প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দিয়া-স্বিদেন ভর্চুএল সম্মিত্তা প্রধান মন্ত্রীগী হৌদোক ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
05 MAR 2021 1:16PM by PIB Imphal
নমস্কার এক্সিলেন্সী!
অহানবমক্তদা, কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা স্বিদেনদা লৈখিদ্রবশিংগী মফমদা ঐহাক অমসুং ভারত পুম্বগী মফমদগী অৱাবা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না ভারতকী নাগরিক পুম্নমক্কী মহুৎ শিন্দুনা নহান স্বিদেনদা থোকখিবা হিংশাগী থৌদোকশিং অদুগীদমক নুংঙাইতবা ফওংদোকচরি। এতেক অদুদা শোক্লবশিং অথুবা মতমদা ফগৎলক্নবা ঐখোয়না থৌনিজরি।
এক্সিলেন্সী,
স্বিদেন্না ২০১৮দা অহানবা ইন্দিয়া-নোর্দিক সম্মিত য়ুম্বু ওইখি। মতম অদুদা, স্তোকহোল্মদা লাকপগী খুদোংচাবা অমা ঐহাক্না ফংজখি। অথুবদা অনিশুবা ইন্দিয়া-নোর্দিক সম্মিত মনুংদা অমুক হন্না উনবগী খুদোংচাবা অমা ফংগনি হায়না ঐহাক্না আশা তৌই। ২০১৯দা হিজ মেজেস্তী কিং অমসুং হর মেজেস্তীগী ভারত খোংচৎ অদু ঐখোয়গীদমক লাইবক ফবা অমনি। মখোয়গা লোয়ননা ঐহাক্না হিরম কয়াদা য়াম্না অফবা খন্ন-নৈনবা অমা পাংথোকখি।
এক্সিলেন্সী,
কোবিদ-১৯ মনুংদা, ঐখোয়না রিজনেল অমসুং গ্লোবেল লেবেল অনিমক্তা কোলাবোরেসনগী মরুওইবা অদু খংমিন্নখি। কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মায়োক্তা থেংনবদা ভারতনা লৈবাক ১৫০ হেনবদা হিদাক লাংথকশিং অমসুং মথৌ তাবা পোৎলমশিং ফংহন্দুনা মালেমগী মতেং পাংখি। ঐখোয়না ওনলাইন প্রোগ্রামশিংগী থোংদা এসিয়া, সাউথ-ইস্ত এসিয়া অমসুং আফ্রিকাদগী ফ্রন্তলাইন হেল্থৱার্করশিং অমসুং পোলিসী মেকরশিংগা লোয়ননা ঐখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিংসু শেয়র তৌখি। হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়না লৈবাক ৫০রোমদা ‘মেদ ইন ইন্দিয়া’ ভেক্সিনশিংসু য়ৌহনখ্রে। অমদি মখা তারকপা নুমিৎশিংদসু অতোপ্পা লৈবাক কয়া অমদা ভেক্সিন সপ্লাই তৌনবা ঐখোয়না ৱাফমসু থম্লি।
এক্সিলেন্সী,
ঙসিগী ইনভাইরনমেন্ত অসিদা ৱাখল মান্নবা লৈবাক পুম্নমক্কী মরক্তা কোওর্দিনেসন, কোওপরেসন অমসুং কোলাবোরেসন অসি হেন্না মরুওইবা ওইরক্লি। দেমোক্রেসী, হ্যুমেন রাইতস, রুল ওফ লো, ইক্বেলিতী, ফ্রীদম, জস্তিসগুম্বা শেয়র্দ ভেল্যুশিংনা ঐখোয়গী রিলেসনশিং অমসুং ম্যুচেল কোওপরেসনশিং হেন্না চেৎশিলহল্লি।
পেরিস এগ্রীমেন্তদা থমখিবা ঐখোয়গী ৱাফম অদুগী মায়কৈদা ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা চংশিল্লি। ঐখোয়না মসিগী তার্গেৎ অসি এচিব তৌবা খক্তা নত্তনা মখোয়বু এক্সসীদ তৌরি। জি২০ লৈবাকশিংগী মরক্তা, ভারত খক্তনা মসিগী ৱাফমশিং অসিদা অফবা প্রোগ্রেস ফংবা ওইরম্বা য়াই। ঐখোয়গী রিন্যুএবল পাৱর জেনরেসন কেপাসিতী অসি হৌখিবা চহি মঙাদা চাদা ১৬২ হেনগৎলে। ২০৩০ ফাওবদা রিন্যুএবল ইনর্জী গিগা ৱাত ৪৫০ ইন্সতোল তৌনবা ঐখোয়না তার্গেৎ অমা তৌরি। এল.ই.দি. লাইতশিং শিজিন্নবা প্রমোত তৌদুনা ঐখোয়না কার্বোন দাইওক্সাইদ মিলিয়ন তন ৩০ থাদোকপা কনবা ঙম্লে। ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইন্সতা শরুক য়ানবা স্বিদেন্না লাওথোকখিবা অদু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। অথুবা মতমদা কোলিএসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর জোইন তৌনবসু ঐখোয়না অদোম্বু বার্তন তৌজরি।
এক্সিলেন্সী,
ইন্দিয়া-স্বিদেন পার্তনরশিপ অসিনা পোস্ত-কোবিদ স্তেবিলাইজেসন অমসুং রিকভরীদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌবা য়াই। ঐখোয়না ইনোভেসন, তেক্নোলোজী, ইনভেস্তমেন্ত, স্তার্তস-অপস অমসুং রিসর্সকী লমদা ম্যুচেল কোওপরেসন মখা তানা চেৎশিলহনবা য়াই। স্মার্ত সিতীজ, ৱাতর ত্রিতমেন্ত, ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, সর্কুলর ইকোনোমী, স্মার্ত গ্রীদস, ই-মোবিলিতী, দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন অসিনচিংবা অসিসু ম্যুচেল কোওপরেসন হেনগৎহন্নবা অফবা পোতেন্সিএল লৈরি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঙসিগী ঐখোয়গী ভর্চুএল সম্মিত অসিনা ঐখোয়গী কোলাবোরেসনদা অনৌবা দাইমেন্সনশিং হাপচিল্লগনি।
এক্সিলেন্সী,
ঐহাক্না অমুক হন্না স্বিদেনগী নাগরিকশিংগা লোয়ননা ভারতকী থোইদোক হেন্দোকপা মরূপ ওইবগী ওইবা ঐখওয়গী অপুনবা খোংচৎ অদু নৌহৌননা নিংশিংদুনা হৌজিক অদোমগী হৌদোক ৱারোল পীবিনবা বার্তন তৌজরি।
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাওরাকপা ৱাহন্থোকনি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Opening Remarks at the India-Sweden Virtual Summit
05 MAR 2021 1:16PM by PIB Delhi
Namaskar Excellency!
First of all, I would like to express my heartfelt condolences on my behalf and on behalf of the whole of India for the loss of lives in Sweden caused by COVID-19. I want to express solidarity with the people of Sweden on behalf of all Indian citizens, for the violent attacks that took place in Sweden the day before yesterday. We wish an early recovery for the injured persons in the attack.
Excellency,
Sweden hosted the first India-Nordic summit in 2018. At that time, I had the opportunity to visit Stockholm. I hope we will get a chance to meet again during the second India-Nordic summit soon. His Majesty the King and Her Majesty's visit to India in 2019 was a great privilege for us. I had a very good discussion with them on many subjects. I remember that His Majesty and I reviewed the collaboration on converting crop stubble into briquettes for use in power plants. You will be glad to know that the demonstration plant is operating well. Now we can scale it up for transforming biomass in to coal.
Excellency,
During COVID-19, we have recognized the importance of collaboration at both regional and global levels. India assisted the world in the fight against COVID-19 pandemic, by providing medicines and other necessary equipment to more than 150 countries. We also shared our experiences with frontline health workers and policy makers from Asia, South-East Asia and Africa via online training programmes. We have also delivered 'Made in India' vaccines to about 50 countries so far. And we are committed to supplying vaccines to many more countries in the days ahead.
Excellency,
Coordination, cooperation and collaboration between all like-minded countries has become more important in today's environment. Shared values like democracy, human rights, rule of law, equality, freedom, justice strengthen our relations and mutual cooperation. The vital issue of climate change is a priority for both of us and we would like to work jointly on this. In the Indian culture, the environment protection and living in harmony with nature has always been given importance.
We are steadily moving ahead on our commitments made in the Paris Agreement. We will not only achieve these targets, but exceed them. Among the G20 countries, perhaps only India has been able to make good progress on its commitments. Our renewable power generation capacity has gone up by 162% in the last five years. And we have set a target of installing 450 GW of renewable energy by 2030. By promoting the use of LED lights, we are saving 30 million tons of carbon dioxide emissions. We welcome Sweden's announcement of joining the International Solar Alliance. We also invite you to join Coalition for Disaster Resilient Infrastructure soon.
Excellency,
The India-Sweden partnership can play an important role in post-COVID stabilization and recovery. We can further deepen mutual cooperation in the fields of innovation, technology, investment, start-ups and research. Smart cities, water treatment, waste management, circular economy, smart grids, e-mobility, digital transformation etc. also have good potential to enhance the mutual cooperation. I am confident that our Virtual Summit today will add new dimensions to our collaboration.
Excellency,
Recalling our joint journey of great friendship of India with the citizens of Sweden, now I would like to invite you for your opening remarks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks was delivered in Hindi.