ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଚାଲିଥିବା 3ୟ 'ନୋ ମନି ଫର୍ ଟେରର୍' ମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
18 NOV 2022 10:39AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ, ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧୀ, ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀ ସଂସ୍ଥାର ସଦସ୍ୟ ତଥା ସାରା ବିଶ୍ବର ସିକ୍ୟୁରିଟି ଫୋର୍ସ ତଥା ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁଗଣ!
ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ ଉପରେ 3ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ବିଶ୍ୱ ଏହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଦେଶ ଆତଙ୍କବାଦର ଭୟଙ୍କର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି। ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିଭିନ୍ନ ନାମ ଏବଂ ରୂପରେ ଆତଙ୍କବାଦ ଭାରତକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା। ଏଥିରେ ଆମେ ହଜାର ହଜାର ମୂଲ୍ୟବାନ ଜୀବନ ହରାଇଛୁ, କିନ୍ତୁ ସାହସର ସହିତ ଆତଙ୍କବାଦ ସହ ଲଢ଼ିଛୁ।
ପ୍ରତିନିଧୀମାନେ ଏକ ଦେଶ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି। ଆମେ ବିବେଚନା କରୁ ଯେ ଗୋଟିଏ ବି ଆକ୍ରମଣ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଅଧିକ | ଏପରିକି ଗୋଟିଏ ଜୀବନ ଜୀବନ ହାନୀକୁ ମଧ୍ୟ ସହ୍ୟ କରାଯିବ ନାହିଁ। ତେଣୁ ଆତଙ୍କବାଦ ମୂଳୋତ୍ପାଟନ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ବିଶ୍ରାମ ନେବୁ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାବେଶ। ଏହାକୁ କେବଳ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମାବେଶ ଭାବରେ ଦେଖାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। କାରଣ ଏହା ଏକ ବିଷୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ଯାହା ସମଗ୍ର ମାନବିକତା ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ | ଆତଙ୍କବାଦର ଦୀର୍ଘମିଆଦି ପ୍ରଭାବ ଗରୀବ ତଥା ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ପଡ଼ିଥାଏ। ପର୍ଯ୍ୟଟନ ହେଉ କିମ୍ବା ବାଣିଜ୍ୟ ହେଉ, କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବିପଦରେ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯିବାକୁ କେହି ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ନାହିଁ ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ, ଲୋକମାନେ ଜୀବିକା ହରାଇଥାନ୍ତି। ତେଣୁ ଆତଙ୍କବାଦର ମୂଳୋତ୍ପାଟନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଦୁନିଆରେ, କାହାରିକୁ ଆତଙ୍କବାଦର ବିପଦ ବିଷୟରେ ଜଣାଇବାର ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ। ତଥାପି, କେତେକ ସର୍କଲରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିଷୟରେ କିଛି ଭୁଲ ଧାରଣା ରହିଛି। ବିଭିନ୍ନ ଆକ୍ରମଣ ଉପରେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାର ତୀବ୍ରତା କେଉଁଠାରେ ଘଟେ ତାହା ଉପରେ ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ ନାହିଁ। ସମସ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ସମାନ କ୍ରୋଧ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନର ଯୋଗ୍ୟ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ବେଳେବେଳେ, ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସମର୍ଥନ କରି ପରୋକ୍ଷ ଯୁକ୍ତି କରାଯାଇଥାଏ। ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବିପଦକୁ ସାମ୍ନା କରୁଥିବାବେଳେ ଏକ ଅସ୍ପଷ୍ଟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ | ଏହା ମାନବିକତା, ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ସଭ୍ୟତା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ। ଏହା କୌଣସି ସୀମା ଜାଣେ ନାହିଁ | କେବଳ ଏକ ୟୁନିଫର୍ମ, ଏକୀକୃତ ଏବଂ ଶୂନ୍ୟ-ସହନଶୀଳତା ନୀତି ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପରାସ୍ତ କରିପାରିବ |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ସହ ଲଢ଼ିବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ସହ ଲଢ଼ିବା ଦୁଇଟି ଭିନ୍ନ କଥା | ଜଣେ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ନିରପେକ୍ଷ କରାଯାଇପାରେ। ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ପ୍ରତି ତୁରନ୍ତ କୌଶଳଗତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବିଷୟ ହୋଇପାରେ | କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷତି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ଏକ ବୃହତ ରଣନୀତି ବିନା ଉପଯୁକ୍ତ ଲାଭ ମିଳିବ ନାହିଁ। ଜଣେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆତଙ୍କବାଦ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଏବଂ ସଂଗଠନର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ବିଷୟରେ ଅଟେ। ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବୃହତ ସକ୍ରିୟ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଆବଶ୍ୟକ | ଯଦି ଆମେ ଚାହୁଁ ଆମର ନାଗରିକମାନେ ସୁରକ୍ଷିତ ରୁହନ୍ତୁ, ତେବେ ଆମ ଘରେ ଆତଙ୍କ ଆସିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ଅପେକ୍ଷା କରିପାରିବୁ ନାହିଁ | ଆମେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ଦମନ କରିବା, ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନ ନେଟୱାର୍କ ଭାଙ୍ଗିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ଜଣା ଯେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନ ଅନେକ ଉତ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ଟଙ୍କା ପାଆନ୍ତି। ଗୋଟିଏ ଉତ୍ସ ହେଉଛି ରାଜ୍ୟ ସମର୍ଥନ। କେତେକ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କର ବୈଦେଶିକ ନୀତିର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତି। ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ରାଜନୈତିକ, ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି | ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନ ଭାବିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଯେ ଯୁଦ୍ଧର ଅନୁପସ୍ଥିତି ଅର୍ଥ ଶାନ୍ତି। ପରୋକ୍ଷ ଯୁଦ୍ଧ ମଧ୍ୟ ବିପଜ୍ଜନକ ଏବଂ ହିଂସାତ୍ମକ ଅଟେ | ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ଦେଶମାନଙ୍କ ଉପରେ ଏକ ଖର୍ଚ୍ଚ ଲାଗୁ ହେବା ଜରୁରୀ। ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ପ୍ରତି ସହାନୁଭୂତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ସଂଗଠନ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଲଗା କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏପରି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କୌଣସି ଯଦି ଏବଂ କିନ୍ତୁ ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସବୁ ପ୍ରକାର ସମର୍ଥନ ବିରୁଦ୍ଧରେ ବିଶ୍ୱ ଏକଜୁଟ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆତଙ୍କବାଦୀ ପାଣ୍ଠିର ଅନ୍ୟତମ ଉତ୍ସ ହେଉଛି ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ। ସଂଗଠିତ ଅପରାଧକୁ ପୃଥକ ଭାବରେ ଦେଖାଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆଉଟଫିଟ୍‌ ସହିତ ଏହି ଗ୍ୟାଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ଥାଏ। ବନ୍ଧୁକ ଚାଲାଣ, ଡ୍ରଗ୍ସ ଏବଂ ଚୋରା କାରବାରରେ ତିଆରି ହୋଇଥିବା ଟଙ୍କା ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି | ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | ବେଳେବେଳେ, ଅର୍ଥ ହେରଫେର ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅପରାଧ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମଧ୍ୟ ଆତଙ୍କବାଦ ପାଣ୍ଠିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଜଣା ପଡିଛି । ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ସହଯୋଗ ଆବଶ୍ୟକ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଭଳି ଜଟିଳ ପରିବେଶରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ, ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ୍ ଆକ୍ସନ୍ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ, ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ଏଗମୋଣ୍ଟ ଗ୍ରୁପ୍, ବେଆଇନ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରବାହକୁ ରୋକିବା, ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିବାରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି। ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଯୁଦ୍ଧକୁ ଅନେକ ଉପାୟରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି | ଏହା ମଧ୍ୟ ଆତଙ୍କବାଦ ପାଣ୍ଠି ସହାୟତା ବିପଦକୁ ବୁଝିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ଆତଙ୍କବାଦର ଗତିଶୀଳତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖା ଦେଇଛି। ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଶୀଘ୍ର ଅଗ୍ରଗତି କରିବା ଏକ ଆହ୍ବାନ ଏବଂ ଏକ ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ। ଆତଙ୍କବାଦ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ନୂତନ ପ୍ରକାରର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି | ଡାର୍କ ନେଟ୍‌, ପ୍ରାଇଭେଟ୍ କରେନ୍‌ସି ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ନୂତନ ଅର୍ଥ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିଷୟରେ ବୁଝିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଜଡିତ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ | ଏହିପରି ଏକ ବୁଝାମଣାରୁ, ଯାଞ୍ଚ, ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ନିୟମଗୁଡ଼ିକର ଏକୀକୃତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇପାରେ। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ ପ୍ରତି ସାବଧାନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ | ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଅପବ୍ୟବହାର କରିବା ନାହିଁ। ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା, ଟ୍ରାକ୍ ଏବଂ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରିବା |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି କେବଳ ଭୌତିକ ଜଗତରେ ନୁହେଁ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଦୁନିଆରେ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ ଆବଶ୍ୟକ। ସାଇବର ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ରାଡିକାଲାଇଜେସନ୍ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। କେତେକ ଦୂର ସ୍ଥାନ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ଉତ୍ସରୁ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ତାଲିମ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି। ଯୋଗାଯୋଗ, ଭ୍ରମଣ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରେ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଅନେକ ଲିଙ୍କ ଅଛି | ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଅଂଶ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରନ୍ତି ଏବଂ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅନେକ ଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରର ନିଜସ୍ୱ ଆଇନଗତ ନୀତି, ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅଛି | ସାର୍ବଭୌମ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଏକ ଅଧିକାର ଅଛି। ତଥାପି, ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ସତର୍କ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଜଟିଳ ବିଷୟର ଅପବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଦିଆଯିବ ନାହିଁ। ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ବୁଝାମଣା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାକୁ ରୋକାଯାଇ ପାରିବ। ମିଳିତ ଅପରେସନ୍, ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟାର୍ପଣ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ | ଏହା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ଆମେ ମିଳିତ ଭାବେ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା। ଯିଏ ରାଡିକାଲାଇଜେସନକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ସେ କୌଣସି ଦେଶରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବ ନାହିଁ |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସୁରକ୍ଷାର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗକୁ ନେଇ ଭାରତରେ ଅନେକ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି। ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଇଣ୍ଟରପୋଲର ସାଧାରଣ ସଭା ଭାରତ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା । ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ କମିଟିର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିବେଶନ ମୁମ୍ବାଇରେ କରାଯାଇଛି। ଏହି ‘ନୋ ମନି ଫର ଟେରର୍’ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତ ଆତଙ୍କବାଦ ଫଣ୍ଡିଂ ବିପକ୍ଷରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗତି ବଢ଼ାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଆମର ଯୁଦ୍ଧକୁ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବକୁ ଏକାଠି କରିବା ହେଉଛି ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଆଗାମୀ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ବିଚାରବିମର୍ଶରେ ସଫଳତା କାମନା କରୁଛି | ମୁଁ ଆଶାବାଦୀ ଯେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଦିଗରୁ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଫଣ୍ଠିଂକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ।
ଧନ୍ୟବାଦ।
ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at 3rd 'No Money for Terror' Ministerial Conference on Counter-Terrorism Financing in New Delhi
18 NOV 2022 10:39AM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet, Shri Amit Shah, Distinguished Dignitaries, Delegates from different countries, Members of investigative agencies and security forces from across the world and my dear friends!
I welcome you all to the 3rd Ministerial Conference on Counter-Terrorism Financing.
Friends,
It is significant that this conference is happening in India. Our country face the horrors of terror long before the world took serious note of it. Over the decades, terrorism in different names and forms tried to hurt India. We lost thousands of precious lives, but we have fought terrorism bravely.
The delegates have a chance to interact with a country and people who have been firm in tackling terror. We consider that even a single attack is one too many. Even a single life lost is one too many. So, we will not rest till terrorism is uprooted.
Friends,
This is a very important gathering. It should not be seen as a gathering of ministers only. Because it deals with a subject that impacts entire humanity. The long-term impact of terrorism is particularly hard on the poor and on the local economy. Be it tourism or trade, nobody likes an area that is constantly under threat. And due to this, the livelihoods of people are taken away. It is all the more important that we strike at the root of terror financing.
Friends,
In today’s world, ideally there should be no need for anyone to remind the world of the dangers of terrorism. However, there are still certain mistaken notions about terrorism in some circles. The intensity of the reaction to different attacks cannot vary based on where it happens. All terrorist attacks deserve equal outrage and action. Further, sometimes, there are indirect arguments made in support of terrorism to block action against terrorists. There is no place for an ambiguous approach while dealing with a global threat. It is an attack on humanity, freedom and civilisation. It knows no boundaries. Only a uniform, unified and zero-tolerance approach can defeat terrorism.
Friends,
Fighting a terrorist and fighting terrorism are two different things. A terrorist may be neutralised with weapons. Immediate tactical responses to terrorists may be an operational matter. But tactical gains will soon be lost without a larger strategy aimed at hurting their finances. A terrorist is an individual. But terrorism is about a network of individuals and organisations. Uprooting terrorism needs a larger proactive response. If we want our citizens to be safe, then we cannot wait until terror comes to our homes. We must pursue terrorists, break their support networks and hit their finances.
Friends,
It is well known that terrorist organizations get money through several sources. One source is state support. Certain countries support terrorism as part of their foreign policy. They offer political, ideological and financial support to them. International organisations must not think that the absence of war means peace. Proxy wars are also dangerous and violent. There must be a cost imposed upon countries that support terrorism. Organisations and individuals that try to create sympathy for terrorists must also be isolated. There can be no ifs and buts entertained in such matters. The world needs to unite against all kinds of overt and covert backing of terror.
Friends,
One of the sources of terror funding is organised crime. Organised crime should not be seen in isolation. These gangs often have deep links with terrorist outfits. The money made in gun-running, drugs and smuggling is pumped into terrorism. These groups help with logistics and communication too. Action against organised crime is extremely important in the fight against terror. At times, even activities like money laundering and financial crimes have been known to help terror funding. Fighting it needs global collaboration.
Friends,
In such a complex environment, the United Nations Security Council, Financial Action Task Force, Financial Intelligence Units, and the Egmont Group, are boosting cooperation in prevention, detection and prosecution of illegal fund flows. This is helping the war against terror in many ways over the past two decades. This also helps in understanding terror funding risks.
Friends,
Now, the dynamics of terrorism are changing. Rapidly advancing technology is both a challenge and a solution. New kinds of technology are being used for terror financing and recruitment. Challenges from the dark net, private currencies and more are emerging. There is a need for a uniform understanding of new finance technologies. It is also important to involve the private sector in these efforts. From a uniform understanding, a unified system of checks, balances and regulations can emerge. But we must be careful about one thing. The answer is not to demonise technology. Instead, it is to use technology to track, trace and tackle terrorism.
Friends,
Today, cooperation is needed not only in the physical world but also in the virtual world too. The infrastructure used for cyber terrorism and online radicalisation is distributed. Some also offer weapons training from a remote location and online resources. Communications, travel, logistics there are many links of the chain in different countries. Each country can and must act against the part of the chain within the reach.
Friends,
Many different nations have their own legal principles, procedures and processes. Sovereign nations have a right to their own systems. However, we must also be careful not to allow extremists to misuse differences between systems. This can be prevented through deeper coordination and understanding between governments. Joint operations, intelligence coordination and extradition help the fight against terror. It is also important that we jointly address the problem of radicalisation and extremism. Anyone who supports radicalisation should have no place in any country.
Friends,
Over the last few months, many conferences have been held in India relating to different dimensions of security. India hosted the General Assembly of the Interpol in New Delhi. A special session of the United Nations Security Council’s Counter-Terrorism Committee happened in Mumbai. At this ‘No Money For Terror’ Conference, India is helping build global momentum against terror funding. Our intention is to bring the world together in taking the war against terrorism to the next level.
Friends,
I wish all the participants success in the deliberations over the next few days. I am positive that you will help in attacking terror funding in all its dimensions.
Thank you.
Thank you very much.