ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ –ସ୍ବିଡେନ୍ ଭର୍ଚୁଆଲ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନର ଅନୁବାଦ
05 MAR 2021 1:16PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ମହାମହିମ,
ସର୍ବପ୍ରଥମେ କୋଭିଡ-19 ରେ ସ୍ବିଡେନରେ ହୋଇଥିବା ଜୀବନହାନୀ ପାଇଁ ମୋ ପକ୍ଷରୁ ଓ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ସମବେଦନା ଜଣାଉଛି। ସ୍ବିଡେନରେ ଗୋଟିଏ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ହୋଇଥିବା ହିଂସା ପାଇଁ, ମୁଁ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସ୍ବିଡେନ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆକ୍ରମଣରେ ଆହତ ହୋଇଥିବା ଲୋକମାନେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ରିକଭର ହେବେ, ଏହା ଆମର କାମନା।
ମହାମହିମ,
2018 ରେ ସ୍ବିଡେନ ପ୍ରଥମ ଇଣ୍ଡିଆ ନୋର୍ଡିକ୍ ସମିଟ୍ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା। ଏହି ସମୟରେ ମୋତେ ଷ୍ଟକହୋମ୍ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛିକି ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଦ୍ବିତୀୟ ଇଣ୍ଡିଆ-ନର୍ଡିକ୍ ସମିଟ୍ ସମୟରେ ଆମକୁ ପୁଣି ଥରେ ସାକ୍ଷାତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ। 2019 ରେ ହିଜ୍ ମାଜେଷ୍ଟି ଦ କିଙ୍ଗ ଏବଂ ହର୍ ମାଜେଷ୍ଟି ଙ୍କ ଭାରତ ଯାତ୍ରା ଆମ ପାଇଁ ବହୁତ ସୌଭାଗ୍ୟର ଅବସର ଥିଲା। ମୋର ତାଙ୍କ ସହିତ ଅନେକ ବିଷୟରେ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ହିଜ୍ ମାଜେଷ୍ଟି ଓ ମୁଁ କ୍ରପ୍ ଷ୍ଟବଲ୍ କୁ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟରେ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରିକେଟ୍ କରିବା ବିଷୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲୁ। ଆପଣ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଏହାର ପ୍ରଦର୍ଶନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରୁଛି। ଏବେ ଆମେ ଏହାକୁ ବାୟୋମାସ ସହିତ କୋଇଲା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ବୃହତ୍ ସ୍ତରରେ ସ୍କେଲ-ଅପ୍ କରିପାରିବେ।
ମହାମହିମ,
କୋଭିଡ-19 ସମୟରେ ,ଆମେ ଉଭୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ବ ସ୍ତରରେ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ବକୁ ସ୍ବୀକୃତି ଦେଇଛୁ । 150 ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଔଷଧ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଉପକରଣ ଯୋଗାଇ କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଲଢେଇରେ ଭାରତ ବିଶ୍ବକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା । ଅନଲାଇନ୍ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଏସିଆ ,ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକାର ଆଗଧାଡ଼ିର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କ ସହିତ ଆମର ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବାଣ୍ଟିଛୁ। ଆମେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ 50ଟି ଦେଶକୁ ‘ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଟିକା ବିତରଣ କରିଛୁ ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମେ ଆହୁରି ଅନେକ ଦେଶକୁ ଟିକା ଯୋଗାଇବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଅଟୁ।
ମହାମହିମ,
ଆଜିର ପରିବେଶରେ ସମସ୍ତ ସମାନ ଚିନ୍ତଧାରା ଥିବା ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ବୟ ,ସହଯୋଗ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ନ ହୋଇପାରିଛି। ଗଣତନ୍ତ୍ର, ମାନବିକ ଅଧିକାର, ଆଇନର, ସମାନତା, ସ୍ବାଧିନତା, ନ୍ୟାୟ ଭଳି ସହଭାଗୀ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆମର ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ପାରସ୍ପାରିକ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରେ। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଆମ ଦୁହିଁଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଆମେ ଏହା ଉପରେ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ।ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସୁସମ୍ପର୍କ ରଖିବାକୁ ସର୍ବଦା ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଯାଉଛି ।
ପ୍ୟାରିସ୍ ଚୁକ୍ତିରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପରତିଶ୍ରୁତି ଉପରେ ଆମେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛୁ ।ଆମେ କେବଳ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବୁ ନାହିଁ ,ବରଂ ସେଗୁଡିକୁ ଅତିକ୍ରମ ମଧ୍ୟ କରିବୁ । ଜି-20 ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବୋଧହୁଏ କେବଳ ଭାରତ ନିଜ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଉପରେ ଭଲ ଅଗ୍ରଗତି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି। ଆମର ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 162% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଆମେ 2030 ସୁଦ୍ଧା 450 ଗିଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଛୁ । ଏଲଇଡି ଲାଇଟ୍ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଆମେ 30 ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ କାର୍ବନ ଡାଇଅକ୍ସାଇଡ୍ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ କରିଛୁ । ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୋଲାର ଆଲାଏକ୍ସରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ସ୍ବିଡେନର ଘୋଷଣାକୁ ଆମେ ସ୍ବାଗତ କରୁଛୁ ।ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ କୋଆଲିସନ ଫର ଡିଜାଷ୍ଟର ରିସିଲିଏଣ୍ଟ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକ୍‌ଚର ଶୀଘ୍ର ଜଏନ୍ କରିବା ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରୁଛୁ।
ମହାମହିମ,
କୋଭିଡ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାରରେ ଭାରତ-ସ୍ବିଡେନ୍ ସହଭାଗୀତା ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ନ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ । ଆମେ ଇନୋଭେସନ, ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି, ନିବେଶ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିପାରିବା। ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିଜ୍, ୱାଟର ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ, ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା, ସର୍କୁଲାର ଇକୋନୋମି, ସ୍ମାର୍ଟ ଗ୍ରିଡ୍‌, ଇ-ମୋବିଲିଟି, ଡିଜିଟାଲ୍ ଟ୍ରାନ୍‌ସଫରମେସନ ଇତ୍ୟାଦି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ମୋର ବିଶ୍ବାସ ରହିଛି ଆମର ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ସମିଟ୍ ଆମର ସହଯୋଗ ପାଇଁ ନୂତନ ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ।
ମହାମହିମ,
ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ସ୍ବିଡେନର ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତି ଭାରତର ବହୁତ ଉତ୍ତମ ମିତ୍ରତାର ଆମର ଯାତ୍ରାକୁ ମନେ ପକାଇ ଆପଣଙ୍କ ମତାମତ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ : ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନର ଆଂଶିକ ଅନୁବାଦ ଅଟେ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Opening Remarks at the India-Sweden Virtual Summit
05 MAR 2021 1:16PM by PIB Delhi
Namaskar Excellency!
First of all, I would like to express my heartfelt condolences on my behalf and on behalf of the whole of India for the loss of lives in Sweden caused by COVID-19. I want to express solidarity with the people of Sweden on behalf of all Indian citizens, for the violent attacks that took place in Sweden the day before yesterday. We wish an early recovery for the injured persons in the attack.
Excellency,
Sweden hosted the first India-Nordic summit in 2018. At that time, I had the opportunity to visit Stockholm. I hope we will get a chance to meet again during the second India-Nordic summit soon. His Majesty the King and Her Majesty's visit to India in 2019 was a great privilege for us. I had a very good discussion with them on many subjects. I remember that His Majesty and I reviewed the collaboration on converting crop stubble into briquettes for use in power plants. You will be glad to know that the demonstration plant is operating well. Now we can scale it up for transforming biomass in to coal.
Excellency,
During COVID-19, we have recognized the importance of collaboration at both regional and global levels. India assisted the world in the fight against COVID-19 pandemic, by providing medicines and other necessary equipment to more than 150 countries. We also shared our experiences with frontline health workers and policy makers from Asia, South-East Asia and Africa via online training programmes. We have also delivered 'Made in India' vaccines to about 50 countries so far. And we are committed to supplying vaccines to many more countries in the days ahead.
Excellency,
Coordination, cooperation and collaboration between all like-minded countries has become more important in today's environment. Shared values like democracy, human rights, rule of law, equality, freedom, justice strengthen our relations and mutual cooperation. The vital issue of climate change is a priority for both of us and we would like to work jointly on this. In the Indian culture, the environment protection and living in harmony with nature has always been given importance.
We are steadily moving ahead on our commitments made in the Paris Agreement. We will not only achieve these targets, but exceed them. Among the G20 countries, perhaps only India has been able to make good progress on its commitments. Our renewable power generation capacity has gone up by 162% in the last five years. And we have set a target of installing 450 GW of renewable energy by 2030. By promoting the use of LED lights, we are saving 30 million tons of carbon dioxide emissions. We welcome Sweden's announcement of joining the International Solar Alliance. We also invite you to join Coalition for Disaster Resilient Infrastructure soon.
Excellency,
The India-Sweden partnership can play an important role in post-COVID stabilization and recovery. We can further deepen mutual cooperation in the fields of innovation, technology, investment, start-ups and research. Smart cities, water treatment, waste management, circular economy, smart grids, e-mobility, digital transformation etc. also have good potential to enhance the mutual cooperation. I am confident that our Virtual Summit today will add new dimensions to our collaboration.
Excellency,
Recalling our joint journey of great friendship of India with the citizens of Sweden, now I would like to invite you for your opening remarks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks was delivered in Hindi.