Prime Minister's Office
PM lays foundation stone of C-295 Aircraft Manufacturing Facility in Vadodara, Gujarat
“India is moving forward with the mantra of ‘Make in India, Make for the Globe’”
“Vadodara, the famous cultural and education center, will develop a new identity as an aviation sector hub”
“We are about to enter among the top three countries in the world with regard to air traffic”
“Growth momentum of India has been maintained despite pandemic, war and supply-chain disruptions”
“India is presenting opportunities of low cost manufacturing and high output”
“Today, India is working with a new mindset, a new work-culture”
“Today our policies are stable, predictable and futuristic”
“We aim to scale our defense manufacturing beyond $25 billion by 2025. Our defense exports will also exceed $5 billion”
30 OCT 2022 4:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of the C-295 Aircraft Manufacturing Facility in Vadodara, Gujarat today. He also visited an exhibition showcasing technological and manufacturing strides in the aerospace industry under Aatmanirbhar Bharat.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today we have taken a big step in the direction of making India the manufacturing hub of the world. He said India is making fighter jets, tanks, submarines, medicines, vaccines, electronic gadgets, mobile phones and cars that are popular in many countries. The Prime Minister remarked that India is moving forward with the mantra of ‘Make in India, Make for the Globe’ and now India is becoming a huge manufacturer of transport aircrafts in the world. The Prime Minister stated that he can foresee that India will soon be manufacturing big passenger aircrafts that will proudly bear the words ‘Made in India’.
He said that the facility for which the foundation stone was laid today, has the power to transform the country’s defence and transport sector. He pointed out that it is for the first time that this big investment is taking place in the Indian Defence sector. Transport aircrafts, manufactured here will not only give strength to the armed forces but it will help in developing a new ecosystem of aircraft manufacturing “Vadodara which is famous as a cultural and education center, will develop a new identity as an aviation sector hub”, he said. The Prime Minister expressed happiness about the fact that more than 100 MEMEs are also associated with the project. He said that the promise of ‘Make in India, Make for the Globe’ will gain new push from this land as the project will be able to take orders for export to other countries in the future.
Commenting on the fast growing aviation sector of India, the Prime Minister said that we are about to enter among the top three countries in the world with regard to air traffic. UDAN scheme is helping in turning many commuters into air travelers, he said. Highlighting the increased demand for passenger and cargo aircrafts, the Prime Minister stated that India will need more than 2000 aircrafts in the next 15 years. The Prime Minister pointed out that today is a crucial step in this direction and India has already begun preparations for the same. Shri Modi also highlighted that India is presenting a global opportunity for the world that is beset by corona pandemic and war and marred by disruptions in the supply chain. He pointed out that the growth momentum of India has been constant even among such tough circumstances. He explained that operating conditions are constantly improving and India is focussing on cost competitiveness as well as quality. “India is presenting the opportunity of low cost manufacturing and high output”, the Prime Minister remarked. He further added that India has a huge talent pool of skilled manpower. Throwing light on the reforms made by the government in the last 8 years, the Prime Minister said that India is creating an unprecedented environment for manufacturing in the country. The Prime Minister gave examples of creating a simplified corporate tax structure while making it globally competitive, opening up the 100 per cent FDI route, opening up defence and space sectors for the private companies, reforming 29 central labour laws into 4 codes, abolishing 33,000 compliances, and creation of the Goods and Service Tax by putting an end to a complex web of dozens of taxes. He said, “A new saga of economic reforms is being written in India today and the manufacturing sector is reaping the most benefits from this apart from the states.”
The Prime Minister credited a change in mindset for the success. He said “Today, India is working with a new mindset, a new work-culture”. He recalled the time when the reigning notion was that the government was know-all, a mindset that suppressed the country's talent and the power of the private sector. “Now following ‘Sabka Prayas’, the government has started giving equal importance to the public and private sector. The Prime Minister also lamented the makeshift approach of the previous government where the manufacturing sector was kept barely functional through subsidy. There was neglect of basic facilities like logistics, electricity supply or water supply. “We have abandoned the makeshift approach of decision making and have come up with various new incentives for investors. We launched the Production Linked Incentive scheme, which made the change visible. Today our policies are stable, predictable and futuristic”, he said.
The Prime Minister also recalled a time when dominant thought was to focus on the service sector as manufacturing was considered to be beyond reach. “Today we are improving both services and manufacturing sectors,” he said. He underlined the importance of a holistic approach that focuses on both the manufacturing and service sector. “Today India is preparing to stay ahead of everyone in manufacturing”, he added. “This became possible because in the last 8 years we focused on skill development and created an environment for it. By assimilating all these changes, today India's development journey in the manufacturing sector has reached this stage”, the Prime Minister pointed out.
Highlighting the investment friendly policies of the government, the Prime Minister remarked that its benefits are clearly visible in FDI. “In the last eight years” he said, “companies from more than 160 countries have invested in India.” He further elaborated that such foreign investments are not limited to certain industries but spreads across 61 sectors of the economy and covers 31 states of India. The Prime Minister informed that more than $3 billion has been invested in the aerospace sector alone. The Prime Minister noted that post 2014, investment in this sector grew 5 times of what was invested during the year 2000 to 2014. Shri Modi highlighted that in the coming years, the defence and aerospace sectors are going to be the crucial pillars of the Atmanirbhar Bharat campaign. “We aim to scale our defence manufacturing beyond $25 billion by 2025. Our defence exports will also exceed $5 billion” he added. The Prime Minister pointed out that the defence corridors being developed in Uttar Pradesh and Tamil Nadu will immensely help in scaling-up this sector. Shri Modi also praised the Defence Ministry and the Government of Gujarat for organising the biggest ever Def-expo in Gandhinagar. He underlined that all the equipment and technologies displayed in the Def-expo were made in India. “The reflection of Project C-295 will also be visible to us in the Def-expo of the coming years”, the Prime Minister added.
In concluding the address, the Prime Minister urged all those associated with the industry to make the most out of the unprecedented investment confidence in the country at the moment. He further added that more thought must be given to helping the start-ups of the country in moving forward. The Prime Minister also stressed on increased participation of the private sector in the field of research. “If we push in this direction, then we will be able to develop a more strong ecosystem of innovation and manufacturing. You always have to remember the mantra of Sabka Prayas”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Governor of Gujarat, Shri Achara Devvrat, Union Minister of Defence, Shri Rajnath Singh, Union Minister of Civil Aviation, Shri Jyotiraditya Scindia, Chairman of Tata Sons, Shri N Chandrasekaran and Chief Commercial Officer of Airbus, Mr Christian Scherer were those present on occasion.
Background
The C-295 Aircraft Manufacturing Facility will be the first aircraft manufacturing facility in the private sector in the country. This facility will be utilised for manufacturing 40 C-295 aircrafts for the Indian Air Force, through collaboration between Tata Advanced Systems Limited and Airbus Defence and Space, Spain. The facility will be a key step towards achieving Aatmanirbharta in the Defence sector, and will also help unlock the potential of the private players in the sector.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଭଦୋଦରା ଠାରେ ସି-୨୯୫ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ କାରଖାନା ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
‘‘ମେକ୍‌ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍‌ ଫର ଗ୍ଲୋବ୍‌ ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଅଛି’’
‘‘ଭଦୋଦରା ପୂର୍ବରୁ ସଂସ୍କୃତି ଓ ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ପରିଚିତ ଥିଲା, ଏବେ ଏକ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ନୂଆ ପରିଚୟ ନେଇ ବିକଶିତ ହେବ’’
‘‘ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଟ୍ରାଫିକ୍‌ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନୋଟି ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଯାଉଛୁ’’
‘‘ମହାମାରୀ, ଯୁଦ୍ଧ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଜନିତ ବାଧା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଧାରା ବଜାୟ ରହିପାରିଛି’’
‘‘କମ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଉତ୍ପାଦକତା ସହିତ ଭାରତ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି’’
‘‘ଆଜି, ଭାରତ ଏକ ନୂଆ ମାନସିକତା, ଏକ ନୂଆ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଅଛି’’
‘‘ଆଜି ଆମର ନୀତି ସ୍ଥିର, ଆକଳନଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟଉନ୍ମୁଖି ହୋଇପାରିଛି’’
‘‘୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନକୁ ୨୫ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଲାଗି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ । ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ ୫ ବିଲିୟନ ଡଲାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ’’
30 OCT 2022 4:25PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଭଦୋଦରା ଠାରେ ସି-୨୯୫ ସାମରିକ ପରିବହନ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ କାରଖାନା ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ବିମାନ ବା ଏରୋସ୍ପେସ ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ବିନିର୍ମାଣର ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିବା ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ ।
ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ନିର୍ମାଣ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ଦିଗରେ ଆଜି ଆମେ ଏକ ବୃହତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ, ଟ୍ୟାଙ୍କ, ବୁଡ଼ାଜାହାଜ, ଔଷଧ, ଟିକା, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉପକରଣ, ମୋବାଇଲ ଫୋନ ଏବଂ କାର ଆଦି ନିର୍ମାଣ କରୁଛି ଯାହାକି ଅନେକ ଦେଶରେ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇପାରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ‘ମେକ୍‌ ଇନ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ମେକ୍‌ ଫର୍‌ ଗ୍ଲୋବ’ (ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଭାରତରେ ନିର୍ମାଣ) ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ପରିବହନ ବିମାନ ନିର୍ମାଣକାରୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ଖୁବଶୀଘ୍ର ବଡ଼ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ବିମାନ ନିର୍ମାତା ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏଥିରେ ଏବେ ଗର୍ବର ସହିତ ‘ମେଡ଼ ଇନ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ଶୋଭା ପାଇବ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଯେଉଁ କାରଖାନା ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି ସେଥିରେ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବଦଳାଇବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି । ସେ ବିଶେଷ ଭାବେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏତେ ବଡ଼ ନିବେଶ ହେଉଛି । ଏଠାରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଥିବା ପରିବହନ ବିମାନ କେବଳ ସେନାବାହିନୀକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଭାରତରେ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଭଦୋଦରା ପୂର୍ବରୁ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ପରିଚିତ ଥିଲା, ଏବେ ଏକ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ନୂଆ ପରିଚୟ ନେଇ ବିକଶିତ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲଘୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଡ଼ିତ ହୋଇ ରହିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରିବା ଲାଗି ଏହି କାରଖାନା ଅର୍ଡର ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଫଳରେ ଭଦୋଦରା ମାଟି ଓ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ‘ମେକ୍‌ ଇନ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ମେକ୍‌ ଫର୍‌ ଗ୍ଲୋବ’ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଭାରତରେ ବିମାନ କ୍ଷେତ୍ରର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଟ୍ରାଫିକ୍‌ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଶୀର୍ଷ ତିନୋଟି ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଯାଉଛୁ । ଉଡ଼ାନ ଯୋଜନା ଅନେକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବିମାନ ଯାତ୍ରା କରିବାର ଶସ୍ତା ଓ ସୁଲଭ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି । ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଏବଂ କାର୍ଗୋ ବିମାନର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆସନ୍ତା ୧୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ୨୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ବିମାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଦେଖା ଦେବ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, କରୋନା ମହାମାରୀ, ଯୁଦ୍ଧ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ବାଧା କାରଣରୁ ସମସ୍ୟାରେ ପଡ଼ିଥିବା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଭାରତ ଏବେ ସମ୍ଭାବନାର ଏକ ଦୁନିଆ ନେଇ ଆସିଛି । ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଧାରା ସ୍ଥିର ରହିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପରିଚାଳନା ପରିସ୍ଥିତି ନିରନ୍ତର ଭାବେ ସୁଧୁରିବାରେ ଲାଗିଛି ଏବଂ ଭାରତ ଉଚ୍ଚ ଗୁଣବତ୍ତା ସହିତ ଖର୍ଚ୍ଚ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଉପରେ ଜୋର ଦେଉଛି । କମ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଉତ୍ପାଦକତା ସହିତ ଭାରତ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ କୁଶଳୀ ମାନବଶକ୍ତିର ବିଶାଳ ପ୍ରତିଭା ଭଣ୍ଡାର ରହିଛି । ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କ ସଂସ୍କାରମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦେଶରେ ବିନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦାହଣ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦେଶରେ ଏକ ସରଳ କର୍ପୋରେଟ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତର ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ତଥା ଦକ୍ଷ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପାଇଁ ଶତପ୍ରତିଶତ ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଛି । ଘରେ କମ୍ପାନୀଙ୍କ ନିବେଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ୨୯ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଶ୍ରମ ଆଇନରେ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇ ଏହାକୁ ୪ଟି ଶ୍ରମ ସଂହିତାରେ ପରିଣତ କରାଯାଇଛି । ୩୩ରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନ ବୋଝ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯିବା ସହିତ ସଂଖ୍ୟାଧିକ ନିକସର ଜାଲକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇ ଗୋଟିଏ ସରଳ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା- ବସ୍ତୁ ଓ ସେବା କର (ଜିଏସଟି) ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ, ‘‘ଆଜି ଭାରତରେ ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍କାରର ଏକ ନୂଆ ଇତିହାସ ରଚନା ହେଉଛି ଏବଂ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ର ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳୁଥିବା ଲାଭ ବ୍ୟତୀତ ଏଥିରୁ ସବୁଠୁ ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇପାରୁଛି ।’’
ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାନସିକତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ଆଜି ଏକ ନୂଆ ମାନସିକତା, ଏକ ନୂଆ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ସେ ପୂର୍ବ ସମୟ କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ଶାସନର ଧାରଣା ଥିଲା ଯେ ସରକାର ସବୁକିଛି ଜାଣନ୍ତି । ସେତେବେଳେ ଏଭଳି ଏକ ମାନସିକତା ଥିଲା ଯାହାକି ଦେଶର ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଶକ୍ତିକୁ ଚାପି ରହିଥିଲା । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ‘‘ଏବେ ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ ପରେ, ସରକାର ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଅସ୍ଥାୟୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ନିରାଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମାତ୍ର ସାଧାରଣ ଭାବେ ସବସିଡି ଜରିଆରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରଖାଯାଇଥିଲା। ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ବା ପରିବହନ, ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ କିମ୍ବା ଜଳ ଯୋଗାଣ ଭଳି ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅବହେଳା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ କାମ ଚଳା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ପଦ୍ଧତି ତ୍ୟାଗ କରିଛୁ ଏବଂ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ନେଇ ଆସିଛୁ । ଆମେ ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ନେଇ ଆସିଛୁ, ଯାହାଦ୍ବାରା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ଆଜି ଆମର ନୀତି ସ୍ଥିର, ଆକଳନଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟଉନ୍ମୁଖି ହୋଇପାରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେ ସମୟର ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବା ସବୁଠୁ ପ୍ରଭାବୀ ବୋଲି ବିଚାର କରାଯାଉଥିଲା, କାରଣ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବା କ୍ଷମତା ଠାରୁ ବାହାରେ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଆମେ ସେବା ଏବଂ ନିର୍ମାଣ, ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଧାର କରିଛୁ । ସେ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ମହତ୍ବ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯାହାକି ଉଭୟ ସେବା ଏବଂ ବିନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଭାରତ ମେନ୍ୟୁଫେକ୍ଚରିଂ ବା ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବୁଠୁ ଆଗରେ ରହିବା ଲାଗି ଗୁରୁତ୍ବ ଦେଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଏସବୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଗ୍ରହଣ କରି, ଆଜି ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ଏହି ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଉପଲବ୍ଧି ହାସଲ କରିପାରିଛି ।
ସରକାରଙ୍କ ନିବେଶ ଅନୁକୂଳ ନୀତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ଲାଭ ଏଫଡିଆରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ସେ କହିଥିଲେ, ‘‘ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ୧୬୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର କମ୍ପାନୀମାନେ ଭାରତରେ ନିବେଶ କରିଛନ୍ତି । ଆଗକୁ ସେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ବିଦେଶୀ ନିବେଶ କେବଳ କିଛି ଉଦ୍ୟୋଗ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନାହିଁ, ବରଂ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ୬୧ଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଭାରତର ୩୧ଟି ରାଜ୍ୟକୁ କଭର କରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ଏରୋସ୍ପେସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୩ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପରେ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ପରିମାଣ ୨୦୦୦ ମସିହାରୁ ୨୦୧୪ ମସିହା ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ନିବେଶ ତୁଳନାରେ ୫ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶେଷ ଭାବେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ବିମାନ ବା ଏରୋସ୍ପେସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିପୁଳ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ହେବ । ଏହି ଦୁଇଟି କ୍ଷେତ୍ର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ମହତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଧାରରେ ପରିଣତ ହେବ । ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନକୁ ୨୫ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଲାଗି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ । ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ ୫ ବିଲିୟନ ଡଲାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗାନ୍ଧୀନଗରରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସବୁଠୁ ବଡ଼ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ବା ଡିଫେନ୍ସ ଏକ୍ସପୋ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଫେନ୍ସ ଏକ୍ସପୋରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ସବୁ ଉପକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ସି-୨୯୫ର ଝଲକ ଆମକୁ ଆଗାମୀ ବର୍ଷର ଡିଫେନ୍ସ ଏକ୍ସପୋରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ ।
ନିଜ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ସବୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ ପାଇଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ବାସର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ସହାୟତା କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆହୁରି ଅଧିକ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରାଯିବା ଉଚିତ୍‌ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଭାଗିଦାରୀକୁ ବଢ଼ାଇବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଆମେ ଏ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବା, ତା’ହେଲେ ଆମେ ନବୋନ୍ମେଷ ଓ ମେନ୍ୟୁଫେକ୍ଚରିଂର ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବା । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସବୁବେଳେ ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ ମନ୍ତ୍ର ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ, ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ, କେନ୍ଦ୍ର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋରିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ, ଟାଟା ସନ୍ସର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଏନ. ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରନ ଏବଂ ଏୟାରବସର ମୁଖ୍ୟ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଅଧିକାରୀ ଶ୍ରୀ କ୍ରିଶ୍ଚିୟନ ଶେରର ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସି-୨୯୫ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ କାରଖାନା ଦେଶରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ସର୍ବପ୍ରଥମ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ହେବ । ଟାଟା ଆଡଭାନ୍ସ ସିଷ୍ଟମ ଲିମିଟେଡ ଏବଂ ଏୟାରବସ ଡିଫେନ୍ସ ଏଣ୍ଡ ସ୍ପେସ, ସ୍ପେନ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସନା ପାଇଁ ୪୦ ସି-୨୯୫ ବିମାନର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏହି କାରଖାନାର ଉପଯୋଗ କରାଯିବ । ଏହି କାରଖାନା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ମହତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗର କ୍ଷମତାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବ ।