প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বালিদা পাংথোক্লিবা জি.২০ সম্মিত লোইশিনবগী সেসন্দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
16 NOV 2022 12:58PM by PIB Imphal
এক্সেলেন্সীশিং,
মরূপশিং,
ঐহাক্কী মরুপ, রাস্ত্রপতি জোকোৱিবু অমুক্কা হন্না থাগৎচনীংলি। মহাক্না হৌজিক্কী অরুবা মতমসিদা ফাওবা জি.২০বু নীংথিনা লুচিংবীখি। বালি দিক্লারেসনগী য়ানবা পুরকপগীদমক্তা ঐহাক্না জি.২০ খুন্নাইবুসু ঙসি থাগৎচরি। ইন্দোনেসিয়ানা মখোয়গী জি.২০ প্রসিদেন্সী মনুংদা পায়খৎখিবা মশক নাইবা থৌরমশিংবু ভারতনা মখা তানা চত্থহন্নবা শোইদনা হোৎনগনি। বালিগী শেংলবা ইথৎসিদা ঐখোয়না জি.২০ প্রসিদেন্সীগী থৌদাং লৌবসিসু য়াম্না য়াইফরবা তাঞ্জা অমনি। ভারত অমসুং বালিগী মরক্তা লিরবা মরী লৈনদুনা লাক্লি।
এক্সেলেন্সীশিং,
মালেম অসিনা জিওপোলিতেকল ওইবা উংখৎনবা, শেন্মিৎলোন তপথরকপা, চানবা অমসুং ইনর্জীগী মমল হেনগৎলকপা, অমসুং লাইচৎকী মতম শাংবা চৈথেং কয়াগা মতম অমত্তদা মাইয়োক্নরিবা মতমসিদা ভারতনা জি.২০গী থৌবু লৌরি। মসিগুম্বা মতমসিদা মালেম্না ভারত্তা থাজবা অমগা লোয়ননা য়েংলি। ভারতকী জি.২০ প্রসিদেন্সীনা ইনক্লুসিব, মিৎয়েং শানবা, ৱারেপ চেৎপা অমসুং থবক পাংথোকপদা মিৎয়েং চঙবা ওইগনি হায়না ঐহাক্না ঙসি থাজবা পীজরি।
এক্সেলেন্সীশিং,
মথংগী চহি অমসিদা জি.২০বু অনৌবা ৱাখল্লোন পুথোকপা অমসুং পুন্না পাংথোকমিন্নবা থবকশিংগী খোঙজেল য়াঙখৎহন্নবা মালেমগী শাফু ওইহন্নবা ঐখোয়না লেপ্তনা হোৎনগনি। মহৌশাগী পোত্থোকশিংগী মপু ওইনীংবগী ৱাখল্লোন লৈবনা শিংনবা কয়া ঙসি লৈহল্লি, অমসুং ইনভাইরনমেন্ততা অমাঙ অতা থোকহনবগী মরু ওইবা মরম অমসু মসিনা ওইরি। গ্রহ অসিগী তেক্ত কায়দবা তুংগী মতমগীদমক্তা ত্রস্তী ওইবগী ৱাখল্লোন চেনবনা ৱারোইশিন ওইগনি। এল.আই.এফ.ই., হায়বদি ‘লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরনমেন্ত’ কেম্পেন্না মসিদা য়াম্না চাউবা তেংবাংবা ঙমগনি। মসিগী পান্দমদি সস্তেনেবল লাইফস্তাইলবু মীয়ামগী ইহৌ ওইহনবনি।
এক্সেলেন্সীশিং,
চাউখৎপগী কান্নবশিংবু মীপুম খুদিংনা ফংবা অমসুং মসিদা মীপুম খুদিংনা শরুক য়াবা হায়বসিনা ঙসিগী মতমগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবনি। চাউখৎপগী কান্নবা খুদিংবু মীওইবা খুদিংদা মীনুংশি অমসুং শৌগৎপগা লোয়ননা ঐখোয়না য়ৌহনগদবনি। নুপীশিংনা শরুক য়াদনা মালেম্না কৈদৌনুংদা চাউখৎলোই। ঐখোয়গী জি.২০গী এজেন্দা অসিদসু ঐখোয়না নুপীশিংনা লুচিংদুনা চাউখৎপা পুরকপগী হীরমদা অহেনবা মিৎয়েং থমগদবনি। শান্তি অমসুং সেক্যুরিতী লৈতনা, ঐখোয়গী তুংগী চারোন শুরোনশিংনা শেন্মিৎলোন্না চাউখৎলকপা অমসুং তেক্নোলোজীদা ইন্নোভেসন লৈরক্লিবশিংগী কান্নবা লৌবা ঙম্লোই। শান্তি লৈবা অমসুং নুংশি চান্ননা লৈবগী নাকন্দা লৈবা মপাঙ্গল লৈবা পাউজেল অমা জি.২০না পীগদবনি। হায়রিবা হীরমশিং পুম্নমক অসি ঐখোয়গী জি.২০ চেয়রমেন্সিপকী থীম, “পৃথিবী অমা, ইমুং-মনুং অমা, তুংগী মতম অমা” অসিদা য়াওরি।
এক্সেলেন্সীশিং,
জি.২০ প্রসিদেন্সীগী থৌদাং লৌবসি ভারত মচা খুদিংগী চাউথোকচনীংঙাইনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা রাজ্য অমসুং শহরশিংদা জি.২০গী মীফম কয়া পাংথোক্কনি। ঐখোয়গী মীথুংলেনশিংনা ভারতকী তোঙানবা মতৌ চেনবা, ইনক্লুসিব ওইবা চৎনবী অমসুং ইনাক খুনবা নাৎকী মতৌগী নীংথিরবা শক্তম উবা ফংগনি। ‘গনতন্ত্রগী মমা’ ওইরিবা ভারতকী তোপ-তোপ্পা থৌওং অসিদা অদোম খুদিংনা শরুক য়াবা হায়বসি ঐখোয়গী অপাম্বনি। ঐখোয় পুন্না হোৎনমিন্নদুনা, জি.২০বু মালেমদা অহোংবা পুরকপগী শাফু ওইহনগনি।
অদোম্বু ঐহাক্না হন্না হন্না থাগৎচরি।
দিসক্লেমর: মসিদি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা পাউদম্নি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দিদা থমখিবনি।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister Shri Narendra Modi’s remarks at the Closing Session of G-20 Summit in Bali
16 NOV 2022 12:58PM by PIB Delhi
Excellencies,
Friends,
I would like to once again congratulate my friend President Jokowi. He has given efficient leadership to the G-20 even in these difficult times. And I also congratulate the G-20 community today for adoption of the Bali Declaration. India will strive to take forward Indonesia's commendable initiatives during its G-20 Presidency. It is a very auspicious coincidence for India that we are assuming the responsibility of G-20 Presidency in this holy island of Bali. India and Bali have an age old relationship.
Excellencies,
India is taking charge of the G-20 at a time when the world is simultaneously grappling with geopolitical tensions, economic slowdown, rising food and energy prices, and the long-term ill-effects of the pandemic. At such a time, the world is looking at the G-20 with hope. Today, I want to assure that India's G-20 presidency will be inclusive, ambitious, decisive, and action-oriented.
Excellencies,
Over the next one year, we will strive to ensure that the G-20 acts as a global prime mover to envision new ideas and accelerate collective action. The sense of ownership over natural resources is giving rise to conflict today, and has become the main cause of the plight of the environment. For the safe future of the planet, the sense of trusteeship is the solution. LiFE i.e. 'Lifestyle for Environment' campaign can make a big contribution to this. Its purpose is to make sustainable lifestyles a mass movement.
Excellencies,
The need today is that the benefits of development are universal and all-inclusive. We have to extend the benefits of development to all human beings with compassion and solidarity. Global development is not possible without women's participation.We have to maintain priority on women led development even in our G-20 agenda. Without peace and security, our future generations will not be able to take advantage of economic growth or technological innovation. The G-20 has to convey a strong message in favour of peace and harmony. All these priorities are fully embodied in the theme of India's G-20 Chairmanship – "One Earth, One Family, One Future”.
Excellencies,
It is a proud occasion for every Indian to assume the G-20 Presidency.We will organize G-20 meetings in different cities and states of our country. Our guests will get full experience of India's amazing diversity, inclusive traditions, and cultural richness. We wish that all of you will participate in this unique celebration in India, the 'Mother of Democracy'. Together, we will make the G-20, a catalyst for global change.
Thank you very much!
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.