প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৩ জানুৱাৰীত আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ ২১টা বৃহত্তম বেনামী দ্বীপক ২১ জন পৰম বীৰ চক্ৰ বঁটা বিজয়ীৰ নামেৰে নামকৰণৰ কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
পৰম বীৰ চক্ৰ বঁটা বিজয়ীসকলৰ নামেৰে দ্বীপসমূহৰ নামকৰণ কৰাটো হ’ব তেওঁলোকৰ প্ৰতি চিৰস্থায়ী শ্ৰদ্ধাঞ্জলি
বাস্তৱ জীৱনৰ নায়কসকলক উপযুক্ত সন্মান আৰু স্বীকৃতি দিয়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এই পদক্ষেপ লোৱা হৈছে
নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু দ্বীপত নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া নেতাজীৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত ৰাষ্ট্ৰীয় স্মাৰকৰ আৰ্হিও উন্মোচন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
21 JAN 2023 6:25PM by PIB Guwahati
পৰাক্ৰম দিৱস উপলক্ষে ২৩ জানুৱাৰীৰ পুৱা ১১ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ২১ জন পৰম বীৰ চক্ৰ বঁটা বিজয়ীৰ নামেৰে আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ ২১টা বৃহৎ বেনামী দ্বীপৰ নামকৰণৰ অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিব। কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু দ্বীপত নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া নেতাজীৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত ৰাষ্ট্ৰীয় স্মাৰকৰ আৰ্হিও উন্মোচন কৰিব।
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ ঐতিহাসিক তাৎপৰ্য্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আৰু নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ স্মৃতিক সন্মান জনাই ২০১৮ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দ্বীপটো ভ্ৰমণৰ সময়ত ৰোজ আইলেণ্ডৰ নাম সলনি কৰি নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু দ্বীপ নামেৰে নামাকৰণ কৰে। নীল দ্বীপ আৰু হেভলক দ্বীপৰ নাম সলনি কৰি শ্বহীদ দ্বীপ আৰু স্বৰাজ দ্বীপ নামেৰেও নামাকৰণ কৰা হয়।
দেশৰ বাস্তৱ জীৱনৰ বীৰসকলক উপযুক্ত সন্মান প্ৰদান কৰাটো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সদায় সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰি আহিছে। ইয়াৰ লগত সংগতি ৰাখি এতিয়া দ্বীপসমূহৰ ২১টা বৃহত্তম বেনামী দ্বীপৰ নাম ২১গৰাকী পৰম বীৰ চক্ৰ বঁটাপ্ৰাপকৰ নামেৰে নামাকৰণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। সৰ্ববৃহৎ নাম নথকা দ্বীপটোৰ নাম প্ৰথম পৰম বীৰ চক্ৰ বঁটাপ্ৰাপ্তৰ নামেৰে, দ্বিতীয় বৃহত্তম নাম নথকা দ্বীপটোৰ নাম দ্বিতীয় পৰম বীৰ চক্ৰ বঁটাপ্ৰাপ্তৰ নামেৰে নামাকৰণ কৰা হ’ব ইত্যাদি। এই পদক্ষেপ আমাৰ বীৰসকলৰ প্ৰতি চিৰস্থায়ী শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হ’ব, যাৰ কেইবাজনেও দেশৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু অখণ্ডতা ৰক্ষাৰ বাবে সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰিছিল।
দ্বীপসমূহৰ নামকৰণ কৰিবলগীয়া ২১জন পৰম বীৰ চক্ৰ বঁটা বিজয়ী হৈছে ক্ৰমে—মেজৰ সোমনাথ শৰ্মা; সুবেদাৰ আৰু হনি কেপ্তেইন (তেতিয়াৰ লেন্স নায়ক) কৰম সিং, এমএম; দ্বিতীয় লেফটেনেণ্ট ৰামা ৰাঘোবা ৰানে; নায়ক যদুনাথ সিং; কোম্পানী হাবিলদাৰ মেজৰ পিৰু সিং; কেপ্তেইন জি এছ ছালাৰিয়া; লেফটেনেণ্ট কৰ্ণেল (তেতিয়াৰ মেজৰ) ধন সিং থাপা; সুবেদাৰ যোগীন্দৰ সিং; মেজৰ চৈতন সিং; চিকিউএমএই, আব্দুল হামিদ; লেফটেনেণ্ট কৰ্ণেল আৰ্দেশ্বিৰ বুৰ্জোৰজী তাৰাপুৰ; লেন্স নায়ক এলবাৰ্ট এক্কা; মেজৰ হোছিয়াৰ সিং; দ্বিতীয় লেফটেনেণ্ট অৰুণ খেতৰাপাল; ফ্লাইং অফিচাৰ নিৰ্মলজিৎ সিং ছেখন; মেজৰ ৰামাস্বামী পৰমেশ্বৰণ; নাইব সুবেদাৰ বানা সিং; কেপ্টেইন বিক্ৰম বাত্ৰা; লেফটেনেণ্ট মনোজ কুমাৰ পাণ্ডে; সুবেদাৰ মেজৰ (তেতিয়াৰ ৰাইফলমেন) সঞ্জয় কুমাৰ; আৰু সুবেদাৰ মেজৰ অৱসৰপ্ৰাপ্ত (হনি কেপ্তেইন) গ্ৰেনেডিয়াৰ যোগেন্দ্ৰ সিং যাদৱ।

Prime Minister's Office
PM to participate in programme to name 21 largest unnamed islands of Andaman & Nicobar Islands after 21 Param Vir Chakra awardees on 23rd January
Naming of islands after the Param Vir Chakra Awardees will be an everlasting tribute to them
In line with PM’s endeavour to give due honour and recognition to real-life heroes
PM to also unveil model of National Memorial dedicated to Netaji to be constructed on Netaji Subhas Chandra Bose Dweep
21 JAN 2023 6:25PM by PIB Delhi
On Parakram Diwas, Prime Minister will participate in a ceremony to name 21 largest unnamed islands of Andaman & Nicobar Islands after 21 Param Vir Chakra awardees on 23rd January at 11 AM via video conferencing. During the programme, Prime Minister will also unveil the model of the National Memorial dedicated to Netaji to be built on Netaji Subhas Chandra Bose Dweep.
Keeping in mind the historic significance of the Andaman & Nicobar Islands and to honour the memory of Netaji Subhas Chandra Bose, Ross Islands was renamed as Netaji Subhash Chandra Bose Dweep by the Prime Minister during his visit to the Island in 2018. Neil Island and Havelock Island were also renamed as Shaheed Dweep and Swaraj Dweep.
Giving due respect to the real-life heroes of the country has always been accorded highest priority by the Prime Minister. Going ahead with this spirit, it has now been decided to name the 21 largest unnamed islands of the island group after 21 Param Vir Chakra awardees. The largest unnamed island will be named after the first Param Vir Chakra awardee, the second largest unnamed island will be named after the second Param Vir Chakra awardee, and so on. This step will be an everlasting tribute to our heroes, several of whom had made the ultimate sacrifice to protect the sovereignty and integrity of the nation.
These islands have been named after the 21 Param Vir Chakra awardees, viz. Major Somnath Sharma; Subedar and Hony Captain (then Lance Naik) Karam Singh, MM; 2nd Lt. Rama Raghoba Rane; Nayak Jadunath Singh; Company Havildar Major Piru Singh; Capt GS Salaria; Lieutenant Colonel (then Major) Dhan Singh Thapa; Subedar Joginder Singh; Major Shaitan Singh; CQMH. Abdul Hamid; Lt Col Ardeshir Burzorji Tarapore; Lance Naik Albert Ekka; Major Hoshiar Singh; 2nd Lt. Arun Khetrapal; Flying Officer Nirmaljit Singh Sekhon; Major Ramaswamy Parameswaran; Naib Subedar Bana Singh; Captain Vikram Batra; Lt Manoj Kumar Pandey; Subedar Major (then RifleMan) Sanjay Kumar; and Subedar Major Retd (Hony Captain) Grenadier Yogendra Singh Yadav.