Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony of various development works in Vyara, Gujarat
20 OCT 2022 10:25PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
All of you have come from different corners of the district to bless us all and I was told that you have all been here for about two and a half to three hours. Your patience, this love, your enthusiasm and joy and this entire atmosphere gives me a new strength and energy to work for you. It gives me new confidence. So, first of all my heartiest greetings to all of you!
For the last twenty years all of you have given me your support and your love. I am fortunate to have this warm relationship with you. And everything has been given to me by the tribal brothers, sisters and mothers. Probably no one else in politics has this kind of fortune. And you have showered me with this relentless and unconditional love for 20 straight years. Therefore, no matter where I am, in Gandhinagar or Delhi, only one thought comes to my mind and that is to keep serving you at every opportunity.
Even today, projects worth hundreds of crores of rupees have either been inaugurated or their foundation stones have been laid in the entire tribal area including Tapi-Narmada. The programmes organized yesterday and today include projects that are worth more than the total annual budget of the earlier governments. It's for all of you.
This is for you only. Don't assume that we are doing this only for the bright future of your children. Your parents have spent part of their lives in the jungles. They had to live under difficult circumstances. Some of those difficulties are now gone. Yet there are some challenges that you have been facing. But I have made a promise to you. That is why I work day and night to ensure that your children do not have to suffer from the hardships that you have faced. That's why we want to develop the tribal area.
We work hard in the interests of the tribal areas and for the welfare of the tribal brothers because we have grown up with the blessings of all of you. Also, you have seen the working culture of the earlier governments in this area. You don't speak, but you know everything.
Make the comparison between the earlier Congress governments and the BJP governments of today across the country. The Congress governments were not at all concerned about your bright future. They are always concerned about elections and they make promises before elections. Later, they forget those false promises.
But the BJP government gives topmost priority to the welfare of the tribals. We work for our tribal brothers and sisters to help them become powerful and capable. We ensure that their entire region progresses in the best possible way. The nature of the Congress government was to mock the tribal tradition.
If I ever wear a traditional tribal turban or a jacket, they would make fun of the attire in their speeches. But I would like to tell the Congress leaders that they are making fun of the tribal leaders, their traditions, and their culture for political brownie points. Yes, the tribal brothers will never forget it and will give a befitting reply at the right time.
On the one hand, the Congress governments did not understand the value of the things made by the tribals whereas for the BJP governments understood the power of Van-Dhan and we wanted to ensure that the forest produce gets its real value in the world markets.
Brothers & Sisters,
Wherever the BJP government has been formed in the country, it is giving top priority to the welfare of tribals. We are the most active government compared to any other government, working in a dedicated way. Congress governments ruled for decades after independence and they have never bothered to resolve the problems of the tribal brothers and sisters. But we have always thought about the speedy development of tribal brothers and sisters and have thought about providing the best facilities to them for future development. The Congress governments have never thought about these things. We have been working relentlessly to ensure that you get maximum facilities.
As we are working to provide various facilities, I believe the Congress people will come and try to spread false propaganda. But my tribal brothers and sisters will give a befitting reply to their arrogance.
We have launched various campaigns to ensure that every house is a pucca house and has electricity, gas connection, toilets, medical centres near the house, means of earning livelihood and a playground and school for the children as well as proper roads. I remember Gujarat has done remarkable work. I still remember that when I became the CM for the first time, the people from the cities used to say - " If electricity is available at least in the evenings, we will be happy". Today, Gujarat has 24 hours electricity. So when I became the CM and decided to provide electricity, do you know which district was the first to get electricity for 24 hours? Do you remember?
In Gujarat, Dang district was the first to get 24 hours electricity under Jyoti Gram Yojana. That is, electricity was delivered to 300 villages of tribals and 24 hours electricity was given to all. The benefit was provided to every household. If there were other leaders, they would have chosen a city like Ahmedabad or Vadodara, because in that case their photographs would have been printed in the newspapers. Who would have printed their photographs in Dang? But for me, the welfare of my tribals was my greatest priority and it was a great inspiration for me as I noticed that as soon as electricity reached these places, children started showing interest in studies and the people's lives changed. Seeking inspiration from that, when I became the Prime Minister, I calculated the number of such villages in India without electricity.
We are ashamed of what these people have done. There were 18000 villages where not a single electric pole had reached. We launched a campaign and today there is not a single village in India that does not have electricity. I have learnt these things from Dang by closely watching Dang's work. Hence, the tribal area has been the biggest medium of education in public life for me. In order to develop agriculture in the tribal areas, you probably remember that we had started the Bari scheme in Valsad district.
My tribal brothers and sisters hardly have a bigha or two bighas of land and that too with potholes. Now what will they do in such a situation? You work hard and grow millets but that is not enough to even satiate your hunger. Understanding that concern, we brought the Bari scheme and even today when we go to the areas near Valsad, we can see that my tribal brothers and sisters have started cultivating cashew nuts on a small land. They are producing fruits like Mango, guava, lemon and chikoo. Now my tribal brothers are cultivating cashews which are competing with Goa.
And this Bari project has changed people's lives and its impact has reached all over the country. Our tribal brothers have produced fruits on barren land. They have started cultivating bamboo. At that time our President was Shri Abdul Kalam. He had said that he wanted to come to see this and I had invited him to come. It was his birthday. He did not avail any facility and went straight to the tribal villages of Valsad district. He witnessed the Bari project there and praised it profusely.
This Bari project has brought a sea change in the lives of our tribal people. How is the problem even for our tribal brethren? It received a lot of rainfall but the water used to run off. And there was scarcity of drinking water in the summer season. The Congress governments did not even have the time to pay attention to this. I have also seen that some of those leaders used to get water tanks built in their villages, but those water tanks were not filled even once.
I have also seen such days. When I became the CM, I ensured the filling of these tanks. I always had this habit of looking after the tribals. Like electricity, we started working in the direction of ensuring water. We had installed hand pumps everywhere and this was discussed everywhere. Today we are developing water grids. We also laid the network of canals and lift irrigation systems to supply water to the remotest tribal villages. Water was lifted from the Daba-Kantha canal to supply that to my tribal brothers and farmers. Thus, three types of crops have started growing in this area. My farmer brothers should get the benefit of this scheme worth hundreds of crores of rupees. We have ensured that this water reached my mothers and sisters in the tribal areas. As a result, the water facility has improved.
There was a time in Gujarat when only 25 out of 100 Houses had water available to them within the house. The hand-pumps also used to be far away. Today, due to the hard work of Bhupendrabhai's government in Gujarat, 100 out of 100 houses have got piped water supply. A lot of work has been done in this direction.
Brothers & Sisters,
To meet the basic needs of the tribal area, we have started the Van Bandhu Kalyan Yojana. Today Mangu Bhai is with us here. I am proud to say that now he is the Governor of Madhya Pradesh. Mangu Bhai is the son of a tribal mother in Gujarat. Now he is doing welfare-related work as the Governor of Madhya Pradesh. Fortunately today, on such an auspicious occasion, he has come to this event and has blessed all of us.
When Mangu bhai was a Minister here, he had dedicated his entire life for the cause of the tribals and has been a remarkable leader. Bharatiya Janata Party has developed such a remarkable tribal leader and he is the pride of the tribal society all over the country. And as a result of the projects started under the leadership of Mangu Bhai, today in our tribal districts, in Tapi district, many of our daughters have started going to schools and colleges. Many sons and daughters of the tribal society have started studying science and are becoming doctors and engineers or have started getting into nursing courses. Now they have started going abroad too.
20-25 years ago the entire tribal area had only a few tribal ashram schools. There was no science stream in schools. If there is no science faculty in 10th-12th standard, then how would my tribal children become engineers and doctors? I pulled everyone out of this issue. Today, the children are becoming doctors and engineers and are bringing laurels to the country, the society and the tribal area with education. We have done this work. Congress did not even consider doing such things.
Brothers & Sisters,
Congress had a different way of thinking and working. We have changed the old ways of thinking and working. Yesterday in Gandhinagar in Gujarat, I inaugurated an ambitious programme named 'Mission School of Excellence'. The aim is to take world class technology to schools. In Gujarat, there will be about 4,000 such schools in the tribal areas because I have trust in our tribal sons and daughters. If they receive good quality education, they will attain great success in the world. I have complete trust in tribal sons and daughters.
We have built more than ten thousand schools in the tribal areas in the last twenty years. We have started Eklavya Model Schools and residential schools for daughters so that they can get educated. We have also arranged sports for them. Today, the sons and daughters of tribal areas organize Khel Kumbh. They even emerge victorious. This is their strength. We have developed Birsa Munda Tribal University in Narmada and Govind Guru University in Godhra for the tribal children.
We have also doubled the budget of scholarships for tribal children. The number of Eklavya Model Schools has also been increased. If the tribal children want to study abroad or get higher education, then we also have financial assistance for them.
Today our tribals are doing commendable work in major countries all over the world. The way our government has brought transparency, has engaged in corruption-free work and has brought 'Khelo India', our tribal children are seeking a plethora of opportunities.
Brothers & Sisters,
I had brought the Van Bandhu scheme to Gujarat. Bhupendrabhai is taking that scheme forward even today. More than one lakh crore rupees were spent on it from the tribal villages of Umargaon to Ambaji.
More than one lakh crore rupees was spent on the work of its second phase. And these children were provided with many new schools, medical colleges and nursing colleges one after the other. Under this scheme, Rs 2.5 lakh crores have been spent for the tribals. About 2.5 lakh houses have been built in Gujarat. We have worked to ensure that my tribal brothers get a pucca house, a land lease and its ownership as well.
Brothers & Sisters,
In the tribal areas during the last five-seven years, about 6 lakh houses and land leases have been given to one lakh tribal families. I still remember that when you gave me the opportunity to serve, the problem of malnutrition was plaguing the tribal society. The bodies of our daughters aged 11, 12 or 13 years were not developed as they should have by that age. So, we were concerned about them and through Sanjeevani Doodh Yojna, milk and food grains were delivered to every village for the children. We also started more than 1500 health centers and I have campaigned all over the country for creating awareness against diseases like sickle cell anemia. We are working to ensure the best treatment for it so that my tribal families who have been suffering from sickle cell disease for centuries can get rid of it. So, we started the Bhagirath scheme for that.
Brothers & Sisters,
We want to ensure that we are able to get rid of the diseases and that too as soon as possible. We launched the POSHAN scheme to ensure nutritious food to our children and also to the women during pregnancy. We are helping by providing kits worth thousands of rupees. Moreover, we are also running the Indradhanush scheme to get the mothers, sisters and children vaccinated so that they do not fall prey to serious diseases like Bell's palsy .
Also, during more than 2.5 years of the corona pandemic, we decided to provide free ration to the crisis-stricken poor people in the villages and forests and also the middle class people. About 80 crore people were given free ration. People around the world are stupefied on learning about this figure! We didn't let the poor go hungry. We have made such arrangements and spent Rs 3 lakh crore for the poor. No family should go hungry and no child should go to bed hungry. We are the ones who care about them.
Our mothers and sisters suffer a lot when they have to cook in the smoke coming out of the fuelwood. Sometimes, they would lose their eyesight. Therefore, we have given you gas connections and gas cylinders. I congratulate Bhupendrabhai as on Diwali we have decided to give two cylinders free to all of them. With the blessings of our mothers and sisters, we get the strength to accomplish new things. Thousands of families have benefited because of the same.
We have come up with the Ayushman Bharat scheme. If you are suffering from any disease, then this son of yours is ready to clear that medical bill of up to Rs 5 lakh. You will get Rs 5 lakh every year, not just one lakh. If you live for forty year's starting from now, you will be able to use five lakh rupees every year for your illnesses. Ayushman Yojana works like gold. Wherever you carry it, you will get money immediately from the hospitals. If you need to get operated, again this will help you out.
Plus, it is not necessary that you must avail the benefits of this scheme only in Tapi, Vyara or Surat. You can carry this golden card wherever you go - Kolkata, Mumbai, Delhi and so on. Simply show the card and the hospitals will open their doors for you. Brothers, we have done this work for the welfare of the poor. We want to ensure that our tribal society does not face any problem. What a great contribution our tribal society has made in the freedom movement! Several brave men have contributed to the freedom movement. And tribal leader Birsa Munda had sacrificed his life, but the previous governments have forgotten him. Several children might have heard the name of Birsa Munda for the first time. Now it has been decided to celebrate the birthday of Birsa Munda on 15th November as Tribal Pride Day.
The tribal societies have existed in the country for centuries. Mother Shabri existed during the era of Lord Rama; but no ministry for the welfare of tribals was formed in the country since independence until Atal ji's government was formed . For the first time when the BJP government was formed, a separate ministry was also formed for the tribals and a separate budget was allocated for the tribals. That is when attention was being paid to the tribals. Congress could also have done this work, but it did not do it. BJP came, created a separate budget and the ministry for the tribals. Now work is being done for their development. Atal ji's government had formulated the Gram Sadak Yojana. We built the roads to the villages of the tribal area.
Brothers & Sisters,
This double engine government is working with double will power. Our government has increased the MSP limit from 12,000 to 90,000 in all production. We have added 90 thousand things produced in our tribal areas to the list. We also prioritized the nomadic tribes. A separate board was formed for that. There were many laws in our country earlier which the British had made for their selfish interests. As a result, tribals could not even cut bamboo. If they did, they had to go behind the bars. If a tribal brother cuts bamboo and sells a bamboo product, he can earn a livelihood this way. Our government changed the old law. I pointed out that bamboo is grass, not a tree. Anyone can cultivate bamboo, cut it and sell it. This is the right of my tribals. This son of yours came and changed the laws of the British era. Today some of my tribal brothers have become the owners of bamboo cultivation. In eight years we have increased the budget for the tribal area three times. With all these efforts, tribals should be able to get employment, tribal daughters will get opportunities for progress and self-employment.
Today, the country is proud of its tribal daughter as the President. This has happened for the first time in the country. Similarly, our Mangu Bhai holds the post of Governor. We have brought this change. The tribals have made a huge contribution to the freedom struggle. They have never bent before the British. There are many such incidents regarding tribal society which have been forgotten by all. Therefore, I have decided to build incredible museums to house these stories and heritage from the tribal history of the different states. We must take the children with us to these museums and tell them about the sacrifices and contributions made by our tribal brothers during the freedom struggle. So we must feel proud of it and seek their blessings. I want to teach the same to our future generations.
Brothers and Sisters,
This double engine government is also doing a lot in the field of tourism. Let's talk about Dev Mogra. Not even a single CM of Gujarat had heard the name of Dev Mogra. I visited Dev Mogra. Now the face of Dev Mogra has changed completely. Fairs are organized there. And there are various other facilities. Similarly, now Saputara town has become a complete hub of employment.
Today the Statue of Unity has become the hub of employment for the tribals of the entire region. There has been a lot of development going on. Today, a road connecting the two is being built for this. Even pilgrimage areas will lie on the route. Just look at the number of ways by which the tribal population will be able to earn. Now the old days are gone when my tribal brother had to live on a city's footpath to work as a labourer building roads. Now he can earn a livelihood by staying at his home. I want to provide them with such strength.
This development partnership is meant to empower the poorest of the poor. The government of double engine is continuously making efforts to level up the skills of our tribal youth. We are walking with the mantra of 'Everyone's efforts'. We are striving hard to ensure that even the poorest of the poor, the people in the lowest strata of the society could become a part of the development journey and the developmental society could take their responsibility.
Brothers and Sisters,
The BJP government is for the welfare of the poor and tribals. We are striving hard to work with all our hearts for the welfare of the poor, the oppressed and the backward section of the society. And that is why you all come in such large numbers to bless us. Your blessings are our energy and inspiration. Your blessing is our strength. Your blessings are our resolve to do our work. Your blessings motivate us to dedicate our lives for you; and with your blessings we will continue to walk on the path of your development in the days to come. We want to keep working for your comfort. I conclude my speech by dedicating the various development projects to you. Raise both of your hands and speaker aloud with me -
Bharat Mata Ki-Jai
Louder - Bharat Mata Ki-Jai
Louder- Bharat Mata Ki-Jai
Thanks a lot.
Disclaimer: The original speech of the Prime Minister is in Gujarati language, which has been translated here.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବ୍ୟାରା ଗୁଜରାଟରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନର ଅନୁବାଦ
20 OCT 2022 10:25PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତାକି ଜୟ
ଭାରତ ମାତାକି ଜୟ
ଆପଣ ସଭିଏଁ ପ୍ରତି ଜିଲ୍ଲାର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଆମ ସଭିଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ପ୍ରାୟ ଅଢ଼େଇ ତିନି ଘଣ୍ଟା ଧରି ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏଠାରେ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଧୈର୍ଯ୍ୟ, ଆପଣଙ୍କର ଏହି ପ୍ରେମ, ଆପଣଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଓ ଆନନ୍ଦ, ଏହି ପରିବେଶ ମୋତେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଓ ଉର୍ଜା ଦେଉଛି। ନୂଆ ବିଶ୍ବାସ ଦେଉଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ସଭିଙ୍କୁ ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ମୋର ରାମ ରାମ।
ଗତ କୋଡ଼ିଏ ବର୍ଷ ଦରି ଆପଣ ସଭିଙ୍କ ସହିତ, ଆପଣଙ୍କ ଭାବନା, ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରେମ, ଆମର ଏହି ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବନ୍ଧ, ବୋଧହୁଏ ମୋତେ ହିଁ ଏସବୁ ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି ଏବଂ ଏହା ସବୁ ମୋତେ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ, ଭଉଣୀ ଏବଂ ମାତାମାନେ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ସୌଭାଗ୍ୟ ରାଜନୀତିରେ କାହାରିକୁ ମିଳିନଥିବ ଯାହା ଆପଣ ମୋତେ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏବଂ 20-20 ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଖଣ୍ଡ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ପ୍ରେମ ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ ମୁଁ ଗାନ୍ଧୀ ନଗରରେ ରୁହେ ବା ଦିଲ୍ଲୀରେ, ମନରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଅନୁଭବ ଆସିଥାଏ, ଆପଣ ସଭିଙ୍କ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳେ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରତି ଥର ମୁଁ କଦାପି ଏହାକୁ ଛାତ ଛଡ଼ା କରିବାକୁ ଚାହେଁ ନାହିଁ।
ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ତାପି ନର୍ମଦା ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଦିବାସୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜନଜାତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶହ ଶହ କୋଟିର ପ୍ରୋଜେକ୍ଟସର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ହୋଇଛି। ମୁଁ କାଲି ଓ ଆଜି ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିଛି, ସେଥିରେ ଯେଉଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛି, ସେଥିରେ ଯେଉଁ ବଜେଟର ଅନୁମାନ ଓ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି, ଯଦି ମୁଁ ସବୁ ଗୁଡ଼ିକୁ ମିଶାଇ ଦେବି, ତେବେ ପ୍ରଥମ ସରକାରଙ୍କ 12 ମାସର ବଜେଟ୍ ମଧ୍ୟ ଏତିକି ପରିମାଣରେ ନଥିଲା। ଏସବୁ କେବଳ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ।
ଏହି ସବୁ କାମ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ। ଏପରି ନୁହେଁ ଯେ ଆପଣ ସଭିଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କର ଉଜ୍ଜ୍ବଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏହା ରହିଛି। ଆପଣଙ୍କ ମାତା ପିତା ଯେଉଁ ଜୀବନ ବିତାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ତାଙ୍କର କିଛି ଜୀବନ ଜଙ୍ଗଲରେ କାଟିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ କିଛି ସମସ୍ୟା ତ ହ୍ରାସ ହୋଇଛି, ତଥାପି ଏପରି କିଛି ଆହ୍ବାନ ରହିଛି ଯାହାର ସେମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କଥା ଦେଇଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଦିନ ରାତି କାମ କରୁଛି କାରଣ ଯେଉଁ ସବୁ ସମସ୍ୟାର ଆପଣ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛନ୍ତି, ସେ ସବୁ ଆପଣଙ୍କର ପିଲାମାନେ ଯେପରି ନଭୋଗିବେ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଦିବାସୀ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ଆଦିବାସୀ କ୍ଷେତ୍ରର ହିତ ପାଇଁ, ଆଦିବାସୀ ଭାଇମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଆମେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ, କାରଣ ଆପଣ ସଭିଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦ୍ବାରା ଆମେ ବଢ଼ିଛୁ, କାରଣ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୂର୍ବର ସରକାରକୁ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଦେଖିଛନ୍ତି। ଆପଣ କିଛି କୁହନ୍ତି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଏ ବିଷୟରେ ଆପଣ ସବୁ କିଛି ଜାଣିଛନ୍ତି।
ପୂର୍ବରୁ ଥିବା କଂଗ୍ରେସର ସରକାର ଏବଂ ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଥିବା ଭାଜପା ସରକାରଙ୍କୁ ଦେଖନ୍ତୁ। କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କର ଆପଣଙ୍କର ଉଜ୍ବଳ ଭବିଷ୍ୟତର କୌଣସି ଚିନ୍ତା ନାହିଁ। ତାଙ୍କର ମୁଣ୍ଡରେ କେବଳ ନିର୍ବାଚନ ରହିଥାଏ ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି କରିଥାନ୍ତି, ମିଥ୍ୟା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇ ଭୁଲି ଯାଇଥାନ୍ତି।
ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଭାଜପାର ସରକାର ରହିଛି, ଯାହା ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥାଏ। ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ସମର୍ଥ ହୁଅନ୍ତୁ, ତାଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଧୁମଧାମରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁ, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ କାମ କରୁଛୁ। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ କଂଗ୍ରେସ୍ ସରକାର ଆଦିବାସୀ ପରମ୍ପରାକୁ ଉପହାସ କରିଛନ୍ତି।
ଯଦି ମୁଁ କେବେ ଆଦିବାସୀଙ୍କର ପଗଡ଼ି ପିନ୍ଧେ ବା ଜ୍ୟାକେଟ୍ ପିନ୍ଧେ ତେବେ ତେବେ ସେମାନେ ତାଙ୍କର ଭାଷଣରେ ଏହାକୁ ଉପହାସ କରିଥାନ୍ତି କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏହି କଂଗ୍ରେସ୍ ନେତାମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି ଯେ ଆଦିବାସୀ ନେତାମାନଙ୍କର, ସେମାନଙ୍କର ପରମ୍ପରାର, ତାଙ୍କର ସଂସ୍କୃତିର ରାଜନୈତିକ ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଆପଣ ଯେଉଁ ଉପହାସ କରୁଛନ୍ତି, ତାକୁ ଆଦିବାସୀ ବନ୍ଧୁ ମାନେ କଦାପି ଭୁଲି ନଥାନ୍ତି ଏବଂ ସମୟ ଆସିଲେ ଏହାର ଉଚିତ୍ ଉତ୍ତର ସେମାନେ ଦେଇ ପାରିବେ।
ଗୋଟିଏ ପଟରେ କଂଗ୍ରେସର ସରକାର ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିବା କୌଣସି ବସ୍ତୁର ମୂଲ୍ୟ ହିଁ ବୁଝୁ ନଥିଲେ। ଆମେ ଆଜି ଯେଉଁ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଭାଜପା ସରକାର ଅଛି, ସେଠାରେ ବନ-ଧନର ଶକ୍ତି ଆମ ପାଇଁ ବହୁତ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଦୁନିଆଁର ବଜାରରେ ଏହି ବନ-ଧନର ମୂଲ୍ୟ ମିଳୁ, ଏହାର ଚାହିଦା ବଢ଼ୁ, ଏହା ବିଷୟରେ ସର୍ବଦା ଆମେ ଚିନ୍ତା କରିଥାଉ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଦେଶରେ ଯେଉଁ ସବୁ ରାଜ୍ୟରେ ଭାଜପା ସରକାର ରହିଛି, ସେଠାରେ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରି ଆମେ ଯେକୌଣସି ସରକାର ତୁଳନାରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସମର୍ପିତ ଭାବରେ କାମ କରୁଥିବା ସରକାର ଭାବରେ ସକ୍ରିୟ ରହିଛୁ। ସ୍ବାଧୀନତା ପରେ, ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି କଂଗ୍ରେସ୍ ସରକାର ଶାସନ କରିଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ ଜୀବନର ସମସ୍ୟାକୁ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରି ନାହାନ୍ତି। ଆମ ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ ତ୍ବରିତ ଭାବରେ ବିକାଶ ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ବିକାଶ ଯଦ୍ବାରା ତାଙ୍କର ଉନ୍ନତ ମାନର ସୁବିଧା ମିଳିପାରିବ, ତାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଚିନ୍ତା କରୁଛୁ ଯାହା ବିଷୟରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର କଦାପି ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ କରି ନାହାନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କୁ ଯେପରି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସୁବିଧା ମିଳିପାରିବ ସେହି ଦିଗରେ ସର୍ବଦା ଆମେ କାମ କରୁଛୁ।
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସର୍ବାଧିକ ସୁବିଦା ଦେବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛୁ, ମୋର ବିଶ୍ବାସ ଅଛି ଯେ ଏହି କାରଣରୁ କଂଗ୍ରେସ୍ ଲୋକମାନେ ଆସି ମିଥ୍ୟା ପ୍ରଚାର କରିବେ। କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କର ଏହି ଅହଙ୍କାରକୁ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇଭଉଣୀ ମାନେ ଉଚିତ୍ ଜବାବ୍ ଦେବେ, ମୋତେ ଏହି କଥାର ବିଶ୍ବାସ ଅଛି।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ଏକ ପକ୍କା ଘର ହେଉ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ୍, ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ, ଶୌଚାଳୟ, ଘର ନିକଟରେ ମେଡିକାଲ୍ ସୁବିଧା, ଜୀବିକା ନିର୍ବାହର ମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଖେଳ ପଡିଆ ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟ ତଥା ଉପଯୁକ୍ତ ରାସ୍ତାର ସୁବ୍ୟବସ୍ଥା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଆମେ ବିଭିନ୍ନ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ମୋର ମନେ ଅଛି ଗୁଜୁରାଟ ଏପରି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି। ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେଲି, ସହରର ଲୋକମାନେ କହୁଥିଲେ - ଯଦି ଅତି କମରେ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ମିଳିଯିବ, ତେବେ ଆମେ ଖୁସି ହେବୁ । ଆଜି ଗୁଜୁରାଟରେ 24 ଘଣ୍ଟା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସେବା ମିଳି ପାରୁଛି। ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସିଏମ୍ ହୋଇ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଇବାକୁ ସ୍ଥିର କଲି, ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି 24 ଘଣ୍ଟା ପାଇଁ କେଉଁ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଥମେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପାଇଲା? ଆପଣଙ୍କର ମନେ ଥିବ ନିଶ୍ଚୟ?
ଗୁଜୁରାଟରେ, ଜ୍ୟୋତି ଗ୍ରାମ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଡାଙ୍ଗ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଥମେ 24 ଘଣ୍ଟା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପାଇଥିଲା। ଅର୍ଥାତ୍ 300 ଟି ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିତରଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ 24 ଘଣ୍ଟା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ଏହି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଯଦି ଅନ୍ୟ ନେତା ଥାଆନ୍ତେ, ସେମାନେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ କିମ୍ବା ଭଦୋଦରା ପରି ଏକ ସହର ବାଛିଥାନ୍ତେ, କାରଣ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ଫଟୋଗ୍ରାଫ୍ ଖବରକାଗଜରେ ଛପା ହୋଇଥାନ୍ତା। ଡାଙ୍ଗରେ କିଏ ସେମାନଙ୍କର ଫଟୋଗ୍ରାଫ୍ ଛାପିଥାନ୍ତେ? କିନ୍ତୁ ମୋ ପାଇଁ, ମୋ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ମୋର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଥିଲା ଏବଂ ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ଥିଲା କାରଣ ମୁଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କଲି ଯେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏହି ସ୍ଥାନଗୁଡିକରେ ପହଞ୍ଚିବା ମାତ୍ରେ ପିଲାମାନେ ଅଧ୍ୟୟନ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ଦେଖାଇବା ଆରମ୍ଭ କଲେ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଦଳିଗଲା। ଏଥିରୁ ପ୍ରେରଣା ଗ୍ରହଣ କରି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲି ଯେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିନା ଭାରତର ଏଭଳି ଅନେକ ଗାଁ ରହିଛି।
ଏହି ଲୋକମାନେ ଯାହା କରିଛନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଲଜ୍ଜିତ। 18000 ଟି ଗାଁ ଏପରି ଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରିକ୍ ଖୁଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚି ନଥିଲା। ଆମେ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଏବଂ ଆଜି ଭାରତରେ ଗୋଟିଏ ବି ଗାଁ ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ନାହିଁ। ମୁଁ ଡାଙ୍ଗଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅତି ନିକଟରୁ ଦେଖି ଡାଙ୍ଗ ଠାରୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିଛି। ତେଣୁ, ଆଦିବାସୀ କ୍ଷେତ୍ର ମୋ ପାଇଁ ସର୍ବସାଧାରଣ ଜୀବନରେ ଶିକ୍ଷାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଛି। ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ କୃଷିର ବିକାଶ ପାଇଁ, ଆପଣ ବୋଧହୁଏ ମନେ ରଖିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଭାଲସାଦ ଜିଲ୍ଲାରେ ବାରି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ।
ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଖୁବ୍ କମରେ ଗୋଟିଏ ବିଘା ବା ଦୁଇ ବିଘା ଜମି ଥିବ ଏବଂ ତାହା ସେହି ଖାଲ ଖମା ସହିତ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ସେମାନେ କଣ କରିବେ? ସୋମନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ବାଜରା ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିଲେ ଓ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କରୁଥିଲେ। ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ କ୍ଷୁଧାକୁ ନିବାରଣ କରିବାରେ ଅସମର୍ଥ ହେଉଥିଲେ। ସେହି ଚିନ୍ତାକୁ ବୁଝି ଆମେ ବାରି ଯୋଜନା ଆଣିଛୁ ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭଲସାଡ୍‌ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯାଉ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଦେଖିପାରିବା ଯେ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଏକ ଛୋଟ ଜମିରେ କାଜୁ ବାଦାମ ଚାଷ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଆମ୍ବ, ଅମୃତଭଣ୍ଡା, ଲେମ୍ବୁ ଏବଂ ଚିକୋ ପରି ଫଳ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇମାନେ କାଜୁ ଚାଷ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ଗୋଆ ସହିତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଛି।
ଏବଂ ଏହି ବାରି ପ୍ରକଳ୍ପ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସାରା ଦେଶରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇମାନେ ବନ୍ଧ୍ୟା ଜମିରେ ଫଳ ଉତ୍ପାଦନ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ବାଉଁଶ ଚାଷ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସେତେବେଳେ ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଅବଦୁଲ କଲାମ ଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଏହା ଦେଖିବାକୁ ଆସିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଆସିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲି। ଏହା ତାଙ୍କର ଜନ୍ମଦିନ ଥିଲା । ସେ କୌଣସି ସୁବିଧା ନେଇନଥିଲେ ଏବଂ ସିଧା ଭଲସାଡ୍‌ ଜିଲ୍ଲାର ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମକୁ ଯାଇଥିଲେ। ସେ ସେଠାରେ ବାରି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦେଖି ଏହାକୁ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଏହି ବାରି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆମ ଆଦିବାସୀ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି । ଆମ ଆଦିବାସୀ ଭାଇମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଭିନ୍ନ ଧରଣର। ଏଠାରେ ବହୁତ ବର୍ଷା ହୋଇଥାଏ କିନ୍ତୁ ପାଣି ଗଡ଼ି ଚାଲି ଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ପାନୀୟ ଜଳର ଅଭାବ ଦେଖା ଦେଇଥାଏ। କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କୁ ଏହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ସମୟ ମଧ୍ୟ ନଥିଲା। ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛି ଯେ ସେହି ନେତାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେଜଣ ନିଜ ଗ୍ରାମରେ ପାଣି ଟାଙ୍କି ନିର୍ମାଣ କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେହି ପାଣି ଟାଙ୍କି ଥରେ ବି ପୂରଣ ହୋଇନଥିଲା।
ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏପରି ଦିନ ଦେଖିଛି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲି, ମୁଁ ଏହି ଟ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଭରିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲି | ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେବା ମୋର ସର୍ବଦା ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ଥିଲା । ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପରି, ଆମେ ଜଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ ଦିଗରେ କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲୁ। ଆମେ ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ହ୍ୟାଣ୍ଡ ପମ୍ପ ଲଗାଇଥିଲୁ ଏବଂ ଏହା ବିଷୟରେ ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଆଜି ଆମେ ୱାଟର ଗ୍ରୀଡ୍ ବିକାଶ କରୁଛୁ । ସୁଦୂର ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମକୁ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଆମେ କେନାଲଗୁଡ଼ିକର ନେଟୱାର୍କ ସ୍ଥାପନ କରି ଜଳସେଚନ ପ୍ରଣାଳୀ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ। ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଡାବା-କାନ୍ଥା କେନାଲରୁ ପାଣି ଉଠାଯାଇଥିଲା। ଏହାଦ୍ବାରା, ଏହି ସ୍ଥାନରେ ଏବେ ତିନି ପ୍ରକାରର ଫସଲ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି | ମୋର କୃଷକ ଭାଇମାନେ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇବା ଉଚିତ୍। ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ ଯେ ଏହି ଜଳ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ମୋ ମା ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଯେପରି ସୁବିଧାରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଜଳ ସୁବିଧାରେ ଉନ୍ନତି ଆସିଛି।
ଗୁଜୁରାଟରେ ଏପରି ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ 100 ଟି ଘର ମଧ୍ୟରୁ କେବଳ 25 ଟି ଘର ଭିତରେ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା। ହ୍ୟାଣ୍ଡ ପମ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଦୂରରେ ଥିଲା। ଗୁଜୁରାଟରେ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ସରକାରଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ହେତୁ ଆଜି 100 ଟି ଘର ମଧ୍ୟରୁ 100 ଟି ପାଇପ୍ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପାଇଛି। ଏହି ଦିଗରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ୱାନ୍ ବାନ୍ଧୁ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ | ଆଜି ମଙ୍ଗୁ ଭାଇ ଆମ ସହିତ ଅଛନ୍ତି। ମୁଁ ଗର୍ବିତ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ। ମଙ୍ଗୁ ଭାଇ ଗୁଜୁରାଟର ଜଣେ ଆଦିବାସୀ ମା ଙ୍କର ପୁଅ। ବର୍ତ୍ତମାନ ସେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଭାବରେ କଲ୍ୟାଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଭୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଆଜି, ଏପରି ଶୁଭ ଅବସରରେ ସେ ଏହି ଇଭେଣ୍ଟକୁ ଆସି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଯେତେବେଳେ ମଙ୍ଗୁ ଭାଇ ଏଠାରେ ଜଣେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନିଜର ସମସ୍ତ ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜଣେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ନେତା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ଏପରି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଆଦିବାସୀ ନେତାଙ୍କୁ ବିକଶିତ କରିଛି ଏବଂ ସେ ସାରା ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଗର୍ବ। ଏବଂ ମଙ୍ଗୁ ଭାଇ ଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପର ଫଳ ସ୍ୱରୂପ ଆଜି ଆମ ଆଦିବାସୀ ଜିଲ୍ଲା, ତାପି ଜିଲ୍ଲାର ଅନେକ ଝିଅ ସ୍କୁଲ ଏବଂ କଲେଜ ଯିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଅନେକ ପୁଅ ଓ ଝିଅ ବିଜ୍ଞାନ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରି ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟର ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି କିମ୍ବା ନର୍ସିଂ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ବିଦେଶ ଯିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
20-25 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସମଗ୍ର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ କେବଳ ଅଳ୍ପ କିଛି ଆଦିବାସୀ ଆଶ୍ରମ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଥିଲା। ବିଦ୍ୟାଳୟରେ କୌଣସି ବିଜ୍ଞାନ ଷ୍ଟ୍ରିମ ନଥିଲା । ଯଦି ଦଶମ-ଦ୍ୱାଦଶ ମାନଦଣ୍ଡରେ କୌଣସି ବିଜ୍ଞାନ ଅଧ୍ୟାପକ ରହିବେ ନାହିଁ, ତେବେ ମୋର ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନେ କିପରି ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ଡାକ୍ତର ହୋଇପାରିବେ? ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ସମସ୍ୟାରୁ ବାହାର କରିଥିଲି। ଆଜି ପିଲାମାନେ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟର ହେବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଦେଶ, ସମାଜ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଲାଭ ଦେଉଛନ୍ତି । ଆମେ ଏହି କାମ କରିଛୁ କଂଗ୍ରେସ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ବିଚାର କରିନଥିଲା।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କଂଗ୍ରେସର ଏକ ଭିନ୍ନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ପଦ୍ଧତି ଥିଲା। ଆମେ ଚିନ୍ତା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟର ପୁରୁଣା ପଦ୍ଧତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ। ଗତକାଲି ଗୁଜୁରାଟର ଗାନ୍ଧିନଗରରେ ମୁଁ 'ମିଶନ୍ ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ' ନାମକ ଏକ ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦଘାଟନ କଲି। ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସୁବିଧା ସ୍ଥାପନ କରିବା। ଗୁଜୁରାଟରେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରାୟ 4,000 ଏପରି ବିଦ୍ୟାଳୟ ହେବ କାରଣ ମୋର ଆଦିବାସୀ ପୁଅ ଓ ଝିଅଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି। ଯଦି ସେମାନେ ଭଲ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ବିଶ୍ୱରେ ବଡ଼ ସଫଳତା ପାଇବେ। ଆଦିବାସୀ ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ।
ଆମେ ଗତ କୋଡିଏ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଦଶ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ। ଆମେ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଯାହା ଦ୍ବାରା ସେମାନେ ଶିକ୍ଷିତ ହୋଇପାରିବେ। ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ରୀଡା ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରିଛୁ। ଆଜି ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ପୁଅ ଓ ଝିଅମାନେ ଖେଳ କୁମ୍ଭର ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ସେମାନେ ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟ ଲାଭ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି। ଆମେ ନର୍ମଦାସ୍ଥିତ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୋଧ୍ରାରେ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ବିକାଶ ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ କରିଛୁ।
ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତିର ବଜେଟକୁ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିଛୁ। ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଯଦି ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନେ ବିଦେଶରେ ପଢ଼ିବାକୁ କିମ୍ବା ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଅଛି।
ଆଜି ଆମର ଆଦିବାସୀମାନେ ବିଶ୍ବର ପ୍ରମୁଖ ଦେଶରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆମ ସରକାର ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିଛନ୍ତି, ଦୁର୍ନୀତିମୁକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ 'ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ' ଆଣିଛନ୍ତି, ଆମର ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନେ ଏଥିରେ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ପାଇ ପାରୁଛନ୍ତି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୁଁ ଗୁଜୁରାଟକୁ ୱାନ୍ ବନ୍ଧୁ ସ୍କିମ୍ ଆଣିଥିଲି। ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛନ୍ତି। ଉମରଗାଓଁ ର ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହାର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଅନେକ ନୂତନ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ ଏବଂ ନର୍ସିଂ କଲେଜ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିଲା। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ 2.5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି। ଗୁଜୁରାଟରେ ପ୍ରାୟ 2.5 ଲକ୍ଷ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇମାନେ ଏକ ପକ୍କା ଘର, ଜମି ଲିଜ୍ ଏବଂ ଏହାର ମାଲିକାନା ପାଇବାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଆମେ ସର୍ବଦା କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗତ ପାଞ୍ଚ-ସାତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରକୁ ପ୍ରାୟ 6 ଲକ୍ଷ ଘର ଏବଂ ଜମି ପଟ୍ଟା ଦିଆଯାଇଛି। ମୋର ତଥାପି ମନେ ଅଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ମୋତେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, କୁପୋଷଣର ସମସ୍ୟା ଆଦିବାସୀ ସମାଜକୁ ଅସୁବିଧାରେ ପକାଉଥିଲା। 11, 12 କିମ୍ବା 13 ବର୍ଷ ବୟସର ଆମ ଝିଅମାନଙ୍କର ଶରୀର ସେହି ବୟସ ଅନୁସାରେ ଉପଯୁକ୍ତ ବିକାଶ ହେଉ ନଥିଲା। ତେଣୁ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲୁ ଏବଂ ସଞ୍ଜୀବନୀ ଦୁଗ୍ଧ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମକୁ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷୀର ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ବିତରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଆମେ ମଧ୍ୟ 1500 ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଏବଂ ସିକିଲ୍ ସେଲ୍ ପରି ରୋଗ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରଚାର କରିଛି। ଆମେ ଏହାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଚିକିତ୍ସା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ଯାହା ଦ୍ବାରା ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ସିକିଲ୍ ସେଲ ରୋଗରେ ପୀଡିତ ମୋର ଆଦିବାସୀ ପରିବାର ଏଥିରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇପାରିବେ। ତେଣୁ, ଆମେ ଏଥିପାଇଁ ଭଗୀରଥ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କଲୁ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଯେ ଆମେ ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ ଅଟୁ ଏବଂ ଏହା ଯଥା ଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ। ଆମ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଗର୍ଭଧାରଣ ସମୟରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ପୋଷଣ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର କିଟ୍ ଯୋଗାଇ ଆମେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଏହା ସହିତ, ମା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଟିକାକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଚଳାଉଛୁ ଯାହା ଦ୍ବାରା ସେମାନେ ବେଲସ୍ ପାଲସି ଭଳି ଗୁରୁତର ରୋଗର ଶିକାର ନ ହୁଅନ୍ତି।
ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, କରୋନା ମହାମାରୀର 2.5 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲରେ ଅନେକ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଏବଂ ମଧ୍ୟ ବୟସର ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ପ୍ରାୟ 80 କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ବିଶ୍ବର ଲୋକମାନେ ଏହି ଚିତ୍ର ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ପରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଆମେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଭୋକିଲା ରହିବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ | ଆମେ ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛୁ ଏବଂ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ 3 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛୁ। କୌଣସି ପରିବାର ଭୋକିଲା ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଏବଂ କୌଣସି ପିଲା ଭୋକିଲା ଶୋଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଆମେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରୁ।
ଇନ୍ଧନ କାଠରୁ ବାହାରୁଥିବା ଧୂଆଁରେ ରାନ୍ଧିବାକୁ ହେଲେ ଆମ ମା ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ବହୁତ କଷ୍ଟ ପାଆନ୍ତି। ବେଳେବେଳେ, ସେମାନେ ଦୃଷ୍ଟି ଶକ୍ତି ହରାଇଥାନ୍ତି | ତେଣୁ, ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ଦେଇଛୁ | ମୁଁ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେପରି ଦୀପାବଳିରେ ଆମେ ଦୁଇଟି ସିଲିଣ୍ଡର ମାଗଣାରେ ଦେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ । ଆମ ମା ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ସହିତ, ଆମେ ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଶକ୍ତି ପାଇଥାଉ। ଏହି ସବୁ କାରଣରୁ ହଜାର ହଜାର ପରିବାର ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଆମେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଯଦି ଆପଣ କୌଣସି ରୋଗରେ ପୀଡିତ, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ଏହି ପୁଅ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମେଡିକାଲ ବିଲ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଆପଣ କେବଳ ଏକ ଲକ୍ଷ ନୁହେଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପାଇବେ। ଯଦି ଆପଣ ବର୍ତ୍ତମାନଠାରୁ ଚାଳିଶ ବର୍ଷ ଜୀବିତ ରୁହନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ନିଜ ରୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ସୁନାର ବାଡ଼ି ପରି କାମ କରେ। ଆପଣ ଯେଉଁ ଡାକ୍ତରଖାନାକୁ ବି ଏହାକୁ ନେଇଯାଆନ୍ତି, ଏହାର ସୁବିଧା ତୁରନ୍ତ ପାଇପାରିବେ। ଯଦି ଆପଣଙ୍କର କୌଣସି ଅପରେସନ୍ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ତେବେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ଏଥିସହ, ଏହା ଆବଶ୍ୟକ ନୁହେଁ ଯେ ଆପଣ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ କେବଳ ତାପି, ବ୍ୟାରି କିମ୍ବା ସୁରଟରେ ପାଇପାରିବେ। ଆପଣ ଯେଉଁଆଡେ ଯାଆନ୍ତି ଆପଣ ଏହି ସୁନାର ବାଡ଼ି ନେଇପାରିବେ - କୋଲକାତା, ମୁମ୍ବାଇ, ଦିଲ୍ଲୀ ଇତ୍ୟାଦି ଯେକୌଣସି ସହରରେ ଏହାର ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ। କେବଳ କାର୍ଡ ଦେଖାନ୍ତୁ ଏବଂ ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବେ | ଭାଇମାନେ, ଆମେ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଯେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ସମାଜ କୌଣସି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ଯେପରି ନହେବେ। ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ସମାଜ କେତେ ବଡ଼ ଅବଦାନ ଦେଇଛି! ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଅନେକ ସାହସୀ ବ୍ୟକ୍ତି ସହଯୋଗ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ନେତା ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ନିଜ ଜୀବନକୁ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବ ସରକାର ତାଙ୍କୁ ଭୁଲି ଯାଇଛନ୍ତି। ଅନେକ ପିଲା ହୁଏତ ପ୍ରଥମ ଥର ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ନାମ ଶୁଣିଥିବେ। ବର୍ତ୍ତମାନ 15 ନଭେମ୍ବରରେ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନକୁ ଆଦିବାସୀ ଗର୍ବ ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି।
ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ରହିଆସିଛି। ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଯୁଗରେ ମାତା ଶବରୀ ବିଦ୍ୟମାନ ଥିଲେ; କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ଅଟଳ ଜି ଙ୍କ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କୌଣସି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରାଯାଇ ନଥିଲା। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ବିଜେପି ସରକାର ଗଠନ ହେଲା, ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଲଗା ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେତେବେଳେ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଥିଲା। କଂଗ୍ରେସ ମଧ୍ୟ ଏହି କାମ କରିପାରିଥାନ୍ତେ, କିନ୍ତୁ ତାହା ସେମାନେ କରିନଥିଲେ। ବିଜେପି ଆସି ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଲଗା ବଜେଟ୍ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି | ଅଟଳ ଜି ଙ୍କ ସରକାର ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ। ଆମେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ଗାଁକୁ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲୁ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହି ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଦୁଇ ଗୁଣା ଇଚ୍ଛା ଶକ୍ତି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆମ ସରକାର ସମସ୍ତ ଉତ୍ପାଦନରେ ଏମଏସପି ସୀମାକୁ 12,000 ରୁ 90,000 କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ଆମେ ଆମ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉତ୍ପାଦିତ 90 ହଜାର ଉତ୍ପାଦକୁ ତାଲିକାରେ ଯୋଡିଛୁ। ଆମେ ମଧ୍ୟ ଯାଯାବର ଆଦିବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲୁ। ଏଥିପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ବୋର୍ଡ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା। ଆମ ଦେଶରେ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ନିୟମ ଥିଲା ଯାହା ବ୍ରିଟିଶମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ କରିଥିଲେ। ଫଳସ୍ୱରୂପ ଆଦିବାସୀମାନେ ବାଉଁଶ ମଧ୍ୟ କାଟି ପାରିନଥିଲେ। ଯଦି ସେମାନେ ତାହା କରନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଜେଲକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ। ଯଦି ଜଣେ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ବାଉଁଶ କାଟି ବାଉଁଶ ଦ୍ରବ୍ୟ ବିକ୍ରୟ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେ ଏହି ଉପାୟରେ ରୋଜଗାର କରିପାରିବେ | ଆମ ସରକାର ପୁରୁଣା ନିୟମ ବଦଳାଇଲେ। ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ବାଉଁଶ ହେଉଛି ଘାସ, ଗଛ ନୁହେଁ। ଯେକେହି ବାଉଁଶ ଚାଷ କରିପାରିବେ, ଏହାକୁ କାଟି ବିକ୍ରି କରିପାରିବେ। ଏହା ମୋର ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କର ଅଧିକାର। ଆପଣଙ୍କର ଏହି ପୁଅ ଆସି ବ୍ରିଟିଶ ଯୁଗର ନିୟମ ବଦଳାଇଲା। ଆଜି ମୋର କିଛି ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ବାଉଁଶ ଚାଷର ମାଲିକ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଠ ବର୍ଷରେ ଆମେ ଆଦିବାସୀ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ବଜେଟକୁ ତିନିଥର ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଆଦିବାସୀମାନେ ରୋଜଗାର ପାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବା ଉଚିତ୍। ଆଦିବାସୀ ଝିଅମାନେ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ସେହି ଦିଗରେ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ।
ଆଜି ଦେଶ ଏହାର ଆଦିବାସୀ ଝିଅକୁ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାବେ ପାଇ ଗର୍ବିତ। ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହା ଘଟିଛି । ସେହିଭଳି ଆମର ମଙ୍ଗୁ ଭାଇ ରାଜ୍ୟପାଳ ପଦବୀରେ ଅଛନ୍ତି। ଆମେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛୁ | ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଆଦିବାସୀମାନେ ଏକ ବଡ଼ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ଆଗରେ ସେମାନେ କେବେ ବି ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଇଁ ନାହାଁନ୍ତି। ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏପରି ଅନେକ ଘଟଣା ଅଛି ଯାହାକୁ ସମସ୍ତେ ଭୁଲି ଯାଇଛନ୍ତି। ତେଣୁ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଆଦିବାସୀ ଇତିହାସରୁ ଏହି କାହାଣୀ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ରଖିବା ପାଇଁ ମୁଁ ବଡ଼ ବଡ଼ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି । ଆମେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଆମ ସହିତ ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟକୁ ନେଇଯିବା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ଆମ ଆଦିବାସୀ ଭାଇମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ବଳିଦାନ ଏବଂ ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ କହିବା ଉଚିତ୍। ତେଣୁ ଆମେ ଏଥିପାଇଁ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇବା ଆବଶ୍ୟକ । ମୁଁ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ପୀଢ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଶିକ୍ଷା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହି ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆସନ୍ତୁ ଦେବମୋଗ୍ରା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା। ଗୁଜରାଟର ଜଣେ ମଧ୍ୟ ମୁଖ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଦେବମୋଗ୍ରାଙ୍କ ନାମ ଶୁଣି ନଥିଲେ। ମୁଁ ଦେବମୋଗ୍ରା ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲି । ଏବେ ଦେବ ମୋଗ୍ରାଙ୍କ ସ୍ଥାନ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବଦଳି ଯାଇଛି । ସେଠାରେ ମେଳା ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ସୁବିଧା ଅଛି | ସେହିଭଳି, ବର୍ତ୍ତମାନ ସାପୁତାରା ସହର ରୋଜଗାରର ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହବ୍ ପାଲଟିଛି ।
ଆଜି ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି। ସେଠାରେ ଅନେକ ବିକାଶ ଚାଲିଛି। ଆଜି ଏଥିପାଇଁ ଉଭୟଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଏପରିକି ତୀର୍ଥସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ଏହି ମାର୍ଗରେ ରହିବ। ଆଦିବାସୀ ଜନସଂଖ୍ୟା କିପରି ରୋଜଗାର କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବେ ତାହା ଆପଣ ଏଥିରୁ ଦେଖିପାରିବେ। ବର୍ତ୍ତମାନ ପୁରୁଣା ଦିନ ଗଲାଣି ଯେତେବେଳେ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରୁଥିବା ଶ୍ରମିକ ଭାବରେ କାମ କରିବାକୁ ସହରର ଫୁଟପାଥରେ ରହିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ଏବେ ସେ ତାଙ୍କ ଘରେ ରହି ରୋଜଗାର କରିପାରିବେ । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏପରି ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ଏହି ବିକାଶ ସହଭାଗୀତା ଗରିବ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ। ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଆମର ଆଦିବାସୀ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି । ଆମେ 'ସମସ୍ତଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ' ମନ୍ତ୍ର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ ଯେ ଗରିବ ଲୋକ, ସମାଜର ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ଥିବା ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇପାରନ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶମୂଳକ ସମାଜ ସେମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ବ ଗ୍ରହଣ କରିପାରେ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଭାଜପା ସରକାର ଗରିବ ଏବଂ ଆଦିବାସୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ। ଗରିବ, ଦଳିତ ତଥା ସମାଜର ପଛୁଆ ବର୍ଗର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତ ହୃଦୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମର ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରେରଣା। ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମର ଶକ୍ତି | ଆପଣଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆମର ସଂକଳ୍ପ । ଆପଣଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଆମ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ପ୍ରେରିତ କରେ; ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ସହିତ ଆମେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆପଣଙ୍କର ବିକାଶର ପଥରେ ଚାଲିବୁ। ଆମେ ଆପଣଙ୍କର ସୁବିଧା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରି ମୁଁ ମୋର ଭାଷଣ ଶେଷ କରୁଛି। ଆପଣଙ୍କର ଦୁଇ ହାତକୁ ଉଠାନ୍ତୁ ଏବଂ ମୋ ସହିତ ଉଚ୍ଚ ସ୍ୱରରେ କୁହନ୍ତୁ –
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ଜୋରରେ - ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ଜୋରରେ - ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମୂଳ ଭାଷଣ ଗୁଜୁରାଟି ଭାଷାରେ ଅଟେ ଯାହାର ଅନୁବାଦ ଏଠାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।