প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা বেঙ্গলুরুদা কেম্পেগৌরা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্তকী তর্মিনেল ২ শঙ্গাখ্রে
11 NOV 2022 3:09PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি বেঙ্গলুরুদা কেম্পেগৌরা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্তকী তর্মিনেল ২ শঙ্গাখ্রে। প্রধান মন্ত্রী এয়রপোর্ত ওথোরিতীশিংগা ৱারী শাখি মখোয়না তর্মিনেল ২ বিল্দিংগী মোদেলগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীদা তেন্তক্না পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা এক্সপিরয়েন্স সেন্তরদা লৈরিবা ফেসিলিতীশিং য়েংশিনখি অমসুং কেম্পেগৌরা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্তকী তর্মিনেল ২গী ৱাকথ্রু তৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা তর্মিনেল ২গী মতাংদা শোর্ত ফিল্ম অমসু মীৎয়েং তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ত্বিত তৌখি;
“বেঙ্গলুরুগী কেম্পেগৌরা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্তকী তর্মিনেল ২না কেপাসিতী অমসুং খুদোংচাবা হেনগৎহল্লগনি। মসি ঐখোয়গী অর্বান সেন্তরশিংদা খ্বাইদগী ৱাংবা ক্লাসকী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহন্নবা পান্দম থমখিবা ঐখোয়গী খোঙথাংশিংগী শরুক অমনি। তর্মিনেল অসি য়াম্না ফাজৈ অমসুং পেসেঞ্জর ফ্রেন্দলী ওই! মসি শঙ্গাবা ফংজবা অসিদা নুংঙাইবা পোকই।”
বেকগ্রাউন্দ
বেঙ্গলুরুগী কেম্পেগৌরা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্তকী তর্মিনেল ২ অসি লুপা করোর ৫০০০রোম চঙনা শাখি। ‍তর্মিনেল অসিনা এয়রপোর্ত অসিগী পেসেঞ্জর হেন্দলিং তৌবগী কেপাসিতী শরুক অনি হেনগৎহন্দুনা হৌজিক লৈরিবা চহিদা পেসেঞ্জর করোর ২.৫ অসিদগী করোর ৫-৬তা হেনগৎহনগনি‍।
তর্মিনেল ২ অসি গার্দেন সিতী ওইরিবা বেঙ্গলুরুদা কত্থোকপা ওইনা দিজাইন তৌবনি অমদি পেসেঞ্জরশিংদা “লৈকোয়দা চৎপগুম” ইহুল ফাওহনগনি‍। পেসেঞ্জরশিংনা স্ক্বার মিতর ১০,০০০গী অশংবা ফক্লাং, য়ান্দুনা থম্বা লৈকোল অমদি মপানগী লৈকোল মরক্তা চৎকনি‍। এয়রপোর্ত অসিগী কেম্পস শিনবা থুংনা রিন্যুএবল ইনর্জী ১০০% শীজিন্নদুনা সস্তেনেবিলিতীগী পাদম অমা ওইরবনি‍। তর্মিনেল ২ অসি দিজাইন তৌবদা সস্তেনেবিলিতীকী পথাপশিং য়াওনা শেম্বনি‍। সস্তেনেবিলিতী ইনিসিএতিব্তা য়ুম্ফম ওইবা তর্মিনেল ২ অসিনা মথৌ তৌবা হৌদ্রিঙৈদা য়ু.এস. জি.বি.সি. (গ্রীন বিল্দিং কাউন্সিল)না প্রি-সর্তিফাইদ প্লাতিনম রেতিং পীবা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা তর্মিনেল ওইরগনি‍। ‘নৌরাসা’ হায়রিবা থীম অসিনা তর্মিনেল ২গী কম্মিসন তৌরবা আর্তৱর্ক পুম্নমক পুনশিল্লি‍। আর্তৱর্ক অসিদা কর্নাতকা অমদি ভারতকী মপুং ওইবা তোপ তোপ্পা মশক্কী মমি তারি‍।
অপুনবগী ওইনা, তর্মিনেল ২গী দিজাইন অমসুং আর্কিতেকচর অসি লৈকোলদা লৈবা তর্মিনেল, তুং কোইনা চৎকদবা, তেক্নোলোজী অমদি আর্ত অমসুং কলচর হায়রিবা লমজিংলিবা পথাপ মরিসিনা ইথিল পীবনি‍। শক্লোন পুম্নমক অসিনা তি২বু মতমগা চুনবা অদুগা মহৌশাবুসু নুংশিবা তর্মিনেল অমা ওইনা উৎলি অমদি চত্থোক চৎশিন তৌরিবা পুম্নমক্তা নীংশিংনিংঙাই ওইগদবা ‘লমথুংফম’গী মহাও অমা পীরি‍।
প্রধান মন্ত্রীবু কর্নাতকাগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বসবরাজ বোম্মাই অমসুং কর্নাতকাগী রাজ্যপাল, শ্রী থাৱর চন্দ গহলোৎ অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী প্রহলাদ জোশিনা লোয়নখি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates Terminal 2 of Kempegowda International Airport at Bengaluru
11 NOV 2022 3:09PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Terminal 2 of Kempegowda International Airport at Bengaluru today. The Prime Minister also interacted with airport authorities where he was briefed on the model of the Terminal 2 building. The Prime Minister also inspected the facilities at the experience centre and took a walkthrough of Terminal 2 of the Kempegowda International Airport. The Prime Minister also witnessed a short film about Terminal 2.
The Prime Minister tweeted;
“Terminal 2 of the Kempegowda International Airport, Bengaluru will add capacity and further convenience. It is a part of our efforts aimed at providing top class infrastructure to our urban centres. The Terminal is beautiful and passenger friendly! Glad to have inaugurated it.”
Background
Terminal 2 of Kempegowda International Airport in Bengaluru is built at a cost of around Rs. 5000 crores. The terminal will double the passenger handling capacity of the airport to 5-6 crore passengers per annum, from the current capacity of about 2.5 crores.
Terminal 2 is designed as a tribute to the Garden city of Bengaluru and the passenger experience is meant to be a “walk in the garden”. Passengers will travel through 10,000+ square metres of green walls, hanging gardens and outdoor gardens. The Airport has already established a benchmark in sustainability with 100% usage of renewable energy across the campus. Terminal 2 has been created with sustainability principles woven into the design. Based on the sustainability initiatives, Terminal 2 will be the largest terminal in the world to be pre-certified platinum rating by US GBC (green building council) prior to commencing operations. The theme of ‘Naurasa’ unites all the commissioned artworks for Terminal 2. The artworks reflect the heritage and culture of Karnataka as well as the broader Indian ethos.
Overall, the design and architecture of Terminal 2 have been influenced by four guiding principles: Terminal in a garden, sustainability, technology and art & culture. All these facets showcase T2 as a terminal that is modern yet rooted in nature and offers a memorable ‘destination’ experience to all travellers.
The Prime Minister was accompanied by the Chief Minister of Karnataka, Shri Basavaraj Bommai, the Governor of Karnataka, Shri Thawar Chand Gehlot and Union Minister Prahlad Joshi.