କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବର୍ଷ ଶେଷ ସମୀକ୍ଷା -୨୦୨୨ : କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
26 DEC 2022 12:25PM by PIB Bhubaneswar
୧. ବଜେଟ୍ ଆବଂଟନରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବୃଦ୍ଧି
କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ଆବଂଟନ ୨୦୨୨-୨୩ ରେ ୧,୨୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରା ଯାଇଛି ।
୨. ରେକର୍ଡ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ
ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଜାନୁୟାରୀ ୨୦୨୨ ରେ ୩୦୮.୬୫ ମିଲିୟନ୍ ଟନ ଥିବାବେଳେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ରେ ୩୧୫.୭୨ ମିଲିୟନ୍ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି (୪ର୍ଥ ଅଗ୍ରୀମ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ) ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ ଅଟେ । ତୃତୀୟ ଉନ୍ନତ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ, ୨୦୨୦-୨୧ ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ୩୩୧.୦୫ ମିଲିୟନ୍ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଥିଲା, ଯାହା ୨୦୨୧-୨୨ ମଧ୍ୟରେ ୩୪୨.୩୩ ମିଲିୟନ୍ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଉତ୍ପାଦନ ସର୍ବାଧିକ ଅଟେ ।
୩. ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚର ଦେଢ଼ ଗୁଣା ଏମ୍‌ଏସ୍‌ପି ସ୍ଥିର କରିବା
- ସରକାର ୨୦୧୮-୧୯ ରୁ ସମସ୍ତ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଖରିଫ, ରବି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଫସଲ ପାଇଁ ଏମଏସପିରେ ସର୍ବ ଭାରତୀୟ ହାରାହାରି ଉତ୍ପାଦନ ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ଅତି କମରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଫେରସ୍ତ ସହିତ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ।
- ଧାନ (ସାଧାରଣ) ପାଇଁ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ପି ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୨ ରେ କ୍ୱିଂଟାଲ ପିଛା ୨୦୪୦ ଟଙ୍କା ହୋଇ ଯାଇଛି, ଯାହା ଜାନୁଆରୀ, ୨୦୨୨ ରେ କ୍ୱିଂଟାଲ ପିଛା ୧୯୪୦ ଟଙ୍କା ଥିଲା ।
- ଗହମ ପାଇଁ ଏମଏସପି ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨ ରେ କ୍ୱିଂଟାଲ ପିଛା ୨୦୧୫ ଟଙ୍କା ଥିବାବେଳେ ତାହା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୨ ରେ କ୍ୱିଂଟାଲ ପିଛା ୨୧୨୫ ଟଙ୍କା ହୋଇଛି ।
୪. ଖାଇବା ତେଲ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ - ପାମ୍ ତେଲ – ଏନ୍‌ଏମ୍‌ଇଓକୁ ମୋଟ ୧୧,୦୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପରିବ୍ୟୟ ସହିତ ଅନୁମୋଦନ କରା ଯାଇଛି । ଏହା ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର - ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରେ ୩.୨୮ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଅଂଚଳରେ ୩.୨୨ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ସହିତ ପାମ୍ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଧୀନରେ ୬.୫ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଅତିରିକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସାମିଲ୍ କରିବ । ମିଶନର ମୁଖ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ହେଉଛି ଏକ ସରଳ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ସୂତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦ୍ୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ନିଶ୍ଚିତ କ୍ରୟ ସହିତ ଜଡିତ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ତାଜା ଫଳ ଗୁଚ୍ଛ (ଏଫ୍‌ଏଫ୍‌ବି) ର ବ୍ୟବହାର୍ଯ୍ୟତା ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା । ଯଦି ଶିଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ମୂଲ୍ୟ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୩୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟବହାର୍ଯ୍ୟତା ମୂଲ୍ୟ ଠାରୁ କମ୍ ହୁଏ, ତେବେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ଏକ ବ୍ୟବହାର୍ଯ୍ୟତା ବ୍ୟବଧାନ ଦେୟ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷତିପୂରଣ ପ୍ରଦାନ କରିବେ ।
୫. କୃଷକମାନଙ୍କ ଠାରୁ କ୍ରୟ ପରିମାଣରେ ବୃଦ୍ଧି
୨୦୨୦- ୨୧ ଫସଲ ବର୍ଷ ପାଇଁ, ସରକାର ନିଜର ନୋଡାଲ ଏଜେନ୍ସି ଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୨,୧୧,୬୧୯.୩୯ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳ ବୀଜ କ୍ରୟ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ଏମ୍‌ଏସ୍‌ପି ମୂଲ୍ୟ ୬,୮୩୦.୧୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୭,୦୬,୫୫୨ ଚାଷୀ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି, ୨୦୨୧-୨୨ ବର୍ଷରେ ଏହାର ପରିମାଣ ୩୧,୦୮,୯୪୧.୯୬ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ରହିଥିବା ବେଳେ ଡାଲି, ତୈଳ ବୀଜ ଏବଂ ଖୋପରାର ଏମ୍‌ଏସ୍‌ପି ମୂଲ୍ୟ ୧୭,୦୯୩.୧୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି, ଯାହା ୧୪,୬୮,୬୯୯ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଖରିଫ ୨୦୨୧- ୨୨ ଋତୁ କ୍ରୟ ଅଧୀନରେ, ଜାନୁଆରୀ, ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨,୨୪,୨୮୨.୦୧ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌ର ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳ ବୀଜ କ୍ରୟ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଏମଏସପି ମୂଲ୍ୟ ୧୩୮୦.୧୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି ଯାହା ୧,୩୭,୭୮୮ କୃଷକଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଛି । ୧୩୮୦ ଖରିଫ ୨୦୨୨-୨୩ ଋତୁ କ୍ରୟ ସମୟରେ ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧,୦୩,୮୩୦.୫୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଡାଲି, ତୈଳ ବୀଜ ଏବଂ ଖୋପରାର ଏମ୍‌ଏସ୍‌ପି ମୂଲ୍ୟ ୯୧୫.୭୯ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ କ୍ରୟ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ୬୧,୩୩୯ କୃଷକଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଛି ।
୬. ପିଏମ୍ – କିଷାନ ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ଆୟ ସହାୟତା
- ୨୦୧୯ ରେ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିବା ପିଏମ୍ – କିଷାନ ଯୋଜନା ଯାହାକି କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ୩ ସମାନ କିସ୍ତିରେ ବର୍ଷକୁ ୬୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଆୟକର ଯୋଜନା ଅଟେ ।
- ପିଏମ୍ – କିଷାନ ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ, ଜାନୁୟାରୀ ୨୦୨୨ ରେ ୧୧.୭୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀଙ୍କୁ ୧.୮୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୋଗ୍ୟ କୃଷକଙ୍କୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
.୭. ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା (ପିଏମ୍‌ଏଫ୍‌ବିୱାଇ)
କୃଷକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରିମିୟମ ହାର ଏବଂ କ୍ୟାପିଂ କାରଣରୁ ବୀମା ରାଶିରେ ହ୍ରାସ ସମସ୍ୟାକୁ ସମ୍ବନ୍ଧିତ କରି ୨୦୧୬ ରେ ପିଏମ୍‌ଏଫ୍‌ବିୱାଇ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିଲା ।
କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପର ଠାରୁ, ୨୯.୩୯ କୋଟି ଆବେଦନକାରୀ କୃଷକ ମାନଙ୍କର ନାମାଙ୍କନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୯.୦୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ (ଅସ୍ଥାୟୀ) ଆବେଦନକାରୀ କୃଷକ ଜାନୁୟାରୀ, ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧,୦୪,୧୯୬ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଦାବି ପ୍ରାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ୩୮ କୋଟି ଆବେଦନକାରୀ କୃଷକ ନାମାଙ୍କିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୧୨.୨୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ (ଅସ୍ଥାୟୀ) କୃଷକ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧,୨୮,୫୨୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଧିକ ଦାବି ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି ।
ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୨୧୫୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କା କୃଷକ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରିମିୟମର ଅଂଶ ଭାବରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ପ୍ରତି ବଦଳରେ ୧୦୧୦୧୯୬ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ (ଅସ୍ଥାୟୀ) ଦାବି ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଏହିଭଳି କୃଷକ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରତି ୧୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରିମିୟମ ପାଇଁ ସେମାନେ ୪୮୪ ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି । ଦାବି ଭାବରେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ୨୫,୧୯୨ କୋଟି ଟଙ୍କା କୃଷକ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରିମିୟମର ଅଂଶ ଭାବରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ପ୍ରତି ବଦଳରେ ୧,୨୮,୫୨୨ କୋଟି (ଅସ୍ଥାୟୀ) ରୁ ଅଧିକ ଦାବି ରହିଥିଲା, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ତେଣୁ କୃଷକ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଥିବା ପ୍ରତି ୧୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରିମିୟମ ପାଇଁ ସେମାନେ ଦାବି ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରାୟ ୫୧୦ ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି ।
୮. କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ଋଣ
- କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଋଣ ଜାନୁୟାରୀ ୨୦୨୨ ରେ ୧୬.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବା ବେଳେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ରେ ୧୮.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ଏହା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
- ପଶୁ ପାଳନ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନ କରୁଥିବା କୃଷକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳ ପୁଞ୍ଜି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ନିମନ୍ତେ ବାର୍ଷିକ ୪% ସୁଧ ହାରରେ କେସିସି ମାଧ୍ୟମରେ ରିହାତି ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଋଣ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
- କିଷାନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ (କେସିସି) ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ପିଏମ୍ – କିଷାନ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ପରିସରଭୁକ୍ତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ରିହାତି ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୦ ଠାରୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଜାନୁୟାରୀ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୨୯୧.୬୭ ଲକ୍ଷ ନୂତନ କେସିସି ଆବେଦନକୁ ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମଞ୍ଜୁରିପ୍ରାପ୍ତ ଋଣ ସୀମା ୩,୧୯,୯୦୨ କୋଟି ରହିଥିଲା, ଯାହା ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୨ ରେ ୩୭୬.୯୭ ଲକ୍ଷ ମଞ୍ଜୁରୀପ୍ରାପ୍ତ କେସିସି ଆବେଦନ ନିମନ୍ତେ ଋଣ ସୀମା ୪,୩୩,୪୨୬ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
୯. କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ଯୋଗାଇବା
ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ବ୍ୟବହାରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୧୪-୧୫ ବର୍ଷରେ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିଲା । କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ସଂଖ୍ୟକ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
(କ) ଚକ୍ର - ୧ (୨୦୧୫ ରୁ ୨୦୧୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) - ୧୦.୭୪ କୋଟି ।
(ଖ) ଚକ୍ର -୨ (୨୦୧୭ ରୁ ୨୦୧୯ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) - ୧୧.୯୭ କୋଟି ।
(ଗ) ମଡେଲ୍ ଗ୍ରାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (୨୦୧୯-୨୦) - ୧୯.୬୪ ଲକ୍ଷ ।
ବାୟୋଷ୍ଟିମୁଲାଂଟ୍ସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନିୟମାବଳୀ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ସାର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମରେ ନାନୋ ୟୁରିଆ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
୧୦. ଦେଶରେ ଜୈବିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ଦେଶରେ ଜୈବିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପରମ୍ପରାଗତ କୃଷି ବିକାଶ ଯୋଜନା (ପିକେଭିୱାଇ) ୨୦୧୫- ୧୬ ରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଜାନୁୟାରୀ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୩୦୯୩୪ କ୍ଲଷ୍ଟର ଗଠନ କରା ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୬.୧୯ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପରିସରଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୧୫.୪୭ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ ଉପକୃତ ହୋଇଥିଲେ । ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୨ ରେ ଏହା ୩୨୩୮୪ କ୍ଲଷ୍ଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା ଏବଂ ୬.୫୩ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ର ଏଥିରେ ପରିସରଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୧୬.୧୯ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ ଏଥିରେ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ନମାମି ଗଙ୍ଗେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୧୨୩୬୨୦ ହେକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଅଧୀନରେ ୪.୦୯ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ର ପରିସରଭୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ବିହାର ଏବଂ ଝାଡଖଣ୍ଡର କୃଷକମାନେ ଗଙ୍ଗା ନଦୀର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଜୈବିକ କୃଷି କରି ନଦୀ ଜଳ ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ତାହା ସହିତ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି ।
ଭାରତୀୟ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତି (ବିପିକେପି) ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାର ନିରନ୍ତର ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଚାଷର ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ହ୍ରାସ କରିବା, ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଉତ୍ସ ସଂରକ୍ଷଣ ତଥା ନିରାପଦ ତଥା ସୁରକ୍ଷିତ ତଥା ସୁସ୍ଥ ମୃତ୍ତିକା, ପରିବେଶ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ।
ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଅଂଚଳରେ ମିଶନ୍ ଜୈବିକ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ବିକାଶ (ଏମ୍‌ଓଭିସିଡିଏନ୍‌ଇଆର୍‌) ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଜାନୁୟାରୀ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୧୫୩୧୧୬ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ନେଇ ୧୭୦ଟି କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ କମ୍ପାନୀ ଗଠନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୧୫୫୪୯୫ ହେକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୩୭୯ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ କମ୍ପାନୀ ୧୮୯୦୩୯ କୃଷକଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ୧୭୨୯୬୬ ହେକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
ଏଥି ସହ, ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଏବଂ ସହଜ ପନ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରି ଜୈବ ପ୍ରମାଣୀକରଣକୁ ସହଜ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୨୦୧୫ ମସିହାରେ ଏକ ନୂତନ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଗ୍ୟାରେଂଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା (ପିଜିଏସ୍‌) ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଜାନୁୟାରୀ, ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୧୧ ଲକ୍ଷ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ପଛୁଆ କୃଷକଙ୍କୁ ପିଜିଏସ୍ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଅଧୀନରେ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଦିଆଯାଇଥିବାବେଳେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୩.୯୮ ଲକ୍ଷ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ପଛୁଆ କୃଷକ ପିଜିଏସ୍ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଅଧୀନରେ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛନ୍ତି । କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଜୈବ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକୁ ସିଧାସଳଖ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ବିକ୍ରୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜୈବିକକ୍ଷେତି ପୋର୍ଟାଲ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୋର୍ଟାଲରେ ପ୍ରାୟ ୫.୭୩ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୋର୍ଟାଲରେ ୬.୦୯ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଏଥିସହ, ବୃହତ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରମାଣୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ, ସୁଦୂର, ପାହାଡ଼ିଆ ଅଂଚଳ ପରି ଡିଫଲ୍ଟ ଜୈବ କ୍ଷେତ୍ରର ତ୍ୱରିତ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହା କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ୩ ବର୍ଷର ସାଧାରଣ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ଅବଧିକୁ ଅପେକ୍ଷା ନକରି ତୁରନ୍ତ ପ୍ରମାଣୀକୃତ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକୁ ବଜାରରେ ବିକ୍ରି କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ । ଆଣ୍ଡାମାନର କାର୍ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ପ୍ରାୟ ୧୪,୪୪୫ ହେକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ହୋଇଛି ଯାହା ପ୍ରମାଣୀକୃତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକର ମାର୍କେଟିଂ ପାଇଁ ଏହି ଅଂଚଳର ମାର୍ଜିନାଲ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସହାୟକ ହେଉଛି । ଏଲ୍‌ଏସି ଅଧୀନରେ ଲଦାଖରୁ ୫୦୦୦ ହେକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରସ୍ତାବ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୧୧.୪୭୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ୨୭୦୦ ହେକ୍ଟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚାଷ ଜମି ଏଲ୍‌ଏସି ଅଧୀନରେ ଜୈବିକ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି । ନିକଟରେ ବିଶ୍ୱର ଏକମାତ୍ର ୧୦୦% ଜୈବ ରାଜ୍ୟ ସିକ୍କିମରେ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଜାରି ପାଇଁ ୬୦,୦୦୦ ହେକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୯୬.୩୯ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
୧୧. କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି
ଏଆଇଏଫ୍ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦିନ ଠାରୁ, ଜାନୁୟାରୀ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୬୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ଦେଶରେ ୧୧,୮୯୧ କୋଟି ଟଙ୍କା କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିମନ୍ତେ ଅନୁମୋଦନ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୮୧୩୩ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଦେଶରେ ୧୩,୬୮୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଛି ।
ଏହି ଯୋଜନାର ସହଯୋଗରେ, ବିଭିନ୍ନ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରା ଯାଇଥିଲା ଏବଂ କିଛି ଭିତ୍ତିଭୂମି କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଛି ।
ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୪୭୪୮ ଗୋଦାମ, ୫୯୧ କଷ୍ଟମ୍ ହାୟରିଂ କେନ୍ଦ୍ର, ୧୫୫ ଆସେସିଂ ୟୁନିଟ୍‌, ୫୫୦ ପ୍ରାଥମିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍‌, ୩୦୬ ସର୍ଟିଂ ଏବଂ ଗ୍ରେଡିଂ ୟୁନିଟ୍‌, ୨୬୭ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୨୪୨୦ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପରିଚାଳନା ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ସମୁଦାୟର କୃଷି ସମ୍ପତ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା । ଯାହା ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ରେ, ୮୦୭୬ଟି ଗୋଦାମ, ୨୭୮୮ ପ୍ରାଥମିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍‌, ୧୮୬୦ କଷ୍ଟମ୍ ହାୟରିଂ କେନ୍ଦ୍ର, ୯୩୭ ସର୍ଟିଂ ଏବଂ ଗ୍ରେଡିଂ ୟୁନିଟ୍‌, ୬୯୬ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ପ୍ରକଳ୍ପ, ୧୬୩ ଆସେସିଂ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୩୬୧୩ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପରିଚାଳନା ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଚାଷ ସମ୍ପତ୍ତିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
୧୨.ଏଫ୍‌ପିଓକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନୂତନ ୧୦,୦୦୦ ଏଫ୍‌ପିଓ ଗଠନ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ୨୯ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୦ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏକ ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା ନିମନ୍ତେ ୨୦୨୭- ୨୮ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୬୮୬୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ବରାଦ ହୋଇଛି ।
ନୂତନ ଏଫ୍‌ପିଓ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସମୁଦାୟ ୨୧୧୦ ଏଫ୍‌ପିଓ ଜାନୁୟାରୀ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହାର ସଂଖ୍ୟା ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ୪୦୧୬କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
୧୫. ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ୨୦୨୦ ରେ ଏକ ଜାତୀୟ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଏବଂ ମହୁ ମିଶନ୍ (ଏନ୍‌ବିଏଚ୍‌ଏମ) ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ମହୁମାଛି ପାଳନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ୨୦୨୦-୨୦୨୧ ରୁ ୨୦୨୨-୨୦୨୩ ମଧ୍ୟରେ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଂଟନ କରାଯାଇଛି । ଜାନୁୟାରୀ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପ୍ରାୟ ୭୦ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ୧୧୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ସହାୟତା ପାଇଁ ଏନ୍‌ବିଏଚ୍‌ଏମ୍ ଅଧୀନରେ ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୧୪ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୩୯.୨୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ ନିମନ୍ତେ ଏନ୍‌ବିଏଚ୍‌ଏମ୍ ଅଧୀନରେ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି ।
୧୬. ପର ଡ୍ରପ୍‌, ମୋର୍ କ୍ରପ୍ / ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା, ଅଧିକ ଫସଲ
୨୦୧୫- ୧୬ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପର ଡ୍ରପ୍‌, ମୋର୍ କ୍ରପ୍ (ପିଡିଏମ୍‌ସି) ଯୋଜନା ଯାହା ମାଇକ୍ରୋ ଜଳସେଚନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଯଥା ବୁନ୍ଦା ଏବଂ ସିଂଚନ ଜଳସେଚନ ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷ ଅନୁଯାୟୀ ଜଳ ବ୍ୟବହାର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ପିଡିଏମ୍‌ସି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ମାଇକ୍ରୋ ଜଳସେଚନ ଅଧୀନରେ ଜାନୁୟାରୀ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୬୦ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ର ଏହାର ପରିସରଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ରେ ତାହା ୬୯.୫୫ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
୧୫. ମାଇକ୍ରୋ ଜଳସେଚନ ପାଣ୍ଠି
ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପାଣ୍ଠି ୫୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ନେଇ ନାବାର୍ଡ ସହିତ ମାଇକ୍ରୋ ଜଳସେଚନ ପାଣ୍ଠି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ୨୦୨୧- ୨୨ ଆର୍ôଥକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ହୋଇଥିବା ବଜେଟ୍ ଘୋଷଣାରେ, ପାଣ୍ଠିର କର୍ପସକୁ ୧୦୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ । ଜାନୁୟାରୀ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୩୯୮୦.୧୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୧୨.୮୩ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନୁମୋଦନ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪୭୧୦.୯୬ କୋଟି ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକରେ ୧୭.୦୯ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି ।
୧୬. କୃଷି ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟର କଠିନତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ କୃଷି ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ୨୦୧୪-୧୫ ରୁ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ କୃଷି ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ ପାଇଁ ୫୪୯୦.୮୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଂଟନ କରାଯାଇଛି ।
ରିହାତିରେ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ମେସିନ୍ ଏବଂ ଯନ୍ତ୍ରପାତିର ସଂଖ୍ୟା ଜାନୁୟାରୀ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୩,୭୮,୭୫୫ ଥିଲା ଯାହା ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ରେ ୧୩,୮୮,୩୧୪ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଭଡା ଆଧାରରେ ଚାଷୀ ମାନଙ୍କୁ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୨ ରେ ୧୮,୮୨୪ କଷ୍ଟମ୍ ହାୟରିଂ କେନ୍ଦ୍ର, ୪୦୩ ହାଇ- ଟେକ୍ ହବ୍ ଏବଂ ୧୬,୭୯୧ ଫାର୍ମ ମେସିନାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ୨୦୨୨ ମସିହା ଜାନୁୟାରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୬୨୨୭ କଷ୍ଟମ୍ ହାୟରିଂ କେନ୍ଦ୍ର, ୩୭୮ ହାଇ- ଟେକ୍ ହବ୍ ଏବଂ ୧୬୩୦୯ ଫାର୍ମ ମେସିନାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା ।
ଚଳିତ ଆର୍ôଥକ ବର୍ଷ ୨୦୨୨- ୨୩ ରେ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରିହାତିରେ ପ୍ରାୟ ୬୫୩୦୨ ମେସିନ୍ ବଂଟନ, ୨୮୦୪ ସିଏଚ୍‌ସି ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ୧୨ ହାଇ- ଟେକ୍ ହବ୍ ଏବଂ ୧୨୬୦ ଗ୍ରାମ ସ୍ତରୀୟ ଫାର୍ମ ମେସିନାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କ ପାଇଁ ୫୦୪.୪୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଫସଲ ଅବଶିଷ୍ଟ ଜଳିବା କାରଣରୁ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ, ଯାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଫସଲ ଅବଶିଷ୍ଟ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ୨୦୧୮- ୧୯ ରୁ ୨୦୨୧-୨୨ରୁ ମଧ୍ୟରେ ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀର ଏନସିଟି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ୨୪୪୦.୦୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଫସଲ ଅବଶିଷ୍ଟ ପରିଚାଳନା ମେସିନ ଗୁଡିକର ୩୮୪୨୨ କଷ୍ଟମ୍ ହାୟରିଂ କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏଚ୍‌ସି) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ଚାରିଟି ରାଜ୍ୟର ସିଏଚ୍‌ସି ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ୨.୦୭ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମେସିନ୍ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ୬୯୮.୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଫସଲ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶର ଇନ୍‌- ସିଟୁ ଏବଂ ଏକ୍ସ- ସିଟୁ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ୪୭୫୦୦ ଫସଲ ଅବଶିଷ୍ଟ ପରିଚାଳନା ମେସିନ୍ ଯୋଗାଇବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି ।
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡ୍ରୋନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉନ୍ନତ ସୁବିଧାକୁ ଦେଖି ୨୧/୧୨/୨୦୨୧ ରେ ସାର୍ବଜନୀନ ଡୋମେନ୍‌ରେ କୀଟନାଶକ ଏବଂ ସାର ପ୍ରୟୋଗରେ ଡ୍ରୋନ୍‌କୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଅପରେଟିଂ ପ୍ରଣାଳୀ (ଏସଓପି) ଜାରି କରିଥିଲା, ଯାହା ଡ୍ରୋନର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ନିରାପଦ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।
ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର କୃଷକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ସୁଲଭ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଡ୍ରୋନର ୧୦୦% ଖର୍ଚ୍ଚ ସହିତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ସବ୍ – ମିଶନ ଅନ୍ ଏଗ୍ରିକଲଚରାଲ୍ ମେକାନାଇଜେସନ୍ (ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଏଏମ୍‌) ଅଧୀନରେ କୃଷକଙ୍କ କ୍ଷେତରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
ଡ୍ରୋନ୍ ପ୍ରୟୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷି ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ, ଡ୍ରୋନର ମୌଳିକ ମୂଲ୍ୟର ୪୦% ଏବଂ ଏହାର ସଂଲଗ୍ନକ ସର୍ବାଧିକ ୪ ଳକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ କୋଅପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟି ଅଫ୍ ଫାର୍ମର୍ସ, ଏଫ୍‌ପିଓ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ମାନଙ୍କ ଅଧୀନରେ କଷ୍ଟମ୍ ହାୟରିଂ କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏଚ୍‌ସି) ଦ୍ୱାରା ଡ୍ରୋନ୍ କ୍ରୟ ପାଇଁ ଯୋଗାଇ ଦିଆ ଯାଇଛି । ସିଏଚ୍‌ସି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଥିବା କୃଷି ସ୍ନାତକମାନେ ଡ୍ରୋନ୍ ମୂଲ୍ୟର ୫୦%, ଅର୍ଥାତ୍ ସର୍ବାଧିକ ୫ ଳକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଆର୍ôଥକ ସହାୟତା ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମାର୍ଜିନାଲ କୃଷକ, ଏସ୍‌ସି / ଏସଟି କୃଷକ, ମହିଳା କୃଷକ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଂଚଳର କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ ମୂଲ୍ୟର ୫୦% , ଅର୍ଥାତ୍ ସର୍ବାଧିକ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଅନ୍ୟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ୪୦% ଅର୍ଥାତ ସର୍ବାଧିକ ୪ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଏଏମ୍‌ର ପାଣ୍ଠିରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିଷାନ ଡ୍ରୋନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଗରେ ୧୨୪.୨୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାରି କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୭୯୦୭୦ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ୩୧୭ ଡ୍ରୋନର କ୍ରୟ ଏବଂ ସବସିଡିରେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ୨୩୯ ଡ୍ରୋନ ଯୋଗାଣ ଏବଂ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସିଏଚ୍‌ସିକୁ ଭଡା ଆଧାରରେ ୧୫୧୯ ଡ୍ରୋନ ଯୋଗାଣ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
୧୭. ଇ଼ - ନାମ୍ ବିସ୍ତାର ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ସେଟ୍ ଅପ୍
ଚା ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୨୨ ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ୦୩ ଟି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳର ୧୨୬୦ ମଣ୍ଡି ଇ- ନାମ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସମନ୍ୱିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨ ରେ ୧୮ ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ୦୩ ଟି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳର ୧୦୦୦ ମଣ୍ଡି ଥିଲା ।
ଚା ଜାନୁୟାରୀ, ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧.୭୨ କୋଟି କୃଷକ ଏବଂ ୨.୧୩ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟବସାୟୀ ଇ- ନାମ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିଲେ ଯାହା ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ରେ ୧.୭୪ କୋଟି କୃଷକ ଏବଂ ୨.୩୭ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ସମୁଦାୟ ପରିମାଣ ୬.୮୦ କୋଟି ଏମ୍‌ଟି ଏବଂ ୨୦.୦୫ କୋଟି ସଂଖ୍ୟାର (ବାଉଁଶ, ପାନ ପତ୍ର, ନଡିଆ, ଲେମ୍ବୁ ଏବଂ ମିଠା ମକା) ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇ- ନାମ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ୨.୩୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସାୟ ରେକର୍ଡ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨ ରେ ମୋଟ ପରିମାଣ ୫.୩୭ କୋଟି ଏମ୍‌ଟି ଏବଂ ୧୨.୨୯ କୋଟି ସଂଖ୍ୟାର (ବାଉଁଶ, ପାନ ପତ୍ର, ନଡ଼ିଆ, ଲେମ୍ବୁ ଏବଂ ମିଠା ମକା) ୧.୭୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବାଣିଜ୍ୟ ରେକର୍ଡ ରହିଛି ।
୧୮. ଚାଷରେ ଉନ୍ନତି ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ, କିଷାନ୍ ରେଳର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ନଷ୍ଟ ହୋଇ ଯାଉଥିବା କୃଷିଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଯାତାୟାତକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା କିଷାନ ରେଳ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଥମ କିଷାନ ରେଳ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୦ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଜାନୁୟାରୀ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୧୫୫ ରୁଟରେ ୧୯୦୦ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ତାହା ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୨ ରେ ୧୬୭ ରୁଟରେ ୨୩୫୯ ସେବାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରା ଯାଇଥିଲା ।
୧୯. ଏମ୍‌ଆଇଡିଏଚ୍ - କ୍ଲଷ୍ଟର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ:
କ୍ଲଷ୍ଟର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ସିଡିପି) ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କ୍ଲଷ୍ଟର ଗୁଡ଼ିକର ଭୌଗୋଳିକ ବିଶେଷତ୍ୱକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ପୂର୍ବ, ଉତ୍ପାଦନ, ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଏବଂ ମାର୍କେଟିଂ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସମନ୍ୱିତ ତଥା ବଜାର- ନେତୃତ୍ୱ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି । ଏମ୍‌ଓଏ ଆଣ୍ଡ ଏଫ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁ ୫୫ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କ୍ଲଷ୍ଟର ଚିହ୍ନଟ କରିଛି, ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ୧୨ ଟି ସିଡିପିର ପାଇଲଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଚୟନ କରାଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସୁପାରିଶ କ୍ରମେ ସମସ୍ତ କ୍ଲଷ୍ଟର ପାଇଁ କ୍ଲଷ୍ଟର ବିକାଶ ଏଜେନ୍ସି ନିଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ସମସ୍ତ ୧୨ ଟି କ୍ଲଷ୍ଟରର କ୍ଲଷ୍ଟର ଗ୍ୟାପ୍ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ରିପୋର୍ଟ ଚୂଡାନ୍ତ ହୋଇଛି । ପ୍ରୋଗ୍ରାମର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ନିୟୋଜନକାରୀ ଏଜେନ୍ସି (ଆଇଏ) ଚୟନ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ୧୨ ଟି କ୍ଲଷ୍ଟର ପାଇଁ ଏକ୍ସପ୍ରେସନ୍ ଅଫ୍ ଇଂଟ୍ରେଷ୍ଟ (ଇଓଆଇ) ଜାରି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତାବ ଅପଲୋଡ୍ କରିବା ପାଇଁ ଆବେଦନ ୱିଣ୍ଡୋ ଖୋଲାଯାଇଛି ।
୨୦. କୃଷି ଏବଂ ସହଯୋଗୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସୃଷ୍ଟି
ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବିଭିନ୍ନ ନଲେଜ୍ ପାର୍ଟନର (କେପି) ଏବଂ ଏଗ୍ରିବିଜନେସ୍ ଇନକ୍ୟୁବେଟର (ଆର୍ – ଏବିଆଇ)ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୭୯୯ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ମନୋନୀତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ରେ ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧୦୫୫ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଚା ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଡିଏ ଏବଂ ଏଫ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁ ଦ୍ୱାରା ସହାୟତା ଭାବରେ ସଂପୃକ୍ତ କେପି ଏବଂ ଆର୍ – ଏବିଆଇ ଗୁଡ଼ିକୁ କିସ୍ତିରେ ୬୩୧୭.୯୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଅନୁଦାନ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯେତେବେଳେ କି ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨ ରେ ଏହା ୩୭୯୦.୧୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଥିଲା ।
୨୨. କୃଷି ଏବଂ ସହଯୋଗୀ କ୍ଷେତ୍ରର କୃଷି- ଦ୍ରବ୍ୟ ରପ୍ତାନିରେ ସଫଳତା
ଦେଶରେ କୃଷି ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ଦ୍ରବ୍ୟ ରପ୍ତାନିରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ୨୦୨୦- ୨୧ ତୁଳନାରେ, କୃଷି ଏବଂ ସହଯୋଗୀ କ୍ଷେତ୍ରର ରପ୍ତାନି ୨୦୨୦- ୨୧ ରେ ୪୧.୮୬ ବିଲିୟନ ଡ଼ଲାରରୁ ୨୦୨୧-୨୨ ରେ ୫୦.୨୪ ବିଲିୟନ ଡ଼ଲାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଅର୍ଥାତ୍ ଏଥିରେ ୧୯.୯୯% ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ।
ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକ ହେଉଛି ଗହମ ୨୭୩.୫୪% (୫୬୭.୯୩ ରୁ ୨୧୨୧.୪୬ ମିଲିୟନ୍ ଡ଼ଲାର), ବାସମତି ଚାଉଳ ବ୍ୟତୀତ ୨୭.୨୯% (୪୮୧୦.୮୦ ରୁ ୬୧୨୩.୮୨ ମିଲିୟନ୍ ଡ଼ଲାର) , ବର୍ଜ୍ୟ ସହିତ କପା ୪୮.୪୩% (୧୮୯୭.୨୧ ରୁ ୨୮୧୬.୨୪ ମିଲିୟନ୍ ଡ଼ଲାର), ଜଡା ତେଲ ୨୮.୧୬% (୯୧୭.୨୪ ରୁ ୧୧୭୫.୫୧ ମିଲିୟନ୍ ଡ଼ଲାର), ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶସ୍ୟ ୫୩.୮୨% (୭୦୫.୩୮ ରୁ ୧୦୮୫.୦୫ ମିଲିୟନ୍ ଡ଼ଲାର), କଫି ୪୧.୮୪% (୭୧୯.୬୬ ରୁ ୧୦୨୦.୭୪ ମିଲିୟନ୍ ଡ଼ଲାର), ତାଜା ଫଳ ୧୪.୧୧% (୭୬୮.୫୪ ରୁ ୮୭୬.୯୬ ମିଲିୟନ୍ ଡ଼ଲାର) ।
ଏପ୍ରିଲ୍‌- ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୨ରେ କୃଷି ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ଦ୍ରବ୍ୟର ରପ୍ତାନି ୩୦.୨୧ ବିଲିୟନ ଡ଼ଲାର ହୋଇଛି, ଯାହା ୨୦୨୧-୨୨ ର ସମାନ ଅବଧିରେ ୨୬.୯୮ ବିଲିୟନ ଡ଼ଲାର ଥିଲା ଅର୍ଥାତ୍ ଏଥିରେ ୧୧% ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Year-End Review -2022: Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
26 DEC 2022 12:25PM by PIB Delhi
1. Unprecedented enhancement in budget allocation
The Budget allocation for Ministry of Agriculture & FW has been increased to Rs. 1,24,000 crore in 2022-23.
1. Record food grains and horticulture production
Food grain production has increased from 308.65 million tonnes in January 2022 to 315.72 million tonnes in December 2022 (as per 4th advance estimates) which is the highest ever food grain production. As per third advanced estimates, horticulture production during 2020-21 was 331.05 million MT which is increased to 342.33 million MT during 2021-22. It is the highest ever production for Indian horticulture.
1. Fixing of MSP at one-and-a half times the cost of production
• Government has increased the MSP for all mandated Kharif, Rabi and other commercial crops with a return of at least 50 per cent over all India weighted average cost of production from 2018-19.
• MSP for Paddy (common) has increased to Rs. 2040 per quintal in December, 2022 from Rs. 1940 per quintal in January, 2022.
• MSP for Wheat increased from Rs. 2015 per quintal in January, 2022 to Rs. 2125 per quintal in December, 2022.
1. Launch of the National Mission for Edible Oils – Oil Palm - NMEO has been approved with a total outlay of Rs 11,040 crore. This will bring an additional area of 6.5 lakh ha under Oil Palm plantation with 3.28 lakh ha in the north-eastern states and 3.22 in the rest of India in the next 5 years. The major focus of the Mission is to provide Viability Prices of fresh fruit bunches (FFBs) to the farmers linked with assured procurement by industry with a simpler price fixing formula. The Central Government will compensate farmers through a viability gap payment if price paid by industry is below the viability price upto October, 2037.
2. Increase in procurement from farmers
For the cropping year 2020-21, the Government through its Nodal Agencies procured 12,11,619.39 MT of Pulses and Oilseeds having MSP value of Rs.6,830.18 Crores benefitting 7,06,552 farmers whereas in the year 2021-22, a quantity of 31,08,941.96 MT of pulses, oilseeds and copra having MSP value of Rs. 17,093.13 crore benefiting 14,68,699 farmers has been done. Further, under procurement of Kharif 2021-22 season, a quantity of 2,24,282.01 MT of Pulses and Oilseeds having MSP vale of Rs. 1380.17 Crores benefiting 1,37,788 farmers was procured till January, 2022 whereas, under procurement of Kharif 2022-23 season, a quantity of 1,03,830.50 MT of pulses, oilseeds & copra having MSP Value of Rs. 915.79 crore benefiting 61,339 farmers has been procured till December, 2022.
1. Income support to farmers through PM KISAN
• PM-KISAN scheme was launched in 2019 which is an income support scheme to farmers providing Rs. 6000 per year in 3 equal installments.
• In PM-KISAN scheme, Rs. 1.82 lakh crore was released to more than 11.74 crore farmers in January, 2022 whereas more than Rs. 2 lakh crore has been released so far to more than 11 crore eligible farmers till December, 2022.
1. Pradhan Mantri Fasal BimaYojana (PMFBY)
• PMFBY was launched in 2016 addressing problems of high premium rates for farmers and reduction in sum insured due to capping.
• Since implementation, 29.39 crore applicant farmers were enrolled and over 9.01 crore (Provisional) applicant farmers have received claims of over Rs. 1,04,196 crore till January, 2022 which increased to 38 crore enrolled applicant farmers and over 12.24 crore (Provisional) farmer applicants have received claims of over Rs. 1,28,522 crore till December, 2022.
• Upto January, 2022 nearly Rs. 21532 crore were paid by farmers as their share of premium against which claims of over Rs.104196 crore (Provisional) were paid to them, thus for every 100 rupees of premium paid by farmers, they received Rs. 484 as claims whereas till December, 2022 nearly Rs. 25,192 crore were paid by farmers as their share of premium against which claims of over Rs. 1,28,522 crore (Provisional) have been paid to them, thus for every 100 rupees of premium paid by farmers, they have received about Rs. 510 as claims.
1. Institutional credit for agriculture sector
• Institutional credit for agriculture sector was Rs. 16.5 lakh crore in January, 2022 which has been increased to Rs. 18.5 lakh crore in December, 2022.
• Benefit of concessional institutional credit through KCC at 4% interest per annum has also now been extended to Animal Husbandry and Fisheries farmers for meeting their short-term working capital needs.
• A special drive has been undertaken since February 2020 to provide concessional institutional credit with focus on covering all PM-KISAN beneficiaries through Kisan Credit Cards (KCC). Upto January, 2022, 291.67 lakh new KCC applications were sanctioned with a sanctioned credit limit of Rs. 3,19,902 crore as part of the drive which increased to 376.97 lakh sanctioned KCC applications with a sanctioned credit limit of Rs. 4,33,426 crore in December, 2022.
1. Providing Soil Health Cards to farmers
Soil Health Card Scheme was introduced in the year 2014-15 to optimize usage of nutrients. The following number of cards have been issued to farmers.
1. Cycle-I (2015 to 2017) – 10.74 crore
2. Cycle-II (2017 to 2019)- 11.97 crore
3. Model Village Programme (2019-20)- 19.64 lakh
Regulations for promotion of biostimulants is issued. Nano urea is included under fertilizer control order.
1. Promotion of organic farming in the country
• Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) was initiated in 2015-16 to promote organic farming in the country. Upto January, 2022, 30934 clusters were formed and an area of 6.19 lakh ha was covered benefitting 15.47 lakh farmers which increased to 32384 clusters and an area of 6.53 lakh ha has been covered benefitting 16.19 lakh farmers in December, 2022. In addition, Under Namami Gange Programme 123620 ha area covered and under natural farming 4.09 lakh ha area covered. Farmers in Uttar Pradesh, Uttarakhand, Bihar and Jharkhand have taken-up organic farming on either side of the river Ganga to control river water pollution as well as to fetch additional income to farmers.
• Government also proposes to promote sustainable natural farming systems through the scheme Bhartiya Prakratik Krishi Padhati (BPKP). The proposed scheme aims at cutting down cost of cultivation, enhancing farmer’s income and ensuring resource conservation and, safe and healthy soils, environment and food.
• Mission Organic Value Chain Development in North East Region (MOVCDNER) has been launched. Upto January, 2022, 170 Farmer Producer Companies have been formed comprising of 153116 farmers and covering 155495 ha area whereas till December, 2022, 379 Farmer Producer Companies have been formed comprising of 189039 farmers and covering 172966 ha area.
• In addition, to facilitate organic certification at affordable cost and easy to adopt approaches, a New Participatory Guarantee System (PGS) certification was launched during 2015. This PGS system is unique in the world and is the largest participatory organic certification programme in the world. Upto January, 2022, 11 lakh small and marginal farmers were certified under PGS certification whereas till December, 2022, 13.98 lakh small and marginal farmers are certified under PGS certification. A Jaivikkheti portal has been initiated to assist the small and marginal famers in selling their organic products directly to consumers. Around 5.73 lakh farmers were registered on the portal upto January, 2022 whereas 6.09 lakh farmers have been registered on the portal till December, 2022.
• In addition, quick certification of default organic areas such as islands, remote, hilly areas has been initiated under the Large Area Certification programme. This will enable small farmers to market certified products immediately without waiting for the normal certification period of 3 years. Around 14,445 ha in Car Nicobar Islands of the Andamans are now certified under the programme helping marginal farmers in the area for marketing certified products. Proposal of 5000 ha area has been received from Ladakh under LAC and fund Rs 11.475 lakh has been released Support for individual farmers for certification has also been introduced to encourage farmers to take up organic farming. The entire cultivable land of 2700 ha area of Lakshadweep has been certified as organic under LAC. Recently 60,000 ha area has also been supported for certification continuation in Sikkim and fund released Rs 96.39 lakh, which is the only 100% organic state in the world.
1. Agri Infrastructure Fund
• Since the inception of AIF, upto January, 2022 the scheme sanctioned Rs.11,891 Crore worth agriculture infrastructure in the country for more than 16000 projects whereas till December, 2022 sanctioned Rs. 13,681 Crore worth agriculture infrastructure in the country for more than 18133 projects.
• With the support of the scheme, various agriculture infrastructures were created and some of the infrastructure is at the final stage of completion.
• Upto January, 2022, 4748 warehouses, 591 custom hiring centers, 155 assaying units, 550 primary processing units, 306 sorting & grading units, 267 cold store projects and around 2420 other kinds of post-harvest management projects and community farming assets were established which increased in December, 2022 to 8076 warehouses, 2788 primary processing units, 1860 custom hiring centers, 937 sorting & grading units, 696 cold store projects, 163 assaying units and around 3613 other kinds of post-harvest management projects and community farming assets.
1. Promotion of FPOs
2. A new Central Sector Scheme for Formation & Promotion of new 10,000 FPOs launched by Hon’ble Prime Minister on 29th February, 2020 with budget outlay of Rs 6865 Crore till 2027-28.
3. A total of 2110 no. of FPOs were registered upto January, 2022 which increased to 4016 no. of FPOs till December, 2022 under new FPO scheme.
4. A National Beekeeping and Honey Mission (NBHM) has been launched in 2020 as part of the AtmaNirbhar Bharat Abhiyan. Rs. 500 crore for the period 2020-2021 to 2022-2023 has been allocated for beekeeping sector. Upto January, 2022, 70 projects for assistance of about Rs. 118.00 crores were approved/ sanctioned for funding under NBHM whereas till December, 2022, 114 projects for assistance of about Rs. 139.23 crores have been approved/ sanctioned for funding under NBHM.
5. Per Drop More Crop
Per Drop More Crop (PDMC) scheme launched during 2015-16 which aims to increase water use efficiency at the farm level through Micro Irrigation technologies i.e. drip and sprinkler irrigation systems. Upto January, 2022, an area of 60 lakh hectare has been covered which increased to 69.55 lakh hectare in December, 2022 under Micro irrigation through PDMC scheme.
1. Micro Irrigation Fund
A Micro Irrigation Fund of initial corpus Rs 5000 crore has been created with NABARD. In the Budget Announcement for 2021-22, the corpus of the fund is to be increased to Rs.10000 crores. Upto January, 2022, projects worth Rs 3970.17 crore covering 12.83 lakh hectares were approved whereas till December, 2022 projects worth 4710.96 crore covering 17.09 lakh hectares have been approved.
1. Agricultural Mechanization
• Agricultural mechanization is extremely vital to modernize agriculture and reduce drudgery of farming operations. During the period from 2014-15 to March, 2022 an amount of Rs.5490.82 crore have been allocated for agricultural mechanization.
• Numbers of machines and equipments provided to farmers on subsidy was 13,78,755 till January, 2022 which has increased to 13,88,314 in December, 2022.
• 18,824 custom hiring centers, 403 high-tech hubs and 16,791 farm machinery banks are functioning in December, 2022 while 16,007 custom hiring centers, 378 high-tech hubs and 16309 farm machinery banks were available till January, 2022 to make available agricultural machines and equipments to the farmers on rental basis.
• During the current year 2022-23, so far an amount of Rs. 504.43 Crores have been released for distribution of around 65302 machines on subsidy, establishment of 2804 CHCs, 12 Hi-tech hubs and 1260 Village Level Farm Machinery Banks.
• In order to support the efforts of the Government of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh and NCT of Delhi to address air pollution due to crop residue burning, funds amounting to Rs.2440.07 crores have been released to these States during the period from 2018-19 to 2021-22, for crop residue management through mechanization interventions. 38422 Custom Hiring Centres (CHCs) of crop residue management machines have been established and more than 2.07 lakh machines have been supplied to these CHCs and individual farmers of these four States. During the current year, an amount of Rs. 698.10 Crores have been released and the States have targeted to supply 47500 crop residue management machines for in-situ and ex-situ management of crop residue.
• Looking into the unique advantages of Drone technologies in agriculture, a Standard Operating Procedures (SOPs) released the for use of drones in pesticide and nutrient application in public domain on 21.12.2021, which provides concise instructions for effective and safe operations of drones.
• In order to make this technology affordable to the farmers and other stakeholders of this sector, financial assistance @ 100 % cost of drone together with the contingent expenditure is extended under Sub-Mission on Agricultural Mechanization (SMAM) for its demonstration on the farmer’s fields
• In order the provide agricultural services through drone application, financial assistance @ 40% of the basic cost of drone and its attachments up to a maximum of Rs. 4.00 lakhs, is provided for drone purchase by Custom Hiring Centers (CHCs) under Cooperative Society of Farmers, FPOs and Rural entrepreneurs. The agriculture graduates establishing CHCs are eligible to receive financial assistance @ 50% of the cost of drone up to a maximum of Rs. 5.00 lakhs. Apart from above, the individual farmers are also eligible for financial assistance and the Small and Marginal Farmers, SC/ST Farmers, Women Farmers and the Farmers of the North Eastern States are provided financial assistance @ 50% of the cost of drone up to a maximum of Rs. 5.00 lakhs. The other farmers are provided financial assistance @ 40% of the cost of drone up to a maximum of Rs. 4.00 lakhs
• From within the funds of SMAM, so far an amount of Rs. 124.26 crores have been released towards Kisan drone promotion, which include purchase of 317 Drones for their demonstration in 79070 hectares of land and supply of 239 drones to the farmers on subsidy and also supply of 1519 drones to the CHCs for providing drone services to the farmers on rental basis.
1. Setting up of E-NAM extension Platform
• Till December, 2022, 1260 mandis of 22 States and 03 UTs have been integrated on e-NAM platform, which was 1000 mandis of 18 states and 03 UTs in January, 2022.
• 1.72 Crore Farmers and 2.13 Lakh traders were registered on e-NAM portal till January, 2022 which have increased to more than 1.74 Crore Farmers and 2.37 Lakh traders in December, 2022.
• Total volume of 6.80 Crore MT and 20.05 Crore numbers (bamboo, betel leaves, coconut, lemon & sweet corn) collectively worth approximately Rs. 2.33 lakh crore of trade has been recorded on e-NAM platform till December, 2022 while total volume of 5.37 crore MT and 12.29 crore numbers (bamboo, betel leaves, coconut, lemon & sweet corn) collectively worth approximately Rs. 1.72 lakh crore of trade was recorded in January, 2022.
1. Improvement in farm produce logistics, Introduction of Kisan Rail.
Kisan Rail has been launched by Ministry of Railways to exclusively cater to movement of perishable agrihorti commodities. First Kisan Rail was started in July 2020. Upto January, 2022, 1900 services on 155 routes were operated which were increased to 2359 services on 167 routes in December, 2022.
1. MIDH - Cluster Development Programme:
The Cluster Development Programme (CDP) is designed to leverage geographical specialisation of horticulture clusters and promote integrated and market-led development of pre-production, production, post-harvest, logistics, branding, and marketing activities. MoA&FW has identified 55 horticulture clusters, of which 12 have been selected for the pilot phase of the CDP. On the recommendation of State Government, Cluster Development Agencies have been appointed for all the clusters. Cluster Gap Assessment Report of all 12 clusters have been finalised. Expressions of Interest (EOIs) have been floated for all 12 clusters for selecting Implementing Agencies (IAs) for implementation of the programme and in this regard, the application window is opened for uploading their proposals.
1. Creation of a Start-up Eco system in agriculture and allied sector
• Till January, 2022, 799Startups were finally selected by different Knowledge Partners (KPs) and Agribusiness Incubators (R-ABIs) and their numbers increased to 1055 Startups in December, 2022.
• Till December, 2022, Rs. 6317.91 lakhs grants-in-aid has been released in installments to the respective KPs & R-ABIs as support by DA&FW, while it was 3790.11 lakh in January, 2022.
22. Achievement in Export of Agri and Allied Agri- Commodities
The country has witnessed emphatic growth in export of agri and allied commodities. As compared to previous year 2020-21, the Agri and allied export has increased from 41.86 billion USD in 2020-21 to 50.24 billion USD in 2021-22 i.e. an increase of 19.99%.
The major commodities which posted significant growth as compared to previous year have been Wheat 273.54% (567.93 to 2121.46 Million USD), Other than Basmati Rice 27.29% (4810.80 to 6123.82 Million USD), Cotton raw including waste 48.43% (1897.21 to 2816.24 Million USD), Castor Oil 28.16% (917.24 to 1175.51 Million USD), Other cereals 53.82% (705.38 to 1085.05 Million USD), Coffee 41.84% (719.66 to 1020.74 Million USD), Fresh Fruits 14.11% (768.54 to 876.96 Million USD).
The export of Agri and allied commodities during in April-October, 2022 was 30.21 billion USD to 26.98 billion USD in the same period of 2021-22 i.e. an increase of 11%.