Ministry of Finance
INDIA RANKS THIRD IN NET GAIN IN AVERAGE ANNUAL FOREST AREA IN LAST DECADE: ECONOMIC SURVEY 2022-23
75 RAMSAR SITES IN INDIA; INCREASE IN MANGROVE COVER BY 364 SQ. KM
INDIA BECOMING A FAVORED DESTINATION FOR RENEWABLES; INVESTMENTS IN 7 YEARS STAND AT USD 78.1 BILLION
NATIONAL GREEN HYDROGEN MISSION LAUNCHED WITH AN OUTLAY OF ₹19,744 CRORE TO MAKE INDIA AN ENERGY-INDEPENDENT NATION
SOVEREIGN GREEN BONDS TO CREATE AN ECOSYSTEM FOR FOSTERING FLOW OF CAPITAL INTO THE GREEN PROJECTS
INDIA HAS REVISED ITS TARGET OF ACHIEVING INSTALLED ELECTRIC CAPACITY FROM NON-FOSSILS TO 50%
31 JAN 2023 1:18PM by PIB Delhi
India is spearheading one of the world’s most ambitious clean energy transitions and remains steadfast in its commitment to tackle the climate change. The Economic Survey 2022-23, tabled in the Parliament today by the Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman, highlights India’s climate vision which is integrally linked to its vision of development that foregrounds the goals of poverty eradication and guaranteeing basic well-being to all its citizens.
Progress on India’s Climate Action
India has made significant progress in promoting the sustainable development by integrating its development goals with the ambitious climate action goals.
1. India’s Forest Cover
India ranks third globally with respect to the net gain in average annual forest area between 2010 and 2020. The survey attributes the same to the robust framework and policies of the National and State Governments such as Green India Mission (GIM), Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority (CAMPA), etc. Among the Indian States, Arunachal Pradesh has the maximum carbon stock in forests and Jammu & Kashmir contributes the maximum per-hectare carbon stock of 173.41 tonnes.
1. Preservation of Ecosystems
As part of dedicated efforts to preserve ecosystems, India now has 75 Ramsar sites for wetlands covering the area of 13.3 lakh hectares. The economic survey also underlines an increase in mangrove cover by 364 sq. km. in 2021, as a result of various regulatory and promotional measures to protect and conserve mangroves.
1. Transition to Renewable Energy
India is progressively becoming a favored destination for investment in renewables. During the period 2014 -2021, total investment in renewables stood at US$ 78.1 billion in India.
The Economic Survey mentions that the likely installed capacity by the end of 2029-30 is expected to be more than 800 GW, of which non-fossil fuel would contribute more than 500 GW, resulting in the decline of average emission rate of around 29 per cent by 2029-30, compared to 2014-15.
The Survey also makes note of the National Green Hydrogen Mission, approved by the government with an outlay of ₹19,744 crore to make India an energy-independent nation, and to de-carbonize the critical sectors, thereby resulting in 3.6 Giga tonnes of cumulative CO2 emission reduction by 2050.
Finance for Sustainable Development
Recognizing finance as a critical input for achieving climate action goals, the survey throws light on the efforts that India has taken towards mobilizing private capital.
1. Green Bonds
The issuance of Sovereign Green Bonds will help the government to tap the requisite finance from potential investors for deployment in public sector projects aimed at reducing the carbon intensity of economy. A framework in this regard has been issued in compliance with International Capital Market Association (ICMA) Green Bond Principles (2021), the survey states. A Green Finance working committee has also been set up to oversee and validate key decisions on the issuance of Sovereign green bonds.
The Reserve Bank of India has notified the indicative calendar for the issuance of Sovereign Green Bonds for the fiscal year 2022-23, totaling ₹16,000 crore.
1. Business Responsibility and Sustainability Report (BRSR)
SEBI has issued new sustainability reporting requirements under the Business Responsibility and Sustainability Report (BRSR), which are more granular with quantifiable metrics in line with the principles ensconced in the ‘National Guidelines on Responsible Business Conduct’. The Survey mentions that BRSR was made mandatory for the top 1000 listed entities (by market capitalisation) from 2022-23.
India at COP 27
India has updated its Nationally Determined Contributions (NDCs) by advancing its target of installed electric capacity from non-fossil fuels ahead of 2030, to 50%. The Survey mentions India’s Long-Term Low Carbon Development Strategy (LT-LEDS) which focuses on the rational utilisation of national resources with due regard to energy security. This strategy is in line with the vision of LiFE, Lifestyle for the Environment, calling for a worldwide paradigm shift from mindless and destructive consumption to mindful and deliberate utilisation.
Initiatives related to other environmental issues
India and Nepal have signed a Memorandum of Understanding (MoU) in August 2022 on biodiversity conservation to strengthen and enhance the coordination and cooperation in the field of forests and wildlife.
The survey highlights the achievement of India in doubling the tiger numbers in 2018, four years before the targeted year 2022. The population of Asiatic Lions has also shown a steady increase, with a population of 674 individuals in 2020, higher than the 523 lions in 2015.
New Battery Waste Management Rules, 2022, & E-Waste (Management) Rules, 2022, have also been notified to promote the circular economy.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
মমাংগী দিকেদতা এভরেজ এনুএল ফোরেস্ত এরিয়াদা মপুং ওইনা হেনগৎখিবদা ভারতনা অহুমশুবা থাক্তা লৈখিঃ ইকোনোমিক সর্ভে ২০২২-২৩
ভারত্তা রামসর সাইত ৭৫ লৈ; মেংগ্রুব কবরদা স্ক্বার কিমি. ৩৬৪ হেনগৎখি
ভারত অসি রিন্যুএবলশিংগী পাম্নরবা পন্থুংফম অমা ওইরক্লি; চহি ৭গী ইনভেস্তমেন্তনা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৭৮.১ য়ৌখি
ভারতপু ইনর্জীদা-মনিংতম্বা লৈবাক ওইহন্নবগীদমক্তা লুপা করোর ১৭,৬৪৪ কাইথোক্তুনা নেস্নেল গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসন হৌদোকখ্রে
সোভরেন গ্রীন বোন্দশিংনা গ্রীন প্রোজেক্তশিংদা কেপিতেল থাদবদা পুক্নিং থৌগৎপগী ইকোসীস্তেম অমা শেমগনি
নন-ফোসিলদগী ইনস্তোল ইনর্জী কেপাসিতী ফংবগী পান্দম্বু ভারতনা শেমদোক্তুনা ৫০%দা থমখ্রে
31 JAN 2023 1:18PM by PIB Imphal
ভারতনা ক্লাইমেত চেঞ্জকী মতাংদা খোঙফম চেৎনা লৈরিবা অসিগা লোয়ননা মালেমগী খ্বাইদগী মিৎয়েং শানবা ক্লীন ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অমা লুচিংলি। ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা পুথোকখিবা ইকোনোমিক সর্ভে ২০২২-২৩দা লাইরবা মুত্থৎপা অমসুং মশাগী মীয়ামদা নুংঙাই য়াইফবগী তঙাই ফদবা হীরমশিং পীবগী পান্দম্বু মরু ওইনা লৌবা চাউখৎ-থৌরাংগী মিৎয়েংগা নুংগী মরী লৈনবা ভারতকী ক্লাইমেত চেঞ্জকী পান্দমসু ফোংদোক্লি।
ভারতকী ক্লাইমেত এক্সনগী হৌজিক ফাওবগী মায় পাকপশিং
ভারতনা চাউখৎ-থৌরাংগী মশাগী পান্দমগা ক্লাইমেত এক্সনগী মিৎয়েং শানবা পান্দমশিংগা পুন্সিন্দুনা তুং-কোইনা চৎপা চাউখৎপা পুরক্নবা হোৎনবগী খোঙথাংশিংদা মশক থোকপা মায় পাকপা কয়া ফংখ্রে।
১) ভারতকী ফোরেস্ত কবর
ইং ২০১০ অমসুং ২০২০গী মনুংদা এভরেজ এনুএল ফোরেস্ত এরিয়া পাকথোক চাউথোকপগী হীরমদা ভারতনা মালেমগী অহুমশুবা থাক্তা লৈরে। মায় পাকপা অসি গ্রীন ইন্দিয়া মিসন (জি.ই.এম.), কম্পেন্সেতরী এফোরেস্তেসন ফন্দ মেনেজমেন্ত অমসুং প্লান্নিং ওথোরিতী (সি.এ.এম.পি.এ.)নচিংবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী চাউরবা ফ্রেমৱর্ক অমসুং পোলিসীশিংনা মরম ওইরগা ফংবনি হায়না সর্ভেসিনা ফোংদোক্লি। ভারতকী রাজ্যশিংগী মনুংদা অরুনাচল প্রদেশ প্রদেশ্তা কার্ভন স্তোক খ্বাইদগী য়াম্না লৈ অমসুং জম্মু অমসুং কশ্মিরদা তোন ১৭৩.৪১গী খ্বাইদগী য়াম্বা পর-হেক্ত্যার কার্বন স্তোক লৈ।
২) ইকোসীস্তেম ঙাক-শেনবা
ইকোসীস্তেম ঙাক শেন্দুনা থম্নবা খোঙফম চেৎপগী শরুক অমা ওইনা, ভারত্তা লাখ হেক্ত্যার ১৩.৩গী লমগী পাক চাউবা কোন্দুনা হৌজিক ৱেতলেন্দগী রমসার সাইত ৭৫ লৈরে। মেংগ্রুব ঙাক-শেন্নবা অমসুং য়োকখৎনবা পায়খৎপা তোঙানবা খোঙথাং অমসুং কাঙলোন কয়া শেম্বনা মরম ওইরগা, ইং ২০২১দা মেংগ্রুব কবরদা স্ক্বার কিমি. ৩৬৪ হেনগৎখি হায়না সর্ভে অসিনা পাউদম্লি।
৩) রিন্যুএবল ইনর্জীদা মাইকৈদা খোঙ থাংজিনবা
ভারত অসি রিন্যুএবলশিংদা ইনভেস্ত তৌবগী মতাংদা য়াম্না পাম্নরবা পন্থুংফম অমা ওইরক্লি। ইং ২০১৪দগী ২০২১ ফাওবগী মনুংদা ভারত্তা লাকখিবা রিন্যুএবল ইনভেস্তমেন্তকী অপুনবা শেনফম্না য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৭৮.১ য়ৌখি।
ইং ২০১৯-৩০গী অরোইবদা লৈবাক অসিদা লৈগনি থাজরিবা ইন্সতোল কেপাসিতী অসি জি.দবল্যু. ৮০০ হেল্লগনি, মসিগী মনুংদগী নন-ফোসিল ফুএলনা জি.দবল্যু. ৫০০ হেন্না শরুক তমগনি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা, ইমিসনগী চাংচৎকী চাংবু ইং ২০১৪-১৫গা চাংদম্নবদা ইং ২০২৯-৩০দা চাউরাক্না ২৯%দা হন্থহল্লক্কনি হায়না সর্ভে অসিনা ফোংদোক্লি।
ভারতপু ইনর্জীদা-মনিংতম্বা লৈবাক ওইহন্নবা অমসুং ক্রিতিকেল সেক্তরশিংবু দিকার্বনাইজ তৌহন্দুনা ইং ২০৫০ ফাওবগী অরোইবদা অপুনবা কার্বন্দাইওক্সাইদ থাদোকপগী চাংবু গিগা-তোন ৩.৬তা তাথহল্লকদবা লুপা করোর ১৭,৬৪৪গী আউতলেগা লোয়নবা নেস্নেল গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসনগীদমক্তা সরকারনা অয়াবা পীখ্রে হায়বা ৱাফমসু সর্ভে অসিনা পল্লি।
সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তকী ফাইনান্স
ক্লাইমেত এক্সন পান্দমশিং ফংনবগীদমক্তা ফাইনান্সপু মরু ওইবা ইনপুত অমনি হায়না শকখঙলদুনা, সর্ভে অসিনা ভারতনা প্রাইভেত কেপিতেল শিজিন্ননবা পায়খৎলিবা খোঙথাং কয়াগী মতাংদসু পনখি।
১) গ্রীন বোন্দ
সোভরেন গ্রীন বোন্দ পীথোকপনা শেন্মিৎলোনগী কার্বন ইন্তেন্সিতী হন্থহন্নবা পান্দম থম্লিবা পব্লিক সেক্তর প্রোজেক্তশিংদা শিজিন্ননবগীদমক্তা সরকারনা পোতেন্সিএল ইনভেস্তরশিংদগী তঙাই ফদবা ফাইনান্স লৌবদা তেংবাংগনি। ইন্তর্নেস্নেল কেপিতেল মার্কেত এসোসিএসন (আই.সি.এম.এ.) গ্রীন বোন্দ প্রিন্সিপল (২০২১)গী কাঙলোন ইনবা ফ্রেমৱর্ক অমসু হীরম অসিগা মরী লৈননা ফোঙখ্রে হায়না সর্ভে অসিনা পাউদম্লি। সোভরেন গ্রীন বোন্দ পীথোকপগা মরী লৈনবা থৌওং শেন্ননবা অমসুং মরু ওইবা ৱারেপ য়েংশিন্নবা গ্রীন ফাইনান্স ৱর্কিং কম্মিত্তী অমসু শেমখ্রে।
রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়ানা ফিস্কেল চহি ২০২২-২৩গীদমক্তা অপুনবা লুপা করোর ১৬,০০০ ওইবা সোভরেন গ্রীন বোন্দ পীথোকপগী ইন্দিকেতিব কেলেন্দর অমা নোতিফাই তৌখ্রে।
২) ব্যুজিনেস রেস্পোন্সিবিলিতী অমসুং সস্তেনেবিলিতী রিপোর্ত (বি.আর.এস.আর.)
ব্যুজিনেস রেস্পোন্সিবিলিতী অমসুং সস্তেনেবিলিতী রিপোর্ত (বি.আর.এস.আর.)গী মখাদা সস্তেনেবিলিতী রিপোর্তিং তৌনবা অনৌবা তঙাই ফদবা কয়া এস.ই.বি.আই.না ফোঙখ্রে অমসুং তঙাই ফদবশিং অসি ‘নেস্নেল গাইদলাইন ওন রেস্পোন্সিবল ব্যুজিনেস কন্দক্ত’কী মনুং চনবা কাঙলোনগা মরী লৈনবা হীরমশিংগা মান্নৈ। মকোক থোংবা এন্তিতী ১০০০ (মার্কেত কেপিতেলাইজেসন্না)দা বি.আর.এস.আর. অসি ইং ২০২২-২৩দা পাংথোক্তবা য়াদবা হীরম ওইহনখ্রবনি হায়না সর্ভে অসিনা পল্লি।
কোপ ২৭দা ভারত
ভারতনা ইং ২০৩০গী মমাংদা নন-ফোসিল ফুএলদগী ইনস্তোল ইলেক্ত্রিক কেপাসিতী ফংবগী পান্দম্বু মাঙদা হেন্না চঙশিন্দুনা মশাগী নেস্নেল্লী দিতর্মাইন্দ কন্ত্রিব্যুসন (এন.দি.সি.)বু ৫০%দা অপদেত তৌখ্রে। ইনর্জী সেক্যুরিতীগা মরী লৈননা লৈবাক্কী পোত্থোকশিংবু কাঙলোন চুম্না শিজিন্নবদা মিৎয়েং চঙবা ভারতকী লোং-তর্ম লো কার্বন দিভেলপমেন্ত স্ত্রেতজী (এল.তি.-এল.ই.দি.এস.) অসিবুসু সর্ভে অসিনা পল্লি। ৱাখল খন্থদনা অমসুং মাংহন তাকহনবগী মহুত্তা ৱাখল খন্থরগা অমসুং নিংথিনা শিজিন্নবগী ৱাখল্লোন লৈদুনা অহোংবা পুরকসি হায়না মালেমগী মফমদা থম্বা খোল্লাও ওইরিবা এল.আই.এফ.ই. (লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরনমেন্ত)গী পান্দমগা স্ত্রেতজী অসিগা মরী লৈনৈ।
ইনভাইরনমেন্তেল ইস্যু খরগা মরী লৈনবা অতোপ্পা খোঙথাং খরা
ভারত অমসুং নেপালনা উমং অমসুং লম্লক্কী শা-ঙাগী হীরমদা তেংবাংনবগী থবকশিং হেনগৎনবা অমসুং মপাঙ্গল লৈহন্নবগীদমক্তা বাইওদাইবর্সিতী য়োকখৎপগী মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) অমা ওগস্ত ২০২২দা খুৎয়েক পীনখ্রে।
ভারতনা ইং ২০২২ ফাওবদা কৈগী মশিং শরুক অনিদা হেনগৎহন্নবা থমখিবা পান্দম্বু ইং ২০১৮দা, চহি মরিগী মমাংদা, ফংবগী মায় পাকপা অসিসু সর্ভে অসিনা পনখি। এসিয়াতিক নোংশাগী মশিং তপ্না হেনগৎলক্লি, ইং ২০১৫দা ৫২৩ লৈরম্বা অদুদগী ইং ২০২০দা ৬৭৪দা হেনগৎলে।
সর্ক্যুলর ইকোনোমী খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা অনৌবা রুল অনি, বেত্তরী ৱেস্ত মেনেজমেন্ত রুল, ২০২২ অমসুং ই-ৱেস্ত (মেনেজমেন্ত) রুল, ২০২২সু নোতিফাই তৌখ্রে।