প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী জাম্বুঘোরাদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং উরেপ উয়ুং তম্বদা থমখিবা ৱারোল
01 NOV 2022 10:30PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
ঙসি অসি গুজরাত অমসুং লৈবাক অসিগী ত্রাইবেল খুন্নাইগী ওইনা য়াম্না মরু ওইবা নুমিৎ অমনি। মীকুপ খরগী মমাংদা ঐহাক্না মানগর ধামদা চৎখি অমসুং মানগর থামদা গোবিন্দ গুরু য়াওনা ত্রাইবেলগী থৱায়না পোন্থা পীখ্রবা ইচিল-ইনাও লিশিং কয়াদা ইকাই খুম্নবা উৎদুনা আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী মতম অসিদা ত্রাইবেলশিংগী অথৌবশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎচনবগী খুদোংচাবা ফংজখি। অমসুং হৌজিক জাম্বুঘোরাদা ময়ামগী মরক্তা য়াওরে অমসুং ঐখোয়গী জাম্বুঘোরানা ঐখোয়গী ত্রাইবেল খুন্নাইনা চাউনা কত্থোকখিবা অদু উবা ফংখি। ঙসি অসি শাহিদ ওরিয়া পরমেশ্বর, রুপ সিংহ নায়ক, গলালিয়া নায়ক, রজবিদা নায়ক অমসুং বাবরিয়া গল্মা নায়কগুম্বা অমর ওইরবা অথৌবশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎলি। ঙসি ত্রাইবেল খুন্নাই অসি ত্রাইবেল খুন্নাইগী মীংচৎকা মরী লৈনৈ অমসুং মসি পাকথোক চাউথোক্নবগীদমক হকশেল, এজুকেসন, স্কিল দিবেলপমেন্তগুম্বা মরু ওইবা খুদোংচাবা কয়াগা উরেপ-উয়ুং তম্লি অমসুং শঙ্গারি। গোবিন্দ গুরু য়ুনিভর্সিতীগী এদমিনিস্ত্রেসন কেম্পস অসি য়াম্না ফজরে অমসুং মফম অসিদা কেন্দ্রীয় বিদ্যালয় শাবা অসিনা, সেন্ত্রেল স্কুল শাবা অসিনা ঐখোয়না লৈবাক অসিদা তুংগী মীরোলনা মচু অহুমগী জাতিগী ফিরাল চিংখৎনবা অদুগুম্বা থবক তৌরি। স্কিমশিং অসিগীদমক মশিং য়াম্না লেংবীরক্লিবা ইচিল-ইনাওশিংবু হন্না থাগৎচরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
জাম্বুঘোরা অসি ঐঙোন্দা অনৌবা নত্তে। মফম অসিদা ঐহাক্না কয়ারক লাকখ্রে অমসুং মফম অসিদা ঐহাক্না লাকপা খুদিংগী ঐহাক্না শেংলবা লাইফমলেনদা লাকপগুম্না ফাওজৈ। জাম্বুঘোরা অমসুং অপুনবা লমদম অসিদা ১৮৫৭কী ইহৌদা অনৌবা থৌনা হাপ্নবা চত্থখিবা নাইকরা অন্দোলন্না অনৌবা কন্সিয়সনেস পোকহনখি। পরমেশ্বর জোরিয়ানা ইহৌ অসি পাকথোক চাউথোকহনখি অমসুং রুপ সিংহ নায়কনা মসিদা য়াওশিনখি। অমসুং মীওই কয়ানা খঙলমলোই মদুদি ১৮৫৭কী ঐখোয়না খন্নরিবা অন্দোলন অসিদা তাত্যা তোপেনা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি। তাত্যা তোপেগী খোঙলোয় ওইনা লান শোক্নখিবশিং অদু লমদম অসিগী বীরবঙ্কাগী মনুং চল্লি।
অকক্নবা রিসোর্সশিং লৈরবসু শীংথানীংঙাই ওইবা থৌনা, ইমা লৈবাক নুংশিবনা ব্রিতিশ লৈঙাকপু থেংনখি। অমসুং কত্থোকপদা তুংহনখিদে। অমসুং অথৌবশিং থৌরি য়ান্দুনা হাৎখিবা উগী মখোঙদা ঐহাক্না চৎতুনা মখোয়দা ইকাই খুম্বা উৎপগী খুদোংচাবা ফংজবা অসি লাইবক ফবনি। ২০১২দা ঐহাক্না মফম অদুদা লাইরিক অমা ফোঙখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মতম কয়াগী মমাংদা গুজরাত্তা মরু ওইবা থবক অমা হৌখি। অথৌবশিংগী মমাং লৌদুনা স্কুলশিং মমিং থোনবগী চৎনবী হৌদোকখি। স্কুল অদুদা তম্লিবা অঙাংশিংনা, তুংগী মীরোলশিংনা মখোয়গী থৌনা ফরবা মপা-মপুশিংগী মরমদা খঙবা ঙম্লগনি। অমসুং ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না সন্ত জোরিয়া পরমেশ্বর অমসুং রুপ সিংহ নায়ক মখোয়গী মমিং লৌদুনা বেদল অমসুং দন্দিয়াপুরাগী স্কুলশিংগী মমিং থোন্দুনা মখোয়গী মমিং অমর ওইহনখি। ঙসি স্কুলশিং অসিনা অনৌবা শক্লোনগা লোয়ননা লেপ্লরি, মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলি। অমসুং ঙসি ঐআক্না স্কুলশিং অসিদা ত্রাইবেলগী অথৌবা অনিগী অচৌবা মীফম অমা মাইখুম হাংদোকপগী খুদোংচাবা ফংজরি। স্কুল অসিনা নীংতম ইহৌদা ত্রাইবেল খুন্নাইনা লৌখিবা থৌদাংগী মরমদস লায়না এজুকেসন পীনবা শরুক ওইরগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
চহি ২০-২২গী মমাংদা ময়াম্না ঐঙোন্দা গুজরাতকী শেবা তৌনবা খুদোংচাবা পীখিবা মতমদা নখোয়গী ত্রাইবেলশিংনা তাবা মফমশিংগী ফীভম করম তৌরমখি নীংশিংবীয়ু। ঙসি ২০-২২গী নহাশিংনা মদুগী মরমদা খঙলরোই, নখোয়না করম্না হিংলমখি খঙলরোই। অমসুং দিকেদ কয়া শক্তি পাইরমখিবশিংনা ত্রাইবেলনা তাবা অমসুং ত্রাইবেলনা তাদবা মফমশিংগী মরক্তা চাউখৎ-থৌরাংগী ওইবা অচৌবা খেন্না অমা লৈহনখি। খেন্নবনা থলহনখি। ত্রাইবেলগী মফমশিংদা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং ফংখিদে অমসুং ত্রাইবেলগী মফমশিংগী অঙাংশিংনা করিগুম্বা স্কুল চৎনীংবা তারবদি মদু অৱাবা অমা ওইবা মওংদা লৈরমখি। ঐখোয়গী থেক্করবাবাগী আশ্রমদা স্কুল খরগী গারী চেল্লমখি। চানবা অমসুং থক্নবগী সমস্যা মায়োক্নখি, মচি ওইবা চীঞ্জাক চাবা ফংদবগী সমস্যা লৈখি, চহি ১৩-১৪গী নুপীমচাশিংগী ফিজিকেল দিবেলপমেন্ত লৈখিদে। ফীভম অসি কোকহন্নবা মীপুম খুদিংমক্কী খোঙথাংশিংগা লোয়ননা ঐখোয়না থবক অসি পাইখৎখি। অমসুং অহোংবা পুরক্নবগীদমক ঐহাক্কী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংনা ঐহাক্কা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা চৎখি। অমসুং য়েংবীয়ু ঙসিদি ত্রাইবেল ইচিল ইনাও কয়া, মীওই লাখ কয়ানা অহোংবা কয়াগী খুদোংচাবশিং লৌরি। অদুবু ৱাফম অমদি কাওরোইদবনি মদুদি পুম্নমক অসি নোংমদা ফংবা ঙমখিবা নত্তে মসিগীদমক কন্না হোৎনবা তাখি। থৌরাংশিং য়াৎপা তাখি। ত্রাইবেলগী ইমুংশিংনা পুং কয়া থবক শুখি, ঐহাকপু শৌগৎপীখি অমসুং মফম অসিদা অহোংবা অসি পুরকখি। অমসুং খোঙজেল য়াংনা অহোংবা পুরক্নবগী মতাংদা খন্নরবদু ঐখোয়গী ত্রাইবেলশিংবু প্রাইমারী অমসুং সেকেন্দরী স্কুলশিংদা তমহনখি, অনৌবা স্কুল লিশিং তরারোম শাখি। একলব্যা মোদেল স্কুলশিং, নুপীমচাশিংগী স্পেসিএল রেসিদেন্সিএল স্কুমশিং, মোদর্নাইজ আশ্রম স্কুলশিং অমসুং লেম্না বসকী খুদোংচাবা পীবা অসিনা নুপীমচাশিংনা স্কুল কাদুনা মহৈ তম্বা ফংখি, স্কুলদা মচি ওইবা চিঞ্জাক পীজখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
অদোম্না নিংশিংবীরমগনি জুন থাদা অশাবা নুমিত্তা ঐগী ইচানুপি কেলাভানিনা খুঙ্গং অমদগী খুঙ্গং অমদা সন গারি তোংদুনা চৎলম্মি। মহাক খুঙ্গং অমদগী খুঙ্গং অমদা চৎলম্মি, অমসুং নুপিমচাশিংবু লাইরিক তম্বিনবা দান তৌরম্মি। ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংগী মফমদা মহৈ-মশিং তম্বগী শীংনবা কয়া অমা লৈরম্মি। উমরগাওনদগী অম্বাজি ফাওবগী ঐখোয়গী ত্রাইবেল বেল্ত অসি চাউই, মফম অসিদা ঐখোয়গি ত্রাইবেল নহাশিং অমসুং নুপিমচাশিংদসু দোক্তর ওইনীংবগী অপাম্বা লৈ, করিগুম্বা ইঞ্জিনিয়র ওইবগী অপাম্বা লৈ, অদুবু সাইন্স স্কুল লৈত্রবদি করম তৌগনি। ঐখোয়না সমস্যা অদুসু কোকহনখি অমসুং ক্লাস XII ফাওবা সাইন্স স্কুলশিং হৌদোকখি। অমসুং ঙসি য়েংউ, চহি তরারী খুজিং অনি অসিদা সাইন্স কোলেজ ১১, কম্মরস কোলেজ ১১, আর্তস কোলেজ ২৩ অমসুং হোস্তেল লিশিং কয়া হাংদোক্লে। মফম অসিদা ঐহাক্কী ত্রাইবেল নহাশিং অমসুং নহাশিংগী পুন্সিনা মাংজিল থাখি, মখোয়গীদমক থবক তৌখি, চহি ২০-২৫গী মমাংদা গুজরাতকী ত্রাইবেল মফমশিংদা স্কুলগী অৱাত্পা য়াম্না লৈখি। অদুগা ঙসিদি ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতি অনি লৈরে। গোধারাগী গোবিন্দ গুরু য়ুনিভর্সিতি অমসুং নর্মদাদা লৈবা বিরসা মুন্দা য়ুনিভর্সিতি অসি অৱাংবা থাক্কি মহৈ তম্বগী অফবা ইন্সতিত্যুসনশিংনি। মফম অসিদা খ্বাইদগী ফবা অৱাংবা থাক্কি মহৈ-মশিং তম্বগী থৌরাং তৌরি, অমসুং মসি পুম্নমক্কী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা অসি ঐগী ত্রাইবেল খুন্নাইগী লাক্কদৌরিবা মীরোলনা ফংগনি। অনৌবা কেম্পস অসি শাবনা মরম ওইদুনা গোবিন্দ গুরু য়ুনিভর্সিতিদা তম্নবগী খুদোংচাবশিং মখা তানা হেনগৎলক্কনি, মওং অমদা মসিগী কেম্পসশিংগীমনুংদা অমা ওইরিবা স্কিল য়ুনিভর্সিতি ওফ অহমদাবাদ য়াওনা ত্রাইবেল এরিয়াগী নহারোলশিংসু মসিগী কান্নবা ফংলগনি। মসি লৈবাক অসিগী অহানবা য়ুনিভর্সিতিনি, মফম অদুদা দ্রোন পাইলোত লাইসেন্স পীবগী তম্বিবা হৌরে। ঐখোয়গী ত্রাইবেল নহাশিং অমসুং নুপিমচাশিংনা দ্রোনশিং ওপরেৎ তৌবা ঙম্নবা, অমসুং মোর্দন ৱর্ল্দতা চংলকপা ঙম্নবা ‘বনবন্ধু কল্যান য়োজনা’না হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং কয়াদা ত্রাইবেল জিলাশিংগী মফম খুদিংমক্তা চাউখত্পা পুরক্লে, অমসুং ‘বনবন্ধু কল্যান য়োজনা’গী স্পেসিএলিতি অসি করি দরকার ওইবগে, কয়া য়াম্না দরকার ওইবগে অমসুং কদাইদা দরকার ওইবগে হায়বদুনি।
হৌখিবা চহি ১৪-১৫ অসিদা মখোয়গী ত্রাইবেল এরিয়াদা স্কিম অসিগী মখাদা লুপা কোতি লাখ অমা হেন্না চাদিং তৌখ্রে। লৈবাক অসিগী অসিগুম্বা রাজ্য কয়া লৈরি, মদুদা অসুক য়াম্বা বজেৎ লৈতে, ত্রাইবেল পাকথোক চাউথোকপদা মসিগী বজেৎ অসি চাদিং তৌরি। মসি ঐখোয়গী নুংশিবা, ইহুল, ত্রাইবেল খুন্নাইগীদমক কত্থোকপা, মসিগী মমিনি। গুজরাত সরকারনা লাক্কদৌরিবা চহি অসিদা অনৌবা লুপা কোতি লাখ অমা পাকথোক চাউথোকপগী থবক অসিদা চাদিং তৌগনি। ঙসিদি পাইপকী ঈশিং অসি ত্রাইবেল এরিয়াশিংদা লৈবা য়ুমদা য়ৌরক্লি, ত্রাইবেল বেল্ত পুম্বদা মাইক্রো-ইরিগেসন ফংলি। মরমদি ঐহাক্না খঙই মদুদি ঐহাক্না অনৌবা মুখয় মন্ত্রি ওইরকখি, মদুগী মতুংদা মতম অদুদা সি.কে.না এম.এল.এ. ওইখি করিগুম্বা মহাক লাক্লবদি ঐখোয়না মফম অসিদা হেন্দ পম্প অমা থমগদবনি হায়না ৱাকৎলক্কনি। অদুগা হেন্দ পম্পগী অয়াবা পীরকপা মতমদা, থোন থিনখি, খুঙ্গংদা অসিগুম্বা নুমিৎশিং লৈরম্মি। মসিগী মোদি সাহিব অমসুং মসিগী ভুপেন্দ্র ভাই অসিনা পাইপতগী ঈশিং পুরকপা হৌখি। ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংবু শক্তি পীবা, মনুং মপান ফাওনা উবা হেনগত্হনবা, মখোয়গীদমক সাখি মন্দলশিং শেমগত্পা অমসুং মসিগী সাখি মন্দলশিং অসিনা বেঙ্কশিংদগী শেল হেন্না ফংহল্লি, মখোয়গী পোত্থোকশিং য়োনবা য়াবগী মপুং ফাবা থৌরাংসু তৌখি। অদুগা গুজরাত্তা ইন্দস্ত্রিয়েলাইজেসন অসি খোঙজেল য়াংনা চত্থরিবা মওং অসিনা ঐহাক্কী ত্রাইবেলগী নহা ওইরিবা ইচিল-ইনাওশিংনসু মসিগী কান্নবা ফংলগনি। ঐগী পঞ্চমহলগী ত্রাইবেল নহাশিং অমসুং নুপিমচাশিংনা তঙ্খাইদগী হেন্না থবক তৌদবা ফেক্তরি অমত্তা লৈররোই। নত্ত্রবদি ঐখোয়গী দাহোদ, ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাও কদায়দা থবক তৌগদগে, মখোয়না হায়রম্মি মদুদি মখোয়না কুচ্ছ-কাথিয়াৱাদকী মনুংদা লম্বিগী থবক তৌই। অদুগা ঙসিদি মখোয়না ফেক্তরিশিংদা থবক তৌদুনা গুজরাতকী চাউখৎ খোঙচৎতা পার্তনর ওইরক্লি। ঐখোয়না মোর্দন ত্রেনিং সেন্তরশিং, ভোকেস্নেল সেন্তরশিং, আই.তি.আই.শিং, কিসান বিকাস কেন্দ্রশিং হাংদোক্লি, মসিগী খুত্থাংদা ত্রাইবেল নহা লাখ ১৮দা ত্রেনিং অমসুং প্লেসমেন্ত পীরি। ঐগিী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিং, চহি ২০-২৫গী মমাংদা হান্নগী সরকারশিংনা ৱাফম পুম্নমক অসিগী মতাংদা ৱাখল ৱাবা লৈখিদে। অদুগা নখোয়না খঙই মদুদি উমরগাওনদগী অম্বাজি ফাওবা অমসুং মদুদা য়াম্না হেন্না সিক্কল সেল লায়না অসি মীরোল অমদগী মীরোল্ৱ অমদা শান্দোক্লি, দাংগী অকোয়বদা লৈবা বেল্ততা, মখোয়না য়ুমদা সিক্কল সেলগী লায়না অসি মীরোল মঙা কোহন্নবা ঙমখি। ঐখোয়না মাংজিল থানা চংশিল্লি। লৈবাক পুম্বদগী সিক্কল সেল অসি করম্না মুত্থত্কনি, রিসর্চ তৌগনি, সাইন্তিসশিংগা উনগনি, শেল থাদগনি, ময়ামগী থৌজালগা লোয়ননা লম্বি অমা শোইদনা লাক্কনি হায়না ঐনা খল্লি। ঐখোয়গী ত্রাইবেল এক্সপান্সশিংদা অপিকপা দিস্পেন্সরিশিং, হৌজিক ৱেলনেস সেন্তরশিং, ঐখোয়গী মেদিকেল কোলেজশিং হাংলে, হৌজিক ঐখোয়গী নুপিমচাশিংনা নর্সিং তম্বা চৎলি। মরক্তা ঐহাক্না দাহোদতা ত্রাইবেল নুপিমচাশিংগা উনখি, ঐনা হায়খি মদুদি ইচে-ইচলশিং মপান্দা লাইরিক তম্বা চৎখিব্রা হায়না মদুদা মখোয়না থবক ফংলে হায়না খুমখি। হৌজিক্তি মহাকসু নর্সিশিংগী থবক্কীদমক মপান্দা চৎলি।
ঐগী ত্রাইবেলগী নহাশিং অমসুং নুপিমচাশিংনা মালেমদা মফম অমা কনবা ঙম্লি। মরুপশিং, মসি নরেন্দ্র ভুপেন্দ্রগী দবল ইঞ্জিন সরকারনি, ঐহাক্কী ত্রাইবেল এরিয়াদা হেল্থ-ৱেলনেস সেন্তর ১৪০০ হেন্না লিংখৎখিদ্রি। ও মমাংদা, অপিকপা অনাবশিংগীদমক্তসু কনাগুম্বা অমনা সহরশিংদা চত্পা তাখি। লম্বিদা নুমিৎ অদু লেকপা তাখি, অমসুং করিগুম্বা হিদাক অদু ফংলবদি য়ুমদা অমুক হন্না লাকপা তাখি। ঐখোয়না ফীভম অসিদা অহোংবা পুরকখি মরুপশিং। হৌজিক পঞ্চমহল-গোধরাগী মশাগী ওইবা মেদিকেল কোলেজ লৈরে, মফম অসিদা ঐখোয়গী নুপামচাশিং দোক্তর ওইরগনি, মরুপ, অনিশুবদা ইমা লোন্দা তম্বিরি। হৌজিক লায়রবা মমা-মপাগী মচাসু মশাগী লোন্দা তমদুনা দোক্তর, ইঞ্জিনিয়র ওইবা ঙম্লগনি, ইংলিস খঙলমদ্রবসু মহাক্কী তুংদা অকাইবা পীরোই। গোধরা মেদিকেল কোলেজকী অনৌবা বিল্দিংগী থবকসু খোঙজেল য়াংনা চত্থরি। মসিগা লোয়ননা দাহোদ, সাবরকান্থাগী পত্তা, বনাসকান্থা পত্তা, ভলসাদ পত্তা অসি উমরগাওদগী অম্বাজি ফাওবগী মেদিকেল কোলেজগি মপুং ফাবা পত্তা ওইরগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয় পুম্নমক্কী হোৎনজমন্না ঙসি ঐখোয়না ত্রাইবেল জিলাশিংদা ঐখোয়গী ইশাগী য়ুমশিং লৈহন্নবা, উমংগী নিয়মশিং ঙাক্না চত্তুনা লম্বি অসি করম্না শাগনি, ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী অরোইবা ঙমখৈ ফাওবা পুং ২৪ মৈ করম্না ফংহনগনি হায়বগী সমস্যা কোকহন্নবা থবক পাইখৎলে অমসুং মসিগী মহৈশিং ঙসি ঐখোয় পুম্নমক্না উবা ফংলি।
ইচিল-ইনাওশিং,
চহি কয়াগী মমাংদা অদোম্না খঙবিরমগনি, পুং ২৪ মৈ থানবা হৌরকপা মতমদুদা ঐহাক্না অহমদাবাদ, সুরৎ, রাজকোৎ, বদোদরানা মফম অদুদা পুম্নমক অসি তৌনবা ভোৎ পীরম্লবদি করি ওইরমগনি, অদুবু ইচিল – ইনাওশিং, ঐহাক্না ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংগীদমক খনখি। অদুগা পুং ২৪ মৈ ফংহনবগী অহানবা থবক গুজরাতকী দাং জিলাদা পাঙথোকখি। ঐহাক্কী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংগী থৌজালদগী ঐখোয়না থবক অসি মখা চত্থখি অমসুং গুজরাত পুম্বদা মপুং ফাহনখি। অমসুং মরম অসিনা ত্রাইবেল মফমশিংদা ইন্দস্ত্রিশিং লাকপা হৌরকখি, অঙাংশিংনা মোদর্ন এজুকেসন ফংখি অমসুং মমাংদা গোল্দন কোরিদোরগী মতাংদা খন্নরম্বা অদু ত্বিন সিতিশিংগা লোয়ননা শেমগৎলি। হৌজিক পঞ্চমহলনা দাহোদবু লাপ্না লৈহনখিদে। বদোদারা, হালোল-কলোল অমত্তা ওইরকখি। সহর অসি পঞ্চমহলঈ থোংদা য়ৌরক্লে হায়না লৌনৈ।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্তা য়াম্না চাউবা ত্রাইবেল সোসাইতি অমা চহি লিশিং কয়াদগী লৈরক্লবনি, ত্রাইবেল সোসাইতি অসিদা ভুপেন্দ্র ভাইগী সরকার লাকখি, মদুগী মতুংদা নরেন্দ্র ভাইগী সরকার শেমখি, ভগবান রাম লৈরমখি, মদুগী মতুংদা ত্রাইবেল লৈরবসু লৈরমদ্রবসু, সাবরি মাতা নীংশিংবীয়ু। মসিগী ত্রাইবেল সোসাইতি অসি মমাংঙৈদগী মফম অসিদা লৈরক্লি। অদুবু অদোম্না অঙকপা ফাওগনি মদুদি নীংতম্বগী চহি কয়াগী মতুংদসু দিল্লীদা বি.জে.পি.গী সরকার শেমদ্রিঙৈগী মতমদা অতলজিনা প্রধান মন্ত্রী ওইদ্রিঙৈদা, মতম অদু ফাওবদা মন্ত্রালয় অমত্তা লৈরমদে, মন্ত্রি অমত্তা লৈরমদে, ত্রাইবেলশিংগী বজেৎ লৈরমদে। বি.জে.পি.না ত্রাইবেলশিং নুংশিবা অদুনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিদা তোঙানবা ত্রাইবেল মন্ত্রালয় অমা শেমখি, মন্ত্রি অমা থমখি। অদুগা ত্রাইবেলশিংগী য়াইফনবা শেল থাদবা হৌরকখি। বি.জে.পি.গী সরকারনা ‘বন্ধন’গুম্বা স্কিমশিং শেমখি। উমংদা পুথোকপা পোৎ খুদিংমক ঐখোয়গী ত্রাইবেলশিংগী প্রোপর্তিনি, মদুগীদমক ঐখোয়না থবক তৌখি। খন্থবিয়ু, ব্রিতিসকী মতমদা ব্লেক লো অমা লৈরম্মি, মদুনা ত্রাইবেলশিংবু নমথখি। অসিগুম্বা ব্লেক লো অমা লৈরম্মি মদুদি অদোম্না ৱা য়ানবা য়াখিদে। ৱা অসি উপালনি, করিগুম্বা উপাল অমা ককথৎলবদি মদু জেলদা থমগনি, অদুবু ঐনা আইন অসি শেমদোকখি। ঐনা হায়খি ৱা অসি উপাল নত্তে, মদু নাপী মখল অমনি। অদুগা ঐহাক্কী ত্রাইবেল মরুপনা ৱা থাবা য়াই, ককথত্পা অমসুং য়োনবা য়াই। অমসুং ঐহাক্কী ত্রাইবেল মরুপশিং মসিদগী পোৎলমশিং শেম্মি মসিদগী মখোয়না শেল তাল্লি। ঐখোয়না ত্রাইবেলশিংদগী উমংগী পোত্থোক ৮০ হেন্না এম.এস.পি.দা লৈদুনা ত্রাইবেলশিংনা চাউথোকচবা হেনগত্হল্লি, মখোয়দা মরুওইবা পীদুনা, মখোয়গী পুন্সিবু লাইথোকহন্নবা, মখোয়না ইকাই খুম্ননা হিংনবা প্রোজেক্ত কয়া অমা লৌখৎখ্রে।
ইচিল-ইনাওশিং,
অহানবা ওইনা ত্রাইবেল সোসাইতিনা মখোয়বু মখোয়গী চাউখৎ-থৌরাংশিংগীদমক পোলিসি শেম্বদা পার্তনর অমা ওইহল্লি। অদুগা মদুগী মরমদগী ত্রাইবেল সমাজনা ঙসি মরোমদোম লেপ্তুনা গুজরাত পুম্বা মপুং ফানা চলাইনবা থবক পাইখৎলি। ঐখোয়গী সরকারনা ৱারেপ লৌরে মদুদি চহি খুদিংগী ঐখোয়গী ইশ্বর, ঐখোয়গী ত্রাইবেলশিংগী অথোইবা মীওই ভগৱান বিরসা মুন্দাগী মপোক নুমিৎ নবেম্বর ১৫ অসি জনজাতিয়া গৌরব দিৱস হায়না পাঙথোক্কনি। অদুগা লৈবাক পুম্বনা খঙজিনবিয়ু মদুদি ঐখোয়গী ত্রাইবেল সোসাইতি অসি মশাবু ইকাই খুম্নজবা, কয়াদা থৌনা ফবা, কত্থোকপা হৈবা, মহৌশাবু ঙাকপিবা ঙম্বা অমনি। ভারতকী মীয়ামদা খঙহন্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। দবল ইঞ্জিন সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি মদুদি ঐহাক্কী লায়রবা, দলিত, শোত্থরবা, ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিং, মখোয়গী ইনকমসু হেনগত্হনগদবনি, অমসুং ঐখোয়না নহারোলশিংদা লাইরিক তম্বিনবা, শেন্থোক লৈহন্নবা, লৌমিশিংদা ঈশিং পীনবা অমসুং হিদাক-লাংথক পীনবা হোৎনরি। অহল ওইরবশিংদসু অৱাত্পা লৈরোইদবনি। মরম অসিনা ঐখোয়না এজুকেসন, শেন্থোক, ইরিগেসন, হিদাক-লাংথক্তা পুক্নিং চংলি। চহি ১০০গী মনুংদা খ্বাইদগী চাউবা ক্রাইসিস অসি কোরোনাদগী লাকখিবনি, কয়াদা চাউরবা লাইচৎ অমা লাকখিবনো অমসুং মতম অদুদা অরানবা থাজবদা থাজবা থমখিবা অদু হিংবা ঙমখিদে। ঐখোয়না ঐগী ত্রাইবেল মরুপশিংগী মতেং পাংখি, মখোয়দা লেম্ন তিকা থাখি অমসুং য়ুম-য়ুমদা চৎতুনা তিকা থাখি। ঐখোয়না ঐগী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংগী পুন্সি কনবিখি, অমসুং ঐহাক্কী ত্রাইবেলগী য়ুমদা চাকশঙগী মৈ মুৎহনখিদে, মদুনা অঙাং অদু নুমিদাংদা চাক লাম্লগা তুমখিদনবা মীওই কোতি ৮০দা লেম্না রাসন য়েনখি। চহি অনি মখায়গী মতম অসিদা ঐখোয়গী লায়রবা ইমুংনা খ্বাইদগী ফবা লায়েং ফংবা ঙমখি। অদুবু নখোয়না অনা-অয়েক য়াওদবা ঐহাক্না পাম্মি অদুবু করিগুম্বা নখোয়না নাবা তারবদি ঐখোয় লায়েংগনি। মীরোল্লিঙৈ মতমদা ঐগী ইচে-ইচলশিংনা বেঙ্কতগি হকথেংননা শেল ফংখি, মদুনা ঐগী ইচে-ইচলশিংনা মীরোল্লিঙৈ মতমদা অফবা চীঞ্জাক চাবা ফংহনখি, মদুনা মহাক্কী পুক্নুংদা লৈরিবা অঙাংগী হকচাং চাউখত্পা ঙমহল্লি, অমসুং দিসএবিলিতি লৈবা অঙাং অমা পোকপা ঙমহনখিদে।
ফর্তিলাইজর, ইলেক্ত্রিসিতি অমসুং মখোয়গী বিলশিংদসু এক্সেম্পসনগীদমক অপিকপা লৌমীশিংগী মতাংদা ঐখোয়না ৱাখল ৱাবা থেংনখি। ‘কিসান সম্মান নিধি’না চহি খুদিঙ্গি অহুমলক লুপা লিশিং অনি ঐখোয়না ঐহাক্কী ত্রাইবেলশিংগী একাউন্ততা থাখি। অদুগা মদুগী মরমদগী, লম অসি লৈকুৎ-লৈতোং লৈবনা মরম ওইদুনা লায়রবা মীওই অদুনা চুজাক নত্রগা বজরা থাই, মদুনা মরম ওইরগা মহাক্না ঙসি অফবা লৌউ-শিংউ তৌবা ঙম্লি। মালেম পুম্বদা ফর্তিলাইজর মমল য়াম্না তাংলে, ফর্তিলাইজরগী বেগ অমা মালেমদা লুপা লিশিং অনিদা য়োল্লি। ঐখোয়না লিশিং অনিদা লৈরগা ২৬০দা য়োল্লি। মসিগী মরমদি, ঐহাক্কী ত্রাইবেল, লায়রবা লৌমিশিংদা লৌবুক্তা অৱাবা নংহল্লোইদবনি। ঙসি ঐখোয়না ঐহাক্কী লায়রবশিংগীদমক পুক্কা য়ুম অমা শানবা, তোইলেৎ অমা শানবা, গ্যাস কনেক্সন অমা ফংহন্নবা, ঈশিংগী কনেক্সন অমা ফংহন্নবা, অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং অসিগা লোয়ননা খুন্নাই অসিদা নুংঙাইবা পুরক্নবা থবক পাইখৎলি। মদুনা সমাজ অসি মাংলোমদা চংশিল্লি। ঐখোয়গী চম্পানর চাওখত্পা ওইরসনু, পবগধনা চাউখত্পা ওইরসনু, সোমনাথ চাউখত্পা ওইরসনু, হাল্দিঘতি মফম অদুদা চাওখত্পা ওইরসনু। ঐখোয়গী ত্রাইবেল সোসাইতিদা থাজবা থম্বগী খুদম কয়া অমা লৈরি, ঐখোয়না অথৌবশিং অসিবু মসিগী চাউখৎ-থৌরাং অসিদা মরুওইবা মীৎয়েং চংনবা থবক পায়খৎলি। চহি ৫০০ রোম কনাগুম্বা অমত্তনা ঐহাক্কী কলি মাতাগী মরমদা খনখিদে, অদুবু ঐখোয়বু থৌজাল পীবিখি। ঙসি মহাকালি মাগী ফিরালনা ৱাংনা পাইরি। করিগুম্বা নহাক্না সামলাজিদা চৎলবদি ঐহাক্কী কালিয়া ভগবান, ঐহাক্কী ত্রাইবেলশিংগী দেবতা কালিয়াদা হংনবা কনাসু লৈরমদে। ঙসিদি মসি মপুং ফানা অমুক হন্না শেমগৎলে। নখোয়না উন্নাই মাতদা চৎপীয়ু মফম অদু নীংথিনা শেমগৎলবনি, ইমা অম্বাগী লৈফমদা চৎলু। মসি পুম্নমক অসি ঐহাক্কী ত্রাইবেলগী এক্সতেন্সননি, মসিদা ঐহাক্কী ইমা কালি লৈ। ঐহাক্না উখি মদুদি ঐহাক্কী চাউখৎ-থৌরাংনা মরম ওইদুনা মীওই লাখ অমা হেন্না চৎলি, অতোপ্পা মায়কৈ অমরোমদা সপুতারাগী চাউখত্পা, মায়কৈ অমরোমদা সতেচু ওফ য়ুনিতিগি চাউখত্পা, মসিগি অপুনবা পাকথোক্ চাউথোকপা অসিনা ত্রাইবেলশিংদা অচৌবা পাঙ্গল অমা পীরক্কদৌরিবনি। মালেম পুম্বনা মহাক্কী মখা পোনগদবা অদুগুম্বা ফীভম অমা ঐহাক্না শেমগত্চরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
থবক ফংহন্দুনা শক্তি পীনবা ঐহাক্না থবক পায়খৎলি। পঞ্চমহল অসি করিগুম্বা মওং অমদা তুরিজমগী লমনি। চম্পানের, পভাগধ অসি অরিবা আর্কিতেকচরগীদমক মমিং চৎলি। অমসুং মসি সরকারগী হোৎনজমলনা ঙসিদি মীয়াম্না জাম্বুঘোরা অসিদা মালেমগী হেরিতেজ অমসুং ঐখোয়গী লমলক্কি শা-উচেকশিং য়েংবা লাক্লি, ঐখোয়গী হাথিনি মাতা ৱাতরফোল অসি তুরিজমগী পুক্নিং চিংশীন্নিংঙাই ওই, ধনপুরিদা ঐখোয়গী ইকো-তুরিজম অমসুং মনাক নকপদা লৈরিবা ঐখোয়গী কদা দাম লৈরি। ঐহাক্কী ধনেসবরি মাতা, জন্দ হনুমানজী পুম্নমক অসি নখোয়গী নরক্তা লৈরকপনা করম্না শেমগৎকনি হায়বা ঐহাক্না খঙই।
ইচিল-ইনাওশিং,
তুরিজম চাউখৎহনগদবনি, থবক্কী খুদোংচানা হেনগৎহনগদবনি, ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী চাউথোকচবা মফমশিং শেমগৎকদবনি, মেক্সিমম ইনকম সোর্সশীং হেনগৎহনগদবনি, ঐখোয়না মসিগী মরমদা খনগদবনি। অমসুং দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা, নরেন্দ্র-ভুপেন্দ্র সরকারনা অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক খুৎশম্নদুনা হোৎনরি। মসিগী মরমদি ঐখোয়গী পুকচেল শেংই, ঐখোয়গী থৌশিল থৌরাং ময়েক শেংই। ঐখোয় থমোয় শেংনা হোৎনবা মীওইশিংনি মসিনা মরম ওইদুনা চাউখৎ থৌরাংগী চংশিল্লিবা খোঙজেল অসি লেহল্লোই ঐখোয়না ফুল সেক্যুরিতী কবরগা লোয়ননা মাংদা চংশিনবা তাই। অমসুং ঙসি য়াম্লবা ইমা অমদি ইচে-ইচলশিংনা ঐখোয়বু থৌজাল পীনবা লেংবীরক্লিবা অসিনা ঐখোয়না চুঙ্গোইগীদমক ৱানীংঙাই লৈতে। ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংগী থৌজাল ফংলবদি চুঙ্গোইগী মথৌ তাদে। পুন্না উমারগাও অমসুং অম্বাজিদা লৈরিবা ত্রাইবেলশিংনা, বলসাদকী ঙামীশিংগী মফমশিংদগী মুন্দ্রা নত্ত্রগা ঐহাক্কী অর্বান এক্সপান্সনদগী ওইরবসু ঐখোয়না গুজরাত পুম্বা চাউখৎহনবা তাই, ভারত চাউখৎনবা গুজরাত চাউখৎহনবা তাই। অমসুং মখোয়দগী ইথিল লৌখিবা অথৌবশিংবু ইকাই খুম্নজরি, মাংদা চংশিন্নবা পুম্নমক্তা ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
খঙহঞ্জবা: প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল অসি গুজরাতী লোলদা পীখি মসিগী ৱাহন্থোক হন্দোকচবনি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony of various development works in Jambughoda, Gujarat
01 NOV 2022 10:30PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Today is a very crucial day for the tribal society of Gujarat and the entire country. Just a short while back I was in Mangarh Dham. And in 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', I got the opportunity to salute the great sacrifices of tribals by paying homage to thousands of martyr tribal brothers and sisters including Govind Guru in Mangarh Dham. Now I am at Jambughoda with you and Jambughoda has been a witness to the great sacrifices of our tribal society. Today we got an opportunity to pay homage to the immortal martyrs like Shaheed Joria Parameshwar, Roop Singh Nayak, Galaliya Nayak, Ravjida Nayak and Babariya Galma Nayak. Today we are expanding basic facilities with schemes pertaining to health, education and skill development, the foundation stone of which is being laid and these schemes are associated with the pride of tribal society. The administrative campus of Govind Guru University has become very beautiful. And with the establishment of Kendriya Vidyalaya or central school in this area, my future generations will hold the country’s flag high with great pride. My heartiest congratulations to all the brothers and sisters who have come in such huge numbers for all these schemes!
Brothers & Sisters,
Jambughoda is not new to me. I have come here countless times. Whenever I come to this land, it feels as if I have come to a sacred place. In Jambughoda and the entire region, the Naikda movement which had infused a new energy in the revolution of 1857, had manifested a new consciousness. Parameshwar Joria ji had expanded this movement, and Roop Singh Nayak had also joined him. Tatya Tope was one of the important personalities during the revolution of 1857. But many people may not know that those who fought alongside Tatya Tope belonged to Veerbanka here.
They had an amazing courage and love for the motherland. Despite having limited resources, they shook the British rule and never hesitated in making sacrifices. I am fortunate to have got the opportunity to bow down before the sacred place i.e. the tree under which the heroes were hanged to death. In 2012, I also released a book there.
Friends,
We started an important work in Gujarat long back. The tradition of naming schools after the martyrs was started so that the children studying in that school and the coming generations would know the acts of bravery of their forefathers. And as a result, we are making the schools of Vadek and Dandiyapura eternal by adding the names of Sant Joria Parameshwara and Roop Singh Nayak. Today these schools are ready with a new look, furnishings and modern facilities. And today I had the privilege of unveiling the grand statues of these two tribal heroes in these schools. These schools will now become a part of the education and contribution made by the tribal society in the fight for freedom.
Brothers & Sisters,
You might remember the condition of the tribal areas about 20-22 years ago, before you gave me a chance to serve Gujarat. 20-22 year old young men and women of today would not even know about the challenges under which you had to live back then. And previously those who were in power for decades, had created a huge development gap between the tribal and the non-tribal areas. Discrimination was rampant. The lack of basic facilities in the tribal areas and the conditions were such that even if the children in our tribal areas had to go to school, it was a problem. A few vehicles used to reach schools from Thakkar Bapa's ashram. There was the problem of malnutrition and access to food. The physical development of girls aged 13-14 years could not take place in the right way. But now, with the spirit of 'Sabka Prayas', we have proceeded with the work to get rid of this situation. And to bring about the change, my tribal brothers and sisters took the initiative and walked with me shoulder to shoulder. And today, thousands of tribal brothers and sisters, lakhs of people are taking advantage of the myriad changes. But one thing should not be forgotten; these changes did not occur overnight or in one day. This required a lot of hard work. Schemes had to be formulated and even the tribal families have worked for hours and supported me. That is how this change was implemented. Speaking of tribal areas, about ten thousand new schools were built, ranging from primary to secondary schools. Just imagine! We have dozens of Eklavya Model Schools, special residential schools for girls and modernized ashram schools. Moreover, we also provided free bus facility for our girls to go to schools and also nutritious food in schools.
Brothers and Sisters,
You might remember that in the month of June, under the scorching sun, me and my colleagues used to wander from village to village with the Kanya Kelavani Rath. We would go to every village and encourage the people to educate the girls. Our tribal brothers and sisters had to face a lot of challenges in their area for education. Just imagine! Our tribal belt from Umargaon to Ambaji is so vast. Even if the young tribal boys and girls desired to become doctors and engineers, there was no science school. Then how would they have fulfilled their dreams? We solved that problem too and started science schools till class XII. And today, within two decades, 11 science colleges, 11 commerce colleges, 23 arts colleges and hundreds of hostels have been opened. We took this initiative to help our tribal youth progress in life. About 20-25 years ago there was a severe shortage of schools in the tribal areas of Gujarat. And today there are two tribal universities. Govind Guru University in Godhra and Birsa Munda University in Narmada are excellent institutions of higher learning. Here arrangements are made for the best higher education, and the coming generations of my tribal society are going to benefit the most out of it. With the new upcoming campus, the facilities of studying in Govind Guru University will increase further. In a way, the campus of Skill University of Ahmedabad, will also be beneficial to both Panchmahal and other tribal areas. This is the first university in the country, which will grant drone pilot licenses on successful completion of the course so that our tribal boys and girls can operate drones and enter the modern world. The 'Vanbandhu Kalyan Yojana' has made an all-round development of the tribal districts in the last decades. The specialty of 'Vanbandhu Kalyan Yojana' is - what, how much and where a thing is required - is decided by my tribal brothers and sisters sitting in the village and not from Gandhinagar.
In the last 14-15 years, more than one lakh crore rupees have been spent under this scheme in our tribal areas. There are many states in the country, which do not have enough budget allocated for tribal expansion. But this is a reflection of our love, feelings and devotion towards the tribal society. The Gujarat government has made sure that in the coming years, a fresh one lakh crore rupees of investment will be made in its expansion. Today, we are trying to ensure that piped water reaches every household in the tribal areas and micro-irrigation facilities are provided to the entire tribal belt. Otherwise, when I had become the new Chief Minister, the MLAs at that time would demand only a hand pump for their areas. And when the hand pump was approved, they would celebrate. Such were the days in the villages. But now Modi sahib and Bhupendrabhai have started piped water supply to every household. Moreover, there was a total lack of development in terms of the dairy sector in the tribal areas like Panchmahal. We have Jethabhai with us today. Now the Panchmahal Dairy is competing with Amul. Such is the level of development here. We have formed 'Sakhi Mandals' to empower our tribal sisters and increase their income. We have also ensured that these Sakhi Mandals get more and more money from banks. We have also made arrangements to help them sell their produce. And the way industrialization is growing in Gujarat at a fast pace, my young tribal brothers and sisters should also get the benefit of it. Today if you go to Halol or Kalol, tribal youth of my Panchmahal form more than 50% of the workforce in almost every factory. We have done this work. Otherwise, earlier most of our tribal brothers and sisters used to be engaged in road construction work around Kutch-Kathiawar. And today they are becoming partners in the progress of Gujarat by working in factories. We are opening modern training centres, vocational centres, ITIs, Kisan Vikas Kendras, through which 18 lakh tribal youth are being given training and placement. My tribal brothers and sisters, 20-25 years ago, the previous governments were not concerned about all these things. And you might or might not be aware but the belt from Umargaon to Ambaji and Dang was plagued with sickle cell disease for generations together! But we have taken the initiative to get rid of the disease. We have taken every possible step to eliminate this sickle cell disease. We have encouraged research work all over the country, met various scientists and invested a lot of money in this. I believe we will definitely come up with solutions with your blessings. We have opened small dispensaries and now wellness centres in our tribal areas. We have medical colleges. Now our girls are pursuing courses in nursing. Recently I met some tribal girls in Dahod. They had gone for higher studies. They informed me that they got jobs abroad. Now they go to other countries for nursing jobs.
My tribal youngsters are carving out a niche for themselves in the world. Brothers and sisters, this double engine government of Narendra-Bhupendra has set up more than 1400 health-wellness centers in tribal areas. Earlier, one had to visit cities even for minor ailments. One had to spend the night on footpaths. If he got the required medicine, then well and good; otherwise he had to return empty handed. We are changing this old condition, brothers. Now Godhra-Panchmahal has its own medical college. Our children will become doctors here. Secondly, they will be able to study in their mother tongue. Now the children of poor parents will also be able to become doctors and engineers by studying in their mother tongue. Even if he does not know English, his future will not be ruined. The work on the new building of Godhra Medical College is underway at a brisk pace. With this, Dahod, the entire Sabarkantha, Banaskantha and Valsad belt - from Umargaon to Ambaji - will have a Medical College.
Brothers & Sisters,
With all of our efforts, today we have ensured that in the tribal districts roads are constructed by following the forest rules and also ensured 24 hours electricity in their huts till the remotest corner. And we are getting to see its results today.
Brothers and Sisters,
You probably know that Dang district of Gujarat was the first to get 24 hours electricity in the state. If my only concern was getting votes, I would have brought this 24 hour electricity facility to big cities like Ahmedabad, Surat, Rajkot or Vadodara. But I chose a tribal district because my heart lies with my tribal brothers. With the blessings of my tribal brothers and sisters, we went ahead with the work and very soon this was completed in the whole of Gujarat. Consequently, industries started coming up in the tribal areas and children started receiving modern education. And along with the Golden Corridor, the Twin Cities started to develop. Now Panchmahal and Dahod are not left behind. Vadodara, Halol and Kalol too have become similarly developed. Now Panchmahal appears to have been urbanized.
Friends,
An extensive tribal society existed in our country for centuries. Or did the tribal society emerge only after the governments of Bhupendrabhai and Narendra Bhai were formed? Of course not! Didn't the tribal society exist during Lord Ram's period? We can never forget Shabri Mata. So, this tribal society has been here since time immemorial. But you will be surprised to know that even after so many years since independence, no ministry dedicated to the tribals was formed until the formation of BJP government in Delhi under Atal ji as the Prime Minister. Till then there was no ministry, no minister and no budget for tribals. Due to BJP's love for tribals, a separate tribal ministry was formed in the country and ministers were appointed. That is when the budget was allocated and spent for the welfare of the tribals. The BJP government formulated schemes like 'Vandhan'. Every type of forest produce is India's wealth and the property of our tribals. So, we worked in that direction. Just imagine! During the British era, there was such a black law, which used to suffocate the tribals. As per that law, one could not cut bamboo as bamboo was categorized as a tree. And if a tree was cut, the person would be jailed. So now, I have changed the law. I categorized bamboo as a type of grass and not a tree. Now my tribal brothers and sisters can grow bamboo, cut it and sell it. They skillfully make beautiful things out of bamboo and can earn by selling the bamboo products. We are purchasing more than 80 forest produce from tribals at MSP. The BJP government has increased the pride of the tribals, by giving importance to them and making their lives easy. Several initiatives have been taken to ensure that they can live with prestige and honour.
Brothers and Sisters,
For the first time, the tribal society has been made a partner in policy-making for their development. Consequently, the tribal society today is standing on its feet and is running the whole of Gujarat with full force. Our government has decided that every year on the birthday of our God, the great tribal leader, Bhagwan Birsa Munda, we will celebrate Tribal Pride Day. His birthday is on 15th November. So, the birthday of Birsa Munda will be celebrated as Tribal Pride Day in the whole country. Let the whole country know that our tribal society is full of self-respect, courage and bravery. They are sacrificial in nature and are the protector of the environment. We have taken this decision to spread awareness among Indians. The government of double engine is relentlessly making efforts to ensure that income of the poor, the dalits, the deprived and the backward classes as well as my tribal brothers and sisters increases. Therefore we are focussing on 'education and income for the youth, irrigation for the farmers and medicines for the elderly'. There should be no shortage. And that's why we have paid attention to education, earning, irrigation and medicine. Corona was the worst pandemic in 100 years. And it was difficult for the people with superstition to survive the pandemic. We helped the tribal brothers, provided free vaccines to them and conducted door-to-door vaccination drives. We saved the lives of my tribal brothers and sisters, and also ensured food and ration in their homes so that no child was forced to go to bed hungry. We have been giving free food grains to 80 crore brothers and sisters for the last two and a half years. To ensure that the poor families can get the best treatment in case of illnesses, we are providing free treatment of up to five lakh rupees to every beneficiary family every year. That means, if you live for 40 more years, you get the money 40 times. But I don't want you to fall sick. But in case you do, we are there for you, brothers. During pregnancy, my mothers and sisters get direct money into their bank accounts so that they can get nutritious food during pregnancy. This will also ensure the physical development of the unborn child. And the child born will be free from any disability. This will be good both for the family and the society.
We also have taken initiatives to ensure fertilizer, electricity and also exemption in their bills for the small farmers. Under 'Kisan Samman Nidhi' Rs 2000 are transferred to the accounts of my tribals thrice every year. Because of rocky land, the poor farmer was forced to cultivate corn or bajra. But we have ensured that he can cultivate his field in a better way. Fertilizer has become expensive all over the world. One bag of fertilizer in the world market is priced at Rs 2000. But the Indian government is bearing most of the cost and providing the fertilizer at only Rs 260 so that my tribal, poor farmers do not have to suffer. Today we are working to build pucca houses and toilets for the poor; we are working to provide other facilities like gas and water connection to improve the lives of this neglected section of the society. This will help the society to progress. We have several examples like the development of Champaner, Pavagadh, Somnath, Haldighati, and so on and so forth. We are working to respect the religious faiths of the tribal people as also to pay obeisance to tribal heroes. Speaking of Goddess Kali of Pavagadh, a lot of devotees visit Pavagadh to seek blessings. But they come back with a complaint that there is no flag on its top. For 500 years no one cared about my Goddess Kali. But after you blessed us, we can see the flag of Goddess Mahakali waving gracefully. If you go to Shamlaji, you would have seen how neglected the temple of God Kalia was. Kalia Dev is known as the deity of my tribals. But today it has been completely revamped. All these places of devotion like the Unnai Mata temple and Shri Ambe Dham in the tribal areas have been renovated. I realized that with my development projects , lakhs of people visit these places and climb up to the temple. Similarly, development of Saputara, Statue of Unity, and this overall expansion is going to give a boost to the tribals.
Brothers and Sisters,
I am working to empower the people by providing employment opportunities. Panchmahal is anyway the land of tourism. Champaner and Pavagadh are famous for their ancient architectural heritage. And the government is trying to ensure that people come to see this world heritage as well as the forest life of Jambughoda. Our Hathni Mata Waterfall and Kada dam should become tourist attraction places. And eco-tourism can be developed in Dhanpuri. We also have Dhaneshwari Mata, Jand Hanuman ji and what not. And I know you very well. So, I know how to develop all these things.
Brothers and Sisters,
We must think about how to develop tourism, increase employment opportunities, develop the places of our tribal pride and expand the income sources. And this double engine government of Narendra-Bhupendra is working shoulder to shoulder for a bright future because our intentions and policies are very clear. We are the people who make sincere efforts. Therefore brothers and sisters, we should not let the pace at which the work has progressed to slow down. We have to move forward cautiously. Since mothers and sisters have come to bless us in such large numbers, there is no need to worry about anything. Be it the tribal belt from Umargaon to Ambaji or my fishermen's belt from Valsad to Mundra or the urban belt, we must strive to develop the whole of Gujarat! We must develop Gujarat for the development of India. And saluting such brave martyrs and seeking inspiration from them, I extend my best wishes to you all.
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Disclaimer: The original speech of the Prime Minister is in Gujarati language, which has been translated here.