প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৬ আৰু ৭ জানুৱাৰীত দিল্লীত মুখ্য সচিবসকলৰ দ্বিতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত অধ্যক্ষতা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
এমএছএমই, আন্তঃগাঁথনি আৰু বিনিয়োগ, বাধ্যবাধকতা হ্ৰাস, মহিলা সবলীকৰণ, স্বাস্থ্য আৰু পুষ্টি, দক্ষতা বিকাশক সামৰি ছটা বিষয়বস্তুৰ ওপৰত অনুষ্ঠিত হ’ব আলোচনা
বিকশিত ভাৰতৰ সন্দৰ্ভত তিনিটা বিশেষ অধিবেশন: প্ৰান্তীয় লোকজনক সামৰি লোৱা, জিএছটি আৰু বিশ্ব ভ-ৰাজনৈতিক প্ৰত্যাহ্বান আৰু ভাৰতৰ সঁহাৰি
সন্মিলনত চাৰিটা বিষয়ৰ ওপৰত কেন্দ্ৰীভূত আলোচনাৰ সাক্ষী হ’ব যেনে- স্থানীয়, আন্তৰ্জাতিক বাজৰাৰ বছৰ, জি-২০: ৰাষ্ট্ৰৰ ভূমিকা আৰু সম্ভাৱনাপূৰ্ণ প্ৰযুক্তিৰ সমৰ্থন
প্ৰতিটো বিষয়বস্তুৰ অধীনত ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ পৰা উত্তম পদ্ধতিসমূহো উপস্থাপন কৰা হ’ব যাতে ৰাজ্যসমূহে ইজনে সিজনৰ পৰা শিকিব পাৰে
ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে পূৰ্বে অনুষ্ঠিত হোৱা তিনিখন ভাৰ্চুৱেল সন্মিলনৰ ফলাফলো এই সন্মিলনত উপস্থাপন কৰা হ’ব
যোৱা তিনিমাহত ডেৰশতাধিক বৈঠকত কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ মাজত বিস্তৃত আলোচনাৰ অন্তত সন্মিলনৰ কাৰ্যসূচীৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হয়
04 JAN 2023 8:40PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৩ চনৰ ৬ আৰু ৭ জানুৱাৰীত দিল্লীত মুখ্য সচিবসকলৰ দ্বিতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত অধ্যক্ষতা কৰিব। ২০২২ চনৰ জুন মাহত ধৰ্মশালাত প্ৰথমখন মুখ্য সচিব সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল।
এইবাৰ দিল্লীত ৫ৰ পৰা ৭ জানুৱাৰীলৈ মুখ্য সচিবসকলৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন অনুষ্ঠিত হ’ব। তিনিদিনীয়া এই সন্মিলনত ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে দ্ৰুত আৰু স্থায়ী অৰ্থনৈতিক বিকাশ সাধনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব। ইয়াত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰতিনিধি, মুখ্য সচিব আৰু সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়া আৰু ডমেইন বিশেষজ্ঞৰে গঠিত দুই শতাধিক লোকৰ অংশগ্ৰহণৰ সাক্ষী হ’ব। এই সন্মিলনে বৃদ্ধি আৰু চাকৰি সৃষ্টি আৰু সৰ্বাংগীন মানৱ উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি বিকাশ ভাৰত লাভৰ বাবে সহযোগিতামূলক কাৰ্য্যৰ ভিত্তি স্থাপন কৰিব।
বিগত তিনিমাহত সমন্বয়ৰক্ষী মন্ত্ৰালয়, নিটী আয়োগ, ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু ডমেইন বিশেষজ্ঞসকলৰ মাজত ডেৰ শতাধিক মৌখিক আৰু ভাৰ্চুৱেল পৰামৰ্শমূলক বৈঠকত বিস্তৃত আলোচনাৰ অন্তত সন্মিলনৰ কাৰ্যসূচী নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। সন্মিলনৰ সময়ত আলোচনা ছটা চিনাক্তকৃত বিষয়বস্তু অৰ্থাৎ (i) এমএছএমইসমূহক উদ্গনি; (ii) আন্তঃগাঁথনি আৰু বিনিয়োগ; (iii) বাধ্যবাধকতা হ্ৰাস; (iv) মহিলা সবলীকৰণ; (v) স্বাস্থ্য আৰু পুষ্টি; (vi) দক্ষতা বিকাশ।
(i) বিকশিত ভাৰতঃ প্ৰান্তীয় লোকসকলক সামৰি লোৱা; (ii) পাঁচ বছৰীয়া সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ (জিএছটি) – শিক্ষণ আৰু অভিজ্ঞতা; আৰু (iii) বিশ্ব ভূ-ৰাজনৈতিক প্ৰত্যাহ্বান আৰু ভাৰতৰ সঁহাৰি।
তদুপৰি চাৰিটা বিষয়ৰ ওপৰত কেন্দ্ৰীভূত আলোচনা অনুষ্ঠিত হ’ব, যেনে- (i) ভোকেল ফৰ লোকেল; (ii) আন্তৰ্জাতিক বাজৰাৰ বছৰ; (iii) জি-২০: ৰাষ্ট্ৰৰ ভূমিকা; আৰু (iv) সম্ভাৱনাপূৰ্ণ প্ৰযুক্তি।
প্ৰতিটো বিষয়বস্তুৰ অধীনত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ পৰাও উত্তম পদ্ধতিসমূহ সন্মিলনত উপস্থাপন কৰা হ’ব যাতে ৰাজ্যসমূহে ইখনে সিখনৰ পৰা শিকিব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰ্দেশ অনুসৰি মূল সন্মিলনৰ পূৰ্বে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে (i) উন্নয়নৰ মুল হিচাপে জিলাসমূহ (ii) চক্ৰীয় অৰ্থনীতি; (iii) আৰ্হি কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বিষয়বস্তুৰ ওপৰত তিনিখন ভাৰ্চুৱেল সন্মিলনো অনুষ্ঠিত কৰা হৈছিল। এই ভাৰ্চুৱেল সন্মিলনসমূহৰ ফলাফল মুখ্য সচিবসকলৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত উপস্থাপন কৰা হ’ব।

Prime Minister's Office
PM to chair second National Conference of Chief Secretaries in Delhi on 6th and 7th January
Discussions to be held on six themes encompassing MSMEs, infrastructure and investments, minimising compliances, women's empowerment, health and nutrition, skill development
Three special sessions to be held on Viksit Bharat: Reaching the Last Mile, GST & Global Geopolitical Challenges and India’s Response
Conference to also witness focussed deliberations on four topics viz. Vocal for Local, International Year of Millets, G20: Role of States, and Emerging Technologies
Best practices from States and UTs under each theme to also be presented so that they can learn from each other
Outcome of three virtual conferences held prior with states and UTs to also be presented in this Conference
Agenda of the Conference decided after extensive deliberations between Centre and States/UTs in more than 150 meetings over last three months
04 JAN 2023 8:40PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will chair the second National Conference of Chief Secretaries in Delhi on 6th and 7th January, 2023. It will be another key step towards further boosting the partnership between the Centre and the State Governments. The first such Conference of Chief Secretaries was held in Dharamshala in June 2022.
This year, the National Conference of Chief Secretaries will be held from 5th to 7th January, 2023 in Delhi. The three day Conference will focus on achieving rapid and sustained economic growth in partnership with the States. It will witness participation of more than 200 people comprising of representatives of the Central Government, Chief Secretaries and other senior officials of all States/Union Territories and domain experts. The Conference will lay the ground for collaborative action for achieving a Viksit Bharat with a thrust on growth and job creation and inclusive human development.
The agenda of the conference has been decided after extensive deliberations in over 150 physical and virtual consultative meetings over the last three months between nodal Ministries, NITI Aayog, States/UTs and domain experts. The discussion during the Conference will be held on six identified themes viz. (i) Thrust on MSMEs; (ii) Infrastructure and Investments; (iii) Minimising Compliances; (iv) Women's Empowerment; (v) Health and Nutrition; (vi) Skill Development.
Three special sessions will also be held on (i) Viksit Bharat: Reaching the Last Mile; (ii) Five Years of Goods and Services Tax (GST) – Learnings and Experiences; and (iii) Global Geopolitical Challenges and India’s Response.
Besides, focused deliberations would be held on four topics, viz. (i) Vocal for Local; (ii) International Year of Millets; (iii) G20: Role of States; and (iv) Emerging Technologies.
Best practices from States/ UTs under each of the themes would also be presented at the Conference so that the States learn from each other.
As per the directions of the Prime Minister, three virtual conferences were also held with the states and UTs prior to the main conference on the themes of (i) Districts as Fulcrum of Development (ii) Circular Economy; (iii) Model UTs. The outcomes of these virtual conferences would be presented in the National Conference of Chief Secretaries.