প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৬ নৱেম্বৰত উচ্চতম ন্যায়ালয়ত সংবিধান দিৱস উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ই-আদালত প্ৰকল্পৰ অধীনত কেইবাটাও নতুন পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিব
25 NOV 2022 2:50PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২২ চনৰ ২৬ নৱেম্বৰত পুৱা ১০ বজাত উচ্চতম ন্যায়ালয়ত সংবিধান দিৱস উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰিব। ২০১৫ চনৰ পৰা, ১৯৪৯ চনত সংবিধান সভাৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ সংবিধান গ্ৰহণৰ স্মৃতিত এই দিৱসসংবিধান দিৱস হিচাপে পালন কৰা হয়।
অনুষ্ঠানটোত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ই-আদালত প্ৰকল্পৰ অধীনত কেইবাটাও নতুন পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিব। এই প্ৰকল্পটো হৈছে আদালতৰ আইচিটি দক্ষতাৰ জৰিয়তে মোকৰ্দমাকাৰী, উকীল আৰু ন্যায়পালিকাক সেৱা প্ৰদান কৰাৰ এক প্ৰয়াস।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰম্ভ কৰিব লগা পদক্ষেপসমূহৰ ভিতৰত আছে ভাৰ্চুৱেল জাষ্টিচ ক্লক, জাষ্টিছ ম'বাইল এপ ২.০, ডিজিটেল আদালত আৰু S3WaaS ৱেবছাইট।
ভাৰ্চুৱেল জাষ্টিচ ক্লক হৈছে আদালত পৰ্যায়ত ন্যায় প্ৰদান প্ৰণালীৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ তথ্য প্ৰদৰ্শন কৰাৰ এক প্ৰচেষ্টা, দিন/সপ্তাহ/মাহৰ আধাৰত আদালত পৰ্যায়ত দাখিল কৰা, নিষ্পত্তি কৰা আৰু অমীমাংসিত গোচৰৰ বিৱৰণ দিয়া। আদালতৰ দ্বাৰা নিষ্পত্তি কৰা গোচৰৰ স্থিতি ৰাইজৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰি আদালতৰ কাম-কাজক দায়বদ্ধ আৰু স্বচ্ছ কৰাৰ এক প্ৰয়াস। সাধাৰণ মানুহে জিলা আদালতৰ ৱেবছাইটত যিকোনো আদালত প্ৰতিষ্ঠানৰ ভাৰ্চুৱেল ন্যায় ঘড়ীত প্ৰৱেশ কৰিব পাৰে।
জাষ্টিছ ম'বাইল এপ 2.0 হৈছে আদালত আৰু গোচৰৰ কাৰ্যকৰী ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে ন্যায়িক বিষয়াসকলৰ বাবে উপলব্ধ এক সঁজুলি, যি কেৱল তেওঁলোকৰ নিজৰ আদালততে নহয়, তেওঁলোকৰ অধীনত কাম কৰা বিভিন্ন ন্যায়াধীশৰ দ্বাৰাও বিচাৰাধীন গোচৰবোৰ নিৰীক্ষণ আৰু নিষ্পত্তি কৰে। এপটো উচ্চ ন্যায়ালয় আৰু উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ন্যায়াধীশসকলৰ বাবেও উপলব্ধ কৰা হৈছে যিয়ে এতিয়া তেওঁলোকৰ অধিকাৰক্ষেত্ৰৰ অধীনৰ সকলো ৰাজ্য আৰু জিলাৰ অমীমাংসিত গোচৰ আৰু নিষ্পত্তি নিৰীক্ষণ কৰিব পাৰে।
ডিজিটেল আদালত হৈছে কাগজবিহীন আদালতলৈ পৰিৱৰ্তন সক্ষম কৰাৰ বাবে ন্যায়াধীশৰ বাবে ডিজিটাইজড ৰূপত আদালতৰ ৰেকৰ্ড উপলব্ধ কৰাৰ এক প্ৰচেষ্টা।
S3WaaS ৱেবছাইট হৈছে জিলা ন্যায়পালিকাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত নিৰ্দিষ্ট তথ্য আৰু সেৱা প্ৰকাশ কৰাৰ বাবে ৱেবছাইট সৃষ্টি, বিন্যাস, নিয়োজিত আৰু পৰিচালনা কৰাৰ এক ফ্ৰেমৱৰ্ক। S3WaaS হৈছে সুৰক্ষিত, স্কেলেবল আৰু সুগম্য (সুগম্য) ৱেবছাইট সৃষ্টি কৰাৰ বাবে চৰকাৰী প্ৰতিষ্ঠানবোৰৰ বাবে বিকশিত এক ক্লাউড সেৱা। ই বহুভাষিক, নাগৰিক-অনুকূল আৰু দিব্যাংগ-অনুকূল।

Prime Minister's Office
PM to participate in Constitution Day celebrations in Supreme Court on 26th November
PM to launch various new initiatives under e-court project
25 NOV 2022 2:50PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will participate in the Constitution Day celebrations in the Supreme Court on 26th November, 2022 at 10 AM. The day has been celebrated as Constitution Day since 2015, to commemorate the adoption of the Constitution of India by the Constituent Assembly in 1949.
During the programme, the Prime Minister will launch various new initiatives under the e-court project. The Project is an effort to provide services to litigants, lawyers and the judiciary through ICT enablement of courts.
The initiatives being launched by the Prime Minister include Virtual Justice Clock, JustIS mobile App 2.0, Digital court and S3WaaS Websites.
Virtual Justice Clock is an initiative to exhibit vital statistics of the justice delivery system at the Court level giving the details of the cases instituted, cases disposed and pendency of cases on day/week/month basis at the Court level. The effort is to make the functioning of the courts accountable and transparent by sharing with the public the status of case disposals by the court. Public can access the Virtual Justice Clock of any court establishment on the District Court’s website.
JustIS Mobile App 2.0 is a tool available to judicial officers for effective court and case management by monitoring pendency and disposal of not only his court but also for individual judges working under them. This App is also made available to High Court and Supreme Court Judges who can now monitor pendency and disposal of all the States and Districts under their jurisdiction.
Digital court is an initiative to make the court records available to the judge in digitised form to enable the transition to Paperless Courts.
S3WaaS Websites is a framework to generate, configure, deploy and manage websites for publishing specified information and services related to district judiciary. S3WaaS is a cloud service developed for government entities to generate Secure, Scalable & Sugamya (Accessible) websites. It is multilingual, citizen friendly and divyang friendly.