Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony of various development works in Jambughoda, Gujarat
01 NOV 2022 10:30PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Today is a very crucial day for the tribal society of Gujarat and the entire country. Just a short while back I was in Mangarh Dham. And in 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', I got the opportunity to salute the great sacrifices of tribals by paying homage to thousands of martyr tribal brothers and sisters including Govind Guru in Mangarh Dham. Now I am at Jambughoda with you and Jambughoda has been a witness to the great sacrifices of our tribal society. Today we got an opportunity to pay homage to the immortal martyrs like Shaheed Joria Parameshwar, Roop Singh Nayak, Galaliya Nayak, Ravjida Nayak and Babariya Galma Nayak. Today we are expanding basic facilities with schemes pertaining to health, education and skill development, the foundation stone of which is being laid and these schemes are associated with the pride of tribal society. The administrative campus of Govind Guru University has become very beautiful. And with the establishment of Kendriya Vidyalaya or central school in this area, my future generations will hold the country’s flag high with great pride. My heartiest congratulations to all the brothers and sisters who have come in such huge numbers for all these schemes!
Brothers & Sisters,
Jambughoda is not new to me. I have come here countless times. Whenever I come to this land, it feels as if I have come to a sacred place. In Jambughoda and the entire region, the Naikda movement which had infused a new energy in the revolution of 1857, had manifested a new consciousness. Parameshwar Joria ji had expanded this movement, and Roop Singh Nayak had also joined him. Tatya Tope was one of the important personalities during the revolution of 1857. But many people may not know that those who fought alongside Tatya Tope belonged to Veerbanka here.
They had an amazing courage and love for the motherland. Despite having limited resources, they shook the British rule and never hesitated in making sacrifices. I am fortunate to have got the opportunity to bow down before the sacred place i.e. the tree under which the heroes were hanged to death. In 2012, I also released a book there.
Friends,
We started an important work in Gujarat long back. The tradition of naming schools after the martyrs was started so that the children studying in that school and the coming generations would know the acts of bravery of their forefathers. And as a result, we are making the schools of Vadek and Dandiyapura eternal by adding the names of Sant Joria Parameshwara and Roop Singh Nayak. Today these schools are ready with a new look, furnishings and modern facilities. And today I had the privilege of unveiling the grand statues of these two tribal heroes in these schools. These schools will now become a part of the education and contribution made by the tribal society in the fight for freedom.
Brothers & Sisters,
You might remember the condition of the tribal areas about 20-22 years ago, before you gave me a chance to serve Gujarat. 20-22 year old young men and women of today would not even know about the challenges under which you had to live back then. And previously those who were in power for decades, had created a huge development gap between the tribal and the non-tribal areas. Discrimination was rampant. The lack of basic facilities in the tribal areas and the conditions were such that even if the children in our tribal areas had to go to school, it was a problem. A few vehicles used to reach schools from Thakkar Bapa's ashram. There was the problem of malnutrition and access to food. The physical development of girls aged 13-14 years could not take place in the right way. But now, with the spirit of 'Sabka Prayas', we have proceeded with the work to get rid of this situation. And to bring about the change, my tribal brothers and sisters took the initiative and walked with me shoulder to shoulder. And today, thousands of tribal brothers and sisters, lakhs of people are taking advantage of the myriad changes. But one thing should not be forgotten; these changes did not occur overnight or in one day. This required a lot of hard work. Schemes had to be formulated and even the tribal families have worked for hours and supported me. That is how this change was implemented. Speaking of tribal areas, about ten thousand new schools were built, ranging from primary to secondary schools. Just imagine! We have dozens of Eklavya Model Schools, special residential schools for girls and modernized ashram schools. Moreover, we also provided free bus facility for our girls to go to schools and also nutritious food in schools.
Brothers and Sisters,
You might remember that in the month of June, under the scorching sun, me and my colleagues used to wander from village to village with the Kanya Kelavani Rath. We would go to every village and encourage the people to educate the girls. Our tribal brothers and sisters had to face a lot of challenges in their area for education. Just imagine! Our tribal belt from Umargaon to Ambaji is so vast. Even if the young tribal boys and girls desired to become doctors and engineers, there was no science school. Then how would they have fulfilled their dreams? We solved that problem too and started science schools till class XII. And today, within two decades, 11 science colleges, 11 commerce colleges, 23 arts colleges and hundreds of hostels have been opened. We took this initiative to help our tribal youth progress in life. About 20-25 years ago there was a severe shortage of schools in the tribal areas of Gujarat. And today there are two tribal universities. Govind Guru University in Godhra and Birsa Munda University in Narmada are excellent institutions of higher learning. Here arrangements are made for the best higher education, and the coming generations of my tribal society are going to benefit the most out of it. With the new upcoming campus, the facilities of studying in Govind Guru University will increase further. In a way, the campus of Skill University of Ahmedabad, will also be beneficial to both Panchmahal and other tribal areas. This is the first university in the country, which will grant drone pilot licenses on successful completion of the course so that our tribal boys and girls can operate drones and enter the modern world. The 'Vanbandhu Kalyan Yojana' has made an all-round development of the tribal districts in the last decades. The specialty of 'Vanbandhu Kalyan Yojana' is - what, how much and where a thing is required - is decided by my tribal brothers and sisters sitting in the village and not from Gandhinagar.
In the last 14-15 years, more than one lakh crore rupees have been spent under this scheme in our tribal areas. There are many states in the country, which do not have enough budget allocated for tribal expansion. But this is a reflection of our love, feelings and devotion towards the tribal society. The Gujarat government has made sure that in the coming years, a fresh one lakh crore rupees of investment will be made in its expansion. Today, we are trying to ensure that piped water reaches every household in the tribal areas and micro-irrigation facilities are provided to the entire tribal belt. Otherwise, when I had become the new Chief Minister, the MLAs at that time would demand only a hand pump for their areas. And when the hand pump was approved, they would celebrate. Such were the days in the villages. But now Modi sahib and Bhupendrabhai have started piped water supply to every household. Moreover, there was a total lack of development in terms of the dairy sector in the tribal areas like Panchmahal. We have Jethabhai with us today. Now the Panchmahal Dairy is competing with Amul. Such is the level of development here. We have formed 'Sakhi Mandals' to empower our tribal sisters and increase their income. We have also ensured that these Sakhi Mandals get more and more money from banks. We have also made arrangements to help them sell their produce. And the way industrialization is growing in Gujarat at a fast pace, my young tribal brothers and sisters should also get the benefit of it. Today if you go to Halol or Kalol, tribal youth of my Panchmahal form more than 50% of the workforce in almost every factory. We have done this work. Otherwise, earlier most of our tribal brothers and sisters used to be engaged in road construction work around Kutch-Kathiawar. And today they are becoming partners in the progress of Gujarat by working in factories. We are opening modern training centres, vocational centres, ITIs, Kisan Vikas Kendras, through which 18 lakh tribal youth are being given training and placement. My tribal brothers and sisters, 20-25 years ago, the previous governments were not concerned about all these things. And you might or might not be aware but the belt from Umargaon to Ambaji and Dang was plagued with sickle cell disease for generations together! But we have taken the initiative to get rid of the disease. We have taken every possible step to eliminate this sickle cell disease. We have encouraged research work all over the country, met various scientists and invested a lot of money in this. I believe we will definitely come up with solutions with your blessings. We have opened small dispensaries and now wellness centres in our tribal areas. We have medical colleges. Now our girls are pursuing courses in nursing. Recently I met some tribal girls in Dahod. They had gone for higher studies. They informed me that they got jobs abroad. Now they go to other countries for nursing jobs.
My tribal youngsters are carving out a niche for themselves in the world. Brothers and sisters, this double engine government of Narendra-Bhupendra has set up more than 1400 health-wellness centers in tribal areas. Earlier, one had to visit cities even for minor ailments. One had to spend the night on footpaths. If he got the required medicine, then well and good; otherwise he had to return empty handed. We are changing this old condition, brothers. Now Godhra-Panchmahal has its own medical college. Our children will become doctors here. Secondly, they will be able to study in their mother tongue. Now the children of poor parents will also be able to become doctors and engineers by studying in their mother tongue. Even if he does not know English, his future will not be ruined. The work on the new building of Godhra Medical College is underway at a brisk pace. With this, Dahod, the entire Sabarkantha, Banaskantha and Valsad belt - from Umargaon to Ambaji - will have a Medical College.
Brothers & Sisters,
With all of our efforts, today we have ensured that in the tribal districts roads are constructed by following the forest rules and also ensured 24 hours electricity in their huts till the remotest corner. And we are getting to see its results today.
Brothers and Sisters,
You probably know that Dang district of Gujarat was the first to get 24 hours electricity in the state. If my only concern was getting votes, I would have brought this 24 hour electricity facility to big cities like Ahmedabad, Surat, Rajkot or Vadodara. But I chose a tribal district because my heart lies with my tribal brothers. With the blessings of my tribal brothers and sisters, we went ahead with the work and very soon this was completed in the whole of Gujarat. Consequently, industries started coming up in the tribal areas and children started receiving modern education. And along with the Golden Corridor, the Twin Cities started to develop. Now Panchmahal and Dahod are not left behind. Vadodara, Halol and Kalol too have become similarly developed. Now Panchmahal appears to have been urbanized.
Friends,
An extensive tribal society existed in our country for centuries. Or did the tribal society emerge only after the governments of Bhupendrabhai and Narendra Bhai were formed? Of course not! Didn't the tribal society exist during Lord Ram's period? We can never forget Shabri Mata. So, this tribal society has been here since time immemorial. But you will be surprised to know that even after so many years since independence, no ministry dedicated to the tribals was formed until the formation of BJP government in Delhi under Atal ji as the Prime Minister. Till then there was no ministry, no minister and no budget for tribals. Due to BJP's love for tribals, a separate tribal ministry was formed in the country and ministers were appointed. That is when the budget was allocated and spent for the welfare of the tribals. The BJP government formulated schemes like 'Vandhan'. Every type of forest produce is India's wealth and the property of our tribals. So, we worked in that direction. Just imagine! During the British era, there was such a black law, which used to suffocate the tribals. As per that law, one could not cut bamboo as bamboo was categorized as a tree. And if a tree was cut, the person would be jailed. So now, I have changed the law. I categorized bamboo as a type of grass and not a tree. Now my tribal brothers and sisters can grow bamboo, cut it and sell it. They skillfully make beautiful things out of bamboo and can earn by selling the bamboo products. We are purchasing more than 80 forest produce from tribals at MSP. The BJP government has increased the pride of the tribals, by giving importance to them and making their lives easy. Several initiatives have been taken to ensure that they can live with prestige and honour.
Brothers and Sisters,
For the first time, the tribal society has been made a partner in policy-making for their development. Consequently, the tribal society today is standing on its feet and is running the whole of Gujarat with full force. Our government has decided that every year on the birthday of our God, the great tribal leader, Bhagwan Birsa Munda, we will celebrate Tribal Pride Day. His birthday is on 15th November. So, the birthday of Birsa Munda will be celebrated as Tribal Pride Day in the whole country. Let the whole country know that our tribal society is full of self-respect, courage and bravery. They are sacrificial in nature and are the protector of the environment. We have taken this decision to spread awareness among Indians. The government of double engine is relentlessly making efforts to ensure that income of the poor, the dalits, the deprived and the backward classes as well as my tribal brothers and sisters increases. Therefore we are focussing on 'education and income for the youth, irrigation for the farmers and medicines for the elderly'. There should be no shortage. And that's why we have paid attention to education, earning, irrigation and medicine. Corona was the worst pandemic in 100 years. And it was difficult for the people with superstition to survive the pandemic. We helped the tribal brothers, provided free vaccines to them and conducted door-to-door vaccination drives. We saved the lives of my tribal brothers and sisters, and also ensured food and ration in their homes so that no child was forced to go to bed hungry. We have been giving free food grains to 80 crore brothers and sisters for the last two and a half years. To ensure that the poor families can get the best treatment in case of illnesses, we are providing free treatment of up to five lakh rupees to every beneficiary family every year. That means, if you live for 40 more years, you get the money 40 times. But I don't want you to fall sick. But in case you do, we are there for you, brothers. During pregnancy, my mothers and sisters get direct money into their bank accounts so that they can get nutritious food during pregnancy. This will also ensure the physical development of the unborn child. And the child born will be free from any disability. This will be good both for the family and the society.
We also have taken initiatives to ensure fertilizer, electricity and also exemption in their bills for the small farmers. Under 'Kisan Samman Nidhi' Rs 2000 are transferred to the accounts of my tribals thrice every year. Because of rocky land, the poor farmer was forced to cultivate corn or bajra. But we have ensured that he can cultivate his field in a better way. Fertilizer has become expensive all over the world. One bag of fertilizer in the world market is priced at Rs 2000. But the Indian government is bearing most of the cost and providing the fertilizer at only Rs 260 so that my tribal, poor farmers do not have to suffer. Today we are working to build pucca houses and toilets for the poor; we are working to provide other facilities like gas and water connection to improve the lives of this neglected section of the society. This will help the society to progress. We have several examples like the development of Champaner, Pavagadh, Somnath, Haldighati, and so on and so forth. We are working to respect the religious faiths of the tribal people as also to pay obeisance to tribal heroes. Speaking of Goddess Kali of Pavagadh, a lot of devotees visit Pavagadh to seek blessings. But they come back with a complaint that there is no flag on its top. For 500 years no one cared about my Goddess Kali. But after you blessed us, we can see the flag of Goddess Mahakali waving gracefully. If you go to Shamlaji, you would have seen how neglected the temple of God Kalia was. Kalia Dev is known as the deity of my tribals. But today it has been completely revamped. All these places of devotion like the Unnai Mata temple and Shri Ambe Dham in the tribal areas have been renovated. I realized that with my development projects , lakhs of people visit these places and climb up to the temple. Similarly, development of Saputara, Statue of Unity, and this overall expansion is going to give a boost to the tribals.
Brothers and Sisters,
I am working to empower the people by providing employment opportunities. Panchmahal is anyway the land of tourism. Champaner and Pavagadh are famous for their ancient architectural heritage. And the government is trying to ensure that people come to see this world heritage as well as the forest life of Jambughoda. Our Hathni Mata Waterfall and Kada dam should become tourist attraction places. And eco-tourism can be developed in Dhanpuri. We also have Dhaneshwari Mata, Jand Hanuman ji and what not. And I know you very well. So, I know how to develop all these things.
Brothers and Sisters,
We must think about how to develop tourism, increase employment opportunities, develop the places of our tribal pride and expand the income sources. And this double engine government of Narendra-Bhupendra is working shoulder to shoulder for a bright future because our intentions and policies are very clear. We are the people who make sincere efforts. Therefore brothers and sisters, we should not let the pace at which the work has progressed to slow down. We have to move forward cautiously. Since mothers and sisters have come to bless us in such large numbers, there is no need to worry about anything. Be it the tribal belt from Umargaon to Ambaji or my fishermen's belt from Valsad to Mundra or the urban belt, we must strive to develop the whole of Gujarat! We must develop Gujarat for the development of India. And saluting such brave martyrs and seeking inspiration from them, I extend my best wishes to you all.
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Disclaimer: The original speech of the Prime Minister is in Gujarati language, which has been translated here.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଜାମ୍ବୁଘୋଡାଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
01 NOV 2022 10:30PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ
ଆଜି ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଦେଶର ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ପାଇଁ, ନିଜର ଜନଜାତୀୟ ସମୁହଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ । ଏବେ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମାନଘର ଧାମରେ ଥିଲି, ଆଉ ମାନଘର ଧାମରେ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁଙ୍କ ସମେତ ହଜାର ହଜାର ସହିଦ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧା ସୁମନ ଅର୍ପଣ କରି, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରି ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କର ମହାନ ବଳିଦାନ ଗାଥାକୁ ପ୍ରଣାମ କରିବାକୁ ମୋତେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା । ଆଉ ଏବେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଜାମ୍ବୁଘୋଡ଼ାକୁ ଆସିଗଲି, ଆଉ ଆମର ଏହି ଜାମ୍ବୁଘୋଡ଼ା ଆମର ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ମହାନ ବଳିଦାନର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି । ଶହୀଦ ଜୋରିୟା ପରମେଶ୍ୱର, ରୂପ ସିଂହ ନାୟକ, ରଜବିନ୍ଦା ନାୟକ ଏବଂ ବାବରିୟା ଗଲ୍ମା ନାୟକଙ୍କ ଭଳି ଶହୀଦମାନଙ୍କୁ ଆଜି ପ୍ରଣାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଆଜି ଜନଜାତୀୟ ସମାଜ, ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଗୌରବ ସହିତ ଜଡିତ ଏବଂ ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଚଳ ପାଇଁ ଆରୋଗ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା, ବିକାଶ ଭଳି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୌଳିକ ଜିନିଷ, ତାହାର ଯୋଜନାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ ହେଉଛି । ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ତାହାର ପ୍ରଶାସନର ଯେଉଁ କ୍ୟାମ୍ପସ ଅଛି, ଆଉ ବହୁତ ସୁନ୍ଦର ଭାବେ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ଆଉ ଏହି ଅଂଚଳରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହେବା ଯୋଗୁଁ ସେଂଟ୍ରାଲ ସ୍କୁଲ ନିର୍ମାଣ ହେବା ଯୋଗୁଁ ମୋର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ୀ ଏହି ଦେଶରେ ଜାତୀୟ ପତାକା ଉଡ଼ାନ୍ତୁ, ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ଆମେ ଏଠାରେ କରୁଛୁ । ଏହି ସମସ୍ତ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏତେ ବିଶାଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଥିବା ଆପଣ ସମସ୍ତ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା, ବହୁତ- ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଜାମ୍ବୁଘୋଡ଼ା ମୋ ପାଇଁ କୌଣସି ନୁଆ ନୁହେଁ । ଅନେକ ଥର ଆସିଛି, ଆଉ ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଏହି ମାଟିକୁ ଆସୁଛି, ସେତେବେଳେ ଏପରି ଲାଗୁଛି ଯେ କୌଣସି ପୂଣ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ଆସିଛି । ଜାମ୍ବୁଘୋଡ଼ା ଆଉ ସମଗ୍ର ଅଂଚଳରେ ଯେଉଁ ‘ନାଇକଡ଼ା ଆନ୍ଦୋଳନ’ 1857ର ବିପ୍ଳବରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଭରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା, ନୂତନ ଚେତନା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲା । ପରମେଶ୍ୱର ଜୋରିୟା ମହାଶୟ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ବ୍ୟାପକ କରିଥିଲେ, ଆଉ ତାଙ୍କ ସହିତ ରୂପ ସିଂହ ନାୟକ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ଯାଇଥିଲେ । ଆହୁରି ଅନେକ ଲୋକ ବୋଧହୁଏ ଜଣାନାହିଁ ଯେ 1857ରେ ଯେଉଁ ବିପ୍ଳବର ଆମେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରୁଛେ, ସେହି ବିପ୍ଳବରେ ତାନ୍ତିଆ ଟୋପେଙ୍କ ନାମ ସର୍ବାଗ୍ରେ ଆସୁଛି । ତାନ୍ତିଆ ଟୋପେଙ୍କ ସାଥୀ ଭାବେ ଲଢ଼େଇ ଲଢ଼ୁଥିବା ଏହି ମାଟିର ବୀରବଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଥିଲେ । ସୀମିତ ସଂସାଧନ ଥାଇ ମଧ୍ୟ ଅଦ୍ଭୁତ ସାହସ, ମାତୃଭୂମି ପ୍ରତି ଭଲ ପାଇବା, ସେ ଇଂରେଜ ସରକାରଙ୍କୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଥିଲେ । ଆଉ ବଳିଦାନ ଦେବାରେ କେବେ ପଛକୁ ଘୁଂଚି ନ ଥିଲେ। ଆଉ ଯେଉଁ ଗଛତଳେ ବୀରମାନଙ୍କୁ ଫାଶୀ ଦିଆ ଯାଇଥିଲା, ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ମୁଁ ସେଠାକୁ ଯାଇ ମୋତେ ସେହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥଳ ସାମ୍ନାରେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା । 2012ରେ ମୁଁ ସେଠାରେ ଏକ ପୁସ୍ତକ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୁଜରାଟରେ ବହୁତ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ଶହୀଦମାନଙ୍କ ନାମ ଅନୁସାରେ ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକର ନାମକରଣ କରିବାର ପରମ୍ପରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେହି ସ୍କୁଲରେ ପଢ଼ୁଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ୀଙ୍କୁ ଜଣା ପଡ଼ିବ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପୂର୍ବ ପୁରୁଷ କିଭଳି ପରାକ୍ରମ କରିଥିଲେ । ଆଉ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା କାରଣରୁ ବଡେକ ଏବଂ ଦାଣ୍ଡିୟାପୁରାର ସ୍କୁଲର ନାମ ସନ୍ଥ ଜୋରିୟା ପରମେଶ୍ୱର ଏବଂ ରୂପ ସିଂହ ନାୟକଙ୍କ ନାମରେ ସାମିଲ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଆମେ ଅମରତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ଆଜି ଏହି ସ୍କୁଲ ନୂତନ ରଙ୍ଗ- ରୂପ, ସାଜ-ସଜ୍ଜା ସହିତ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ଯାଇଛି । ଆଉ ଏହି ସ୍କୁଲରେ ଏହି ଦୁଇ ଆଦିବାସୀ ନାୟକଙ୍କ ଭବ୍ୟ ପ୍ରତିମାର ଆଜି ଲୋକାର୍ପଣ କରିବା ପାଇଁ ମୋତେ ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଲା । ଏହି ସ୍କୁଲ ଏବେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଜନଜାତୀୟ ସମାଜର ଯୋଗଦାନ, ତାହାର ଶିକ୍ଷଣର ସହଜ ଭାଗ ପାଲଟି ଯିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣମାନେ ଜାଣିଥିବେ ବର୍ଷ 2022 ପୂର୍ବରୁ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟର ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲେ, ସେହି ସମୟରେ ନିଜର ଆଦିବାସୀ ସମୁଦାୟ ମାନଙ୍କର ପରିସ୍ଥିତି କ’ଣ ଥିଲା, ଟିକେ ମନେ ପକାନ୍ତୁ । ଆଜି 20-22 ବର୍ଷର ଯୁବକ- ଯୁବତୀମାନଙ୍କୁ ଏହି କଥା ଜଣା ହିଁ ନ ଥିବ ଯେ ଆପଣମାନେ କିଭଳି ଅସୁବିଧାର ସହିତ ବଂଚୁଥିଲେ । ଆଉ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ଲୋକ ଦଶକ- ଦଶକ ଧରି କ୍ଷମତାରେ ବସି ରହିଥିଲେ, ସେମାନେ ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଭିଲ ଆଦିବାସୀ ସମୁଦାୟଙ୍କ ବିକାଶ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ବଡ଼ ବ୍ୟବଧାନ ସୃଷ୍ଟି କରି ଦେଇଥିଲେ । ଭେଦଭାବ ଭରି ରହିଥିଲା । ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ ମୌଳିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ଅଭାବ ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତି ଏଭଳି ଥିଲା ଯେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସ୍କୁଲ ଯିବାର ଅଛି, ତେବେ ମଧ୍ୟ ଏପରି ଅସୁବିଧା ଥିଲା । ଆମ ଠକ୍କର ବାପାଙ୍କ ଆଶ୍ରମର ଅଳ୍ପ ବହୁତ ସ୍କୁଲରେ ଗାଡ଼ି ଚାଲୁଥିଲା । ଖାଇବା- ପିଇବାର ସମସ୍ୟା ଥିଲା, କୁପୋଷଣର ସମସ୍ୟା, ଆମ ଝିଅମାନଙ୍କର 13-14 ବର୍ଷ ବୟସରେ ସେମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ଶାରୀରିକ ବିକାଶ ହେବାର ଥିଲା, ତାହା ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ବିଚାରି ସେମାନେ ବଂଚିତ ରହୁଥିଲେ । ଏହି ସ୍ଥିତିରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସର ଭାବନା ସହିତ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଲୁ । ଆଉ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ତାହାର ନେତୃତ୍ୱ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ତୁଲାଇଲେ ଆଉ ମୋ ସହିତ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ସେମାନେ କରି ଦେଖାଇଲେ । ଆଉ ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି ହଜାର- ହଜାର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀ, ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ଲୋକ କେତେସବୁ ପରିବର୍ତନର ଲାଭ ଉଠାଉଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ କଥା ଭୁଲିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଯେ ଏହା ସବୁ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ରାତି କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଆସି ନାହିଁ। ଏଥିପାଇଁ ବହୁତ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଛି । ଯୋଜନାମାନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଛି, ଆଦିବାସୀ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଘଂଟା- ଘଂଟା ଧରି ଅକ୍ଳାନ୍ତ କରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି, ମୋ ସାଥୀରେ ଠିଆ ହୋଇ ଏହି ପରିବର୍ତନକୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଆଣି ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି । ଆଉ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳର କଥା ଆସିବ ତେବେ ପ୍ରାଥମିକଠାରୁ ନେଇ ମାଧ୍ୟମିକ ସ୍କୁଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟତଃ ଦଶ ହଜାର ନୂତନ ସ୍କୁଲ ନିର୍ମାଣ କରିଲୁ, ଦଶ ହଜାର । ଆପଣମାନେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଡଜନ- ଡଜନ ଏକଲବ୍ୟ ସ୍କୁଲ, ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆବାସିକ ସ୍କୁଲ, ଆଶ୍ରମ ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକ କଲୁ, ଆଉ ଆମର ଝିଅମାନେ ସ୍କୁଲକୁ ଯାଆନ୍ତୁ ସେଥିପାଇଁ ମାଗଣା ବସ୍ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଦେଲୁ, ଯାହା ଫଳରେ ଆମର ଝିଅମାନେ ପଢ଼ି ପାରିବେ । ସ୍କୁଲମାନଙ୍କରେ ପୌଷ୍ଟିକ ଖାଦ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଲୁ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣମାନଙ୍କର ମନେ ଥିବ ଯେ ଜୁନ ମାସରେ ଟାଣ ଖରାରେ ଆଉ ମୋର ସାଥୀ କନ୍ୟା କେଲୱଣୀ ରଥକୁ ନେଇ ଗାଁ- ଗାଁ ବୁଲୁଥିଲେ । ଗାଁ- ଗାଁ ଯାଉଥିଲେ, ଆଉ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ପଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଭିକ୍ଷା ମାଗୁଥିଲେ । ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଆହ୍ୱାନ ସବୁ ରହିଥିଲା । ଆପଣମାନେ ବିଚାର କରନ୍ତୁ, ଉମରଗାଁଓରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ଏତେ ବଡ଼ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳ, ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଯୁବକ- ଯୁବତୀମାନଙ୍କୁ ଡାକ୍ତର କରିବା ପାଇଁ ମନ ହେଲେ, ଇଂଜିନିୟର ହେବା ପାଇଁ ମନ ହେଲେ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ବିଜ୍ଞାନ ସ୍କୁଲ ହିଁ ନ ଥିବ ତେବେ କିପରି ଭାବେ ଭାଗ୍ୟ ଉଦୟ ହେବ । ଆମେ ସେହି ସମସ୍ୟାର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କଲୁ ଆଉ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଜ୍ଞାନ ସ୍କୁଲ ଆରମ୍ଭ କଲୁ । ଆଉ ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ ଏହି ଦୁଇ ଦଶକରେ 11 ବିଜ୍ଞାନ କଲେଜ, 11 ବାଣିଜ୍ୟ କଲେଜ, 23 କଳା କଲେଜ ଆଉ ଶହ- ଶହ ହଷ୍ଟେଲ ଖେଲିଲୁ । ଏଠାରେ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଯୁବକ- ଯୁବତୀମାନଙ୍କର ଜୀବନ ସବୁଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁ, ସେଥିପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କଲୁ, 25 ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଗୁଜରାଟର ଆଦିବାସୀ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କରେ ସ୍କୁଲର ଖୁବ ଅଭାବ ରହିଥିଲା । ଆଉ ଆଜି ଦୁଇ- ଦୁଇ ଜନଜାତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିଛି । ଗୋଧ୍ରାରେ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଆଉ ନର୍ମଦାରେ ବିରସା ମୁଣ୍ଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାର ଉନ୍ନତ ସଂସ୍ଥାନ ରହିଛି । ଏଠାରେ ଉତମରୁ ଅତି ଉତମ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ, ଆଉ ଏହିସବୁ ଦ୍ୱାରା ବଡ଼ରୁ ଅତି ବଡ଼ ଲାଭ ମୋର ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ୀଙ୍କୁ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସ ହେବା କାରଣରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ସୁବିଧାର ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସଂପ୍ରସାରଣ ହେବ, ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦର କୌଶଳ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ତାହାର ଏକ କ୍ୟାମ୍ପସ, ପଂଚମହଲ ସହିତ ଜନଜାତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ତାହାର ଲାଭ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଯେଉଁଠାରେ ଡ୍ରୋନ, ପାଇଲଟ ଲାଇସେନ୍ସ ଦେବାର ଶିକ୍ଷଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଯାହା ଫଳରେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଯୁବକ- ଯୁବତୀମାନେ ଡ୍ରୋନ ଚଳାଇ ପାରିବେ, ଆଉ ଆଧୁନିକ ଦୁନିଆରେ ପ୍ରବେଶ କରି ପାରିବେ । ‘ବନବନ୍ଧୁ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା’ ତାହା ବିଗତ ଦଶକ ଗୁଡ଼ିକରେ ଜନଜାତୀୟ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ କରିଛିି, ଆଉ ‘ବନବନ୍ଧୁ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା’ର ଏହା ହେଉଛି ବିଶେଷତ୍ୱ ଯେ, କ’ଣ ଦରକାର, କେତେ ଦରକାର ଆଉ କେଉଁଠାରେ ଦରକାର । ତାହା ଗାନ୍ଧିନଗରରୁ ନୁହେଁ ବରଂ ଗାଁରେ ବସିଥିବା ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ - ଭଉଣୀମାନେ କରୁଛନ୍ତି ଭାଇମାନେ । ବିଗତ 14-15 ବର୍ଷରେ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି । ଏହି ଦେଶର ଏଭଳି ବହୁତ ରାଜ୍ୟ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବଜେଟ ଏତେ ନ ଥାଏ, ସେତିକି ବଜେଟ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଅଂଚଳରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ । ଏହା ହେଉଛି ଆମର ଭଲ ପାଇବା, ଭାବନା, ଭକ୍ତି ଯାହାକି ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ପାଇଁ ରହିଛି, ଏହା ହେଉଛି ତାହାର ପ୍ରତିବିମ୍ବ । ଗୁଜରାଟ ସରକାର ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷରେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ନୂତନ ଭାବେ ଏହି ଅଂଚଳ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ । ଆଜି ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ ଘର- ଘରକୁ ପାଇପ୍ ଦ୍ୱାରା ପିଇବା ପାଣି ପହଂଚୁ, ସମଗ୍ର ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳକୁ ସୂକ୍ଷ୍ମ ସିଂଚନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ । ନ ହେଲେ ତ ମୋତେ ଜଣାଅଛି ସେତେବେଳେ ମୁଁ ନୂଆ- ନୂଆ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲି, ସେତେବେଳେ ସି.କେ ବିଧାୟକ ଥିଲେ ସେହି ସମୟରେ । ସେ ଆସିଲେ ତ ମୋତେ କ’ଣ ଗୁହାରି କରିବାକୁ ଲାଗିଲେ, ଯେ ଆମର ଏଠାରେ ହ୍ୟାଣ୍ଡପମ୍ପ ଲଗାଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ଆଉ ହ୍ୟାଣ୍ଡପମ୍ପ ମଂଜୁର ହୋଇଗଲେ ତେବେ ସାହେବ ଢ଼ୋଲ- ବାଇଦ ବଜାଉ ଥିଲେ, ଗାଁମାନଙ୍କରେ ଏଭଳି ଦିନ ଥିଲା । ଏହି ମୋଦୀ ସାହେବ ଏବଂ ଏହି ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପାଇପ ମାଧ୍ୟମରେ ପାଣି ଆଣିବାକୁ ଲାଗିଲେ, ପାଇପ ଦ୍ୱାରା ପାଣି । କେବଳ ଏତିକି ହିଁ ନୁହେଁ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ ଡାଏରୀର ବିକାଶ, ଏହି ପଂଚମହଲର ଡାଏରୀକୁ କେହି ପଚାରୁ ହିଁ ନ ଥିଲେ, ଏହିଠାରେ ମୋର ଜେଠାଭାଇ ବସିଛନ୍ତି, ଏବେ ଆମର ଡାଏରୀର ବିକାଶ, ଅମୂଲ ସହିତ ପ୍ରତିଦ୍ୱ୍ୱନ୍ଦିତା କରୁ, ଏଭଳି ବିକାଶ ହେଉଛି । ଆମର ଜନଜାତୀୟ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ସଶକ୍ତୀକରଣ, ଆଗକୁ ବଢ଼ୁ, ସେଥିପାଇଁ ସଖୀମଣ୍ଡଳଗୁଡ଼ିକର ଗଠନ ଆଉ ଏହି ସଖୀମଣ୍ଡଳ ଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାଙ୍କମାନଙ୍କରୁ ଟଙ୍କା ମିଳୁ, ସେମାନଙ୍କର ଯାହା ଉତ୍ପାଦନ ହେବ ତାହାର କିଣାବିକା ହେଉ, ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଆଉ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଗୁଜରାଟରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀକରଣ ଚାଲୁ ରହିଛି, ତାହାର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଯୁବ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମିଳୁ । ଆଜି ଆପଣ ହାଲୋଲ- କାଲୋଲ ଯାଆନ୍ତୁ, କୌଣସି ମଧ୍ୟ କାରଖାନା ନ ଥିବ, ଯେଉଁଥିରେ କି ଅଧାରୁ ଅଧିକ କାମ କରିବାବାଲା ମୋର ପଂଚମହଲର ଆଦିବାସୀ ଯୁବକ- ଯୁବତୀମାନେ ନ ଥିବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଆମେ କରି ଦେଖାଇଛୁ । ନ ହେଲେ ଆମର ଦାହୋଦ, ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନେ କେଉଁଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛ ପଚାରିଲେ, ତେବେ କହୁଥିଲେ କଚ୍ଛ- କାଠିଆୱାଡ଼ା ଭିତରେ ସଡ଼କର ଡ୍ୟାମର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆଉ ଆଜି କାରଖାନାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଗୁଜରାଟର ପ୍ରଗତିରେ ଭାଗିଦାର ହେଉଛନ୍ତି । ଆମେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲୁଛୁ, ଧନ୍ଦାମୂଳକ କେନ୍ଦ୍ର, ଆଇଟିଆଇ, କୃଷକ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ତାହା ମାଧ୍ୟମରେ 18 ଲକ୍ଷ ଆଦିବାସୀ ଯୁବକଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆ ଯାଇଛି ଏବଂ ଅବସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଛି । ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନେ 20-25 ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ସବୁ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକର ଚିନ୍ତା ପୂର୍ବର ସରକାରମାନଙ୍କୁ ନ ଥିଲା ଆଉ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଜଣାଅଛି ନା ଭାଇ ଉମରଗାଁଓରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ଆଉ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଡାଙ୍ଗର ଆଖପାଖରେ ଅଂଚଳରେ ଅଧିକ ସିକଲସେଲର ରୋଗ ପିଢ଼ୀ ପରେ ପିଢ଼ୀ ଆସେ, ପାଂଚ- ପାଂଚ ପିଢ଼ୀ ଧରି ଘରେ ସିକଲସେଲର ରୋଗ ରହିଥିବ ଏହାକୁ କିଏ ଦୂର କରିବ ଭାଇ । ଆମେ ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇଛୁ । ସାରା ଦେଶରେ ଏହି ସିକଲସେଲର ରୋଗକୁ କିଭଳି ଭାବେ ଶେଷ କରି ଦିଆଯିବ, ସେଥିପାଇଁ ଗବେଷଣା ହେଉ, ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରନ୍ତୁ, ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ କଲୁ, ଏଭଳି ପଛରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଛି ଯେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଦ୍ୱାରା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ କୌଣସି ବାଟ ବାହାରିବ । ଆପଣଙ୍କ ଜନଜାତୀୟ ଅଂଚଳରେ ଛୋଟ- ବଡ଼ ଔଷଧ ଦୋକାନ, ଏବେ ତ ଆରୋଗ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର, ଆମର ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ଏବେ ଆମର ଝିଅମାନେ ନର୍ସିଂରେ ଯାଉଛନ୍ତି । ମଝିରେ ଦାହୋଦରେ ଆଦିବାସୀ ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲି, ମୁଁ କହିଲି ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ଭଉଣୀମାନେ ପଢ଼ି ଯାଇଛନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ କହିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ତ ବିଦେଶରେ କାମ ମିଳି ଯାଇଛି । ଏବେ ନର୍ସିଂ କାମରେ ମଧ୍ୟ ବିଦେଶ ଯାଉଛନ୍ତି । ମୋର ଆଦିବାସୀ ଯୁବକ- ଯୁବତୀମାନେ ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି । ଭାଇମାନେ- ଭଉଣୀମାନେ ଏ ଯେଉଁ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସରକାର ଅଛନ୍ତି ନା, ସେମାନେ 1400ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ମୋର ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ ନିର୍ମାଣ କରାଇଛନ୍ତି । ଆରେ ପୂର୍ବରୁ ତ, ଛୋଟ-ଛୋଟ ରୋଗ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସହରମାନଙ୍କୁ ଯାଇ ମଧ୍ୟ ଚକ୍କର କାଟିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ଫୁଟପାଥରେ ରହି ରାତି କଟାଇବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ଆଉ ଔଷଧ ମିଳିଲେ ତ ମିଳିବ ନଚେତ ଖାଲି ହାତରେ ଘରକୁ ଫେରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ଆମେ ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଉଛୁ ଭାଇମାନେ । ଏବେ ତ ପଂଚମହଲ- ଗୋଧ୍ରା ତାଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ଏଠାରେ ଆମର ପୁଅମାନେ ଡାକ୍ତର ହେବେ ଭାଇ, ଆଉ ଅନ୍ୟଟି ହେଉଛି ମୁଁ ତ’ ମାତୃଭାଷାରେ ପଢ଼ାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ଏବେ ଗରିବ ମା- ବାପାଙ୍କର ପୁଅ ନିଜ ଭାଷାରେ ପଢ଼ି ଡାକ୍ତର, ଇଂଜିନିୟର ହୋଇ ପାରିବ, ଇଂରାଜୀ ଆସୁ ନ ଥିବ ତେବେ ମଧ୍ୟ ତାହାର ଭବିଷ୍ୟତ ଖରାପ ହେବ ନାହିଁ । ଗୋଧ୍ରା ମେଡିକାଲ କଲେଜର ନୂତନ ଭବନର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲୁ ରହିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦାହୋଦ, ସମଗ୍ର ସାବରକାଣ୍ଠା ଅଂଚଳ, ବନାସକାଣ୍ଠା ଅଂଚଳ, ବଲସାଡ଼ା ଅଂଚଳରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପାଇଁ ଏକ ସମଗ୍ର ଅଂଚଳ ଉମରଗାଁଓରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଯିବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଆଜି ଆଦିବାସୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଗାଁ ଗୁଡିକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ନିଜର ଝୋପଡି ହେଉ, ଜଙ୍ଗଲ ଆଇନ ପାଳନ କରି ସଡ଼କ କିପରି ତିଆରି ହେବ, ଆମର ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳର ଶେଷ ଭାଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 24 ଘଂଟା କିପରି ବିଜୁଳି ମିଳିବ, ସେଥିପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଲୁ ଆଉ ତାହାର ଫଳ ଆଜି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଜଣାଥିବ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ 24 ଘଂଟା ବିଜୁଳିର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲି ସେତେବେଳେ ଭୋଟ ନେବାର ହୋଇଥାନ୍ତା ତେବେ କ’ଣ କରିଥାନ୍ତି, ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ସୁରଟ, ରାଜକୋଟ, ବଡଦୋରା ସେଠାରେ ଏହା ସବୁ କରିଥାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ମୋର ତ’ ଭାବନା ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଛି ଆଉ 24 ଘଂଟା ବିଜୁଳି ଦେବାର ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟ ଆମର ଗୁଜରାଟର ଡାଙ୍ଗ ଜିଲ୍ଲାରେ ହେଲା । ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ସହିତ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇଲୁ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୁଜରାଟରେ ଦେଖୁ ଦେଖୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପୂରଣ ହୋଇଗଲା । ଆଉ ସେହି କାରଣରୁ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳକୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ଆସିବାକୁ ଲାଗିଲା, ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା ମିଳିଲା ଏବଂ ଯାହା ପ୍ରଥମେ ସୁର୍ଣ୍ଣିମ କରିଡର ବୋଲି ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଥିଲା, ତାହା ସହିତ ଟ୍ୱିନ ସିଟିର ବିକାଶ କରାଯାଉଛି । ଏବେ ତ’ ପଂଚମହଲ, ଦାହୋଦକୁ ଦୂରରେ ରହିବାକୁ ଦେଲା ନାହିଁ । ବଡୋଦରା, ହାଲୋଲ- କାଲୋଲ ଏକ ହୋଇଗଲା। ଏପରି ଲାଗୁଛି ଯେ ପଂଚମହଲର ଦୁଆର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହର ଆସି ଯାଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ଦେଶରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ, ଶତାବ୍ଦୀ- ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଥିଲା, ଏହି ଆଦିବାସୀ ସମାଜ, ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କ ସରକାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଲା, ତା’ପରେ ଆସିଲା, ନରେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କ ସରକାର ଗଠନ ହେଲା, ତା’ପରେ ଆସିଲା, ଭଗବାନ ରାମ ଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଆଦିବାସୀ ଥିଲେ ନା ନଥିଲେ ଭାଇ, ଶବରୀ ମାତାଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରୁଛନ୍ତି କି କରୁ ନାହାନ୍ତି । ଏହି ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ଆଦିକାଳରୁ ଆମର ଏଠାରେ ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଲାଗିବ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାଜପାର ସରକାର ଦିଲ୍ଲୀରେ ଗଠନ ହୋଇ ନ ଥିଲା, ଅଟଳ ଜୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇ ନ ଥିଲେ, ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ହିଁ ନ ଥିଲା, କୌଣସି ମନ୍ତ୍ରୀ ହିଁ ନ ଥିଲେ, କୌଣସି ବଜେଟ ମଧ୍ୟ ନ ଥିଲା । ଏହି ଭାଜପାର ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭଲ ପାଇବାର କାରଣରୁ ଦେଶରେ ଏକ ଭିନ୍ନ ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଲା, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ ହେଲା, ମନ୍ତ୍ରୀ ହେଲେ । ଆଉ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ବ୍ୟୟ କରିବା ଆରମ୍ଭ ହେଲା । ଭାଜପା ସରକାର ‘ବନଧନ’ ଭଳି ଯୋଜନାମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲେ । ଜଙ୍ଗଲରେ ଯାହା ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥାଏ, ତା’ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ବହୁତ ମୂଲ୍ୟବାନ ସମ୍ପତି, ହେଉଛି ଆମର ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ସମ୍ପତି, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ବିଚାର କରନ୍ତୁ ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ସମୟରୁ ଏଭଳି ଏକ କଳା ଆଇନ ଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆଦିବାସୀମାନେ ଅଣନିଶ୍ୱାସୀ ହୋଇ ପଡ଼ୁଥିଲେ । ଏଭଳି କଳା ଆଇନ ଥିଲା, ଯେ ଆପଣ ବାଉଁଶ କାଟି ପାରିବେ ନାହିଁ । ବାଉଁଶର ଗଛ ଥିବ, ଏବଂ ଗଛ କାଟିବେ ତେବେ ଜେଲ ଯିବେ, ସାହାବ ମୁଁ ଏହି ଆଇନ ବଦଳାଇ ଦେଲି । ମୁଁ କହିଲି ବାଉଁଶ ତାହା ଗଛ ହିଁ ନୁହେଁ, ତାହା ତ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରକାରର ଘାସ । ଆଉ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ବାଉଁଶ ମଧ୍ୟ ଲଗାଇ ପାରିବେ, ଆଉ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ତାକୁ କାଟି ପାରିବେ ଓ ବିକ୍ରି ମଧ୍ୟ କରି ପାରିବେ । ଆଉ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ବାଉଁଶରେ ଏଭଳି ଭଲ ଭଲ ଜିନିଷ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ପାରୁଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରୁ ସେମାନେ ଆୟ କରି ପାରୁଛନ୍ତି । 80ରୁ ଅଧିକ ବନଜାତ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ କ୍ରୟ କରି ଏମଏସପି ଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆମେ କରିଛୁ । ଭାଜପାର ସରକାରରେ ଆଦିବାସୀ ମାନଙ୍କର ଗୌରବ ବଢ଼ୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ସହଜ ଓ ସରଳ ହେଉ, ସେମାନେ ସମ୍ମାନର ସହ ବଂଚନ୍ତୁ । ସେଥିପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ କରିଛୁ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ପ୍ରଥମ ଥର ଜନଜାତୀୟ ସମାଜ ସେମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ଭାଗିଦାର ହେବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ଆଉ ସେହି କାରଣରୁ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ଆଜି ନିଜ ଗୋଡ଼ରେ ଠିଆ ହୋଇ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟକୁ ଦୌଡାଇ ନେବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆମ ସରକାର ନିଷ୍ପତି ନେଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଆମର ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କର ମହାପୁରୁଷ ଆମର ଭଗବାନ, ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନ ଆଉ ଏହି 15 ନଭେମ୍ବରକୁ ତାଙ୍କର ଜନ୍ମଦିନ ପଡ଼ିବ, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆମେ ଏହା ସ୍ଥିର କରିଛୁ ଯେ 15 ନଭେମ୍ବରକୁ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯିବ । ଆଉ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଜଣା ପଡ଼ିବ ଯେ ଆମର ଜନଜାତୀୟ ସମାଜ ତାହା କେତେ ଆତ୍ମସମ୍ମାନରେ ଭରି ରହିଛି, ହେଉଛନ୍ତି କେତେ ସାହସିକ, ହେଉଛନ୍ତି କେତେ ବୀର, ହେଉଛନ୍ତି କେତେ ବଳିଦାନୀ, ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରକୃତିର ରକ୍ଷା କରିଲାବାଲା । ହିନ୍ଦୁ ସମାଜର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଜଣାପଡ଼ୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ନିଷ୍ପତି ନେଇଛୁ । ଏହି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି ଯେ ମୋର ଗରିବ, ଦଳିତ, ବଂଚିତ, ପଛୁଆବର୍ଗ, ଆଦିବାସୀ ଭାଇ- ଭଉଣୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ୁ, ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି ଯେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପାଠପଢ଼ା, ରୋଜଗାର, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଜଳସେଚନ ଏବଂ ବୟସ୍କମାନଙ୍କୁ ଔଷଧ ଏଥିରେ କେବେ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ଅଭାବ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ପାଠପଢ଼ା, ରୋଜଗାର, ଜଳସେଚନ, ଔଷଧ ଏହା ଉପରେ ଆମେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ । 100 ବର୍ଷରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ କରୋନା ଆସିଲା, କେତେ ବଡ଼ ମହାମାରୀ ଆସିଲା, ଆଉ ଆମେ ସେହି ସମୟରେ ଯଦି ଅନ୍ଧବିଶ୍ୱାସରେ ଫସି ଯାଇ ଥାଆନ୍ତୁ, ତେବେ ବଂଚି ପାରି ନ ଥାଆନ୍ତୁ । ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇମାନେ ସହାୟତା କଲେ, ସେମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣାରେ ଟିକା ପହଂଚାଇଲୁ ଆଉ ଘରେ- ଘରେ ଟିକାକରଣ ହେଲା । ଆମେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଜୀବନ ବଂଚାଇଲୁ, ଆଉ ମୋର ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଘରେ ଚୂଲି ଜଳି ରହୁ, ରାତିରେ ପିଲାମାନେ ଭୋକିଲା ଶୋଇ ନ ଯାଆନ୍ତୁ, ସେଥିପାଇଁ 80 କୋଟି ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବିଗତ ଅଢ଼େଇ ବର୍ଷ ହେବ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛୁ । ଆମର ଗରିବ ପରିବାର ଭଲରୁ ଅତି ଭଲ ଚିକିତ୍ସା କରାଇ ପାରନ୍ତୁ, ରୋଗ ଆସିଲା, ତେବେ ସେ ଘରକୁ ଘର ବୁଲିବା ଚକ୍କରରେ ଫସି ନ ଯାଉ, ସେଥିପାଇଁ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା, 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପ୍ରତିବର୍ଷ ଗୋଟିଏ କୁଟୁମ୍ବକୁ କୌଣସି ବେମାରୀ ନ ଆସୁ, ଅର୍ଥାତ ଆପଣ 40 ବର୍ଷର ବଂଚୁଛନ୍ତି, ତେବେ 40 ଗୁଣ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ରୋଗ ନ ହେଉ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ହେଲା, ତେବେ ଆମେ ବସିଛୁ ଭାଇମାନେ । ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ ମୋର ମାଆମାନଙ୍କୁ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସିଧା ଅର୍ଥ ମିଳୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ମୋର ମାଆମାନଙ୍କୁ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଭଲ ଖାଦ୍ୟ ମିଳୁ, ସେମାନଙ୍କ ପେଟରେ ଯେଉଁ ସନ୍ତାନ ରହିଛି, ତାହାର ମଧ୍ୟ ଶାରୀରିକ ବିକାଶ ହେଉ, ଆଉ ବିକଳାଙ୍ଗ ପିଲା ଜନ୍ମ ନ ହୁଅନ୍ତୁ, କୁଟୁମ୍ବ ପାଇଁ, ସମାଜ ପାଇଁ, ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ନ ହୁଅନ୍ତୁ ।
କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସାର, ବିଜୁଳି ଆଉ ତାହାର ବିଲରେ ମଧ୍ୟ ଛାଡ଼, ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଚିନ୍ତା କରିଛୁ ଭାଇମାନେ । ‘କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି’ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ତିନି ଥର ଦୁଇ- ଦୁଇ ହଜାର ଟଙ୍କା, ଏହା ମୋର ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଖାତାରେ ଆମେ ପହଂଚାଇଛୁ । ଆଉ ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଜମି ପଥୁରିଆ ହେବା କାରଣରୁ ବିଚରା ମକା ଅବା ବାଜରା ଚାଷ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଆଜି ଭଲ ଭାବେ ଚାଷ କରି ପାରନ୍ତୁ, ଆମେ ତାହା ଚିନ୍ତା କରିଛୁ । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସାର ମହଙ୍ଗା ହୋଇ ଯାଇଛି, ଗୋଟିଏ ବସ୍ତା ସାର ଦୁଇ ହଜାର ଟଙ୍କାରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ବିକ୍ରି ହେଉଛି, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଭାରତର କୃଷକମାନଙ୍କୁ, ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଝ ବହନ କରୁଛନ୍ତି, ମାତ୍ର 260 ଟଙ୍କାରେ ଆମେ ବସ୍ତାଏ ସାର ଦେଉଛୁ । ଦୁଇ ହଜାର ଟଙ୍କାରେ ଆଣୁଛୁ, କିନ୍ତୁ 260 ଟଙ୍କାରେ ଦେଉଛୁ । କାରଣ, ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମୋର ଆଦିବାସୀ, ଗରିବ କୃଷକଙ୍କୁ ଅସୁବିଧା ନ ହେଉ । ଆଜି ମୋର ଗରିବମାନଙ୍କର ପକ୍କା ଘର ହେଉ, ଶୌଚାଳୟ ହେଉ, ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ମିଳୁ, ଜଳ ସଂଯୋଗ ମିଳୁ, ଏଭଳି ସୁବିଧା ସହିତ ସମାଜରେ ଜୀଇଁବାର ଆଶା ରହିଥାଏ, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ ଓ ସରଳ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆମେ କରୁଛୁ । ଯାହାଦ୍ୱାରା ସମାଜ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁ, ଆମର ଚମ୍ପାନେରର ବିକାଶ ହେଉ, ପାୱାଗଡ଼ର ବିକାଶ ହେଉ, ସୋମନାଥର ବିକାଶ ହେଉ, ସେଠାକାର ହଳଦୀଘାଟୀର ବିକାଶ ହେଉ । ଆଉ କେତେ ଉଦାହରଣ ରହିଛି । ଯେଉଁଥିରେ ଆମ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଆସ୍ଥା ଥିଲା, ତାହାର ବିକାଶ ପାଇଁ ବୀର- ବୀରାଙ୍ଗନାମାନଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ଆମର ପାୱାଗଡ଼ର କାଳୀ ମା । ଆମର କେତେ ଭାଇମାନେ ପାୱାଗଡ଼ ଯାଉଛନ୍ତି, ମଥାନତ କରି ଆସୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ମୁଣ୍ଡରେ ଏକ କଳଙ୍କ ନେଇ ଆସୁଥିଲେ ଯେ ଉପରେ ଧ୍ୱଜା ନାହିଁ, ଶୀଖର ନାହିଁ । 500 ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେହି ମୋର କାଳୀ ମାଙ୍କ ଚିନ୍ତା କରି ନାହାଁନ୍ତି, ଏହା ଆପଣମାନେ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଲେ । ଆଜି ଫରଫର ହୋଇ କାଳୀ ମାଆଙ୍କର ଝଣ୍ଡା ଉଡ଼ୁଛି । ଆପଣ ଶାମଲାଜୀ ଯାଆନ୍ତୁ, ତେବେ ମୋର କାଲିୟା ଭଗବାନ, ମୋର ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କର ଦେବତା କାଲିୟାଙ୍କୁ କେହି ପଚାରିଲା ବାଲା ନ ଥିଲେ, ଆଜି ତାହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପୁନଃ ନିର୍ମାଣ ହୋଇ ଯାଇଛି । ଆପଣ ଉନ୍ନଈ ମାତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ସେ ସ୍ଥାନର ବିକାଶ ହୋଇ ଯାଇଛି, ମାଁ ଅମ୍ବାଙ୍କ ଧାମକୁ ଯାଆନ୍ତୁ। ଏହି ସମସ୍ତ ମୋର ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ଅଂଚଳ ସେଥିରେ ଏହି ମୋର କାଳୀ ମାତା । ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ମୋର ଏହିଭଳି ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଏକ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଯାଉଛନ୍ତି, ଉପରକୁ ଚଢ଼ୁଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ସାପୁତାରାର ବିକାଶ, ଏ ପଟେ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟିର ବିକାଶ, ଏହି ସମଗ୍ର ବିକାଶ ଓ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଦେବା ଭଳି । ସାରା ବିଶ୍ୱ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବେ, ଏଭଳି ସ୍ଥିତି ମୁଁ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୁଁ ରୋଜଗାର ଯୋଗାଇ ଦେଇ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ପଞ୍ଚମହଲ ଏଭଳି ଭାବେ ହେଉଛି ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଭୂମି । ଚମ୍ପାନେର, ପାୱାଗଡ଼ ଏହାର ପ୍ରାଚୀନ ବାସ୍ତୁକଳା ଓ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ । ଆଉ ଏହା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯେ ଆଜି ଏହି ବିଶ୍ବ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଆମର ଏହି ଜାମ୍ବୁଘୋଡାଠାରେ ଆମର ବନଜୀବନ ଦେଖିବାକୁ ଲୋକ ଆସନ୍ତୁ, ଆମର ହାଥିନିମାତା ଜଳପ୍ରପାତ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଆକର୍ଷଣ ହେବା ଉଚିତ, ଆମର ଧନପୁରୀରେ ଇକୋ-ଟୁରିଜିମ୍ ଏବଂ ନିକଟସ୍ଥ କଡା ଡ୍ୟାମ୍ । ମୋର ଧନେଶ୍ୱରୀ ମାତା, ଜଣ୍ଡ ହନୁମାନ ଜୀ । ଏବେ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ କଣ ନାହିଁ ଭାଇ । ଆଉ ଆପଣମାନଙ୍କର ଶିରା ପ୍ରଶିରାକୁ ମୁଁ ଜାଣିଛି କାରଣ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ଜାଣେ ଏସବୁର କିପରି ବିକାଶ ହୋଇ ପାରିବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିକାଶ କରିବାକୁ ହେବ, ରୋଜଗାରର ସମ୍ଭାବନା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ, ଆମର ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବର ସ୍ଥାନଗୁଡିକର ବିକାଶ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଆୟର ସାଧନ ବଢୁ, ଆମକୁ ଏଥିପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆଉ ଏହି ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର, ନରେନ୍ଦ୍ର-ଭୁପେନ୍ଦ୍ରଙ୍କ ସରକାର କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ, ଆମର ନୀତି ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ । ଆମେ ହେଉଛୁ ଆନ୍ତରିକତାର ସହ ଉଦ୍ୟମ କରୁଥିବା ଲୋକ, ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଯେଉଁ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ବଢିଛି ତାହାକୁ ରୋକିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଆମକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ହେବ। ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଏତେ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟରେ ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଆଶୀର୍ବାଦ କରିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ରକ୍ଷା କବଚ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ଯାହାଙ୍କୁ ଏତେ ମାଆ ଓ ଭଉଣୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳୁଛି । ଆମେ ଏକାଠି ମିଳିମିଶି ଉମରଗାଓଁରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମୋର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ହେଉ, କିମ୍ବା ଭାଲସାଡରୁ ମୁନ୍ଦ୍ରା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଅଞ୍ଚଳ ହେଉ ଅବା ପୁଣି ମୋର ସହରାଞ୍ଚଳ ସଂପ୍ରସାରଣ ହେଉ । ଆମକୁ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟର ବିକାଶ କରିବାର ଅଛି, ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଗୁଜରାଟର ବିକାଶ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆଉ ଏହିପରି ବୀର ସହିଦମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଆଗକୁ ବଢନ୍ତୁ, ଏହା ମୋର ଶୁଭକାମନା।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ।