প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ জাম্বুঘোডাত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ইংৰাজী সংস্কৰণ
01 NOV 2022 10:30PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
আজি গুজৰাটৰ জনজাতীয় সমাজ আৰু সমগ্ৰ দেশৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন। মাত্ৰ অলপ সময়ৰ আগতে মই মংগড় ধামত আছিলো। আৰু ‘আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ’ত মংগড় ধামত গোবিন্দ গুৰুকে ধৰি সহস্ৰাধিক শ্বহীদ জনজাতীয় ভাই-ভগ্নীক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাই আদিবাসীসকলৰ মহান বলিদানক প্ৰণাম কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। এতিয়া মই আপোনালোকৰ সৈতে জাম্বুঘোডাত আছো আৰু জাম্বুঘোডা আমাৰ জনজাতীয় সমাজৰ মহান ত্যাগৰ সাক্ষী হৈ আহিছে। আজি আমি শ্বহীদ জোৰিয়া পৰমেশ্বৰ, ৰূপ সিং নায়ক, গললীয়া নায়ক, ৰাভজিদা নায়ক আৰু বাবৰীয়া গালমা নায়ক আদি অমৰ শ্বহীদ সকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱাৰ সুযোগ পালো। আজি আমি স্বাস্থ্য, শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ সৈতে জড়িত আঁচনিৰে মৌলিক সুবিধাসমূহ সম্প্ৰসাৰণ কৰিছো, যাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে আৰু এই আঁচনিসমূহ জনজাতীয় সমাজৰ গৌৰৱৰ সৈতে জড়িত। অতি সুন্দৰ হৈ পৰিছে গোবিন্দ গুৰু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ প্ৰশাসনিক চৌহদ। আৰু এই অঞ্চলত কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় বা কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় প্ৰতিষ্ঠা হোৱাৰ লগে লগে মোৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মই দেশৰ পতাকাখন অতি গৌৰৱেৰে উচ্চ কৰি তুলিব। এই সকলোবোৰ আঁচনিৰ বাবে ইমান বিপুল সংখ্যাত অহা সকলো ভাই-ভনীলৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন!
ভাই-ভনীসকল,
জাম্বুঘোডা মোৰ বাবে নতুন নহয়। মই ইয়ালৈ অগণন বাৰ আহিছো। যেতিয়াই এই ভূমিলৈ আহোঁ তেতিয়াই এনে লাগে যেন মই কোনো পবিত্ৰ স্থানলৈ আহিছো। জাম্বুঘোডা আৰু সমগ্ৰ অঞ্চলটোত ১৮৫৭ চনৰ বিপ্লৱত নতুন শক্তিৰ সঞ্চাৰ কৰা নাইকদা আন্দোলনে এক নতুন চেতনা প্ৰকাশ কৰিছিল। পৰমেশ্বৰ জোৰিয়া জীয়ে এই আন্দোলন সম্প্ৰসাৰিত কৰিছিল, ৰূপ সিং নায়কেও তেওঁৰ লগত যোগ দিছিল। ১৮৫৭ চনৰ বিপ্লৱৰ সময়ত টাত্য টোপে অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ ব্যক্তিত্ব আছিল।কিন্তু বহুতে হয়তো নাজানে যে টাত্য টোপেৰ কাষত যুদ্ধ কৰাসকল ইয়াত বীৰবাংকাৰ আছিল।
মাতৃভূমিৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ এক আচৰিত সাহস আৰু মৰম আছিল। সীমিত সম্পদ থকাৰ পাছতো তেওঁলোকে ব্ৰিটিছ শাসন কঁপাই তুলিছিল আৰু ত্যাগ কৰিবলৈ কেতিয়াও কুণ্ঠাবোধ কৰা নাছিল। মই সৌভাগ্যৱান যে পবিত্ৰ স্থান অৰ্থাৎ বীৰসকলক ওলমি থকা গছজোপাৰ আগত প্ৰণাম কৰাৰ সুযোগ পাইছো। ২০১২ চনত তাতো এখন কিতাপ মুকলি কৰিলো।
বন্ধুসকল,
আমি বহু আগতেই গুজৰাটত এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম আৰম্ভ কৰিছিলো। শ্বহীদৰ নামেৰে বিদ্যালয়ৰ নামকৰণৰ পৰম্পৰা আৰম্ভ কৰা হৈছিল যাতে সেই বিদ্যালয়ত পঢ়া ল’ৰা-ছোৱালী আৰু আগন্তুক প্ৰজন্মই নিজৰ পূৰ্বপুৰুষৰ বীৰত্বৰ কামবোৰ জানিব পাৰে। আৰু তাৰ ফলস্বৰূপে আমি সন্ত যোৰিয়া পৰমেশ্বৰ আৰু ৰূপ সিং নায়কৰ নাম যোগ কৰি ভাডেক আৰু দণ্ডিয়াপুৰাৰ বিদ্যালয়ক চিৰন্তন কৰি তুলিছো। আজি এই বিদ্যালয়সমূহ নতুন ৰূপ, আচবাব আৰু আধুনিক সুবিধাৰে সাজু হৈছে। আৰু আজি এই বিদ্যালয়সমূহত এই দুজন জনজাতীয় বীৰৰ ভৱিষ্যৎ প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিলোঁ। এই বিদ্যালয়সমূহ এতিয়া স্বাধীনতাৰ যুঁজত জনজাতীয় সমাজে আগবঢ়োৱা শিক্ষা আৰু অৱদানৰ অংশ হৈ পৰিব।
ভাই আৰু ভগ্নীসকল,
আপুনি হয়তো প্ৰায় ২০-২২ বছৰ আগতে জনজাতীয় অঞ্চলবোৰৰ অৱস্থা মনত পেলাব, তাৰ আগতে মোক গুজৰাট সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিয়াৰ আগতে। আজিৰ ২০-২২ বছৰীয়া যুৱক-যুৱতীসকলে তেতিয়া আপুনি কিমান প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল সেই বিষয়েও নাজানিলেহেঁতেন। আৰু পূৰ্বে দশক দশক ধৰি ক্ষমতাত থকাসকলে, জনজাতীয় আৰু অজনজাতীয় অঞ্চলৰ মাজত এক বৃহৎ উন্নয়নৰ ব্যৱধান সৃষ্টি কৰিছিল। বৈষম্যৰ প্ৰকোপ আছিল। জনজাতীয় অঞ্চলত মৌলিক সা-সুবিধাৰ অভাৱ আৰু পৰিস্থিতি এনেকুৱা আছিল যে আমাৰ জনজাতীয় অঞ্চলৰ ল’ৰা-ছোৱালীয়ে স্কুললৈ যাবলগীয়া হ’লেও সমস্যা হৈ পৰিছিল। ঠাক্কাৰ বাপাৰ আশ্ৰমৰ পৰাই স্কুললৈ দুই এখন বাহন আহিছিল। পুষ্টিহীনতা আৰু খাদ্যৰ সুবিধাৰ সমস্যা আছিল। ১৩-১৪ বছৰ বয়সৰ ছোৱালীৰ শাৰীৰিক বিকাশ সঠিকভাৱে হ’ব পৰা নাছিল। কিন্তু এতিয়া ‘সবকা প্ৰয়াস’ৰ মনোভাৱেৰে আমি এই পৰিস্থিতিৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ কামত আগবাঢ়িছো। আৰু পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলে উদ্যোগ লৈ মোৰ লগত কান্ধত কান্ধ মিলাই খোজ কাঢ়িছিল। আৰু আজি হাজাৰ হাজাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনী, লাখ লাখ মানুহে অসংখ্য পৰিৱৰ্তনৰ সুযোগ লৈছে। কিন্তু এটা কথা পাহৰিব নালাগে; এই পৰিৱৰ্তনবোৰ এদিনতে বা এদিনতে হোৱা নাছিল। ইয়াৰ বাবে বহুত কষ্টৰ প্ৰয়োজন হৈছিল। আঁচনি প্ৰণয়ন কৰিবলগীয়া হৈছিল আৰু আনকি জনজাতীয় পৰিয়ালবোৰেও ঘণ্টাৰ পিছত ঘণ্টা কাম কৰি মোক সহায় কৰিছে। তেনেকৈয়ে এই পৰিৱৰ্তন কাৰ্যকৰী কৰা হ’ল। জনজাতীয় অঞ্চলৰ কথা ক’বলৈ গ’লে প্ৰাথমিক বিদ্যালয়ৰ পৰা মাধ্যমিক বিদ্যালয়লৈকে প্ৰায় দহ হাজাৰ নতুন বিদ্যালয় নিৰ্মাণ হ’ল। কল্পনা কৰকচোন! আমাৰ ডজন ডজন একলব্য আদৰ্শ বিদ্যালয়, ছোৱালীৰ বাবে বিশেষ আৱাসিক বিদ্যালয় আৰু আধুনিকীকৃত আশ্ৰম বিদ্যালয় আছে। তদুপৰি আমি আমাৰ ছোৱালীবোৰক স্কুললৈ যাবলৈ বিনামূলীয়া বাছৰ সুবিধাও দিলোঁ আৰু লগতে স্কুলত পুষ্টিকৰ খাদ্যও দিলো।
ভাই আৰু ভগ্নীসকল,
আপোনালোকৰ হয়তো মনত আছে যে জুন মাহত গৰম ৰ’দৰ তলত মই আৰু মোৰ সহকৰ্মীসকলে কন্যা কেলাৱনী ৰথ লৈ গাঁৱে গাঁৱে ঘূৰি ফুৰিছিলো। আমি প্ৰতিখন গাঁৱলৈ গৈ ছোৱালীবোৰক পঢ়াবলৈ ৰাইজক উৎসাহিত কৰিম। আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলে শিক্ষাৰ বাবে নিজৰ অঞ্চলত বহু প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল। কল্পনা কৰকচোন! উমৰগাঁৱৰ পৰা আম্বাজীলৈকে আমাৰ জনজাতি বেল্ট ইমান বিশাল। জনজাতীয় ডেকা ল’ৰা-ছোৱালীবোৰে ডাক্তৰ আৰু অভিযন্তা হোৱাৰ ইচ্ছা কৰিলেও বিজ্ঞানৰ বিদ্যালয় নাছিল। তেনেহ’লে তেওঁলোকে নিজৰ সপোনবোৰ কেনেকৈ পূৰণ কৰিলেহেঁতেন? আমিও সেই সমস্যাটো সমাধান কৰি দ্বাদশ শ্ৰেণীলৈকে বিজ্ঞান বিদ্যালয় আৰম্ভ কৰিলোঁ। আৰু আজি দুটা দশকৰ ভিতৰত ১১খন বিজ্ঞান মহাবিদ্যালয়, ১১খন বাণিজ্য মহাবিদ্যালয়, ২৩খন কলা মহাবিদ্যালয় আৰু শ শ হোষ্টেল মুকলি কৰা হৈছে। আমাৰ জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলক জীৱনত আগবাঢ়ি যোৱাত সহায় কৰিবলৈ আমি এই উদ্যোগ লৈছিলো। প্ৰায় ২০-২৫ বছৰ আগতে গুজৰাটৰ জনজাতীয় অঞ্চলত বিদ্যালয়ৰ তীব্ৰ নাটনি হৈছিল। আৰু আজি দুখন জনজাতীয় বিশ্ববিদ্যালয়। গোধৰাৰ গোবিন্দ গুৰু বিশ্ববিদ্যালয় আৰু নৰ্মদাৰ বিৰছা মুণ্ডা বিশ্ববিদ্যালয় উচ্চ শিক্ষাৰ উৎকৃষ্ট প্ৰতিষ্ঠান। ইয়াত উত্তম উচ্চ শিক্ষাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, আৰু মোৰ জনজাতীয় সমাজৰ আগন্তুক প্ৰজন্মই ইয়াৰ পৰা সৰ্বাধিক লাভৱান হ’বলৈ গৈ আছে। আগন্তুক নতুন কেম্পাছৰ লগে লগে গোবিন্দ গুৰু বিশ্ববিদ্যালয়ত অধ্যয়নৰ সুবিধা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব। এক প্ৰকাৰে আহমেদাবাদৰ স্কিল ইউনিভাৰ্চিটিৰ কেম্পাছ, পঞ্চমহল আৰু অন্যান্য জনজাতীয় অঞ্চল দুয়োটাৰে বাবেও উপকাৰী হ’ব। এইখনেই দেশৰ প্ৰথমখন বিশ্ববিদ্যালয়, যিয়ে পাঠ্যক্ৰমটো সফলতাৰে সমাপ্ত কৰাৰ লগে লগে ড্ৰ’ন পাইলটৰ অনুজ্ঞাপত্ৰ প্ৰদান কৰিব যাতে আমাৰ জনজাতীয় ল’ৰা-ছোৱালীয়ে ড্ৰ’ন চলাই আধুনিক জগতত প্ৰৱেশ কৰিব পাৰে। ‘বনবন্ধু কল্যাণ যোজনা’ই বিগত দশকবোৰত জনজাতীয় জিলাসমূহৰ এক সৰ্বাংগীন উন্নয়ন সাধন কৰিছে। 'বনবন্ধু কল্যাণ যোজনা'ৰ বিশেষত্ব হ'ল - কি, কিমান আৰু ক'ত বস্তু এটাৰ প্ৰয়োজন - গান্ধীনগৰৰ পৰা নহয় গাঁৱত বহি থকা মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলে সিদ্ধান্ত লয়।
যোৱা ১৪-১৫ বছৰত আমাৰ জনজাতীয় অঞ্চলত এই আঁচনিৰ অধীনত এক লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয় হৈছে। জনজাতি সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে পৰ্যাপ্ত বাজেট আবণ্টন দিয়া নাই ৰাজ্যৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ। কিন্তু এয়া জনজাতীয় সমাজৰ প্ৰতি আমাৰ মৰম, অনুভূতি আৰু ভক্তিৰ প্ৰতিফলন। গুজৰাট চৰকাৰে নিশ্চিত কৰিছে যে আগন্তুক বছৰবোৰত ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণত নতুনকৈ এক লাখ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হ’ব। আজি আমি প্ৰয়াস কৰিছো যাতে জনজাতীয় অঞ্চলৰ প্ৰতিটো ঘৰতে পাইপ পানীয়ে পোৱা যায় আৰু সমগ্ৰ জনজাতি বেল্টলৈ ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হয়। নহ’লে মই নতুন মুখ্যমন্ত্রী হোৱাৰ সময়ত সেই সময়ৰ বিধায়কসকলে নিজৰ অঞ্চলৰ বাবে কেৱল হেণ্ড পাম্পহে দাবী কৰিছিল৷ আৰু হেণ্ড পাম্পটো অনুমোদন হ’লে তেওঁলোকে উদযাপন কৰিছিল। গাঁৱে-ভূঞে এনেকুৱা দিন আছিল। কিন্তু এতিয়া মোডী চাহাব আৰু ভূপেন্দ্ৰভাইয়ে প্ৰতি ঘৰে ঘৰে পাইপেৰে পানী যোগান ধৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। তদুপৰি পঞ্চমহলৰ দৰে জনজাতীয় অঞ্চলত দুগ্ধ খণ্ডৰ ক্ষেত্ৰত উন্নয়নৰ সম্পূৰ্ণ অভাৱ দেখা গৈছিল। আমাৰ লগত আজি জেঠাভাই আছে। এতিয়া পঞ্চমহল ডেইৰীয়ে অমুলৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হৈছে। ইয়াত উন্নয়নৰ স্তৰ এনেকুৱা। আমি আমাৰ জনজাতীয় ভগ্নী সকলক সবলীকৰণ আৰু তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধিৰ বাবে 'সাখী মণ্ডল' গঠন কৰিছো। এই সখী মণ্ডলসমূহে বেংকৰ পৰা যাতে অধিক ধন লাভ কৰে তাৰো আমি নিশ্চিত কৰিছো। আমিও তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰাত সহায় কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰিছো। আৰু গুজৰাটত যিদৰে ঔদ্যোগীকৰণ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে, মোৰ ডেকা জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলেও ইয়াৰ সুবিধা লাভ কৰা উচিত। আজি যদি আপুনি হালোল বা কালোললৈ যায় তেন্তে মোৰ পঞ্চমহলৰ জনজাতীয় যুৱকে প্ৰায় প্ৰতিটো কাৰখানাতে ৫০%তকৈ অধিক কৰ্মশক্তি গঠন কৰে। আমি এই কামটো কৰিছো। নহলে আগতে আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীৰ অধিকাংশই কুচ-কাঠিয়াৱাৰৰ আশে-পাশে পথ নিৰ্মাণৰ কামত নিয়োজিত হৈছিল। আৰু আজি তেওঁলোকে কাৰখানাত কাম কৰি গুজৰাটৰ প্ৰগতিৰ অংশীদাৰ হৈ পৰিছে। আমি আধুনিক প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ, বৃত্তি কেন্দ্ৰ, আই টি আই, কিষাণ বিকাশ কেন্দ্ৰ মুকলি কৰিছো, যাৰ জৰিয়তে ১৮ লাখ জনজাতীয় যুৱকক প্ৰশিক্ষণ আৰু প্লেচমেণ্ট দিয়া হৈছে। মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকল, ২০-২৫ বছৰ আগতে পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰে এই সকলোবোৰ কথা চিন্তা কৰা নাছিল। আৰু আপুনিও হয়তো বা নাজানে কিন্তু উমৰগাঁৱৰ পৰা আম্বাজী আৰু ডাংলৈকে বেল্টখন প্ৰজন্ম ধৰি একেলগে ছিকেল চেল ৰোগত আক্ৰান্ত হৈ আছিল! কিন্তু আমি এই ৰোগৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ উদ্যোগ লৈছো। এই ছিকেল চেল ৰোগ নাইকিয়া কৰিবলৈ আমি সম্ভৱপৰ সকলো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। আমি সমগ্ৰ দেশতে গৱেষণামূলক কামক উৎসাহিত কৰিছো, বিভিন্ন বিজ্ঞানীক লগ পাইছো আৰু ইয়াত বহু ধন বিনিয়োগ কৰিছো। মোৰ বিশ্বাস আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদত আমি নিশ্চয় সমাধান উলিয়াম। আমি আমাৰ জনজাতীয় অঞ্চলত সৰু সৰু ঔষধৰ দোকান আৰু এতিয়া সুস্থতা কেন্দ্ৰ খুলিছো। আমাৰ মেডিকেল কলেজ আছে। এতিয়া আমাৰ ছোৱালীবোৰে নাৰ্চিংৰ পাঠ্যক্ৰম কৰি আছে। শেহতীয়াকৈ দহোদত কিছুমান জনজাতীয় ছোৱালীক লগ পাইছিলো। উচ্চ পঢ়াশুনা কৰিবলৈ গৈছিল। বহিঃৰাজ্যত চাকৰি পোৱা বুলি মোক জনাইছিল। এতিয়া নাৰ্চিং চাকৰিৰ বাবে আন দেশলৈ যায়।
মোৰ জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে পৃথিৱীত নিজৰ বাবে এটা নিচ খোদিত কৰি আছে। ভাই-ভনীসকল, নৰেন্দ্ৰ-ভূপেন্দ্ৰৰ এই ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে জনজাতীয় অঞ্চলত ১৪০০ৰো অধিক স্বাস্থ্য-সুস্থতা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰিছে। আগতে সৰু সৰু ৰোগৰ বাবেও চহৰলৈ যাবলগীয়া হৈছিল। এজনে ৰাতিটো ফুটপাথত কটাবলগীয়া হৈছিল। যদি তেওঁ প্ৰয়োজনীয় ঔষধ পাইছিল, তেন্তে ভাল আৰু ভাল; নহ’লে খালী হাতেৰে উভতি আহিব লাগিছিল। আমি এই পুৰণি অৱস্থাটো সলনি কৰি আছো ভাইসকল। এতিয়া গোধৰা-পাঞ্চমহলৰ নিজা মেডিকেল কলেজ আছে। আমাৰ ল’ৰা-ছোৱালীবোৰ ইয়াত ডাক্তৰ হ’ব৷ দ্বিতীয়তে, তেওঁলোকে নিজৰ মাতৃভাষাত পঢ়া-শুনা কৰিব পাৰিব। এতিয়া দুখীয়া পিতৃ-মাতৃৰ সন্তানেও নিজৰ মাতৃভাষাত পঢ়ি ডাক্তৰ আৰু অভিযন্তা হ’ব পাৰিব। ইংৰাজী নাজানিলেও তেওঁৰ ভৱিষ্যত নষ্ট নহ’ব। গোধৰা চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ নতুন ভৱনৰ কাম দ্ৰুত গতিত চলি আছে। ইয়াৰ লগে লগে দহোদ, সমগ্ৰ সবৰকান্ত, বানাস্কান্ত আৰু ভালছাদ বেল্ট-উমৰগাঁৱৰ পৰা আম্বাজীলৈকে-এখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় হ'ব.
ভাই আৰু ভগ্নীসকল,
আমাৰ সকলো প্ৰচেষ্টাৰে আজি আমি নিশ্চিত কৰিছো যে জনজাতীয় জিলাসমূহত বন নিয়ম মানি বাট-পথ নিৰ্মাণ কৰা হয় আৰু লগতে তেওঁলোকৰ জুপুৰিবোৰত ২৪ ঘণ্টীয়া বিদ্যুৎ সুদূৰ চুকলৈকে নিশ্চিত কৰিছো। আৰু আমি আজি ইয়াৰ ফলাফল চাবলৈ পাইছো।
ভাই আৰু ভগ্নীসকল,
আপোনালোকে চাগে জানে যে গুজৰাটৰ ডাং জিলাই ৰাজ্যত প্ৰথমে ২৪ ঘণ্টীয়া বিদ্যুৎ লাভ কৰিছিল। মোৰ একমাত্ৰ চিন্তা যদি ভোট পোৱাটোৱেই আছিল, তেন্তে আহমেদাবাদ, চুৰাট, ৰাজকোট বা বদোদৰা আদি ডাঙৰ চহৰলৈ এই ২৪ ঘণ্টীয়া বিদ্যুতৰ সুবিধাটো লৈ আহিলোঁহেঁতেন। কিন্তু মই জনজাতীয় জিলা এখন বাছি লৈছিলো কাৰণ মোৰ হৃদয় মোৰ জনজাতীয় ভাইসকলৰ লগত নিহিত হৈ আছে। মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ আশীৰ্বাদত আমি কামটো আগুৱাই লৈ গ’লোঁ আৰু অতি সোনকালেই সমগ্ৰ গুজৰাটতে এই কাম সম্পূৰ্ণ হ’ল। ফলস্বৰূপে জনজাতীয় অঞ্চলত উদ্যোগ আহিবলৈ ধৰিলে আৰু শিশুসকলে আধুনিক শিক্ষা লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে। আৰু গোল্ডেন কৰিডৰৰ লগতে টুইন চিটিৰ বিকাশ হ’বলৈ ধৰিলে। এতিয়া পঞ্চমহল আৰু দহোদ পিছ পৰি থকা নাই। বদোদৰা, হালোল আৰু কালোলও একেদৰেই বিকশিত হৈছে। এতিয়া পঞ্চমহল নগৰায়ন হোৱা যেন লাগে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত যুগ যুগ ধৰি এক বিস্তৃত জনজাতীয় সমাজ অস্তিত্ব আছিল। নে ভূপেন্দ্ৰ ভাই আৰু নৰেন্দ্ৰ ভাইৰ চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিছতহে জনজাতীয় সমাজৰ উত্থান ঘটিছিল? অৱশ্যে নহয়! ভগৱান ৰামৰ দিনত জনজাতীয় সমাজৰ অস্তিত্ব নাছিল নেকি? শ্বাবৰী মাতাক আমি কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো। গতিকে, এই জনজাতীয় সমাজখন অনাদি কালৰ পৰাই ইয়াত আছে। কিন্তু আপুনি জানি আচৰিত হ’ব যে স্বাধীনতাৰ ইমান বছৰৰ পাছতো প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে অটল জীৰ অধীনত দিল্লীত বিজেপি চৰকাৰ গঠন নোহোৱালৈকে আদিবাসীসকলৰ বাবে উৎসৰ্গিত কোনো মন্ত্ৰালয় গঠন হোৱা নাছিল। তেতিয়ালৈকে আদিবাসীৰ বাবে মন্ত্ৰালয়, মন্ত্ৰী আৰু বাজেট নাছিল। জনজাতীয়ৰ প্ৰতি বিজেপিৰ প্ৰেমৰ বাবে দেশত সুকীয়া জনজাতীয় মন্ত্ৰালয় গঠন কৰি মন্ত্ৰী নিযুক্তি দিয়া হয়। তেতিয়াই বাজেট আবণ্টন আৰু ব্যয় কৰা হৈছিল আদিবাসীসকলৰ কল্যাণৰ বাবে। বিজেপি চৰকাৰে ‘বন্ধন’ৰ দৰে আঁচনি প্ৰণয়ন কৰিছিল। প্ৰতিটো প্ৰকাৰৰ বনজ উৎপাদন ভাৰতৰ সম্পদ আৰু আমাৰ জনজাতীয় লোকৰ সম্পত্তি। গতিকে, আমি সেই দিশত কাম কৰিলোঁ। কল্পনা কৰকচোন! ইংৰাজৰ যুগত এনে ক’লা আইন আছিল, যি আইনে আদিবাসীসকলক শ্বাসৰুদ্ধ কৰি ৰাখিছিল। সেই আইন অনুসৰি বাঁহক গছ হিচাপে শ্ৰেণীভুক্ত হোৱাৰ বাবে বাঁহ কাটিব নোৱাৰিলে। আৰু গছ কাটিলে সেই ব্যক্তিজনক জেলত ভৰ্তি হ'ব। গতিকে এতিয়া, মই আইন সলনি কৰিলোঁ। বাঁহক গছ নহয়, ঘাঁহৰ প্ৰকাৰ হিচাপে শ্ৰেণীভুক্ত কৰিলোঁ। এতিয়া মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীয়ে বাঁহ খেতি কৰি কাটি বিক্ৰী কৰিব পাৰিব। তেওঁলোকে নিপুণভাৱে বাঁহৰ পৰা ধুনীয়া ধুনীয়া বস্তু তৈয়াৰ কৰে আৰু বাঁহৰ সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰি উপাৰ্জন কৰিব পাৰে। আমি এম এছ পিত আদিবাসীৰ পৰা ৮০ৰো অধিক বনজ সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰি আছো। বিজেপি চৰকাৰে আদিবাসীসকলৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিছে, তেওঁলোকক গুৰুত্ব দি তেওঁলোকৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিছে। তেওঁলোকে যাতে প্ৰতিপত্তি আৰু সন্মানেৰে জীয়াই থাকিব পাৰে তাৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
ভাই আৰু ভগ্নীসকল,
প্ৰথমবাৰৰ বাবে জনজাতীয় সমাজখনক তেওঁলোকৰ উন্নয়নৰ বাবে নীতি নিৰ্ধাৰণৰ অংশীদাৰ হিচাপে গঢ়ি তোলা হৈছে। ফলস্বৰূপে আজি জনজাতীয় সমাজে ভৰিৰ ওপৰত থিয় হৈ পূৰ্ণ শক্তিৰে সমগ্ৰ গুজৰাট চলাই আছে। আমাৰ চৰকাৰে সিদ্ধান্ত লৈছে যে প্ৰতি বছৰে আমাৰ ঈশ্বৰ মহান জনজাতি নেতা ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ জন্মদিনত আমি জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস পালন কৰিম। ১৫ নৱেম্বৰত তেওঁৰ জন্মদিন। গতিকে, বীৰছা মুণ্ডাৰ জন্মদিনটো সমগ্ৰ দেশতে জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস হিচাপে পালন কৰা হ'ব। আমাৰ জনজাতীয় সমাজখন যে আত্মসন্মান, সাহস আৰু সাহসেৰে ভৰপূৰ, সেই কথা সমগ্ৰ দেশবাসীয়ে জনাওক। ত্যাগী প্ৰকৃতিৰ আৰু পৰিৱেশৰ ৰক্ষক। ভাৰতীয়সকলৰ মাজত সজাগতা বিয়পাবলৈ আমি এই সিদ্ধান্ত লৈছো। দৰিদ্ৰ, দলিত, বঞ্চিত আৰু পিছপৰা শ্ৰেণীৰ লগতে মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীৰ উপাৰ্জন যাতে বৃদ্ধি পায় তাৰ বাবে ডাবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে অদম্য প্ৰচেষ্টা চলাইছে। সেয়েহে আমি ‘যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে শিক্ষা আৰু আয়, কৃষকৰ বাবে জলসিঞ্চন আৰু বৃদ্ধসকলৰ বাবে ঔষধ’ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। অভাৱ হ'ব নালাগে। আৰু সেইবাবেই আমি শিক্ষা, উপাৰ্জন, জলসিঞ্চন আৰু চিকিৎসাৰ প্ৰতি গুৰুত্ব দিছো। ১০০ বছৰৰ ভিতৰত আটাইতকৈ ভয়াৱহ মহামাৰী আছিল কৰ’না। আৰু অন্ধবিশ্বাস থকা জনসাধাৰণৰ বাবে মহামাৰীৰ পৰা বাচি থকাটো কঠিন হৈ পৰিছিল। আমি জনজাতীয় ভাইসকলক সহায় কৰিছিলো, তেওঁলোকক বিনামূলীয়াকৈ ভেকচিন প্ৰদান কৰিছিলো আৰু ঘৰে ঘৰে টিকাকৰণ অভিযান চলাইছিলো। আমি মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিলোঁ, আৰু লগতে তেওঁলোকৰ ঘৰত খাদ্য আৰু ৰেচন নিশ্চিত কৰিলোঁ যাতে কোনো শিশুৱে ভোকত শুবলৈ বাধ্য নহয়। আমি যোৱা ডেৰ-দুবছৰ ধৰি ৮০ কোটি ভাই-ভনীক বিনামূলীয়াকৈ খাদ্য শস্য দি আহিছো। দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহে যাতে অসুস্থতাৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বোত্তম চিকিৎসা লাভ কৰিব পাৰে তাৰ বাবে আমি প্ৰতি বছৰে প্ৰতিটো হিতাধিকাৰী পৰিয়ালক পাঁচ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰিছো। অৰ্থাৎ আৰু ৪০ বছৰ জীয়াই থাকিলে ৪০ গুণ টকা পায়। কিন্তু মই নিবিচাৰো তুমি বেমাৰত পৰিবা। কিন্তু যদি আপুনি কৰে তেন্তে আমি আপোনালোকৰ বাবে আছো ভাইসকল। গৰ্ভাৱস্থাত মোৰ মা আৰু ভনীয়েকে বেংক একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ ধন সোমাই দিয়ে যাতে গৰ্ভাৱস্থাত পুষ্টিকৰ খাদ্য লাভ কৰিব পাৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা গৰ্ভস্থ শিশুৰ শাৰীৰিক বিকাশও নিশ্চিত হ’ব। আৰু জন্ম হোৱা সন্তান কোনো ধৰণৰ অক্ষমতাৰ পৰা মুক্ত হ’ব। এইটো পৰিয়াল আৰু সমাজ দুয়োটাৰে বাবে ভাল হ’ব।
ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ বাবে সাৰ, বিদ্যুৎ আৰু লগতে তেওঁলোকৰ বিলত ৰেহাই নিশ্চিত কৰাৰ বাবেও আমি উদ্যোগ লৈছো। 'কিষাণ সন্মান নিধি'ৰ অধীনত প্ৰতি বছৰে তিনিবাৰকৈ মোৰ জনজাতিসকলৰ একাউণ্টলৈ ২০০০ টকা ট্ৰেন্সফাৰ হয়। শিলৰ মাটিৰ বাবে দুখীয়া কৃষকজনে কুঁহিয়াৰ বা বজৰা খেতি কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিল। কিন্তু আমি নিশ্চিত কৰিছো যে তেওঁ নিজৰ পথাৰখন উন্নত ধৰণেৰে খেতি কৰিব পাৰে। সমগ্ৰ বিশ্বতে সাৰ ব্যয়বহুল হৈ পৰিছে। বিশ্ব বজাৰত এটা বেগ সাৰ দাম ২০০০ টকা।কিন্তু ভাৰত চৰকাৰে বেছিভাগ খৰচ বহন কৰি মাত্ৰ ২৬০ টকাত সাৰ যোগান ধৰিছে যাতে মোৰ জনজাতীয়, দুখীয়া কৃষকসকলে কষ্ট পাব নালাগে। আজি আমি দুখীয়াৰ বাবে পুকা ঘৰ আৰু শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ কাম কৰি আছো; আমি সমাজৰ এই অৱহেলিত শ্ৰেণীটোৰ জীৱন উন্নত কৰাৰ বাবে গেছ আৰু পানী সংযোগৰ দৰে অন্যান্য সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে কাম কৰি আছো। ইয়াৰ দ্বাৰা সমাজখন আগবাঢ়ি যোৱাত সহায়ক হ’ব। চম্পানেৰ, পৱগধ, সোমনাথ, হালদীঘাটী, ইত্যাদি ইত্যাদিৰ বিকাশৰ দৰে আমাৰ কেইবাটাও উদাহৰণ আছে। আমি জনজাতীয় লোকসকলৰ ধৰ্মীয় বিশ্বাসক সন্মান জনোৱাৰ লগতে জনজাতীয় বীৰসকলক প্ৰণাম কৰাৰ কাম কৰি আছো। পাৱগধৰ দেৱী কালিৰ কথা ক’বলৈ গ’লে বহু ভক্তই আশীৰ্বাদ বিচাৰি পৱগধলৈ যায়। কিন্তু ইয়াৰ ওপৰত পতাকা নাই বুলি অভিযোগ লৈ উভতি আহে। ৫০০ বছৰে মোৰ দেৱী কালীক কোনেও গুৰুত্ব নিদিলে। কিন্তু আপুনি আমাক আশীৰ্বাদ দিয়াৰ পিছত আমি দেৱী মহাকালীৰ পতাকাখন ৰূপৱতীভাৱে জোকাৰি থকা দেখিবলৈ পাওঁ। শমলাজীলৈ গ’লে দেখা গ’লহেঁতেন যে ভগৱান কলিয়াৰ মন্দিৰটো কিমান অৱহেলিত আছিল। কলিয়া দেৱ মোৰ জনজাতিৰ দেৱতা হিচাপে পৰিচিত। কিন্তু আজি ইয়াক সম্পূৰ্ণৰূপে নতুন ৰূপ দিয়া হৈছে। জনজাতি অঞ্চলৰ উন্নাই মাতা মন্দিৰ, শ্ৰী আম্বে ধাম আদি এই সকলোবোৰ ভক্তি স্থান সংস্কাৰ কৰা হৈছে। মই উপলব্ধি কৰিলোঁ যে মোৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ দ্বাৰা , লাখ লাখ লোক এই ঠাইবোৰলৈ গৈ মন্দিৰলৈ উঠি যায়। একেদৰে সপুতৰাৰ উন্নয়ন, ষ্টেচু অৱ ইউনিটি, আৰু এই সামগ্ৰিক সম্প্ৰসাৰণে আদিবাসীসকলক অনুপ্ৰেৰণা দিবলৈ গৈ আছে।
ভাই আৰু ভগ্নীসকল,
কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি ৰাইজক সবলীকৰণৰ বাবে কাম কৰি আছো। পঞ্চমহল যিয়েই নহওক পৰ্যটনৰ ভূমি। প্ৰাচীন স্থাপত্য ঐতিহ্যৰ বাবে চম্পানেৰ আৰু পাৱগাধ বিখ্যাত। আৰু চৰকাৰে যাতে এই বিশ্ব ঐতিহ্যৰ লগতে জাম্বুঘোডাৰ বনজীৱন চাবলৈ আহিব পাৰে তাৰ বাবে চেষ্টা চলাইছে। আমাৰ হাতী মাটা জলপ্ৰপাত আৰু কদা বান্ধ পৰ্যটকৰ আকৰ্ষণৰ স্থান হ’ব লাগে। আৰু ধনপুৰীত ইক’ টুৰিজিমৰ বিকাশ কৰিব পাৰি। আমাৰো আছে ধনেশ্বৰী মাতা, জন্দ হনুমান জী আৰু কি নাই। আৰু মই তোমাক ভালদৰে চিনি পাওঁ। গতিকে, এই সকলোবোৰ কথা কেনেকৈ বিকশিত কৰিব লাগে মই জানো।
ভাই আৰু ভগ্নীসকল,
পৰ্যটনৰ বিকাশ কেনেকৈ কৰিব পাৰি, কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰিব পাৰি, আমাৰ জনজাতীয় গৌৰৱৰ স্থানসমূহ কেনেকৈ বিকশিত কৰিব পাৰি আৰু আয়ৰ উৎসসমূহ কেনেকৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিব পাৰি সেই বিষয়ে আমি চিন্তা কৰিব লাগিব। আৰু নৰেন্দ্ৰ-ভূপেন্দ্ৰৰ এই ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰখনে উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে কান্ধত কান্ধ মিলাই কাম কৰি আছে কাৰণ আমাৰ উদ্দেশ্য আৰু নীতি অতি স্পষ্ট। আমি আন্তৰিক প্ৰচেষ্টা চলোৱা মানুহ। সেয়ে ভাই-ভনীসকল, যি গতিত কাম আগবাঢ়িছে, সেই গতি লেহেমীয়া হ’বলৈ দিয়া উচিত নহয়। আমি সতৰ্কতাৰে আগবাঢ়িব লাগিব। যিহেতু ইমান বৃহৎ সংখ্যকে আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ মা-ভগ্নীসকল আহিছে, গতিকে কোনো কথাতে চিন্তা কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই। উমৰগাঁৱৰ পৰা আম্বাজীলৈকে জনজাতি বেল্ট হওক বা ভালছাদৰ পৰা মুন্দ্ৰালৈকে মোৰ মাছমৰীয়া বেল্ট হওক বা নগৰীয়া বেল্ট হওক, আমি সমগ্ৰ গুজৰাটৰ উন্নয়নৰ বাবে চেষ্টা কৰিব লাগিব! ভাৰতৰ উন্নয়নৰ বাবে আমি গুজৰাটৰ বিকাশ কৰিব লাগিব। আৰু এনে বীৰ শ্বহীদক প্ৰণাম জনাই আৰু তেওঁলোকৰ পৰা প্ৰেৰণা বিচাৰি আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony of various development works in Jambughoda, Gujarat
01 NOV 2022 10:30PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Today is a very crucial day for the tribal society of Gujarat and the entire country. Just a short while back I was in Mangarh Dham. And in 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', I got the opportunity to salute the great sacrifices of tribals by paying homage to thousands of martyr tribal brothers and sisters including Govind Guru in Mangarh Dham. Now I am at Jambughoda with you and Jambughoda has been a witness to the great sacrifices of our tribal society. Today we got an opportunity to pay homage to the immortal martyrs like Shaheed Joria Parameshwar, Roop Singh Nayak, Galaliya Nayak, Ravjida Nayak and Babariya Galma Nayak. Today we are expanding basic facilities with schemes pertaining to health, education and skill development, the foundation stone of which is being laid and these schemes are associated with the pride of tribal society. The administrative campus of Govind Guru University has become very beautiful. And with the establishment of Kendriya Vidyalaya or central school in this area, my future generations will hold the country’s flag high with great pride. My heartiest congratulations to all the brothers and sisters who have come in such huge numbers for all these schemes!
Brothers & Sisters,
Jambughoda is not new to me. I have come here countless times. Whenever I come to this land, it feels as if I have come to a sacred place. In Jambughoda and the entire region, the Naikda movement which had infused a new energy in the revolution of 1857, had manifested a new consciousness. Parameshwar Joria ji had expanded this movement, and Roop Singh Nayak had also joined him. Tatya Tope was one of the important personalities during the revolution of 1857. But many people may not know that those who fought alongside Tatya Tope belonged to Veerbanka here.
They had an amazing courage and love for the motherland. Despite having limited resources, they shook the British rule and never hesitated in making sacrifices. I am fortunate to have got the opportunity to bow down before the sacred place i.e. the tree under which the heroes were hanged to death. In 2012, I also released a book there.
Friends,
We started an important work in Gujarat long back. The tradition of naming schools after the martyrs was started so that the children studying in that school and the coming generations would know the acts of bravery of their forefathers. And as a result, we are making the schools of Vadek and Dandiyapura eternal by adding the names of Sant Joria Parameshwara and Roop Singh Nayak. Today these schools are ready with a new look, furnishings and modern facilities. And today I had the privilege of unveiling the grand statues of these two tribal heroes in these schools. These schools will now become a part of the education and contribution made by the tribal society in the fight for freedom.
Brothers & Sisters,
You might remember the condition of the tribal areas about 20-22 years ago, before you gave me a chance to serve Gujarat. 20-22 year old young men and women of today would not even know about the challenges under which you had to live back then. And previously those who were in power for decades, had created a huge development gap between the tribal and the non-tribal areas. Discrimination was rampant. The lack of basic facilities in the tribal areas and the conditions were such that even if the children in our tribal areas had to go to school, it was a problem. A few vehicles used to reach schools from Thakkar Bapa's ashram. There was the problem of malnutrition and access to food. The physical development of girls aged 13-14 years could not take place in the right way. But now, with the spirit of 'Sabka Prayas', we have proceeded with the work to get rid of this situation. And to bring about the change, my tribal brothers and sisters took the initiative and walked with me shoulder to shoulder. And today, thousands of tribal brothers and sisters, lakhs of people are taking advantage of the myriad changes. But one thing should not be forgotten; these changes did not occur overnight or in one day. This required a lot of hard work. Schemes had to be formulated and even the tribal families have worked for hours and supported me. That is how this change was implemented. Speaking of tribal areas, about ten thousand new schools were built, ranging from primary to secondary schools. Just imagine! We have dozens of Eklavya Model Schools, special residential schools for girls and modernized ashram schools. Moreover, we also provided free bus facility for our girls to go to schools and also nutritious food in schools.
Brothers and Sisters,
You might remember that in the month of June, under the scorching sun, me and my colleagues used to wander from village to village with the Kanya Kelavani Rath. We would go to every village and encourage the people to educate the girls. Our tribal brothers and sisters had to face a lot of challenges in their area for education. Just imagine! Our tribal belt from Umargaon to Ambaji is so vast. Even if the young tribal boys and girls desired to become doctors and engineers, there was no science school. Then how would they have fulfilled their dreams? We solved that problem too and started science schools till class XII. And today, within two decades, 11 science colleges, 11 commerce colleges, 23 arts colleges and hundreds of hostels have been opened. We took this initiative to help our tribal youth progress in life. About 20-25 years ago there was a severe shortage of schools in the tribal areas of Gujarat. And today there are two tribal universities. Govind Guru University in Godhra and Birsa Munda University in Narmada are excellent institutions of higher learning. Here arrangements are made for the best higher education, and the coming generations of my tribal society are going to benefit the most out of it. With the new upcoming campus, the facilities of studying in Govind Guru University will increase further. In a way, the campus of Skill University of Ahmedabad, will also be beneficial to both Panchmahal and other tribal areas. This is the first university in the country, which will grant drone pilot licenses on successful completion of the course so that our tribal boys and girls can operate drones and enter the modern world. The 'Vanbandhu Kalyan Yojana' has made an all-round development of the tribal districts in the last decades. The specialty of 'Vanbandhu Kalyan Yojana' is - what, how much and where a thing is required - is decided by my tribal brothers and sisters sitting in the village and not from Gandhinagar.
In the last 14-15 years, more than one lakh crore rupees have been spent under this scheme in our tribal areas. There are many states in the country, which do not have enough budget allocated for tribal expansion. But this is a reflection of our love, feelings and devotion towards the tribal society. The Gujarat government has made sure that in the coming years, a fresh one lakh crore rupees of investment will be made in its expansion. Today, we are trying to ensure that piped water reaches every household in the tribal areas and micro-irrigation facilities are provided to the entire tribal belt. Otherwise, when I had become the new Chief Minister, the MLAs at that time would demand only a hand pump for their areas. And when the hand pump was approved, they would celebrate. Such were the days in the villages. But now Modi sahib and Bhupendrabhai have started piped water supply to every household. Moreover, there was a total lack of development in terms of the dairy sector in the tribal areas like Panchmahal. We have Jethabhai with us today. Now the Panchmahal Dairy is competing with Amul. Such is the level of development here. We have formed 'Sakhi Mandals' to empower our tribal sisters and increase their income. We have also ensured that these Sakhi Mandals get more and more money from banks. We have also made arrangements to help them sell their produce. And the way industrialization is growing in Gujarat at a fast pace, my young tribal brothers and sisters should also get the benefit of it. Today if you go to Halol or Kalol, tribal youth of my Panchmahal form more than 50% of the workforce in almost every factory. We have done this work. Otherwise, earlier most of our tribal brothers and sisters used to be engaged in road construction work around Kutch-Kathiawar. And today they are becoming partners in the progress of Gujarat by working in factories. We are opening modern training centres, vocational centres, ITIs, Kisan Vikas Kendras, through which 18 lakh tribal youth are being given training and placement. My tribal brothers and sisters, 20-25 years ago, the previous governments were not concerned about all these things. And you might or might not be aware but the belt from Umargaon to Ambaji and Dang was plagued with sickle cell disease for generations together! But we have taken the initiative to get rid of the disease. We have taken every possible step to eliminate this sickle cell disease. We have encouraged research work all over the country, met various scientists and invested a lot of money in this. I believe we will definitely come up with solutions with your blessings. We have opened small dispensaries and now wellness centres in our tribal areas. We have medical colleges. Now our girls are pursuing courses in nursing. Recently I met some tribal girls in Dahod. They had gone for higher studies. They informed me that they got jobs abroad. Now they go to other countries for nursing jobs.
My tribal youngsters are carving out a niche for themselves in the world. Brothers and sisters, this double engine government of Narendra-Bhupendra has set up more than 1400 health-wellness centers in tribal areas. Earlier, one had to visit cities even for minor ailments. One had to spend the night on footpaths. If he got the required medicine, then well and good; otherwise he had to return empty handed. We are changing this old condition, brothers. Now Godhra-Panchmahal has its own medical college. Our children will become doctors here. Secondly, they will be able to study in their mother tongue. Now the children of poor parents will also be able to become doctors and engineers by studying in their mother tongue. Even if he does not know English, his future will not be ruined. The work on the new building of Godhra Medical College is underway at a brisk pace. With this, Dahod, the entire Sabarkantha, Banaskantha and Valsad belt - from Umargaon to Ambaji - will have a Medical College.
Brothers & Sisters,
With all of our efforts, today we have ensured that in the tribal districts roads are constructed by following the forest rules and also ensured 24 hours electricity in their huts till the remotest corner. And we are getting to see its results today.
Brothers and Sisters,
You probably know that Dang district of Gujarat was the first to get 24 hours electricity in the state. If my only concern was getting votes, I would have brought this 24 hour electricity facility to big cities like Ahmedabad, Surat, Rajkot or Vadodara. But I chose a tribal district because my heart lies with my tribal brothers. With the blessings of my tribal brothers and sisters, we went ahead with the work and very soon this was completed in the whole of Gujarat. Consequently, industries started coming up in the tribal areas and children started receiving modern education. And along with the Golden Corridor, the Twin Cities started to develop. Now Panchmahal and Dahod are not left behind. Vadodara, Halol and Kalol too have become similarly developed. Now Panchmahal appears to have been urbanized.
Friends,
An extensive tribal society existed in our country for centuries. Or did the tribal society emerge only after the governments of Bhupendrabhai and Narendra Bhai were formed? Of course not! Didn't the tribal society exist during Lord Ram's period? We can never forget Shabri Mata. So, this tribal society has been here since time immemorial. But you will be surprised to know that even after so many years since independence, no ministry dedicated to the tribals was formed until the formation of BJP government in Delhi under Atal ji as the Prime Minister. Till then there was no ministry, no minister and no budget for tribals. Due to BJP's love for tribals, a separate tribal ministry was formed in the country and ministers were appointed. That is when the budget was allocated and spent for the welfare of the tribals. The BJP government formulated schemes like 'Vandhan'. Every type of forest produce is India's wealth and the property of our tribals. So, we worked in that direction. Just imagine! During the British era, there was such a black law, which used to suffocate the tribals. As per that law, one could not cut bamboo as bamboo was categorized as a tree. And if a tree was cut, the person would be jailed. So now, I have changed the law. I categorized bamboo as a type of grass and not a tree. Now my tribal brothers and sisters can grow bamboo, cut it and sell it. They skillfully make beautiful things out of bamboo and can earn by selling the bamboo products. We are purchasing more than 80 forest produce from tribals at MSP. The BJP government has increased the pride of the tribals, by giving importance to them and making their lives easy. Several initiatives have been taken to ensure that they can live with prestige and honour.
Brothers and Sisters,
For the first time, the tribal society has been made a partner in policy-making for their development. Consequently, the tribal society today is standing on its feet and is running the whole of Gujarat with full force. Our government has decided that every year on the birthday of our God, the great tribal leader, Bhagwan Birsa Munda, we will celebrate Tribal Pride Day. His birthday is on 15th November. So, the birthday of Birsa Munda will be celebrated as Tribal Pride Day in the whole country. Let the whole country know that our tribal society is full of self-respect, courage and bravery. They are sacrificial in nature and are the protector of the environment. We have taken this decision to spread awareness among Indians. The government of double engine is relentlessly making efforts to ensure that income of the poor, the dalits, the deprived and the backward classes as well as my tribal brothers and sisters increases. Therefore we are focussing on 'education and income for the youth, irrigation for the farmers and medicines for the elderly'. There should be no shortage. And that's why we have paid attention to education, earning, irrigation and medicine. Corona was the worst pandemic in 100 years. And it was difficult for the people with superstition to survive the pandemic. We helped the tribal brothers, provided free vaccines to them and conducted door-to-door vaccination drives. We saved the lives of my tribal brothers and sisters, and also ensured food and ration in their homes so that no child was forced to go to bed hungry. We have been giving free food grains to 80 crore brothers and sisters for the last two and a half years. To ensure that the poor families can get the best treatment in case of illnesses, we are providing free treatment of up to five lakh rupees to every beneficiary family every year. That means, if you live for 40 more years, you get the money 40 times. But I don't want you to fall sick. But in case you do, we are there for you, brothers. During pregnancy, my mothers and sisters get direct money into their bank accounts so that they can get nutritious food during pregnancy. This will also ensure the physical development of the unborn child. And the child born will be free from any disability. This will be good both for the family and the society.
We also have taken initiatives to ensure fertilizer, electricity and also exemption in their bills for the small farmers. Under 'Kisan Samman Nidhi' Rs 2000 are transferred to the accounts of my tribals thrice every year. Because of rocky land, the poor farmer was forced to cultivate corn or bajra. But we have ensured that he can cultivate his field in a better way. Fertilizer has become expensive all over the world. One bag of fertilizer in the world market is priced at Rs 2000. But the Indian government is bearing most of the cost and providing the fertilizer at only Rs 260 so that my tribal, poor farmers do not have to suffer. Today we are working to build pucca houses and toilets for the poor; we are working to provide other facilities like gas and water connection to improve the lives of this neglected section of the society. This will help the society to progress. We have several examples like the development of Champaner, Pavagadh, Somnath, Haldighati, and so on and so forth. We are working to respect the religious faiths of the tribal people as also to pay obeisance to tribal heroes. Speaking of Goddess Kali of Pavagadh, a lot of devotees visit Pavagadh to seek blessings. But they come back with a complaint that there is no flag on its top. For 500 years no one cared about my Goddess Kali. But after you blessed us, we can see the flag of Goddess Mahakali waving gracefully. If you go to Shamlaji, you would have seen how neglected the temple of God Kalia was. Kalia Dev is known as the deity of my tribals. But today it has been completely revamped. All these places of devotion like the Unnai Mata temple and Shri Ambe Dham in the tribal areas have been renovated. I realized that with my development projects , lakhs of people visit these places and climb up to the temple. Similarly, development of Saputara, Statue of Unity, and this overall expansion is going to give a boost to the tribals.
Brothers and Sisters,
I am working to empower the people by providing employment opportunities. Panchmahal is anyway the land of tourism. Champaner and Pavagadh are famous for their ancient architectural heritage. And the government is trying to ensure that people come to see this world heritage as well as the forest life of Jambughoda. Our Hathni Mata Waterfall and Kada dam should become tourist attraction places. And eco-tourism can be developed in Dhanpuri. We also have Dhaneshwari Mata, Jand Hanuman ji and what not. And I know you very well. So, I know how to develop all these things.
Brothers and Sisters,
We must think about how to develop tourism, increase employment opportunities, develop the places of our tribal pride and expand the income sources. And this double engine government of Narendra-Bhupendra is working shoulder to shoulder for a bright future because our intentions and policies are very clear. We are the people who make sincere efforts. Therefore brothers and sisters, we should not let the pace at which the work has progressed to slow down. We have to move forward cautiously. Since mothers and sisters have come to bless us in such large numbers, there is no need to worry about anything. Be it the tribal belt from Umargaon to Ambaji or my fishermen's belt from Valsad to Mundra or the urban belt, we must strive to develop the whole of Gujarat! We must develop Gujarat for the development of India. And saluting such brave martyrs and seeking inspiration from them, I extend my best wishes to you all.
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Disclaimer: The original speech of the Prime Minister is in Gujarati language, which has been translated here.