বিত্ত মন্ত্ৰালয়
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২২-২৩ত কোভিডৰ সময়ছোৱাত সংকট ব্যৱস্থাপনাত আত্ম সহায়ক গোটৰ যোগদানৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে
এছএইচজিৰ দ্বাৰা মাস্ক উৎপাদনে দূৰৱৰ্তী গ্ৰাম্যাঞ্চলত জনসাধাৰণৰ দ্বাৰা মাস্ক প্ৰাপ্তি আৰু ব্যৱহাৰ সক্ষম কৰি তোলে
দীৰ্ঘকালীন গ্ৰামীণ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে সংকটৰ সময়ছোৱাত এছএইচজিৰ স্থিতিস্থাপকতাৰ প্ৰদৰ্শনক নিয়মিত কৰা প্ৰয়োজন
31 JAN 2023 1:25PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত তথা কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি ৩১ জানুৱাৰী, ২০২৩ত সংসদত 'অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২২-২৩' দাখিল কৰি কয় যে মহামাৰীৰ বছৰবিলাকত আত্ম সহায়ক গোটে (এছএইচজি) মহিলাসকলক একত্ৰিত কৰা, তেওঁলোকৰ সামূহিক পৰিচয় উৎকৃষ্ট কৰা আৰু সামগ্ৰিকভাৱে সংকট ব্যৱস্থাপনাত যোগদান দিয়াৰ দিশত এটা সুযোগ হিচাপে কাম কৰিলে। তেওঁলোকে সংকট ব্যৱস্থাপনাত প্ৰধান অংশগ্ৰহণকাৰী হিচাপে উদ্ভৱ হয়, মাস্ক (অসমত গামোচা মাস্কৰ দৰে সাংস্কৃতিক ৰূপৰ সৈতে), ছেনিটাইজাৰ, আৰু সুৰক্ষামূলক গিয়েৰৰ উৎপাদনত মহামাৰীৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰা (যেনে ঝাৰখণ্ডৰ পত্ৰকাৰ দিদি), প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰী বিতৰণ কৰা (যেনে কেৰালাত ফ্লটিং ছুপাৰ মাৰ্কেট), সামূহিক ৰন্ধনশালা চলোৱা (যেনে উত্তৰপ্ৰদেশত প্ৰেৰণা কেণ্টিন), কৃষি জীৱিকাৰ সমৰ্থন কৰা (যেনে পশু স্বাস্থ্য যতনৰ বাবে পশু সখী, ঝাৰখণ্ডত শাক-পাচলিৰ বাবে জীৱিকা ফাৰ্ম ফ্ৰেছ অনলাইন বিক্ৰী আৰু বিতৰণ তন্ত্ৰ), আৰু মনৰেগা (উত্তৰপ্ৰদেশ, বিহাৰ, ছত্তিশগড়ত)ৰ সৈতে সহযোগ কৰা আৰু বিত্তীয় সেৱাসমূহৰ বিতৰণত অগ্ৰণী হৈ ভাগ ল'লে (যেনে বেংক সখীসকলে কোভিড-সকাহ ডিবিটি নগদ হস্তান্তৰৰ লাভ আদায় কৰিবলৈ বেংকত ভীৰৰ প্ৰবন্ধন কৰে)।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত উল্লেখ কৰা হৈছে যে এছএইচজিৰ দ্বাৰা মাস্কৰ উৎপাদন এটা উল্লেখযোগ্য যোগদান, যাৰ জৰিয়তে দূৰৱৰ্তী গ্ৰাম্যাঞ্চলত জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ মাস্ক লৈ যোৱা আৰু ব্যৱহাৰ কৰাত সক্ষম কৰি তোলে আৰু কোভিড-১৯ ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে গুৰুত্বপূৰ্ণ সুৰক্ষা প্ৰদান কৰে। ৪ জানুৱাৰী, ২০২৩লৈকে ডিএৱাই-এনআৰএলএমৰ জৰিয়তে আত্ম সহায়ক গোটৰ দ্বাৰা ১৬.৯ কোটিৰ অধিক মাস্ক উৎপাদন কৰা হৈছিল।
আত্ম সহায়ক গোটৰ বাবে চৰকাৰৰ কোভিড-১৯ পেকেজ
• প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ যোজনা (পিএমজিকেৱাই)ৰ জৰিয়তে মহিলাসকলৰ আত্ম সহায়ক গোটৰ বাবে কোলেটাৰেল-ফ্ৰী ঋণৰ সীমা ১০ লাখ টকাৰ পৰা বঢ়াই ২০ লাখ টকা কৰা হয়। ইয়াৰ ফলত ৬৩ লাখ মহিলা এছএইচজি আৰু ৬.৮৫ কোটি পৰিয়াল উপকৃত হোৱাৰ আশা।
• ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ষেত্ৰীয় জীৱিকা মিছন (এনআৰএলএম)য়ে কোভিড হটস্পট ক্ষেত্ৰ আৰু দুৰ্বল সমুদায়ৰ বাবে গাঁও সংগঠন (ভিঅ')ক ১.৫ লাখ টকাৰ অতিৰিক্ত ভালনাৰেবিলিটি ৰিডাকচন নিধিৰ অনুমতি দিয়ে।
পৰৱৰ্তী পথ
অন্তিম ক্ষেত্ৰলৈকে তেওঁলোকৰ গমন, সমুদায়ৰ বিশ্বাস আৰু একত্ৰিত কৰাৰ ক্ষমতা, স্থানীয় গতিশীলতাৰ জ্ঞান, আৰু সদস্যসকলৰ অৰ্থনৈতিক গতিবিধিৰ একত্ৰীকৰণৰ মাধ্যমত সৰল সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ দ্ৰুতগতিত নিৰ্মাণ ক্ষমতাৰ কাৰণে এছএইচজি সমগ্ৰ গ্ৰামীণ বিকাশক সুবিধাজনক কৰি তুলিবলৈ সুব্যৱস্থিত। বাজেট-পূৰ্ব সমীক্ষাত পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে যে দীৰ্ঘকালীন গ্ৰামীণ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে কোভিডৰ লগতে অনেক সংকটৰ সময়ছোৱাত এছএইচজিৰ উন্নত আৰু স্থিতিস্থাপক কাৰ্যৰ প্ৰদৰ্শন নিয়মিত কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। ইয়াত অন্য কথাৰ উপৰিও, এছএইচজিৰ গতিবিধি তীব্ৰ কৰাত অঞ্চল-ভিত্তিক অসমানতা শেষ কৰা, এছএইচজিৰ সদস্যসকলক সূক্ষ্ম-উদ্যমীত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা, সামগ্ৰী আৰু সেৱাত মূল্য শৃংখলাক ওপৰলৈ লৈ যাবৰ বাবে সাংস্কৃতিক ৰূপত প্ৰাসংগিক দক্ষতা বিকাশ, আৰু এছএইচজি আওতাৰ জৰিয়তে ন্যূনতম বিশেষাধিকাৰ প্ৰাপ্ত কৰা অন্তৰ্ভুক্ত আছে।

Ministry of Finance
ECONOMIC SURVEY 2022-23 UNDERLINES SHGS’ CONTRIBUTION IN CRISIS MANAGEMENT DURING COVID
PRODUCTION OF MASKS BY SHGs ENABLE ACCESS TO AND USE OF MASKS BY COMMUNITIES IN REMOTE RURAL AREAS
DEMONSTRATION OF RESILIENCE AND FLEXIBILITY BY SHGs DURING CRISES NEEDS TO BE REGULARISED FOR LONG-RUN RURAL TRANSFORMATION, RECOMMENDS SURVEY
31 JAN 2023 1:25PM by PIB Delhi
The years of pestilence acted as an opportunity towards mobilising Self Help Group (SHG) women to unite, transcend their group identity and collectively contribute to crisis management. They emerged as pivotal players in crisis management, leading from the front in - producing masks (with cultural variants such as Gamusa Masks in Assam), sanitisers, and protective gear, creating awareness about the pandemic (e.g. Patrakar Didis of Jharkhand), delivering essential goods (e.g. Floating supermarkets in Kerala), running community kitchens (e.g. Prerna Canteens in Uttar Pradesh), supporting farm livelihoods (e.g. Pashu Sakhis for animal health care services, Aajeevika Farm Fresh Online selling and distribution mechanism for vegetables in Jharkhand), convergence with MGNREGS (in UP, Bihar, Chhattisgarh), and in delivery of financial services (e.g. Bank Sakhis managing bank rush for availing Covid-relief DBT cash transfers), notes the Economic Survey 2022-23. Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt Nirmala Sitharaman tabled the Economic Survey in Parliament today.
The Survey observes that the production of masks by SHGs has been a noteworthy contribution, enabling access to and use of masks by communities in remote rural areas and providing vital protection against the Covid-19 virus. As on 4 January 2023, more than 16.9 crore masks were produced by SHGs under DAY-NRLM.
Government’s Covid-19 Package for SHGs
• Under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (PMGKY), the limit for collateral-free loans for women’s SHGs was doubled from Rs.10 lakh to Rs.20 lakh. This is expected to benefit 63 lakh women SHGs and 6.85 crore households.
• National Rural Livelihood Mission (NRLM) allowed for an additional Vulnerability Reduction Fund of Rs. 1.5 lakh to be extended to Village Organisations (VOs) in Covid hotspot areas and for vulnerable groups.
Way forward
SHGs are well-placed to facilitate overall rural development owing to their access to the last mile, ability to draw on communities’ trust and solidarity, knowledge of local dynamics, and ability to swiftly manufacture simple products and services through the aggregation of members’ economic activities. The Pre-budget Survey recommends that the demonstration of their resilience and flexibility during crises, including Covid, needs to be thus regularised for long-run rural transformation. This includes, among other things, addressing inter-regional disparity in the deepening of the SHG movement, graduating SHG members into micro-entrepreneurs, culturally contextualised skill development for moving up the value chain in products and services, and including the least privileged under the SHG umbrella.