প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণ গুৰুকুল ৰাজকোট প্ৰতিষ্ঠানৰ ৭৫ সংখ্যক অমৰুত মহোৎসৱত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
“গুৰুকুলে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সামগ্ৰিক বিকাশৰ বাবে ভাল চিন্তা আৰু মূল্যবোধেৰে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ মন আৰু হৃদয় বিকশিত কৰিছে”
“প্ৰকৃত জ্ঞান বিয়পাই দিয়াটোৱেই হৈছে পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম। ভাৰত এই প্ৰকল্পৰ প্ৰতি নিষ্ঠাবান হৈ আহিছে”
“আধ্যাত্মিকতাৰ ক্ষেত্ৰৰ নিষ্ঠাবান ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ইছৰো আৰু বাৰ্কৰ বিজ্ঞানীলৈকে গুৰুকুলৰ পৰম্পৰাই দেশৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰকে পুষ্টি প্ৰদান কৰিছে”
“আৱিষ্কাৰ আৰু গৱেষণা ভাৰতীয় জীৱনশৈলীৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ আহিছে”
“আমাৰ গুৰুকুলে বিজ্ঞান, আধ্যাত্মিকতা আৰু লিংগ সমতাৰ সন্দৰ্ভত মানৱতাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল”
“দেশত শিক্ষাৰ আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব কাম চলি আছে”
24 DEC 2022 12:11PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণ গুৰুকুল ৰাজকোট প্ৰতিষ্ঠানৰ ৭৫সংখ্যক অমৰুট মহোৎসৱত ভাষণ আগবঢ়ায়।
এই উপলক্ষে সমাগম হোৱা জনতাক সম্বোধি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণ গুৰুকুল ৰাজকোট প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে জড়িত সকলোকে ৭৫বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে এই যাত্ৰাত শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজ শ্ৰী ধৰ্মজীৱন্দাসজী স্বামীৰ শক্তিশালী প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেৱল ভগৱান শ্ৰী স্বামী নাৰায়ণৰ নামটো মনত ৰাখিলেই নতুন চেতনা অনুভৱ কৰিব পাৰি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অমৃত কালৰ সময়ছোৱাতে এই শুভ অনুষ্ঠান আয়োজন কৰাটো কাকতলীয়া কথা বুলি উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াক এক সুখৰ অনুষ্ঠান বুলি অভিহিত কৰে কিয়নো ইতিহাসৰ পাতত এনে কাকতলীয়া ঘটনাই ভাৰতীয় পৰম্পৰাক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইতিহাসৰ এই সংগম অৰ্থাৎ কৰ্তব্য আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰম, সংস্কৃতি আৰু নিষ্ঠা, আধ্যাত্মিকতা আৰু আধুনিকতাৰ সংগম পুনৰাবৃত্তি কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষাৰ প্ৰতি অৱহেলা আৰু স্বাধীনতাৰ তৎক্ষণাত প্ৰাচীন ভাৰতীয় শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ গৌৰৱ পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ কৰ্তব্যৰ বাবে শোক প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে যিবোৰ অৱজ্ঞা কৰিছিল, ৰাষ্ট্ৰীয় সন্ত আৰু আচাৰ্যসকলে সেইবোৰ প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণ কৰিছিল। “স্বামীনাৰায়ণ গুৰুকুল এই ‘সুযোগ’ৰ সজীৱ উদাহৰণ” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। স্বাধীনতা আন্দোলনৰ আদৰ্শৰ ভেটিত এই প্ৰতিষ্ঠান গঢ় লৈ উঠিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “প্ৰকৃত জ্ঞান বিয়পোৱাটোৱেই আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম আৰু এইটোৱেই হৈছে বিশ্বত জ্ঞান আৰু শিক্ষাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ নিষ্ঠা যিয়ে ভাৰতীয় সভ্যতাৰ শিপা প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে৷” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে ৰাজকোটত মাত্ৰ সাতজন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰে গুৰুকুল বিদ্যা প্ৰতিষ্ঠান আৰম্ভ হ’লেও আজি বিশ্বজুৰি ইয়াৰ চল্লিশটা শাখা আছে, যিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক আকৰ্ষণ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে বিগত ৭৫ বছৰত গুৰুকুলে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ মন আৰু হৃদয় ভাল চিন্তা আৰু মূল্যবোধেৰে বিকশিত কৰিছে, যাতে তেওঁলোকৰ সামগ্ৰিক বিকাশ সম্ভৱ হয়। “আধ্যাত্মিকতাৰ ক্ষেত্ৰৰ নিষ্ঠাবান ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ইছৰো আৰু বাৰ্কৰ বিজ্ঞানীলৈকে গুৰুকুলৰ পৰম্পৰাই দেশৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে পুষ্টি প্ৰদান কৰিছে”, তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুকুলৰ প্ৰথাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে য’ত দৰিদ্ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ পৰা মাত্ৰ এটকা মাচুল লোৱা হয় যাৰ ফলত তেওঁলোকে শিক্ষা লাভ কৰাত সহজ হয়।
জ্ঞানক জীৱনৰ সৰ্বোচ্চ সাধনা হিচাপে গণ্য কৰা ভাৰতীয় পৰম্পৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া বিশ্বৰ আন আন ঠাইবোৰক তেওঁলোকৰ শাসক বংশৰ সৈতে চিনাক্ত কৰা হৈছিল, তেতিয়া ভাৰতীয় পৰিচয় ইয়াৰ গুৰুকুলৰ সৈতে জড়িত হৈ আছিল। তেওঁ লগতে কয়, “আমাৰ গুৰুকুলসকলে যুগ যুগ ধৰি সমতা, সমতা, যত্ন আৰু সেৱাৰ ভাৱক প্ৰতিনিধিত্ব কৰি আহিছে।” তেওঁ নালন্দা আৰু তক্ষশীলাক ভাৰতৰ প্ৰাচীন গৌৰৱৰ প্ৰতিশব্দ হিচাপে মনত পেলাইছিল। “আৱিষ্কাৰ আৰু গৱেষণা ভাৰতীয় জীৱনশৈলীৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ আছিল। আত্ম-আৱিষ্কাৰৰ পৰা দেৱত্ব, আয়ুৰ্বেদৰ পৰা আধ্যাত্ম (আধ্যাত্মিকতা), সমাজ বিজ্ঞানৰ পৰা সৌৰ বিজ্ঞান, গণিতৰ পৰা ধাতুবিজ্ঞান আৰু শূন্যৰ পৰা অসীমলৈকে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে গৱেষণা আৰু নতুন সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ল। “ভাৰত, সেই অন্ধকাৰ যুগত, মানৱতাক পোহৰৰ ৰশ্মি দিছিল যিয়ে বিশ্বৰ আধুনিক বিজ্ঞানৰ যাত্ৰাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছিল”, তেওঁ লগতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় প্ৰাচীন গুৰুকুল ব্যৱস্থাৰ লিংগ সমতা আৰু সংবেদনশীলতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি ‘কন্যা গুৰুকুল’ আৰম্ভ কৰাৰ বাবে স্বামীনাৰায়ণ গুৰুকুলক প্ৰশংসা কৰে।
ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যত গঢ় দিয়াত শিক্ষা ব্যৱস্থা আৰু শিক্ষানুষ্ঠানৰ ভূমিকাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজাদী কা অমৃত কালত দেশৰ প্ৰতিটো স্তৰতে শিক্ষাৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু নীতিৰ বিকাশৰ বাবে দেশে দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে দেশত আইআইটি, আইআইটি, আইআইএম আৰু এইমছৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে৷ ২০১৪ চনৰ আগৰ সময়ৰ তুলনাত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা ৬৫ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ লগতে কয় যে নতুন শৈক্ষিক নীতিৰ জৰিয়তে দেশখনে ভৱিষ্যতৰ শিক্ষা ব্যৱস্থা প্ৰস্তুত কৰিছে। ফলত নতুন প্ৰজন্মই নতুন ব্যৱস্থাত শিক্ষা লাভ কৰি দেশৰ আদৰ্শ নাগৰিক হৈ পৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগন্তুক ২৫ বছৰৰ যাত্ৰাত সন্তসকলৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ‘আজি ভাৰতৰ সংকল্পসমূহৰ লগতে সেইবোৰ বাস্তৱায়িত কৰাৰ প্ৰচেষ্টাও নতুন। আজি ডিজিটেল ইণ্ডিয়া, আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত, ভোকেল ফৰ লোকেল, প্ৰতিখন জিলাত ৭৫টা অমৃত সৰোৱৰ আৰু এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছে। ‘সামাজিক পৰিৱৰ্তন আৰু সমাজ সংস্কাৰৰ এই প্ৰকল্পসমূহত সবকা প্ৰয়াসে (সকলোৰে প্ৰচেষ্টা) কোটি কোটি মানুহৰ জীৱনত প্ৰভাৱ পেলাব। লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুকুলৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক নূন্যতম ১৫দিনৰ বাবে উত্তৰ-পূব ভাৰত ভ্ৰমণ কৰি জনসাধাৰণৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰি দেশখনক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আহ্বান জনায়। বেটি বচাও আৰু পৰিবেশ সুৰক্ষাৰ দৰে বিষয়ৰ সন্দৰ্ভতো আলোকপাত কৰি তেওঁ এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ৰাইজক একত্ৰিত হ’বলৈ আহ্বান জনায়। “মই নিশ্চিত যে স্বামীনাৰায়ণ গুৰুকুল বিদ্যা প্ৰতিষ্ঠানমৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানে ভাৰতৰ সংকল্পৰ এই যাত্ৰাক শক্তি প্ৰদান কৰি যাব”, এই মন্তব্যৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণ সামৰে।
পটভূমি
১৯৪৮ চনত গুৰুদেৱ শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজ শ্ৰী ধৰ্মজীৱনদাসজী স্বামীয়ে ৰাজকোটত শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণ গুৰুকুল ৰাজকোট প্ৰতিষ্ঠান প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। সংস্থাটোৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটোৱা হৈছে আৰু বৰ্তমান বিশ্বজুৰি ৪০টাতকৈও অধিক শাখা আছে, ২৫,০০০তকৈ অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক স্কুল, স্নাতক আৰু স্নাতকোত্তৰ শিক্ষাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।

Prime Minister's Office
PM addresses 75th Amrut Mahotsav of Shree Swaminarayan Gurukul Rajkot Sansthan via video conferencing
“Gurukul has developed the minds and hearts of the students with good thoughts and values for their holistic development”
“Spreading true knowledge is the most important task in the world. India has been devoted to this project”
“From dedicated students in the field of spirituality to scientists in ISRO and BARC, the tradition of Gurukul has nourished every field of the country”
“Discovery and research have been integral part of the Indian lifestyle”
“Our gurukuls guided the humanity regarding science, spirituality and gender equality”
“Unprecedented work is going on in expanding education infrastructure in the country”
24 DEC 2022 12:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister. Shri Narendra Modi addressed the 75th Amrut Mahotsav of Shree Swaminarayan Gurukul Rajkot Sansthan via video conferencing today.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone associated with Shree Swaminarayan Gurukul Rajkot Sansthan on the completion of 75 years and praised the efforts of Shastriji Maharaj Shri Dharmajivandasji Swami for his tremendous efforts in this journey. The Prime Minister remarked that by just remembering the name of Bhagwan Shri Swami Narayan, one could experience new consciousness.
The Prime Minister noted the coincidence of the auspicious event taking place in the period of Amrit Kaal. The Prime Minister termed it a happy occasion as Indian tradition has been energised by such coincidences throughout history. The Prime Minister recounted these confluences in history i.e confluences of duty and hard work, culture and dedication, spirituality and modernity. The Prime Minister lamented the neglect of education and the duty to revive the glory of the ancient Indian education system in the immediate aftermath of independence. Where earlier governments faltered, the Prime Minister said, nationals saints and Acharyas took up the challenge. “Swaminarayan Gurukul is the live example of this ‘Suyog’” the Prime Minister said. This institution was developed on the foundation of the ideals of the freedom movement.
“Spreading true knowledge is the most important task, and this has been India’s devotion towards knowledge and education in the world which has established the roots of Indian civilisation ”, the Prime Minister remarked. The Prime Minister informed that even though the Gurukul Vidya Pratishthanam began with only seven students in Rajkot, it has forty branches worldwide today which attracts thousands of students from all over the world. He further added that in the last 75 years, Gurukul has developed the minds and hearts of the students with good thoughts and values, so that their overall development can be done. “From dedicated students in the field of spirituality to scientists in ISRO and BARC, the tradition of Gurukul has nourished every field of the country”, he said. The Prime Minister highlighted the practice of Gurukul where a fee of only one rupee is charged to poor students thereby making it easier for them to get an education.
Referring to the Indian tradition of treating knowledge as the highest pursuit of life, the Prime Minister said that when other parts of the world were identified with their ruling dynasties, Indian identity was linked with its gurukuls. “Our Gurukuls have been representing equity, equality, care and a sense of service for centuries”, he added. He remembered Nalanda and Takshshila as synonyms for India’s ancient glory. “Discovery and research were an integral part of the Indian lifestyle. From self-discovery to divinity, ayurveda to aadhyatm (spirituality), social science to solar science, from Math to metallurgy and from zero to infinity, research and new conclusions were drawn in every field. “India, in that dark age, gave humanity rays of light that paved the way for the world's journey of modern science”, he added. The Prime Minister also highlighted the gender equality and sensitivity of the Indian ancient gurukul system and lauded Swaminarayan Gurukul for starting ‘Kanya Gurukul’.
The Prime Minister emphasised the role of the education system and educational institutions in shaping the bright future of India and said that the country is moving at a fast pace to develop the education infrastructure and policies in the country at every level in the Azadi Ka Amrit Kaal. The Prime Minister informed that the country has seen an increase in the number of IITs, IIITs, IIMs and AIIMSs in the country and the number of medical colleges saw an increase of sixty-five per cent when compared to the time before 2014. He further added that with the New Educational Policy, the country is preparing an educational system that is futuristic. As a result, the new generations that will get their education in the newer system will make for ideal citizens of the country.
The Prime Minister emphasised the importance of the saints in the journey of the next 25 years. “Today India’s resolutions are new and also the efforts to realise them. Today the country is moving with a vision of Digital India, Aatmnirbhar Bharat, Vocal for Local, 75 Amrit Sarovars in every district and Ek Bharat Shreshtha Bharat. ‘Sabka Prayas (everyone’s effort) in these projects of social transformation and social reform will impact the lives of crores of people. The Prime Minister also urged the students of Gurukul to travel to Northeast India for a minimum of 15 days and connect with the people to further strengthen the nation. He also touched upon topics like Beti Bachao and environment protection and urged people to come together to strengthen Ek Bharat Shreshtha Bharat. “I am sure institutions like Swaminarayan Gurukul Vidya Pratishthanam will continue to give strength to this journey of India’s resolutions”, the Prime Minister concluded.
Background
Shree Swaminarayan Gurukul Rajkot Sansthan was established at Rajkot in 1948 by Gurudev Shastriji Maharaj Shri Dharmajivandasji Swami. The Sansthan has expanded and currently has more than 40 branches worldwide, providing facilities for school, undergraduate and postgraduate education to more than 25,000 students.