প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ ভায়াৰাত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
20 OCT 2022 10:25PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কি-জয়,
ভাৰত মাতা কি-জয়,
আপোনালোক সকলোৱে জিলাখনৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা আমাৰ সকলোকে আশীৰ্বাদ দিবলৈ আহিছে, আৰু মোক কোৱা হৈছিল যে আপোনালোক সকলোৱে ইয়াত প্ৰায় আঢ়ৈ ঘণ্টা ধৰি আছে। আপোনাৰ এই ধৈৰ্য্য, আপোনাৰ এই প্ৰেম, আপোনাৰ উৎসাহ আৰু আনন্দ, এই পৰিৱেশে মোক আপোনাৰ বাবে কাম কৰিবলৈ এক নতুন শক্তি আৰু শক্তি প্ৰদান কৰে। নতুন আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰে আৰু তাৰ বাবে প্ৰথমে আপোনালোক সকলোকে মোৰ ৰাম-ৰাম প্ৰদান কৰে।
যোৱা বিশ বছৰ ধৰি, আপোনালোক সকলোকে সমৰ্থন কৰা হৈছে, আপোনাৰ আত্মা, আপোনাৰ প্ৰেম, আমাৰ এই মৰমৰ সম্পৰ্ক, সম্ভৱতঃ মই এই সকলো বিশেষাধিকাৰ লাভ কৰিছোঁ, আৰু এই সকলোবোৰ মোক জনজাতীয় ভাই,ভগ্নী আৰু মাতৃসকলে প্ৰদান কৰিছে। আপুনি মোক দিয়া বিশেষাধিকাৰ ৰাজনীতিত কাৰো নাথাকিব। আৰু 20-20 বছৰৰ অখণ্ড আৰু নিৰন্তৰ প্ৰেমৰ বাবে আৰু সেইকাৰণে মই গান্ধীনগৰত বাস কৰোঁ বা দিল্লীত থাকো, কেৱল এটা চিন্তা মনলৈ আহে, মই আপোনালোক সকলোৰে অনুগ্ৰহ গ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগ পাওঁ, তেতিয়াই মই আপোনাৰ অনুগ্ৰহ বিবেচনা কৰি যাওঁ।
আজিও তাপী নৰ্মদাকে ধৰি সমগ্ৰ জনজাতীয় অঞ্চলৰ জনজাতীয় অঞ্চলত কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা আৰু উদ্বোধন ৰখা হৈছে। যদি মই কালি আৰু আজি কৰা সকলো বাজেট মিহলি কৰোঁ, মই কালি আৰু আজি কৰা আধাৰশিলা আৰু উদ্বোধন, যদি মই সকলোকে মিহলি কৰোঁ, তেন্তে পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ ১২ মাহৰ বাজেট এনে ধৰণৰ নাছিল, মোৰ এটা ষ্টেত অধিক বাজেট ব্যয় কৰা হৈছে, এই সকলোবোৰ আপোনাৰ বাবে।
এয়া আপোনাৰ বাবে, এয়া কেৱল আপোনাৰ বাবে নহয়, ই আপোনাৰ সকলো সন্তানৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে। আপোনাৰ পিতৃ-মাতৃয়ে অতিবাহিত কৰা জীৱন আৰু তেওঁলোকে অৰণ্যত কিছু জীৱন অতিবাহিত কৰিছে। সেই সমস্যাবোৰৰ কিছুমান হ্ৰাস পাইছে, তথাপিও আপুনি সমস্যাত পৰিব লগা হৈছিল। কিন্তু মই আপোনাক প্ৰতিশ্ৰুতি দিছো আৰু সেয়েহে মই দিন-ৰাতি কাম কৰোঁ যে আপুনি ভুগিথকা সকলো অসুবিধা, আপোনাৰ সন্তানে ভুগিব নালাগে। সেইকাৰণে আমি জনজাতীয় অঞ্চলটোৰ বিকাশ কৰিব বিচাৰো।
জনজাতীয় অঞ্চলৰ স্বাৰ্থৰ বাবে, জনজাতীয় ভাতৃসকলৰ কল্যাণৰ বাবে, আমি কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰোঁ, কিয়নো আপোনালোক সকলোৰে আশীৰ্বাদত আমি ডাঙৰ-দীঘল হৈছো, কাৰণ আপুনি এই ক্ষেত্ৰত পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰো দেখিছে। আপুনি কথা নকয়, কিন্তু আপুনি সকলো জানে।
এফালে, আজি সমগ্ৰ দেশতে পূৰ্বৰ কংগ্ৰেছ চৰকাৰ আৰু বিজেপি চৰকাৰসমূহলৈ চাওক, কংগ্ৰেছ চৰকাৰে আপোনাৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বিষয়ে চিন্তা কৰা নাছিল। কেৱল নিৰ্বাচন তেওঁলোকৰ মনত থাকে আৰু তেওঁলোকে নিৰ্বাচনৰ আগতে প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে, মিছা প্ৰতিশ্ৰুতি দি পাহৰি যায়।
আনহাতে, এখন বিজেপি চৰকাৰ আছে, যি জনজাতীয় লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে। আমি আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলক শক্তিশালী, সক্ষম, তেওঁলোকৰ সমগ্ৰ অঞ্চলটো আড়ম্বৰপূৰ্ণভাৱে আগবাঢ়ি যাবলৈ কাম কৰোঁ। এফালে, কংগ্ৰেছে এনে চৰকাৰ চলাইছিল যে জনজাতীয় পৰম্পৰাক উপহাস কৰিবলৈ ভাল পায়।
যদি মই কেতিয়াবা জনজাতীয় পাগুৰি বা জেকেট পিন্ধো, তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ ভাষণত তেওঁলোকক উপহাস কৰে, কিন্তু মই কংগ্ৰেছ নেতাসকলক ক'ব বিচাৰো যে এই জনজাতীয় ভাতৃজনে জনজাতীয় নেতাসকলৰ ৰাজনৈতিক সুবিধা ল'বলৈ আপুনি কৰা উপহাস কেতিয়াও পাহৰি নাযায়, তেওঁলোকৰ পৰম্পৰা, তেওঁলোকৰ সংস্কৃতি আৰু সময় আহিলে ইয়াৰ বাবে নিষ্পত্তি হয়।
এফালে, কংগ্ৰেছ চৰকাৰে জনজাতীয় লোকসকলে বনোৱা বস্তুবোৰৰ মূল্য বুজি পোৱা নাছিল, আমি বন-ধনৰ শক্তিক লৈ চিন্তিত য'ত আজি বিজেপি চৰকাৰ আছে আৰু আমি বিশ্বৰ বজাৰত এই বন-ধনৰ মূল্যৰ বিষয়ে চিন্তিত।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
দেশত য'তেই বিজেপি চৰকাৰ গঠন কৰা হৈছে, জনজাতীয় লোকসকলৰ কল্যাণক সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দি, আমি যিকোনো চৰকাৰতকৈ অধিক সমৰ্পিতভাৱে কাম কৰিবলৈ চৰকাৰ হিচাপে সক্ৰিয় হৈ আছোঁ। কংগ্ৰেছ চৰকাৰসমূহে স্বাধীনতাৰ পিছত কেইবা দশক ধৰি শাসন কৰিছিল আৰু তেওঁলোকে কেতিয়াও জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ জীৱনৰ সমস্যা বোৰ দূৰ কৰিবলৈ যত্ন কৰা নাছিল। আমাৰ বাবে, জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ দ্ৰুত বিকাশ আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে উন্নয়নে তেওঁলোকক সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সুবিধা প্ৰদান কৰিব লাগে, যিবোৰৰ বিষয়ে কংগ্ৰেছ চৰকাৰে কেতিয়াও ভবা নাই। আমি আপোনাৰ বাবে অধিকতৰ অধিক সুবিধাৰ বাবে কাম কৰি আছো।
যেতিয়া আমি সৰ্বাধিক সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে কাম কৰি আছো, মই নিশ্চিত যে ইয়াৰ বাবে কংগ্ৰেছৰ লোকসকলে আহি মিছা প্ৰচাৰ চলাব, কিন্তু মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলে তেওঁলোকৰ অহংকাৰ পৰিশোধ কৰিব, মই নিশ্চিত।
ঘৰটোত বিদ্যুৎ, পকী ঘৰ, গেছ সংযোগ, শৌচালয়, ঘৰৰ ওচৰৰ চিকিৎসা কেন্দ্ৰ, উপাৰ্জনৰ বাবে জীৱিকাৰ উপায় হওঁক আৰু শিশুসকলৰ বাবে ওচৰত এখন খেলপথাৰ আৰু বিদ্যালয় আছে, গাওঁলৈ যোৱা পথ আছে, আমি এখোজ আগুৱাই গৈ সমস্যাটো দূৰ কৰিবলৈ এটা অভিযান লৈছো। মোৰ মনত আছে গুজৰাটে এনেধৰণৰ অভূতপূৰ্ব কাম কৰিছিল। আজি গুজৰাটত, মোৰ মনত আছে যেতিয়া মই প্ৰথমবাৰৰ বাবে মুখ্যমন্ত্ৰী হৈছিলোঁ, চহৰখনৰ মানুহে কৈছিল যে অন্ততঃ সন্ধিয়া বিদ্যুৎ পাওঁ, এনেকুৱা কিবা কৰক। আজি গুজৰাটত ২৪ ঘণ্টা বিদ্যুৎ আহিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে, কিন্তু বিশেষত্বটো চাওক, এইটো বিদ্যুত দিয়াৰ বিষয় আছিল, মই ইয়াত মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলোঁ, তাৰ পিছত কোনখন জিলাই প্ৰথমে ২৪ ঘণ্টা বিদ্যুৎ পাইছিল, আপোনাৰ মনত আছেনে!
গুজৰাটত, মোৰ দাং জিলাক ২৪ ঘণ্টা বিদ্যুৎ প্ৰদান কৰাৰ বাবে জ্যোতি গ্ৰাম যোজনা প্ৰদান কৰা হৈছিল। অৰ্থাৎ জনজাতীয় লোকসকলৰ ৩০০ খন গাঁৱলৈ বিদ্যুৎ যোগান ধৰিসকলোকে ২৪ ঘণ্টা বিদ্যুৎ প্ৰদান কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত প্ৰতিটো ঘৰত জ্যোতি গ্ৰামৰ সুবিধা লাভ হৈছিল। যদি আন কোনো নেতা থাকে, তেওঁলোকে আহমেদাবাদ বা বদোদৰাৰ দৰে এখন চহৰ বাছনি কৰিলেহেঁতেন, কিয়নো যদি তেওঁলোকৰ ছবি বাতৰি কাকতত, ডাঙত ছপা কৰা হয়, তেন্তে তেওঁলোকৰ ছবি কোনে প্ৰিণ্ট কৰিব। মোৰ বাবে, মোৰ জনজাতীয় লোকসকলৰ কল্যাণ মোৰ প্ৰাথমিকতা আছিল আৰু মই ডাং জিলাৰ পৰা লোৱা অনুপ্ৰেৰণা আছিল আৰু মই দেখিছিলো যে বিদ্যুত পোৱাৰ লগে লগে, শিশুসকলে অধ্যয়নৰ প্ৰতি উৎসাহ দেখুৱাইছিল আৰু মানুহৰ জীৱন সলনি কৰিছিল আৰু যেতিয়া মই তাৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈছিলো, মই গণনা কৰিছিলো যে ভাৰতত এনে কিমানখন গাওঁ আছে, য'ত বিদ্যুৎ নাই।
এই মানুহবোৰে যি কৰিছে তাৰ বাবে আমি লজ্জিত। তাত ১৮,০০০ খন গাওঁ আছিল য'ত এটাও বৈদ্যুতিক খুটা পোৱা নাছিল। আমি এটা অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলো আৰু আজি ভাৰতত এনে এখন গাওঁ নাই য'ত বিদ্যুৎ নাই। মই ডাঙৰ পৰা এয়াই শিকিছিলো। মই দাঙৰ কাম চাই এই সকলোবোৰ শিকিছিলো আৰু সেয়েহে মোৰ বাবে জনজাতীয় অঞ্চলটো ৰাজহুৱা শিক্ষাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ মাধ্যম হৈ আহিছে। জনজাতীয় অঞ্চলৰ কৃষিক জীৱন দিয়াৰ বাবে, আপোনাৰ মনত থাকিব পাৰে যে আমি ভালচাদ জিলাত বাৰী আঁচনি আৰম্ভ কৰিছিলো।
মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ এটা বিঘা বা দুটা বিঘা মাটি নাই আৰু সেইটোও গাঁত বা পৰ্বতৰ ওচৰত। এতিয়া এনে পৰিস্থিতিত সেই দৰিদ্ৰ ব্যক্তিজনে কি কৰিব? আপোনাৰ নিজৰ অনুসৰি অলপ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি বাজৰা ৰান্ধক আৰু দিনটো সম্পূৰ্ণ কৰক, আনকি পেট ভৰ্তি কৰাৰ দৰে নাছিল। তেওঁৰ চিন্তা বুজি আমি বাৰী আঁচনি লৈ আহিছিলো আৰু আজিও যেতিয়া আমি ভালচাদৰ ফালে অঞ্চলটোলৈ যাওঁ, মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলে এখন সৰু মাটিত কাজু খেতি কৰা আৰম্ভ কৰিছে। আম, মধুৰিআম হওঁক বা নেমু হওঁক, চিকুৱে এনে সকলো ফল উৎপাদন কৰা আৰম্ভ কৰিছে আৰু মোৰ জনজাতীয় ভাতৃসকলে গোৱাৰ সন্মুখত প্ৰতিযোগিতা কৰা এনে কাজু খেতি কৰি আছে।
আৰু এই বাৰী প্ৰকল্পটোৱে ইমান বোৰ জীৱন সলনি কৰিছে আৰু ইয়াৰ বায়ু সমগ্ৰ দেশত উপনীত হৈছে, আমাৰ জনজাতীয় ভাতৃসকলে অনুৰ্বৰ ভূমিত ফল ৰান্ধে, বাঁহখেতি আৰম্ভ কৰিছে আৰু সেই সময়ত আমাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আব্দুল কালাম তাত আছিল, সেয়েহে তেওঁ কৈছিল যে মই এই সকলোবোৰ চাবলৈ আহিব বিচাৰো, মই কৈছিলো যে আপুনি আহিব। এইটো তেওঁৰ জন্মদিন আছিল, তেওঁ কোনো সুবিধা লোৱা নাছিল আৰু ভালচাদ জিলাৰ জনজাতীয় গাওঁবোৰলৈ গৈছিল আৰু বাৰী প্ৰকল্পটো দেখিছিল আৰু ইয়াক যথেষ্ট প্ৰশংসা কৰিছিল।
এই বাৰী প্ৰকল্পই আমাৰ জনজাতীয় লোকসকলৰ জীৱনত এক ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিছে। আমাৰ জনজাতীয় ভাতৃসকলৰ বাবে সমস্যাটো কেনেকৈ? বেছিভাগ বৰষুণ হয়, কিন্তু পানী বৈ যায় আৰু গ্ৰীষ্মকালত খোৱা পানী নাথাকে। কংগ্ৰেছ চৰকাৰসমূহৰ ওচৰত ইয়াৰ প্ৰতি মনোযোগ দিবলৈও সময় নাছিল। মই এনে কিছুমান নেতাকো দেখিছোঁ, তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ গাঁৱত পানীৰ টেংক নিৰ্মাণ কৰিছিল, কিন্তু সেই পানীৰ টেংকবোৰ এবাৰো ভৰ্তি হোৱা নাছিল।
মই এনেকুৱা দিন দেখিছোঁ, যেতিয়া মই মুখ্যমন্ত্ৰী হৈছিলো, মই এই টেংকবোৰ ভৰ্তি কৰিবলৈ কাম কৰিছিলো। মই আগতেও জনজাতীয় সকলৰ প্ৰতি এইটো চাবলৈ অভ্যস্ত আছিলোঁ। বিদ্যুতৰ দৰে আমিও পানীৰ পিছত গৈছিলো। আমি হেণ্ড পাম্প স্থাপন কৰিছো, য'তেই চাওঁ, হেণ্ড পাম্পৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছিল আৰু আজি আমি এটা পানীৰ গ্ৰিড তৈয়াৰ কৰি আছো। পানীখিনি উচ্চতালৈ লৈ যোৱাৰ দ্বাৰা, সমগ্ৰ নেটৱৰ্কটো জনজাতীয় লোকসকলৰ দূৰৱৰ্তী গাওঁবোৰলৈ খালৰ জাপ জলসিঞ্চনৰ দ্বাৰা স্থাপন কৰা হৈছে আৰু পানী বিতৰণ কৰিবলৈ কাম কৰিছে আৰু ডাবা-কথা খালৰ বাবে জনজাতীয় ভাতৃসকলৰ বাবে কিমান কঠিন আছিল। মই খালৰ ডাবা-কথাৰ পৰা পানী তুলি লৈছো আৰু মোৰ জনজাতীয় ভাতৃ আৰু কৃষকসকলক পানী দিছো আৰু সেইকাৰণে তিনি-তিনিটা উৎপাদন আৰম্ভ হৈছে। মোৰ কৃষক ভাতৃসকলে যাতে কোটি টকাৰ এই আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰে, এই পানী জনজাতীয় অঞ্চলৰ মোৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ ওচৰলৈ যায় আৰু ইয়াৰ বাবে পানীৰ সুবিধা উন্নত হৈছে সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ মই এই কাম কৰিছো।
এটা সময় আছিল, গুজৰাটত ১০০ টা ঘৰৰ ভিতৰত ২৫ টা ঘৰ আছিল য'ত ঘৰটোত পানী আহিছিল, হেণ্ড পাম্পবোৰো দূৰদূৰলৈ আহিছিল আৰু আজি গুজৰাটত ভূপেন্দ্ৰ ভাইৰ চৰকাৰে কৰা কঠোৰ পৰিশ্ৰম, মই আৰম্ভ কৰা কাম, আজি গুজৰাটৰ ১০০ টা ঘৰৰ ভিতৰত ১০০ টাঘৰে পাইপযুক্ত পানী যোগান ধৰাৰ কাম কৰিছে। ইয়াৰ ওপৰত বহুতো কাম কৰা হৈছে।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
জনজাতীয় অঞ্চলৰ মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ আমি বন বন্ধু কল্যাণ যোজনাৰ আশ্ৰয় লৈছো আৰু আজি মংগু ভাই ইয়ালৈ আহিছে, এইটো মোৰ সৌভাগ্য যে এতিয়া তেওঁ মধ্য প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল। গুজৰাটৰ এগৰাকী জনজাতীয় মাতৃৰ গৰ্ভৰ পৰা জন্ম গ্ৰহণ কৰা মংগু ভাইয়ে মধ্য প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল হৈ তাত কল্যাণমূলক কাম কৰি আছে নেকি তাক লৈ আচৰিত হ'ব পাৰে। আমি সৌভাগ্যৱান যে আজি এনে এক পৱিত্ৰ অনুষ্ঠানত তেওঁ চৰকাৰৰ এই কাৰ্যসূচীলৈ আহিছিল আৰু আমাৰ সকলোকে আশীৰ্বাদ দিছিল।
যেতিয়া মংগু ভাই ইয়াত এজন মন্ত্ৰী আছিল, তেতিয়া তেওঁ দিন-ৰাতি জনজাতীয় লোকসকলৰ বাবে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি এক সমৰ্পিত জীৱন অতিবাহিত কৰিছিল আৰু সম্পূৰ্ণৰূপে নিখুঁত নেতা আছিল। এনে এজন জনজাতীয় নেতাক প্ৰস্তুত কৰাটো কেৱল ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টী আৰু যাৰ গৌৰৱ সমগ্ৰ দেশৰ জনজাতীয় সমাজে গঢ়ি তুলিছে। আৰু সেই সময়ত, মংগু ভাইৰ নেতৃত্বত কাম আৰম্ভ হৈছিল, সেই সকলোবোৰ কাম আজি আমাৰ জনজাতীয় জিলাত, তাপী জিলাৰ, আমাৰ বহুতো ছোৱালীয়ে বিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়লৈ যাবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। জনজাতীয় সমাজৰ বহুপুত্ৰ-কন্যাই বিজ্ঞানত অধ্যয়ন আৰম্ভ কৰিছে, চিকিৎসকসকল অভিযন্তা হৈ পৰিছে। তেওঁলোকে নাৰ্চিং লৈ যোৱা আৰম্ভ কৰিছে আৰু এতিয়া তেওঁলোকে বিদেশলৈও যাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
২০-২৫ বছৰ আগতে, সমগ্ৰ জনজাতীয় এলেকাটোৱে কেৱল কেইটামান জনজাতীয় আশ্ৰম শালা চলাইছিল। কোনো বিজ্ঞান শাখাৰ বিদ্যালয় নাছিল। যদি দশম-দ্বাদশত বিজ্ঞান শিক্ষক নাথাকে, মোৰ জনজাতীয় শিশুসকলে অভিযন্তা চিকিৎসক কেনেকৈ হ'ব পাৰিব? মই সকলোকে এই সকলো সমস্যাৰ পৰা আঁতৰাই আনিছিলো আৰু আজি শিশুসকল চিকিৎসক আৰু অভিযন্তা হৈ পৰিছে আৰু অধ্যয়ন আৰু লিখনিৰ দ্বাৰা দেশ, সমাজ আৰু জনজাতীয় অঞ্চললৈ সুনাম কঢ়িয়াই আনিছে। আমি এইটোৱেই কাম কৰিছো। কংগ্ৰেছে আনকি এনে ধৰণৰ কাম কৰা উচিত বুলিও বিবেচনা কৰা নাছিল।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
কংগ্ৰেছৰ চিন্তা ধাৰা আৰু ইয়াৰ কাম কৰাৰ পদ্ধতি, আমি চিন্তাধাৰা সলনি কৰিকাম কৰাৰ পদ্ধতি সলনি কৰিছো আৰু কালি গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰত মই ভাৰতৰ প্ৰথমটো ডাঙৰ কাৰ্যসূচী উদ্বোধন কৰিছো, যিহৈছে মিছন স্কুল অৱ এক্সেলেন্স। গুজৰাটত পছন্দ কৰা বিদ্যালয়সমূহৰ ভিতৰত চাৰি হাজাৰ বিদ্যালয় জনজাতীয় অঞ্চলৰ, কিয়নো মোৰ আমাৰ জনজাতীয় পুত্ৰ আৰু কন্যাসকলৰ ওপৰত বিশ্বাস আছে যে যদি তেওঁলোকে এই শিক্ষা লাভ কৰে, তেন্তে তেওঁলোকে বিশ্বৰ বাবে গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিব। জনজাতীয় পুত্ৰ আৰু কন্যাৰ ওপৰত মোৰ এনে বিশ্বাস আছে।
যোৱা বিশ বছৰত, তেওঁ জনজাতীয় অঞ্চলত দহ হাজাৰৰো অধিক বিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰিছিল, একলব্য মডেল স্কুল আৰু কন্যাসকলৰ বাবে বাসস্থান আৰম্ভ কৰিছিল, যাতে তেওঁলোকে পঢ়িব পাৰে। তেওঁলোকৰ বাবে ক্ৰীড়াৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। আজি, যেতিয়া জনজাতীয় অঞ্চলৰ পুত্ৰ-কন্যাসকলে খেল কুম্ভ আয়োজন কৰে, তেওঁলোকে পুৰস্কাৰ লয়। এয়াই তেওঁলোকৰ শক্তি। গোধৰাৰ গোবিন্দ গুৰু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ নৰ্মদাৰ বিৰচা মুণ্ডা জনজাতীয় বিশ্ববিদ্যালয়ে জনজাতীয় শিশুসকলৰ বাবে এই কাম কৰিছে।
আমি জনজাতীয় শিশুসকলক বৃত্তিৰ বাবে বাজেটো দুগুণ কৰিছো। একলব্য মডেল স্কুলৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি কৰা হৈছে। যদি আমাৰ জনজাতীয় শিশুৱে শিক্ষা লাভ কৰে বা বিদেশলৈ গৈ পঢ়িব বিচাৰে, তেন্তে তেওঁলোকে সেইক্ষেত্ৰতো আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
আজি আমাৰ জনজাতীয় লোকসকলে সমগ্ৰ বিশ্বৰ ডাঙৰ দেশসমূহত এক মহান কাম কৰি আছে। আমাৰ চৰকাৰে যিদৰে স্বচ্ছতা আনিছে, দুৰ্নীতিমুক্ত হৈ কাম কৰিছে, খেলো ইণ্ডিয়াৰ বাবে কাম কৰিছে, আমাৰ জনজাতীয় শিশুসকলে সুযোগ লাভ কৰিছে।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
মই ভান বন্ধু আঁচনি লৈ গুজৰাটলৈ আহিছিলো, ভূপেন্দ্ৰ ভাইয়ে এতিয়াও সেই আঁচনিখন আগবঢ়াই আছে আৰু ইয়াত এক লাখ কোটিতকৈও অধিক টকা ব্যয় কৰা হৈছিল। উমাৰ্গোঁৰ পৰা অম্বাজী গাঁৱৰ জনজাতীয় অঞ্চললৈ লাখ কোটি টকা খৰচ কৰা হৈছে।
দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ কামত লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয় কৰা হৈছিল আৰু এই শিশুসকলে এটাৰ পিছত এটাকৈ বহুতো নতুন বিদ্যালয়, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, নাৰ্চিং মহাবিদ্যালয় লাভ কৰিছিল। এই আঁচনিৰ অধীনত জনজাতীয় লোকসকলৰ বাবে ২.৫ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। মোৰ গুজৰাটত প্ৰায় ২.৫ লাখ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আমি মোৰ জনজাতীয় ভাতৃসকলৰ বাবে এটা পকী ঘৰ পাবলৈ, মাটিপাট্টা পাবলৈ, ইয়াৰ মালিকীস্বত্ব লাভ কৰাৰ বাবে কাম কৰিছো।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
জনজাতীয় অঞ্চলত যোৱা পাঁচ-সাত বছৰত লাখ ঘৰ, এক লাখ জনজাতীয় পৰিয়ালক ভূমি লীজ দিয়া হৈছে, আমি এই কাম টো কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো। মোৰ মনত আছে যেতিয়া আপুনি মোক সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিছিল আৰু জনজাতীয় সমাজত পুষ্টিহীনতাৰ সমস্যা আছিল। যেতিয়া আমাৰ ছোৱালীবোৰৰ বয়স ১১-১২ বা ১৩ বছৰ আছিল, যেতিয়া তেওঁলোকৰ শৰীৰ বিকশিত হ'ব লাগিছিল, আমি পাৰিবাৰিক সমস্যাৰ বিষয়ে চিন্তিত হৈছিলোঁ আৰু শিশুসকলৰ বাবে সঞ্জীৱনী গাখীৰ আঁচনিৰ জৰিয়তে গাওঁৰ পৰা গাওঁলৈ গাখীৰ বিতৰণ কৰিছিলো, খাদ্যশস্য প্ৰদান কৰিছিলো। মই ১,৫০০ ৰো অধিক স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ আৰম্ভ কৰিছিলো আৰু চিকল চেলৰ দৰে ৰোগৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে প্ৰচাৰ চলাইছো। আমি সমগ্ৰ বিশ্বতে ইয়াৰ বাবে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ চিকিৎসা উপলব্ধ হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ কাম কৰি আছো। যাতে মোৰ জনজাতীয় পৰিয়ালবোৰ যিবহু শতাব্দী ধৰি চিকল চেল ৰোগত বাস কৰি আহিছে তেওঁলোকৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পায়। আমি তেওঁৰ বাবে ভগীৰথৰ কাম কৰিছো।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
আমি আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলক সমস্যাৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ, যিমান সম্ভৱ সোনকালে সমস্যাৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ হাজাৰ হাজাৰ টকাৰ কিট দি সহায় কৰি আছোঁ, ইয়াৰ সৈতে, আমাৰ সন্তানপুষ্টি আঁচনিৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্যৱান হৈ পৰে, আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলে গৰ্ভধাৰণত পুষ্টিকৰ খাদ্য লাভ কৰে। মাতৃ, ভগ্নী, শিশু হওঁক, তেওঁলোকে সময়মতে টিকাকৰণ কৰাব লাগে, তেওঁলোকৰ পক্ষাঘাতৰ দৰে কোনো ৰোগ নাই, সৰু শিশুৰ জীৱনত কোনো গুৰুতৰ ধৰণৰ ৰোগ আহিব নালাগে, কিয়নো আমি ইন্দ্ৰধনুষ আঁচনি ব্যৱহাৰ কৰি আছো।
কেৱল এয়াই নহয়, আঢ়ৈ বছৰতকৈও অধিক সময় পাৰ হৈ গ'ল, সমগ্ৰ দেশতে কৰোনা মহামাৰী আহিছিল, এই পৰিস্থিতিত আমি প্ৰথম কি কৰিছিলোঁ, আমি সিদ্ধান্ত লৈছিলো যে সমস্যাত থকা গাওঁখনত, অৰণ্যত বাস কৰি, মধ্যবিত্ত ৮০ কোটি লোক, যদি পৃথিৱীয়ে এই সংখ্যা টো শুনিছে, তেওঁলোকৰ চকু ফাটি যায়, তেনে লোকসকলে বিনামূলীয়া ৰেচন পায় আৰু দৰিদ্ৰ ঘৰৰ ষ্টোভ নিৰ্বাপিত কৰিব নালাগে, নিৰ্বাপিত কৰিব নালাগে। আমি এনে ধৰণৰ ব্যৱস্থা কৰিছো। আমি দৰিদ্ৰসকলৰ বাবে তিনি লাখ কোটি টকা খৰচ কৰিবলৈ কাম কৰিছো। কোনো পৰিয়ালে ভোকত থাকিব নালাগে, কোনো শিশুৱে ভোকত শুব নালাগে। আমিয়েই তেওঁৰ বিষয়ে চিন্তা কৰোঁ।
ঘৰৰ কাঠৰ ধোঁৱাৰ ফলত চকুদুটা ক্ষতিগ্ৰস্ত হ'লে বন বিভাগৰ সৈতে আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ কিমান বিবাদ হয়। আমি আপোনাক গেছ সংযোগ, গেছ চিলিণ্ডাৰ দিছিলো আৰু মই ভূপেন্দ্ৰ ভাইক অভিনন্দন জনাইছো যে আমি দেৱালীত তেওঁলোক সকলোকে বিনামূলীয়াকৈ দুটা চিলিণ্ডাৰ দিয়াৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ আশীৰ্বাদৰ দ্বাৰা, আমি নতুন কাম কৰাৰ শক্তি পাওঁ। ইয়াৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়াল উপকৃত হৈছে।
আমি আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা লৈ আহিছো। যদি আপোনাৰ কোনো ৰোগ আছে, আপোনাৰ এই পুত্ৰই পাঁচ লাখ টকালৈকে বিল পৰিশোধ কৰিবলৈ সাজু। প্ৰতি বছৰে পাঁচ লাখ টকা, কেৱল এক লাখ টকা নহয়। যদি আপুনি এতিয়া চল্লিশ বছৰ জীয়াই আছে, তেন্তে প্ৰতি বছৰে আপোনাৰ অসুস্থতা, আয়ুষ্মান যোজনা অৰ্থাৎ এই কামটো সোণৰ কাঠৰ দৰে। আপুনি সোণৰ কাঠৰ সৈতে য'লৈকে যায়, আপুনি লগে লগে টকা পায়। আয়ুষ্মান কাৰ্ড সোণৰ কাঠৰ দৰে। এই আয়ুষ্মান কাৰ্ডখন এনেকুৱা যে আটাইতকৈ ডাঙৰ চিকিৎসালয়বোৰৰ দুৱাৰ খোলে। যদি আপোনাৰ ৰোগৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ অস্ত্ৰোপচাৰৰ প্ৰয়োজন হয়, তেনেহ'লে অস্ত্ৰোপচাৰ কৰা হয়।
কেৱল এয়াই নহয়, আপুনি এই সকলোবোৰ কেৱল তাপী, ব্যাৰী বা চুৰাটত কৰা উচিত নহয়। আপুনি কলকাতা, মুম্বাই, দিল্লীত য'তেই থাকক, ই সোণৰ কাঠৰ দৰে কাম কৰিব। কাৰ্ডখন দেখুৱাওক, যদি আপুনি মোডী চাহাবৰ ছবি দেখে, আমি দুৱাৰ খুলিম। ভাইসকল, আমি দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে এই কাম টো কৰিছো। আমি চিন্তিত যে আমাৰ জনজাতীয় সমাজে ক্ষতিগ্ৰস্ত নহয়। স্বাধীনতা আন্দোলনত আমাৰ জনজাতীয় সমাজে কিমান ডাঙৰ অৱদান আগবঢ়াইছে। কিমান জন সাহসী ব্যক্তিয়ে অৱদান আগবঢ়াইছে আৰু জনজাতীয় ভগৱান বিৰচা মুণ্ডাই তেওঁৰ জীৱন দিছিল, কিন্তু আগৰ চৰকাৰবোৰে তেওঁলোকক পাহৰি গৈছিল। বহুতো শিশু থাকিব যিয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিৰচা মুণ্ডাৰ নাম শুনিব। এতিয়া ১৫ নৱেম্বৰত জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস উদযাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে, বিৰচা মুণ্ডাৰ জন্মদিন।
আপুনি আচৰিত হ'ব যে এই জনজাতীয় সমাজবোৰ শতিকা ধৰি দেশখনত আছে নে নাই। জনজাতীয় সমাজ ইয়াত আছিল নে নাই। ভগৱান ৰামৰ সময়ত, শবৰী মাতা তাত থাকক বা নাথাকক, কিন্তু দেশ স্বাধীন হৈ পৰিছিল আৰু অটলজীৰ চৰকাৰ গঠন নোহোৱালৈকে, জনজাতীয় লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে কোনো মন্ত্ৰালয় নাছিল। প্ৰথমবাৰৰ বাবে, বিজেপি চৰকাৰ গঠন কৰা হৈছিল, তাৰ পিছত জনজাতীয় সকলৰ বাবে এটা পৃথক মন্ত্ৰালয় গঠন কৰা হৈছিল আৰু জনজাতীয় সকলৰ বাবে পৃথক বাজেট আৱণ্টন কৰা হৈছিল আৰু জনজাতীয় লোকসকলৰ ওপৰত মনোযোগ দিয়া আৰম্ভ হৈছিল। কংগ্ৰেছৰ লোকসকলেও এই কামটো কৰিব পাৰিলেহেঁতেন, কিন্তু তেওঁলোকে এইটো নকৰিলে। বিজেপিৰ লোকসকল আহিছিল আৰু জনজাতীয় সকলৰ বাবে এটা পৃথক বাজেট আৰু মন্ত্ৰালয় তৈয়াৰ কৰিছিল আৰু এতিয়া তেওঁলোকৰ বিকাশৰ বাবে কাম কৰা হৈছে। অটলজীৰ চৰকাৰে গ্ৰাম সড়ক যোজনা প্ৰস্তুত কৰিছিল। আমি জনজাতীয় অঞ্চলৰ গাওঁলৈ যোৱা পথটোৰ বিষয়ে চিন্তিত।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
এই ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে দ্বৈত ইচ্ছাশক্তিৰে কাম কৰি আছে। আমাৰ চৰকাৰেসকলো উৎপাদনত এমএছপি কভাৰেজ ১২,০০০ পৰা ৯০,০০০ লৈ বৃদ্ধি কৰিছে। আমি আমাৰ জনজাতীয় অঞ্চলত উৎপাদিত ৯০,০০০ বস্তু যোগ কৰিছো। আমি যাযাবৰ জনজাতিকো অগ্ৰাধিকাৰ দিছিলো। তেওঁৰ বাবে এটা পৃথক বোৰ্ড বনাইছিল। আমাৰ দেশত আগতে বহু প্ৰকাৰৰ নিয়ম আছিল, ব্ৰিটিছে তেওঁলোকৰ নিজৰ লাভৰ বাবে এই নিয়মবোৰ প্ৰস্তুত কৰিছিল, কিন্তু মোৰ জনজাতীয় লোকসকলে বাঁহ কাটিব নোৱাৰিলে, যদি তেওঁলোকে কাটিছিল, তেওঁলোকে কাৰাগাৰলৈ যাব লগা হৈছিল। যদি জনজাতীয় ভাতৃয়ে বাঁহ কাটে, তেওঁ ইয়াৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা বস্তুবিক্ৰী কৰি আৰু ইয়াৰ পৰা প্ৰয়োজনীয় বস্তু ক্ৰয় কৰি জীৱিকা উপাৰ্জন কৰিব পাৰে। মই আহি এই আইনসলনি কৰিলোঁ। মই কলো এই বাঁহঘাঁহ, গছ নহয়, বাঁহ কোনোবাই খেতি কৰিব পাৰে, কাটি বিক্ৰী কৰিব পাৰে। এইটো মোৰ জনজাতীয় সকলৰ অধিকাৰ। আপোনাৰ এই পুত্ৰই আহি ব্ৰিটিছ যুগৰ শাসন সলনি কৰিছে আৰু আজি মোৰ জনজাতীয় ভাতৃ বাঁহ খেতিৰ গৰাকী হৈ পৰিছে আৰু আঠ বছৰত আমি জনজাতীয় অঞ্চলৰ বাবে বাজেট তিনিবাৰ বৃদ্ধি কৰিছো। এই সকলো প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে জনজাতীয় লোকসকলে নিযুক্তি লাভ কৰে, জনজাতীয় কন্যাসকলে উন্নতিৰ সুযোগ পায়, তেওঁলোকে স্ব-নিযুক্তি লাভ কৰে, আমি এনে প্ৰচেষ্টা কৰিছো।
আজি দেশখনগৌৰৱান্বিত যে জনজাতীয় কন্যাগৰাকী দেশৰ ৰাষ্ট্ৰপতিপদত বহি আছে। দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এনে হৈছে, আমাৰ মংগু ভাই ৰাজ্যপালপদত বহিআছে। আমি এই পৰিৱৰ্তন আনিছো। স্বাধীনতা সংগ্ৰামত জনজাতীয় সকলে যি কাম কৰিছে। তেওঁলোকে ব্ৰিটিছসকলৰ ওচৰত নমস্কাৰ কৰা নাই। জনজাতীয় সমাজত এনে বহুতো ঘটনা ঘটিছে, যিবোৰ সকলোৱে পাহৰি গৈছে। যাৰ বাবে মই সিদ্ধান্ত লৈছো, এনে ধৰণৰ ঘটনা সকলো ৰাজ্যতে হওক, আমি ডাঙৰ সংগ্ৰহালয় নিৰ্মাণ কৰিম আৰু শিশুসকলক এনেদৰে দেখুৱাবলৈ লৈ যাম যে আমি আজি জীয়াই থকা সুখ আৰু শান্তি দেখিছো, আমি আমাৰ জনজাতীয় ভাতৃসকলে তেওঁলোকৰ বাবে কৰা ত্যাগক শুভেচ্ছা জনোৱা উচিত। সিহঁতৰ ভৰি ধুলি দিয়ক। এইটোৱেই মই ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক শিকাব লাগিব।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
এই ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰতো বহুতো কাম কৰি আছে। আপুনি ভাবে যে গুজৰাটৰ এজনো মুখ্যমন্ত্ৰী দেৱমোগ্ৰাই কেতিয়াও দেৱমোগ্ৰাৰ নাম শুনা নাছিল, মই দেৱমোগ্ৰালৈ গৈছিলো আৰু তাৰ পিছত দেৱমোগ্ৰা, ইয়াৰ ব্যৱস্থা, কিমান পৰিৱৰ্তন হৈছে তাৰ মেলা হ'ব লাগে। এই সম্পূৰ্ণ হৃদয়টো নিযুক্তিৰ এটা সম্পূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে।
আজি, ষ্টেচু অফ ইউনিটি সমগ্ৰ অঞ্চলৰ জনজাতীয় লোকসকলৰ বাবে নিযুক্তিৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অগ্ৰগতি হৈছে। আজি দুয়োকে সংযোগ কৰা এটা পথ ইয়াৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে, তীৰ্থযাত্ৰা ক্ষেত্ৰসমূহ মাজত আহিব। আপুনি বিবেচনা কৰে যে জনজাতীয় লোকসকলৰ ঘৰত উপাৰ্জনৰ কিমান উপায় প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এতিয়া তেওঁলোকে চহৰৰ ফুটপাথত থাকিব লগা হৈছিল যাতে তেওঁলোকে পথৰ ক'লা এছফাল্টৰ কাম কৰিব পাৰে, সেই দিনবোৰ নাইকিয়া হৈছে। এতিয়া মই ইমান শক্তি দিব লাগিব যে তেওঁ কেৱল তেওঁৰ ঘৰত থাকিহে জীৱিকা উপাৰ্জন কৰিব পাৰে।
এই উন্নয়ন অংশীদাৰীত্ব হৈছে দৰিদ্ৰতম লোকসকলক শক্তিশালী কৰা। দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে আমাৰ জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। সকলোৰে প্ৰচেষ্টা, আমি এই মন্ত্ৰৰ সৈতে চলি আছো। আমি এনে ব্যৱস্থা কৰি আছো যে সমাজৰ দূৰৱৰ্তী মানুহজনো সমাজৰ অংশ হ'ব লাগে আৰু উন্নয়নমূলক সমাজেও দূৰৱৰ্তী ব্যক্তিৰ সৈতে ভাল কৰাৰ দায়িত্ব ল'ব লাগে।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
বিজেপি চৰকাৰ দৰিদ্ৰ আৰু জনজাতীয় লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে। দৰিদ্ৰ হওঁক বা শোষিত হওঁক, আমি তেওঁলোকৰ কাম কৰিবলৈ আন্তৰিক প্ৰচেষ্টা কৰি আছোঁ আৰু সেয়েহে আপোনালোক সকলোৱে ইমান ডাঙৰ সংখ্যাত আহে আৰু তেওঁলোকক আশীৰ্বাদ কৰে। আপোনাৰ আশীৰ্বাদ হৈছে আমাৰ শক্তি আৰু অনুপ্ৰেৰণা। আপোনাৰ আশীৰ্বাদ হৈছে আমাৰ শক্তি। আপোনাৰ আশীৰ্বাদ হৈছে আমাৰ কাম কৰাৰ সংকল্প। আপোনাৰ আশীৰ্বাদ হৈছে আমাৰ জীৱন আপোনাক আৰু আপোনাৰ আশীৰ্বাদৰ মূলধনেৰে উৎসৰ্গা কৰা, অনাগত দিনবোৰত আপোনাক আগুৱাই নিয়া, আপোনাৰ আৰামৰ বাবে কাম কৰি থকা, এনে আশীৰ্বাদ ৰখা। মই সেয়াই বিচাৰো। মই আপোনাৰ ভৰিত বহুতো উন্নয়নমূলক কাম উৎসৰ্গা কৰি শেষ কৰিছো। দুয়োখন হাত দাঙক আৰু মোৰ সৈতে সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কওক -
ভাৰত মাতা কী জয়
ডাঙৰকৈ - ভাৰত মাতা কী জয়
ডাঙৰকৈ - ভাৰত মাতা কী জয়
বহু বহু ধন্যবাদ।
টোকা – ভাষণটো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটী ভাষাত প্ৰদান কৰিছিল। ইয়াত অসমীয়া অনুবাদ কৰিবৰ বাবে হিন্দী সংস্কৰণৰ সহায় লোৱা হৈছে।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony of various development works in Vyara, Gujarat
20 OCT 2022 10:25PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
All of you have come from different corners of the district to bless us all and I was told that you have all been here for about two and a half to three hours. Your patience, this love, your enthusiasm and joy and this entire atmosphere gives me a new strength and energy to work for you. It gives me new confidence. So, first of all my heartiest greetings to all of you!
For the last twenty years all of you have given me your support and your love. I am fortunate to have this warm relationship with you. And everything has been given to me by the tribal brothers, sisters and mothers. Probably no one else in politics has this kind of fortune. And you have showered me with this relentless and unconditional love for 20 straight years. Therefore, no matter where I am, in Gandhinagar or Delhi, only one thought comes to my mind and that is to keep serving you at every opportunity.
Even today, projects worth hundreds of crores of rupees have either been inaugurated or their foundation stones have been laid in the entire tribal area including Tapi-Narmada. The programmes organized yesterday and today include projects that are worth more than the total annual budget of the earlier governments. It's for all of you.
This is for you only. Don't assume that we are doing this only for the bright future of your children. Your parents have spent part of their lives in the jungles. They had to live under difficult circumstances. Some of those difficulties are now gone. Yet there are some challenges that you have been facing. But I have made a promise to you. That is why I work day and night to ensure that your children do not have to suffer from the hardships that you have faced. That's why we want to develop the tribal area.
We work hard in the interests of the tribal areas and for the welfare of the tribal brothers because we have grown up with the blessings of all of you. Also, you have seen the working culture of the earlier governments in this area. You don't speak, but you know everything.
Make the comparison between the earlier Congress governments and the BJP governments of today across the country. The Congress governments were not at all concerned about your bright future. They are always concerned about elections and they make promises before elections. Later, they forget those false promises.
But the BJP government gives topmost priority to the welfare of the tribals. We work for our tribal brothers and sisters to help them become powerful and capable. We ensure that their entire region progresses in the best possible way. The nature of the Congress government was to mock the tribal tradition.
If I ever wear a traditional tribal turban or a jacket, they would make fun of the attire in their speeches. But I would like to tell the Congress leaders that they are making fun of the tribal leaders, their traditions, and their culture for political brownie points. Yes, the tribal brothers will never forget it and will give a befitting reply at the right time.
On the one hand, the Congress governments did not understand the value of the things made by the tribals whereas for the BJP governments understood the power of Van-Dhan and we wanted to ensure that the forest produce gets its real value in the world markets.
Brothers & Sisters,
Wherever the BJP government has been formed in the country, it is giving top priority to the welfare of tribals. We are the most active government compared to any other government, working in a dedicated way. Congress governments ruled for decades after independence and they have never bothered to resolve the problems of the tribal brothers and sisters. But we have always thought about the speedy development of tribal brothers and sisters and have thought about providing the best facilities to them for future development. The Congress governments have never thought about these things. We have been working relentlessly to ensure that you get maximum facilities.
As we are working to provide various facilities, I believe the Congress people will come and try to spread false propaganda. But my tribal brothers and sisters will give a befitting reply to their arrogance.
We have launched various campaigns to ensure that every house is a pucca house and has electricity, gas connection, toilets, medical centres near the house, means of earning livelihood and a playground and school for the children as well as proper roads. I remember Gujarat has done remarkable work. I still remember that when I became the CM for the first time, the people from the cities used to say - " If electricity is available at least in the evenings, we will be happy". Today, Gujarat has 24 hours electricity. So when I became the CM and decided to provide electricity, do you know which district was the first to get electricity for 24 hours? Do you remember?
In Gujarat, Dang district was the first to get 24 hours electricity under Jyoti Gram Yojana. That is, electricity was delivered to 300 villages of tribals and 24 hours electricity was given to all. The benefit was provided to every household. If there were other leaders, they would have chosen a city like Ahmedabad or Vadodara, because in that case their photographs would have been printed in the newspapers. Who would have printed their photographs in Dang? But for me, the welfare of my tribals was my greatest priority and it was a great inspiration for me as I noticed that as soon as electricity reached these places, children started showing interest in studies and the people's lives changed. Seeking inspiration from that, when I became the Prime Minister, I calculated the number of such villages in India without electricity.
We are ashamed of what these people have done. There were 18000 villages where not a single electric pole had reached. We launched a campaign and today there is not a single village in India that does not have electricity. I have learnt these things from Dang by closely watching Dang's work. Hence, the tribal area has been the biggest medium of education in public life for me. In order to develop agriculture in the tribal areas, you probably remember that we had started the Bari scheme in Valsad district.
My tribal brothers and sisters hardly have a bigha or two bighas of land and that too with potholes. Now what will they do in such a situation? You work hard and grow millets but that is not enough to even satiate your hunger. Understanding that concern, we brought the Bari scheme and even today when we go to the areas near Valsad, we can see that my tribal brothers and sisters have started cultivating cashew nuts on a small land. They are producing fruits like Mango, guava, lemon and chikoo. Now my tribal brothers are cultivating cashews which are competing with Goa.
And this Bari project has changed people's lives and its impact has reached all over the country. Our tribal brothers have produced fruits on barren land. They have started cultivating bamboo. At that time our President was Shri Abdul Kalam. He had said that he wanted to come to see this and I had invited him to come. It was his birthday. He did not avail any facility and went straight to the tribal villages of Valsad district. He witnessed the Bari project there and praised it profusely.
This Bari project has brought a sea change in the lives of our tribal people. How is the problem even for our tribal brethren? It received a lot of rainfall but the water used to run off. And there was scarcity of drinking water in the summer season. The Congress governments did not even have the time to pay attention to this. I have also seen that some of those leaders used to get water tanks built in their villages, but those water tanks were not filled even once.
I have also seen such days. When I became the CM, I ensured the filling of these tanks. I always had this habit of looking after the tribals. Like electricity, we started working in the direction of ensuring water. We had installed hand pumps everywhere and this was discussed everywhere. Today we are developing water grids. We also laid the network of canals and lift irrigation systems to supply water to the remotest tribal villages. Water was lifted from the Daba-Kantha canal to supply that to my tribal brothers and farmers. Thus, three types of crops have started growing in this area. My farmer brothers should get the benefit of this scheme worth hundreds of crores of rupees. We have ensured that this water reached my mothers and sisters in the tribal areas. As a result, the water facility has improved.
There was a time in Gujarat when only 25 out of 100 Houses had water available to them within the house. The hand-pumps also used to be far away. Today, due to the hard work of Bhupendrabhai's government in Gujarat, 100 out of 100 houses have got piped water supply. A lot of work has been done in this direction.
Brothers & Sisters,
To meet the basic needs of the tribal area, we have started the Van Bandhu Kalyan Yojana. Today Mangu Bhai is with us here. I am proud to say that now he is the Governor of Madhya Pradesh. Mangu Bhai is the son of a tribal mother in Gujarat. Now he is doing welfare-related work as the Governor of Madhya Pradesh. Fortunately today, on such an auspicious occasion, he has come to this event and has blessed all of us.
When Mangu bhai was a Minister here, he had dedicated his entire life for the cause of the tribals and has been a remarkable leader. Bharatiya Janata Party has developed such a remarkable tribal leader and he is the pride of the tribal society all over the country. And as a result of the projects started under the leadership of Mangu Bhai, today in our tribal districts, in Tapi district, many of our daughters have started going to schools and colleges. Many sons and daughters of the tribal society have started studying science and are becoming doctors and engineers or have started getting into nursing courses. Now they have started going abroad too.
20-25 years ago the entire tribal area had only a few tribal ashram schools. There was no science stream in schools. If there is no science faculty in 10th-12th standard, then how would my tribal children become engineers and doctors? I pulled everyone out of this issue. Today, the children are becoming doctors and engineers and are bringing laurels to the country, the society and the tribal area with education. We have done this work. Congress did not even consider doing such things.
Brothers & Sisters,
Congress had a different way of thinking and working. We have changed the old ways of thinking and working. Yesterday in Gandhinagar in Gujarat, I inaugurated an ambitious programme named 'Mission School of Excellence'. The aim is to take world class technology to schools. In Gujarat, there will be about 4,000 such schools in the tribal areas because I have trust in our tribal sons and daughters. If they receive good quality education, they will attain great success in the world. I have complete trust in tribal sons and daughters.
We have built more than ten thousand schools in the tribal areas in the last twenty years. We have started Eklavya Model Schools and residential schools for daughters so that they can get educated. We have also arranged sports for them. Today, the sons and daughters of tribal areas organize Khel Kumbh. They even emerge victorious. This is their strength. We have developed Birsa Munda Tribal University in Narmada and Govind Guru University in Godhra for the tribal children.
We have also doubled the budget of scholarships for tribal children. The number of Eklavya Model Schools has also been increased. If the tribal children want to study abroad or get higher education, then we also have financial assistance for them.
Today our tribals are doing commendable work in major countries all over the world. The way our government has brought transparency, has engaged in corruption-free work and has brought 'Khelo India', our tribal children are seeking a plethora of opportunities.
Brothers & Sisters,
I had brought the Van Bandhu scheme to Gujarat. Bhupendrabhai is taking that scheme forward even today. More than one lakh crore rupees were spent on it from the tribal villages of Umargaon to Ambaji.
More than one lakh crore rupees was spent on the work of its second phase. And these children were provided with many new schools, medical colleges and nursing colleges one after the other. Under this scheme, Rs 2.5 lakh crores have been spent for the tribals. About 2.5 lakh houses have been built in Gujarat. We have worked to ensure that my tribal brothers get a pucca house, a land lease and its ownership as well.
Brothers & Sisters,
In the tribal areas during the last five-seven years, about 6 lakh houses and land leases have been given to one lakh tribal families. I still remember that when you gave me the opportunity to serve, the problem of malnutrition was plaguing the tribal society. The bodies of our daughters aged 11, 12 or 13 years were not developed as they should have by that age. So, we were concerned about them and through Sanjeevani Doodh Yojna, milk and food grains were delivered to every village for the children. We also started more than 1500 health centers and I have campaigned all over the country for creating awareness against diseases like sickle cell anemia. We are working to ensure the best treatment for it so that my tribal families who have been suffering from sickle cell disease for centuries can get rid of it. So, we started the Bhagirath scheme for that.
Brothers & Sisters,
We want to ensure that we are able to get rid of the diseases and that too as soon as possible. We launched the POSHAN scheme to ensure nutritious food to our children and also to the women during pregnancy. We are helping by providing kits worth thousands of rupees. Moreover, we are also running the Indradhanush scheme to get the mothers, sisters and children vaccinated so that they do not fall prey to serious diseases like Bell's palsy .
Also, during more than 2.5 years of the corona pandemic, we decided to provide free ration to the crisis-stricken poor people in the villages and forests and also the middle class people. About 80 crore people were given free ration. People around the world are stupefied on learning about this figure! We didn't let the poor go hungry. We have made such arrangements and spent Rs 3 lakh crore for the poor. No family should go hungry and no child should go to bed hungry. We are the ones who care about them.
Our mothers and sisters suffer a lot when they have to cook in the smoke coming out of the fuelwood. Sometimes, they would lose their eyesight. Therefore, we have given you gas connections and gas cylinders. I congratulate Bhupendrabhai as on Diwali we have decided to give two cylinders free to all of them. With the blessings of our mothers and sisters, we get the strength to accomplish new things. Thousands of families have benefited because of the same.
We have come up with the Ayushman Bharat scheme. If you are suffering from any disease, then this son of yours is ready to clear that medical bill of up to Rs 5 lakh. You will get Rs 5 lakh every year, not just one lakh. If you live for forty year's starting from now, you will be able to use five lakh rupees every year for your illnesses. Ayushman Yojana works like gold. Wherever you carry it, you will get money immediately from the hospitals. If you need to get operated, again this will help you out.
Plus, it is not necessary that you must avail the benefits of this scheme only in Tapi, Vyara or Surat. You can carry this golden card wherever you go - Kolkata, Mumbai, Delhi and so on. Simply show the card and the hospitals will open their doors for you. Brothers, we have done this work for the welfare of the poor. We want to ensure that our tribal society does not face any problem. What a great contribution our tribal society has made in the freedom movement! Several brave men have contributed to the freedom movement. And tribal leader Birsa Munda had sacrificed his life, but the previous governments have forgotten him. Several children might have heard the name of Birsa Munda for the first time. Now it has been decided to celebrate the birthday of Birsa Munda on 15th November as Tribal Pride Day.
The tribal societies have existed in the country for centuries. Mother Shabri existed during the era of Lord Rama; but no ministry for the welfare of tribals was formed in the country since independence until Atal ji's government was formed . For the first time when the BJP government was formed, a separate ministry was also formed for the tribals and a separate budget was allocated for the tribals. That is when attention was being paid to the tribals. Congress could also have done this work, but it did not do it. BJP came, created a separate budget and the ministry for the tribals. Now work is being done for their development. Atal ji's government had formulated the Gram Sadak Yojana. We built the roads to the villages of the tribal area.
Brothers & Sisters,
This double engine government is working with double will power. Our government has increased the MSP limit from 12,000 to 90,000 in all production. We have added 90 thousand things produced in our tribal areas to the list. We also prioritized the nomadic tribes. A separate board was formed for that. There were many laws in our country earlier which the British had made for their selfish interests. As a result, tribals could not even cut bamboo. If they did, they had to go behind the bars. If a tribal brother cuts bamboo and sells a bamboo product, he can earn a livelihood this way. Our government changed the old law. I pointed out that bamboo is grass, not a tree. Anyone can cultivate bamboo, cut it and sell it. This is the right of my tribals. This son of yours came and changed the laws of the British era. Today some of my tribal brothers have become the owners of bamboo cultivation. In eight years we have increased the budget for the tribal area three times. With all these efforts, tribals should be able to get employment, tribal daughters will get opportunities for progress and self-employment.
Today, the country is proud of its tribal daughter as the President. This has happened for the first time in the country. Similarly, our Mangu Bhai holds the post of Governor. We have brought this change. The tribals have made a huge contribution to the freedom struggle. They have never bent before the British. There are many such incidents regarding tribal society which have been forgotten by all. Therefore, I have decided to build incredible museums to house these stories and heritage from the tribal history of the different states. We must take the children with us to these museums and tell them about the sacrifices and contributions made by our tribal brothers during the freedom struggle. So we must feel proud of it and seek their blessings. I want to teach the same to our future generations.
Brothers and Sisters,
This double engine government is also doing a lot in the field of tourism. Let's talk about Dev Mogra. Not even a single CM of Gujarat had heard the name of Dev Mogra. I visited Dev Mogra. Now the face of Dev Mogra has changed completely. Fairs are organized there. And there are various other facilities. Similarly, now Saputara town has become a complete hub of employment.
Today the Statue of Unity has become the hub of employment for the tribals of the entire region. There has been a lot of development going on. Today, a road connecting the two is being built for this. Even pilgrimage areas will lie on the route. Just look at the number of ways by which the tribal population will be able to earn. Now the old days are gone when my tribal brother had to live on a city's footpath to work as a labourer building roads. Now he can earn a livelihood by staying at his home. I want to provide them with such strength.
This development partnership is meant to empower the poorest of the poor. The government of double engine is continuously making efforts to level up the skills of our tribal youth. We are walking with the mantra of 'Everyone's efforts'. We are striving hard to ensure that even the poorest of the poor, the people in the lowest strata of the society could become a part of the development journey and the developmental society could take their responsibility.
Brothers and Sisters,
The BJP government is for the welfare of the poor and tribals. We are striving hard to work with all our hearts for the welfare of the poor, the oppressed and the backward section of the society. And that is why you all come in such large numbers to bless us. Your blessings are our energy and inspiration. Your blessing is our strength. Your blessings are our resolve to do our work. Your blessings motivate us to dedicate our lives for you; and with your blessings we will continue to walk on the path of your development in the days to come. We want to keep working for your comfort. I conclude my speech by dedicating the various development projects to you. Raise both of your hands and speaker aloud with me -
Bharat Mata Ki-Jai
Louder - Bharat Mata Ki-Jai
Louder- Bharat Mata Ki-Jai
Thanks a lot.
Disclaimer: The original speech of the Prime Minister is in Gujarati language, which has been translated here.