Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on the occasion of expansion of ArcelorMittal Nippon Steel India (AM/NS India) Hazira plant via video message
28 OCT 2022 5:06PM by PIB Delhi
Namaskar!
Wishing you all a very Happy Diwali and New Year! It has been possible to meet all of you today on the occasion of the New Year through technology. May the New Year bring you happiness, peace and prosperity, I pray for all my dear brothers and sisters of Gujarat.
Many congratulations to all of you on the expansion of ArcelorMittal Nippon Steel India Hazira Plant.
This steel plant is not only bringing investment, but many doors of new possibilities are also opening for the future. An investment of more than 60,000 crore rupees will create many employment opportunities for the youth of Gujarat and the country. The crude steel production capacity at Hazira Steel Plant will increase from 9 million tonnes to 15 million tonnes annually after this expansion. I congratulate Lakshmi Mittal ji, Aditya and his entire team.
Friends,
Our country, which has entered the ‘Amrit Kaal’, is now eager to move towards the goals of a developed India of 2047. The role of the steel industry is going to be very important in the development journey of the country, because when the steel sector in the country is strong, the infrastructure sector becomes robust. When the steel sector expands, so does the expansion of roads, railways, airports and ports. As the steel sector grows, new dimensions are added to the construction and automotive sectors. And when the capacity of the steel sector grows, the development of defence, capital goods and engineering products also gets a boost. So far, we have remained satisfied by exporting iron ore. It is very important to evaluate our land assets for economic development. Our iron ore will be properly used in our country with the expansion of such steel plants. The youth of the country will get a lot of jobs and India's steel industry will also leave a mark in the world market. And I have been told that it is not just the expansion of the plant, but a whole new technology is coming to India along with it. This new technology is going to help a lot in the field of electric vehicle, automobile and other manufacturing sectors. I am sure that this project of ArcelorMittal Nippon Steel India will prove to be a milestone in the vision of Make in India. This will give new strength to our efforts for a developed and self-reliant India in the steel sector.
Friends,
Today the world is looking at us with great anticipation. India is rapidly moving towards becoming the world's largest manufacturing hub. And the government is actively engaged in creating the necessary policy environment for the development of this sector. I also congratulate the Gujarat government that the new industrial policy under the leadership of Bhupendrabhai Patel is very visionary towards making Gujarat a manufacturing hub.
Over the last eight years, the Indian steel industry has become the second largest steel producing industry in the world due to collective efforts. There is immense potential for development in this industry. The government's PLI scheme has paved the way for its expansion, strengthening the ‘AatmaNirbhar Bharat’ campaign. This has enabled us to increase production of high-grade steel and reduce our dependence on imports. The use of this high-grade steel has also increased in critical and strategic applications. INS Vikrant is one such example before you. Earlier, we were dependent on other countries for steel used in aircraft carriers. We needed the approval of other countries to strengthen the security of the country. This situation was not good. We needed to become self-reliant to change this situation. And the Indian steel industry accepted this challenge with renewed vigor. Soon, the scientists of DRDO developed the special steel used in the aircraft carrier. Indian companies produced thousands of metric tonnes of steel. And INS Vikrant could become ready with indigenous capability and technology. The country has now set a target of doubling the production capacity of crude steel to promote such capability. As of now, we produce 154 MT of crude steel. Our target is to achieve 300 MT production capacity in the next 9-10 years.
Friends,
When we are moving ahead with the vision of development, then some challenges also have to be taken care of. Carbon emission is one such challenge for the steel industry. Therefore, on the one hand, we are expanding the capacity to produce crude steel and, on the other hand, we are also promoting the use of environment-friendly technologies. Today, India is laying greater emphasis on developing such production technologies, which not only reduce carbon emissions, but also capture and reuse carbon. Circular economy is also being promoted in the country. The government and the private sector are working together in this direction. I am glad that the Hazira project of AM/NS India group is also giving a lot of emphasis on the use of green technology.
Friends,
When everyone starts making efforts towards a goal with full force, then it is not difficult to realize it. The government is committed to take the steel industry to new heights. I am sure that this project will give impetus to the development of the entire region and the steel sector. I once again congratulate the team of AM/NS India and extend my best wishes.
Thanks a lot!
Disclaimer: Some part of PM's speech is also in Gujarati language, which has been translated here.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ' বাৰ্তাৰ জৰিয়তে আৰ্চেলৰ মিট্টাল নিপ্পন ষ্টীল ইণ্ডিয়া (এএম/এনএছ ইণ্ডিয়া) হাজিৰা প্ৰকল্পৰ সম্প্ৰসাৰণ উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অনূদিত ৰূপ
28 OCT 2022 5:06PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
আপোনালোক সকলোকে দেৱালী আৰু নৱবৰ্ষৰ শুভেচ্ছা জনাইছো। নতুন বছৰটোৱে প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে আপোনালোক সকলোৰে বাবে সুখ, শান্তি আৰু সমৃদ্ধি কঢ়িয়াই আনিব পাৰে, মই গুজৰাটৰ মোৰ সকলো মৰমৰ ভাই-ভনীৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা জনাইছো।
আৰ্চেলৰমিত্তাল নিপ্পন ষ্টীল ইণ্ডিয়াৰ হাজিৰা প্ৰকল্পৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত অভিনন্দন জনাইছো।
এই ইস্পাত প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে, কেৱল বিনিয়োগেই নহয়, ভৱিষ্যতৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনাৰ বহুতো দুৱাৰ মুকলি হৈছে। ৬০,০০০ কোটি টকাৰ অধিক বিনিয়োগে গুজৰাট আৰু দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে বহুতো নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। এই সম্প্ৰসাৰণৰ পিছত, হাজিৰা ষ্টীল প্ৰকল্পত খাৰুৱা ইস্পাত উৎপাদনৰ ক্ষমতা ৯ নিযুত টনৰ পৰা ১৫ নিযুত টনলৈ বৃদ্ধি হ'ব। মই লক্ষ্মী মিত্তালজী, ভাতৃ আদিত্য আৰু তেওঁৰ গোটেই দলটোক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
অমৃত কালত প্ৰৱেশ কৰা আমাৰ দেশখনে এতিয়া ২০৪৭ চনৰ উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ দিশে আগবাঢ়িবলৈ আগ্ৰহী। দেশৰ এই উন্নয়ন যাত্ৰাত ইস্পাত উদ্যোগৰ ভূমিকা আৰু অধিক শক্তিশালী হ'বলৈ গৈ আছে। কিয়নো, যেতিয়া দেশত ইস্পাত খণ্ড শক্তিশালী হয়, আন্তঃগাঁথনি খণ্ড শক্তিশালী হয়। যেতিয়া ইস্পাত খণ্ডসম্প্ৰসাৰিত হয়, পথ, ৰেলপথ, বিমানবন্দৰ আৰু বন্দৰ সম্প্ৰসাৰিত হয়। যেতিয়া ইস্পাত খণ্ড আগবাঢ়ি যায়, নিৰ্মাণ, স্বয়ংচালিত খণ্ডত নতুন মাত্ৰা যোগ দিয়া হয়। আৰু, যেতিয়া ইস্পাত খণ্ডৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি হয়, প্ৰতিৰক্ষা, মূলধনী সামগ্ৰী আৰু অভিযান্ত্ৰিক সামগ্ৰীৰ বিকাশেও নতুন শক্তি লাভ কৰে। আৰু কেৱল এয়াই নহয়, এতিয়ালৈকে আমি কেৱল লৌহ আকরিক ৰপ্তানি কৰিহে সন্তুষ্টি স্বীকাৰ কৰিছিলো। অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবে আমাৰ ভূমি সম্পদৰ মূল্যাঙ্কন থকাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু এই ধৰণৰ ইস্পাত প্ৰকল্পৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ফলত, আমাৰ দেশত আমাৰ লৌহ আকরিক সঠিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব। দেশৰ যুৱসকলে যথেষ্ট নিযুক্তি লাভ কৰিব আৰু ভাৰতৰ ইস্পাতেও বিশ্ব বজাৰত স্থান লাভ কৰিব। আৰু মোক কোৱা হৈছে যে এইটো কেৱল প্ৰকল্পটোৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বিষয় নহয়, ভাৰতলৈ এটা সম্পূৰ্ণ নতুন প্ৰযুক্তিও আহি আছে। এই নতুন প্ৰযুক্তিয়ে বৈদ্যুতিক বাহনৰ ক্ষেত্ৰত, অটোমোবাইলৰ ক্ষেত্ৰত, অন্যান্য উৎপাদন খণ্ডত যথেষ্ট সহায় কৰিব। মই নিশ্চিত যে আৰ্চেলৰমিত্তাল নিপ্পন ষ্টীল ইণ্ডিয়াৰ এই প্ৰকল্পটো মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ দৃষ্টিভংগীৰ বাবে এক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে প্ৰমাণিত হ'ব। ই ইস্পাত খণ্ডত উন্নত ভাৰত আৰু স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ বাবে আমাৰ প্ৰচেষ্টাক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি পৃথিৱীয়ে আমালৈ বহুত আশাৰে চাই আছে। ভাৰতে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ উৎপাদন কেন্দ্ৰ হোৱাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। আৰু চৰকাৰে এই খণ্ডটোৰ বিকাশৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় নীতিগত পৰিৱেশ সৃষ্টিত নিয়োজিত হৈ আছে। মই গুজৰাট চৰকাৰক অভিনন্দন জনাইছো যে ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেলৰ নেতৃত্বত অহা নতুন ঔদ্যোগিক নীতিও গুজৰাটক উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দিশত এক অতি দূৰদৰ্শী নীতি।
যোৱা 8 বছৰত সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ ফলত, ভাৰতীয় ইস্পাত উদ্যোগ বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ ইস্পাত উৎপাদন উদ্যোগ হৈ পৰিছে। এই উদ্যোগটোত বিকাশৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। চৰকাৰৰ পিএলআই আঁচনিয়ে ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে নতুন পথ সৃষ্টি কৰিছে, যাৰ ফলত স্বাৱলম্বিতাত ভাৰত অভিযান শক্তিশালী হৈছে। ইয়াৰ সৈতে, আমি উচ্চ-শ্ৰেণীৰ ইস্পাতৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা আৰু আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাত দক্ষতা অৰ্জন কৰিছো। গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু কৌশলগত প্ৰয়োগৰ ক্ষেত্ৰতো এই উচ্চ-শ্ৰেণীৰ ইস্পাতৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি পাইছে। আপোনাৰ সন্মুখত আইএনএছ বিক্ৰান্তৰ এটা উদাহৰণ আছে। আগতে, আমি বিমান বাহকত ব্যৱহৃত ষ্টীলৰ বাবে আন দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিছিলো। দেশৰ নিৰাপত্তা শক্তিশালী কৰিবলৈ, আমাক আন দেশৰ অনুমোদনৰ প্ৰয়োজন আছিল। এই পৰিস্থিতি টো সঠিক নাছিল, ইয়াক সলনি কৰিবলৈ, আমি আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ প্ৰয়োজন আছিল। আৰু ভাৰতীয় ইস্পাত উদ্যোগে নতুন শক্তিৰে এই প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণ কৰিছিল। ইয়াৰ পিছত, ডি.আৰ.ডি.ও. বিজ্ঞানীসকলে বিমান বাহকত ব্যৱহৃত এক বিশেষ তীখা বিকশিত কৰে। ভাৰতীয় কোম্পানীবোৰে হাজাৰ হাজাৰ মেট্ৰিক টন ষ্টীল উৎপাদন কৰিছিল। আৰু আইএনএছ বিক্ৰান্ত থলুৱা সামৰ্থ্য আৰু প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সম্পূৰ্ণৰূপে সাজু আছিল। এনে সামৰ্থ্যৰ প্ৰচাৰৰ বাবে, দেশখনে এতিয়া খাৰুৱা ইস্পাতৰ উৎপাদন ক্ষমতা দুগুণ কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। আমি বৰ্তমান ১৫৪ মেট্ৰিক টন খাৰুৱা তীখা উৎপাদন কৰোঁ। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে পৰৱৰ্তী 9-10 বছৰত 300 মেট্ৰিক টন উৎপাদন ক্ষমতা প্ৰাপ্ত কৰা।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া আমি উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়ি আছোঁ, কিছুমান প্ৰত্যাহ্বানৰ প্ৰতিও যত্ন ল'ব লাগিব। কাৰ্বন নিৰ্গমন - কাৰ্বন নিৰ্গমন ইস্পাত উদ্যোগৰ বাবে এনে এক প্ৰত্যাহ্বান। সেয়েহে, এফালে, আমি অশোধিত তীখা উৎপাদনৰ ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰিত কৰি আছো আৰু আনহাতে, আমি পৰিৱেশ অনুকূল প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ প্ৰচাৰ কৰি আছো। আজি ভাৰতে উৎপাদন প্ৰযুক্তি বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে যি কেৱল কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস নকৰে, লগতে কাৰ্বন সংগ্ৰহ আৰু পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰে। বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিকো দেশত প্ৰচাৰ কৰা হৈছে। চৰকাৰ আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডই একেলগে এই দিশত কাম কৰি আছে। মই সুখী যে এএম/এনএছ ইণ্ডিয়া গোটৰ হাজিৰা প্ৰকল্পটোৱেও সেউজ প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া সকলোৱে এটা লক্ষ্যৰ দিশত সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে চেষ্টা কৰা আৰম্ভ কৰে, ইয়াক উপলব্ধি কৰাটো আৰু কঠিন নহয়। চৰকাৰে ইস্পাত উদ্যোগক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। মই নিশ্চিত যে এই প্ৰকল্পটোৱে সমগ্ৰ অঞ্চল আৰু ইস্পাত খণ্ডৰ বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব। মই আকৌ এবাৰ এএম/এনএছ ইণ্ডিয়াৰ দলটোক অভিনন্দন জনাইছো।
বহু বহু ধন্যবাদ!
টোকা – প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই ভাষণৰ কিছু অংশ গুজৰাটী ভাষাত প্ৰদান কৰিছিল। এই অনুবাদৰ বাবে উৎস হিচাপে হিন্দী সংস্কৰণটো গ্ৰহণ কৰা হৈছে।