ୍କା, ମୋତେ ବିନା ସଂରକ୍ଷଣରେ ଟ୍ରେନରେ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସେଠାରେ କେବଳ ବହୁତ ଜିନିଷ ରହିବ, ଆପଣଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି । ବହୁତ ଜିନିଷ ଦେଖିବା ପରେ ଆସନ୍ତୁ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବୁଝାନ୍ତୁ। ତୁମେ ପ୍ରକୃତରେ ତୁମ ପିଲାମାନଙ୍କର ପରୀକ୍ଷା ଜାରି ରଖିବା ଉଚିତ । ସେମାନେ ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗକୁ ଯିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ ହେବା ଉଚିତ । ତାଙ୍କୁ ଯଦି ବେଳେବେଳେ ପଚାରାଯିବା ଉଚିତ ଯେ ଭାଇ, ତୁମ ସ୍କୁଲର ଏହି ପିଲା ଏଥର କବାଡ଼ିରେ ଭଲ ଖେଳିଲା, ତେଣୁ ତୁମେ ତାଙ୍କୁ ଭେଟିଲ କି? ତାଙ୍କ ଘରକୁ ଯାଅ ଏବଂ ଏକାଠି ହୁଅ । ବିଜ୍ଞାନ ମେଳାରେ ପିଲାଟି ଭଲ କାମ କଲା, ତୁମେ ଯାଇ ଭେଟି ଆସିଲ କି? ଓଃ ଆସ, ଆସନ୍ତୁ ଏକାଠି ହେବ । ସେମାନଙ୍କୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ତାଙ୍କୁ ତୁମେ ସୁଯୋଗ ଦେବା ଉଚିତ । ସେ ଏହା କରିବା ଉଚିତ, ସେ ତାହା କରିବା ଉଚିତ, ସେ ଏହା କରିବା ଉଚିତ, ସେ ତାହା କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଦୟାକରି ତାଙ୍କୁ ଏପରି ବନ୍ଧନରେ ବାନ୍ଧନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଆପଣ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, କେହି ଯଦି ଜଣେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପତଙ୍ଗୋ କେ ପତଙ୍ଗେ କୁହନ୍ତି ନା? ପତଙ୍ଗର ୟୁନିଫର୍ମ ପିନ୍ଧାଇବେ ତେବେ କ’ଣ ହେବ? କୌଣସି ଲଜିକ୍ ଅଛି କି? ଆମେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବିସ୍ତାର ଦେବା ଉଚିତ । ତାଙ୍କୁ ନୂଆ ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନିଆଯିବା ଉଚିତ, ପରିଚିତ ହେବା ଉଚିତ । ବେଳେବେଳେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନେବା ଉଚିତ । ଛୁଟି ଦିନରେ ସେ ନିଜର ମାମୁ ଘରକୁ ଯାଉଥିଲେ, ସେ ଏପରି-ଏପରି ସ୍ଥାନକୁ କାହିଁକି ଗଲେ? ଏହାର ନିଜସ୍ୱ ଏକ ଆନନ୍ଦ ଅଛି, ଏହାର ନିଜସ୍ୱ ରୀତିନୀତି ଅଛି, ଏକ ଜୀବନର ରଚନା ହୋଇଥାଏ । ଆମେ ସେମାନଙ୍କର ପରିସରକୁ ଅଧିକ ବିସ୍ତାର କରୁ । ହଁ, ଆମେ ସାବଧାନ ହେବା ଉଚିତ, ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ ଯେ ତାଙ୍କର ଅଭ୍ୟାସ ଖରାପ ନୁହେଁ । ସେ କୋଠରୀରେ ହଜି ଯାଇନାହାନ୍ତି, ଉଦାସୀନ ମଧ୍ୟ ରୁହନ୍ତି ନାହିଁ କି? ଏହା ପୂର୍ବରୁ ସେ ଯେତେବେଳେ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ବସିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ ବହୁତ ଥଟ୍ଟା କରୁଥିଲେ । ଆଜିକାଲି ସେ ହସିବା ଏବଂ ଥଟ୍ଟା କରିବା ବନ୍ଦ କରି ଦେଇଛନ୍ତି, ଅସୁବିଧା କ’ଣ? ଶୀଘ୍ର ପିତାମାତାଙ୍କର ଏକ ସ୍ପାର୍କ ରହିବା ଉଚିତ । ଏହା ସେତେବେଳେ ହୋଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅମାନତ ଭାବରେ ଈଶ୍ୱର ଅମାନତ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଭାବ ଯଦି ହୋଇଥାଏ ତେବେ ପରିଣାମ ଭଲ ଆସିଥାଏ, ଏହି ଭାବ ଯଦି ହୋଇଥାଏ, ଏ ମୋର ପୁଅ, ମୁଁ ଯାହା କହିବି ସେ ସେଇଟା କରିବ । ମୁଁ ଏମିତି ଥିଲି, ଏଥିପାଇଁ ତୋତେ ଏମିତି ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମୋ ଜୀବନରେ ଏମିତି ଥିଲା, ଏଥିପାଇଁ ତୋ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ ଏମିତି ହେବ । ସେତେବେଳେ ପୁଣି କଥା ବିଗିଡ଼ି ଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକତା ଏହା ଯେ ଖୋଲାପଣର ସହିତ ଆମକୁ ସମାଜର ବିସ୍ତାର ଆଡ଼କୁ ତାହାକୁ ନେଇଯିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ତାକୁ ଜୀବନର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଜିନିଷରେ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ଉଚିତ । ତେବେ ମୁଁ କହିବି ମାନିନିଅନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ଏଠାରେ ସାପ, ଚୁଚୁନ୍ଦ୍ରାବାଲା ଲୋକମାନେ କେବେ ଆସନ୍ତି । ପିଲାମାନଙ୍କୁ କୁହନ୍ତୁ ଭାଇ, ତୁମେ ଯାଅ, ତାଙ୍କ ସହିତ କଥା ହୁଅ, ସେ କେଉଁଠିକାର ବାସିନ୍ଦା ଅଛନ୍ତି । କେଉଁଠୁ ବାହାରିଛନ୍ତି, ଏହି ଧନ୍ଦାରେ କେମିତି ଆସିଲେ? କାହିଁକି ଶିଖିଲେ, ଚାଲ ମୋତେ ବୁଝାଅ ସେ ତାହାକୁ ପଚାରି ଆସନ୍ତୁ। ତାଙ୍କର ସମ୍ବେଦନ ଜାଗ୍ରତ ହେବ, ସେ କାହିଁକି ଏହି କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଜାଣିବା, ଶିଖିବା ସହଜ ହୋଇଯିବ । ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଦରକାର ଯେ ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କର ବିସ୍ତାର ଅଧିକ ହେବ । ସେ ବନ୍ଧନରେ ବାନ୍ଧି ହୋଇ ନଯାଆନ୍ତୁ । ସେମାନଙ୍କୁ ଖୋଲା ଆକାଶ ଦିଅନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଆପଣ ଖୋଲା ଆକାଶ ଦିଅନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ, ସେ ସମାଜରେ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଭାହେବେ । ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଉପସ୍ଥାପିକା- ଅନେକ ପରୀକ୍ଷା ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କ ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ମାମଲାରେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଅନ୍ତଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ପରୀକ୍ଷାକୁ ଚିନ୍ତାର କାରଣ ନୁହେଁ ବରଂ ଉତ୍ସବ ଉପଭୋଗ ପାଳିବା ଏବଂ ଆନନ୍ଦ ନେବାର ଋତୁ କରିବା ପାଇଁ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ । ଏହା ଆମକୁ ଏକ ଚମକ୍ରାର ଘଟଣାର ପରାକାଷ୍ଠାକୁ ଆଣିଥାଏ, ଯାହା ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ପ୍ରତୀକ ଥିଲା । ସ୍ମୃତିର ଏକ ରାଗ ଯାହା ସବୁବେଳେ ଆମର ହୃଦୟରେ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହେବ । ଆମେ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତିରେ ଏହି ହଲର ଶୋଭା ବଢ଼ାଇଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭାବନାରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିବା ଯୋଗୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗଭୀର ଧନ୍ୟବାଦ ଏବଂ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ‘ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା’ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନା ଆମ ଭଳି କୋଟି କୋଟି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛି, ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ସଫଳତା ପାଇଁ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । ଧନ୍ୟବାଦ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, କୋଟି କୋଟି ଧନ୍ୟବାଦ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଚାହିଁବି ଯେ ଆମର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ, ଆମର ଅଭିଭାବକ, ଆମର ଶିକ୍ଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତୁ ଯେ ପରୀକ୍ଷାର ଭାର ବଢୁଛି, ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ତାକୁ ଆମେ ଯେତେ ଅଧିକ ଭାବରେ ହ୍ରାସ କରିପାରିବା, କରିବା ଉଚିତ । ଜୀବନ ଏହାର ଏକ ସହଜ ଅଂଶ ହେବା ଉଚିତ । ଜୀବନର ଏକ ସୁଗମ କ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବା ଉଚିତ । ଯଦି ସେମାନେ ତାହା କରନ୍ତି, ପରୀକ୍ଷା ନିଜେ ଏକ ଉତ୍ସବରେ ପରିଣତ ହେବ । ପ୍ରତ୍ୟକ ପରୀକ୍ଷକଙ୍କ ଜୀବନ ଉତ୍ସାହରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ଏବଂ ଏହି ଉତ୍ସାହ ଉତ୍କର୍ଷର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ସେହି ଉତ୍କର୍ଷର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉତ୍ସାହରେ ଅଛି । ସେହି ଉତ୍ସାହକୁ ନେଇ ଆପଣ ଚାଲନ୍ତୁ, ଏହା ମୋର ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the interaction with Students, teachers and parents at “Pariksha Pe Charcha 2023”
27 JAN 2023 9:06PM by PIB Delhi
Namaste!
Perhaps for the first time ‘Pariksha Pe Charcha’ is being held in this cold. Usually, it is organized in February. But it was decided that you should also take advantage of January 26 (Republic Day). Did those who came from outside Delhi take advantage of it? Did you go to Kartavya Path? How was it? Did you enjoy it? What will you tell your family upon your return? Will you not tell them anything? Well friends, I will not take much time, but I would definitely tell you that ‘Pariksha Pe Charcha’ is my test too. Crores of students from the country are taking my test. I am happy to take this test; I enjoy it, because the questions that I get are in lakhs in numbers. Children ask questions very proactively, tell their problems and also share their personal problems. It is a great fortune for me to know what the young mind of my country thinks, the complications it goes through, its expectations from the country, its expectations from the governments, its dreams and resolutions. In short, it is really a treasure trove for me. I have told my government functionaries to preserve all these questions. If an opportunity comes after 10-15 years, then we will get these questions analysed by social scientists. As generations change, situations also change and in the process the dreams, resolutions and the thinking of the young mind also change. Hardly anyone will have such a huge thesis in such a simple form as you people ask me questions. Let's not talk much. I would like to start immediately, because I get a complaint every time that this program runs too long. What is your opinion? Does it last long? Should it last long? I don’t want to say more. I am for all of you. Tell me how to proceed. Who will ask first?
Presenter: If you wish to change the world, learn to change yourself and not the world. Hon’ble Prime Minister, your motivational and informative speech always infuses positive energy and confidence in us. We are eagerly waiting to learn for your immense experience and knowledgeable guidance. Hon’ble Prime Minister! With your blessings and permission, we would like to start this program. Thank you, Sir.
Hon'ble Prime Minister, Ashwini, who is from Madurai, a city famous for its rich cultural heritage and architectural beauty, would like to ask a question. Ashwini, please ask your question.
Ashwini: Hon’ble Prime Minister Sir, Namaskar! My Name is Ashwini. I am a student of Kendriya Vidyalaya No. 2 Madurai, Tamil Nadu. My question to you Sir is how I deal with my family disappointment if my results are not good. What if I don’t get the marks I am expecting? Being a good student is also not an easy job. Expectations of elders become so high that the person who is writing the exam is under so much stress and he goes into depression. Nowadays, it is common for students to slash their wrists and become irritated and there is no one they could trust with their feelings. Kindly guide me in this regard. Thank you, Sir.
Presenter: Thanks, Ashwini. Hon’ble Prime Minister Sir, Navdesh Jagur is from the heart of India’s capital Delhi -- the imperial seat of several empires with its charming grand medieval history and amazing architectural styles. Navdesh is seated in the hall and wishes to discuss an identical issue with his question. Navdesh, please ask your question.
Navdesh: Good Morning, Hon’ble Prime Minister Sir. I am Navdesh Jagur of Kendriya Vidyalaya, Pitam Pura, Delhi region. Sir, my question to you is how do I deal with my family when my results are not good? Kindly guide me Sir. Thank you very much.
Presenter: Thank you Navdesh. Hon’ble Prime Minister, Priyanka Kumari from the ancient city of Patna, the birthplace of Lord Buddha, Guru Gobind Singh and Vardhman Mahaveer, who gave the message of peace and compassion to the world, is facing a similar problem and wants your guidance. Priyanka, please ask your question.
Priyanka: Namaste! Hon’ble Prime Minister, my name is Priyanka Kumari. I am an 11th student from Rabindra Balika Plus Two Vidyalaya, Rajendra Nagar, Patna. My question is that everyone in my family has passed with good marks. I also want to get good marks. For this, I am under stress and therefore want you to guide me. Thank you.
Presenter: Thank you, Priyanka. Respected Prime Minister, Ashwini, Navdesh and Priyanka feel that this important issue affects many students and seek your guidance to resolve it.
Prime Minister: Do you play cricket, Ashwini? There is a googly ball in cricket. There is a sole target, but the direction is different. I think you want to get me out on the very first ball. It is very natural for the family members to have high expectations from you. And there is nothing wrong in that either. But if the family members are having expectations because of their social status, then it is a matter of concern. Their social status puts so much pressure on them and it influences their mind so much that they think about what they will tell others in society about their children. They always have this complex about what they will discuss about their children if they are weak. It happens when the issue of children crops up when the parents are sitting with their friends in a club or society or when they discuss about their children while washing clothes with others by the side of pond. Despite knowing the capabilities of their children, they make tall claims about their children due to their social status, because they suffer from an inferiority complex. Slowly and slowly, they internalize it and expect the same from their children. This is a natural tendency which has developed in social life. Secondly, if you do well, it is natural that everyone will have new expectations from you. We are in politics. No matter how many elections we win, such pressure is created that we are not supposed to lose. If we win 200 seats, it is said why could we not win 250 seats? If we win 300 seats, questions are raised: why did we not win 350 seats? Pressure is created from all sides. But should we succumb to these pressures? Think for a moment what is told to you throughout the day and what you hear from all around. Will you waste your time on that or rather introspect. Align your ability, priority, requirement and intention with expectations from you. You must have gone to watch a cricket match. There are thousands of spectators in the stadium and they start shouting ‘four, four, six, six’ when some batsman comes to play. Does that batsman start belting fours and sixes on the demand of the audience? Does any player do this? No matter how much the people shout, he is focused on the ball which he is facing. He tries to study the mind of the bowler and plays according to the ball. He remains focused no matter how much people shout. Therefore, if you remain focused in your activity, you will overcome the pressures and expectations. Sooner or later you will be able to overcome those problems. Therefore, I urge you not to succumb to pressures.
However, do analyze the pressure sometimes. Is it not that you are underestimating yourself? You have a lot of potential, but you are so depressed that you don't want to innovate. Sometimes those expectations become a huge force, bountiful of energy. I have already said before what the parents have to do regarding their expectations from their children. Parents should not transfer the pressure on their children under social pressure. But at the same time, children should not underestimate themselves. And if you give emphasis to both these things, I am sure that you will be able to resolve such problems very easily. Where is the anchor?
Presenter: Hon’ble Prime Minister! Thank you very much. Your inspiring words have helped parents understand their children. Sir, we will not be under pressure and we will keep the enthusiasm in the examination. Thank you.
Presenter: Hon’ble Prime Minister. Chamba is a hill town encompassing the untouched beauty of nature and is famous as the Paris of India. Arushi Thakur from Chamba, Himachal Pradesh, is joining us virtually. Arushi, please ask your question.
Aarushi: Namaskar, Hon’ble Prime Minister. My name is Aarushi Thakur and I am a class 11th student of Kendriya Vidyalaya Banikhet, Dalhousie, Chamba district. Sir, I have this question to you and which bothers me the most during the examination is that from where do I start studying? I always feel that I have forgotten everything and I keep thinking about it which gives me a lot of stress. Kindly guide me. Thank you, Sir.
Presenter: Thank you, Aarushi. Hon’ble Prime Minister, Raipur is the capital of Chhattisgarh, a state known as the rice bowl of India. Aditi Dewan of Raipur wants a solution to her curiosity on this problem. Aditi, ask your question.
Aditi Dewan: Namaskar, Hon’ble Prime Minister. My name is Aditi Dewan and I am a student of class 12th in Krishna Public School, Raipur, Chhattisgarh. My question is that I worry about the fact that I have a lot to do. But I can't do anything in the end, because I have a lot of work. Even if I complete any work on time, I get more worried, because then either I take too long to do other tasks or I postpone them till further. I am curious to know how I should complete all my work on time. Thank you.
Presenter: Thank you, Aditi. Hon’ble Prime Minister, Aarushi and Aditi seek your guidance on preparing for their exams and utilizing their time. Please solve their problem, Hon’ble Prime Minister.
Prime Minister: Look, this issue is not just limited to exams. Anyway, we should be aware of time management in our life, exam or no exam. You must have noticed why work piles up. Work piles up because it was not done on time. And it is equally true that one never gets tired of working. Instead, there is a sense of satisfaction when we work. One gets tired if one does not work. When someone sees so much work around him, he starts feeling tired. Therefore, one should start immediately. Secondly, write a diary for about a week where you spend your time. Even if you are studying, find out how much time you spend on which subject and also whether you look for short-cuts or go into the basics. Do a little analysis of yourself whether you go into the details. I am sure you will notice that you spend most of your time and get engrossed in the subjects you like the most. There are three subjects which you don’t like but are essential. They appear to you as a burden. You feel that despite spending two hours daily on that subject, your results were not up to the mark. It is not necessary that you have to study two hours compulsorily. One should study when the mind is fresh. Make it a point to give 30 minutes to a subject you don’t like and you find it difficult. Then take up a subject which you like and spend 20 minutes on it. Similarly, spend 30 minutes on a subject which is a slightly less favorite to you. Make a routine like this. You will feel relaxed and you will gradually find interest in the subjects which you otherwise used to avoid. A lot of time is wasted as you are engrossed in a subject that you like the most. Those of you who fly kites must have observed one thing. I was very fond of flying kites in my childhood. The string which is the thread of a kite sometimes gets entangled with each other and becomes a huge knot. What will an intelligent person do? Will he pull with force? He will not do this. He will slowly try to hold each and every thread to see how to open it and then he opens the knot slowly. Finally, he will succeed in entangling the knot and he will have the entire thread which he needs. We don’t have to use force and should attempt to find a solution in a relaxed manner. If you try to find a solution in a relaxed manner, I am sure you will be able to do it in a proper way. Secondly, have you ever observed your mother’s work schedule at home? In fact, you are very pleased when you find that your mother has prepared everything when you come home from school. Your mother had prepared everything in advance when you had to go to school in the morning. It is very pleasing, but have you ever observed the time management of your mother? She knows that she has to complete a particular work by 6 a.m. or another by 6.30 a.m. If her child has to go to school at 9 a.m. she has to prepare everything by that time. She knows what all she has to do by the time her child returns home. There is such a perfect time management by the mother while she does most of the household chores. But she doesn’t feel burdened while doing any work. She would never complain that she is tired and there is so much work to do, because she knows that she has to complete everything in those hours. And importantly, she does not keep quiet even when she has some extra time. She continues with one or the other creative activity. She will pick up a needle and thread and will do something or the other. She has made her own arrangements to relax. If you closely observe the activities of your mother, you will realize the importance of time management as a student. Time management does not necessarily mean two hours, three hours or four hours. There should be micro management. You have to decide how many hours you have to spend on a particular subject. Do not put so many restrictions that you will not do any other thing for the next six days just because you are studying. In that case you will be tired. You distribute it equally and it will definitely benefit you. Thanks.
Presenter: Thank You, Hon’ble Prime Minister Sir for guiding us to be methodical and systematic in order to be an effective student. Hon’ble Prime Minister Sir, Rupesh Kashyap hails from Bastar district of Chhattisgarh which is known for its distinguished tribal art, the enchanting Chitrakoot waterfall and the finest quality of bamboo. Rupesh is present here with us and needs your advice on a topic that is of vital significance. Rupesh, please ask your question.
Rupesh: Good Morning, Hon’ble Prime Minister Sir. My Name is Rupesh Kashyap. I am a student of class 9th from Swami Atmanand Govt. English Medium School, Darbha, District Bastar, Chhattisgarh. Sir, my question is how I can avoid unfair means in exams. Thank You, Sir.
Presenter: Thank You, Rupesh. Hon’ble Prime Minister Sir, from the heritage city of Jagannath Puri, the spiritual capital of Odisha famed for its magnificent Rath Yatra and serene beaches, Tanmay Biswal seeks your guidance on a similar issue. Tanmay, please ask your question.
Tanmay: Hon’ble Prime Minister Sir, Namaskar. My name is Tanmay Biswal. I am a student of Jawahar Navodaya Vidyalaya, Konark, Puri, Odisha. My question to you Sir is how to eliminate cheating or copying activities of the students during examination. Kindly guide me on this. Thank You, Sir.
Presenter: Hon’ble Prime Minister, Rupesh and Tanmay want your guidance on how to avoid using unfair means in the examination.
Prime Minister: I am happy that our students also feel that some solution should be found against the wrong practices and malpractices that take place in the examinations. Especially those who are hardworking students, they are definitely worried about the fact that they work so hard whereas there are some who clear the exams by cheating and copying. Earlier too, people would cheat and copy, but secretly. Now they proudly claim that they have outwitted the supervisor. This change in values is very dangerous and therefore we all have to think about this social truth. It has also been observed that the teachers who run coaching institutes also feel that their students do well because they have taken tuition money from their parents and they guide and help their students in copying. Tell me, whether there are such types of teachers or not. Secondly, I have noticed that some students don’t spend time studying but are very creative in finding ways to cheat. They will spend hours and will make notes in a microscopic way. Sometimes I feel that they are so creative in cheating as they spend hours in developing the techniques to copy and cheat. Had they spent that much time and creativity in learning, they could have fared better? Somebody should have guided them and made them understand. Secondly, let's understand one thing that now life has changed a lot, the world has changed a lot. So, it is very important to understand that it is not that one’s life is settled if one clears one exam. Today, one has to give one exam or the other every time. How many times can you succeed by cheating? Therefore, those who resort to cheating might clear one or two exams, but would not succeed in his life. Cheating can’t make one’s life. It is possible that he can get marks by resorting to unfair means, but there will be question marks on him at some point in his life. They should realize that they might have succeeded in clearing one or two exams through cheating, but they will get stuck in life at a later stage. Secondly, I would like to tell those students who put in hard work that your hard work will bring positive results in your life. Someone may succeed in getting 2-4 marks more than you fraudulently, but he can never become a hindrance in your life. The inherent strength within you will take you forward. Therefore, I request you not to follow those students. Exams will come and go. We have to live our life to the fullest. Therefore, we should not follow short-cuts in our life. You must have noticed that there are some passengers who don’t use the bridge in the railway station and instead cross to another platform by jumping onto the tracks. There is no reason as such. But it is fun for them. It is written there on the board that shortcut will cut you short. Therefore, never get tensed if others are resorting to short-cuts. Keep yourself away from short-cuts and focus on your work. You will get desired results. Thanks.
Presenter: Thank you, Hon’ble Prime Minister. Your words have gone down directly into our hearts. Thank you.
Hon’ble Prime Minister Sir, from Palakkad the land of paddy fields and the sound of traditional Kerala music, Tejas Sujay seeks your guidance. Sujay, please ask your question.
Sujay: Namaskar, Respected Prime Minister. My name is Tejas Sujay. I am a student of Kendriya Vidyalaya Kanjikode, Karnakulam Samba and in IXth class. My question is what is important between hard work and smart work. Are both necessary for good results? Please give your guidance. Thank you, Sir.
Presenter: Thank You, Sujay. Hon’ble Prime Minister, Sir.
Prime Minister: What was his question? What was he asking?
Presenter: Sir, he was asking about hard work and smart work.
Prime Minister: Hard work and smart work?
Presenter: Thank You, Sir.
Prime Minister: Well, you must have read a story in your childhood. Everyone must have read it. And from this story you can guess what is smart work and what is hard work. When we were children, we used to listen to a story that there was water in a pitcher. The water was a bit deep and a crow wanted to drink water. But he could not reach inside. So that crow picked up small pebbles and put them in that pitcher, and slowly the water came up and he drank the water and quenched his thirst. Have you heard this story? Now what would you call it -- hard work or smart work? And see, when this story was written, there was no straw. Otherwise, this crow would have gone to the market and brought a straw. See, there are some people who keep on doing hard work. There are some people in whose life there is no sign of hard work. There are some people who do smart work and there are some people who do smartly hard work. Therefore, the crow is also teaching us how to do hard work smartly. Therefore, we have to understand the nuance of every work. You must have seen some people who start using their mind even before understanding things. They put in a lot of hard work, but no results. I remember I used to work in a tribal belt long ago, and I had to go to an interior area. Someone arranged an old jeep and told us to take it. We had to leave around 5.30 in the morning. But our jeep was not moving at all. We tried a lot, pushed, and did a lot of hard work, but our jeep did not move. When it was 7:30, we finally called a mechanic. The mechanic would have hardly taken two minutes and fix it. Then he demanded 200 rupees. I was surprised that he was charging 200 rupees for two minutes! So, I asked him for a reason. He told me 200 rupees is not for two minutes, but for 50 years of experience. Now we were also doing the hard work, but the jeep was not moving. He smartly had to tighten a few bolts. It took hardly two minutes and the jeep started. What it means is that if everything is done with hard work then the result will be like this only. You must have seen the wrestlers and other people of the world of sports. A trainer would know exactly which muscles will be required by the player. Similarly, a wicket-keeper has to stand for hours in a bending position. If we do any mischief in a class, then the teacher also makes us sit down by holding our ears. That position is very painful. Does it hurt or not? The pain is both psychological as well as physical. But for a wicket-keeper, it is part of his training. He is trained to stand in that position for hours so that his muscles become stronger gradually and he can perform better as a wicket-keeper. A bowler does not need the same training, he needs different training methods. Therefore, we should focus on what we want to do and what is useful. It will take a lot of effort if we try to have everything. Raising hands and feet, running and other such methods are good for fitness. But if we have to achieve something, we will have to address specific areas. And the one who understands this, he also gives the result. If there is a bowler and his muscles are not strong, then how will he be able to bowl, how many overs will he be able to bowl? People who do weightlifting have to strengthen different types of muscles. They also do hard work. But they work hard in a smart way and then they get the desired results. Thanks a lot.
Presenter: Thank You, Hon'ble Prime Minister Sir for your insightful guidance on always choosing hard work in our life. Jovita Patra, a student of Haryana’s industrial city Gurugram which is famous for the Cyber City named after Guru Dronacharya, is present in the auditorium and wants to ask you a question. Jovita, please ask your question.
Jovita Patra: Namaskar, Hon’ble Prime Minister Sir. My name is Jovita Patra and I am a student of class 10th of Jawahar Navodya Vidyalaya, Gurugram Haryana. It’s my privilege and quite an honor to participate in the Pariksha Pe Charcha 2023. Hon’ble Prime Minister Sir, my question to you is that being an average student how can I focus on my studies. Kindly guide me on this issue. Thank You, Sir.
Presenter: Thank you, Jovita. Hon’ble Prime Minister, Jovita Patra, an average student, wants your guidance on how to do better in the exam. Please guide him, Respected Prime Minister.
Prime Minister: First of all, I congratulate you that you know that you are an average student. Otherwise, most of the people are such, who are below average and consider themselves to be pseudo intellectual. So first of all, I congratulate you as well as your parents. Once you have accepted this reality that this is your ability and you have to look around for things accordingly and you don’t need to be pseudo intellectual. The day we realize our potential, we become very capable. Those who do not realize their potential face many challenges to become capable. Therefore, God has given you this strength to realize your potential. This strength has been given to you by your teachers and your family. I would like all the parents to make a real assessment of their children. Do not let inferiority complex develop in them, but make a correct assessment. Sometimes, your child may ask you for a very expensive thing. So you tell him simply that you will not be able to buy right now as the financial condition is not very good. Tell him to wait for two years. There is nothing wrong in it. If you discuss your financial position with your child then there is nothing wrong in it. A lot of us are from ordinary backgrounds. There are very few people who come from extraordinary backgrounds. But when ordinary people do something extraordinary, they reach a new height and go beyond average. You see, a lot many people who have become successful were very average people at one point of life. But they have done extraordinary things in their life and have got extraordinary results. Now you must have seen that the economic situation of the whole world is being widely discussed these days. Which country has registered how much growth and what is the economic situation of other countries? This has become a norm after Corona. It is not that the world lacks economists. There are many Nobel Prize winners who can guide the steps to be taken to improve the economic situation. There is also no dearth of people who can be found in every street and locality giving advice. There are also some good scholars who have really done a lot. However, we see today that India is being compared with other major economies of the world. India is being seen as a ray of hope. You must have noted that two-three years back, it was written about our government that it does not have any economists. All the people in the government are average people. Even the Prime Minister has no knowledge of economics. This is how it was written. Do you read these statements or not? But friends, the country which was dubbed average is shining in the world today. Therefore friends, never be under pressure that you are not extraordinary. And secondly, even if you are average, there must certainly be something extraordinary within you. And those who are extraordinary also have something which is average within them. Everyone has a unique ability given by God. You just have to recognize it, add fertilizer and water to it and you will go ahead very fast. This is my belief. Thank you.
Presenter: Thank You, Hon’ble Prime Minister Sir for your wonderful encouragement to make many students and Indians feel valued and cherished. Hon’ble Prime Minister Sir, Mannat Bajwa is from the capital city of Chandigarh famed for its remarkable blend of urban planning with modern architecture and the scenic Rock Garden of the legendary Nek Chand. She seeks your guidance on the fundamental issue that affects many students like her. Mannat, please ask your question.
Mannat Bajwa: Namaskar, Hon’ble Prime Minister. My name is Mannat Bajwa. I am a student of St. Joseph Senior Secondary School. My question to you is that when I imagine myself in a prestigious position like yours, where to run a country like India, where there is such a large population and where there are a lot of opinion makers. There are also people who have negative opinions about you. Does that affect you? If yes, how do you overcome the feeling of self doubt? I want your guidance in this. Thank you, Sir.
Presenter: Thank You, Mannat. Hon’ble Prime Minister Sir, Ashtami Sen resides in South Sikkim, famous for its tea gardens and breathtaking beauty and tranquility and snow-covered Himalayas. She also requests your directions on identical matter that needs to be addressed. Ashtami, please ask your question.
Ashtami: Namaskar, Hon’ble Prime Minister. My name is Ashtami Sen. I am a class 11th student of DAV Public School, Ranjit Nagar, South Sikkim. My question to you is that when the opposition and the media criticize you, how do you deal with them? In fact, I am not able to handle the complaints and negative comments by my parents. Please guide me. Thank you.
Presenter: Thank You Ashtami. Hon’ble Prime Minister, Kumkum Pratap Bhai Solanki of Gujarat, the birthplace of great personalities like Mahatma Gandhi, Sardar Patel and Swami Dayanand Saraswati, is connecting through virtual medium and is in a similar dilemma. Kumkum seeks your guidance. Kumkum, please ask your question.
Kumkum: Hon’ble Prime Minister, my name is Solanki Kumkum. I am a class 12th student of Shree Hadala Bhal High School, District Ahmedabad, Gujarat. My question is that you are the Prime Minister of such a large democratic country and you have to face so many challenges. How do you deal with these challenges? Kindly guide me. Thank you.
Presenter: Thank You Kumkum. Hon’ble Prime Minister Sir, Akash Darira lives in the Silicon Valley of India, Bengaluru, known for being a perfect getaway to plethora of activities both traditional and modern. Through his question he seeks your advice on a similar matter that has been concerning him for a while. Akash, please ask your question.
Akash: Namaste, Modi ji. I am Akash Darira of 12th class from Whitefield Global School, Bangalore. I have this question to you that my grandmother Kavita Makhija always advises me to learn from you how you look at every allegation, every criticism leveled by the opposition as a tonic and an opportunity. How do you do this Modi ji? Please inspire the youth like us too so that we can be successful in every exam of life. Thank you.
Presenter: Thank You, Akash. Hon’ble Prime Minister, your life has been an inspiration to crores of youth. Mannat, Ashtami, Kumkum and Akash want to know your experience as to how to stay positive amidst the challenges of life and achieve success. Kindly guide them, Hon’ble Prime Minister.
Prime Minister: When you return home after writing your exams and discuss your performance with your family, friends or teachers with whom you have a very close relationship and if you could not write a correct answer to a question, what is your first reaction? ‘It was out of syllabus.’ Isn’t it? Your question to me is also ‘out of syllabus’, but I can make out what you want to say. Had you not linked your question to me, perhaps you could have put forth your feelings in a different way. Since you know that your family members are also listening to this program and it is a risk asking a question bluntly, therefore, you have cleverly involved me. See, as far as I am concerned, I have a conviction and it is an article of faith for me. As a matter of principle, I believe that criticism is a purification yagna for a prosperous democracy. Criticism is the precondition of a prosperous democracy. And that's why you must have seen that there is open source technology. Are you aware of it or not? Different people put in different ideas in open source technology. It is allowed under open source technology where people share their experiments, where they are stuck or discuss the shortcomings. People insert their individual technology in it. And it becomes perfect software after the efforts of many people. This open source technology is considered a very powerful instrument nowadays. In the same way, some companies introduce their product in the market and throw a challenge that anyone pointing out shortcomings in the product will be rewarded. This means that everyone wants someone to point out shortcomings and the ways to resolve them. Isn't it? See, sometimes, what happens is that the entire issue revolves around the person who is the critic. For example, there is a fancy dress competition in your school and you wear a fancy dress with great enthusiasm. Then one of your best friends, whose comments you value the most, says this fancy dress is not looking good on you. Naturally, you will also give your reaction. But your reaction to another student will be very different who you don’t like much as you encounter negative vibrations upon seeing him. He will make fun of you for wearing that fancy dress. Your reaction to him will be very different. Why? You welcome the reaction of somebody who is close to you and take it positively. However, you lose your cool when you face the same reaction from somebody who you don’t like. ‘Who are you to comment? This is what I want to wear.’ Doesn’t it happen like this? In the same way, if somebody keeps criticizing you every now and then, ignore him. Don’t waste your time on him because he has other designs. However, if there is criticism at home, should it be considered wrong? There is no criticism at home. Parents also have to study a lot before making any critical remarks. They have to observe you, meet your teachers, know the habits of your friends, understand your day-to-day activities, follow you, how much time you are spending on mobile phone, how much time you are spending on screen, etc. They observe you very closely. And when they find you in a good mood they gently tell you about your ability and potential and where you are spending your energy in not too important matters. It will register your mind and their criticism will be useful. Now-a-days, parents don’t have time, they don’t criticize, but they interrupt you. Your anger is against that interruption. They will say anything. If you are at the dining table, they will ask you whether you have eaten this or that. This is what happens. Isn’t it? See, your parents are going to confront you when you return home today. Interruption is not criticism. I would also like to urge the parents not to interrupt their children unnecessarily. You cannot judge your children by interrupting them frequently. If they are in a very pleasant mood and you spoil their mood in the morning by saying that milk has become cold and they have still not drunk it. The parents often cite the examples of others and say the other children follow their parents and drink milk immediately if their mothers request them. He then becomes upset and his entire schedule goes haywire.
You must be watching the debates of the Parliament. Some MPs do their homework properly to make their speeches in Parliament. But the people of opposition parties know their psychology. So in the midst of a speech, they will make a curt comment intentionally. They know very well the MP who is making his speech will naturally react to it. Then the MP considers that it is important for him to react to that comment. Therefore, he gets distracted and he reacts to that comment. As a result, he suffers despite his best preparation. However, if he takes that comment lightly and sticks to his speech immediately, he gets the desired results. Therefore, we should not lose our focus.
The second thing is that a lot of hard work and study is required to criticize somebody. It has to be analyzed. Comparison has to be made. One has to delve into the past, look into the present and the future. It requires hard work and only then can one criticize. However, now-a-days, people resort to short-cuts. Most of the people level allegations, they don’t criticize. We should not consider allegations as criticism. There is a huge difference between allegation and criticism. Criticism is a kind of nutrient which enriches us. We should not take those people seriously who only level allegations. One should not waste one’s time on them. However, criticism should not be taken lightly. Criticism should always be considered valuable. Criticism helps us make our life better. If you are honest, acted with integrity, worked for society with a certain purpose, then don't care about the allegations, friends. I think it will become a great strength for you. Thanks a lot.
Presenter: Hon’ble Prime Minister, your positive energy has shown a new path to crores of countrymen. Thank you, Hon’ble Prime Minister. Dipesh Ahirwar of Bhopal, the city of lakes, is connected with us through a virtual medium and wants to ask a question to the Hon’ble Prime Minister. Dipesh, please ask your question.
Dipesh: Hon’ble Prime Minister, Namaskar! My name is Dipesh Ahirwar. I am a student of class X of Government Higher Secondary School, Bhopal. Now-a-days, fantasy games and Instagram addiction have become a common thing among children. How do we concentrate on our studies? Hon’ble Sir, I have a question for you that how do we concentrate on our studies without distractions? I want your guidance in this regard. Thank you.
Presenter: Thank you Dipesh. Hon’ble Prime Minister, Aditab Gupta's question has been selected by India TV. Aditab has been connected with us through a virtual medium. Aditab, ask your question.
Aditab Gupta- My name is Aditab Gupta. I study in tenth class. As technology is increasing, our distractions are increasing more and more, our focus is less on studies and more on social media. So my question to you is how we can focus on studies and reduce our time on social media because in your time there were not so many distractions as there are now.
Presenter: Thanks, Aditab. Hon’ble Prime Minister Sir, the next question comes from Kamakshi Rai on a subject that is a center of many students. Her question has been selected by Republic TV. Kamakshi, please ask your question.
Kamakshi Rai: Greetings! Prime Minister and everyone! I am Kamakshi Rai studying in class 10th from Delhi. My question is what are the different ways that can be adopted by a student so as to not easily get distracted during their exam times? Thank You.
Presenter: Thank you, Kamakshi. Hon’ble Prime Minister, this question has been selected by Zee TV. Manan Mittal is joining us via virtual medium. Manan, please ask your question.
Manan Mittal: Namaste, Prime Minister! This is Manan Mittal from DPS Bangalore South. I have a question for you. There are many distractions while studying online, such as online gaming, etc. How do we avoid it?
Prime Minister: Are they students who are always lost in gadgets?
Presenter: Thank you, Manan! Hon’ble Prime Minister, Dipesh, Aditab, Kamakshi and Manan want your guidance on the issue of disruptions in the examination and how to get out of it. Kindly guide them, Hon’ble Prime Minister.
Prime Minister- First of all, you have to decide whether you are smart or whether the gadget is smart. Sometimes, it seems that you consider gadgets smarter than you and the mistake starts from there. Believe me, God has given you a lot of power, you are smart, gadgets can't be smarter than you. The smarter you are, the more you will be able to use the gadget properly. It's an instrument that accelerates your pace. If we approach this way, I think maybe you can get rid of it. Secondly, it is a matter of great concern for the country and the other day someone was telling me that on an average people in India spend six hours on screen. Six hours! Now it certainly is a matter of satisfaction for those who are involved in its business. When there was talk time on mobile phones, it was said that people used to spend 20 minutes on an average. But since the reels have been introduced, it is very difficult to come out of it. Do you leave it abruptly once you start watching? Will you not tell me? Don’t you watch reels? Why are you feeling shy if you don’t watch reels? Tell me, do you leave it in the middle? See, it is really a matter of concern if we spend our creative potential on the mobile phone screen for six hours. In a way, we become slaves to these gadgets. We can’t be its slaves. God has given us an independent existence, an independent personality, and therefore we should be careful whether we are becoming its slave or not? You would have rarely seen me with a mobile phone despite the fact that I am very active. But I have fixed the time for that and I don’t overspend my time on it. I have often seen people attending an important meeting and all of a sudden they pick up the mobile phone when it vibrates. I think we should endeavor not to become slaves of these gadgets. I am an independent personality. I have an independent existence. And I will keep myself limited to what is useful for me. I will use technology, I will not run away from technology, but I will use it according to my need and requirement. Now suppose you have read a good recipe for making dosa online, spent an hour to find out which ingredients are required. Will your stomach be filled? It will not? For that, you will have to make dosa and eat it. And therefore, the gadget does not serve you anything with perfection. Your inner potential is what matters most. Now you must have seen that in earlier times, children used to rattle tables quite comfortably. I have seen this myself when Indian students used to go abroad and the people in those countries would be surprised at their skill. Now you see, what has happened over a period. Now, we have to scout for a child who is skilled in tables. In short, we are losing our potential. Without losing our potential, we have to try this consciously. Otherwise, that skill will become extinct gradually. We should try to keep testing ourselves continuously whether I remember this or not. Otherwise, now-a-days, there are so many platforms of Artificial Intelligence that you don’t have to do anything. Go to the chat section of that platform and it tells you everything under the sun. Now Google has gone one step further. Your creativity will come to an end if you get stuck in it. Therefore, I would like to urge you that there is a tradition of fasting in the scriptures of health in ancient India. Fasting is also prevalent in some religious rituals in our country. Now the time has changed. Therefore, I would like to urge you to practice this art of fasting on technology for a few days a week or a few hours a day? In short, you will abstain from technology for that many hours.
You must have seen that there are many families who are under tension when their child is in Xth or XIIth class. The family members decide the programmes to be viewed on television. Sometimes, they cover the television set with a piece of cloth. The child is forbidden from watching television because he is either in Xth or XIIth class. If we are so conscious and cover the television set with a piece of cloth can’t we then make a conscious decision that there will be digital fasting for a day in a week. We will not touch any digital devices on that particular day. Observe the benefits arising out of it. Gradually you would feel like increasing the period of fasting. Our families are getting smaller and are also getting trapped in this digital world. There is a mother, son, sister, brother and father who are living in the same house and are sending messages to each other through WhatsApp. I am talking about you. Mummy will send a message to Papa through WhatsApp. You must have noticed that everyone is sitting together in the house, but everyone is lost in their mobile phones. Tell me how the family will run this way? Earlier, people used to gossip when they used to go in the bus or in the train. But now the moment they get mobile connectivity, they are busy on their mobile phones as if they have all the work in the world. Without it, the entire world will cease. We need to identify these diseases. If we can identify these diseases, then we can get rid of such diseases. Therefore, I urge you to decide on a particular room in your home which will be a ‘no technology zone’. Anyone wishing to enter that room has to keep his mobile in a separate room. Everybody will spend their time together in that room without their mobile phones. As there is a particular area earmarked for a temple at home, similarly, make a ‘no technology zone’ in one of the rooms. You see, you will start enjoying your life. When there is bliss, you will come out of its slavery. Thank you very much.
Presenter: Thank You, Hon’ble Prime Minister Sir for sharing such a light hearted mantra of digital fasting to tackle challenging situations in such an easy manner.
Presenter: Hon’ble Prime Minister, Nida is joining us from Jammu, a Union Territory full of natural beauty situated in the Himalayan ranges and would like to ask you a question. Nida, ask your question.
Nida: Hon’ble Prime Minister Sir, Namaskar! I am Nida of class 10th from Government Model Higher Secondary School Sunjwan, Jammu. Sir, my question is when we work hard but do not get that desired result then how can we put that stress in a positive direction? Respected Sir, have you ever been through such a situation? Thank You.
Presenter: Thank you, Nida. Hon’ble Prime Minister, from the land of Lord Krishna's teachings, the land of famous players like Neeraj Chopra, who is famous in the world, Prashant from Palwal, Haryana wants to ask you a question. Prashant, please ask your question.
Prashant: Namaskar, Hon’ble Prime Minister! My name is Prashant. I am a student of Class XII in Science Faculty in Shaheed Naik Rajendra Singh Model Sanskriti Government Senior Secondary School Hathin District Palwal Haryana. My question to you is how stress affects test results. I want your guidance in this regard. Thank You, Sir.
Presenter: Thank you, Prashant. Hon’ble Prime Minister ji, crores of students across the country like Nida and Prashant seek your guidance on the issue of impact of stress on exam results. Respected Prime Minister!
Prime Minister: Look, the main reason for the tension that follows after the results of the examination is that when the students return home after writing their examination, they create such an atmosphere that they have done very well. They make tall claims that they will get 90 percent marks. The family members also believe in their children. The children often do so because they think that they will be scolded immediately if they tell their parents about the fact. So, it is better to face the music after a month when results will come. Since parents believe their child, they also start boasting among their friends that he would fare much better this time as he put in a lot of hard work, did not go out to play and even did not attend a wedding in the family. The parents also create such an atmosphere that their child will either top the class or come second. And when results come, the child gets 40-45 marks and naturally the storm follows. Therefore, the first thing is that we should not give up the habit of facing the truth. For how long can we live on the back of lies? One should admit that the paper did not go well. ‘I tried but it was not enough’. If you admit it beforehand and if you score five marks more than what you expected then there will be no tension at home. In fact, your parents will compliment you that you have fared better than what you said. The second reason for stress is that you compare yourself with your friends. If he does this I will do that. There is a very promising child in the class, whereas others are also promising. The difference is hardly 19-20. Day and night we live in the flow of that competition and this is also a reason for stress. We should live for ourselves. One should learn from our loved ones and learn from everyone, but we should emphasize our inner strength. If we do this, then the chances of getting rid of stress increase. Secondly, what is our approach towards life? The day we believe that we could not crack the exam and hence our life is over then the tension is bound to come. Life does not stop at any one station. If one train is missed, another train will come and take you to another big station. Therefore, don't worry. Exams are not the end of life. No doubt, we should have our own criteria and we should keep on testing ourselves. This should be our effort. But we should make a resolution in our mind to get rid of this tension. ‘Whatever happens, I know how to live my life. I'll deal with that too.’ And if you make this determination, then it becomes very easy. And therefore, I think the stress regarding examination results should not be taken seriously sometimes. Thank you!
Presenter: Hon’ble Prime Minister, after listening to your experience, we have got a new consciousness. Thank you. Hon’ble Prime Minister Sir, R Akshara Siri lives in Ranga Reddy district in Telangana. She is inquisitive about a significant subject and looks up to you for directions. Akshara, please put forward your question.
Akshara: Hon’ble Prime Minister, Greetings! My name is R. Akshara Siri. I am a student of class IX in Jawahar Navodaya Vidyalaya Ranga Reddy Hyderabad. Sir, my question is what we should do to learn more languages. I want your guidance in this. Thank you, Sir
Presenter: Thank You, Akshara. Hon’ble Prime Ministers Sir, a question similar to this has come from Ritika Ghodke, who lives in the heart city of India, Bhopal. She is with us in the auditorium. Ritika, please ask your question.
Ritika Ghodke: - Respected Prime Minister, Namaskar! My name is Ritika Ghodke and I am a student of Class XII Government Subhash Excellent Secondary School, School for Excellence, Bhopal Madhya Pradesh. Sir, my question to you is how can we learn more and more languages and why is it important? Thank you.
Presenter: Thank you, Ritika. Hon’ble Prime Minister, please guide Akshara and Ritika to acquire multilingual skills which is the need of the hour. Respected Prime Minister!
Prime Minister: You asked a very good question. By the way, I told you in the beginning to leave the rest of the things and become a little focused, but as far as this question is concerned, I would say that you should become a little extrovert, it is very important to be a little extrovert. Why I'm saying this is because India is a country full of diversities. We can proudly say that we have hundreds of languages, thousands of dialects; this is our richness, our prosperity. We should be proud of our prosperity. Sometimes, you must have noticed that if a foreigner meets you and he comes to know that you are from India, and he is also a little bit familiar with India, he will greet you with ‘Namaste’. Though his pronunciation may not be as correct, he still greets you with ‘Namaste’. The moment he utters this, you become alert. Affinity develops between you two immediately. You are also surprised that this foreigner has greeted you with ‘Namaste’. This is an example that communication has a great power. You live in such a huge country. Don’t you feel like learning tabla, flute, sitar or piano as a hobby? We develop additional discipline. Isn’t it? If you have this feeling then why don’t you learn one or two languages of the neighbouring state? You must try. It is not that we learn a language or some spoken words. You get the essence of experiences of that state. Behind the expression of each and every language is a continuous, unbroken, unchanging stream of thousands of years of experience. There is a stream of ups and downs. There is a stream which follows after facing many challenges and then a language takes the form of expression. When you know a language, then the door opens for you to enter the thousands of years old world of that state. Therefore, we must try to learn as many languages. At times, I feel very sad. Don’t we feel proud when we get to know that there is a nice monument made of stone and 2000 years old in our country? Anybody will feel proud. Then we become curious to know which part of the country has this monument. Such a magnificent piece of heritage made 2000 years ago. We wonder how much knowledge our forefathers would have possessed. Now you tell me, should not the country which has the world’s oldest language be proud of this fact? We should proudly claim that our country has the world’s oldest language. Should we or not? Do you know that Tamil is the world’s oldest language? Which country in the world has such a huge treasure? This country has such a glorious language and we don’t even claim it proudly. When I addressed the UN last time, I intentionally spoke a few words of Tamil language, because I wanted to tell the world that I am proud of the fact that Tamil language is the best language in the world, it is the oldest language in the world and it belongs to my country. We should be proud of it. Now you see, does not a person from North India enjoy Dosa? He also enjoys Sambhar. At that time, he did not see any difference between North and South. You go to South and you will find Parantha and vegetables as well as Puri and vegetables. People enjoy it. Do they take pride in it or not? There is no problem. I would like everyone to know a few words of other languages besides his mother tongue. You will enjoy it when you meet a person and speak a few words in his language. Immediately, a sense of belongingness will develop. Therefore, languages should not be considered a liability. I remember vividly when I was involved in social work many years ago. I saw a young girl and children have immense talent to pick up other languages. There was a labour family at Calico Mills in Ahmedabad. Sometimes, I used to visit that family for lunch. The family had a young daughter and she used to speak many languages. It was a colony of labourers and hence cosmopolitan. Her mother was from Kerala and father from Bengal. Being a cosmopolitan environment, Hindi was the natural language. There was a Marathi family nearby and there was a Gujarati school in the neighbourhood. I was surprised that the 7-8 years old girl used to speak Bengali, Marathi, Malayalam and Hindi fluently. And if all the five members of a family were sitting together, she would converse with other members in their own language, be it Bengali, Malayalam or Gujarati. Her talent was blossoming. And therefore, I urge you that we should be proud of our heritage. I mentioned ‘Panch Pranas’ (five pledges) from the ramparts of the Red Fort also so that we should be proud of our heritage and we should be proud that our forefathers have given us this language. Every Indian should be proud of every language of the country. Thanks a lot.
Presenter: Hon’ble Prime Minister, thank you for your guidance on multilingualism.
Presenter: Hon’ble Prime Minister Sir, from the historical acclaimed city of Cuttack, Sunaina Tripathi, who is a teacher, requests your direction on an important matter. Ma'am, please ask your question.
Sunaina Tripathi: Namaskar, Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi ji. I am Sunaina Tripathi Krishnamurthy from World School, Cuttack Odisha. My question is how to attract students in the class for studies and how to teach meaningful values of life, as well as how to make study interesting with discipline in the class. Thanks!
Presenter: Hon’ble Prime Minister Sir, Sunaina Tripathi wishes for your guidance on motivating students to take interest in academics. Hon’ble, Prime Minister Sir.
Prime Minister: So this question was from the teacher? Am I right? Look, now-a-days, it is often found that teachers are lost in themselves. Barely had I completed a sentence and you took note of it. The teachers have a lecture of about 20-30 minutes and they speak in a fluent language. You must have noticed somebody in the class is making some movements or is wandering. I am speaking from my experience during my childhood. Now-a-days, teachers are very good. During my time, it was not so. Therefore, I have no right to criticize teachers. But I have noticed one thing: if teachers forget something they don’t want their students to know about it, they want to hide it from their students. What do they do in that case? They would suddenly turn to a student and would scold him for standing or doing something differently. They would spend 5-7 minutes on that student only. In the meantime, if they remember the topic they would get back to teaching. Otherwise, if any student is laughing, they will catch hold of him. I just want to know whether this happens now-a-days. I don’t think it happens now because teachers are really very good now-a-days.
You must have noticed that now-a-days teachers also keep the syllabus on their mobile phones. They teach through it. Don’t they do it? And if any button of the mobile phone is pressed mistakenly, they keep searching for it. Actually, they are not up to date with the technology and have only learnt the basic 2-4 things. If he presses any wrong button on the mobile phone, either the chapter gets deleted or it goes somewhere which he can’t locate. He becomes very upset. He starts sweating even in winters. He feels that his students are drawing pleasure from his predicament. Those who have deficiencies develop this habit of lording over others so that his deficiencies do not come to the fore. I think it will be better if our teachers develop a sense of belongingness with their students. The students do not want to test your knowledge. This is the misconception among teachers. If any student is asking you a question, it does not mean that he is testing you. If any student asks you something, it means that there is curiosity in him. You should promote his curiosity. His curiosity is the biggest asset of his life. Do not try to silence any curious person, don't interrupt him, but listen to him properly. If you do not know the answer, you should tell him that he has asked a very good question, but it will be injustice if you answer him in a hurry. Tell him that we will sit tomorrow. ‘We will discuss this tomorrow in my chamber. And I will also try to understand from you how did this idea come to you. In the meantime, I will also study further when I go home. I will search Google and ask others as well. Then I will come tomorrow fully prepared. The next day I will try to find out from him from where did this idea come to his mind at such a young age?’ You see, he will understand you immediately. Even today, students consider the words of their teachers very valuable. If you tell him something which is wrong, it will haunt him for life. Therefore, there is nothing wrong in taking some time before answering the query of your student. It is okay if we tell him later also. Second is about discipline. Sometimes, it so happens that a teacher in order to exert his influence asks a question to the weakest student. The student starts blabbering and the teacher then scolds him. ‘I am putting in a lot of effort, trying to teach you and you still don’t comprehend it.’ Had I been a teacher, what would I do? I would ask the question to the bright student. He would explain in a very comprehensive manner. The weak student, who did not understand earlier, would find it easy to understand now. Since I am honouring the bright students, there would be a new competition to excel.
Secondly, if there is an undisciplined student, who is not focused and does something or the other in the class which is not pleasant. If the teacher calls him separately and tells him affectionately that he was indulging in something else whereas it was such a great topic. ‘Ok, now play in front of me. You will have great fun. I also want to see what you were playing yesterday. Ok, we will play some other time. If you concentrated yesterday, would you have benefited or not?’ Had you discussed with him, he would develop a sense of belongingness and he would not indulge in any undisciplined activity. But if your hurt his ego, it will certainly devastate him. Some teachers also use clever means. Sometimes, cleverness also works. What they do is that they make the most mischievous boy the monitor of the class. Once he becomes a monitor, he realizes that he will have to improve his behavior. Not only does he improve himself, he also makes many adjustments to keep the class in discipline. He makes an attempt to control his mischief. He tries to become endearing to his teacher. Ultimately, his life changes and as a result the environment of the class also improves. There can be many ways. But I am of the view that we should not resort to corporal punishment. We should choose the path of belongingness. If you choose this path, it will benefit everybody. Thanks a lot.
Presenter: Hon’ble Prime Minister, many thanks to you for inspiring the values of life with such simplicity and humility. Hon’ble Prime Minister, I am inviting Mrs. Suman Mishra from Delhi for the last question of ‘Pariksha Pe Charcha 2023’. She is a parent and is present in the auditorium and wants your response to her curiosity from you. Ma’am, please ask your question.
Suman Mishra: Good Morning, Hon’ble Prime Minister. I am Suman Mishra. Sir, I seek your advice on how students should behave in a society. Thank You, Sir.
Presenter: Thank you, Ma’am. Hon’ble Prime Minister!
Prime Minister: How should students behave in society? This is what you are asking, isn't it? I think it should be considered in a slightly different manner. Which society are we talking about? Is it our circle where we meet and where we spend some time gossiping? How do you behave with your child? If you tell him to go somewhere with or without shoes, he will follow it accordingly. But the fact is that you should not confine him within the house. I don’t remember exactly where I said something in this regard. I think it was perhaps in one of the episodes of ‘Pariksha Pe Charcha’. I said that parents should give some money to their child after he finishes his Xth or XIIth exam and tell him to visit some places in his state for five days and come back with photographs and descriptions in writing. You should have the courage to send him alone. You see, he will return home after learning a lot. He will develop confidence when he comes face to face with reality. And if he is in 12th class, tell him to go out of the state. Tell him that you have this much amount of money, you have to go by train without reservation, you will have this much luggage and food packed for your journey. Go and visit so many places and tell us about your experience upon your return. You should often take trial of your children. He should be motivated to meet different sections of society. You should ask him whether he met his school colleague who put up a very good performance in a Kabaddi competition. Tell him to go to his house and meet him. Motivate him to meet somebody who did remarkably well in a science fair. You should give him the opportunity so that he can grow. Don’t force him what he has to do and please don’t tie him to restrictions. If someone issues a decree that moths have to wear uniforms. What will happen? Is there any logic? We should allow children to grow. They should be taken to new realms, should be introduced to new places and sometimes we should also accompany them. During our times, we used to go to our uncle’s place during vacations or some other relatives. What was the reason? It has its own fun element and its own rituals. Life is created. We should not confine our children to our own circles. We should try to expand their scope. Yes, we should be careful that he is not getting into bad habits, or remains lost in his room, or becoming indifferent. Earlier, he used to be in his element while sitting with others during lunch. Nowadays, he has stopped laughing and cracking jokes. What is the problem? Parents should be quick to react. Children are God’s gift and it is our responsibility to protect and promote him. If this is the spirit then results will naturally be good. If you develop this feeling that he is my son so he has to obey you or you have to become like me or you will have to follow what I did then the situation worsens. Therefore, it is necessary that there should be an element of openness and he should be motivated to engage in different things in life.
For example, snake charmers visit you sometimes. Tell your children to meet them and find out where they live. What made them choose this profession? Your children will also become eager to know about them. Attempts should be made to expand the scope of your children and they are not tied down to limitations. Sky should be the limit for them. Give them an opportunity and they will emerge stronger in society. Thanks a lot.
Presenter: Thank You, Hon’ble Prime Minister Sir for your inspirational insights in matters that had been concerning many exam warriors and for making exams not a reason to worry but a season to celebrate and enjoy. This brings us to the culmination of a spectacular event that was a symphony of inspiration and encouragement. A melody of memories will forever resonate within our hearts. We extend our deepest thanks and gratitude to the Hon’ble Prime Minister for gracing this hall with his presence and infusing us with his radiant spirit.
The ‘Pariksha Pe Charcha’ by the Prime Minister has changed the restlessness, nervousness and tendency of giving up by crores of children like us into enthusiasm and yearning for success. Thank you Hon’ble Prime Minister. Thank you very much.
Prime Minister: Thank you very much to all of you and I would definitely like our students, parents and teachers to decide how to dilute the burden of examinations which is increasing. It should be a natural part of our life. A smooth sequence of life should be made. If you do this, then the exam will become a celebration in itself. The life of every examinee will be filled with enthusiasm and this enthusiasm is the guarantee of excellence. The guarantee of that progress lies in enthusiasm. Carry that enthusiasm with you. This is my best wish to all of you. Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.