প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
স্তেতশিংগী গৃহ মন্ত্রীশিংগী ‘চিন্তন সিবির’দা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাঙখ্রে
“চিন্তন সিবির কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী অথোইবা খুদম অমনি”
“’ৱাশক মঙা’ অসিনা অফবা লৈঙাক্লোনগী লম্বী তাক্কদবা শাফু ওইহনগদবনি”
“স্মার্ত তেক্নোলোজীগী মতেংনা লো অমসুং ওর্দরগী সিস্তেম ফগৎহনবা ঙমগনি”
“লো অমসুং ওর্দর ঙাক্তুনা থম্বা হায়বসি পুং ২৪ চুপ্না তৌগদবা থবক অমনি”
“য়ু.এ.পি.এ.গুম্বা লোশিংনা তেরোরিজমগী মায়োক্তা চত্থরিবা লান্থেংদা সিস্তেমদা পাঙ্গল হাপ্লি”
“’ৱন নেসন, ৱন পুলিস য়ুনিফোর্ম’না লো চৎনহল্লিবশিংদা মান্নবা শক্তাক পীগনি”
“অরানবা পাউ শন্দোকপা থিংনবগীদমক ঐখোয়না তেক্নোলোজীদা খুমাঙ চাওশিনবা ফীভম পুরকপা তাই”
“নোংমৈ শীজিন্নবা নৎত্রগা কলম শীজিন্নবা ওইরবসু, নক্সলিজমগী মওং খুদিংমক মরূ ফুক্তৎপা তাই”
“পুলিসকী গারীশিং মথৌ নীংথিনা তৌবগা মরী লৈনবনা কৈদৌঙৈদসু অরিবা শীজিন্নরোইদবনি”
28 OCT 2022 12:12PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীন, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা স্তেতশিংগী গৃহ মন্ত্রীশিংগী ‘চিন্তন সিবির’দা ৱা ঙাঙখ্রে‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা কুমহৈগী মতমসিদা ইং তপ্পা ফীভম অমগীদমক লো অমসুং ওর্দর পর্সোনেলশিংনা শেম শারিবা অসিগীদমক থাগৎখি‍। চিন্তন সিবির অসি কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী অথোইবা খুদম অমনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। লো অমসুং ওর্দর অসি সংবিধানগী মতুং ইন্না স্তেতশিংগী থৌদাং ওইরবসু, মখোয় অসি লৈবাকসিগী লিংজেল মান্নবা অমদি অপুনবগী শক্তমদা চপ চানা মরী লৈনৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। “স্তেত খুদিংমক্না অমনা অমদগী তমশিনগদবনি, পুক্নিং থৌগৎনগদবনি, লৈবাক্কী য়াইফনবগীদমক থবক পায়খৎকদবনি, মসি সংবিধানগী থৱায়নি অমদি মসি লৈবাক মীয়ামগী মফমদা ঐখোয়গী থৌদাংসু ওইরিবনি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
হৌজিক চত্থরিবা অমৃৎ কালগী মরমদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অমৃৎ কাল অসিদা অমৃৎ মীরোল অমনা ‘ৱাশক মঙা’গী থৱায় হাপ্লরগনি হায়খি‍। “’ৱাশক মঙা’ অসিনা অফবা লৈঙাক্লোন পুরক্নবগী লম্বী তাক্লিবা শাফু ওইহনগদবনি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
লৈবাকসিগী মপাঙ্গল হেনগৎলক্লবা মতমদা, মীপুম খুদিংমক্কী মতিং হেনগৎলক্কনি অমদি লৈবাকসিগী ইমুং খুদিংমক্তা য়াইফবা পুরক্কনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। “স্তেত খুদিংদা ক্যুগী খ্বাইদগী মনিংদা লেপ্লিবা মীওইদু ফাওবা য়ৌনা কান্নবা ফংহল্লবা মতমদা অফবা লৈঙাক্লোন ওইগদৌরিবনি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা লো অমসুং ওর্দর সিস্তেম অমদি স্তেতশিংদা চাওখৎলকপগা লৈনরিবা মরীগী মরমদা ৱাফম কয়া থমখি‍। “লো অমসুং ওর্দর সিস্তেম পুম্বসি থাজনিংঙাই ওইহনবা হায়বসি য়াম্না মরুওই‍। মীয়াম্না মসিদা থাজবা অমদি থম্লিবা মীৎয়েঙ য়াম্না মরুওই” হায়বা ৱাফম মহাক্না ফোঙদোকখি‍। মহৌশাগী অমাঙ অতা থোক্লকপাম তমদা এন.দি.আর.এফ. অমসুং এস.দি.আর.এফ.কী শক্লোন হেনগৎলক্লি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মতৌ অসুম্না, ক্রাইম থোকফম অমদা পুলিস লাকপা অসি লৈঙাক য়ৌরকপগুম লৌনরিবনি অমদি কোরোনাগী মতমদসু পুলিসগী মিংচৎ হেনগৎখিবনি, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। পুলিসকী মথৌ তাবশিং মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী খোঙফম অমদি মীৎয়েঙদা অৱাৎপা লৈতে‍। হীরম অসিদা মখোয়বু লমজিংবিবা অসি মতম চুপ্পদা চত্থদুনা লৈবা থৌওং ওইগদবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
ক্রাইম মখা তানা লোকেলাইজ ওইরকত্রে, ইন্তরস্তেৎ, ইন্তরনেস্নেল ক্রাইমগী থৌদোকশিং হেনগৎলক্লি হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা থমখি‍। মরম অসিননি স্তেত এজেন্সীশিংগী মরক্তা, অমদি কেন্দ্র অমসুং স্তেত এজেন্সীশিংগী মরক্তা অমগা অমগা তেংবাংনবা মরু ওইরক্লিবসি‍। সাইবর ক্রাইম নৎত্রগা খুৎশু খুৎলায় অমদি দ্রগশিং লোন্না পুথোক পুশিন তৌবদা দ্রোন তেক্নোলোজী শীজিন্নবা ওইরবসু, অসিগুম্বা ফীভমশিং অসি লাকশিন্নবগীদমক লৈঙাক্না অনৌবা তেক্নোলোজীশিংগী মায়কৈদা থবক পায়খৎপা মথৌ তাই হায়না মহাক্না হায়খি‍। “লো অমসুং ওর্দর সিস্তেম অসি স্মার্ত তেক্নোলোজীগী মতেংনা ফগৎহনবা য়াই”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। ৫জি অমদি মসিগী কান্নবশিংনা হেন্না ফবা এলর্তকী মথৌ তাবা লাক্লি হায়না হায়খি‍। মীয়াম্না সিক্যুরিতীদা থম্লিবা থাজবা অসি তেক্নোলোজীনা হেনগৎহনগদবা মরম্না বজেৎকী পল লান্থোক্তুনা মথৌ তাবা তেক্নোলোজী শীজিন্ননবগীদমক মহাক্না মুখ্য মন্ত্রীশিং অমদি গৃহ মন্ত্রীশিংগী মফমদা হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা কেন্দ্র লৈঙাক্কী পুলিস তেক্নোলোজী মিসনগী মরমদা পল্লদুনা, তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংগী খেন্নবা তেক্নোলোজীশংগী মরক্তা পাউ ফাওদোক্নবা ঙমদবনা মরম ওইরগা মান্নবা ফম্পাক অমা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি‍। “ঐখোয়দা ভারত পুম্বগী ওইবা মীৎয়েঙ অমা থম্বা মথৌ তাই, ঐখোয়গী খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং ইন্তরওপরেবল ওইহনবা অমদি মান্নবা লিঙ্ক অমা লৈহনবা মথৌ তাই”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না স্তেত এজেন্সীশিংদা ফোরেন্সিক সাইন্সকী লমদা মতিং হেনগৎন্নবা অমদি গান্ধীনগরদা লৈরিবা নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতীগী কান্নবা মপুং ফানা লৌননবা ৱাফম থমখি‍।
অহোংবা পুরকখ্রবশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি খরসিদা লৈবাকসিদা ইং তপ্পা ফীভম অমা থম্বদা মতেং ওইখিবা অহোংবা কয়া লো অমসুং ওর্দর সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক পুরকখ্রে হায়খি‍। “লো অমসুং ওর্দর ঙাকপা হায়বসি পুং ২৪ চুপ্না তৌগদবা থবক অমনি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। মসিদা মথৌ তারিবা থবক থৌওংশিং হেন্না খুমাঙ চাওশিলহন্নবা অমদি ফগৎহন্নবা থবক পায়খৎপা মথৌ তাই হায়বা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍। কম্পেলী লোদা ৱাফম কয়া দিক্রিমিনেলাইজেসন তৌখিবা অসি মায়কৈ অসিদা থাংজিল্লিবা খোঙথাঙ অমনি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা, মহাক্না স্তেতশিংদসু মতমগা চুনদ্রবা কাঙলোন অমদি চৎন-পথাপশিং য়েংশিন্দুনা লৌথোকখিনবা হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা কেন্দ্র লৈঙাক্না শেম্লিবা চৎন-কাঙলোনশিংদা শেঞ্জা থুমজা, অকি তুজুং পোকহনবা অমদি হৱালাগী মায়োক্তা অকনবা থবক লৌখৎনবগী থৌনা অমা ময়েক শেংনা উরি হায়খি‍। “য়ু.এ.পি.এ.গুম্বা লোশিংনা তেরোরিজমগী মায়োক্তা চত্থরিবা লান্থেং অসিদা সিস্তেমদা মপাঙ্গল হাপ্লি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা তিল্লিবশিংদুদা লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা স্তেতকী পুলিসশিংগী চপ মান্নবা য়ুনিফোর্ম অমা থম্নবগী ৱাফম খন্ননবা হায়খি‍। মসিনা লৈরিবা পাক চাউবসিনা মরম ওইরগা অফবা পোত্থোক ফংহনবতা নত্তনা লৈবাক্কী মফম অমা হেক্তদা মীয়াম্না পুলিস পর্সোনেলশিংবু মশক খঙহনগদবনা মরম ওইরগা লো এনফোর্সমেন্ততা মান্নবা শক্তম অমা পীগনি‍। স্তেতশিংনা মখোয়গী ওইবা মশিং অমদি খুদম চাংদম হাপচবা য়াই হায়না মহাক্না হায়খি‍। “”’ৱন নেসন, ৱন পুলিস য়ুনিফোর্ম’ হায়বসি ঐনা অদোম্না খন্ননবগীদমক্তা ৱাখল্লোন অমা ফোঙদোকচবা খক্তনি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। মতৌ অসুম্না, তুরিজমগা মরী লৈনবা পুলিসিংগীদমক অখন্নবা মতিংশিং শেমগৎনবা খন্নবা মথৌ তাই হায়বা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍। লম কোয়বশিং অসি মফম অমগী মিংচৎকী খ্বাইদগী চাউবা অমদি খোঙজেল য়াঙবা এম্বেসেদরশিংনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মীওইবগী ইথিলগী মরুওইবা অমদি মশাগী ওইবা মিনুংসিগী ইহুল অমা শেমগৎপগী মথৌ তাবসু ফোঙদোকখি‍। লাইচৎ মনুংদা মীয়ামবু, মরুওইনা অহল ওইরবশিংবু তেংবাংনবগীদমক পুলিসনা লাউখিবা খোল্লাউবু মহাক্না খুদম ওইনা পীখি‍। তেক্নোলোজিকেল ইন্তলিজেন্সকা লোয়ননা হ্যুমেন ইন্তলিজেন্সবু মীরায়বা য়াদবনা মসিবুসু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী ফীভম ফগৎলকপগা লোয়ননা থেংনরক্লিবা অনৌবা শিংনবশিংগী মতাঙদসু মীকুপ নাহুম শিংনা লৈবগী মথৌ তাবা ৱাফম থমখি‍।
সোসিএল মীদিয়াদা লৈরিবা ওইথোকপা য়াবশিং তাক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মসিবু ঈ-পাউ লৌফমখক্তা ওইনা লৌরোইদবনি হায়খি‍। অরানবা পাউ অমখক্না লৈবাক্কী ওইবা হীরম অমদা কাংখোং চাইহন্নবগী মতিং লৈ হায়না মহাক্না হায়খি‍। মমাঙদা থবক্কী রিজর্বেসনগী মতাঙদা শন্দোকখিবা অরানবা পাউশিংনা ভারতনা থেংনখিবা অমাঙ অতাশিংগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা নুংনাংবা ফোঙদোকখি‍। ঈ-পাউ অমা হেক্তা মীয়ামদা শন্দোকত্রিঙৈদা নৈনবা অমদি অচুম্বনি খঙদোক্নবগী লমদা মীয়ামদা খঙহনবগী মথৌ তাবা ৱাফম মহাক্না ফোঙদোকখি‍। “অরানবা পাউ শন্দোকপা থিংননবা ঐখোয়না তেক্নোলোজীগী লমদা খুমাঙ চাওশিনবা ফীভম পুরকপা তাই”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাকসিদা সিভিল দিফেন্সকী মথৌ তাবগী মরমদসু ৱাফম কয়া ফোঙদোক্লদুনা ফাইয়রফাইতরশিং অমসুং পুলিসশিংদা হায়রিবা ৱাখল্লোন অসি মহৈরোয়শিংদা চেলহন্নবগীদমক স্কুল অমসুং কলেজশিংদা দ্রিল পাঙথোক্নবা ৱাফম থমখি‍।
তেরোরিজমগী নেৎৱর্ক মুত্থৎপগী মথৌ তাবা ৱাফম থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈঙাক খুদিংমক্না মখোয়গী ওইবা মতিং অমদি খঙজবগী মতুং ইন্না মখোয়গী থৌদাং লৌনবা হোৎনরি হায়না ফোঙদোকখি‍। হায়রিবা ফীভম অসি লাকশিন্নবগীদমক অমত্তা ওইনা থবক তৌমিন্নবগী মতম ওইরে হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। “নোংমৈ পায়বা নৎত্রগা কলম পায়বা ওইরবসু নক্সলিজমগী মওং খুদিংমক লৈবাকসিগী নহাশিংবু লান্না লমজিংগদবদগী থিংনবগীদমক মরু ফুক্তৎপা মথৌ তাই হায়না মহাক্না হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা অসিগুম্বা শাফুশিং অসিনা লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংগী পুক্নিং ওলহন্নবগীদমক মখোয়গী ৱাখল লৌশিংগী চাং হেনগৎহল্লি হায়না চেকশিনৱা থমখি‍। লৈবাকসিগী লিংজেল মান্নবা অমদি অপুনবগী শক্তমগীদমক, অমদি সরদার পতেলগী লমজিং তুংইন্না, অসিগুম্বা শাফুশিং ঐখোয়গী লৈবাকসিদা ময়োল চোংহনবা য়াদে‍। অসিগুম্বা শাফুশিং অসি মালেমগী মফম কয়াদগী অচৌবা মতেংসু ফংলি, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
হৌখিবা চহি নিপানসিদা, লৈবাকসিদা নক্সলনা শোকহল্লবা দিস্ত্রিক্তকী মশিং ফনা য়াম্না হন্থরক্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। “জম্মু অমসুং কাস্মিরদা ওইরবসু নৎত্রগা অৱাং নোংপোক্তা ওইরবসু, ঙসি ঐখোয়না তুং কোইনা ইং তপ্পা ফীভম অমগী মায়কৈদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি‍। হৌজিক ঐখোয় ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওনা হায়রিবা সেক্তরশিং অসিদা খুৎলৈ থুনা চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক মীৎয়েঙ চঙবা তাই”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা, ঙসি কেন্দ্র লৈঙাক্না রিভর্স মাইগ্রেসন থিংননবগীদমক ঙমখৈ অমদি সমুদ্র খোঙবালগী মফমশিংদা চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক মিসন মোদতা থবক পায়খৎলি হায়না পাউদমখি‍। মসিনা হায়রিবা মফমশিং অসিদা খুৎশু খুৎলায় অমদি দ্রগশিং লোন্না পুথোক পুশিন তৌবা থিংবদা চাউনা মতেং ওইগনি হায়বা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা হায়রিবা থৌরাংশিং অসি পায়খৎনবগীদমক ঙমখৈ অমদি সমুদ্র খোঙবালগী স্তেতশিংদগী তেংবাং হেনগৎহন্নবা ৱাফম থমখি‍।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি কয়াসিদা দি.জি.পি. মীফমদগী পুথোরক্লিবা সজেসনশিং নীংথিনা খন্নবিনবা ৱাফম থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা পুলিস ফোর্সশিংদা মখোয়গী গারীশিং অনৌবা স্ক্রেপেজ পোলিসীগী মতুং ইন্না য়েংশিন্নবা ৱাফমসু থমখি‍। “পুলিসকী গারীশিং অসি মখোয়গী মতিংগা মরী লৈনবা মরম্না কৈদৌঙৈদসু অরিবা ওইহল্লোইদবনি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
করিগুম্বা ঐখোয়না লৈবাক্কী ওইবা মীৎয়েঙ থমদুনা মাঙদা চঙশিল্লবদি, শিংনবা খুদিংমক ঐখোয়গী মাঙদা মাঙখিগনি হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। “পাঙথোক্লিবা চিন্তন সিবির অসিদা, হেন্না ফবা সজেসনগা লোয়ননা রোদমেপ অমা মাঙদা থোরক্কনি‍। ময়ামগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি”, হায়বা ৱাফমগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল লোইশিনখি‍।
বেকগ্রাউন্দ
চিন্তন সিবির অসি ওক্তোবর ২৭ অমসুং ২৮, ২০২২দা হরিয়ানাগী সুরজকুন্দদা পাঙথোক্কদবনি‍। স্তেতশিংগী হোম সেক্রেতরীশিং অমসুং দাইরেক্তর জেনেরেল ওফ পুলিস (দি.জি.পি.শিং) অমদি সেন্ত্রেল আর্ম্দ পুলিস ফোর্স (সি.এ.পি.এফ.) অমসুং সেন্ত্রেল পুলিস ওর্গনাইজেসন (সি.পি.ও.)শিংগী দাইরেক্তর জেনেরেলশিংসু চিন্তন সিবির অসিদা শরুক য়াগনি‍।
গৃহ মন্ত্রীশিংগী চিন্তন সিবির অসি, নীংতম নুমিত্তা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোলদা লাউথোকখিবা পঞ্চ প্রনগী মতুং ইন্না লৈবাক মনুংগী ঙাকশেলগা মরী লৈনবা হীরমশিংদা খুজিল থৌরাং শেম্নবা লৈবাক্কী ওইবা মীৎয়েঙ অমা পীননবগীদমক লৌখৎপা থৌরাং অমনি‍। কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী ৱাখল পরিংদা, সিবির অসিনা কেন্দ্র অমসুং স্তেতকী থাক্তা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা খুজিল থৌরাং য়াৎপা অমদি খুৎশম্ননা চৎমিন্নবদা হেন্না চুশিন্নবা পুরক্কনি‍।
সিবির অসিনা পুলিস ফোর্স মতমগা চুনহনবা, সাইবরক্রাইম মেনেজমেন্ত, ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেমদা আই.তি. শীজিন্নবা হেনগৎহনবা, কংফালগী ঙমখৈ ঙাক শেনবা, সমুদ্র খোঙবালগী ঙাকশেল, নুপীশিংগী শাফবা ফীভম, দ্রগ লল্লোনবা অমদি অতৈ হীরম কয়াগী মরমদা মচা খায়না নৈনগনি‍।

Prime Minister's Office
PM addresses ‘Chintan Shivir’ of Home Ministers of States
“Chintan Shivir is a prime example of cooperative federalism”
“‘The Panch Pran’ must be the guiding force for good governance”
“Law and order system can be improved with the help of smart technology”
“Maintaining law and order is a 24x7 job”
“Laws like UAPA have given strength to the system in a decisive battle against terrorism”
“‘One Nation, One Police Uniform’ will give a common identity to law enforcement”
“We have to come up with technological advancement to prevent the spreading of fake news”
“Every form of Naxalism, be it the one with guns or the one with pens, they have to be uprooted”
“Police vehicles should never be old as it is related to their efficiency”
28 OCT 2022 12:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ‘Chintan Shivir’ of Home Ministers of States today via video conferencing.
Addressing the gathering, the Prime Minister complimented the preparations of the law and order personnel for a peaceful atmosphere during the festival season. He said that the Chintan Shivir is a prime example of cooperative federalism. The Prime Minister said even though law and order are the responsibility of the states as per the constitution, they are equally related to the unity and integrity of the country. “Every state should learn from each other, take inspiration from each other, work for the betterment of the country, this is the spirit of the constitution and it is also our responsibility towards the countrymen”, he said.
Referring to the ongoing Amrit Kaal, the Prime Minister said that during the Amrit Kaal, an Amrit generation will emerge carrying the essence of the ‘Panch Pran’. “‘The Panch Pran’ must be the guiding force for good governance,”' he said.
The Prime Minister said that when the strength of the country increases, then the power of every citizen and every family in the country will get a boost. He said, “This is good governance where benefits reach even the last person standing in the queue in every state. The Prime Minister emphasized the link between the law and order system and the development of the states. “It is very important for the entire law and order system to be reliable. Its trust and perception among the public are very important”, he pointed out. He noted the growing identity of NDRF and SDRF during times of natural calamities. Similarly, the arrival of police at the spot of a crime is taken as the arrival of the government and the Police's reputation got a boost during the Corona period also, the Prime Minister said. He stressed that there is no dearth of commitment and perception of the police needs to be further strengthened. Guiding them in this regard should be our ongoing process, he emphasised.
The Prime Minister pointed out that crime is no longer localised and instances of interstate, international crimes are going up. That is why mutual cooperation between state agencies and between central and state agencies is becoming crucial. He pointed out, whether it is cybercrime or the use of drone technologies for the smuggling of weapons or drugs, the government needs to keep working towards new technologies to tackle the menace. “The law and order system can be improved with the help of smart technology”, the Prime Minister remarked. He said 5G, along with its benefits, brings the need for a heightened alert. He requested the Chief Ministers and Home Ministers to seriously assess the need for technology, going beyond the constraints of the budget as this technology will percolate the confidence of security among common citizens. The Prime Minister mentioned the Police Technology Mission of the Central Government, however, he stressed the need for a common platform as differing technologies of different states do not talk to each other. “We should have a pan India outlook, all our best practices should be interoperable and should have a common link, '' he said. He asked the state agencies to develop capabilities in forensic science and take full advantage of the National Forensic Sciences University of Gandhinagar.
Highlighting the reforms, the Prime Minister said that several reforms for strengthening the law and order system have taken place in the last few years that have helped maintain a peaceful environment in the country. He said, “Maintaining law and order is a 24x7 job.” He further added that it is necessary to work towards advancements and improvements in the processes involved. He mentioned the decriminalisation of many things in company law as a step in this direction, he asked the states to also evaluate and get rid of outdated rules and laws.
The Prime Minister said that in the Laws enacted by the central government a will to strongly handle corruption, terrorism and Hawala, is clear. “Laws like UAPA have given strength to the system in a decisive battle against terrorism”, he said.
The Prime Minister asked the gathering to consider a single uniform for the police of the states of the entire country. This will not only ensure quality products due to the scale but also will give a common identity to law enforcement as citizens will recognize police personnel anywhere in the country. States can have their number or insignia. “‘One Nation, One Police Uniform’, I am just putting forward this as a thought for your consideration”, he said. Similarly, he emphasised the need to think about developing special capabilities for tourism-related policing. He said tourists are the biggest and fastest ambassadors of the reputation of any place.
The Prime Minister also emphasised the importance of sensitivity and the need to develop a personal touch. He gave examples of calls by police during the pandemic to help people, especially senior citizens. The Prime Minister also asked to strengthen Human Intelligence along with technological intelligence as this can not be ignored. The Prime Minister also emphasised the need to stay alert against the new challenges that are emerging in the wake of India’s growing stature.
Pointing out the possibilities of social media, the Prime Minister said that one should not limit it to being the source of information. He said that a piece of single fake news has the capability to snowball into a matter of national concern. The Prime Minister lamented the losses that India had to face due to fake news about job reservations in the past. He stressed the need to educate people about analysing and verifying any piece of information before forwarding it to people. “We have to come up with technological advancement to prevent the spreading of fake news”, he added. The Prime Minister also threw light on the need for civil defence in the country and urged the firefighters and the police to conduct drills in schools and colleges so that the students get acclaimed to the idea.
Reiterating the need to obliterate the ground network of terrorism, the Prime Minister remarked that every government in its own capacity and understanding is trying to do their part. Shri Modi said that it is the need of the hour to come together as one and handle the situation. He added, “Every form of Naxalism, be it the one with guns or the one with pens, they have to be uprooted to prevent them from misleading the youth of the country.” The Prime Minister warned that such forces are increasing their intellectual sphere to pervert the minds of coming generations. For the sake of the unity and integrity of the nation and with the inspiration of Sardar Patel, we can not allow any such forces to flourish in our country. Such forces get significant help internationally, he added.
The Prime Minister highlighted that in the last eight years, the number of Naxal-affected districts in the country has come down significantly. “Be it Jammu and Kashmir or North East, today we are moving fast towards permanent peace. Now we have to focus on rapid development in all these sectors including infrastructure”, he added. The Prime Minister informed that today, the central government is working on a mission mode for development in the border and coastal areas to promote reverse migration. He also suggested that it can go a long way in stopping the smuggling of weapons and drugs in these regions. The Prime Minister asked for increased cooperation from the border and coastal states to get these plans into execution.
In concluding the address, the Prime Minister requested to seriously study the suggestions that have emerged from the DGP conferences over the years. The Prime Minister asked the police force to assess their vehicles in light of the new scrappage policy. “Police vehicles should never be old as it is related to their efficiency”.
He assured that if we move forward with a national perspective, every challenge will fall short in front of us. “In this Chintan Shivir, a roadmap along with better suggestions will come to the fore. I wish you all the very best!”, the Prime Minister concluded.
Background
The Chintan Shivir is being held at Surajkund, Haryana on the 27th & 28 of October 2022. Home Secretaries and Director General of Police (DGPs) of the States, Director Generals of Central Armed Police Forces (CAPFs) and Central Police Organisations (CPOs) will also attend the Chintan Shivir.
The Chintan Shivir of Home Ministers is an endeavour to provide a national perspective to policy formulation on internal security-related matters, in accordance with the Panch Pran announced by the Prime Minister in his Independence Day speech. The Shivir, in the spirit of cooperative federalism, will bring more synergy in planning and coordination between various stakeholders at the centre and state levels.
The Shivir will deliberate on issues like the modernisation of police forces, cybercrime management, increased use of IT in the criminal justice system, land border management, coastal security, women's safety, and drug trafficking among others.